IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Свето Предание пренесено преку Светите Отци
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Свето Предание пренесено преку Светите Отци

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 21>
Автор
Порака
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Статус: Офлајн
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 02:12

zidarski, јас пак мислам дека немаш одговор и само се обидуваш да го префрлиш прашањето во МПЦ, во богословскиот факултет, ваму таму. Замисли како би било кога сите би одговарале така. Замисли кога на секое прашање сите би одговарале: "Одговор има, но иди прашај го тој или тој". Јас предлагам доколку знаеме, да одговараме, а доколку не знаеме, да почекаме да дојде некој што знае.

Ти еднаш рече дека во Библиотеката во Моска постои таа севкупна колекција на преданието и ткн. "свети отци". Но јас ти посочив линк...

...од едно интервју со директорот (Првосвештеникот Отец Борис Даниленко) на Синодската Библиотека во Москва каде што тој збори токму за православните библиотеки. Ќе приметиш дека во огромното интервју, тој никаде не се "пофали" дека тие ја имаат комплетната светска листа на свети преданија или свети отци, ниту пак вели дека постои такво нешто. Да тој зборува за "огромниот број на црковна литератира", но никаде не го вели тоа што ти го велиш, дека го поседуваат целото предание, ниту пак целата листа на ткн. "свети отци".
Доколку тие би имале таква листа и таква колекција, тој прво со тоа би се пофалил, но, како што можеш да видиш, тој се фали со еден куп работи, но со такво нешто јок.

За Кумранските списи има точна евиденција колку се на број, точно се знае и колку биле најдени во секоја од 11-те пештери.
Еве ти линк каде што можеш да ја најдеш целата евиденција:

Но те молам, немој да ја префрлиш топката сега за Кумранските списи. Сепак збориме за православното предание тука.

Изменето од EvAngelos - 19.Октомври.2008 во 02:12
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 03:07
Реков дека во Москва има евиденција и список со сите православни светци. Соодветно претпоставив дека може да го имаат и целото предание - но бидејќи не сум го видел тоа со свои очи - не можам да тврдам.
Постави прашање, ти одговорив јасно. Има многу јасен критериум и доста опширен критериум како се прогласува некој за светец. За да не се прават претпоставки и да се прераскажува те упатив до МПЦ, но тие сигурно ќе бидат бавни во одговарањето. Доколку сакаш побрз одговор - ќе го добиеш од Богословски факултет.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 03:19
Инаку - еве две листи, кои може да се корисни во однос на истражувањето на Преданието. Едната е од Велимировиќ, таканаречениот Пролог од Охрид. Ни оддалеку не е целосна листа на светци, но содржи доста информации за Библиските и Српските светци.

Пролог од Охрид

Еве една меѓународна листа. Не е комплетирана, но има доста информации.
Листа со светци и житија
Do what is right, come what may...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 03:20
Со оглед на тоа што Македонскиот Православен Календар може да се најде лесно, еве некои други:

Руски Православен Календар
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 03:28
А еве и едно општо објаснување за канонизацијата, како и доста прецизно објаснување за идејата за светците, иконите и односот кон иконите (жалам што го копирам на англиски, ако има потреба, ќе го преведам):

The word saint means holy, thus "Saint John" means, in fact, "Holy John." This is not to say that he was always perfect; that he was a genius; that he was a great man according to the understanding of this world; that his views on politics, social life, or economics were desirable or correct. It means only that, within the context of his age, he manifested the image of God in himself in some way -- that he was an ikon, an original creation, a new creature in Christ.

Canonization does not make anybody a saint. Canonization recognizes that someone already was, in his own lifetime, a saint. Having recognized that the Church encourages its members to follow the example, the model, provided by the life of the holy person, to pray to him, to keep his memory alive. Praying to a saint does not mean that Orthodox confuse saints with God. Praying to a saint means something very easily understood: we ask the holy person to pray for us. We can, of course, ask for the prayers of those who are not officially saints. In fact, we often ask our friends and families to pray for us. We may ask a person who has died -- a mother or father or grandparent -- to pray for us. But we are especially interested in seeking out the prayers of those whose lives have been wholly devoted to prayer, who are in fact, "experts" in the matter of prayer and of praying. Thus the Orthodox Christian prays to a saint by asking the saint to pray for him. The Orthodox Christian venerates ikons -- he bows and kisses the ikon and in doing that he bows before and kisses the image of God which he sees in the saint. He bows to honor the image of God; he kisses to show his love for that image, and to express his hope that the image of God will also become evident and manifest in himself. In a similar way the priest censes the ikons and bow to them -- again, seeing the image of God, censing it, bowing to it; and then the priest turns and censes the people gathered in the Church and bows to them, just as he did to the ikons. He also sees the image of God in the people of God who are the Church of Christ on earth. In turn, the people bow to the priest, seeing also in him that same image, that same call to be an ikon.

