IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ВЕРСКИ ОБИЧАИ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ВЕРСКИ ОБИЧАИ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 25>
Автор
Порака
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Март.2008 во 18:56
Дали овој обичај е поткрепен со некој ајет или хадис, како некои погоре, или е само обичај?
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Март.2008 во 19:05
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Дали овој обичај е поткрепен со некој ајет или хадис, како некои погоре, или е само обичај?

Ова не е никаков"наследен"обичај туку Исламски верски пропис кој е поткрепен и со Ајет и со Хадис.

Во 23 ајет од сура Ниса,Аллах џ.ш. рекол:"Zabranjuju vam se: matere vaše, i kćeri vaše, i sestre vaše i sestre očeva vaših, i sestre matera vaših i
bratične vaše, i sestrične vaše, i pomajke vaše koje su vas dojile, i sestre vaše po mlijeku, i majke žena
vaših, i pastorke vaše koje se nalaze pod okriljem od žena vaših s kojima ste imali bračne odnose, - ali
ako vi s njima niste imali bračne odnose, onda vam nije grijeh -, i žene vaših rođenih sinova, i da
sastavite dvije sestre..."

Мухаммед а.с. рекол:"Забрането вие по млеко се она што вие забрането по крв." (Бухари)

Алија р.а. пренесува дека Мухаммед а.с. рекол:"Аллах го забранал по млеко се она што го забранал по крв." (Муслим), итн...значи има уште многу Хадиси за оваа забрана,но и ова е доволно за твоето барање.

Изменето од efendija - 24.Март.2008 во 19:13
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Март.2008 во 19:18
Благодарам ефендија. (Сепак ништо без тебенамигнување)
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Март.2008 во 19:22
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Благодарам ефендија. (Сепак ништо без тебенамигнување)

Секогаш си добредојдена!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Март.2008 во 19:34
Патем, од стари мислам дека оваа работа ја имало и кај нас како обичај порано, како од прабаба ми да сум слушала, ако знае некој повеќе нека каже. 
Кон врв
Aisha Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Локација: Palestine
Поени: 1119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 24.Март.2008 во 19:47
Pa mojot brat po mleko e nemusliman Makedonec!
Taka da i negovata majka me narekuva "kerka"

Inaku Efendija, Allah da te nagradi i da ti go zgolemi znaenjeto!
Go opravduva nickot.

Изменето од Aisha - 24.Март.2008 во 19:48
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2008 во 01:01
Ok imam edno prasanje koe se odnesuva na Top Kapi Sarajot vo Istambul kade sto se cuvaat vlakna od kosata ili od bradata na prorookot Muhamed bog da go prosti, Zabelezav deka vo cosot na taa prostorija kade se relikviite na Muhamed mir neka e nad nego ima eden covek koj celo vreme se moli - zasto e toa taka????
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
hr.lucky Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Локација: Germany
Поени: 505
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hr.lucky Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2008 во 20:58
dali sunetot e obichaj,pravec vo islamot ili neshto treto ?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hr.lucky Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2008 во 21:13
nosenje brada i potskrateni nogavici obichaj e ili moda kaj muslimanite?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hr.lucky Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2008 во 21:34
pa neli sami vie pishuvavte negde deka nosenje brada ne e spored k*ranot obavezno no neznam sega dali dobro se sec'avam nekoj mislam deka pishuvase,brada pushtaat muslimanite oti go sledat sunetot,i pak ne me drzhite za zbor,no toa shto ne e kazhano a se smeta za korisno toa e obichaj ! ajde malku nekoj ako saka da mi objasni od kade toj obichaj i shto znachi ,shto pretstavuva shto se postignuva so toa? odnapred blagodaram
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2008 во 22:22
Nema nikoj da odogvori...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај hr.lucky Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2008 во 22:55
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Nema nikoj da odogvori...
nema,nema ,mozebi e losho formulirano prashanjeto
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2008 во 23:04
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Ok imam edno prasanje koe se odnesuva na Top Kapi Sarajot vo Istambul kade sto se cuvaat vlakna od kosata ili od bradata na prorookot Muhamed bog da go prosti, Zabelezav deka vo cosot na taa prostorija kade se relikviite na Muhamed mir neka e nad nego ima eden covek koj celo vreme se moli - zasto e toa taka????

Не сум бил таму и незнам како оди тоа,но,во едно сум сигурен,а доа е дека во Исламот е забрането да се обожава човек,или делови од тој човек па макар истиот и да е Божји Пратеник.Самиот Мухаммед а.с. ги забранил овие работи.Инаку за човекот кој постојано се молел незнам што да ти кажам,незнам поради кои причини така прави тој човек,и какво молење практикува.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 25.Март.2008 во 23:08
Originally posted by hr.lucky hr.lucky напиша:

dali sunetot e obichaj,pravec vo islamot ili neshto treto ?

Суннетот е верска традиција и обврска во Исламот која нија препорачал Мухаммед а.с..
Еве еден Хадис од него:U hadisu koji prenosi Ebu Hurejre, r.a, Vjerovjesnik, s.a.v.s, spominje pet prirodnih stvari: Otklanjanje dlaka sa stidnih mjesta i ispod pazuha, odrezivanje noktiju i skracivanje brkova, i sunnecenje.

Има и други Хадиси кои одат во прилог,но и ова е доволни за да се поткрепи моето тврдење.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 25>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.