IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ДАЛИ ИСУС СЕ РОДИЛ ОД ....
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ДАЛИ ИСУС СЕ РОДИЛ ОД ....

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 18>
Автор
Порака
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 23:22
Е добро... многу е битно да расчистиме дали се согласуваме по тие основни работи. Оттука натаму, не мора да се согласуваме со тезата која ќе ја изложам, битно е само принципот, односно темелот на таа теза да ни е јасен.

Бог во својата Семоќ, дел од Својата Бескрајност ја претвора во човек. Тоа го прави, затоа што решава да се обрати до луѓето во форма која тие ја познаваат и која е иста како нив. До тогаш, Тој им се јавува на луѓето - во различни форми, но сега, Тој решава да го направи тоа во формата на жив човек. Како што утврдивме - Неговата Воља не подлежи на дискусија и не подлежи на оправдување и ние не можеме да кажеме дали бил во право или не и дали може или не може тоа да го направи - затоа што тоа е сепак Бог, Суверен, Семоќен, Бескраен.
Делот од Себе, Тој го испраќа меѓу луѓето, за да им зборува на јазик човечки и да се однесува со нив човечки. За да им покаже дека може да има безгрешен живот! Претходно - само им кажувал на луѓето како да живеат, но сега решава (негово право, зарем не) да им покаже директно! Не го прави тоа преку некој веќе постоечки човек, туку решава Самиот Тој да биде меѓу нив, за да Го познаат, за да Го разберат, за да ја почувствуваат Неговата Љубов. Тој има Суверено право да го направи тоа - а како што утврдивме претходно - истотака има и можност да го направи тоа.
Тука се постави одличното прашање - Зошто тогаш умира? Затоа што смртта е човечка карактеристика која Тој истотака сакал да им ја покаже на луѓето, за да сфатат дека смртта не е крајот, туку е почетокот! За да сфатат дека смртта не треба да ги плаши! Освен тоа - Тој, во човечката манифестација во која се појавува, не само што умира, туку решава да им покаже на луѓето уште поголема лекција - а тоа е пожртвуваноста! И се жртвува во нивно име! Им покажува дека човек за човека треба да се жртвува и дека само во Бог треба да се надева!
И како што велиме ние - Со Смртта Смртта ја победи! Им покажа на живите дека не треба да страхуваат од смртта, затоа што оној кој поверува во Него има вечен живот.

Е сега... Да се вратам на почетокот на овој пост - Не сакам, ниту имам намера да ги убедувам муслиманите дека е ова исправна идеја и дека ова е начинот на кој треба да се верува. Само се обидов на многу едноставен и многу упростен начин да ви објаснам зошто ние веруваме во тоа и зошто ние наоѓаме јасно оправдување за тоа верување.
Вие не се согласувате со таа теза (иако - се согласувате со основите за неа) - и соодветно имате различно верување.

Мир да е со тебе Дешаде - благодарам за трпението во дискусијава.
Do what is right, come what may...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 23:23
Originally posted by deshad deshad напиша:

Ајде Зидарски,пожури болан,поноќ долази.

Извини пријатељу - јас на долго и на широко да објаснам, а и кај мене е попладне, па изгубив осет...
Кон врв
ShumadinChe Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Март.2008
Локација: Slovenia
Поени: 365
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ShumadinChe Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 23:26
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Бог во својата Семоќ, дел од Својата Бескрајност ја претвора во човек.

Aman be covece. sto go napravi ti Bog ?
Svetiot Duh so Beskrajnost e Posena na Marija ?
Od kaj znaes ti deka Bog Zemal svoja beskrajnos i od Nea Sozdal Zhrtva ?

Odgovori.

Изменето од ShumadinChe - 22.Јули.2008 во 23:27
Nothing Remains !!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 23:30
Шумадинче - зборуваме за принципот! Прочитај го целиот пост. Не реков дека треба да се согласуваш со тезата, но основите на овој принцип се тие и не можеме да не се согласиме со тоа.
Значи не се замарај со тоа дали навистина така се случило - тоа што јас ти го објаснувам е дали можело да се случи. Оттаму - како точно се случило - ние имаме едно видување, вие друго. Дали е можно да се развијат настаните онака како што ги опишав? Да, го утврдивме тоа.
Кон врв
deshad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Мај.2008
Поени: 1350
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 23:30
Ти благодарам и тебе, и со тебе нека е мир.

Како што реков,дури и заклучоков го предвидов каков ќе биде,па и за него ти одговорив на 10 страна од оваа тема во 13 пост. Зидарски очигледно една работа ја превиде а таа е ДУШАТА. Душата е Божја творевина и како таква е дел од него а со тоа и вечна. А според тоа и јас и ти и Шумадинче и Мирослав г 8 и сите луѓе носиме души и имаме тела.ПА ДАЛИ СПОРЕД ТВОЕТО ОБЈАСНУВАЊЕ СМЕ БОГОВИ?

Не мораш да одговараш, знам за вас Христијаните што представува Светото Тројство,затоа нека остане твојот заклучок како последен.

Секое добро.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 23:32
Воопшто не зборуваме за душата и не - не сме Богови, иако душата е дел од Бога.
Како што сега му кажав на Шумадинче - не зборувам дали така се случило, не навлегуваме во таа дискусија воопшто! Само образложувам дали може да е така, за да се отстранат пречките во идејата дека е тоа воопшто можно.
Останатото - веќе зависи од гледната точка и од религијата која ја исповедаме.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ShumadinChe Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 23:36
Originally posted by deshad deshad напиша:

Ти благодарам и тебе, и со тебе нека е мир.

Како што реков,дури и заклучоков го предвидов каков ќе биде,па и за него ти одговорив на 10 страна од оваа тема во 13 пост. Зидарски очигледно една работа ја превиде а таа е ДУШАТА. Душата е Божја творевина и како таква е дел од него а со тоа и вечна. А според тоа и јас и ти и Шумадинче и Мирослав г 8 и сите луѓе носиме души и имаме тела.ПА ДАЛИ СПОРЕД ТВОЕТО ОБЈАСНУВАЊЕ СМЕ БОГОВИ?

Не мораш да одговараш, знам за вас Христијаните што представува Светото Тројство,затоа нека остане твојот заклучок како последен.

Секое добро.

големо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање
Nothing Remains !!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 23:37
Само битно е дали се согласуваме со основните принципи за кои зборувавме - се останато е веќе прашање на религиски разлики.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ShumadinChe Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 23:49
Samo Malo.. Prethodno. Pred Otecot Da Go Sozdade Bozjiot sin.
Malku E Nejasno.
Zatoa Sto Nikade Ne Kazhuva Deka Isus Prethodno bil Gore Na Nebesata Pa Se Preselil Dolu Vo Utrobata Na Marija Koja Ja Nasenal Svetiot Duh.
Me Ineteresira Dali Prethodno Isus Postoel. Gore So Otecot ?
Ili Pak Se Rodil Pa Od Toga Nastanalo Svetoto trojstvo.
Dali Pratenicite Pred Hristosa Znaea Za Nego. Ili Pak ako Ne Znaele Otecot Im Kazal Ke Go Sozdadam Mojot sin.??
Dali Prethodno Bile Samo Otecot I Svetiot Duh.T.E Sveto Dvojstvo. ?
Malku Mi E Nejasno Moze Odgovor ?
Nothing Remains !!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 23:49

Само битно е дали се согласуваме со основните принципи за кои зборувавме - се останато е веќе прашање на религиски разлики.

Зидарски, тое е веќе нешто по принципот ШТА БИ БИЛО КАД БИ БИЛО. Јас убаво ти реков дека ќе играм според твоите правила за да ја привршиме дискусијата до крај. Инаку според Исламскиот концепт за Бога,Тој покрај другите негови атрибути го има и атрибутот ОНОЈ КОЈ НЕ МУЕ СЛИЧЕН НА НИКОЈ И НИШТО. Па према тоа не можеме сепак да се согласиме ниту во основните принципи. Бог не може да се појави во човечка форма.

Јас само те пуштив, за да се уверам во однапред претпоставениот заклучок кој го донесе.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 23:54
Зборуваме само за принципот и дали е теоретски можно. Оттаму натаму - секој со својот поглед на работите.
Ова го направив од многу едноставна причина - тука секогаш се поставува прашањето - "како е тоа можно"... Јас дадов доста елементарно објаснување за тоа.
А Оној не му е сличен на никој и на ништо - во тоа истотака се согласуваме и не се коси со тоа што јас го објаснив.
Ако ги негираш принципите за кои зборувавме - тогаш ние зборуваме за сосема различни атрибути на Бог пријателе... Нашето разбирање за Бог е дека Тој е Семоќен, Бескраен и Неговата Воља е над се... дури и над нашето лично разбирање за неа.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 23:59
Originally posted by ShumadinChe ShumadinChe напиша:

Samo Malo.. Prethodno. Pred Otecot Da Go Sozdade Bozjiot sin.
Malku E Nejasno.
Zatoa Sto Nikade Ne Kazhuva Deka Isus Prethodno bil Gore Na Nebesata Pa
Se Preselil Dolu Vo Utrobata Na Marija Koja Ja Nasenal Svetiot Duh.
Me Ineteresira Dali Prethodno Isus Postoel. Gore So Otecot ?
Ili Pak Se Rodil Pa Od Toga Nastanalo Svetoto trojstvo.
Dali Pratenicite Pred Hristosa Znaea Za Nego. Ili Pak ako Ne Znaele Otecot Im Kazal Ke Go Sozdadam Mojot sin.??
Dali Prethodno Bile Samo Otecot I Svetiot Duh.T.E Sveto Dvojstvo. ?
Malku Mi E Nejasno Moze Odgovor ?

Да, постоел - прочитај го Евангелието по Јован - таму е кажано. Не е од Павле измислено, а е напишано од најблискиот ученик на Исус.
Немало потреба претходно да се покажува Синот и да се покажува таа Божја пројава, затоа што Бог склучил друг Завет со Јаков (Стариот Завет - прочитај го Генезисот). Кога се исполнува тој Завет, тој го отелотворува Синот за да го донесе Новиот Завет и новиот договор со човештвото. (Завет значи Збор, договор)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јули.2008 во 00:04

Зборуваме само за принципот и дали е теоретски можно. Оттаму натаму - секој со својот поглед на работите.
Ова го направив од многу едноставна причина - тука секогаш се поставува прашањето - "како е тоа можно"... Јас дадов доста елементарно објаснување за тоа.
А Оној не му е сличен на никој и на ништо - во тоа истотака се согласуваме и не се коси со тоа што јас го објаснив.
Ако ги негираш принципите за кои зборувавме - тогаш ние зборуваме за сосема различни атрибути на Бог пријателе... Нашето разбирање за Бог е дека Тој е Семоќен, Бескраен и Неговата Воља е над се... дури и над нашето лично разбирање за неа.

Се коси Зидарски Божјиот атрибут ТОЈ Е ОНОЈ КОЈ НА НИКОЈ И НИШТО НЕ Е СЛИЧЕН , во спротивно по истата твоја логика можеме за Бога да кажеме дека може да се појави во било каква форма, па на крајот на краиштата и во форма на КРАВА ( естагфируллах). Па според твоето објаснување на Неговите својства и Индијците да најдат оправдување за нивното обожување на крава.

Оти убаво кажа, Бог е Семоќен па зошто да не се појави и во таа форма.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Јули.2008 во 00:09
Чееекај...
Ти пак се враќаш на твојот заклучок дека Бог се претвора во нешто целосно! Напротив - тој дел од себе претвора во нешто! Значи - пак никој и ништо не му е сличен, затоа што Тој не е целосно во човекот, туку човекот е само многу мал дел од Него! Затоа - пак важи правилото дека никој не му е сличен, затоа што никој од нас нема ни сличност со тоа.
Не го врти муабетот сега...
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 18>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.