Canonization does not make a man a saint. Rather, it establishes the fact, publically and for all to see, that the man is already a saint -- that is, that the holy man and God have so cooperated together at every level of the man's existence that the man has become, by grace, a god, just as God Himself is God by nature. The old saying in the Church is that "God became a man (in the incarnation of Christ) in order that man might become a god."
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 03:31
Се извинувам за неколкуте поста едно по друго - но за да не се испомешаат, ги поставив така.
Наједноставен процес да се дојде до целосна листа со светци е да се соберат календарите од сите православни цркви и да се состави целосна листа. Секоја црква има одреден број на заеднички светци кои ги празнува и има одреден број на локални светци кои само таа црква ги празнува, иако и останатиот православен свет ги прифаќа и признава за свети.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 03:50

Тоа што ти наведе неколку некомплетни листи на ткн. "свети отци" тоа само докажува дека комплетна листа на ткн. "свети отци" не постои. Впрочем, да имаше комплетна таква листа, немаше овие да изнесуваат некомплетни листи. Просто како два и два нели?

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 03:59
И бидејќи милуваш да прескокнуваш некои работи, еве да те потсетам:
Наједноставен процес да се дојде до целосна листа со светци е да се соберат календарите од сите православни цркви и да се состави целосна листа. Секоја црква има одреден број на заеднички светци кои ги празнува и има одреден број на локални светци кои само таа црква ги празнува, иако и останатиот православен свет ги прифаќа и признава за свети.

Не значи дека не постои целосна листа со светци. Ова што сега го постирав го направив со помалку од 10 минути пребарување како што гледаш. Ако се потруди човек и побара како што треба, сигурно ќе го најде се.
Меѓудругото - добра идеја даде - да се состави целосна листа на православни светци и нивните житија на македонски јазик. Треба да проверам дали има таква иницијатива веќе во изработка, ако не - ете интересен и многу корисен проект кој може да го направиме.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 04:13
Е ајде де, реализирајте ја иницијативата, соберете ги светците од календарите и откако ќе ја завршите листата, повелете изложете ја тука на форумов. Тоа би било најдобриот роденденски поклон за вселенскиот патријарх голема%20насмевка (Да види коплетна листа на светците и нивните дела пред да си замине од овој свет)
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 04:15
Да, зошто да не - баш би било интересно... ќе го почнам овој проект, но не заради Патријархот - а заради луѓето од Македонија. Да проверам прво да не има слична иницијатива веќе.
Сигурен сум дека ќе има неколку заинтересирани на форумов да се вклучат во идејата.
Кон врв
stevompc Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 04.Октомври.2008
Поени: 275
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 10:04
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Дадовме доволно објаснувања. Ако не ти бендисуваат - твој проблем. Нема потреба да ја труеш темата со едно исто.

ke prestanam da ja povtoruvam istata rabota, togas koga ke prestanes da ja trues temata so navodno dadeniot odgovor. prasanjeto nema odgovor, ne se pravi ti popameten od vselenskiot patrijarh koj isto taka nema informacija za predanieto.

toa e brate moj zidarski truenje na temata so nevistini.

Кон врв
Kali Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Storyteller

Регистриран: 30.Ноември.2007
Поени: 4947
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Kali Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 10:30
Искрена да бидам, стигнав до 7ма страница од темава и ништо не ми е јасно.
Родена сум во православно семејство, и од скромните познавања, литература, а најмногу лични размислувања и доживување на верата, се гледам како православна христијанка. Сепак, имам лична потреба да учам и осознавам за христијанството, ја започнав темава да ја читам и морам да кажам дека ме разочарува што вие воопшто не зборувате на темата, но повеќе ја инструментализиравте верата ( убедувањата) за лични натпревари на суети. Зидарски кој уживав да го читам, ми зрачи со ароганција и иронија, за евангелос веќе не станува збор. Се прашувам да не се сведува се само на тоа, и каде е тука вистината, и божјото.

Originally posted by sard sard напиша:

Заклучок: Бог нагласува овластување, институционалност во она што се работи. Така што правото за толкување и одржување на преданието го имаат оние кои ги ОВЛАСТИЛ.

Originally posted by Maran Ata Maran Ata напиша:

Римо-католик (ρωμαιοκαθολικός) е сосема спротивен поим од католик. Со промената на догмите и одвојувањето од ПРАВОславието, западната црква почнува да се нарекува Римо-католичка. Зошто? Со воведување на приматот на папата како догма, западната црква почнала да верува дека тој е заменик на св. Петар, и дека се што ќе каже е непогрешливо. Тие наместо да бидат соборни како црква, исповедувајќи ја секогаш истата вистина, почнале да бидат “во согласност со целото (читај папата)” чие седиште се наоѓа(ло) во Рим, верувајќи на секој негов збор како да е Божји.

Ова не ми е јасно. Сард вели, Бог нагласува институционалност. Маран Ата вели, како што разбрав- можеби е погрешно, една од поглавните разлики помеѓу православната и римокатоличката црква е воведувањето на папата како догма, непогрешливост, Божји збор. Ме интересира како ова е поразлично од претходното на сард каде збори за Бог кој нагласува институционалност.

Тоа не е надополнување, туку додавање и суштинско менување на догма. Со додавањето на *и Синот* се променува не само суштината на ипостасот на Отецот, туку и оној на Светиот Дух и на Синот. Отецот Го има родено Синот пред вековите, безвремено, а од Него исходи и Светиот Дух. Нели така и исповедаме во Символот на верата??? Отецот е единствена причина на Света Троица или начело (principum) на Синот и Светиот Дух, односно единствен извор на Синот и Духот Свет. Кога се смета дека Светиот Дух исходи и од Синот, па било тоа само и по суштина, се мешаат ипостасните својства на Отецот и Синот, затоа што и на Синот Му се препишува происходење на Светиот Дух – што е ипостасно својство кое Му припаѓа само на Отецот.
Гледаш колку е компицирано и дека не е така како што велиш ти, догматика за петтодделенци?

(ομοουσιος-едносуштен) кое го одредува Синот како битие Кое има иста суштина како и Отецот, Го утврдува Синот или Логосот Божји не на страна на створеното како што велел Ариј, туку на страната на нествореното и Божественото. Св. Атанасиј ја потврдува Божјата трансценденција во неговата слобода во однос на светот, тврдејќи дека светот не морал ни да постои и дека Бог Творецот не ни морал воопшто да ствара, туку дека стварањето е израз на неговата слободна волја и љубов. Св. Атанасиј за тоа пишува: "Доволно е да се знае дека Духот Свет не е творение". Затоа и тој збор влегол во составот на Символот на верата.

Ова не ми е јасно, значи Отецот го има родено Синот безвремено, пред вековите, а после пишува Синот не е на страната на створеното туку на нествореното и Божественото.

Ако не ве мрзи да напишете 2-3 збора, да не останам во прашалници.
Обични се моите прашања, првоодделенски за христијански познавачи и експерти како вас, но сепак прашувам бидејќи верата е за секого да ја познава-ако сака. И покрај тоа што ме збудалуваат препирки од типот наша е вистината, не ваша е, не знам чија е.
Кон врв
spiros Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Јули.2008
Локација: На пат
Поени: 4490
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај spiros Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 12:26

Да, зошто да не - баш би било интересно... ќе го почнам овој проект, но не заради Патријархот - а заради луѓето од Македонија. Да проверам прво да не има слична иницијатива веќе.
Сигурен сум дека ќе има неколку заинтересирани на форумов да се вклучат во идејата.

Идејата воопшто не е лоша ако таа е отворена за сите ЧЕДА на Љубовта и Мирот БОЖЈИ, без разлика од која нација и деноминација тие доаѓаат !      

Како таква јас потполно ја поддржувам.

поздрав

Изменето од spiros - 19.Октомври.2008 во 12:27
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!

БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Кон врв
stevompc Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 04.Октомври.2008
Поени: 275
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 13:40

И бидејќи милуваш да прескокнуваш некои работи, еве да те потсетам:

samo ne zaboravaj najnapred da definiras koi se toa 'site pravoslavni crkvi', bidejki spored pravoslavnoto ucenje, tie crkvi koi se narekuvaat makedonska pravoslavna crkva, crnogorska, ukrainska, itn., se otpadnati grancinja cii svetci i podanici ne se prifatni od drugite crkvi.

a i dopolnitelen problem ke imas, sto tie kalendarcinja se daleku od kompletna lista na svetcite koi go socinuvaat predanieto. no sepak, ke mu pomognes na patrijarhot siguren sum.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1314151617 21>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.