IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Свето Предание пренесено преку Светите Отци
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Свето Предание пренесено преку Светите Отци

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516 21>
Автор
Порака
evangelist Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Bo&#382;e ne znam &#353;ta mi je, pale m

Регистриран: 16.Октомври.2008
Статус: Офлајн
Поени: 201
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangelist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Октомври.2008 во 13:11
Originally posted by stevompc stevompc напиша:

Originally posted by zidarski zidarski напиша:

И се разбира, доби одговор на прашањето. Неколку пати и тоа. Повеќе од очигледно е дека не сакаш да добиеш одговор, се додека не звучи онака како што ти одговара на тебе.
Светото Предание се состои од илјадници книги, житиа, посланија итн. Многу јасно се знае што влегува во него - затоа што многу е јасен критериумот кој е Свет Отец, а кој не. Она што е пишувано од Светите Отци, е Свето Предание.
Преданието е живо и се дополнува секој ден - затоа што Бог сеуште делува меѓу луѓето и сеуште ги вдахновува да творат.

mnogu jasno se znae koj e svet otec, velis a?

epa koj e svet otec? daj mi lista na svetite otci i nivnite dela?

ako nemas, a nemas, ne ripaj deka se 'znae koi se', bidejki ne znaes koi se, i nikoj ne znae koi se.

http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=15763

http://vizantia.info/docs/146.htm

http://www.orthodoxalbania.org/

http://www.ecupatriarchate.org/

http://www.greekorthodox-alexandria.org/

http://www.patriarhia.ru/

Помесни православни цркви

Ecumenical Patriarchate of Constantinople
The Orthodox Church of Alexandria
The Orthodox Church of Antiochia
The Orthodox Church of Russia
The Orthodox Church of Georgia
The Orthodox Church of Estonia
The Orthodox Church of Romania, unofficial site
The Orthodox Church of Bulgaria
The Orthodox Church of Cyprus
The Orthodox Church of Greece
The Orthodox Church of Albania
The Orthodox Church of Poland
The Orthodox Church of the Chech and Slovak Republics
The Orthdox Church in America
The Greek Orthodox Archdiocese of America
Greek Orthodox Archdiocese of Aleppo (Antioch)
Автономни православни цркви

The Orthodox Church of Finland
The Orthodox Church of Japan
The Orthodox Church of Ukraine
The Orthodox Church in China
Православни манастири

Monasticism
Monastery of Saint Prohor Pcinski - Donnybrook
Orthodox Monasteries and Convents
Mount Athos
Mount Athos – The Holy Mountain
Monastery of the Greek Orthodox Patriarchate of Antioch - St. George–Syria
Golia Monastery -Romania
Monasteries in the region of Neamt–Romania
Monasteries in the region of Bucovina-Romania
Curtea de Arges Monastery - Romania
St. Anthony Monastery – Arizona, USA

Други линкови:

Preminportal
Ormylia Monastery – Greece
Monasteries of Kynouria
St. Catherine Sinai
Collection of St. Catherine of Sinai
Pilgrim’s guide to Mount Athos
Icons and Paintings of the Theotokos
The Treasures of Mount Athos
Monastic Life in the Orthodox Church
Medieval monasticism
Guide to Early Church Documents
The Lenten Triodion
The Lenten Recipes
New Martyrs of the Russian Orthodox Church
All the Saints of North America

The Royal Martyrs of Russia
Orthodox Info
Verujem

Ako ne te mrzi... citaj
Кон врв
stevompc Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 04.Октомври.2008
Поени: 275
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Октомври.2008 во 14:04
haha, tetratka mi prati linkovi od crkvi.

i pak, na shashma, ama tetratka pogodi. vo pravoslavieto ne e vazno svetoto predanie, vazno e koj e na vlast vo lokalnata crkva. negoviot zbor e da i amin.
Кон врв
evangelist Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Bo&#382;e ne znam &#353;ta mi je, pale m

Регистриран: 16.Октомври.2008
Поени: 201
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај evangelist Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Октомври.2008 во 14:09

i pak, na shashma, ama tetratka pogodi. vo pravoslavieto ne e vazno svetoto predanie, vazno e koj e na vlast vo lokalnata crkva. negoviot zbor e da i amin.

Абе интелегентен си ти ...

Имаш таму патрологија ... историја ... дури си жив да читаш
само факт е дека немаш желба за тоа ...
Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Октомври.2008 во 19:08
А како си замислуваше - дека ги има во телефонски именик наведено светците?!
Do what is right, come what may...
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Октомври.2008 во 23:01

A sto te tebe interesiraat Svetoto predanie ne mi e jasno????
Sakas da se vratis vo pravoslavieto toa mozes da go napravis bez da izigruvas mlada posle prva bracna noc na koja se i smeta a vsusnost drugo ne i e po kef, nikoj ne ti e kriv sto si se vlegol vo taa crkva kaj si sega...

Znaci ti ne VERUVAS vo Svetoto predanie togas koj si ti na tebe da ti se objasnuva za Svetoto predanie da ti se davaat linkovi....
Pa na tebe taman nekoj ovdeka da go sobere i da ti go postira celoto Sveto predanie, ti pak ce kazes deka toa ne e toa - zasto ti ne razbiras i ne veruvas - cumu site ovie natezanja so tebe?????
Ti si resil so tvoite deka vie treba da go razoblicuvate Pravoslavnoto Hristijanstvo, i koj be sega moze vas da ve ubedi vo bilo sto .....

Изменето од zidarski - 18.Октомври.2008 во 23:45
Кон врв
Sunny Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Fantasy girl

Регистриран: 01.Октомври.2008
Поени: 19874
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Sunny Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Октомври.2008 во 23:03
Tempo dobro im kaza Zidarski:

Пријателите се како ѕвездите. Не ги гледаш секогаш, но знаеш дека се тука некаде!    
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 18.Октомври.2008 во 23:53
Темплариус и Изворен - таа дискусија во Општи муабети. Овде темата е друга.
Кон врв
stevompc Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 04.Октомври.2008
Поени: 275
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај stevompc Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 01:18

ne se prenemagajte za dzabe.

ne vi se smesni iznudenite slogani, bidejki jas ocekuvam nekoj vo celiot pravoslaven svet da napisal koi svetci se ok, koi ne se ok. toa ne e mnogu da se bara, sepak neli i biblijata e zbirka na knigi.

a zosto nema nikade zbirka na predanieto? i kako vie mozete da se povikuvate na predanieto za da vi ja razjani verata, koga nikoj na ovaa planeta nikogas dosega go nema nitu procitano celoto predanie? kako mozete da se fatite deka, eve na primer, treba da se krstevaat bebinja, koga mozebi vo mnostvoto na vasi neprocitani dela nekoj zapisal deka ne treba?

mnogu golema dupka vo logickiiot sistem na verata imate. no toa ne e zaradi nedostatok na intelgencija kaj vasite vodaci. naprotiv, toa e znak na osobena itrost, bidejki vaka tie mozat da manipuliraat so vas.
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 01:39

ne se prenemagajte za dzabe.

ne vi se smesni iznudenite slogani, bidejki jas ocekuvam nekoj vo celiot pravoslaven svet da napisal koi svetci se ok, koi ne se ok. toa ne e mnogu da se bara, sepak neli i biblijata e zbirka na knigi.

a zosto nema nikade zbirka na predanieto? i kako vie mozete da se povikuvate na predanieto za da vi ja razjani verata, koga nikoj na ovaa planeta nikogas dosega go nema nitu procitano celoto predanie? kako mozete da se fatite deka, eve na primer, treba da se krstevaat bebinja, koga mozebi vo mnostvoto na vasi neprocitani dela nekoj zapisal deka ne treba?

mnogu golema dupka vo logickiiot sistem na verata imate. no toa ne e zaradi nedostatok na intelgencija kaj vasite vodaci. naprotiv, toa e znak na osobena itrost, bidejki vaka tie mozat da manipuliraat so vas.

И се разбира, доби одговор на прашањето. Неколку пати и тоа. Повеќе од очигледно е дека не сакаш да добиеш одговор, се додека не звучи онака како што ти одговара на тебе.
Светото Предание се состои од илјадници книги, житиа, посланија итн. Многу јасно се знае што влегува во него - затоа што многу е јасен критериумот кој е Свет Отец, а кој не. Она што е пишувано од Светите Отци, е Свето Предание.
Преданието е живо и се дополнува секој ден - затоа што Бог сеуште делува меѓу луѓето и сеуште ги вдахновува да творат.

Vidis deka ti e odgovorreno i deka tvojata dupka ne ja zatnuva nisto, duri i odgovor koj e na mesto....
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 01:43
Стево - почнуваш со навреди - а тоа многу брзо ќе ти заработи бан.
Освен тоа - не ти е логична целата претпоставка со која тргнуваш да го разгледуваш преданието. Интересно е што ти се поставуваш за попаметен од останатите, па ете си разбрал нешто, што ние сироти, недоволно умни, не можеме да го сфатиме... Е фала ти за поуката, ама со оглед на тоа што не ти е добронамерна, и што не знаеш за што зборуваш - задржи си ја за себе...
Дадовме доволно објаснувања. Ако не ти бендисуваат - твој проблем. Нема потреба да ја труеш темата со едно исто.
Кон врв
izvoren Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Октомври.2008
Поени: 700
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 01:46
          Dobro bi bilo da se objasni koj uslovi treba da gi ispolnuva covek za da bide proglasen za svet otec?

Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 01:46

Многу јасно се знае што влегува во него - затоа што многу е јасен критериумот кој е Свет Отец, а кој не. Она што е пишувано од Светите Отци, е Свето Предание.

Баш ме интересира кој е критерумот за "свет отец" и каде може да се најде листа на сите ткн. "свети отци" од 1 век до денес.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 01:51
Критериумот можеш да го добиеш и во МПЦ. Обрати им се, ќе ти објаснат точно и во детали (иако веројатно ќе треба да почекаш - за побрзо советувам да се обратиш до факултетот за Богословија).
За листата - не верувам дека кај нас може да се најде целосна листа за сите православни земји. Во Русија има таква листа и ја имам видено самиот. Веројатно може да се најде и на други места (на пример Света Гора или Патријаршијата во Цариград) - но треба да прашаш некој кој бил таму.
Инаку - ако ја нема во Македонија и на интернет, не значи дека не постои.
И кумранските записи ги нема на македонски и ги нема целосно на интернет, па пак постојат...
Кон врв
izvoren Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 12.Октомври.2008
Поени: 700
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај izvoren Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 19.Октомври.2008 во 02:04

Критериумот можеш да го добиеш и во МПЦ. Обрати им се, ќе ти објаснат точно и во детали (иако веројатно ќе треба да почекаш - за побрзо советувам да се обратиш до факултетот за Богословија).
За листата - не верувам дека кај нас може да се најде целосна листа за сите православни земји. Во Русија има таква листа и ја имам видено самиот. Веројатно може да се најде и на други места (на пример Света Гора или Патријаршијата во Цариград) - но треба да прашаш некој кој бил таму.
Инаку - ако ја нема во Македонија и на интернет, не значи дека не постои.
И кумранските записи ги нема на македонски и ги нема целосно на интернет, па пак постојат...

Mnogu birokratski ste raspolozeni vie pravoslavnite vernici.
      Zidarski, za edno obicno prasanje vo slucajov koj uslovi treba da gi ispolnuvas da bides "svet otec", ne isprakas vo MPC pa odtamu na bogoslovski fakultet, pa Sveta Gora preku patrijarsijata vo Carigrad itn.
      Za eden obicen odgovor opasno patesestvie.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1213141516 21>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,461 секунди.