IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Политика и вести
  Активни теми Активни теми RSS - Hoc demonstrandum est!
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Hoc demonstrandum est!

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 12131415>
Автор
Порака Обратен редослед
moira Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
...The Goddess... Administrateur adjoint

Регистриран: 06.Јуни.2007
Статус: Офлајн
Поени: 26016
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2007 во 12:05
Pozdravi gi Elinite od mene , i slobodno prasaj gi, samo da ne si go rasipes biznisot
Кон врв
PAVLIN Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Јуни.2007
Локација: Saint Helena
Поени: 889
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај PAVLIN Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2007 во 12:00
ne potpolno te razbiram...i veruvaj na ista strana sme ...ke ti dopisam posle imam nekoi gosti od stranstvo vo kancelarija mi se i se grci...sakas da gi prasam za ova :)))големо%20гушкањељубов
“Ш‘ЧО НАПРАИВМЕ...“ - Крсте Петков Мисирков“
“ДО ВИСТИНАТА НЕ МОЖЕМЕ ДА СТИГНЕМЕ ПОЛЗЕЈЌИ“ - Владимир Мегре
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2007 во 11:53
Originally posted by PAVLIN PAVLIN напиша:

DOBRO .... ne go razbiram tvoeto napinjanje da ne ubedis deka nie sme makedonci....Veruvam deka postoime odamna, no isto taka veruvam deka nie nemame vrska so antickite od vremeto na Filip...Aleksandar i prisvojuvanje na negovot delo kako nase e nepotrebno, bidejki toj e i grk i indiec i Makedonec itn. ...Toa e kako Tito da go proglasime za makedonec ...nemame potreba vo razgovorite za imeto da nastapuvame so ovaa teza...posebno zaradi toa sto vo 1992 godinaprimeni sme vo ON, pod referencata BJRM vo koja stoi deka imeto RM ne gi zagrozuva nitu ima za cel da gi destabilizira drugite drzavi na Balkanot...Ovie tekstovi mi se daleku od realnosta...aj da dokazeme deka sme potomci na Filip te molam...neprifatlivo mi e vo ovoj moment takvo razlmisluvanje, nemame vreme za toa.. тага
<div style=": ; width: 28px; height: 28px; : 1000; display: none;">

Ne napinjam voopsto, a i kakov e toj izraz " napinjanje" , nitu pak ubeduvam nekogo deka nie sme MAKEDONCI, jas mnogu dobro znam sto sum i koi se moite koreni, nema potreba za ubeduvanje i objasnuvanje koi sme i sto sme, barem taka mislev se dodeka ne go procitav tvojot post, no sega navistina ne znam dali TI voopsto znaes sto si???
So kakva cel gi objaviv pismata obrazloziv na pocetokot i smetav i seuste smetam deka treba da se procitaat kako poucno cetivo, no i kako reakcija na del od makedonskata inteligencija koja i ovoj pat pokazuva deka ne spie, osobeno sega koga sme pritisnati od nasite nametnati kumovi. I BTW, za sto imas vreme ? Za zabludite vo koi zivees???
Кон врв
ZoranSk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 05.Февруари.2006
Поени: 193
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZoranSk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2007 во 11:27

Александар е дел од еден народ од една цивилизација.Тој е репрезент негов како најистурен дел.

Негирањето, непочитувањето, непризнавањето  и извртувањето негово е негирање и на таа цивилизација.Тоа е нашата цивилизација.

Да не беше таа цивилизација Кирил и Методиј нема да имаа од што да го направат писмото словенско и да го дадат на народот словенски.
Немаше да има 4 македонско римски војни од кои се изроди “Византија“.
Во Москва ќе се збореше хеленски, во Скопје ќе живееа Илири.

Што стои позади негирањето на Александар односно фалсификувањето на неговото име ?
Се прикрива геноцидот единствената тема за која треба да се говори со Грција.
Масовните гробници низ егејска Македонија.

Кон врв
borec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Септември.2007
Локација: Australia
Поени: 1294
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај borec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2007 во 09:36
Originally posted by novace novace напиша:

DOBRO .... ne go razbiram tvoeto napinjanje da ne ubedis deka nie sme makedonci....Veruvam deka postoime odamna, no isto taka veruvam deka nie nemame vrska so antickite od vremeto na Filip...Aleksandar i prisvojuvanje na negovot delo kako nase e nepotrebno, bidejki toj e i grk i indiec i Makedonec itn. ...Toa e kako Tito da go proglasime za makedonec ...nemame potreba vo razgovorite za imeto da nastapuvame so ovaa teza...posebno zaradi toa sto vo 1992 godinaprimeni sme vo ON, pod referencata BJRM vo koja stoi deka imeto RM ne gi zagrozuva nitu ima za cel da gi destabilizira drugite drzavi na Balkanot...Ovie tekstovi mi se daleku od realnosta...aj da dokazeme deka sme potomci na Filip te molam...neprifatlivo mi e vo ovoj moment takvo razlmisluvanje, nemame vreme za toa.. тага

Да не си случајно ..почитуван колега ...следбеник или пак роднина на „премудриот„  уништувач на делата на генерации загинати  Македонци и Македонки?
Оти бе не се обидеш да ме убедиш и мене дека немаме врска со Македонците...
Та овој род не е „тиква„ без корен ..бе???
Ах... што ти направиле комуњариве...пуштајајќи те низ нивниот „образовен„ систем полн со невистини и полувистини!!!.
Најтрагиочно е кога постои очигледен сомнеж во самото Македонското ткиво одвнатре..во тоа што е ..и од кого потекнува!!!???
голема%20насмевка

Ne novace, toj se predstavi kako "free spirit" - covek sto NE bil privrzanik na NIEDNA partija!!!  голема%20насмевка

Od moe iskustvo (a mozam slobodno da kazam deka e MNOGU shiroko) "free spirit" lugeto imaat MNOGU POSHIROKO GLEDISHTE za bilo koe prashanje i nikogash ne trgnuvaat od nivnata bavcha a zavrshuvaat do prvata ulicna svetilka.  намигнување

Sprema toa NE bi go svrstil vo TAA kategorija - nego vo kategorija na tvrdoglavi i samobendisani lugje, sto NEMAAT DOVERBA VO NIKOGO i  negiraat sekogo a SAMITE NEZNAAT STO DA NAPRAVAT.  голема%20насмевка

Taka da POSTOJANO samo nesto ili nekogo kritikuvaat i ogovaraat, bez da cenat VOOPSTO NECIJ TRUD ZA DA NAPRAVI NESTO, dodeka tie SAMO zboruvaat.  бла%20бла

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај PAVLIN Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2007 во 04:01
Originally posted by novace novace напиша:

Да не си случајно ..почитуван колега ...следбеник или пак роднина на „премудриот„  уништувач на делата на генерации загинати  Македонци и Македонки?
Ах... што ти направиле комуњариве...пуштајајќи те низ нивниот „образовен„ систем полн со невистини и полувистини!!!.
Најтрагиочно е кога постои очигледен сомнеж во самото Македонското ткиво одвнатре..во тоа што е ..и од кого потекнува!!!???
голема%20насмевка

бла%20бла
Кон врв
novace Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Август.2007
Поени: 3067
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај novace Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Октомври.2007 во 00:59

голема%20насмевка
Не сум доктор , ама стално сум опкружен со пациенти
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај PAVLIN Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2007 во 20:17
ne se soglasuvam so tebe, a si ja sakam zemjava i si ja pocituvam...no dobro jas ke go pocituvam tvoeto mislenje љубов
Кон врв
Boogie Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)
Слобода или Смрт

Регистриран: 26.Октомври.2005
Поени: 10652
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Boogie Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2007 во 19:35
&scy;&mcy;&iecy;&iecy;&njcy;&iecy;&scy;&mcy;&iecy;&iecy;&njcy;&iecy;&scy;&mcy;&iecy;&iecy;&njcy;&iecy;&scy;&mcy;&iecy;&iecy;&njcy;&iecy;&scy;&mcy;&iecy;&iecy;&njcy;&iecy;&scy;&mcy;&iecy;&iecy;&njcy;&iecy;Александар е Македонец како и татко му и дедо му и сите останати Македонци од кралските лози.Тоа што ти немаш самопочитување и почитување кон својата нација и нејзината историја тоа е друга темаголема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај PAVLIN Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2007 во 19:19
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 30.Октомври.2007 во 18:21
Vo kontekst na temata, ekskluzivno za site forumdjii i posetiteli na forumot politika, go objavuvam tekstot srocen od peroto na najsofisticiranta makedonska poetesa, neguvatelkata na makedonskata arhaicna rec, Svetlana Hristova Jocik, po povod mediumskoto i politickoto ludilo koe vo kontinuitet se slucuva kaj nasiot juzen sosed, a osobeno e zasileno denovive, pred novata runda pregovori vo vrska so naseto rodeno ime MAKEDONIJA.

Ние сме, што сме: Македонија

Ја привршуваме подготовката на вонредниот број на Портал, насловен: Антологија на научната мисла за Александар Македонски и Книжевно разновидие. Станува збор за фрагменти од античките извори и најзначајните научни студии за Алаксандар Македонски од севкупната историја до денес. Исчитувајќи ги одново и одново материјалите, а во контекст на долготрајното и нагласено воинствување на Грците за нашето име Македонија, се концентрирав на историски и научни извори, кои недвосмислено ја потврдуваат самобитноста и различноста на Македонците од Хелените. Еве само еден дел од таа непобитна фактографија:
-     Најраните податоци за Македонија ги среќаваме уште во Хомеровата Илијада, каде што се опејани настаните од крајот на Тројанската војна, во која учествувале и некои племиња од Македонија;
-     “ Ех! Што би можело да има поново од ова: еден Македонец, кој што ги напаѓа Атињаните и како господар ги уредува работите во Хелада!” (Демост. Прва Филипика, 10)
-     “ Филип не само што не е Хелен, не само што не им е близик ни род на Хелените, туку тој не е ниту од барбарска земја, за која би се рекло нешто убаво, туку тој е Македонец - чума, Македонец - злодеец.” (Демост. Трета Филипика, 31)
-     “ Тие љубеле да се нарекуваат Македонци, што всушност и биле.” (Павсаниј)
-     Кога Александар го прашал прочуениот архитект, кој е тој, го добил одговорот:” Архитект сум, Динокрит, Македонец и ти носам планови и нацрти, достојни за твојата слава.“ (Витрувиј, Полион)
-     “Официјален јазик во војската и администрацијата во целата империја бил македонскиот јазик, неговиот прадедовски коине, или Александров коине.” (акад. Антоније Шкокљев - Дончо)
-      “Антагонизмот беше реципрочен, бидејќи Македонците беа израстени во еден горд и самосвесен етнос, кој со презир гледаше на Хелените.” (Улрих Вилкен)
-     “ Дури сега, по сето изминато време има пророчишта, кои му биле посветени на Македонците и сите се во негова најголема чест.” (Аријан)
-     “Тестаментот на Александар Македонски”, автентичен доказ за минатото на Македонците.” (Герм. Автор)
Тоа е само мал дел од бројните докази за нашето родено име.

П.С.
Нашите јужни соседи, Рим никогаш не ги нарекувал Хелени, туку им го наметнал името Грци (Graeci), а територијата, што ја населувале ја нарекувал Грција (Graecia), како што денеска ги нарекува целиот свет, а тие, секоја чест, не отстапуваат од своето име Елас.
     И ние никогаш не ќе му направиме предавство на името Македонија. Никогаш!!!

Светлана Христова - Јоциќ
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2007 во 21:39
Se izvinuvam dokolku mislis deka ostricata na mecot ja vperuvam vo tebe, nitu imav takva tendencija, nitu toa go storiv. Samo se obidov da ogovoram na tvoeto prasanje "kade dosega bila profesorkata?", i odgovoriv na koj nacin profesorkata se obiduvala i seuste se obiduva so peroto i deloto da gi objasni i obznani faktickite i istoriskite razliki pomegu makedoncite i helenite i povtorno ke povtoram da pomogne na nasite neuki ili gluvi i slepi politicari i istoricari koi vo odbranata na naseto cesno ime MAKEDONIJA i MAKEDONSKIOT ETNOS, ne znaat da gi koristat istoriskite fakti.
Mislam deka premnogu otstapuvame prostor i deka voopsto nema potreba da se vodi diskusija za deloto na profesorkata, bidejki otvaranjeto na ovaa tema nemase za cel da se analizira zivotot i deloto na pocituvanata profesorka, tuku celta bese sosema druga.
A za "dedo ni" mnogu odamna komentirav, no sega treba da komentirame i debatirame za ona sto treba da se brani i kako da se brani, a toa e IMETO.
Pozdrav.
Кон врв
novace Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Август.2007
Поени: 3067
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај novace Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2007 во 17:07
Originally posted by moira moira напиша:

Sto se odnesuva do otvorenoto pismo, mislam deka treba da sluzi kako izvor na argumenti vo pregovorite na nasite neuki politicari.
A za profesorkata, ova mozam so celosna odgovornost da go tvrdam, deka taa kontinuirano go brani ovoj stav, ima objavuvano poveke pisma, kolumni i intervjua na ovaa problematika. Duri i stozerot na komunjarskata novinarska propaganda, Nova Makedonija, vo dalecnata 1992 ili ..., ne mozam so tocnost da se setam, ima objaveno pismo reakcija tokmu na ovaa problematika. No, koj pameti i koj cita, a bogami i koj objavuva. I zatoa Novace te molam, nemoj dokolku ne go poznavas deloto na profesorkata so lekoumno iskazani konstrukcii. Inaku za tvoja informacija profesorkata e taa koja vpregna sila, znaenje i nevidena prevceduvacka vestina pa taka na nasiot narod mu go podari prevodot na "Istorijata na Aleksandar Makedonski" ("De Rebus Gestis Alexandri Macedonis") od Quintus Curtius, najgolemiot istoricar i hronicar vo Antickiot Rim. Inaku Profesorkata e avtor na prevodite na relevantni dela od antickie avtori i izvori vo koi se govori za Antickite Makedonci i inicijator da se prevede deloto na Plutarh. Mislam deka Novace se potrudiv, beglo da ti otslikam kade e i kade bila profesorkata do sega vo vrska so "makedonskite raboti". No krucijalnoto prasanje e koj gi slusnal, i koristel delatata i sovetite, ne samo na profesorkata, tuku i na drugi makedonski umnici koga ednostavno neli, dedo ni se otkaza od naseto imae.

Познавајќи те како доблесна и предана на делото македонско дама...јас сепак со изненадување ќе се обидам да те запрашам...???
ЗАШТО острицата на мечот (ова е фигуративно кажано) ја вперуваш во мене и луцидната професорка..кога и јас ...но и таа сме имале слобода ова овде кажаното ..да го кажеме уште веднаш откако и се најавила како невидена „мудрост„ на неприкосновениот (тогаш) растурач и уништувач...на се што генерации доблесни Македонци но и Македонки го граделе и оствариле!!!???.
Со други зборови...ТРОПАШ НА ОТВОРЕНА ВРАТА..почитувана колешке...или народски кажано „маваш по самарот..наместо по атот„
Ако внимателно прочиташ..ќе видиш дека јас никаде не зборувам баш ништо лошо за професорката и нејзиното (изгледа досега малку ценето) дело ...туку за тој... кој ја стави во ваква ситуација Македонија..без да го распише РЕФЕРЕНДУМот за тоа...како сенароден постигнат (ако добиеше) консензус по тоа осетливо прашање..
Македонското име и дело ..не е наша ниту негова сопственост..ами само привремено одстапено на користење право од нашите идни генерации на Македонци...и НИКОЈ не смее ништо да прави противно на  него...ами само да го надоградува....
тагасршено%20срцелутина

Изменето од novace - 28.Октомври.2007 во 17:16
Не сум доктор , ама стално сум опкружен со пациенти
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај moira Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Октомври.2007 во 15:10
Sto se odnesuva do otvorenoto pismo, mislam deka treba da sluzi kako izvor na argumenti vo pregovorite na nasite neuki politicari.
A za profesorkata, ova mozam so celosna odgovornost da go tvrdam, deka taa kontinuirano go brani ovoj stav, ima objavuvano poveke pisma, kolumni i intervjua na ovaa problematika. Duri i stozerot na komunjarskata novinarska propaganda, Nova Makedonija, vo dalecnata 1992 ili ..., ne mozam so tocnost da se setam, ima objaveno pismo reakcija tokmu na ovaa problematika. No, koj pameti i koj cita, a bogami i koj objavuva. I zatoa Novace te molam, nemoj dokolku ne go poznavas deloto na profesorkata so lekoumno iskazani konstrukcii. Inaku za tvoja informacija profesorkata e taa koja vpregna sila, znaenje i nevidena prevceduvacka vestina pa taka na nasiot narod mu go podari prevodot na "Istorijata na Aleksandar Makedonski" ("De Rebus Gestis Alexandri Macedonis") od Quintus Curtius, najgolemiot istoricar i hronicar vo Antickiot Rim. Inaku Profesorkata e avtor na prevodite na relevantni dela od antickie avtori i izvori vo koi se govori za Antickite Makedonci i inicijator da se prevede deloto na Plutarh. Mislam deka Novace se potrudiv, beglo da ti otslikam kade e i kade bila profesorkata do sega vo vrska so "makedonskite raboti". No krucijalnoto prasanje e koj gi slusnal, i koristel delatata i sovetite, ne samo na profesorkata, tuku i na drugi makedonski umnici koga ednostavno neli, dedo ni se otkaza od naseto ime.

Изменето од moira - 28.Октомври.2007 во 21:14
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 12131415>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.