Автор |
Тема Пребарувај Опции за темата
|
Boogie
Модератор
Слобода или Смрт
Регистриран: 26.Октомври.2005
Статус: Офлајн
Поени: 10652
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 14.Септември.2008 во 14:43 |
Vladimir88 напиша:
Boogie напиша:
Vladimir88 напиша:
johanes напиша:
Не, Владко, не сакам да кажам тоа. |
Па зошто тогаш викаш дека уште повеќе знаеш дека уставот е напишан на Бугарски...што ако е напишан на Бугарски!?
Што ти е поентата?
| Не ми одговори владе,зошто викаш дека е на Бугарски-зар не го слушаше професорон по славистика кога кажа дека корен на Славјанските јазици и писмо е Македонскиот јазик и Македонското писмо(кирилицата) |
Добро тоа ми е јасно, но сигурно дека Бугарите не зборуваат ист јазик како нашиот, да нивниот јазик води потекло од нашиот но неможеш да кажеш дека Бугарскиот е идентичен со Македонскиот, слични се тоа да а слични се зошто сепак нивниот јазик води потекло од нашиот, но не се и исти..
Значи ние ја имаме дадено основата.......
Незнам сега дали ќе ме разбереш, ако ме разбираш добро, ако не нема врска.
|
Владе Владе,да не сум ги читал твоите постови ке помислам дека си потпаднал под туркомонголско влијание и пишуваш пристрасно. ДИЈАЛЕКТИ Владе ДИЈАЛЕКТИ - пред 100/300/500 год. ниту Македонците ниту Бугарите немале литературен јазик,литературниот јазик се формулира во 19 век а до 20 век станува сеуште само официјален јазик кој и државните администрации не го користат. Знаеш ли некој човек кој пред се зборува литературно Македонски а не го користи својот дијалект?Литературниот Македонски и во школите,факултетите не се задоволителни бидејки ние сакаме да си го користиме својот дијалект - сите - Кумановци,Скопјани,Велешани,Битолчани а посебно Струмичани,Беровчани или Кочанчани. Така е исто и у Бугарија и ден денес,и тие имаат дијалекти - мислиш дека Македонците од Петрич,Горна Џумаја зборуваат и пишуваат Бугарски - не бе Владе тоа е Македонски дијалект,сите и оние од Кукуш,Серес,Воден или Костур ако се во Егејска Македонија и тие зборуваат Македонски дијалект всушност и нивната борба за човекови права се сведува на борба за учење на Македонскиот литературен јазик но не затоа зошто тие зборуваат Бугарски туку затоа зошто литературниот јазик се користи за новели,проза и поетика - високо образование и наука а не во секојдневниот живот - тие сакаат да бидат дел од Македонскиот живот,Македонското создавање за следните генерации Македонци без разлика дали тие живеат во окупираните Пиринска и Егејска Македонија или во Слободната Вардарска Македонија. Утре тие знаат дека обединувањето на Македонските делови со европското проширување е неизбежно,тие со литературниот Македонски јазик ке бидат поблиску до нас,нема да им смета што живеат во окупирана Пиринска или Егејска Македонија бидејки ке се дел од Македонскиот литературен живот,дел од обединетото Македонско семејство  Не ти замерам што незнаеш за маката на нашите луѓе во Пиринска и Егејска Македонија,но немој да ги навредуваш со мислењето дека тие зборуваат или пишуваат Бугарски бидејки незнаат литературен Македонски - се ке си дојде на свое - образованието е моќ
|
|
 |
Блаже Ристевски
Група
Регистриран: 05.Август.2008
Поени: 72
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 14.Септември.2008 во 16:38 |
Boogie напиша:
Vladimir88 напиша:
Boogie напиша:
Vladimir88 напиша:
johanes напиша:
Па зошто тогаш викаш дека уште повеќе знаеш дека уставот е напишан на Бугарски...што ако е напишан на Бугарски!?
Што ти е поентата?
| Не ми одговори владе,зошто викаш дека е на Бугарски-зар не го слушаше професорон по славистика кога кажа дека корен на Славјанските јазици и писмо е Македонскиот јазик и Македонското писмо(кирилицата) |
Добро тоа ми е јасно, но сигурно дека Бугарите не зборуваат ист јазик како нашиот, да нивниот јазик води потекло од нашиот но неможеш да кажеш дека Бугарскиот е идентичен со Македонскиот, слични се тоа да а слични се зошто сепак нивниот јазик води потекло од нашиот, но не се и исти..
| Владе Владе,да не сум ги читал твоите постови ке помислам дека си потпаднал под туркомонголско влијание и пишуваш пристрасно.ДИЈАЛЕКТИ Владе ДИЈАЛЕКТИ - пред 100/300/500 год. ниту Македонците ниту Бугарите немале литературен јазик,литературниот јазик се формулира во 19 век а до 20 век станува сеуште само официјален јазик кој и државните администрации не го користат.Знаеш ли некој човек кој пред се зборува литературно Македонски а не го користи својот дијалект?Литературниот Македонски и во школите,факултетите не се задоволителни бидејки ние сакаме да си го користиме својот дијалект - сите - Кумановци,Скопјани,Велешани,Битолчани а посебно Струмичани,Беровчани или Кочанчани.Така е исто и у Бугарија и ден денес,и тие имаат дијалекти - мислиш дека Македонците од Петрич,Горна Џумаја зборуваат и пишуваат Бугарски - не бе Владе тоа е Македонски дијалект,сите и оние од Кукуш,Серес,Воден или Костур ако се во Егејска Македонија и тие зборуваат Македонски дијалект всушност и нивната борба за човекови права се сведува на борба за учење на Македонскиот литературен јазик но не затоа зошто тие зборуваат Бугарски туку затоа зошто литературниот јазик се користи за новели,проза и поетика - високо образование и наука а не во секојдневниот живот - тие сакаат да бидат дел од Македонскиот живот,Македонското создавање за следните генерации Македонци без разлика дали тие живеат во окупираните Пиринска и Егејска Македонија или во Слободната Вардарска Македонија.Утре тие знаат дека обединувањето на Македонските делови со европското проширување е неизбежно,тие со литературниот Македонски јазик ке бидат поблиску до нас,нема да им смета што живеат во окупирана Пиринска или Егејска Македонија бидејки ке се дел од Македонскиот литературен живот,дел од обединетото Македонско семејство Не ти замерам што незнаеш за маката на нашите луѓе во Пиринска и Егејска Македонија,но немој да ги навредуваш со мислењето дека тие зборуваат или пишуваат Бугарски бидејки незнаат литературен Македонски - се ке си дојде на свое - образованието е моќ  |
Да бе, лугето од Пиринско ке почнат да пишат на jезик, коj е официално стандартизиран во 1946 г. и то од комунисти? No way! Може и много друго да се коментира, ама аjде...
|
 |
Vladimir88
Сениор
"Arbeit macht frei"
Регистриран: 20.Декември.2007
Поени: 4349
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 14.Септември.2008 во 17:22 |
Boogie напиша:
Vladimir88 напиша:
Boogie напиша:
Vladimir88 напиша:
johanes напиша:
Што ти е поентата?
| Владе Владе,да не сум ги читал твоите постови ке помислам дека си потпаднал под туркомонголско влијание и пишуваш пристрасно.ДИЈАЛЕКТИ Владе ДИЈАЛЕКТИ - пред 100/300/500 год. ниту Македонците ниту Бугарите немале литературен јазик,литературниот јазик се формулира во 19 век а до 20 век станува сеуште само официјален јазик кој и државните администрации не го користат.Знаеш ли некој човек кој пред се зборува литературно Македонски а не го користи својот дијалект?Литературниот Македонски и во школите,факултетите не се задоволителни бидејки ние сакаме да си го користиме својот дијалект - сите - Кумановци,Скопјани,Велешани,Битолчани а посебно Струмичани,Беровчани или Кочанчани.Така е исто и у Бугарија и ден денес,и тие имаат дијалекти - мислиш дека Македонците од Петрич,Горна Џумаја зборуваат и пишуваат Бугарски - не бе Владе тоа е Македонски дијалект,сите и оние од Кукуш,Серес,Воден или Костур ако се во Егејска Македонија и тие зборуваат Македонски дијалект всушност и нивната борба за човекови права се сведува на борба за учење на Македонскиот литературен јазик но не затоа зошто тие зборуваат Бугарски туку затоа зошто литературниот јазик се користи за новели,проза и поетика - високо образование и наука а не во секојдневниот живот - тие сакаат да бидат дел од Македонскиот живот,Македонското создавање за следните генерации Македонци без разлика дали тие живеат во окупираните Пиринска и Егејска Македонија или во Слободната Вардарска Македонија.Утре тие знаат дека обединувањето на Македонските делови со европското проширување е неизбежно,тие со литературниот Македонски јазик ке бидат поблиску до нас,нема да им смета што живеат во окупирана Пиринска или Егејска Македонија бидејки ке се дел од Македонскиот литературен живот,дел од обединетото Македонско семејство Не ти замерам што незнаеш за маката на нашите луѓе во Пиринска и Егејска Македонија,но немој да ги навредуваш со мислењето дека тие зборуваат или пишуваат Бугарски бидејки незнаат литературен Македонски - се ке си дојде на свое - образованието е моќ  |
Јас не реков дека Македонците од Егејска Македонија зборувале и пишувале Бугарски, зборувам за луѓето само кои се школувале во училишта кои биле под Бугарската Егзархија, и не зборувам дека денес Македонците од Егејска и Пиринска зборуваат Бугарски јас зборувам нешто трето....али по се изгледа некако се обидуваш да го испревртеш тоа што сум го кажал, или пак не си ми ја разбрал добро пораката, нема врска како и да е.
А ти во што сакаш верувај, и што сакаш мисли, секој си има право на свое мислење..само те молам не ги испревртувај моите коментари и мислења.
И јас знам дека постоеле дијалекти, Македонски но не и официјален јазик, но Бугарите пред нас го добија признанието јазик, зошто многу убаво знаеме кој им го овозможи тоа....
Ова твоево доаѓа како сега да кажам, дедо ми учел во српско школо, не српски јазик, туку македонски дијалект....абе ајде..
Секој си има право на свое мислење.
Немој и ти ми звучиш како членовите од Кајгана, каде и турскиот го направија Македонски јазик..
Изменето од Vladimir88 - 14.Септември.2008 во 17:24
|
 |
Vladimir88
Сениор
"Arbeit macht frei"
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 14.Септември.2008 во 17:28 |
Блаже Ристевски напиша:
Vladimir88 напиша:
Boogie напиша:
Vladimir88 напиша:
johanes напиша:
Што ти е поентата?
|
Хубаво бе Владимире. Българите сега сега не говорят същия език, който говорите вие сега. Това е факт. Само, че би ли ми обяснил защо и Гоце и Яне и всички са говорили на езика на който пиша в момента, а не на езика който вие говорите. Нарочно пиша на литературен български в момента. Во везе со тоа, как се случило да бугарскиот да води потекло од македонскиот, а сите херои македонски да се пишали и зборували на литературен бугарски, не на тоа македонски коj зборуваш ти и се мачам да пиша jас? Мога да ти помогна. Сегашниот официален македонски jaзик е од 1946г.
Инако верно е дека е створен на основа на диалекти от териториjата не денешна РМ (и со привнес на србски зборови и тоа е било нарочно за да биде поодалечен од литературниот бугарски). |
Милион пати ти имам објаснето ама ти се правиш на луд али ајде еве уште еднаш, Бугарската Егзархија во Македонија имала најголемо влијание, од сите цркви и системи, имала поголемо влијание од српската црква, имала поголемо влијание од грчката црква, а тоа било благодарение на вашата ви мила Русија....
Која ја финансирала Бугарската Егзархија, праќала агенти на Македонска територија само за да влијаат врз населението да се приклучи кон Бугарија........
Ете зошто повеќето Македонци пишувале и зборувале на тој јазик..
Да те прашам нешто тебе сега..
Зошто на Теодосиј Гологанов не му било овозможено да основа Македонска Црква, и да отвара Македонски Училишта..
Вие цело време прашувате, а ние никогаш не сме ве прашале вас, цело време не сакаме да влегуваме во конфликт само си го браниме она што е наше..
Ај одговори ми...
И зошто баш Бугарската Егзархија и Грчката Патријаршија најмногу се бунеле на неговите активности?
Изменето од Vladimir88 - 14.Септември.2008 во 17:29
|
 |
Vladimir88
Сениор
"Arbeit macht frei"
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 14.Септември.2008 во 18:25 |
Neanticki напиша:
Виж за Гологанов http://www.youtube.com/watch?v=ZZruJgswGXoи особено от 3:22 до 3:44 минута, когато говори за Иван Гологанов за миг (3:26) стройния разказ на уредничката прекъсва. Какво ли щеше да каже, но не посмя? Защо се премълчават някои факти, а други откровено се фалшифицират? Щом Теодосий е представлявал такава голяма заплаха за българщината защо е приет в България, пише своите трудове, точно той посочва родното място на Паисий Хилендарски (автора на „История славянобългарска”) – Банско в Македония, заема отново ръководни църковни постове, изявява се като българин (т.е. станал е „предавник”) А дейността му в Скопие е резултат повече на неговото властолюбие, отколкото на осъзнат македонизъм. |
Јас не зборувам за брат му, можеби брат му бил приказна за себе јас си зборам за Теодосиј, и за кои факти ми зборуваш дека биле премолчувани за тие кои Гологанов силно се борел за Македонска Црква...
И не ми зборувај за митови, како прво и прво никој со сигурност не утврдил дека Паисиј е роден во Банско, имаш и Бугарски историчари кои тврдат дека е роден во Софиско Кралевдол.
Ти не ми одговори сепак, зошто толку им сметал Теодосиј на Бугарите и на Грците, а и на Србите?
|
 |
Neanticki
Сениор
Регистриран: 20.Август.2008
Поени: 564
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 14.Септември.2008 во 19:27 |
За Паисий си прав,а Теодосий искал да се възстанови Охридската архиепископия и естествено ТОЙ ДА Я ВЪЗГЛАВИ. Доколкото знам хората в Скопско не са го много обичали заради по-високите църковни данъци.
|
 |
Boogie
Модератор
Слобода или Смрт
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 14.Септември.2008 во 20:24 |
Vladimir88 напиша:
Boogie напиша:
Vladimir88 напиша:
Boogie напиша:
Vladimir88 напиша:
johanes напиша:
Што ти е поентата?
Јас не реков дека Македонците од Егејска Македонија зборувале и пишувале Бугарски, зборувам за луѓето само кои се школувале во училишта кои биле под Бугарската Егзархија, и не зборувам дека денес Македонците од Егејска и Пиринска зборуваат Бугарски јас зборувам нешто трето....али по се изгледа некако се обидуваш да го испревртеш тоа што сум го кажал, или пак не си ми ја разбрал добро пораката, нема врска како и да е.
А ти во што сакаш верувај, и што сакаш мисли, секој си има право на свое мислење..само те молам не ги испревртувај моите коментари и мислења.
И јас знам дека постоеле дијалекти, Македонски но не и официјален јазик, но Бугарите пред нас го добија признанието јазик, зошто многу убаво знаеме кој им го овозможи тоа....
Ова твоево доаѓа како сега да кажам, дедо ми учел во српско школо, не српски јазик, туку македонски дијалект....абе ајде..
Немој и ти ми звучиш како членовите од Кајгана, каде и турскиот го направија Македонски јазик.. |
Е мој Владе мој Владе - потполно разочарување со постов ми направи - Бугарската егзархија отварала школи секаде но на каков јазик и на кое писмо предавала - дали Кирилицата Македонска која во православните цркви живее до 19 век е Бугарско писмо.Е Владе Владе ....... Инаку за твоја информација Бугарскиот литературен јазик е створен 1945/46 год за неколку месеци подоцна од литературниот Македонски јазик - и за разлика од тоа што Македонците сами го формираа своето литературно слово,граматика и литературна употреба Бугарите тоа го направија по директива на Русите и коминтерната,така да твоето не држи воопшто - подразмисли,подпрочитај па пиши
|
|
 |
Vladimir88
Сениор
"Arbeit macht frei"
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 14.Септември.2008 во 23:50 |
Ти си знаеш, а сега да терам инает како Бугарите не мислам.
|
 |
Блаже Ристевски
Група
Регистриран: 05.Август.2008
Поени: 72
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 15.Септември.2008 во 10:42 |
Boogie напиша:
Vladimir88 напиша:
Boogie напиша:
Vladimir88 напиша:
Boogie напиша:
Vladimir88 напиша:
johanes напиша:
Што ти е поентата?
Немој и ти ми звучиш како членовите од Кајгана, каде и турскиот го направија Македонски јазик.. | Е мој Владе мој Владе - потполно разочарување со постов ми направи - Бугарската егзархија отварала школи секаде но на каков јазик и на кое писмо предавала - дали Кирилицата Македонска која во православните цркви живее до 19 век е Бугарско писмо.Е Владе Владе .......Инаку за твоја информација Бугарскиот литературен јазик е створен 1945/46 год за неколку месеци подоцна од литературниот Македонски јазик - и за разлика од тоа што Македонците сами го формираа своето литературно слово,граматика и литературна употреба Бугарите тоа го направија по директива на Русите и коминтерната,така да твоето не држи воопшто - подразмисли,подпрочитај па пиши |
Бугарскиот литературен jазик да е створен во 1945/1946 година? Аjде бе. Тогава е имало само правописна реформа, като са премахнали узползването на "ъ" в краjа на зборовите со съгласна буква и са премахнали оште една буква от азбуката. Езикот не е пипнат. Инако е верно тоа дека правописната реформа е под натиск од комунярите и по взор на СССР.
|
 |
Neanticki
Сениор
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 15.Септември.2008 во 10:52 |
Boogie напиша:
.......Инаку за твоја информација Бугарскиот литературен јазик е створен 1945/46 год за неколку месеци подоцна од литературниот Македонски јазик - и за разлика од тоа што Македонците сами го формираа своето литературно слово,граматика и литературна употреба Бугарите тоа го направија по директива на Русите и коминтерната,така да твоето не држи воопшто - подразмисли,подпрочитај па пиши |
Литературният български език се формира през ХІХ век, а през 1945 г. е направена само ПРАВОПИСНА РЕФОРМА, при която се изхвърля от употреба буквата Ят (ѣ)и се заменя с Я или Е, според книжовното произношение (бѣлъ - бял, бѣли - бели).
Изхвърля се от употреба буквата Голям юс (Ѫ)и се замества с Ъ.
Прекратява се изписването на буквата Ъ в края на думите, където няма звукова стойност(вм. Тодоръ Александровъ - Тодор Александров).
Прекратява се изписването на буквата Ь в края на думите, но се запазва пред буквата О за означаване на мекост (пример: миньор)
|
 |
Boogie
Модератор
Слобода или Смрт
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 15.Септември.2008 во 12:51 |
|
|
 |
da be
Сениор
Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 101
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 15.Септември.2008 во 12:59 |
ха ха ха малце на руски личи - многу падежи многу нешто не е како во бугарскиот и македонскиот
Изменето од да бе - 15.Септември.2008 во 13:52
|
 |
Boogie
Модератор
Слобода или Смрт
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор
Испратена: 15.Септември.2008 во 15:12 |
Таа молитва и ден денес се користи у Македонската црква - ако биле св.Наум и св.Климент руси може и да е на руски - тие ја превеле на Македонски од Грчки
|
|
 |
Neanticki
Сениор
|
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Цитирај Одговор