|
ВЕРСКИ ОБИЧАИ |
Внеси реплика | страница <1 1112131415 25> |
Автор | |
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Дали овој обичај е поткрепен со некој ајет или хадис, како некои погоре, или е само обичај?
|
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
efendija
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ова не е никаков"наследен"обичај туку Исламски верски пропис кој е поткрепен и со Ајет и со Хадис. Во 23 ајет од сура Ниса,Аллах џ.ш. рекол:"Zabranjuju vam se: matere vaše, i kćeri vaše, i sestre vaše i sestre očeva vaših, i sestre matera vaših i bratične vaše, i sestrične vaše, i pomajke vaše koje su vas dojile, i sestre vaše po mlijeku, i majke žena vaših, i pastorke vaše koje se nalaze pod okriljem od žena vaših s kojima ste imali bračne odnose, - ali ako vi s njima niste imali bračne odnose, onda vam nije grijeh -, i žene vaših rođenih sinova, i da sastavite dvije sestre..." Мухаммед а.с. рекол:"Забрането вие по млеко се она што вие забрането по крв." (Бухари) Алија р.а. пренесува дека Мухаммед а.с. рекол:"Аллах го забранал по млеко се она што го забранал по крв." (Муслим), итн...значи има уште многу Хадиси за оваа забрана,но и ова е доволно за твоето барање. Изменето од efendija - 24.Март.2008 во 19:13 |
|
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Благодарам ефендија. (Сепак ништо без тебе)
|
|
|
|
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Секогаш си добредојдена! |
|
|
|
maria_magdalena
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Патем, од стари мислам дека оваа работа ја имало и кај нас како обичај порано, како од прабаба ми да сум слушала, ако знае некој повеќе нека каже.
|
|
|
|
Aisha
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Локација: Palestine Статус: Офлајн Поени: 1119 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Pa mojot brat po mleko e nemusliman Makedonec!
Taka da i negovata majka me narekuva "kerka" Inaku Efendija, Allah da te nagradi i da ti go zgolemi znaenjeto! Go opravduva nickot. Изменето од Aisha - 24.Март.2008 во 19:48 |
|
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
|
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ok imam edno prasanje koe se odnesuva na Top Kapi Sarajot vo Istambul kade sto se cuvaat vlakna od kosata ili od bradata na prorookot Muhamed bog da go prosti, Zabelezav deka vo cosot na taa prostorija kade se relikviite na Muhamed mir neka e nad nego ima eden covek koj celo vreme se moli - zasto e toa taka????
|
|
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|
hr.lucky
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Локација: Germany Статус: Офлајн Поени: 505 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
dali sunetot e obichaj,pravec vo islamot ili neshto treto ?
|
|
hr.lucky
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Локација: Germany Статус: Офлајн Поени: 505 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
nosenje brada i potskrateni nogavici obichaj e ili moda kaj muslimanite?
|
|
hr.lucky
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
pa neli sami vie pishuvavte negde deka nosenje brada ne e spored k*ranot obavezno no neznam sega dali dobro se sec'avam nekoj mislam deka pishuvase,brada pushtaat muslimanite oti go sledat sunetot,i pak ne me drzhite za zbor,no toa shto ne e kazhano a se smeta za korisno toa e obichaj ! ajde malku nekoj ako saka da mi objasni od kade toj obichaj i shto znachi ,shto pretstavuva shto se postignuva so toa? odnapred blagodaram
|
|
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Nema nikoj da odogvori...
|
|
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|
hr.lucky
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не сум бил таму и незнам како оди тоа,но,во едно сум сигурен,а доа е дека во Исламот е забрането да се обожава човек,или делови од тој човек па макар истиот и да е Божји Пратеник.Самиот Мухаммед а.с. ги забранил овие работи.Инаку за човекот кој постојано се молел незнам што да ти кажам,незнам поради кои причини така прави тој човек,и какво молење практикува. |
|
|
|
efendija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Суннетот е верска традиција и обврска во Исламот која нија препорачал Мухаммед а.с.. Еве еден Хадис од него:U hadisu koji prenosi Ebu Hurejre, r.a, Vjerovjesnik, s.a.v.s, spominje pet prirodnih stvari: Otklanjanje dlaka sa stidnih mjesta i ispod pazuha, odrezivanje noktiju i skracivanje brkova, i sunnecenje. Има и други Хадиси кои одат во прилог,но и ова е доволни за да се поткрепи моето тврдење. |
|
|
|
Внеси реплика | страница <1 1112131415 25> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |