|
Македонска Етнологија |
Внеси реплика | страница <1 1112131415 26> |
Автор | ||
чоли
Сениор Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Интересно за вториот език (Ластовички). Каj нас е известен како мештровски език - таjниот език на градежните маjстори. И сепак што Миjаците са извесни градежни маjстори, таjниот зидарски език е распространет и помегу маjсторите-неМиjаци. |
||
Мунгос - цензорот на Мисирков
|
||
Boogie
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Абе Мијаците не мајстори тие масони се бе - не си видел црквата со Масонските симболи во Мијачијата
Изменето од Boogie - 05.Септември.2010 во 14:23 |
||
mungos80
Модератор АНАРХИСТ Регистриран: 21.Октомври.2009 Статус: Офлајн Поени: 4330 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Јас го знам тајниот јазик на мијаците ,оти сите мои роднини биле мајстори. |
||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
||
mungos80
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Тишина тоа е тајна. |
||
“Додека ние се боревме,мизерувавме и гиневме,некои од народните пари си купуваат куќи и трупаат богатство“ - Ѓорѓи Сугарев
|
||
Каснакоски
Сениор Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
И ова тука исто ми се чини интересно.
Mungose, Kokalevicite da ne se rodot na Kokaleski? Изменето од Каснакоски - 05.Септември.2010 во 14:43 |
||
чоли
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
еден виден Миjак - Аврам Минов Чаљовски наричан бугарскиот Форд.
|
||
|
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Сега најдов од каде знае Драганов за Скендер бег и Мијаците.
Истото го пишува пред него Стефан Веркович во книгата „Описание бита Болгар, населјајуштих Македонију“„Мијаците носат црна нарамница со ресни како знак, како тие веруваат, за нивната печал по Скендер-бег, потомци на кого тие се сметаат...“ И други работи пишува Веркович за Мијаците /мисли дека „ми-јаки“ значи ние сме јаки, силни, АРИСТОКРАТИ/ ама не можам да ја најдам книгата на Интернет. Според Веркович „МијаКот се смета за Божие создание, кое се разликува од другите луѓе, тој се смета за глава на своите соплеменици. Мијаците никогаш не се сродуват со друг род, со еден збор ТИЕ СЕ АРИСТОКРАТИ ПОМЕЃУ БУГАРИТЕ“ Изменето од Каснакоски - 05.Септември.2010 во 15:14 |
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
И Ѓорче Петров пишува многу за Мијаците.
Имало ненавист помеѓу Брсјаците и Мијаците. За Петров и едните и другите се Бугари. |
||
depo
Сениор Регистриран: 28.Февруари.2009 Статус: Офлајн Поени: 501 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Нема тука дилема.
Словенизирањето може да станало многу одамна. |
||
чоли
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Сигурно си заборавил што беше написал Џинот (вчера го цитирав): ...Дебр лежи помеѓу 38 ° и 40 ° степени во запад-север, помеѓу 35 извисени ритови и 10 протегнати планини, каде никогда нема мир од свирепих миjaков (арнаутов)... Во Македонија и во Албанија, Турците по нешто се скротиха,а дебрски Миjaци не го познаваат ни од цар, ни од везир, они прават од лошо многу лошо. Човек да лега, они ќе го соблечат или убијат. СТАТИСТИЧЕСКО ОПИСАНИЕ НА ДЕБРСКА РЕКА |
||
|
||
mungos80
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
А пред словенизацијата што биле??? |
||
|
||
Каснакоски
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Нели тоа го истражуваме? Тоа што го пишува Цвијиќ мене ми изгледа правдоподобно. |
||
mungos80
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
Димитар Андонов Папрадишки
Каснаковски ајде убаво сега објасни што е овој? Мене ставовите на српски и бугарски националистички професори ми се неважни и не ги сметам за вистински.Народот е жива материја,па така и преку денешните потомци се гледа минатото на нашите предци.Еве ако не е така објасни како сум го научил тајниот јазик на мијаците |
||
|
||
Внеси реплика | страница <1 1112131415 26> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |