IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Македонија и Свет > Историја
  Активни теми Активни теми RSS - Македонизам versus Бугаризам, историско филозовски
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Македонизам versus Бугаризам, историско филозовски

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516 22>
Автор
Порака
Каснакоски Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Април.2009
Статус: Офлајн
Поени: 4758
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2010 во 19:13
Кон врв
lav4eto Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Април.2008
Поени: 1540
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај lav4eto Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2010 во 19:15
Тоа летово се коментираше, одамна.
Зошто првом не читаме, да не повторуваме едно и исто?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2010 во 20:42
Направени се обиди да се воспостави врска помеѓу бурушаскиот и сумерискиот, и кавкаскиот, дравидискиот, и индо-европските јазични фамилии; бурушаскиот е исто така дел од дене-кавкаската хипотеза, заедно со енисејски, кавкаски, и Сино-Тибетски. Сепак, ниедна од овие трудови не задоволила генерално прифаќање. Самиот народ вели тврди дека се потомци на Александар Македонски и дека јазикот е дел од старомакедонскиот јазик.

Во Република Македонија бурушаскиот јазик се проучува преку напорите на Илија Чашуле.

Видите исто така
Старомакедонски јазик

Бурушаски

Системот на бројните е двадесетична, например, 20 altar, 40 alto-altar (2 x 20), 60 iski-altar (3 x 20) и т. н. Основнитее бројни: 1 hin (или han, hik), 2 altán (или altó), 3 iskén (или uskó), 4 wálto, 5 čundó, 6 mishíndo, 7 thaló, 8 altámbo, 9 hunchó, 10 tóorumo (или toorimi и turma) и 100 tha.

Примери
11 turma-hin, 12 turma-altan, 13 turma-isken и т. п., 19 turma-hunti; 20 altar, 30 altar-toorimi, 40 alto-altar, 50 alto-altar-toorimi, 60 iski-altar и т. п.; 21 altar-hik, 22 altar-alto, 23 altar-iski и т. п

Ajde sega da vidime ako buru[askiot (jazikot na hunzite) e naslednik na staromakedonskiot kolku od brojnite se prisutni vo praBugarskiot Imennik na bugarskite knezovi.

Platenik, da ne ispadne mojata hipoteza za avtohtoniot karakter na Bugarite najverodostojna?

Mnogu ke mi bide interesno ako bugarskiot jazik (koj ti go misli[ za turanski ili ne znam [to) e vo su[tina staromakedonskiot jazik.

Imam dokazi i po apm`nska i po hunza linija!

Кон врв
Pat Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Август.2009
Поени: 1334
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2010 во 21:04
Бре, на крај вие Бугарите ќе испаднете наследници на античките Македонци, а ние Македонците нормално не сме Македонци и немаме никаква врска со Македонците, ние Македонците.

Изменето од Pat - 05.Март.2010 во 21:05
Zero Tolerance For Silence
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2010 во 21:12
Назад по темата имам дадено немалку докази за хипотезата за автохтониот происход на праБугарите. Ако сакаш да ги резумирам специјално за тебе.

Ако Тракијците и Македонците биле исти со Пелазгите, а Пелазгите се среќаваат и како Пелагри, а грчкото Пелагри е Белагри- Б`лагри - Б`лгари тогаш се ќе си дојде на местото.

И немој пак да се сепарираш!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2010 во 21:25
Ха, па такви сме ние Македонците, одбивно ни делува туѓиот чадор, колку и да е голем, така што сепарацијата е комплетна и легитимна. Само фали уште Пиринците и Егејците да си ги прибереме, па ако даде Господ и да се вратат бежанците од Вардарско за време на војните, да ни се подзасили малку македонскиот елемент.

Апропо: Автентична ли е онаа изјава на Тодор Александров која често ја читам по вашите форуми- ако ми кажеш дека не сум Македонец ќе ти го исечам јазикот, а ако ми кажеш дека не сум Бугарин ќе ти ја исечам главата ? Зошто би имало да потенцира дека е Македонец? И не ми спомнувај смисла географска меографска, затоа што знам дека на пример дека Албанците од Македнија се нарекуваат Македонци само кога ќе заебат нешто надвор, инаку се секогаш обесправените Албанци.
Додека ова со Александров мене ми личи на времето кога живеевме во Југославија- демек ем Македонци ем Југословени.

Изменето од Pat - 05.Март.2010 во 21:26
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2010 во 21:46
Модераторот Македон нема да биде многу радосен кога ги види разговорите надвор од темата.(не сум ниту портпарол, ниту гласоговорник, ама знам дека не е според правилата)

По првото прашање - од Пиринците нема да добиете ништо зошто вашата идеологија ги конфронтира Бугарите и Македонците. Никој Пиринец не може да каже јас не сум Македонец или јас не сум Бугарин.
Македонскиот стандардизиран јазик никако не може да биде мајчин јазик за Македонците од Пиринска Македонја.

За Александров- ако сакате да го славте, треба да признаете некои работи.

Подобро го оставете во забвение.
Не може да бидеш истовремено потомок на Аце Големиот и фан на Тодор Александров.

Т.А. јасно си кажал не едаш каков се чувствува, а тоа било до неговата смрт. Немојте да ги присилувате фактите.

Апропо - кој ви е првиот јасно освестен Македонец?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2010 во 21:53
Како прво, немој со ниски удари и подофијски работи. Провидно е.

Како второ, темава по својот концепт е доста широка и обемна и во неа се разгледува бугарштината. Ете, нели ние сме Бугари, па овде ги изнесуваме нашите факти кои ни даваат право на сепарација од хм...бугарштината.

Трето, по твоето прашање, а зошто ти не ми одговори на моето прашање, ако не ми одговориш ќе излезе дека Тодор Александров ни е првиот јасно и гласно освестен Македонец, кој патем и прв ја дал идејата за независна Македонија, или независима де, на источниот ни дијалект.

А за Пиринците, некако се ми се чини дека многу зборувате во нивно име.

Изменето од Pat - 05.Март.2010 во 21:54
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2010 во 22:08
Originally posted by Каснакоски Каснакоски напиша:

Originally posted by Pat Pat напиша:

Како прво, немој со ниски удари и подофијски работи. Провидно е..

Не те разбирам!

Како второ, темава по својот концепт е доста широка и обемна и во неа се разгледува бугарштината. Ете, нели ние сме Бугари, па овде ги изнесуваме нашите факти кои ни даваат право на сепарација од хм...бугарштината..

Не, темата е за 100% туркомонголштина.
Вие веќе не сте Бугари
А од кое време е според тебе сепарацијата?

Трето, по твоето прашање, а зошто ти не ми одговори на моето прашање, ако не ми одговориш ќе излезе дека Тодор Александров ни е првиот јасно и гласно освестен Македонец, кој патем и прв ја дал идејата за независна Македонија, или независима де, на источниот ни дијалект..

Идејата за Независима Македонија е дадена многу пред Александров. Него не можете да го присвоите зошто се декларирал нееднократно.

А за Пиринците, некако се ми се чини дека многу зборувате во нивно име.

нека тие да си кажаа

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2010 во 22:23

Не те разбирам!

Можеби. Може и јас да сум згрешил ама чисто се сомневам. Како и да е...

Не, темата е за 100% туркомонголштина.
Вие веќе не сте Бугари

Шуќур, што би се рекло на турски

А од кое време е според тебе сепарацијата?

Прашај го Славејков

Идејата за Независима Македонија е дадена многу пред Александров. Него не можете да го присвоите зошто се декларирал нееднократно.

Се разбира дека е дадена и порано, ја има и на знамето, само што тогаш многу се мешал и терминот автономија, додека Александров јасно и недвосмислено ја артикулирал како идеја за независна Македонија. Е сега, Каснакоски, се декларирале и други, ама пак работеле за Македонија, не за Белградија, т.е. Белагрија де. Ај објасни ми го терминот „македонствујушчи“ ли беше не знам, така некако. Тој белагриски чуден термин е од времето на Александров, ако не се лажам.

А Пиринците си кажаа, еднаш. Е сега, и нас Вардарците малку не одвлекоа од нив на вештачки начин , ама нејсе...Вие стискајте палци да остане статус кво во Македонија со тие југокомунистички анахронизми, инаку ако се оправиме, кај и да е пак ќе си ги прибереме назад, биди сигурен
Кон врв
да бе Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
О’ Дабштајн

Регистриран: 10.Април.2009
Поени: 5367
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај да          бе Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2010 во 22:34

А Пиринците си кажаа, еднаш. Е сега, и нас Вардарците малку не одвлекоа од нив на вештачки начин , ама нејсе...Вие стискајте палци да остане статус кво во Македонија со тие југокомунистички анахронизми, инаку ако се оправиме, кај и да е пак ќе си ги прибереме назад, биди сигурен

Ке приберете ама не ги даваме

е некоj ги даваме

ма некоj не ги даваме
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pat Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2010 во 22:38
Originally posted by да          бе да          бе напиша:

Ке приберете ама не ги давамее некоj ги давамема некоj не ги даваме

Ова како да го разберам?- дека некои (учени) кај вас признаваат дека има етнички Македонци, а други пак не?!

Па го знам јас тоа
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Каснакоски Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2010 во 22:39
Пишуваш за Славејков, а изгледа не си го читал.

Дали го прочита и одговорот во следниот број на Д. В. Македонски?

Нема никакви шанси да го претставите Алексндров како македонист.

Кон врв
да бе Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
О’ Дабштајн

Регистриран: 10.Април.2009
Поени: 5367
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај да          бе Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 05.Март.2010 во 22:42

Originally posted by да          бе да          бе напиша:

Ке приберете ама не ги давамее некоj ги давамема некоj не ги даваме

Ова како да го разберам?- дека некои (учени) кај вас признаваат дека има етнички Македонци, а други пак не?!

Па го знам јас тоа

има етнички бе - се викат омовци
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516 22>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.