IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Биди член на ЦРКВАТА ХРИСТОВА
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Биди член на ЦРКВАТА ХРИСТОВА

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314 22>
Автор
Порака
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2009 во 19:25
Originally posted by Asya Asya напиша:

Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Originally posted by Miki_P Miki_P напиша:

Originally posted by Miki_P Miki_P напиша:

Немој да спиеш повеќе од седум часови.

Кога ќе се разбудиш, не излежувај се, не биди мрзелив - стани бргу, измиј се, облечи се и прочитај ги „Утринските молитви“ од Православниот молитвеник. Потруди се, молитвите да ги читаш (кажуваш) со големо внимание.
<font size="2" color="#000066">Поздрав Мики.Најпрво за спиењето, можам да кажам дека потребите на секој од нас за сон се индивидуални. На некого му се доволни и 5-6 часа ефикасен сон за да биде орен за извршување на сите дневни активности. На друг осум часа...на трет девет. Е сега убаво е после потребниот сон денот да се започне со молитва, но те молам кажи ми зошто баш да ги читам молитвите од молитвеник. Зар не е подобро “Оче наш“ или некоја споинтана молитва од срце упатена до Бога? Зар вниманието така не ќе е поголемо кога на Бог лично Му заблагодаруваме за нешто и истовремено како на наш Татко Му ги кажуваме нашите дневни потреби? <font size="2" color="#000066">Дали Исус, нашиот образец се молеше од Молитвеник? <font size="2" color="#000066">Јас мислам дека треба да се биде спонтан, само така целосно нашата молитва ќе биде усредоточена, простете ако грешам.

Се разбира, молитвата „Оче наш“ е задолжително присутна. Имено, во Црквата ниедно богослужение - чин не може да се замисли без молитвата „Оче наш“.

Тие воведни молитви се нарекуваат „Трисвето“, а во него влегуваат: „Цару Небесен“ (за Светиот Дух) „Свети Боже...“ (за Светата Троица), „Пресвета Троице...“ (за Светата Троица“ и Господовата молитва „Оче наш“.

Реков дека треба да се користи „Православен Молитвеник“, затоа што автори на тие молитви, со исклучок на Господовата, се светители, Божји угодници, праведници... а Црквата, низ вековите, како проверен и исправни, ги внесла во употреба во Богослуженијата и во Молитвеникот. Затоа тие се и најисправни, бидејќи и начинот на обраќањето кон Бога е строго исправен - православен.

Инаку, ние, правејќи си свои молитви, сигурни ќе залутаме како што „заминаа“: Лутер, Милер, Расел, Вајт и плејада на други грешни души (кривоучители).

p.s. Патем, заборавив да те прашам дали го прочита текстот: ШТО БИЛО ПРВО: ЦРКВАТА ИЛИ НОВИОТ ЗАВЕТ, за да видиш како изгледа човек, следејќи го својот разум, а исклучувајќи го Бога, - како забегува, додека не се случи чудо и додека Бог не му го пакажа Патот и Вистината.

Поздрав.
<font size="2" color="#000066">Miki, не велам дека нема убави “готови“ молитви, како што е на пример онаа “Господи, дај ми мирно да го приман се она што ќе ми го донесе денешниот ден...заборавив чија беше“ итн.И Давидовите Псалми, Мики, се своевидни молитви, зар неможеш да ја почувствуваш во нив болката и депресијата со која се соочувал Давид додека бил напаѓан од своите непријатели? Во Псалмите Тој Го вечича Бога, гледа во него утеха а често спонтано бара од Него заштита.Маката на Давид ги излеала овие преубави псалми.Е сега велиш треба да се користи православен молитвеник “Инаку, ние, правејќи си свои молитви, сигурни ќе залутаме како што
„заминаа“: Лутер, Милер, Расел, Вајт и плејада на други грешни души
(кривоучители).
“Зошто да залутам бе Мики ако се молам усредоточено, со чисто срце искажувајќи Му ги на Бог моите најдлабоки потреби? Каде во молитвеник ќе најдам на пример таква индивидуална молитва како на пример “Господе, те молам излечи го Трајче ако ти е по волја, за да ти служи уште долго време, дај им мир на луѓето во Газа и утеши ги сите оние кои доживеаја катастрофални загуби, дај им надеж Господе, те молам помогни ми да добијам виза за патот за кој се спремам, те молам биди со лекарот додека го оперира Петко, те молам, чувај ги моите деца и сите деца од секакво зло додека се на училиште...“Мики, дали е Бог наш Отец? Абба? Татенце? Да, ексклузивно право имаме на тој збор...Зошто да му се обраќам со пишани фермани? Тебе децата како ти се обраќаат? На лист пишуваат? Тато, те молам, обезбеди ми пари за слободна овој месец, а потревбен ми е и нов учебник како и нова јакбна и патики, фала за се татенце, а те молам, помогни ми некако околу физика, неможам сам да ја совладам лекцијата....“ Зошто да залутам бе Мики? Па мене Бог ми Го покажал тој пат и за поинаков незнам, и не се сметам за залутана.

Nikoj ne ti ja brani tvojata privatna prosbena molitva, a mozhesh da mu se molish na Boga za se shto sakash. Za potrebite na hristijanite, duri i Crkvata izvrshuva molebni, koga se molime za zdravje, dobrobit i spasenie na spomenatite lichnosti. No, toa ne znachi deka ne e potreben Molitvenik. Naprotiv. Ako si pravoslavna hristijanka, treba da gi pochituvash pravilata na Pravoslavnata Crkva, i da gi primish nejzinite upatstva, vo toj kontekst, i molitveni. A ne da si izmisluvash svoe pravoslavie, vo koe Bog pretstavuva "tatence"!

Од ова се гледа дека навистина немаш однос кон Бог како кон Небесен Татко, што значи “Оче наш“ за тебе се само папагалски повторени зборови како и многуте претпоставувам, од твојот молитвеник.не%20вреден

Јас не го измислив тоа “татенце“ туку прочитај што значи прво Аба и чии се тие зборови-а потоа можеби ќе разбереш каков треба да биде нашиот однос со Бога. Можеби во тоа ќе ти помогне и ако продлабочено го проанализираш цепењето на црковната завеса во мигот на распнувањето на Христа...па и целото Негово учење.вртење%20со%20очи

Или за тебе Бог е Громовник со стап?

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Asya Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 14.Јуни.2008
Поени: 902
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2009 во 21:10
Pa, "Oche nash" ne znachi "tatence", a Aba (Ava, mak.), na aramejski e "otec". Da se ima odnos kon Boga kako nebesen Otec, ne znachi deka treba da mu se obrakjame so "tatence". Kakva e taa vera bez strav Bozhji? Odnosot kon Boga treba da e pravilen, kako kon Bog.

Shto se odnesuva na molitvata "Oche nash", prethodno objasniv deka e upatena kon Otecot - prvo Lice na Presveta Troica, Koj nikoj go videl, nitu nekoj ima mozhnost da stigne do Nego vo otsustvo na Hrista (Hristos - Sinot Bozhji e edinstven pat kon Otecot).

Chitaj: "Oche nash", a ne lichen (sopstven) "moj tatence"! Zborovite treba da se chitaat i izgovaraat kako shto se napishani (kakvi shto se), i nikako ne smee da ne se iskrivuva nivnoto sushtinsko znachenje.

Изменето од Asya - 01.Февруари.2009 во 21:31
Кон врв
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2009 во 22:41

Originally posted by polzavce polzavce напиша:

Асја мислм дека сакаше да каже дека Молитвеникот би требало да ни биде пример како да се молиме, да го ползуваме кога ќе имаме потреба од него. Освен тоа на секоја молитва би можеле да и додадеме и наши сопствени елементи........

Добро ли сум те сфатила Асја? Ако не поправи ме за да се разбереме убаво......... 

Ех, да беше така арно ќе беше, ама за жал не е така.
Ткн. "православни" веруваат дека не треба ние, како што велиш, да додаваме сопствени елементи во молитвите од православните молитвеници туку да ги читаме такви какви што се, без никаква промена, од А до Ш и само така. Значи тие веруваат дека тие не се "пример молитви" како што ги нарекуваш, туку конкретни молитви кои треба да му се рецитираат на Бог.

Со други зборови, православните веруваат дека ти polzavce не можеш да му се молиш на Бог со сопствени зборови, туку ако имаш некаква мака, треба да си пребараш во молитвениците некоја молитва која најблиску ја опишува твојата мака (или благодарсност) и таа молитва да му ја прочиташ на Бог, а не онаа како што тие ја нарекуваат "грешната" која тлее во твоето срце и копнее да отиде во ушите на Бог.

Изменето од Pravoslaven - 01.Февруари.2009 во 22:42
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 01.Февруари.2009 во 23:52
(Ne)pravoslaven, ne iskrivuvaj gi tugjite zborovi i ne tolkuvaj bez potreba! Nikoj ne reche deka za pravoslavnite hristijani se zabraneti proizvolni molitvi (da se molat so sopstveni zborovi). A govoram za molitvenata duhovna disciplina. No, kako ti bi mozhel da go razberesh toa?

Изменето од Asya - 01.Февруари.2009 во 23:53
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2009 во 01:38
Asya te zamoluvam da se vozdrzhish od menuvanje na nikovite na chlenovite ( Pravoslaven = (Ne)Pravoslaven ). Takvoto odnesuvanje ne e korektno.

Patem, ova vazhi za site chlenovi, a ne samo za tebe.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2009 во 10:02

Pa, "Oche nash" ne znachi "tatence", a Aba (Ava, mak.), na aramejski e "otec". Da se ima odnos kon Boga kako nebesen Otec, ne znachi deka treba da mu se obrakjame so "tatence". Kakva e taa vera bez strav Bozhji? Odnosot kon Boga treba da e pravilen, kako kon Bog.

Shto se odnesuva na molitvata "Oche nash", prethodno objasniv deka e upatena kon Otecot - prvo Lice na Presveta Troica, Koj nikoj go videl, nitu nekoj ima mozhnost da stigne do Nego vo otsustvo na Hrista (Hristos - Sinot Bozhji e edinstven pat kon Otecot).

Chitaj: "Oche nash", a ne lichen (sopstven) "moj tatence"! Zborovite treba da se chitaat i izgovaraat kako shto se napishani (kakvi shto se), i nikako ne smee da ne se iskrivuva nivnoto sushtinsko znachenje.

Никаде не реков дека на Бог треба да му се обраќаме со татенце, и кон родителот имаме стравопочит а не пак кон Бог.
Но преку Исус ние се здобивме со право на личен однос со Бог, како Бог-татко на кого можеме да Му ги довериме нашите потреби (кои што Он и без тоа ги знае). Тоа е конотацијата на “абба“-да му се обратиме на Бога како на свој Небесен Татко.

Давид секако не читал од молитвеник кога се молел на Бога, Псалмите се преполни со воздишки, барање за закрила, славење, да не речам лични чувства кои Давид. Можел ли Давид да Му се обраќа со такви барања на некој далечен и туѓ Бог?
Зар Исус со молитвите упатени до Својот Отец не ни покажа како треба да се молиме?

Што е правилен однос во обраќањето кон Бог? Да се чита по секоја цена од молитвеник? Да Му се обраќам со туѓи солзи, барања и воздишки?

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Pravoslaven Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 09.Февруари.2008
Поени: 705
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pravoslaven Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2009 во 14:08

Ако некој човек Му се обраќа на Бог со "Татенце" тоа не значи дека човекот нема страхопочит спрема Бог, туку едноставно го чувствува Бог близок, мил, полн со љубов и сл.

Деминутивот во македонскиот јазик не се користи само за ословување на мали нешта, туку и во случаи кога се обраќаме кон личности или предмети кои ги сакаме, љубиме.
Како што на таткото му е мило кога неговото дете ќе му се обрати со татенце, така и на Бог Му е мило кога луѓето му се обраќаат така. Вистинската страхопочит кон Бог се изразува преку послушност кон Неговите заповеди.
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2009 во 18:35

(Ne)pravoslaven, ne iskrivuvaj gi tugjite zborovi i ne tolkuvaj bez potreba! Nikoj ne reche deka za pravoslavnite hristijani se zabraneti proizvolni molitvi (da se molat so sopstveni zborovi). A govoram za molitvenata duhovna disciplina. No, kako ti bi mozhel da go razberesh toa?

Asya poleka be malce, koj ti ima kazano deka tvoeto veruvanje e tocno i deka tvoite interpretacii se na mesto ???

Ostavi gi ludjeto, sekoj ima pravo na svoja privatna vrska so Boga i ti ne mozes toa da go smenis???

Bitno e da se veruva vo Boga da se bide Pravoslaven Makedonec iako nekoi i toa sakaat da ni go osporat...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Pentakostalec Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 11.Јули.2008
Поени: 583
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pentakostalec Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2009 во 21:09
Mislam deka veruvajetp na Clenot e {Pravoslaven}e ona vistinsko pravoslavno ucenje

Bog e nas Tatko i kolku po ubavo bi zvuceno Tate ili Tatence jas nekoas taka go vikam mislam bas e vo red toa.
Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух
Кон врв
polzavce Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Октомври.2008
Локација: Angola
Поени: 1325
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај polzavce Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2009 во 22:37

Е Пента...и јас го викав Дедо Боже........ама Асја ми рече не ми бил дедо и сега го викам само Господи.......
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2009 во 23:38

Никаде не реков дека на Бог треба да му се обраќаме со татенце, и кон родителот имаме стравопочит а не пак кон Бог.Но преку Исус ние се здобивме со право на личен однос со Бог, како Бог-татко на кого можеме да Му ги довериме нашите потреби (кои што Он и без тоа ги знае). Тоа е конотацијата на “абба“-да му се обратиме на Бога како на свој Небесен Татко.Давид секако не читал од молитвеник кога се молел на Бога, Псалмите се преполни со воздишки, барање за закрила, славење, да не речам лични чувства кои Давид. Можел ли Давид да Му се обраќа со такви барања на некој далечен и туѓ Бог?Зар Исус со молитвите упатени до Својот Отец не ни покажа како треба да се молиме?Што е правилен однос во обраќањето кон Бог? Да се чита по секоја цена од молитвеник? Да Му се обраќам со туѓи солзи, барања и воздишки?

Da mu se obrakjame na Boga kako na svoj nebesen Otec, ni najmalku ne znachi da go imenuvame kako shto nam kje ni tekne (dedo, tatence i sl.).

Nikoj ne te prisiluva da chitash molitvi od molitvenik, no da se negira i otfrli pravoslavniot molitvenik, osobeno ako chovekot e pismen, ne e dobro ni polezno. Na primer: Ako jas propushtam da go ispochituvam molitvenoto pravilo (ne gi chitam utrenite, dnevnite i vechernite molitvi), ne znachi deka molitvenikot ne chini ili ne e potreben, tuku sama sum slaba vo duhovnata (molitvena) disciplina.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 02.Февруари.2009 во 23:48
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Asya poleka be malce, koj ti ima kazano deka tvoeto veruvanje e tocno i deka tvoite interpretacii se na mesto ???

Ostavi gi ludjeto, sekoj ima pravo na svoja privatna vrska so Boga i ti ne mozes toa da go smenis???

Bitno e da se veruva vo Boga da se bide Pravoslaven Makedonec iako nekoi i toa sakaat da ni go osporat...

A shto e so pravoslavnite (ne)makedonci? Zoshto Pravoslavnata Crkva izdala Molitvoslov (Molitvenik), koj e ist za site pravoslavni hristijani: Makedonci, Srbi, Bugari, Grci, Rusi, Japonci, Egiptjani i dr., ako ne e potreben? Da, sekoj ima pravo na svoja privatna vrska so Boga, no za da se ostari toa pravo, chovekot treba da gi primi i svoite hristijanski dolzhnosti, a prva i osnovna dolzhnost na sekoj hristijanin e da bide aktiven chlen na Crkvata Hristova. Kako chovekot bi mozhel da ostvari "vrska" so Boga von evharistiskata zaednica na Hrista? Ili mislish, ako Crkvata e "stado Bozhje", deka mora da pase treva, ta pishuva svoj molitvenik?! Pravoslaviot hristijanin vo nishto ne se protivi na Pravoslavnata Crkva, a so blagodarnost prima se shto taa mu dava, vo toj kontekst, i molitvenikot. Kako chovekot kje pristapi na Liturgija kon prichesta, ako ne se podgotvuval vo tekot na nedelata, t.e. svesno i namerno ne go pochituva molitvenoto pravilo? Nepochitanieto na molitvenoto pravilo, t.e. mrzelivosta vo molitvata pretstavuva grev protiv prvata Bozhja zapoved. Crkvata propishala molitvi, kakvi shto se na Boga ugodni.

Изменето од Asya - 03.Февруари.2009 во 00:03
Кон врв
Marko sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 08.Ноември.2008
Поени: 887
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Marko sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2009 во 00:30
Asya, chitajkji go postov, a ne samo ovoj, tuku i na drugite pr.forumdzhii, ispagja deka Pravoslavieto ima epten konkretni ( da ne recham strogi) normi, i ( bi rekol) bajagi protokoli na praktikuvanje na verata, ( ajde kje smenam zbor ) zhiveenje vo Pravoslavnata Crkava !
Na prv pogled, izgleda deka ne e bash taka lesno da se stane chlen na Hristovata Crkva ?
Iako sum pravoslaven necrkoven ama ova izvorno - bibliskive hr. kako da imaat ponekogash pravo koga stavaat zabeleshki za ovie mnogubrojni proceduri....
Ispagja deka pravoslavievo ima taka precizni upatstva ( za molitvi, stepeni na duhovnost, strogi posti i t.n.) kako da e nekoja slozhena hemiska reakcija pa treba tochno tolku miligrami od komponentite, pa tochno na taa temperatura, na strogo definiran pritisok, vlaznost na vozduh, za da bidne procesot....mozhebi sum greshka, ama taka izgleda ?

Изменето од Marko sk - 03.Февруари.2009 во 01:14
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Asya Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Февруари.2009 во 02:23
Originally posted by Marko sk Marko sk напиша:

Asya, chitajkji go postov, a ne samo ovoj, tuku i na drugite pr.forumdzhii, ispagja deka Pravoslavieto ima epten konkretni ( da ne recham strogi) normi, i ( bi rekol) bajagi protokoli na praktikuvanje na verata, ( ajde kje smenam zbor ) zhiveenje vo Pravoslavnata Crkava !
Na prv pogled, izgleda deka ne e bash taka lesno da se stane chlen na Hristovata Crkva ?
Iako sum pravoslaven necrkoven ama ova izvorno - bibliskive hr. kako da imaat ponekogash pravo koga stavaat zabeleshki za ovie mnogubrojni proceduri....
Ispagja deka pravoslavievo ima taka precizni upatstva ( za molitvi, stepeni na duhovnost, strogi posti i t.n.) kako da e nekoja slozhena hemiska reakcija pa treba tochno tolku miligrami od komponentite, pa tochno na taa temperatura, na strogo definiran pritisok, vlaznost na vozduh, za da bidne procesot....mozhebi sum greshka, ama taka izgleda ?

A shto e lesno vo zhivotot? Zarem samiot zhivot e lesen? Chovekot e sloboden i sam svojot izbor go pravi, no ako ja izbere Crkvata, treba da gi prifati Zakonot Bozhji i nejzinite pravila. Hristijanskiot zhivot se sostoi od dozhivotna borba protiv svoite strasti i nechistata sila, postojano samoodrekuvanje i podvig kon Gospoda, a nikoj ne veli deka e lesno da se zhivee vo Crkvata, nitu pak Gospod ni vetil lesen zhivot. No, shto mislish ti, dali im e lesno na pokojnicite, chii dushi prebuvaat vo pekolot (mesto daleku od Boga, vo otsustvo na Boga) na onoj svet?

Изменето од Asya - 03.Февруари.2009 во 03:42
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314 22>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,282 секунди.