|
Вистината |
Внеси реплика | страница <1 1112131415 19> |
Автор | ||||
pagane
Сениор Регистриран: 21.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 13044 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
вистината е една болна лага, во коjато сме живели.
|
||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Shto e objektivnost? Shto e stvarnost? Shto e realnost? Fizicharot David Bohm toa mnogu ubavo go defira: Realnosta e onoa shto nie go zemame kako vistina. Onoa shto nie go zemame kako vistina e onoa vo shto veruvame. Onoa vo shto veruvame se bazira na nash*te percepcii. Percepiranoto zavisi od onoa shto barame. Baranoto e rezultat od onoa shto mislime. Mislite zavisat od percepiranoto. Onoa shto percepirame go determinira onoa shto veruvame. Onoa vo shto veruvame go determinira onoa shto smetame deka e vistina. Onoa shto go zemame za vistina e nashata realnost. Pokuso, poednostavno i podobro ne mozhe da se formulira. |
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
pagane
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
|
||||
ПодВодно
Сениор Регистриран: 09.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 7391 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Колку и да правиме излети со шармантната и намирисана лага, секогаш на крај се враќаме дома кај грдата вистина. Дома си е дома.
|
||||
pagane
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
|
||||
Mindy
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Искрена, поискрена здравје Регистриран: 14.Ноември.2005 Локација: United Arab Emirates Статус: Офлајн Поени: 14598 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Ја барал еднаш еден човек вистината , ја барал но не можел да ја најде бидејќи од секоја уста излегувала друга вистина.
|
||||
којсумјас
Сениор Регистриран: 22.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4543 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Некој напиша:
vistinata ne e tuka vazna i,...samo vistinata? си велам... мојата вистина... и твојата вистина... и вистината на некој трет... исти се...?? |
||||
pagane
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
не и ако не си направат средба. |
||||
mariija
Сениор Регистриран: 01.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2459 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Vistinata e na{ata najceneta sopstvenost. Zatoa ja upotrebuvame tolku {tedlivo.
|
||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Samo nadvor od nas. Vo momentot koga kje se obideme da ja doznaeme taa stanuva relativna. Togash stanuva trojstvo: nabljuduvano, nabljuduvach i proces na nabljuduvanje. Nabljuduvanoto kje zavisi od indoktrinacijata (znaenje, kultura, iskustvo, vera, tradicija...) na nabljuduvachot i od nachinot i sovrshenosta na procesot na nabljuduvanoto. Toa e kako koga sega jas i ti se sogledame... Jas te "gledam" tebe, ti me "gledash" mene i megju nas e nekoj kompleksen proces na sogleduvanje koj se sostoi od nashata priroda i prirodata na procesiranjeto na informaciite. Zarem mozham jas da tvrdam deka te poznavam vo tvojata apolutnost? I obratno. Apsolutnoto e apsolutno bidejki e edino i edinstveno, no vo momentot na nashata percepcija toa stanuva razdeleno, a so toa relativno. Vo momentot na sogleduvanjeto ednoto stanuva tri. Nepoznatoto i natamu si ostanuva edno, no poznatoto sega stanuva tri. Zatoa apsolutnoto nikogash ne mozhe da bide doznaeno. Toa e otkrieno ushte od prastari vreminja, pa vo verite imame Sveto Troistvo, trimurti, AUM... Изменето од Messenger - 11.Ноември.2010 во 14:58 |
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
Joshua_Tree
Сениор Регистриран: 27.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 6477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Momentot na percepcija,druze Mesi,e toa na koe treba i ti da porabotis.Ubavo e da ja istipkas kako tema za ispit,tesko e da zivees vo nego bez tovarot na minatoto i idninata kako :licna karta" na naseto EGO...
A,koga sme kaj vistinata tamu nema prostor za delbi,rasclenuvanja,dogovori i analizi..sekoja proba znaci vrzuvanje,sekoe vrzuvanje znaci matna slika za sekoja promena...vklucitelno i vistinata kako takva btw...steta sto ne vidov tvoj komentar na mojata tema |
||||
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes |
||||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Nikogash ne sum tvrdel deka toa bilo lesno za zhiveenje. Naprotiv, zatoa lugjeto imaat problemi vo zhivotot i zatoa boleduvaat. Pa zatoa imaat ponekogash i zhelba za bol... No toa ne znachi deka treba da se zatvorat ochite pred realnosta i da se pravime deka taa ne postoi samo za da se chuvstvuvame podobro. Toa bi bilo navistina infantilno odnesuvanje.
Kontradiktoren si... ili ne se izjasnuvash onaka za da mozhesh da bidesh pravilno razbran. Ili mozhebi ne razbrirash shto kazhav vo komentarot. Nie probuvame "vistina" smetajkji deka taa e Vistinata, neznaejkji oti toa e samo relativna vistina. A koga relativnata vistina kje ja svatime kako apsoluitna i podademe raka i se vrzeme za nea, togash podocna kje osoznaeme deka "apsolutnata vistina" bila neshto nesigurno i matno... Sigurno deka bila neshto nesigrno i matno bidejki ne e apsolutna vistina, tuku nie samo taka sme ja interpetirale vo nejzinata relativnost. Ne ni e kriva nikakva vistina, tuku nasheto nerazbiranje za nejzinata priroda. Badijala mavame po samarot.
Nemash otvoreno samo edna tema i ne znam na koja mislish. Ova ti e ushte eden primer za "vistinata" koja za tebe e edna (mislejkji deka jas go mislam tokmu toa shto mislish i ti) , a za mene e druga. Potochno, jas pojma nemam shto e tvojata "apsolutna vistina". Za ater na vistinata, koja i da bilo, jas nama nikogash nitu da znam. |
||||
|
||||
Joshua_Tree
Сениор Регистриран: 27.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 6477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Sto e poubavo,Mesi:
-da gi procesiras promenite niz prizmata na tvoite predhodno znaeni informacii.....ili samo da gi dozivees? btw...ne bi sakal etiketite sto mi gi stavas da ti gi vratam nazad vo forma koja ti e dobro poznata... |
||||
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes |
||||
bigdream
Нов член Регистриран: 11.Ноември.2010 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
вистината е она што сме секогаш подготвени да им го плеснеме в лице на тие што не ни значат ништо
и она што никогаш не сакаме да го слушнеме од тие што ни значат се` |
||||
Внеси реплика | страница <1 1112131415 19> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |