|
ВЕРСКИ ОБИЧАИ |
Внеси реплика | страница <1 1314151617 25> |
Автор | ||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Дали има правило во Исламот за тоа на која возраст треба да му се изврши сунет на детето?
|
||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
||
hr.lucky
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Локација: Germany Статус: Офлајн Поени: 505 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
jas sum gledal suneti na razlichna vozrast ,se pravat tuka nekade koga e malo deteto na 3 godishna vozrast no nekoi pravat i so 5,6 zavisi od okolnosti mislam deka ne e tochno precizirana vozrasta,no neka kazat malku muslimanite za ovoj interesen obichaj,,obrezhuvanje,,
|
||
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
nema odredena vozrast, sunet im pravat i na pogolemi deca, ako ne bile vo moznost porano.
so mene ucese edno dete cija majka bese srbinka a tatko albanec. tatko mu napravi sunet na vozrast od 15 godini, otkako majka mu pocina. znam za primeri koga i na vozrasni mazi im e napraveno sunet ako resile da prejdat vo islam. |
||
dzem
Сениор Регистриран: 07.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 117 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Nishto cudno Sunetot e od cisto higienski aspekt prashaj nekoj lekar za toa siguno kje go opravda
Imam slushnato vo ponovo vreme deka i vo Amerika ja praktikuvaat ovaa rabota decata gi obrezuvaat ushte posle radjanjeto |
||
Euzu Billahi minessejtanirradzim Bismillahirrahmanirrahim ~ HasbunAllahu ve ni`mel vekil~
|
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Да, во Америка се обрезуваат после раѓањето. Повеќето.
Сум разговарала со многу христијани од таму кои се обрезани. Сметам лично дека хигиенски е-подобро. Би било добро некој од вас форумџии што живеете преку барата и доколку располагате со вакви податоци да ги кажете. Инаку, за Спасението во христијанството не е неопходно да се изврши сунет, бидејќи сме ослободени од Законот “И сега нема никакво осудување за оние кои се во Исуса Христа и живеат не по телото, а по Духот, бидејќи Законот на Духот кој дава живот во Христа Исуса, ме ослободи од законот на гревот и на смртта“ Римјани 8: 1-2. “И нема веќе разлика меѓу обрезаниот и необрезаниот“ (незнамкој стих) Изменето од maria_magdalena - 26.Март.2008 во 09:38 |
||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||
Halid ibn Velid
Сениор Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1145 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
A maria,ke mi go objasnis ovoj Pasus!?? Na Osmiot den,mu bese obrezan del od teloto na Isus(neznam dali go citirav pravilno,se izvinuvam,ako sum gresil)Luka-2-21.. So ovoj Pasus,neznam Isus so sakal da kazet,pa belkim ke mi objasnite!! |
||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Не си згрешил. Исус бил обрезан на осмиот ден, следствено на Законот кој го почитувале Праведниот Јосиф и Дева Марија.
Но со Исусовото доаѓање, Законот беше исполнет до крај. Ние имаме НОв Завет преку Исус Христос и тој не ослободува од Законот Пази: “Она што Законот не можеше да го направи, бидејќи беше ослабен поради телото, го изврши Бог, испраќајќи Го Синот Свој во тело слично на телото на гревот и поради гревот Он го осуди гревот во телото“. Римјаните 8:3 Значи Законот е сопка. Неизбежно ќе се прекрши. “телесното мудрување е непријателство против Бога, на законот Божји не му се појкорува....а оние кои живеат по тело не можат да Му угодат на Бога. Законот е ропство, анам ни е дадено да живееме преку Дух “аком живеете по телото ќе умрете, но ако преку духот-ги умртвувате работите на телото и ќе бидете живи“ Со Исусовата жртва, ние веќе не сме под Законот, така да обрезанието/необрезанието губи на значење кај спасението. Не е императив. |
||
|
||
Nikki
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 02.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 259 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Сега живееме во Христовиот Закон
1 Коринтјаните: 9:21 Кога сум со луѓе што не го признаваат Мојсеевиот Закон, го оставам Законот настрана, та и нив да ги доведам кај Христос. Се разбира, јас не живеам без закон, зашто го почитувам Божјиот Закон, односно, се раководам од Христовиот закон. Галатјаните: 6:2 Помагајте си еден со друг кога имате проблеми. На тој начин ќе го извршувате Христовиот закон. Еве ја најголемата Христова Заповед Земете јадете, ова е моето тело кое за вас се крши за ослободување на гревовите. По вечерата направи и со чашата исто говорејќи. Пијте од неа сите. Ова е мојата крв на новиот завет која за вас и за мнозина се пролева за ослободување на гревовите Изменето од Nikki - 26.Март.2008 во 10:41 |
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Им благодарам на атеистите што се потрудија да ми одговорат на ова прашање. Но јас повеќе сакав да слушнам од самите муслимани на форумов, дали постои правило на која возраст треба да се изврши обрезувањето на детето или пак сеедно е кога тоа ќе се изврши.
Кај евреите на пример обрезувањето се врши точно на 8от ден.
Како е кај муслиманите?
|
||
|
||
efendija
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Нема стриктно правило кое ја одредува возраста.Но,што побргу,толку подобро за детето. |
||
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Охо хо кој ни дошол
Nikki, од каде ископа дека ова е најголемата Христова заповед?
Не сакам да те разочарам, но сепак Божјиот Збор поинаку вели:
"Учителе која заповед е најголема во Законот?" А Исус му одговори: "Возљуби Го Господа, својот Бог, со сето свое срце, и со сета своја душа, и со сиот свој разум; тоа е прва и најголема заповед; а втората е слична на неа: Возљуби го својот ближен како себеси! На тие две заповеди висат целиот Закон и Пророците."
(Матеј 22:36-40) Ефендија, благодарам на одговорот. Изменето од EvAngelos - 26.Март.2008 во 12:35 |
||
|
||
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Во недела е Велигден.
Велигден е најсветиот христијански празник, празник кога беше победена смртта и кога Христос се даде себеси како откупна жртва на крстот. Но за жал, многу т.н. христијани прават вистински циркус од овој празник (како и од многу други). Малкумина знаат што навистина се случило тој ден, кој биле последните настани од земниот живот на нашиот Господ Исус Христос, и пред се, која била Неговата мисија на земјата. Наместо тоа, сите се фокусирани на БОЈАДИСУВАЊЕТО ЈАЈЦА и ПОДГОТВУВАЊЕТО ХРАНА, ШТО ПОБОГАТА, ПОМРСНА....Само за тоа се зборува. “Што ќе спремаш за празникот“ е главна тема на разговор кај номиналните христијани. Гледам и се чудам, утрово толкав ред чекав за леб и секојдневни намирници. Касиерите работат како луди. Последни пари се даваат на пијачки, мастрафи за благо, месишта и што ти не. На секој ТВ канал матичниот готвач адва рецепти за празнична трпеза...Техники за фарбање јајца.... Искрено, ми се смачи веќе од квазихристијани.... Крајно време е сите што се навистина заинтересирани за Бог да поднаучат за Него со цел подобро да Го запознаат. Да ја сватат Христовата откупна жртва. Да сфатат дека Велигден не е само празник за ждерење јагниња и торти... Алооооо....Христос се роди и умре за нас!!!! |
||
|
||
RUSHKA
Сениор Регистриран: 28.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 2837 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Za zal izgleda deka si vo pravo....no sepak najgolem hristijanski praznik e Veligden i treba da se proslavi....no ke kazam deka gi zalam tie sto mislat deka Veligden e prejaduvanje ,prepivanje.....
Изменето од RUSHKA - 25.Април.2008 во 23:05 |
||
4ISTA SOVEST=MIREN SON
|
||
Aisha
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Локација: Palestine Статус: Офлајн Поени: 1119 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Za zal ekstremnata potrosuvacka e svojstvena za ova vreme...
Praznicite kaj site isto se docekuvaat... Trosime poveke odkolku sto imame.... Praznik kako poseben den so sebe si ima znacenje. No, retko koj se fokusira na toa. I kaj nas slavenjeto na Bajramite, kako edinstveni praznici, najcesto e prosledeno so bogati trpezi,poveke od voobicaenoto. A kolku luge ima okolu nas koi nemaat pari za egzistencija, a nie preteruvame vo luksuzi. Bozjiot Pratenik Muhammed, aludiral da se pomaga na siromasnite, posebno ako ti se komsii, bez ogled na religijata. Znaeme deka negov prv komsija bil Evrein, i Muhammed, neke e Bozji mir nad nego, nikogas ne go izostanuval koga se delel k*rbanot...... Vo ubavite momenti koi gi dozivuvame vo tekot na praznicite, da se setime na iznemostenite i da gi izraduvame i niv......Kolku malku e potrebno da usrekime nekogo, zar ne! |
||
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
||
Внеси реплика | страница <1 1314151617 25> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |