|
Универзален Живот - Прахристијани |
Внеси реплика | страница <1 1314151617 26> |
Автор | ||||
Majkl
Сениор Регистриран: 20.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 3019 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Toa e edno staro(recisi 2 mileniuma) apokrifno evangelie(im bilo poznato i na nekoi ludje i katolicki svestenici od 19 vek), koe Hristos vo 1989 godina go zede kako osnova za knigata "Ova e Mojata Rec: Alfa i Omega". Ako go procita textot koj bese staven na linkot zabeleza sigurno deka posle sekoi nekolku stiha(vo k*rziv t.e. vo italic) od toa staro evangelie sledat zborovite: "Jas Hristos, ja ispravam, prodlabocuvam i objasnuvam recta..." textot koj sledi posle tie zborovi i e pecateno so obicen font, e diktiran telepatski 1989 godina. Ne slucajno e tokmu toj apokrifen text zemen za osnova na knigata, bidejci tamu ima najmalce greski vo pretstavuvanjeto na Isusoviot zivot i ucenja a voedno se spomnati raboti koi gi nema vo drugite evangelie(na pr.Isusovata ljubov kon zivotnite, povtornoto otelotvoruvanje i sl.)
|
||||
Pravoslaven
Сениор Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ме интересира, кој е тој авторитет што ви кажал кои делови од Библијата се Боговдахновени, а кои се човечки измислици?
|
||||
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
||||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Prahristijanite veruvaat deka Bog i Hristos denes povtorno govorat t.e. se objavuvaat preku prorocka usta - za niv toa e Gabrielle od Würzburg. Poinaku kazano, veruvaat deka Hristos toa go objavil preku Gabrielle vo otkrovenie, a ne deka toa taa go izmislila sama od sebe. Osven tie objavi, se spomnuvaat i istoricari i teolozi koi nemaat vrska so Univerzalen zivot no imale kriticki pristap kon Biblijskite spisi.(na pr. Strelow, Deschner i tn...) i pisuvale literatura na taa tema. Nivnite soznaniaja rezimirano se sobrani vo brosurata "Biblijata e falsifikuvana - Hieronimie, crkovniot falsifikator". Delovi od brosurata na angleski mozat da se procitaat tuka - broshurata e dostapna i na makedonski jazik no zasega ne i on-line. Изменето од Majkl - 09.Февруари.2009 во 20:53 |
||||
Pravoslaven
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Аха, епа што таа Габриеле ви кажува што и како да верувате од Библијата и од многу други книги, следува дека вие сте следбеници на Габриеле, а не на библискиот Христос. Тогаш, не знам зошто вие се нарекувате прахристијани, а не се нарекувате прагабриелци? Зарем не е вториот израз посоодветен за вашата вера?
|
||||
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
||||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Gabriele nikogas ne izjavila deka ima nejzini sledbenici, nitu pak ludjeto koi go simpatiziraat ucenjeto na Univerzalen zivot nekogas izjavile deka se tie sledbenici na Gabrielle. Gabrielle e samo instrument preku koj povremeno stignuvaat objavi od Nebesniot svet. Kako sto na pr. onie koi gi slusale ili citale objavite preku Isaija ili ap.Jovan ne se sledbenici na Isaija ili Jovan, iako veruvaat vo verodostojnosta na objavite izgovarani preki niv. Nasproti toa imame na pr. razlicni gurui i propovednici koi velat deka imaat svoi sledbenici. Na pr. Bhaktivedanta Swami Prabhupada, misinoerot koj go prenese Hare Krishna dvizhenjeto na zapad otvoreno zboruvase deka negovoto dvizenje ima sledbenici a toj svoi uchenici. Ili Sai Baba, ili Ahmediite i tn...
Zborot prahristijani ukazuva na prvite hristijanski zaednici, na prvata zaednica erusalimska. Karakteristicno za niv bilo deka ne poznavale kultovi i go neguvale fenomenot na prorockata Rec. Voedno prahristijanstvo e termin za da se oznacat brojnite dvizenja i misliteli koi otstapuvale od crkovnoto teolosko ucenje a pri toa ja neguvale tnr. prorocka i vnatreshna Rech. Na pr. Origen, Manihejcite, Bogomilite(na pr.Kocho Racin isto gi oznacuva kako prahristijani), Hildegard Bingenska, Meister Eckhart, Giordano Bruno, Savonarola, Swedenborg, Jakob Lorber i drugi. Sledbenicite na Univerzalen zivot se priklucuvaat kako prodolzenie na prahristijanskata struja niz vekovite. Zatoa se narekuvaat sebe si prahristijani. Изменето од Majkl - 05.Април.2010 во 17:40 |
||||
becenevem
Сениор Регистриран: 27.Септември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2108 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
kako moze da e univerzalen ako e nasocen samo kon prahristijani?
|
||||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Se vika Univerzalen Zivot bidejki se misli na Univerzalniot Bozji Duh koj e samiot Zivot. Bog e otvoren za sekogo a ne samo za prahristijanite. |
||||
Pravoslaven
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Не би рекол дека е така. Учењето на Исус е многу поголемо од беседата на гората кое зазема само 2-3 поглавја во евангелијата. Но вие верувате дека тој дел од Библијата е Боговдахновен затоа што Габриеле ви го вели тоа. Да ви рекла таа поинаку, поинаку и ќе верувавте. Значи вие верувате во она што таа ви го вели. Ете затоа реков дека вие сте нејзини следбеници, бидејќи го следите нејзиното учење, нејзините упатства за тоа што е вистина, а што лага.
