|
Биди член на ЦРКВАТА ХРИСТОВА |
Внеси реплика | страница <1 1011121314 22> |
Автор | |||||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Од ова се гледа дека навистина немаш однос кон Бог како кон Небесен Татко, што значи “Оче наш“ за тебе се само папагалски повторени зборови како и многуте претпоставувам, од твојот молитвеник. Јас не го измислив тоа “татенце“ туку прочитај што значи прво Аба и чии се тие зборови-а потоа можеби ќе разбереш каков треба да биде нашиот однос со Бога. Можеби во тоа ќе ти помогне и ако продлабочено го проанализираш цепењето на црковната завеса во мигот на распнувањето на Христа...па и целото Негово учење. Или за тебе Бог е Громовник со стап? |
|||||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||||
Asya
Сениор Регистриран: 14.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 902 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Pa, "Oche nash" ne znachi "tatence", a Aba (Ava, mak.), na aramejski e "otec". Da se ima odnos kon Boga kako nebesen Otec, ne znachi deka treba da mu se obrakjame so "tatence". Kakva e taa vera bez strav Bozhji? Odnosot kon Boga treba da e pravilen, kako kon Bog.
Shto se odnesuva na molitvata "Oche nash", prethodno objasniv deka e upatena kon Otecot - prvo Lice na Presveta Troica, Koj nikoj go videl, nitu nekoj ima mozhnost da stigne do Nego vo otsustvo na Hrista (Hristos - Sinot Bozhji e edinstven pat kon Otecot). Chitaj: "Oche nash", a ne lichen (sopstven) "moj tatence"! Zborovite treba da se chitaat i izgovaraat kako shto se napishani (kakvi shto se), i nikako ne smee da ne se iskrivuva nivnoto sushtinsko znachenje. Изменето од Asya - 01.Февруари.2009 во 21:31 |
|||||
Pravoslaven
Сениор Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Ех, да беше така арно ќе беше, ама за жал не е така. Со други зборови, православните веруваат дека ти polzavce не можеш да му се молиш на Бог со сопствени зборови, туку ако имаш некаква мака, треба да си пребараш во молитвениците некоја молитва која најблиску ја опишува твојата мака (или благодарсност) и таа молитва да му ја прочиташ на Бог, а не онаа како што тие ја нарекуваат "грешната" која тлее во твоето срце и копнее да отиде во ушите на Бог. Изменето од Pravoslaven - 01.Февруари.2009 во 22:42 |
|||||
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
|||||
Asya
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
(Ne)pravoslaven, ne iskrivuvaj gi tugjite zborovi i ne tolkuvaj bez potreba! Nikoj ne reche deka za pravoslavnite hristijani se zabraneti proizvolni molitvi (da se molat so sopstveni zborovi). A govoram za molitvenata duhovna disciplina. No, kako ti bi mozhel da go razberesh toa?
Изменето од Asya - 01.Февруари.2009 во 23:53 |
|||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Asya te zamoluvam da se vozdrzhish od menuvanje na nikovite na chlenovite ( Pravoslaven = (Ne)Pravoslaven ). Takvoto odnesuvanje ne e korektno.
Patem, ova vazhi za site chlenovi, a ne samo za tebe. |
|||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|||||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Никаде не реков дека на Бог треба да му се обраќаме со татенце, и кон родителот имаме стравопочит а не пак кон Бог. Но преку Исус ние се здобивме со право на личен однос со Бог, како Бог-татко на кого можеме да Му ги довериме нашите потреби (кои што Он и без тоа ги знае). Тоа е конотацијата на “абба“-да му се обратиме на Бога како на свој Небесен Татко. Давид секако не читал од молитвеник кога се молел на Бога, Псалмите се преполни со воздишки, барање за закрила, славење, да не речам лични чувства кои Давид. Можел ли Давид да Му се обраќа со такви барања на некој далечен и туѓ Бог? Зар Исус со молитвите упатени до Својот Отец не ни покажа како треба да се молиме? Што е правилен однос во обраќањето кон Бог? Да се чита по секоја цена од молитвеник? Да Му се обраќам со туѓи солзи, барања и воздишки? |
|||||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||||
Pravoslaven
Сениор Регистриран: 09.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 705 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Ако некој човек Му се обраќа на Бог со "Татенце" тоа не значи дека човекот нема страхопочит спрема Бог, туку едноставно го чувствува Бог близок, мил, полн со љубов и сл. Деминутивот во македонскиот јазик не се користи само за ословување на мали нешта, туку и во случаи кога се обраќаме кон личности или предмети кои ги сакаме, љубиме.
Како што на таткото му е мило кога неговото дете ќе му се обрати со татенце, така и на Бог Му е мило кога луѓето му се обраќаат така. Вистинската страхопочит кон Бог се изразува преку послушност кон Неговите заповеди.
|
|||||
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !
|
|||||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Asya poleka be malce, koj ti ima kazano deka tvoeto veruvanje e tocno i deka tvoite interpretacii se na mesto ??? Ostavi gi ludjeto, sekoj ima pravo na svoja privatna vrska so Boga i ti ne mozes toa da go smenis??? Bitno e da se veruva vo Boga da se bide Pravoslaven Makedonec iako nekoi i toa sakaat da ni go osporat... |
|||||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||||
Pentakostalec
Сениор Регистриран: 11.Јули.2008 Статус: Офлајн Поени: 583 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Mislam deka veruvajetp na Clenot e {Pravoslaven}e ona vistinsko pravoslavno ucenje
Bog e nas Tatko i kolku po ubavo bi zvuceno Tate ili Tatence jas nekoas taka go vikam mislam bas e vo red toa. |
|||||
Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух
|
|||||
polzavce
Сениор Регистриран: 14.Октомври.2008 Локација: Angola Статус: Офлајн Поени: 1325 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Е Пента...и јас го викав Дедо Боже........ама Асја ми рече не ми бил дедо и сега го викам само Господи....... |
|||||
Asya
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Da mu se obrakjame na Boga kako na svoj nebesen Otec, ni najmalku ne znachi da go imenuvame kako shto nam kje ni tekne (dedo, tatence i sl.). Nikoj ne te prisiluva da chitash molitvi od molitvenik, no da se negira i otfrli pravoslavniot molitvenik, osobeno ako chovekot e pismen, ne e dobro ni polezno. Na primer: Ako jas propushtam da go ispochituvam molitvenoto pravilo (ne gi chitam utrenite, dnevnite i vechernite molitvi), ne znachi deka molitvenikot ne chini ili ne e potreben, tuku sama sum slaba vo duhovnata (molitvena) disciplina. |
|||||
Asya
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
A shto e so pravoslavnite (ne)makedonci? Zoshto Pravoslavnata Crkva izdala Molitvoslov (Molitvenik), koj e ist za site pravoslavni hristijani: Makedonci, Srbi, Bugari, Grci, Rusi, Japonci, Egiptjani i dr., ako ne e potreben? Da, sekoj ima pravo na svoja privatna vrska so Boga, no za da se ostari toa pravo, chovekot treba da gi primi i svoite hristijanski dolzhnosti, a prva i osnovna dolzhnost na sekoj hristijanin e da bide aktiven chlen na Crkvata Hristova. Kako chovekot bi mozhel da ostvari "vrska" so Boga von evharistiskata zaednica na Hrista? Ili mislish, ako Crkvata e "stado Bozhje", deka mora da pase treva, ta pishuva svoj molitvenik?! Pravoslaviot hristijanin vo nishto ne se protivi na Pravoslavnata Crkva, a so blagodarnost prima se shto taa mu dava, vo toj kontekst, i molitvenikot. Kako chovekot kje pristapi na Liturgija kon prichesta, ako ne se podgotvuval vo tekot na nedelata, t.e. svesno i namerno ne go pochituva molitvenoto pravilo? Nepochitanieto na molitvenoto pravilo, t.e. mrzelivosta vo molitvata pretstavuva grev protiv prvata Bozhja zapoved. Crkvata propishala molitvi, kakvi shto se na Boga ugodni. Изменето од Asya - 03.Февруари.2009 во 00:03 |
|||||
Marko sk
Сениор Регистриран: 08.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 887 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
Asya, chitajkji go postov, a ne samo ovoj, tuku i na drugite pr.forumdzhii, ispagja deka Pravoslavieto ima epten konkretni ( da ne recham strogi) normi, i ( bi rekol) bajagi protokoli na praktikuvanje na verata, ( ajde kje smenam zbor ) zhiveenje vo Pravoslavnata Crkava !
Na prv pogled, izgleda deka ne e bash taka lesno da se stane chlen na Hristovata Crkva ? Iako sum pravoslaven necrkoven ama ova izvorno - bibliskive hr. kako da imaat ponekogash pravo koga stavaat zabeleshki za ovie mnogubrojni proceduri.... Ispagja deka pravoslavievo ima taka precizni upatstva ( za molitvi, stepeni na duhovnost, strogi posti i t.n.) kako da e nekoja slozhena hemiska reakcija pa treba tochno tolku miligrami od komponentite, pa tochno na taa temperatura, na strogo definiran pritisok, vlaznost na vozduh, za da bidne procesot....mozhebi sum greshka, ama taka izgleda ? Изменето од Marko sk - 03.Февруари.2009 во 01:14 |
|||||
Asya
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||||
A shto e lesno vo zhivotot? Zarem samiot zhivot e lesen? Chovekot e sloboden i sam svojot izbor go pravi, no ako ja izbere Crkvata, treba da gi prifati Zakonot Bozhji i nejzinite pravila. Hristijanskiot zhivot se sostoi od dozhivotna borba protiv svoite strasti i nechistata sila, postojano samoodrekuvanje i podvig kon Gospoda, a nikoj ne veli deka e lesno da se zhivee vo Crkvata, nitu pak Gospod ni vetil lesen zhivot. No, shto mislish ti, dali im e lesno na pokojnicite, chii dushi prebuvaat vo pekolot (mesto daleku od Boga, vo otsustvo na Boga) na onoj svet? Изменето од Asya - 03.Февруари.2009 во 03:42 |
|||||
Внеси реплика | страница <1 1011121314 22> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |