IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Тројство
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Тројство

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 19>
Автор
Порака
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 15:44

[/QUOTE]

Otecot (Bogot) Go Ispratil Svetiot Duh (A Itoj E Bog Zatoa Sto Site Tri Pravat Edno),  Da Ja Oseni Marija Za Da Go Rodi Bozjiot Sin (A Itoj E Bog Zatoa Sto Site Tri Pravat Edno). Koj e Bog??? Otecot, Bozjiot Sin(Isus), Svetiot Duh(Gulabot).?

Ili Eto Site Tri Neka Pravat Eden Bog.

Bog Ja Oseni Marija, I Se Rodi Bog.голема%20насмевка
[/QUOTE]

Epa ako go poglednes citatot ke vidis deka Svetata Troica e prisutna i tuka. Znaci Otecot e Bog, Sinot e Bog i Svetiot Duh e Bog.

Mislam deka i sam pocnuvas da sfakas, neli?

Ako imas nesto da prasas prasaj slobodno

Pozdrav

Кон врв
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 16:01
Дешад... не додржа срце јуначко па пак отвори дискусија за Троиството, а?
Икони на Отецот нема! Икони има само на Исус. Фрески - има многу ретко и не се канонски и не е правилно да се цртаат. Има во св.Јован Бигорски, има во Сикстинската Капела во Рим и уште неколку, но е повеќе лична импресија на уметникот, а не е од религиозен аспект.
Шумадинче... ако ти си мислиш дека Бог делува со човечки атрибути, тогаш имаш далеку посериозни проблеми отколку разбирање на Троиството. Зарем во Исламот Џебраил легна со Марија за да ја оплоди или Алах рекол "Биди"...?
Исто и овде - Светиот Дух не е одвоен од Бога, туку е само една од 3те негови манифестации. Не е посебен Бог, не е независен елемент, туку е само негова манифестација, како што е и Синот - односно манифестацијата на Бог во човечка форма.
Зарем мислиш дека Бог не е способен на тоа?!?! Зарем го ограничуваш Бога - Оној Кој Е Бескраен?!
Do what is right, come what may...
Кон врв
deshad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Мај.2008
Поени: 1350
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 16:35
Добро, нека биде така,иако убаво спомна дека во некои манастири каков што е Бигорски на куполата во Црквата има фреска или слика од Бог Отецот, но ете тоа се косело со верата,односно не било каконски, туку само лична импресија на уметникот која Отците ја премолчиле и не реагирале. Ок, се разбравме за тоа.

Сега објасни ми ( нормално, ако сакаш и знаеш ) каде се гледа Тројството во овие Библиски цитати:

„A ovo je vjecni život:
spoznati tebe, jedinog pravog Boga, i onoga koga si
poslao, Isusa Krista.” (Ivan 17,3)

„Gospodin Bog naš jest jedini Bog.” (Marko
12,29)

„Nikoga na
zemlji ne nazivajte svojim ocem, jer imate samo jednog
Oca, onoga nebeskoga! Takoder ne dopustite da vas
nazivaju vodama, jer imate samo jednog vodu: Krista!”
(Matej 23,9-10) -Овие се Исусови зборови со кои им се обратил на своите ученици.

„Mjesto toga vi
želite ubiti mene koji sam vam objavio istinu koju sam cuo
od Boga.” (Ivan 8,40) - Овие се Исусови зборови со кои им се обратил на евреите.

Обраќајчи му се на еден голем член од советот Исус рекол:

“Zašto me zoveš dobrim? - rece mu Isus - samo je jedan
Dobri, Bog.” (Luka 18,19)

итн,итн,,има уште многу други цитати во кои Исус јасно за себе рекол дека не е Бог, но, за да не биде премногу ќе запрам тука и ќе чекам толкување на овие цитати.

Пријатно попладне.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 16:41
На твоја жалост или радост, нема да се впуштам во одговарање на горниот пост од две причини. Прво - затоа што сме ја дискутирале темава до сто и едно и назад. Второ - затоа што е многу погрешно да вадиш цитати надвор од контекст. Ако ги прочиташ целите поглавја од кои се извадени, ќе видиш дека имаат сосема друг контекст. Има стихови во кои директно Исус вели за себе дека е Бог - и тие на долго и на широко се овде објаснувани од ЕвАнгелос.
Многу е погрешно да се проучува Библијата од анти-христијански брошурки, најубаво е да се седне и да се прочита.
Кон врв
deshad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Мај.2008
Поени: 1350
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 16:50
Моде,овие се цитати од вашето Свето Писмо,не се од некакви си брошурчиња.И не се воопшто извадени од контекст, јасни се и кристални ко солза.

Знам дека имаат цитати каде за Исус се вели дека е Бог,а исто така сум повеќе од уверен дека Исус никаде самиот за себе не рекол дека е Бог.

BTW,ти немора воошто да одговараш,има и други.

Јас отидов.

Секое добро.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 16:54
О Дешаде... 6 месеци со истиот муабет (а може и повеќе)...
Цитатите ти се од брошурчиња, а ако го прочиташе Светото Писмо, срам ќе ти беше да ги извадиш така од контекст. Прочитај го убаво целото поглавје. Ја има Библијата на нет, целата, убаво, на македонски...
Кон врв
ShumadinChe Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Март.2008
Локација: Slovenia
Поени: 365
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ShumadinChe Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 18:09
Originally posted by macedon_alex macedon_alex напиша:

Epa ako go poglednes citatot ke vidis deka Svetata Troica e prisutna i tuka. Znaci Otecot e Bog, Sinot e Bog i Svetiot Duh e Bog.
Mislam deka i sam pocnuvas da sfakas, neli?
Ako imas nesto da prasas prasaj slobodno
Pozdrav

Pa Super znaci Marija nebila Bogorodica Tuku Marija Bila Bogozhenica.намигнување
Nesakam Da Go Svatite Ova Vulglarno.!

Bog Ima Zhena I Se Raga Bozji Sin.
A Ako Se Navratime Prethodno.
Bozjiot Sin Ja Posenal Svojata Majka.
Bozjiot Sin = Bog. ? Neli.! ?
Zatoa Shto : Otecot + Bozjiot Sin + Svetiot Duh = Bog.

Vidite sea. Dojdovme do Zaklucok Bojziot Sin (Bog) Da Ja Nasenal Negovata Majka.! Se Izvinuvam Dokolku e Navredliv Textov. Samo Go iskazhuvam Moeto Mislenje.

Изменето од ShumadinChe - 22.Јули.2008 во 18:26
Nothing Remains !!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 19:11
Шумадинче - веќе опоменив за таквите изјави! Да, навредливо е и следниот пат ќе те банирам без предупредување!
Не пишувајте глупости - Марија не била жена на Бог, ниту пак "легнала" со него за да зачне.
Ако сакаш навистина да разбереш - ќе седнеш и ќе прочиташ прво и ќе се запознаеш барем со основните податоци. Немаш основни познавања и соодветно, даваш бесмислени коментари - како на пример дека Стариот Завет е од апостолите, а Новиот од нас...
Пред да даваш заклучоци, информирај се за најосновните работи!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ShumadinChe Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 19:34
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Шумадинче - веќе опоменив за таквите изјави! Да, навредливо е и следниот пат ќе те банирам без предупредување!
Не пишувајте глупости - Марија не била жена на Бог, ниту пак "легнала" со него за да зачне.
Ако сакаш навистина да разбереш - ќе седнеш и ќе прочиташ прво и ќе се запознаеш барем со основните податоци. Немаш основни познавања и соодветно, даваш бесмислени коментари - како на пример дека Стариот Завет е од апостолите, а Новиот од нас...
Пред да даваш заклучоци, информирај се за најосновните работи!

Ok za da prochitam nesho Pojke.. Cel Den Baram niz Temive Ne Najdov.
Daj Link.намигнување Blagodaram Od Napred.
Nothing Remains !!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 20:04
Библија на Македонски јазик
За почеток прочитај го ова... од лево, кликни на Стар Завет и почни едно по едно да читаш.
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 20:04
[/QUOTE]

Pa Super znaci Marija nebila Bogorodica Tuku Marija Bila Bogozhenica.намигнување
Nesakam Da Go Svatite Ova Vulglarno.!

Bog Ima Zhena I Se Raga Bozji Sin.
A Ako Se Navratime Prethodno.
Bozjiot Sin Ja Posenal Svojata Majka.
Bozjiot Sin = Bog. ? Neli.! ?
Zatoa Shto : Otecot + Bozjiot Sin + Svetiot Duh = Bog.

Vidite sea. Dojdovme do Zaklucok Bojziot Sin (Bog) Da Ja Nasenal
Negovata Majka.! Se Izvinuvam Dokolku e Navredliv Textov. Samo Go
iskazhuvam Moeto Mislenje.
[/QUOTE]

Shumadinche, Bog nema zena. Marije ne e Bozja zena, a i ubavo se izjasniv deka nemalo nekoj "seksualen" cin tuku deka toa bilo poradi silata na Svetiot Duh. I Marija e Bogorodica od pricina sto go rodila Sinot Bozji koj isto e Bog (znaci majka na Isus). I Bog ne ja nasenal negovata Majka, bidejki Bog nema roditeli ili pocetok. A Marija e majka na Isus, a ne i na bespocetniot Otec ili pak Svetiot Duh. Znaci, so eden zbor Marija e majka na Isus a ne i na Otecot ili Svetiot Duh. A inaku i Sinot e vecen, postoi uste pred da stane covek ama za toa drugpat sega ne sakam da te zbunam.

Svetiot Duh ja osenal Deva Marija za da go rodi Bozjiot Sin. Znaci Bog ja osenal Deva Marija za da se voploti vo plot( za da zeme covecko telo i da dodje na zemjata). AMA NEMALO NIKAKOV SEKSUALEN ILI NEKAKOV SI CIN (prosti sto koristam golemi bukvi, ama toa go pravam samo za potenciranje).

Se nadevam deka malku od malku sum pojasen.

Ako ima uste prasanja slobodno prasaj.

Pozdrav

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ShumadinChe Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 21:39
Originally posted by macedon_alex macedon_alex напиша:

Shumadinche, Bog nema zena. Marije ne e Bozja zena, a i ubavo se izjasniv deka nemalo nekoj "seksualen" cin tuku deka toa bilo poradi silata na Svetiot Duh. I Marija e Bogorodica od pricina sto go rodila Sinot Bozji koj isto e Bog (znaci majka na Isus).

Neli Vo Eden Post  zidarski ni objasni Deka I Svetiot Duh e Bog. I Eden Od Trojca Shto Socinuvaat Eden.
Kakov I Da E Nacinot Na Bremenosta Na Marija. Sepak Postoi Nekakov Odnos. Nemora Da E Seksualen, No Sepak Svetiot Duh, I Marija Imale Nekakov Odnos. Shto Ni Dokazhuva Toa : Odnosot Pomegu Dvajca Kako Go Vikame, Vodenje Ljubov Neli.? Iako toa ne bil seksualen odnos.
Odnosot na Koj Svetiot Duh Go Prenesil Bozhjiot sin Vo Utrobata Na Marija E Sepak Odnos.
I k*ranot ni kazhuva Deka Marija (Merjem) Majkata na isus Ostanala Trudna Bez Odnos Od Mazh.
No k*ranot Ne Ni Kazhuva Trojstvo.

Trojstvoto Vie Go Iskazhuvate Vaka : 1+1+1=1
No Ne E Taka.
1+1+1=3
Ili Evo Eden Primer
Edna Familija Da Receme Se Sostoi od Tatko, Majka, Sin, Cerka.
Shto bi Znacelo 1+1+1+1=4
No Sepak Toa E Edna Familija Shto Bi Znachelo 1+1+1+1=1
Ako Mislish Vaka Da Mi Go Objasnihs Trojstvoto.
Togash Hristijanstvoto e Monoteisticka Religija. Spored Moe Mislenje.
Otecot, sinot, Svetiot Duh. Sepak Se 3 Tela. No Nemozhe Da Bidat Eden Bog. Mozhe Da Gi Nareceme Familija. Vo Slucajot Bog E Eden
Bog Ne se Sostoi Od Svet Duh Od Bozji Sin i od Otec.
Spored Moe Mislinje E Deka Nitu Site Tie Trojca Nemozhat Da Pravat Eden Bog. Kako Bi Izgledal Toj Bog Oformen od Otec, Bozji sin, i Svet Duh. ?
Bog Se Sostoi Od Samiot Sebe. Nema Nitu Zhena Nitu Deca Nitu Majka.
Jas Ti, I Site Ostanati Go Razbirame Trojstvoto, No Toa Nemozhe Da Bide Mozhno 1+1+1=1.
Izvinite ako Ova E Vulglarno, Spored Mene Ne Postoi Nikakvo Trojstvo, Zatoa Shto Trojstvoto Kolku I Da go Objasnuvame Tuka Na Forumov. Nema Idea, Nema Fakt Na Koj Bi Lichelo Deka Toa E Tochno.

Pozdrav.
Nothing Remains !!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 21:52
Шумадинче, не станува збор за семејство воопшто!
Со ова што го пишуваш, влегуваш во контрадикторност и со к*ранот дури! Идејата за семејството и за начинот на зачнување ти е сосема апсурдна.
Погледни во к*ранот што се вели за зачнувањето на Мириам и како е извршено. Таму исто немало никаков однос меѓу Бог и Мириам, а таа пак зачнала. Исто и во Христијанството - Бог се вплотува преку утробата на Марија, се отелотворува. Ништо повеќе. Нема човечки контакт. Нема однос. Нема водење љубов или што и да е од тој вид. Уште нешто - никогаш повторно не го формулирај тоа така - затоа што е многу тешка навреда за Христијаните! Сериозно ќе те банирам за такви изјави! Втор пат те опоменувам.
Се додека размислуваш за Бог во човечки рамки и објаснувања, нема да дојдеш до одговор.
Проблемот на муслиманите е што сите објаснувања и споредби ги прифаќаат буквално и се фаќаат за секое објаснување со критикување на конкретните елементи. Затоа што не влегуваат во дискусијата со идеја да го разберат принципот на Троиството, туку за да го критикуваат и да ја критикуваат самата идеја за него. Затоа - зошто не прифатите дека никогаш нема да најдеме допирна точка во врска со тоа и не ги послушате мудрите зборови - Вам вашата, а на нас нашата вера...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ShumadinChe Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 21:54
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Библија на Македонски јазик
За почеток прочитај го ова... од лево, кликни на Стар Завет и почни едно по едно да читаш.

Celo vreme ni kazhuvash Objasnato vi e na Forumov.голема%20насмевка
A Mi Davash Link od Druga Web Strana.

Sepak Zadovolen Sum. Fala Mnogu Za Linkot.
Nothing Remains !!
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 19>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,109 секунди.