IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - "VS"
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

"VS"

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 16>
Автор
Порака
Mire Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 15.Септември.2005
Статус: Офлајн
Поени: 1594
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Септември.2008 во 07:52
Pomalku ste mi cudni so prepukuvanjata CvsN.

Cinam deka e ocigledno: Sekoj si ima licni preferenci i toa e normalno!

Onie pomalku neobjektivnite голема%20насмевка imaat preferenci vo odnos na ponudenoto od edniot, ili drugiot proizvoditel (vo smisla na features).

Drugi sepak preferencite gi ogranicuvaat na brand-ot povece, otkolku na ona sto bi trebalo da im bide preferenca po odnos na stilot na fotografiranje.

Ova e, sekako, licno mislenje i ne mora da znaci deka e tocno.

Brojot na brand orientiranite se zgolemuva i so akvizicijata na stakla, odnosno kreiranjeto na sistem, so sto se oteznuva menuvanjeto na brand-ot.

Bi rekol deka retorikata kaj posledniov segment moze da bide diktirana i od sindromot na "kiselo grozje".
Eden primer na ovoj sindrom bi bilo i moeto: "Ne sakam FF bidejci ne sakam da vlecam tolkava tezina" ... mislam...ne sakam da vlecam tolkava tezina, ama problem e price tag-ot, ako me razbirate. Koga ce ja poglednam cenata i kolku treba za stakla koi ce ja napravat validna nabavkata na FF se otkazuvam намигнување

Vece bese spomenato porano, no da povtoram:
Kako sto stojat rabotite, Canon i Nikon si gi "mestat" kamerite tokmu na nacin da ne si bidat direktna konk*rencija. Ako gi poglednete, site zaedno se eden prekrasen line-up i po cena i po performanci so prilicno fina gradacija od model do model.

Vnimatelno biraat kade ce gi smestat kamerite, sto ce ponudat i po koja cena, so cel nikoj da ne zaglavi so Canon vo ednata raka i Nikon vo drugata, obata so ista cena i kompletno identicni performansi.

Nastrana od VS retorikata, razmisluvanjeto od tipot "Sto e ona sto navistina mi e bitno?" moze da vi k*rtuli mnogu pari i maki okolu vlecenje poprilicni tezini.

Ako slikate pejsazi, dali vi e potrebno f/2.8 staklo?
Ako slikate portreti, dali vi e potrebno staklo koe ostro od kraj do kraj?
Ako slikate macro i/ili portreti, dali vi e potreben FF?
Ako slikate pejsazi dali vi se potrebni 300mm i 8fps, ili pak 10mm ako slikate wild-life, ili sportski natprevari?
Dali za portreti vi se potrebni 51AF tocka? A za Macro?
Kolku cesto koristite stativ?
Koga posleden pat navistina ste imale korist od battery gripot?

Ova bese po povod muabetot za "revoluciite" na Nikon i "evoluciite" na Canon koi sega se vece izbrisani голема%20насмевка

Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
itan14 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Јануари.2007
Поени: 545
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај itan14 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Септември.2008 во 09:15
Mire, toa sto go kazuvas e tocno, no muabetot bese/e za koj kolku nudi so sekoj upgrade.

Istoriski gledano, Canon bese predvodnik do dSLR marketot so godini, i realno D2X, D2Hs i sl, ne bea na nivo na Canon 1D/1Ds MK... modelite. NO toa bese vo profi marketot, kolku se spustas nadole tolku razlikite stanuvaa po mali. Nikon D50/70 sporedeni so XT imaa/imaat da ponudat mozebi i poveke. NE zboruvame samo za IQ, tuku i za ostanati feature-i kako wireless commander, ergonomija (dikutabilnoголема%20насмевка) fflash metering, i.t.n. Nikon za da fati priklucok, ne gi osakatuvase do tolku svoite entry/prosumer modeli, za da ima so sto da se bori i da opstane na pazarot, dodeka politikata na canon i market segmentite bea jasni. Realno, megju Canon 20D i 30D razlikite bea minorni, i toa e kazano od mnogu pogolemi umovi od nasite. Dali 30D e losa kamera? Sigurno ne e! Poentata e deka razlikite so prethodniot model se minorni.
Dali e toa loso? Ne mora da znaci, mozebi toa bilo potrebno na pazarot.
Dali e dobro za Canon? Definitivno голема%20насмевка.
Mi smeta sto koga se smenia rabotite za lider na pazarot, ne tolku finansiski tuku inovativen, pak se vrakja onoj CvsN mentalitet. PA dobro Nikon napravil podobri kameri, ke napravi i Canon za 1-2 godini, zatoa sto nikoj ne moze stalno da bide najdobar, pa Canon ke bide pak na celo. Dali ke go smenam sistemot? Nema, zatoa sto sum investiral vo staklo. Dali profi agenciite ke smenat? Da, ako im treba. D3 im ponudi ISO 6400 sto moze bes problem da odi na front page na SI bez skoro nikakov sum. Ako Canon ponudi ISO 12800 ili 25600 so slicni performansi na camerata,  sto mislite dali ke preminat?голема%20насмевка
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Септември.2008 во 15:25
lele itan, kako ti se ispushti da napishish deka razlikite megju 20D i 30D se minorni !!!

Jas go spomnav istoto vchera, pa Jane i Janus puzder me napravija.    Za Branko da ne zboruvame...:

Изменето од Zoran K - 08.Септември.2008 во 16:58
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Септември.2008 во 11:21
Canon do sega isfrluvase upgrade-i pocesto od Nikon i mozese da si go dozvoli toa.
Sepak, ne bi si dozvolil upgrade-ite da gi narekuvam minorni. Problemot e vo sledenjeto na nestata. Kolku te interesira da  zagrebes pod povrsina. Moze da konstatiras deka upgrade-ot i ne bil tolku minoren i deka imalo korisni dodatoci.

Ako go poglednes samo osnovniot spektar na specifikacii, togas se izgleda isto.

Za "strip-down" shemata koja Canon ja upotrebuva vrz svoite modeli od poniskite klasi ce se soglasam vo potpolnost.

Privlecnosta na modelite 20/30/40D, osobeno na 5D, 1D i 1Ds e sosema jasna rabota za mene, za 350/400/450D ne bas so ogled na strip-down tendencijata. 300D bese druga prikazna ... prv DSLR pod 1000$ bese seriozen benchmark!

Moe licno stanoviste e deka isfrluvanjeto na nov DSLR na sekoi 24 meseci ovozmozuva znacajni upgrade-i, no ne i dovolna pricina vlasnicite na prethodniot model da preminat na noviot model (osven onie koi bas moraat da go imaat noviot model).
Sveduvanjeto na ovoj raspon na 15-18 meseci e nebuloza, no sepak ovozmozuva pogolem prestiz za kompanijata i gi pravi modelite po primamlivi za korisnicite koi prv pat kupuvaat DSLR, ili pak pravat up-grade od poslab DSLR.

Ne bi sakal da me terate da navleguvam podlaboko vo analiza na razlikite pomedju 20/30/40D. Na prv pogled razlikite sepak ne se tolku minorni.

Pak ce naglasam ... ne se sprotistaviv na tvrdenjeto deka Canon pravi pomali razliki od model do model. Ne mi e ni bitno. Bitno e da se sfati deka onoj sto kupuva DSLR treba da go interesira samo edno: Koj model sto nudi i za koi pari VO MOMENTOT NA KUPUVANJE!!!

Ne li e jasno deka ne me boli uvo kolku 450D e ponapred od 400D (i dali voopsto e), ako vo momentot koga go kupuvam odnosot performansi/cena e ona sto najmnogu mi odgovara?

Muabetite koj kolku naprednal se seirdziska rabota.
Muabetite koj sto nudi vo konkretniot line-up na kameri od site proizvoditeli se nesto drugo. Toa e korisna informacija, koja povtorno ce zavisi od preferencite na sekoj korisnik.

Za kraj, ne e loso ludjeto da sfatat i deka ne kupuvaat samo telo i edno staklo. Kupuvaat sistem i pametno bi bilo da si gi isplaniraat realnite potrebi na podolg rok, da vidat sto se nudi vo proektiraniot opseg, od koi proizvoditeli i po koi ceni.

Bez da nametnuvam preferenci, eve go nacinot na razmisluvanje pri izborot.
Dilemata mi bese pomedju 400D i D80. Pentax i Sony otpadnaa od start, edniot poradi problematicnata re-sale vrednost, a drugiot bidejci imase odredeni problemi okolu noise karakteristikite i nevklopuvanjeto na Zeiss 16-85 stakloto vo budzetot.

Budzetot si go postaviv na max rastegnuvanje od 1200EUR za telo i edno staklo (standarden zum, ili all-around lens ako taka sakate)
Cenite povece ne gi pamtam, no dvete opcii vleguvaa vo ramkite na budzetot, Nikonot bese poskap dobri 200EUR ako ne i povece.

400D                                                    D80
telo: premnogu sitno za mene             telo: so zadovoluvacki dimenzii
pomalku plastikanersko                       kade kade podobra ergonimija
previse komandi so kombinacii na        na komandite i porobusten feel
kopcinja ili vo menija (no na toa           Odlicen image quality, no smetam
moze da se navikne covek)                  za nijansa poslab od 400D
Odlicen, verojatno za nijansa i             Nema sensor dust cleaning opcija 
podobar image quality                          (raboti pumpica, no e maltretiranje)
Sensor dust cleaning option                 Mnogu podobar VF

Flash sistemot na Nikon (osobeno moznosta za remote control na 2 off-shoe  flash-ovi) e kade kade podobar, no flasho-vite cinat povece od onie na Canon - bugger. Edna dodatna investicija koja ce bide poskapa!

Kit objektivot na Canon otpadna od start. Zboram za stariot 18-55. Noviot IS bi me stavil na teska misla. Prekrasno parce staklo, koe bas bi mozelo da ima pogolem raspon i da go zameni 17-85IS!

Opcii za objektivi:

400D:                                                           D80:
Sigma 17-70                                                 Nikon 18-135
Odlicno staklo so macro opcija                     Odlicen all-around raspon
malku poslab raspon i rezolucija                  Za cenata, stelarni performansi
od Nikon kit objektivot                                 traljava konstrukcija ... covek   
f/2.8 ne e nekoj car, bidejci brzo                  treba da se potpre na imeto 
se izednacuvaat brzinite kon                       pa da se osudi da go kupi
krajot na rasponot, a i realno                      Relativno spor i nema macro
ne mi treba previse                                      Vo toa vreme, poevtin i od
                                                                    Sigmata

Canon 17-85IS                                             Nikon 18-200
Preskap za moj vkus i so                             Spored testovite poslaba
razocaruvacki performansi so                      rezolucija od 18-135, no so VR
ogled na cenata i izvikanosta                      i prekrasen raspon
Poniskata cena na 400D                             Cenata go diskvalifikuva
mozese da go stavi vo igra!                        (700EUR kako i Canon 17-85 i
                                                                    na krajot i Zeiss 16-85)

Po prasanje na UWA objektiv nemase dilemi, bidejci i za dvete ocii vo igra bea III party proizvoditeli (Sigma 10-20 i Tokina 12-24)

Tele objektiv/zum e prilicno nebitna rabota za mene. Sigma 70-300 APO e sosema OK izbor (barem koga kupuvav). Zavrsiv so Nikon 70-300 G, koj odvaj i da go koristam.

SD, ili CF kartica ne mi znacese nisto. Priblizno isti ceni i kvalitet, isto vazi i za polarizatorite.

Na staro, i dvata drzat cena prilicno solidno (Canon mozebi malku povece) i e nebiten faktor.

Razlikite vo fps i AF speed i sl ne se bas tolku znacajni za da im obrnam vnimanie...pejsazite nemaat navika da begaat намигнување

Smetav deka LCD-to na D80 e podobro, ima podobar battery life, a VF-ot e mnogu bitna stavka za mene. Isto i poseben command dial za shutter i blenda. Ne se secavam dali 400D imase spot metering. Znam deka sega 450kata ima. Za mene isto taka biten faktor.

Dali me interesirase sto pisuva napred? Ni najmalku ... mozese da pisuva Canon slobodno, se dodeka na nego ima toa sto mi treba.

Da ne zemev DSLR togas, verojatno ce zavrsev so Canon 450D na kraj (osobeno so ogled na 18-55IS stakloto koe go smetam za prekrasen objektiv), no bitno e sto vo momentot ima na pazarot.

Dali D90 e tolku ponapred od D80 ... sigurno (kako i 450D vo odnos na 400D), no ne bi go prodaval D80 za da kupam D90! Mozebi sledniot model, ili pak za D300ka (da imav pari)

I sega...sto od seto ova ima bilo kakva vrska so razlikata pomedju D70 i D80 i pomedju 350D i 400D????????????

FF dilemi:
Dali bi sakal 5D? Sigurno, ama sto stakla da stavam na nego (pa makar imal i pari) Imeno edinstveno staklo koe za podnosliva cena dava odlicen kvalitet e 17-40L.
Koga gi razgledav performansite na 24-105L na Canon doziveav razocaruvanje. Mozebi vo praksa i ne e tolku los kako na hartija, no testovite se sosema prosecni za L staklo.

Vo Nikon land D700 mi e preskap. I da go kupam, staklata koi gi zadovoluvaat kriteriumite se preskapi za moj vkus.
Logicniot izbor e 24-120, no ima razocaruvacki performansi spored mene. Ovoj pat smetam deka ova e taka i vo praksa, bidejci mozev da go probam.
Kako opcija stoi i 17-35, ama rasponot e mal a cenata golema (okolu 900EUR na staro, 1400 za nov!!!)

Dali bi dal pari za FF, a da slikam so pod-prosecni, ili prosecni stakla ... TEESKO!!!
FF + 2-3 prime objektivi ... povtorno tesko. Premnogu si go cenam komoditetot. Me nervira menuvanjeto objektivi,a ne pesacenjeto!

Dali mi treba FF? Povtorno tesko. Jas sum sitno foto-amaterce na koe fotografijata mu e ljubov, ama ljubovta ne opravduva takov trosok.
Za nekoj sto zarabotuva od fotografija, kupuvanjeto oprema e investicija, za onie koi fotografiraat bez namera da zarabotuvaat, opremata e trosok.
Plane and simple!

Koga i da sporeduvate ona sto se nudi na pazarot ... Cold -hearted analysis is the way to go - kolku sto e mozno sekako.

Изменето од Mire - 17.Септември.2008 во 07:17
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    klikni TUKA
Кон врв
JANE971 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Canon-џија

Регистриран: 20.Декември.2006
Локација: Macedonia
Поени: 1711
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај JANE971 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Септември.2008 во 19:42
не%20вреденне%20вреденне%20вреденне%20вреденMIRE ZA PRECEDNIKне%20вреденне%20вреденне%20вреденне%20вреден
Born to be alive...

http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski
Кон врв
Janus Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 07.Август.2005
Поени: 499
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Janus Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Септември.2008 во 20:01
I ZA PREMIER
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Септември.2008 во 20:11
Aj aj, zezajte starca лутинаголема%20насмевка намигнување...

Vas moze vi e se toa jasno, ama na nekoj novajlija sto ce dojde da prasa, ima da mu go zbudalat umot uste povece otkolku pred da prasa sto da kupi намигнување.
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Септември.2008 во 20:15
не%20вреден
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
itan14 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 30.Јануари.2007
Поени: 545
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај itan14 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Септември.2008 во 21:09
Originally posted by Mire Mire напиша:

Aj aj, zezajte starca лутинаголема%20насмевка намигнување...

Vas moze vi e se toa jasno, ama na nekoj novajlija sto ce dojde da prasa, ima da mu go zbudalat umot uste povece otkolku pred da prasa sto da kupi намигнување.

Pa se znae, D3 so 14-24, 24-70, 70-200 i 400 f2.8, a da i Sigma 150 za Macro i eden TC 1.4 za sekoj slucaj...голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Септември.2008 во 21:40
Hehehehe.
Ne mi padja na um.
So rizikot da zazvucam kako zensko koe koga ce go prasas sto kola ima kupeno, a ce ti odgovori: "Crvena! задоволство" ...
D3 mi e uzasno grd i sekoj DSLR so integriran battery grip isto taka!

Da mi dadat da biram medju D300, D700 i D3 za bez pari, jas ce zemam D700 ili D300 vo zavisnost od toa dali ce vklucat stakla vo gratisot плазење

BTW, D700 ima navistina los grip (ne battery grip tuku grip za rakata)!
Toj sto go dizajniral imal isklucitelno kratki prsti газење%20од%20смеење

E da... ce zaboravev. So tie stakla sto gi nabroja i so D300 cuda ce pravam. Ne mi treba D3ka prijatele голема%20насмевка

Изменето од Mire - 09.Септември.2008 во 21:42
Кон врв
JANE971 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Canon-џија

Регистриран: 20.Декември.2006
Локација: Macedonia
Поени: 1711
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај JANE971 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Септември.2008 во 21:50
TAMAM TE ISPOFALIVME, A TI POCNA I MAANI DA NAOGAS
смеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеењесмеење
Born to be alive...

http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Mire Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Септември.2008 во 22:03
Pa moram ... vidis deka i Ilco me zeza.
Znae deka mrazam teska oprema i vidi sto iznaredil.
Seto toa e cca 5,5Kg i toa bez 400mm f/2.8. Toj mi go ima pisano kako sl*gvort i tezi okolu 4,5 Kg sam za sebe ako ne se lazam!!!! тајм%20аут
Кон врв
jblagoja Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Декември.2007
Поени: 79
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај jblagoja Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 09.Септември.2008 во 22:27
Mire sekoja cest za detalnava analiza

Treba da pocnes da davas konsultantski uslugi za nabavka na nova foto oprema, i ne samo za pocetnici
Computers are useless. They can only give you answers. (Pablo Picasso)
Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 10.Септември.2008 во 00:36
An bre Mire, a sto mislish, zoshto profesionalcite sakaat malu poteshki kameri?

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1112131415 16>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.