Доколку сакала таа можела и да направи и измени во беседата на гората и потоа едноставно ќе ви кажела дека таа била "фалсификувана" во Библијата и дека сега таа ја опраила. Вие ќе верувавте во нејзината верзија затоа што и верувате на неа, затоа што го следите нејзиното водство т.е. затоа што сте нејзини следбеници.
|
||||
|
||||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
На пр. православните или католичките христијани тебе би можеле да те наречат баптист или лутеран, а ти на тоа ќе речеш дека ти тоа не си, туку си изворен библијски христијанин кој на вистински начин ја слави верата и дека токму тоа е вистинското право-славие. Но со самото тоа што ти не ги следиш догмите и толкувањето кое ги поставила Црквата и која вели за себе дека е директно основана од Христос, испаѓа дека не си. Кому сега да веруваме? Бадијала ќе укажуваш на Светото Писмо кога според Црквата ти го толкуваш кривославно... Со ова не сакам да дадам некому за право, туку да ти кажам дека се` зависи од тоа што земаш за авторитет. За мене твојот авторитет не е авторитет, и обратно, моите авторитети за тебе не се тоа. Едноставно тука се разминуваме! Рака на срце Православен, ама јас колку што можам да те разберам ти не сакаш да го прифатиш учењето на Универзален Живот а уште помалце веруваш дека е тоа од Христос лично примено. Тоа е твое право и јас не сакам да влијаам на тебе поинаку да мислиш. Се` што можам да ти кажам е: Ако сакаш земи, информирај се подетално, и евентуално прифати - а ако не, остави! поздрав |
||||
Pravoslaven
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Majkl, вистина е дека Исус сам ништо не напишал. За Неговото учење и дела дознаваме од пишувањата на апостолите и евангелистите (евангелијата, делата на апостолите и писмата до одредени цркви или христијани) или пак од современите еврејски или римски извори ( делата на Тацит, Јосиф Флавие, Плиниј помладиот, Луциан, Талмудот, Светониј итн.). Заедничкото на овие е што сите овие датираат од првиот или најдоцна од вториот век.
Но да се ставаат новозаветните книги (кои датираат од 1ви век) во ист кош на веродостојност со некои пишувања на Гаабриеле од 20 век и да се споредува веродостојноста на очевидците со некои "сведоци" од 20 век е чиста лудост!
|
||||
|
||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ne sakam da zastanam na nichija strana, no povekjeto lugje za chisti ludaci gi smetale site proroci vo nivnoto vreme. I nikoj od niv ne se javil samo do stotata godina na bilo koe oficijalno establiranje na bilo koja vera.
Ne postoi nikakov Bozhi zakon za proroci koi veli deka tie kje se javuvaat samo vo rok od dva veka. I ne site pisanija se staveni vo zbirkata na novozavetnite knigi. I Bozhjoto providenie i chovekovoto prosvetluvanje nema vremenski limiti. Toa se sluchuva postojano i kako takvo se razotkriva postojano. |
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Дали едно пророштво е вистинито т.е. боговдаховено-тоа го покажува неговото (не) исполнување со тек на време.
Пророците од Стариот Завет до детали го предвиделе Исус и околностите под кои делувал и бил распнат... Значи, како може да бидат фалсификувани некои работи? Како можел Бог да има план А и Б (кој како што велиш го употребил)? Што ти е тебе доказ дека Габриеле е вистинска пророчица? Дај некој аргумент, исполнето пророштво...убеди не. |
||||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||||
Majkl
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ima ispolneti, a nekoi za zal izgleda doprva ce se ispolnat koga ce bide vece docna... Ama i ako dadam, ce poveruvate? Ili ce kazete deka e toa koincidencija? A mozebi ponekoj revnosen vernik ce rece - "normalno deka se ostvarile koga i djavolot ja gleda idninata ". Koj saka moze da procita(on-lajn ili na hartija) nekolku knigi vo izdanie na Univerzalen Zivot, ili na audio kaseti da poslusa nekolku objavi, ili meditacii od Bozjiot Duh, i samiot da si gi najde argumentite koi ce go vodat kon odluka za ili protiv. Isto, srdechno go preporachuvam Isusovoto predupreduvanje i upatstvo: (parafraziram)"...Zashto ce se pojavat mnogu lazhni proroci i hristosi, koi i chuda ce pravat za da gi zavedat i odbranite. No po plodovite nivni ce gi prepoznaete!"
Da ve ubedam??? Najiskreno kazano: NEMAM NAMERA!(glasno vikam) Spored ucehnjeto na Univerzalen Zivot tokmu e toa sto NE bi trebalo da go pravime: da ubeduvame. Koj saka drugite da gi ubeduva toj vo svoeto vnatreshno ni samiot ne e dovolno ubeden vo toa sto go iznesuva i poradi toa bara istomislenici za da se cuvstvuva posiguren. No vistinata moze da se ponudi vo pismo i zbor na bliznite a tie samite da odberat dali ce ja prifatat ili ne. Tokmu toa jas go pravam preku temava: prezentiram knigi&linkovi, audio i video materijali, stojam na raspolaganje za prasanja od informativen karakter, a dali ostanatite forumdziji toa ce go otfrlat ili primat ostavam na niv da odlucat. Povecepati vo objavite preku Gabrielle e kazano: Koj saka i moze da sfati neka sfati, koj saka da prifati toj neka prifati, a koj ne - toj neka ostavi!!! Изменето од Majkl - 10.Февруари.2009 во 18:33 |
||||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Добро де, дај некое накратко да видиме, нема да кажам ништо, ниту дека е-ниту дека не е коинциденција. |
||||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||||
Внеси реплика | страница <1 1314151617 26> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |