|
BREAKING NEWS......!!! |
Внеси реплика | страница <1 1314151617 75> |
Автор | ||
dudulovski
Сениор Регистриран: 05.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 998 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Видете кој бил тепачиште
http://www.netpress.com.mk/vest.asp?id=29464&kategorija=4 |
||
Еден литар ракија на ден и секогаш ќе бидеш здрав како дрен.
|
||
kire_nedelkov
Сениор Регистриран: 23.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1228 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
jak momak sdsovski... istepal zena. bi go svrstal vo kosh so onoj monstrumot od avstrija. |
||
LouWeed
Сениор I AM THE KING OF ROCK&ROLL Регистриран: 28.Мај.2005 Статус: Офлајн Поени: 13012 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Пратеникот од редовите на ЛАОС Атанасиос Плеврис побара смртни казни за членовите на партијата на Македонците во Грција Виножито и за грчкиот разгранок на Хелсинки воч. Пратеникот од ултрадесничарската партија на Караџаферис на 1 април годинава во писмена форма упатил пратеничко прашање до министерката за надворешни работи Дора Бакојани и до министерот за правда Сотирос Хаџигакис во кое вели дека на интернет-страницата на Виножито "на картата на Европа Скопје е именувано како Македонија", а Хелсинки воч, кого го финансира грчката влада, зборува за постоење на македонски јазик. Тоа за него било тотално неприфатливо и објаснува дека јазикот бил "словенски". Затоа тој го прашува министерот Хаџигакис: дали има намера, врз основа на член 30, параграф 1 од Кривичниот законик, да побара почнување кривична постапка против двете организации. Всушност, тие се товарат дека го кршат членот 138, според кој се предвидува најголема казна, зашто се однесува за повреда на територијалниот интегритет. "Тој што со употреба на сила или со закани со жива сила ќе отцепи територија од грчката држава што ѝ припаѓа нејзе или ќе ја приклучи таа територија кон друга држава, се казнува со смрт", вели тој член.
Последен пат во Грција е извршена смртна казна со стрелање на 25 август 1972 година врз Василис Лимберсис, зашто ги убил сопругата, баба му и двете деца. Грчката држава ја укина смртната казна, освен за предавство на земјата, односно за сериозни злодела од воена природа. Плеврис ја прашува Бакојани по која логика МНР ги финансира "организациите што ѝ служат на проскопската пропаганда". Парламентарните служби го препратиле писмото до јавниот обвинител на Врховниот суд. Тоа се случило на 23 април, а еден месец подоцна, на 23 мај, реагираше и Виножито. "Не би се занимавале со случајот ако одговорот на министерот за правда беше сличен на одговорот на министерката за надворешни работи - дека Грција како демократска земја им го гарантира правото на сите свои граѓани слободно да се изразуваат, и тоа секако важи и за членовите на Виножито", се вели во соопштението на организацијата под наслов Сега ја очекуваме врховната казна. Но, според Виножито, предлогот на Плеврис министерот за правда го смета за основан, односно дека против етничките Македонци може да се спроведе членот 138?! "Се вративме ли во Граѓанската војна? Се изморивме монотоно повторувајќи дека прашањата за националните малцинства ги сметаме за внатрешни. Во секоја пригода велиме дека само провокатори можат да постават прашање за промена на границата. Телевизиската демократија во оваа земја систематски ги искривува нашите ставови. Политичкиот систем со сила нѐ крсти иредентисти. Треба ли сега да очекуваме најтешка казна?", прашува јавно партијата на Македонците ЕФА Виножито. Претседателот на Грчкиот хелсиншки комитет Димитрис Панајотис вели дека активностите на двајцата министри, и за надворешни работи и за правда, се индикативни и ја покажуваат желбата да ги напаѓаат Виножито и Грчкиот хелсиншки комитет. "Тие потврдуваат дека во Грција сѐ уште е опасно да велиш македонска држава, македонски јазик и македонско малцинство, и покрај повеќекратните осуди и препораки од Советот на Европа и од Обединетите нации дека таквиот став е неприфатлив и крши повеќе меѓународни спогодби за човековите права", изјави Панајотис за Дневник. Според него, фактот дека ниту една друга политичка партија ниту медиум во Грција, како ниедна организација на граѓанското општество - не протестирале против овој акт на министрите за надворешни работи и за правда, потврдува дека за целиот грчки политички систем и општество организациите што ги поддржуваат правата на Македонците и на Турците во Грција се отфрлени. "Ова очигледно покажува дека демократијата не функционира кога се зборува за правата на малцинствата во Грција", вели Панајотис. |
||
lajac
Нов член Регистриран: 14.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 23 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
DO PRETSEDATELOT NA REPUBLIKA MAKEDONIJA BRANKOCRVENKOVSKI,
DO PRETSEDALLOT NA VLADATA NA REPUBLIKA MAKEDONIJA NIKOLA GRUEVSKI, DO PRIJATELI, POZNANICI I POZNANICI... Pochituvani i Pochituvani, Ve izvestuvam deka moeto pismo do drzavniot sekretar na SAD Kondoliza Rajs od 12 fevruari 2008 e rashireno po cel svet. No, ne go objavi nieden domashen vesnik. Nitu e spomenato vo nekoj medium.Niedna nevladina organizacija ne pokaza interes. Moeto prisustvo vo ramki na publikata, na tema na edna nevladina organizacija, na koja voditeli bea izvesni naglaseno prisutni individui vo javnosta po temata za imeto, dozivea udar.Da, udar. Prilozuvanjeto na iminjata na Edvard Jozef, Risto Stefov i Igor Janev vo ova obrakjanje e znak za sovpagjnje vo pogled na mojot tretman na grchkata agresija protiv Makedonija i nivniot tretman na taa tema.Vi prilozuvam i tekstovi od "Dnevnik" i eden od "Utrinski vesnik" so zgolemeni bukvi na sodrzinata za iznachenata agresija. Da, ne "spor za imeto". Da, grchka agresija protiv Makedonija.Spored "Rechnikot na makedonskiot jazik", izdanie od 1961 godina,chij redaktor e Blaze Koneski,zborot spor e "sprotivstavuvanje na razlichni mislenja, prepirka".Zborot agresija e "napad".Da,Grcija e agresor- napagjach. Ne preporachuvam da ne mu veruvate na Blaze Koneki. Napadnata e nashata drzava - Republika Makedonija. Nasheto ime. Nashiot identitet. Spored aktot na grchkiot kral Georgios Prvi od 31.12.1912 godina, Grcija go "okupira" egejskiot del na Makedonija.Po 1990 godina Grcija agresira kon drzavata Makedonija. Da ja snema i da ni ja prisvoi istorijata.Posebno, antichkata istorija. Kako shto Grcija izvrshi progonstvo na nas, Makedoncite od Egejskiot del na Makedonija, taka saka da izvrshi progonstvo sprema Makedoncite od drzavata Makedonija.Od cel svet.Ne vi preporachuvam da go negirate so premolchuvanje nasheto grozomorno dozivuvanje.Vi preporachuvam da mu kazete na svetot deka Grcija izvrshi progonstvo na preku 20 000 makedonski deca do 1949 godina i povekje desetici iljadi nivni majki, tatkovci, brakja, sestri... Gospoda, soochete go svetot so ovaa vistina.Jas, progonet Makedonec mozam tolku da kazam.Gospodo,ne ja premollchuvajte vistinata. Ne ja zagushuvajte vistinata.Izgovorete ja galsno .Da chue cel svet. Za grchkite naci-fashizsti i za grchkite naci-koministi nie ne sme Makedonci.Gi pozdravuvam Gcite od izvesni nevladini organizacii, koi ovaa prolet ja posetiija Makedonija i za koi nie sme Makedonci. Pretsedatelot Branko Crvenkovski od juni mesec minatata godina ja pomesti svojata upatenost kon "ponizuvachkata kovanica" "FIROM" vo grchkiot vesnik "Katerenimi"i stigna do "crvenata linija". Premierot Gruevski go sledeshe ipokraj naflasednata suertta. No dvajacata ostanaa vo ramkite na "sporot za imeto".Preporachlivbo e da doprat dovistinata za egresijat. Prepoorachlibo e da dobrat do vechno ime na Blaze Koneski. Pochituvani i pochituvani, shirete ja nashata vistna niz svett. So pochit, Kole Mangov |
||
lajac
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
golema blagodarnost do gospodinot kole mangov i negovata kerka elena mangova koi mi dozvolija da go objavam ova pismo i se nadevam deka vo idnina ke imame uste mn tekstovi od gospodinot mangov eskeprt za egzodusot na makedoncite od egejska makedonija
|
||
baba mulon
Сениор Регистриран: 17.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 258 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ne treba samo edno vakvo pismo treba poveke.Treba da se dejstvuva poagresivno zatoa shto nie ja znaeme vistinata no treba da ja znaat i drugi nadvor i makedonija.
|
||
Im YOUR NIGHTMARE
|
||
lajac
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Abre Gospodine Mangov ne samo ti tuku i drugi Makedontsi pishuvaat kako tebe.. Taka se pishi pochituvani ,preporachlivo, shirete , nashata, troshi,
Po~ituvani i po~ituvani, prepora~livo e da ja {irete na{ata vistina niz svetot. Grcija nebroeni pari tro{i za svojata agresija. Pozdrav Gjorgi Nikolov Kanada -----Original Message----- From: dignity@sonet.com.mk [mailto:dignity@sonet.com.mk] Sent: Tuesday, June 17, 2008 4:26 PM To: A1 TV Informativna redakcija; Australian Macedonian Weekly; Bil Nikolov; Bill Nicholov MHRMI; Bisera Altiparmakova; BiseraLiljak; Blagoja Corevski; Blagoja Despotovski Sweden; Blagoja Despotovski Sweden; Boge PetarKoloski; Boris Tanaskov; Boris Zmejkovski; Borjan Jovanovski; Bozo Telekabel; Chris Angelkov; Chris Balalovski; Chris Stefou; Chris Violidis; ChrisMilanko; ChrisPetkovski Canberra; Christo; Chumu - Chomovski; D DVA yahoo; Dan Doncev Skopje; Danche; Darko Krsteski; Darko Putilov; Darko Putilov MNR; Daskalovski; David Tanevski; David Vitkov; Dejan Lazarov FR; Denes; desk95@a1.com.mk; Dimitar Sajkov; Dnevnik; DOM; Don Nikou Adelaid; Done Dimov; Dr Chris Popov; Dr Cvetan Sinadinovski; Dr Dushko Aleksovski; Dr Milse Terziovski; Dr Vasil Babamov Ohio; Dr. Sasha Mitrev; Dr.S.B. NAUMOVSKI; Dragica Belcevska radioprograma Toronto; Dule Krug; Dushan Ristevski; Dusko Jankov; Dvizenje za obnova na Makedonija; Elena Petruseva Yahoo; elizabetaviitanova@yahoo.com; Emilija Jurcik; Esad Rahik; Filip Apostolski; Filip Kletnikov; Filip Petrovski; Filip Telente; Fokus; Forum; George Topalis; George Trajkovski; Gina Vasilevska; gjorgi jovanovski; GIS@government.bg; Gjorgievski; Gjorgji Atanasoski; Glasot na narodot; glasotnanarodot@mrt.com.mk; Globus; Goce Dojcinovski; Goce Durtanovski; goran@kanal5.com.mk; Goran Stanoevski; Goran Trenchovski; Goran Zezovski; Gordan Georgiev Forum; Gorjan Tozija; Gorsevski Alex USA; Greg Apoleski; Ico Najdovski Melbourn; Igor Geshovski; Igor Avramovski; Igor Ivanovski; Igor Krsteski; IgorAleksandrov Sidney; Ilija (Leo) Talevski; ilinden@sympatico.ca; Ilo Trajkovski; info@dzlp.gov.mk; Irineusz Slupkowski Poland; IRIS TV; Ivan Soiljkovikj; ivan trposki; Ivan Unkovski; Ivana Trajanoska; Ivica Bocevski; J.Kekenovski; J.Miko; Jacob Chakarevski; Jadi Burek; James Mangos; Jan Pirinski - Narodna volja; Jan Pirinski - Narodna volja; Jana Petrushevska; Jani Makraduli; Jani Rufov Pert; Janko Bachev; Janko Bashev; Jasmina Chokrevska Filip; Jhon Karajas Pert; John Jonovski; Jordan Gruev; Jordan Plevnesh; Joshko Filip; jovan christovski; Jovan Donev; Jovan Pavlovski MIAN; Jove Jankulovski; Jove Kekenovski; Jovica Gorgoski Canberra; Joy Popovski Melburn; Kalin Hotel; Kanal 5 info; Kango; Kata Kulavkova; Katgerina Joseska Sidney; Katica Kjulavkova; Keti Cipusheva; Kire Cirevski; Kiril Jonovski; Kiril Mirakovski; Kiro Cerepnalkoski; Kiro Velkovski Skopje; Kosta Nikolovski Sidney; Krale Marko; KRSTE MISIRKOFF; Krstoar; Krume Dolnenec; Lazar Fotev; LDP; ldp@sobranie.mk; Lenka Ugrinovska; LEFTER MANTSE; Lenka Ugrinovska; Leo Ilija Talevski Sidney; Liberalna Partija; Liljana Popovska; Liljana Ristova; Lipco STANKOVSKI; Ljubco Veljanov; Ljubica Ruben; Ljubica Vojdanovska; Ljubisha Nikolovski; Ljubomir Cuculovski; Ljubomir Gajdov; Ljupcho; Ljupcho Blagoevski; Ljupcho Kekenovski; Ljupco AMW; Ljupco Palevski; Ljupco Veljanov; Luben Todorovski USA; Lubi Uzunovski - Toronto; Lupcho Blagoevski; M.Yuzemski; Mac herald Makedonski glasnik; Mac Human Rights Comittee of Melburne and; Mac Nacional Radio Borce Kulevski; Mac Production - Makedonski koreni Bil Jankov; Maja Ilievska; Maja Vuckovska; Mak-Editor; Makedon Disscussion Group; makedonija@komaja.org; Makedonika; Makedonika Slavko; Makedonska Hristijanska Evangelistichka Misija; Makedonska tribuna; Makedonsko dvizenje za chovekovi prava,Toronto; Makedonsko sonce; MAKFAKS; Mane Jakovlevski; MANU; Margarita Girovska EU; Marija Trajanovska HC; Marijan Galevski; Marina Sarovska; Marko IT; maslarov; MCMS; Melpomeni Korneti; Mendo Trajchevski Wollongo; Mendo Trajchevski Wollongo; Meto Koloski; Metodija A. Koloski; Metodija A. Koloski; MHRMC; MIA; Michael Dimitri; Michael Radin Adelaide; Micho(James) Mangov(s); Mihaela Kozar Futura; Mihajlo Moteski; Milan Trajanov; Milcho Manchevski; Mile Manolev; Milosav Lukaroski; Mirajina Ivanova; Mirco Angelovski Melbourn; Mirjana Srgjan Simjanovska Melburn; Mitko Ardzeliev; Mitko Burcevski; MNR; Monika Ristova; MPO; MRT; MUSA BAKIR; n.doran@irishnews.com; Nada advokat; Natasa Ognjanovska; ndp@sobranie.mk; Nenad Batkovski; Nezaborav; Nezaborav MT.NET.MK; Nick Markovski Manjimup; Nie kanal 5; Nikola Gruevski; nikola; Nikola Dimitrov; Nikola Stojanovski; nikolad@primeminister.gov.mk; Novica Angelkovski Sidney; novo_skopje@yahoo.de; NSDP Centar; oezayonan@web.de; Olga Nikolovska; Olivera; olivera denis vitalia; Osvit Rosoklija; Pavle Filipov; Peter Boge Koloski; Peter Breen; Peter Kioses Pewrt; Pobewda Piskaceva Makedonska TV programa Toronto; Politiken.dk@pol.dk; Poposki; press@president.bg; Rade Siljan; RandallUxbridge; Ranko Mladenoski; Risto Mitrevski Sweden; Risto Stefov; Robert Despotoski; Robesrt Cvetkovski Pert; Rozseta Stoikovska-MacFarlane; Sanja Seizova,TV Sitel; Sasha Koneshnisasha; Sashko KEDEV; Sasho Popovski; SDSM contact; SDSM President; Sead Dzigal; Senko Velinov; Sharoski; Shpic; SHpic Marketing; Shpic-sorabotnici; Silvana Boneva; Silvija; Sinolicka Trpkova; Sistersandbrothermitevski; SITEL informativna; SITEL kontaktna; SKRB I UTEHA; sl*ganov; Slavica Grkovska; Slavko Mangovski; Slobodanka Markovska; SMK; sobranie@sobranie.mk; Sonja Aleksandrova Sydney; Sonja Nikolova; Sonja Strezoska; SOROS; Sovet na Evropa-mediumi; Sovet na Evropa Informacii; Spijanmanova@eme.cr5.org; Stanka Pop Ristova-NIKOLOVSKA; Stefo Topalov; Stevo Sharovski; Stevo Simski; Stoiche Jakovcevski Perth; Stojadin Namovski; Stojan Andov; Stojko Stojchev; Suzi Bogdanovska-Sidney; Svetlana preveduvacka; svetlana_macedonia@yahoo.com; T.L.; Tanja; Tito; Tito Petkovski; Today Denes; Todor Cepreganov; Todor Chepreganov. I Vasko; Todor Petrov; todorsmk@yahoo.co.uk; Tome Kolev Gmail; Toni Najdov; trajce@crystal.com.au; TUPURKOVSKA-POPOSKA SULTANA; TV 4 mk; TV Orbis Bitola; United Macedonian Diaspora; Uprava za zastita na kulturno nasledstvo; Utrinski vesnik; Vancho Kostadinov; Vancho Preshlenkov; Vane Milanov London; Vangel Dimitrovski; Vasil Babamov; Vasil Babamov; Vasil Babamov gmail; Vasil Boglev; vasil stoichev; Vasko Tanevski Adelaid; Veena Neeto; Velika Mangova; Venco Stefaniv; Vera Chejkovska; Veselin Anastasov; VEST; victor bivell; Viktor Sekulovski New York; Vinozhito; Violeta Achkoska FZF; Violeta Achkoska IEEE; Violeta Brdaroska Sydney; Vladimir Bocev; Vladimir Milcin; Vlado Dimovski; Vlado Dimovski; Vlado Vreme; Vlatko Troshanski; vmro-dpmne@sobranie.mk; VMRO-Narodna; vpetkova@media.zgb.bg; Vreme; Zapro Zaprov; zdravka pejova; Zdravko HC; Zdruzenie na novinari One World; Zhelevo; Zhivko; Zhivko Apostolovski; Zlata Brajovic; Zlatko Milenkovski; Zoran Cosevski Pert; Zoran Milososki USA; Zoran Nikolovskli Sidney; ????? ????????? ????? ???; natasas@president.gov.mk; Zver; Toshe istorija; Milos Bisovski Subject: REPUBLIKA MAKEDONIJA DO PRIJATELI I POZNANICI... Po~ituvan i Po~ituvani, <!--[if !supportLineBreakNewLine]--> <!--[endif]--> Moeto pismo do dr`avniot sekretar na SAD Kondoliza Rajs od 12 fevruari 2008 e ra{ireno niz cel svet. No, ne go objavi nieden doma{en vesnik. Niedna nevladina organizacija ne poka`a interes. Ni vlasta, ni opozicijata. Pri obidot da dobijam zbor na tema za imeto na tematski sobir na edna nevladina organizacija vo prisustvo na naglaseni individui, do`iveav udar. <!--[if !supportLineBreakNewLine]--><!--[endif]--> So Edvard Jozef, Risto Stefov i Igor Janev sme vo izvesno sovpa|awe vo pogled na normativniot tretman na gr~kata agresija protiv Makedonija. Prilo`uvam tri tekstovi od "Dnevnik" i eden od "Utrinski vesnik" od 09.06.2008, na koi gi zgolemiv bukvite na sodr`inata za agresijata. Da, ne e "spor za imeto". Zbor e za gr~ka agresija protiv Makedonija. Spored "Re~nikot na makedonskiot jazik",1961, ~ij redaktor e Bla`e Koneski, spor e "sprotivstavuvawe na razli~ni mislewa, prepirka". Agresija e "napad". Da, Grcija e agresor - napa|a~. Napadnata ni e dr`avata, makedonskiot nacionalen identitet, makedonskiot jazik. Pretstavnici od politikata i od vlasta treba da izgovorat: AGRESIJA. Ne “spor za imeto”. Agresorot ne pravi kompromis. Agresorot ubiva. Gospoda od vlasta i opozicijata, razberete me. Spored aktot na gr~kiot kral Georgios Prvi od 31.12.1912 godina, Grcija go "okupira" egejskiot del na Makedonija.Po 1990 godina gr~kata agresija prodol`uva. Da ni ja snema dr`avata. Grcija da ni ja prisvoi anti~kata istorija. Da ne nema Makedoncite. Po na{eto progonstvoto od Egejskiot del na Makedonija, Grcija se upati kon progonstvo na Makedoncite od dr`avata Makedonija. Od cel svet. Gospoda od vlasta i opozicijata, Ne vi prepora~uvam da go negirate so premol~uvawe na{eto grozomorno progonstvo do 1949 godina i toa {to ni se slu~uva do deneska.Vi prepora~uvam da mu ka`ete na svetot deka Grcija izvr{i progonstvo na preku 20 000 makedonski deca do 1949 godina i pove}e desetici iljadi majki, tatkovci, bra}a, sestri...Gospoda, soo~ete go svetot so ovaa vistina. Jas, progonet Makedonec, mo`am tolku da ka`am. Ne ja premol~uvajte vistinata. Moite dokumenti mo`ete da gi koristite. ]e vi dadam i drugi dokolku mi pobarate. Za gr~kite naci-fa{isti i za gr~kite naci-komunisti nie ne sme Makedonci. No, za Grci od izvesni nevladini organizacii nie sme Makedonci. Ovaa prolet ja posetija Makedonija. Gi pozdravuvam. <!--[if !supportLineBreakNewLine]-->Kon ova obra}awe gi prilo`uvam dokumentite "Ubijte go Bulev", "Obesete go Skopje" i "Psevdomakedonci" kako znak za kontinuitet na gr~kata agresija i po 1990 godina. Dokumentite se i znak za naglasen primitivizam na Grcija. ^lenka na Evropskata Unija. Prilo`uvam i dokument od 1920 godina so ozna~en makedonski jazik. Ja prilo`uvam i "Naslovnata stranica i stranica 11 od prviot makedonski ABECEDAR izdaden vo Atina vo 1925 godina. Namenet za makedonskite deca, no nikoga{ ne stigna do niv". Negovata podgotovka e vrzana so Sevrskiot dogovor od 1920 godina. Po na{eto progonstvo, koe globalno zavr{i vo 1949 godina, Grcija ne ni dopu{ta{e da ja minuvame granicata. Na 2 noemvri 1995 godina, so Risto Kizov se upativme do makeodnsko-gr~kiot grani~en premin me|u Bitola i Lerin. Ne pre~eka brat mi. Risto Kizov ne snimi .Od edna fotografija napraviv dokument i vnesov sodr`ina. Vo tekot na 1996 godina dokumentot go prativ na preku 100 adresi na subjekti vo svetot koi smetav deka }e dejstvuvaat vo na{a korist. Na po~etokot na 1997 godina bev pokanet vo edna ambasada na razgovor.Po izvesno vreme vlasta uredi na{ite paso{i da nemaat oznaki na rodnite mesta na makedonski jazik, ni na gr~ki. So takvi paso{i po~na da se minuva makedonsko - gr~kata granica. Mene mi se dopu{ti da ja minam duri vo 2007 godina. Ovoj navod e upaten kako uka`uvawe za potreba na aktivitet. Po ova obra}awe, ostanuva da o~ekuvam kako }e postapi Grcija sprema mene na makedonski-gr~ki grani~en premin. Po~ituvani i po~ituvani, prepora~livo e da ja {irete na{ata vistina niz svetot. Grcija nebroeni pari tro{i za svojata agresija. Neka stoi i napomenata deka svoevremeno pretsedatelot Kiro Gligorov, mi se obrati mene, i, devet od mene izraboteni dokumenti bea dostaveni do OON,od koi tri se prilo`eni tuka. Vo mojot aktivitet nasproti gr~kata agresija poddr{ka imam od Katica Kjulafkova, Violeta A~kovski, Sinol~ka Trpkova, brat i Kiril Trpkov vo SAD, Stevo [arovski i drugi. Imam sorabotka i so Obedineta Makedonska Dijaspora, so Makedonci vo Avstralija, vo SAD i drugi. So po~it, Kole Mangov ova go dobiv na meil od gospodinot koi se potpisuva zhelevo fala i do nego Изменето од lajac - 18.Јуни.2008 во 00:28 |
||
trampolina
Нов член Регистриран: 26.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 7 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Тенорот Благој Нацоски го разврза „македонскиот јазол“ со новинарот на РАИ
Новинарот ме вадеше од кожа со своите непристојни коментари, вели Нацоски за написите на новинар на РАИ Енио Ремондино, новинар на угледната и моќна италијанска државна телевизија РАИ и повремен дописник од Балканот, кој поради сопствено незнаење во репортерските записи Македонците ги нарекувал „Славобугари“, по средбата со нашиот оперски пејач Благој Нацоски, не само што го сменил ваквиот начин на непристојно известување туку и во својот текст насловен како „Јазолот на македонската нација, приказна што се' уште раскарува“ признава дека направил „огромна грешка со Македонците Славобугари“ и ветува дека подобро ќе ја проучи историјата. Македонскиот тенор Нацоски случајно го сретнал Ремондино во авион патувајќи од Скопје кон Рим и кога го забележал, не можел да се воздржи и да не му се обрати. „Она што му го реков е дека не треба во своите извештаи да не' нарекува ни Бугари ни Словени, туку едноставно Македонци. Му реков да се повика на последниот попис на населението во Македонија за да види колку Македонци има во Македонија, а потоа да провери колку Македонци што го говорат истиот јазик има и во Грција и во Бугарија. Му реков да се информира и за Бук*решкиот договор од 1913 година, а кој тој воопшто и не го знаеше. Му кажав за првото заседание на АСНОМ и за многу примери за македонската национална свест уште во 18 и 19 век. Новинарот ме вадеше од кожа со своите непристојни коментари. Иницирав и петиција меѓу Македонците што живеат во Рим. Кога го видов во авионот, не можев да не му се обратам“, изјави за „Утрински весник“ врвниот македонски тенор со светско реноме Благој Нацоски, кој живее и работи во Италија. „Тој внимателно ме ислуша и не се противеше, туку напротив, ми побара материјал, односно книги каде што може да прочита за Македонија. Веќе му подготвив листа на книги за Македонија, а тој во својот напис вели дека ми ветил дека ќе се информира за Александар Велики и за Аристотел. Тој, всушност, ми вети дека ќе се информира за Македонија, а не ги спомена нив“, со што Нацоски потврдува дека италијанскиот новинар и навистина се информирал за Македонија. Ваквата тет-а-тет средба или, како што ја нарекува Нацоски, дипломатска акција „човек на човек“ резултираше со репортерски запис на новинарот Ремондино во кој се опишува неговото воодушевување од средбата и разговорот, како што и самиот го нарекува, со „идниот Павароти од Македонија“. Вака пишуваше во својот текст Енио Ремондино: „Директен лет од Скопје кон Рим. Муабет со патник седнат до мене, инаку сонародник. Потоа средба-судир со патникот седнат во редот пред мене. ’Вие сте новинарот Ремондино?‘ Веднаш се прашувам дали ќе ми дели комплименти или навреди? Сепак, не стануваше збор за комплименти. Младичот, некаде под 30 години, висок и крупен со перфектен италијански и добро образован. Значи, странец, но кој живее во Италија. Неговото оспорување е прецизно, ме обвинува со следново: ’Вие треба да престанете да не' нарекувате Славобугари. Ние сме Македонци и точка. Нашата култура е единствена, античка, ние не сме ниту Бугари ниту Словени’“, ја пренесува новинарот реакцијата на Нацоски. Во натамошниот текст Ремондино признава, сепак, дека направил огромна грешка, нарекувајќи не' Славобугари и ветува дека подобро ќе ја проучи историјата. „Решавајќи да си ја признаам грешката околу неточностите што ги имав изнесено, откривам преку Интернет дека мојот нов пријател е најголемиот македонски тенор на сите времиња. Се вика Благој Нацоски и живее и работи во Италија, каде што гради блескава кариера. Всушност, открив дека скоро ќе се скарав со идниот Павароти од Македонија. Македонија, не ’Бивша Југословенска Република Македонија’, како што сака Грција. Драг маестро Благој, држете си го цврсто петтолинието, затоа што историјата си ја пее и си ја свири секој како што сака“, пишува во својот напис италијанскиот новинар по средбата со македонскиот тенор. (Св.У.) |
||
moira
Сениор ...The Goddess... Administrateur adjoint Регистриран: 06.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 26016 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Владата ги зголеми пензиите! Зголемувањето на пензиите претставува прва одлука на првата владина седница. За првата категорија на најниски пензии,
зголемувањето ќе изнесува 8%; За втората категорија, зголемувањето ќе
изнесува 7%; За третата категорија, зголемувањето ќе изнесува 6%; За
четвртата категорија, односно за оние што имаат највисоки пензии, зголемувањето ќе изнесува 5%; Ново создадениот трошок за исплата ќе се обезбеди
од Фондот за пензиско осигурување, кој до крајот на годинава треба да
одвои 5,4 милиони евра за повисоките пензии. Исплатата почнува од Август. |
||
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
..poleka se sreduvaat rabotite...tivko...nenametlivo...ke se ispeglaat razlikite... se sreduva statusot na "borcite na ONA"... aj so gospod napred ...belkim po statusot na ONA....ke se sredi i statusot na BRANITELITE NA MAKEDONIJA....
Според министерот за труд и социјална политика, статусот на борците на ОНА и семејствата на жртвите од воениот конфликт, ќе биде решен во рамките на Уставот на Република Македонија и постоечките законски решенија, кои ќе претрпат мали измени. - За ова прашање, постои договор меѓу премиерот Никола Груевски и лидерот на ДУИ Али Ахмети - доде Бајрами. |
||
mileg
Сениор Регистриран: 13.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 1758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Во Струмица на ден 3.08.08 е нападната куќата на претседателот на ОК на ВМРО-ДПМНЕ во Струмица од страна на членови на СДСМ од Струмица
|
||
Анастеа
Администратор ПИПИ долгиот чорап Регистриран: 07.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 35441 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Ништо страшно, луѓето само барале “правда“ на само ним својствен начин... со “демократски методи“, како и што им доликува... та нели се социјал-ДЕМОКРАТИ...
Така ја сфаќаат тие демократијата... кој ни е крив нам што не им се уклопуваме во нивната демократска матрица...
|
||
mileg
Сениор Регистриран: 13.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 1758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Како не им е срам да напаѓаат куќа на претседател.Јас овој чин го кажувам како вандалски бидејќи тоа не било потребно да се направи за да се ослободи некојси заменикпретседател на СДСМ.Оваа е срам за Македонија и македонскиот народ.Ако продолжат така нема да добијат власт уште 100 години а можеби и повеќе.
|
||
Zajcef
Сениор TOTENKOPF Регистриран: 16.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1252 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Па тоа треба да му биде пример на овој народ-дали не мислите дека е време народот да ја земе правдат во свои раце?!И ВМРО и СДСМ исти говна се!Што поскоро го сватиме тоа и се разбудиме толку повеќе шанси да ја спасиме државата од домашни и странски(соседни)штетници! Изменето од Zajcef - 07.Август.2008 во 17:52 |
||
Кога неправдата станува закон,отпорот станува должност....
|
||
Внеси реплика | страница <1 1314151617 75> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |