Испечати | Затвори го прозорот

Биди член на ЦРКВАТА ХРИСТОВА

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=17668
Датум на принтање: 23.Ноември.2024 во 21:39
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Биди член на ЦРКВАТА ХРИСТОВА
Постирано од: Miki_P
Наслов: Биди член на ЦРКВАТА ХРИСТОВА
Датум на внесување: 25.Јануари.2009 во 23:08

Што треба да знае секој член на ЦРКВАТА ХРИСТОВА?

Треба да знае дека постои само Еден и Единствен Бог, во Света Троица, - Бог Отец, Бог Син и Бог Свети Дух, и дека ТАА (Света Троица) е Љубов?

Треба да знае дека Бог од љубов го создаде сиот свет - видлив и невидлив. Го создаде и човекот, и го смести во рајот (земен).

Треба да знае дека човекот, откако ја прекрши Божјата заповед, беше избркан од (земниот) рај.

Треба да знае дека пред 2000, и нешто повеќе, години, Бог, од неизмерна љубов кон него (нас), благоволил да постане човек - Богочовек, за да го (нè) спаси.

Треба да знае дека Господ Исус Христос со Својата смрт ги откупи неговите (нашите) гревови, а со Своето Воскресение ја победи смртта.

Треба да знае дека има само Една, Света, Соборна и Апостолска Црква, и дека сите останати верски заедници се создадени од човек - тие се човечки организации, и не можат да бидат Црква.

Треба да знае дека Господ Исус Христос ја основал Неговата Црква на земјата, низ која се спасува од гревовите и од вечната смрт. Таа (Црквата) е телото а Христос - Главата.

Треба да знае дека Евангелието Христово ни објавува дека смртта на телото не е крај на животот, туку, дека душата ќе живее вечно.

Треба да знае дека за да се спаси (за да не отиде во пеколот) задолжително треба да се крсти (без оглед на тоа, колку години има).

Треба да знае дека ако по крштевањето падне во грев, мора, каејќи се, да се исповеда пред Бога, во присуство на свештено – духовно лице, кое единствено има Божја благодат да задржува или да разрешува гревови на паднатите.

Треба да знае дека најголема и, истовремено, најважна работа која може човекот да ја направи за себе за време на овоземниот живот, е да живее согласно Христовите повелби и да се причестува со Телото и Крвта на Господа и Бога и Спасителот наш Исус Христос.

Треба да знаеш дека Светата Причест е лек што ги лекува сите твои болести, сите твои рани, ги изгорува сите твои прегрешенија, ја убива смртта во тебе, те воведува во бесмртност, - во вечен живот.

Треба да знае дека може да се причестува само со темелна подготовка - со пост, со молитва и со добри дела, после искрено, и од срце, покајување и исповедување.

Треба да знае дека кој не се причестува со Телото и Крвта Христови, не може да се надева на спасение – дека никој не смее да се игра со својата вечност!

Треба да знае дека, без оглед на тоа како сега го живее животот, и што го живеел до сега, без оглед на тоа колку гревови носи на (во) себе, не смее да губи надеж во спасение преку сесрдно покајание, зашто сите можат да се спасат.

Треба да знае дека не постои грев што може да ја надмине Божјата милост, само ако има вистинско и искрено покајание.

Треба да знае дека ниедна мајка низ историјата на човечкиот род не можела толку да го засака своето дете, колку што Бог го сака своето чедо (те сака тебе).

Треба да знае дека, доколку има можност, секој треба да се покае и да се причести пред телесната смрт, и во најтешките моменти да Го прославува Христа Господа, бидејќи Бог е Многумилостив и дека ќе му прости.
Да се потсети на примерот со благоразумниот разбојник кој во последните моменти од животот, додека висеше на крстот, го исповедаше Христа за Господ, побара прошка, откако се покаја и Христос го внесе во рајот.

Треба да знае дека не смее да го одложува покајувањето за подоцна, туку веднаш да започне покајнички живот, зашто не знае кога ќе се пресели во вечноста.

Треба да знае дека душата после телесната смрт ќе биде сместена во „привремено престојувалиште“, ќе го чека воскресението на телото, ќе се соедини со него, и заедно ќе го чекаат Вечниот Суд на Кој Судија ќе биде, повторно дојдениот, Господ Исус Христос.

Треба да знае дека Бог нема да им суди на оние што не грешеле, туку, на оние што грешеле, а не се каеле.

-------------
Господи Исусе Христе, Сине Божји, помилуј нè.

Коментари:
Датум на внесување: 25.Јануари.2009 во 23:36
Православниот христијанин треба да знае дека има е обрска, секогаш, и во секакви околности и услови, да говори вистина и само вистина - да биде сведок на вистината.

-------------

Датум на внесување: 25.Јануари.2009 во 23:52
Немој да спиеш повеќе од седум часови.

Кога ќе се разбудиш, не излежувај се, не биди мрзелив - стани бргу, измиј се, облечи се и прочитај ги „Утринските молитви“ од Православниот молитвеник. Потруди се, молитвите да ги читаш (кажуваш) со големо внимание.

-------------

Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 00:04

Ако се навикнеш, молитвеникот да ти биде најдобар другар, си завршил голема работа. Се разбира, покрај Молитвеникот, треба да се „дружиш“ и со други, многу полезни работи, како што се: Светото писмо, Апостолот (книга, во која се поместени делови од Делата апостолски и посланија од повеќемина св. апостоли), богословска литература од Св. Отци, Житија (животот) на Светите... Сето ова, со истрајност и трпеливост, треба да ти помогне да ја научиш и да ја зацврстиш твојата вера. Еден ден и ти ќе бидеш во ситуација да им помагаш на луѓето да се утврдуваат во Вечната Вистина.

-------------

Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 00:49

Да не заборавиме дека секоја молитва на христијанинот мора да биде во името на Исуса:

„Што и да побарате во Мое име, ќе ви се даде (Јн. 14, 14-14), вели Господ исус Христос.

-------------

Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 00:53

Зошто Му се молиме на Исуса Христа?

Зашто нема друго Име под небото, дадено на луѓето, со кое би можеле да се спасиме (Нов завет, Дела апостолски, 4 глава, 12 стих).

-------------

Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 01:09

Затоа Му се обраќаме директно:

Или, индиректно:

Господи Исусе Христе, Сине Божји, по молитвите на Твојата пречиста Мајка, помилуј нè.

Господи Исусе Христе, Сине Божји, по молитвите на светиот Николај (Василиј Велики, Јован Златоуст, Григориј Богослов, Климент Охридски, Наум охридски...) помилуј нè.

Господи Исусе Христе, Сине Божји, по молитвите на преподобната мајка наша Матрона (Параскева...) помилуј нè.

-------------

Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 01:26

Молитвата е разговор на човечкото срце со Бога низ кој (разговор), претставувајќи Го невидливо Бога пред себе, човекот ги излива чувствата на својата душа пред Него. Таа е издигнување на умот и срцето кон Бога, најсигурен мост за премин преку искушенијата на животот, нескршлива карпа на сите кои што веруваат, мирно пристаниште, божествени алишта што ја облекуваат душата со добрина и убавина. Молитвата е мајка на сите добри дела, чуварка на чистотата на телото, на невиноста, сигурен бранител од сите итрини на нашиот вечен непријател - ѓаволот...

-------------

Постирано од: Asya
Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 01:32
Izostavivte da spomenete deka za da se bide Crkva Hristova (realno da se chlenuva vo nea), neophodno e da se bide vo liturgisko edinstvo so Pravoslavnata Crkva, t.e. da se izleze od sostojbata na raskol.

Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 01:36

„Кога ги насочуваш умот и мислите кон Небото, - вели Свети Макариј Велики, - и сакаш да се соединиш со Господа, тогаш мноштво од зли духови (демони) како црн облак се надвиснуваат над тебе за да ти го попречат патот кон Небесата. Но, како што старите ѕидови на Ерихон паднаа под силата Божја, така и сега карпите на злото, кои го попречуваат твојот ум, ќе бидат соборени со силата Божја.

Кога се молиш, сети се пред Кого стоиш. Биди глув и нем за сè што те опкружува, повикај Го Господа на помош и Он ќе ти помогне. Искорени го секое чувство на гнев и целосно исчисти го убивственото чувство за телесна желба, кон што и да е таа насочена“.

-------------

Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 01:46

За да се запазиме од расеаност на умот, светите Отци на Црквата препорачуваат разумот да се врзува за зборовите на молитвата. Затоа, како што споменавме погоре, подобро е молитвите да се читаат од молитвеникот, за не да се кажуваат напамет. Вака вдлабочениот ум, во молитвени зборови, полесно се концентрира.

За човекот, исполнет со тага поради различни причини, нема поголема утеха од молитвата: „Се мачи ли некој меѓу вас, нека Му се моли на Бога“ вели светиот апостол Јаков во своето послание, 5 глава, 13 стих.

-------------

Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 01:53

Болестите и несреќите наши се последица на гревот. Гладот, војните, сушите, поројните и прекумерни дождови, земјотресите и останатите непогоди доаѓаат поради гревот на луѓето. Коренот на сите несреќи лежи во нас самите. Оттаму се јавува и потребата да Му се молиме на Бога и за простување на гревовите и за ослободување и избавување од сите зла. Ако, пак, некогаш упатените молби кон Бога не ни бидат услишани, тоа е за да го покажеме нашето трпение, или поради тоа што во молитвата сме барале зло,а не добро за нашите души.

-------------

Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 01:53
Originally posted by Miki_P Miki_P напиша:

Православниот христијанин треба да знае дека има е обрска, секогаш, и во секакви околности и услови, да говори вистина и само вистина - да биде сведок на вистината.

Ne bidete licemer, a kazhete ja vekje ednash vistinata pred ovoj narod! Shto velat sv. otci za raskolot?

Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 01:58

Молитвата, кога сме сами, по Божја наредба (Мт.6,16), не смееме да ја сметаме за доволна. Највозвишена и најсилна молитва е заедничката молитва на Божествената Литургија, кога постигнуваме единство со Бога, според Неговото ветување: „Таму каде што се двајца или тројца собрани во Мое име, таму, помеѓу нив, Сум и Јас“.

-------------

Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 02:00
Мики - ако продолжиш, ќе ја затворам темава!
Ова го сметам за спамирање! Ако сакаш да објавиш тема - најмногу три постови дозволуваме едно по друго. Наместо да објавуваш постови од една реченица - постави ги во еден подолг пост.

-------------
Do what is right, come what may...

Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 02:01

Во молитвата не смее да се бара земна слава, материјални богатства, суетни и преодни нешта, туку, како што вели Господ Исус Христос, „Најнапред барајте Го Царството Небесно и Славата Негова, а останатото ќе ви се додаде“.

-------------

Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 02:02
Во ред е. Поздрав.

-------------

Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 02:03
Miki p благодарам за концизно но истовремено богато изнесените информации. Преку ова секој може кратко и јасно да се запознае со православието. Мислам дека делови тгреба воедно да се додадат и како надополна во sticky темата: Христијанство - православие. Особено делот: Што треба да знае секој член на ЦРКВАТА ХРИСТОВА?

Како личен коментар за досега изнесеното и повикот „Биди член на ЦРКВАТА ХРИСТОВА„, меѓутоа би кажал дека: ако е тоа вистинската црква Христова, јас такво членство не сакам. Таков Христос и таков Бог не ми требаат! А веројатно ниту ним не им требаат таквите како мене...

Постирано од: Pravoslaven
Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 02:22

Зошто Му се молиме на Исуса Христа?

Зашто нема друго Име под небото, дадено на луѓето, со кое би можеле да се спасиме (Нов завет, Дела апостолски, 4 глава, 12 стих).

А зошто и се молите на Марија? "Пресвета Богородице, мајко Божја - СПАСИ НЕ!"

Сепак, изгледа, вие си имате уште некоја друга "Библија" каде што покрај Исус има и некои други имиња под небото со кои би можеле да се спасите. Само напред, стегаме палци за вас среќа

Треба да знае дека може да се причестува само со темелна подготовка - со пост,

Ваков предуслов за причестувањето е непознат во Библијата. Напротив, во Библијата е јасно кажано дека апостолите пред да се причестат вечерале - значи НЕ ПОСТЕЛЕ среќа (Види евангелие по Матеј 26-то поглавје, 21-от стих)

-------------
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !

Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 02:34

Или, индиректно:

Господи Исусе Христе, Сине Божји, по молитвите на Твојата пречиста Мајка, помилуј нè.

Ова ми е втор пат, откако сум на Форумов, да се цитирам самиот себе си.

На мајката Божја Ѝ се обраќам со молитви за застапништво; Ѝ се обраќам на Онаа што се удостоила да Го прими во Својата утроба Оној Кој е поширок и од вселената, на Пресветата Богомајка Богородица и се обраќам со молитви, да Го моли нејзинот Син и мој Бог да се смилува над мене, несреќниот и огревовениот недостоен Божји слуга.

Често се обраќам со молитви до Бога преку Светии (Божји угодници) - наши молитвеници и застапници пред Престолот на Севишниот, а знаеш зошто!?, - затоа што тие веќе го пронашле патот до вечноста и се наоѓаат во „радоста Господова“, а бидејќи се „таму“, знам дека нивната молитва е неброено пати посилна и поплодотворна од мојата. Поздрав.

-------------

Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 02:42

Треба да знае дека за да се спаси (за да не отиде во пеколот) задолжително треба да се крсти (без оглед на тоа, колку години има).

Треба да знае дека за да се спаси задолжително треба да поверува во Исус, а ако има и услови, да се крсти. Во спротивно, како ќе го објасниме спасувањето на разбојникот на крстот кој немал услови да се крсти, а сепак Исус му рекол дека уште истиот ден ќе биде со Него во рајот?
Или, што ако некој арап поверува во Исус на сред пустина и нема вода за да се крсти, па умре од жед таму. Дали и тој ќе гори во пеколот?
Или што е со бебињата кои умираат при самото породување и кои исто така немаат шанси да се крстат? Дали и тие невини мали ќе горат во пеколот заради некоја си своеволна православна догма?

Римјаните: - 10:9 Зашто, ако со твојата уста исповедаш, дека Исус е Господ и ако во твоето срце поверуваш, дека Бог Го воскреснал од мртвите, ќе бидеш спасен.

Треба да знае дека ако по крштевањето падне во грев, мора, каејќи се, да се исповеда пред Бога, во присуство на свештено – духовно лице, кое единствено има Божја благодат да задржува или да разрешува гревови на паднатите.

Напротив, Исус рече: А ти, кога се молиш, влези во својата скришна соба, затвори ја вратата и помоли Му се на твојот Татко, Кој е во тајност. (Матеј 6-то поглавје) и потоа ја кажа молитвата "Оче наш" во која меѓу другото има и исповедање "прости ни ги нашите гревови"

Јас не гледам тука никаов задолжителен свештеник кој "разрешува гревови" намигнување Туку сето тоа го измислија православните (и католиците) за да го направат зависен обичниот човек од клирот на црквата за да може полесно да манупулира со него, за да го уценува, да прави бизнис од него итн.
Но, фала Му на Бог што сега го имаме Светото Писмо на разбирлив македонски јазик и што можеме да бидеме информирани за оригиналното Христово учење и да не биваме заведени и влечени за нос од некои ткн. "цркви".

-------------
Православен значи правилно да ја славиш верата. А критериумот за правилност е Божјиот Збор - Светото Писмо !

Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 02:49
Интересна е твојата логика Miki_P околу молитвата. Но сепак сметам дека се работи за твоја лична филозофија, а не за Божја мудрост. Ако Бог го имаше предвид ова што го велиш ти, тогаш Исус ќе им го кажепе овој "HINT" на апостолите дека можат да се молат и преку починатите Божји угодници (светците), а таков пример ќе видевме и во Библијата.
Но за твое големо разочарување, таква молитва во Библијата нема. Прелистај ја Библијата од А до Ш и ќе видиш дека таква молитва, упатена до блажената Марија или до некој друг светец, НЕМА. Потоа поновија постапката ама овој пат по обратен редослед и почни од крајот на Библијата и барај се до почетокот и ќе се увериш дека не си прескокнал ниту една страница, туку дека навистина таква молитва нема во Библијата, туку дека сите Божји угодници, иако во гуша со гревови, сепак Му се молеле ДИРЕКНО на Господ и само Нему, без бркање ВРСКИ кај светците среќа - онака како што и Христос заповедал.
Молете се вака: Татко наш Кој си на небото (Исус Христос)

-------------

Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 03:13
Originally posted by Pravoslaven Pravoslaven напиша:

Зошто Му се молиме на Исуса Христа? Зашто нема друго Име под небото, дадено на луѓето, со кое би можеле да се спасиме (Нов завет, Дела апостолски, 4 глава, 12 стих).

А зошто и се молите на Марија? "Пресвета Богородице, мајко Божја - СПАСИ НЕ!"

Сепак, изгледа, вие си имате уште некоја друга "Библија" каде што покрај Исус има и некои други имиња под небото со кои би можеле да се спасите. Само напред, стегаме палци за вас среќа

Треба да знае дека може да се причестува само со темелна подготовка - со пост,

Ваков предуслов за причестувањето е непознат во Библијата. Напротив, во Библијата е јасно кажано дека апостолите пред да се причестат вечерале - значи НЕ ПОСТЕЛЕ среќа (Види евангелие по Матеј 26-то поглавје, 21-от стих)

Hristos gi ispolnuval molitvite na Svojata Majka, ushte koga tie zhiveele na zemjata, a toa e jasno zabelezhano vo Evangalieto na svadbata vo Kana, kade shto Bogorodica bila pokaneta kako gostinka po rodbinska vrska na mladozhenecot ili nevesteta. Imeno, Hristos po prosba na Bogorodica go izvrshil Svoeto prvo chudo, pretvorajki ja vodata vo vino.

Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 03:27
Па што? Исус ја исполнил и молитвата на демоните кои побарале од него да им дозволи да излезат од човекот кој го опседнале и да влезат во свињите и шо треба сега тоа да значи? Дека ние треба да им се молиме на демоните за застапништво? среќа

Исус исполнил еден куп молитви на десетици луѓе, но со тоа не ни дал никаков повод ние да им се молиме на тие луѓе за застапништво. Тоа што Исус им ги исполнил молитвите на тие луѓе, тоа не значи дека само на нив им ги исполнува и дека сега ние треба преку нив да Го молиме, туку со тоа ни дал пример дека Тој е достапен за сите нас да му се обраќаме дирекно на Бога, во секое време, на секое место.
Впрочем, еднаш реков и пак ќе повторам, ако беше Марија привилегирана за пренесување на молитви до Исус, тогаш таа привилегија ќе ја искористеа први апостолите и тие преку неа ќе Го молеа Исус. Но такво нешто АШ, нема во Библијата намигнување

-------------

Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 04:56

Па што? Исус ја исполнил и молитвата на демоните кои побарале од него да им дозволи да излезат од човекот кој го опседнале и да влезат во свињите и шо треба сега тоа да значи? Дека ние треба да им се молиме на демоните за застапништво? среќа

Исус исполнил еден куп молитви на десетици луѓе, но со тоа не ни дал никаков повод ние да им се молиме на тие луѓе за застапништво. Тоа што Исус им ги исполнил молитвите на тие луѓе, тоа не значи дека само на нив им ги исполнува и дека сега ние треба преку нив да Го молиме, туку со тоа ни дал пример дека Тој е достапен за сите нас да му се обраќаме дирекно на Бога, во секое време, на секое место.

Впрочем, еднаш реков и пак ќе повторам, ако беше Марија привилегирана за пренесување на молитви до Исус, тогаш таа привилегија ќе ја искористеа први апостолите и тие преку неа ќе Го молеа Исус. Но такво нешто АШ, нема во Библијата намигнување

Pred da postoi Biblijata postoele Crkvata i nejzinoto Sveto Predanie . Hristos ne zapishal nishto, nitu apostolite zapishuvale neshto koga Toj propovedal. Vsushnost, Hristos Sam ja predaval Svojata vera preku usno predanie . Odnosno, mnogu raboti ne se zapishani vo Biblijata, sepak nie gi pravime. Pr: Mieme zabi, se banjame, jademe nekolku pati na den, mazhite gi simnuvaat kapite v crkva, itn. Vsushnost, ne znachi deka e zabraneto se shto ne e zapishano vo Noviot Zavet, no Hristos izdal konkretni zakoni i pravila, so koi zabranuva opredeleni odnesuvanja i pojavi, a vo knigite na Biblijata ne postoi zabrana za privilegiranje na Bogorodica. Samoproglasenite t.n. "hristijani", koishto ne zhiveat vo Crkvata Hristova, postojano se povikuvaat na Biblijata, dodeka sami nemaat bibliski dokazi za svoeto (ne)biblisko uchenje. Vprochem, Biblijata e delo na Crkvata Hristova, a von nea, nikoj nema pravo da se povikuva na Svetoto Pismo.

Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 05:22
Shto se odnesuva na Matej (26:21 -28), Hristos ne sluchajno go izbral prviot den (Chetvrtok) na judejskiot praznik Pasha za Tajnata Vechera, koga Sam ja utvrdi Sv. Evharistija. A koga bi ja praznuvale starozavetnata judejska pasha, mozhebi bi mozhele da jademe pred samata prichest, no bidejki na toj den Hristos ni dade Nov Zakon, nie postime. Vprochem, nema potreba da se objasnuva seto toa, bidejki Crkvata Hristova ima svoja tradicija i pravila, koi shto ne mora da se objasnuvaat, a treba da se pochituvaat.

Постирано од: ahmar1
Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 13:39
Како личен коментар за досега изнесеното и повикот „Биди член на ЦРКВАТА ХРИСТОВА„, меѓутоа би кажал дека: ако е тоа вистинската црква Христова, јас такво членство не сакам. Таков Христос и таков Бог не ми требаат! А веројатно ниту ним не им требаат таквите како мене... [/QUOTE]

od pravosalvna gledna tocka ja bi ti odgovoril deka toa e tvoe pravo da smetash deka "takviot"Hristos ne ti treba no toj istiot "takviot" Hristos i to te kako se zalozuva za tebe bidejki beshe raspnat za nasite grevovi i VOSKRESNA OD MRTVITE za tebe,za mene i za site ludje....   

-------------
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++

Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 14:26
Без молитва нема духовен живот. Како што рекол рускиот светител - епископот Теофан Затворник: „Ако си неуспешен во молитвата, ќе бидеш неуспешен и во сè друго, зашто молитвата е коренот на сè“. (Умешност на молитвата, објавено од Игумен Харитон).

„И кога се молиш, не биди како лицемерите, што сакаат да стојат по синагогите и раскрсниците за да се молат и да се покажуваат пред луѓето. Вистина ви велам дека тие веќе си ја добиле наградата. но ти, кога се молиш, влези во твојата скришна соба и, откако ќе ја затвориш вратата, помоли Му се на твојот Отец, Кој е во тајност; и Он, Кој гледа тајно, ќе те награди јавно“ (Мт. 6, 5-6).

Молитвата мора да биде во тајност. Тоа е првото правило кое Христос го дал. Личноста која се моли, тоа треба да го прави на таков начин што луѓето да не видат како се моли и да да не се соблазнат.

Во духовната пракса на Црквата Христова, Христовите зборови „влези во твојата скришна соба“, се толкуваат на два начина. Прво, тие се сфатени буквално. Личноста која се моли мора физички да се затвори за време на молитвата за да се моли во тајност и да избегне некој да ја види.
Второ, тие Христови зборови се подразбираат дека лицето кое се моли, мора да влезе во себеси и да се моли тајно во своето срце и умот во секое време, не покажувајќи ја таа внатрешна молитва на другите. Значи „собата“ во која човекот мора да „влезе“ е „собата на душата“.

„Одаја на душата е телото; нашата врата ја прават петте телесни сетила. Душата влегува во својата соба кога умот не оди ваму - таму, и не лута помеѓу работите и обврските на светот, туку останува внатре, во нашето срце. Нашите сетила се затвораат и остануваат затворени кога не им допуштаме страсно да се врзат за надворешните сетивни работи и на тој начин нашиот ум останува слободен од секаква поврзаност со светот, и со својата молитва на умот се соединува со Бога, својот Отец.

Бог, Кој ги гледа сите тајни, ја гледа молитвата на умот и ја наградува со јавни дарови. Зашто, вистинска и совршена молитва е таа која ја исполнува душата со божествена благодат и со духовни дарови“ (св. Григориј Палама, XIV век, Како мораат постојано да се молат сите христијани)

„ Кога се молите, не говорете многу како незнабошците, зашто тие мислат дека за своите многу зборови ќе бидат услишени; вие, пак, немојте да бидете како тие, оти вашиот Отец небесен знае од што имате нужда уште пред да сте Го помолиле. (Мт. 6, 7-8).

Бог ги знае потребите на народот свој. Човекот се моли за да ги соедини својот ум и срцето со Бога.
Се моли за Божјата волја да се изврши во неговиот живот.
Се моли за сè што му е потребно од Бога да му се даде.
Се моли, за присебно и со полна свест да се изрази. Дека сè што е, што има и што прави, зависи од Бога. На човекот му е потребно да се моли. На Бога не му се потребни човечките молитви.

Вистинската христијанска молитва мора да биде кратка. Таа мора да биде едноставна и редовна. Таа не смее да им премногу зборови. Всушност, не мора воопшто да има зборови. Тоа може да биде внатрешниот став на душата пред Бога – сосема без зборови; исполнување на зборовите од псалмопевецот.

-------------

Датум на внесување: 26.Јануари.2009 во 15:52
Учењето за кратката и тивка молитва се наоѓа кај сите духовни учители. Свети Димитриј Ростовски го скратува ова учење кога вели дека старешината на цариниците (митарот) се молел само со „Боже смилувај се на мене грешниот“ и бил оправдан; разбојникот, кој се покајал, се молел со „сети се на мене, Господи...“ и го спечалил рајот; а блудниот син и цариникот Закхеј не изговориле ништо, а ја добиле милоста на Отецот и простувањето Христово (Лк. 15, 20; 18, 13; 19, 5; 22, 42; да се спореди со: Свети Димитриј Ростовски, XVII век, Умешност на молитвата, изд. игумен Харитон).

Било што човекот да побара, во името на Исуса, ќе му се даде. Тоа не значи дека човекот може да бара од Бога што ќе му текне, - било што. Не може да го бара она што е зло. Меѓутоа, може и мора да бара „добри дарови“, сè може да бара во името на Исуса, сè што е свето, без грев и што е добро. Ако човекот бара добри работи во верата, секако дека ќе ги добие, доколку Бог смета дека тој треба да ги има поради својот живот и заради спасението. Така ветил Господ.

Но, има и услов што треба човекот да го исполни:

Ако останете во Мене, и зборовите Мои во вас, тогаш, што и да посакате, барајте, и ќе ви се даде (Јн. 15, 7).

И се што и да побарате во молитва со вера, ќе добиете (мт. 21, 22, да се спореди со Лк. 18, 1-8).

Секоја молитва упатена до Бога со вера, ќе се услиша. Tоа не значи дека секогаш ќе се добие сè што се бара; зашто Бог знае подобро од оној кој што се моли што е добро за него, што му е за спасение, а што би го соблазнило и дополнително би му ја влошило состојбата.

Колку пати сум се молел за она што ми изгледало добро за мене, не оставајќи тоа Бог да го направи, зашто Он најдобро знае што е за мене корисно. Но, постигнувајќи го она за кое сум се молел, се најдував во неволја, зашто не го барав тоа според волјата Божја... (св. Нил Синајски, V век, Текстови за молитвата.

Секогаш е потребно да се молиме вака: „Подај што е потребно, Господи, нека биде волјата Твоја“.

-------------

Датум на внесување: 27.Јануари.2009 во 13:05
Непрестајна молитва

Во своето послание до Римјаните, свети апостол Павле ги упатува христијаните да бидат постојани во молитвата (Рим. 12, 12).

Во Првото послание до Солунјаните, тој само вели: молете се постојано (1. Сол. 5, 17).

Тие апостолски заповеди, во преданието на Црквата се толкуваат на два начини. Првиот начин кој го спомнува свети Јован Златоуст и свети Димитриј Ростовски, е дека христијаните треба да имаат одредено време за молитва кое никогаш не треба да се прескокнува - навечер, наутро и напладне (Пс. 54/55, 17); а тогаш, во меѓувреме, секогаш треба да се потсетуваат на Бога и се да прават во Негова слава (види: I Кор. 10, 31), принесувајќи молитви и молби според пројавената потреба, славејќи и благодарејќи, кога приликите наложуваат.

Tаков е вообичаениот начин на кој сите христијани треба да живеат.

Подготвувај се за своето утврдено време за молитва со постојана молитва во својата душа, па брзо ќе напредуваш (св. Јован Лествичник, Поука 28).

Друг начин да се протолкува учењето за постојаната молитва е дека луѓето, всушност, треба да се молат со будна свест и во секој миг од својот живот, дури и кога не се во свесна состојба, додека нивните тела спијат. Ова разбирање за „постојана молитва“ се развило во монашката пракса, но брзо се проширило и низ целата црковна заедница. Последните години, постанало многу популарно; воглавно, со појавата на книгата од анонимен руски селанец - Пат на поклоникот.

Барањето на активна „постојана молитва“ има свој извор не само во упатствата на свети Павле, туку и во дословното толкување на таквите зборови кај псалмопевецот:
Ќе го благословувам Господа во секое време; похвала за Него секогаш има во устата моја(Пс. 3,1).

И во Песната над песните:

Јас спијам, а моето срце е будно.

Начинот на „постојаната молитва“ е да опстои краток молитвен стих, обично - Исусовата молитва, кој (стих) постојано се повторува, буквално стотици пати, дење и ноќе, се додека трајно не се всади во срцето како „гранка“, постојано присутен во душата која Го повикува Господа (види: св. Теофан Затворник, XIX век, Умешност на молитвата.

Честопати, иако тоа не е потребно, таа е поврзана со дишењето, так што се изговара со „секој здив“ (св. Григориј Богослов, свети Јован Златоуст).

Почнува со гласно изговарање, потоа во себе, само со усните, и на крајот постанува потполно умствена. Се бара оваа „постојана молитва“ да трае и кога човекот е преокупиран со вообичаените животни активности, додека чита или пишува, дури и додека спие, иако „телото спие“, но „срцето е будно“. тогаш, и кога човековото внимание е поврзано со работа, не прстанува; или мкога човекот ќе се разбуди од сон, тој открива дека молитвата сама продолжува.

Нам не ни е заповедано да работиме, бдееме или да постиме постојано, но ни е заповедано да се молиме постојано. Зашто... молитвата го прочистува и го зајакнува умот кој е створен да се моли... и да се бори против ѓаволот заради зачувување на сите сили на душата (евагриј Понтски, IV век).

Оној кој ќе влезе во својата одаја (т.е. во срцето) и се моли постојано, во тоа ги вклучува сите молитви насекаде (св. Марко Подвижник, IV век, Упатство со проповед

-------------

Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 27.Јануари.2009 во 16:22

Брејјјј уште еден православен блог. Што стана од овој форум не ми се верува.

А бре деца, со овие блогови се занесувате дека вршите којзнае каква пропаганда, а во суштина само ја уништивте форумската дискусија. Ќе начекате некоја книга во дигитален формат и одма отварате тема и спамирате пастирајќи поглавја од неа.

Такво нешто им се случува само на лошите книги. Само оние автори кои гледаат дека нивното дело мизерно се продава на пазарот, се осудени на ваков чекор, да ја расфрлаат својата книга по форуми, блогови и сл.
Додека пак оние други книги што добро се продаваат, ако им постирате поголем дел од нивната содржина, можете да си одговарате и кривично.

-------------
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.

Датум на внесување: 27.Јануари.2009 во 17:05
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

А бре деца, со овие блогови се занесувате дека вршите којзнае каква пропаганда, а во суштина само ја уништивте форумската дискусија. Ќе начекате некоја книга во дигитален формат и одма отварате тема и спамирате пастирајќи поглавја од неа.

Такво нешто им се случува само на лошите книги. Само оние автори кои гледаат дека нивното дело мизерно се продава на пазарот, се осудени на ваков чекор, да ја расфрлаат својата книга по форуми, блогови и сл.

Додека пак оние други книги што добро се продаваат, ако им постирате поголем дел од нивната содржина, можете да си одговарате и кривично.

Пријателу, немој да спориш со мене, туку, со постираната содржина, или, нововерците, не знаат поинаку!? Или, пак е во прашање „калапот“ (менталната матрица)!?

-------------

Постирано од: makarios
Датум на внесување: 27.Јануари.2009 во 17:24
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Зарем ти не ја рекламираше баптистичката школа на форумот? Кога велеше дека е изворно христијанско, па те откривме дека е баптистичка. Од сајтот твој не правеше спамирање? Сите текстови ти беа копи пасте.

Датум на внесување: 27.Јануари.2009 во 17:42

Не сум правел такво нешто, а не гледам ни зошто би рекламирал баптистичка школа.

Јас себе си се декларирам како изворен христијанин затоа што го верувам токму тоа изворно христијанство проповедано од Христос и апостолите - и тоа е јасно напишано во мојот потпис. А тоа што некој го нарекува тоа баптистичко, еретичко, сектанско или не знам какво - тоа е негов проблем. И на Христос му лепеле секакви етикети, па зошто би биле поштедени Неговите следбеници?

Јас моите текстови сум ги пишувал секогаш тука и мноооогу ретко сум пастирал (никогаш книга, туку некој краток пасус или цитат). Нешто што често го цитирам јас тоа се библиските стихови и тие цитати секогаш се означени со црвена боја пр. (Матеј 16:30)
Повеќето мои текстови биле прво напишани тука, а потоа копи-пастирани на други веб сајтови и форуми. Значи текстовите прво биле напишани тука, а потоа копирани на други сајтови и форуми. Тоа може да се докаже и со времето (датата) кога биле постирани. намигнување

Јас никогаш немам пастирано книги на форумов, иако верувам дека имам повеќе отколку што имате вие. Сепак јас не сметам дека форумот е место за блогирање на книги, туку место за дискусија, разменување мислења, критички осврт на истите, дебати и сл.

-------------

Постирано од: makarios
Датум на внесување: 27.Јануари.2009 во 17:47
Книгите од веронаука и црква, патем, баптистички сајтови, ги постираше тука. Во тие книги немаше теологија, туку напад на православието.

Датум на внесување: 27.Јануари.2009 во 18:01
1. veronauka.com.mk не е баптистички сајт.

2. Она што сум го напишал тука, прво било напишано тука, а потоа модифицирано и ставено на тој сајт. И не станува збор за плагијатура, затоа што јас бев тој што ги пишуваше постовите тука и јас бев и тој што ги прикачуваше потоа на тој сајт.

3. Од сајтот crkva.com.mk не сум постирал ништо.

Уште некоја друга клевета?

-------------

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 27.Јануари.2009 во 18:05
Bi ve zamiolil da se zanimavate so temata, a ne so megjusebnite prepukuvanja.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 27.Јануари.2009 во 18:09
А која е темата Messenger? Која е темата за дискусија овде? Дали да се биде член на Црквата Христова или не? Тоа ли е прашањето за дискусија? голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 27.Јануари.2009 во 18:41
Kolku sto razbiram od toa kako e postavena temava, toa ne e prashanje dali da se bide chlen ili ne vo Crkvata Hristova spored pravoslavnoto gledanje na takvata Hristova Crkva, tuku e povik da se stane nejzin chlen.

Miki_P samo gi dava principite, dogmite i vrednostite na takvata Crkva.

Ostanuva do sekoj chlen ili gostin da se informira so ovie tekstovi i da se reshi dali kje go prifati povikot ili ne.

Majkl mnogu korektno se zablagodari na objasnuvanjata (duri dade i kompliment) i odgovori deka nemu ne mu pagja na um da se zachleni vo takvata Crkva.

Ne gledam zoshto bi go napagjale Miki za negoviot obid da frli povekje svetlina na pravoslavieto spored negovata pripadnost. Toa e Pravoslavnoto Hristijanstvo po koe se rakovodi MPC i vo poshirok smisol toa e Pravoslavie.

Dokolku drugite chlenovi imaat podrugo razbiranje za Hristijanstvoto, kako sto sekako imaat, neka povelat i neka go prezentiraat onaka kako sto toa go pravi Miki ili neka si najdat posoodveten nachin za toa, bez da naogjaat kusur na ovaa tema.

Bidete porazbirlivi i poparlamentarni. Mojata ponuda za sorabotka vo prezentacija na vash*te ubeduvanja pod sticky temata se ushte vazhi, no kako sto gledam osven Majkl site se povekje zainteresirani za megjusebni raspravii otkolku za smireno i koncizno pretstavuvanje na svoite verski ubeduvanja. Gledam deka na nekoi chlenovi mnogu im e polesno da bidat reaktivni i da chekaat prvin nechii tugju mislenja pred da se javat so svoite obavezni kritiki, otkolku da bidat aktivni i samite da se prezentiraat so novi temi, veruvanja i razmisluvanja.

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 28.Јануари.2009 во 21:24

...

-------------

Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 28.Јануари.2009 во 21:42
Мики... далеку повредно ќе биде ако изнесеш сопствено мислење, отколку да копираш текстови.
Отсега - постави линк кон текстот, наместо да копираш цели страници.
Доколку навистина има потреба да се цитира некој текст, за да се одговори на некое сложено прашање, во ред, може да направиме отстапка, но мислам дека претерувате веќе. Ќе ги бришам сите постови кои ќе бидат копи-пејст ако преценам дека нема неопходна потреба од нив.

-------------
Do what is right, come what may...

Датум на внесување: 28.Јануари.2009 во 22:06

Свештеник Џејмс Бернштајн http://povardarska-eparhija.org.mk/pe//index.php?option=com_content&task=view&id=359&Itemid=86 - Што било прво - Црквата или Новиот Завет

-------------

Датум на внесување: 28.Јануари.2009 во 22:11

Учењето на Јеховините сведоци:

Мешавина од сите ереси осудени од седумте Вселенски собори - нема ништо христијанско што не го одрекле или извитопериле:

1. Сметаат дека во Светото Писмо нема ни трага од учењето за Светата Троица, дека тоа е многубоштво, бидејќи 1+1+1=3, а не 1;

2. Бог не е секаде присутен, има свое место - престол и може да му се пристапи;

3. Исус Христос не е Бог. Не воскреснал телесно, туку духовно;

4. Светиот Дух не е Бог, туку Божја сила;

5. Сметаат дека душата не постои како таква, туку дека крвта е душа, затоа на верниците не им дозволуваат трансфузија со крв, што често доаѓа до непотребно губење на животот;

6. Веруваат во скорото доаѓање на Христовото илјадагодишно овоземно царство;

7. Сметаат дека Исус Христос по вторпат дошол на земјата невидливо 1974 година;

8. Се служат со нов, „поточен“ превод на Светото Писмо.

Одговор на учењето на Јеховините сведоци

Православен одговор:

1. Токму Светото Писмо учи за еден Бог по суштина, кој се јавува во три Лица (Ипостаси), како Бог Отец, Бог Син и Бог Свети Дух: „Зашто Троица се, Кои сведочат на небото: Отецот, Словото и Светиот Дух; и Троица се едно“ (1. Јов. 5, 7). Да се прочита: 1. Мој. 1, 26-27; 3, 22; 18, 1-4; Мат. 3, 16-17; 28, 19-20.

2. Бог насекаде е присутен. Во Светото Писмо има многу докази. Овде ги наведуваме: „Каде да одам од Твојот Дух и каде да побегнам од Твоето лице? Ако се вознесам на небото: таму си, ако легнам во подземјето и таму си“ (Псал. 139,7-10). „Може ли некој да се скрие на тајно место да не го видам Јас? - зборува Господ; не ги исполнувам ли Јас небото и земјата? - вели Господ“ (Јерем. 23, 24).

3. Исус Христос е Бог.

Апостол Павле вели: „Господ мој и Бог мој!“ (Јован 20, 28).

Да се прочита: Иса. 9, 6; Јован 1, 1; 10, 30; 14, 9; 16, 30; Рим. 9, 5; 1. Јов. 5, 20 итн.

4. И за божеството на Светиот Дух постојат многу докази во Светото Писмо: „...рече Богот на Израел“ (2. Цар. 23, 2-3); „...не ги излага луѓето туку Бога“ (Дела 5, 1-4). (Да се прочита Матеј 12, 32).

5. Душата постои, свесна по телесната смрт, и бесмртна: „Луѓето на умирање офкаат низ градовите и душите на ранетите викаат за помош“ (Јов 24, 12). „Не бојте се од оние што го убиваат телото, а душата не можат да ја убијат“ (Мат. 10, 28). Да се прочита за разбојникот што се покајал (Лука 23, 43), и Лука 16, 19-31; Марко 9, 1-8. Во Стариот Завет пишува: „Авраам им се придружи на своите луѓе“ (1. Мој. 25, 8; 49, 29, 33), а тој не е погребан кај своите предци (1. Мој. 52, 8-9). Татко му е погребан во Харан (1. Мој. 11,32). Повторно да се прочита: 1. Мој. 15, 15; 1.Петр. 3, 18-19; 4, 6!

6. Нема ништо од царството на земјата, бидејќи „земјата ќе изгори“ (2. Петр. 3,10), но „ќе дојде ново небо и нова земја“ (2. Петр. 3, 13).

7. „Никој не го знае денот ни часот“ (Марко 13, 23).

8. Јеховиниот превод не треба ни да се коментира, бидејќи на сите страни има манипулации, скратувања, дополнувања и сл.

-------------

Датум на внесување: 28.Јануари.2009 во 22:13

Учење на http://povardarska-eparhija.org.mk/pe//index.php?option=com_content&task=view&id=370&Itemid=86 - Адвентистите и ставот на Црквата Христова

-------------

Датум на внесување: 28.Јануари.2009 во 22:15

http://povardarska-eparhija.org.mk/pe//index.php?option=com_content&task=view&id=371&Itemid=86 - Пентикосталци

-------------

Датум на внесување: 28.Јануари.2009 во 22:18

Учење на http://povardarska-eparhija.org.mk/pe//index.php?option=com_content&task=view&id=372&Itemid=86 - Баптистите и ставот на Црквата Христова

-------------

Датум на внесување: 28.Јануари.2009 во 22:21

http://povardarska-eparhija.org.mk/pe//index.php?option=com_content&task=view&id=386&Itemid=86 - Исповед на еден поранешен адвентист

-------------

Датум на внесување: 28.Јануари.2009 во 22:23

Свештеник Алексеј Јанг: http://povardarska-eparhija.org.mk/pe//index.php?option=com_content&task=view&id=387&Itemid=86 - Адвентисти на седмиот ден

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 00:58

Би сакал да дадам неколки забелешки за линковите кои ги постираше Miki_P.

1. За Јеховините сведоци и баптистите се наведени лажни верувања, верувања кои тие не ги веруваат, а потоа истите се демантирани.  Тоа е смешно. Замислете јас да напишам текст во кој ќе пишам дека православните веруваат дека Исус бил распнат во Египет, а потоа да ги демантирам наведувајќи библиски аргументи дека Исус бил распнат во Голгота, до Ерусалим.

2. За адвентистите е релативно поточно напишано од овие погоре, но сепак има доста непрецизности и клевети т.е.

3. За Пентекосталците не е напишано речиси ништо т.е. авторот изнел само една од нивните догми и потоа навел свое мислење за истата.

Мојот заклучок е дека станува збор за навистина неупатен автор на дадената веб страна, за човек кој се дрзнал да демантира некои верувања за кои дознал од рекла казала муабети или пак од некои оскудно флаерче. Верувам дека истиот не би можел да се носи во една дискусија со еден просечен верник од било која од наведените деноминации. Значи, кај самиот не е доволно упатен, па уште сака и другите да ги учи како да бидат погрешно упатени и да се засрамат во првата дискусија со некој верник од наведените деноминации.

-------------

Постирано од: ahmar1
Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 11:25
брате евангелосе,се израдувава(и чекав)мислејќи дека ќе дадеш коментар на првиот текст од Свештеникот Џејмс Бернштајн.(Што било првин црквата или новиот завет).
Колку за информација се работи за роден евреин кој на 16 години се преобратил по читањето на новиот завет и станал евангелистички христијан(или у Македонија како што се нарекуваат самит себе изворни христијани)па сега да заврши како православен свештеник во Сиетл (Антиохиска Патриаршија).
мнооооогу интересен текст,прочитај па бујрум на дискусија,многу би ме радувало ако размениме мислења за тоа што може да научиме од неговиот животен пат.
поздрав и секое добро   

-------------
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 15:32

http://povardarska-eparhija.org.mk/pe//index.php?option=com_content&task=view&id=368&Itemid=86 - Збир од погрешни учења

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 15:43

За Светото Предание    http://povardarska-eparhija.org.mk/pe//index.php?option=com_content&task=view&id=423&Itemid=86 - Православното сфаќање за Преданието

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 16:45

http://www.adventisti.org.mk/content/kako_stanav_adventist.php - Исповед на еден поранешен православец

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 19:11
Најочигледен доказ за тоа дека протестантизмот е идеен извор на сектантството е верската положба во САД.

Во оваа држава владее „демократија“ (читај - ѓаволократија), и како последица на неа, ѓаволот се обидува да ја растури Црквата Христова.

За ова да го можам да го потврдам ќе се послужам со статистички податоци од 1952 година. Имено, во оваа година таму постоеле 261 верска организација, сите регистрирани пред државните власти, од кои на протестантите им припаѓаат 238.

Во постарите протестантски верски заедници (отпадници од Едната, Света, Соборна и Апостолска Црква), т.е., оние, чии почетоци се од XVI до половината на XIX век, спаѓаат:

Една американска епископална црква;

Дваесет лутерански цркви;

Четири реформаторски цркви;

Пет адвентистички цркви;

Шеснаесет евангелистички цркви;

Девет цркви на кверите;

Дваесет и седум цркви на баптистите;

Седум Божји цркви;

Шест цркви на мормоните;

Четиринаесет цркви на менонитите;

Дваесет и две цркви на методистите;

Седум цркви на педесетниците (пентекостни);

Единаесет цркви на презвитеријанците.

Во поновите протестантски секти, што настанале во текот на последните сто години, спаѓаат:

Сионска црква;

Осветената света Христова црква;

Црквата Божја или верата на Авраам;

Сојузот на животот и доаѓањето;

Апостолската борбена света Божја црква;

Обединетата христијанска црква на светоста;

Црквата на вечниот живот;

Божјата црква на Христовите светии;

Црквата на Евангелието;

Црквата на назореите;

Црквата на откровението;

Црквата на живиот Бог;

Црквата на новиот Ерусалим;

Евангелската црква на обединетите браќа;

Огнениот столб;

Светата црква на огненото крштавање;

Слободната сионска Христова црква;

Домот Давидов;

Христијанската наука;

Јеховините сведоци;

Христовите ученици;

Црквата на Емануил Котеш;

Црквата на знакот на отворената Библија..........

Уште ли не разбравте каде е „вистината“!? Еве, гледајте погоре (околу 300)„вистини“.

Верувам дека ќе имаше уште мнооогу, мнооогу повеќе „вистински“ (читај - кривоверски) учења, ама се случи голем проблем - како да си најдат име, зашто, се што можеше да се употреби веќе го зафатија други - жално - дури и трагично.

Сполај Ти, Господи, вака ли не казнуваш заради нашето непокајување!? Смилувај се, над нас, Господи.

-------------

Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 19:55

Кога ќе се разбудиш, не излежувај се, не биди мрзелив - стани бргу, измиј се, облечи се и прочитај ги „Утринските молитви“ од Православниот молитвеник. Потруди се, молитвите да ги читаш (кажуваш) со големо внимание.

Поздрав Мики.
Најпрво за спиењето, можам да кажам дека потребите на секој од нас за сон се индивидуални. На некого му се доволни и 5-6 часа ефикасен сон за да биде орен за извршување на сите дневни активности. На друг осум часа...на трет девет.

Е сега убаво е после потребниот сон денот да се започне со молитва, но те молам кажи ми зошто баш да ги читам молитвите од молитвеник.
Зар не е подобро “Оче наш“ или некоја споинтана молитва од срце упатена до Бога? Зар вниманието така не ќе е поголемо кога на Бог лично Му заблагодаруваме за нешто и истовремено како на наш Татко Му ги кажуваме нашите дневни потреби?
Дали Исус, нашиот образец се молеше од Молитвеник? Јас мислам дека треба да се биде спонтан, само така целосно нашата молитва ќе биде усредоточена, простете ако грешам.

-------------
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.

Постирано од: Pentakostalec
Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 20:08
Pentakostalna crkva sekta bila???
od kaj znae avtorot na toa so go pisal BOG mu kazal???
angel mu se pojavil???
procital vo bozjiot zbor???
hmmm epa aj barem ako procital kazi mi go stihot kaj so glasi "PENTAKOSTALNATA CRKVA E SEKTA"a Pravoslvnata ne e...

Ok znaci avtorot odi so svoi zborovi i nema fakti jas se sto kje recam so fakt kje kazam prvo
BOG vika znaci BOG vika ne jas

1-Korintijasni 14-1
Ljubovta neka vi bide najvozvisena cel! BIDETE ZELNI I ZA DUHOVNI DARBI a posebno da prorokuvate{2}ZASTO KOGA NEKOJ ZBORVA NA NEPOZNATI JAZICI Bog kje go RAZBERE no ne i LUGJETO,toa sto go ZBORVA VODEN OD SVETIOT DUH,kje ostane tajna ZA LUGJETO,

i ima greska avtorot PENTAKOSTALNATA crkva zapocnala od izrael ne od america.

e sega da vidime uste so vika BOG ne jas
{4stih}
ONOJ sto zborva na NEPOZNATI JAZICI samiot sebe se Nagraduva,a onoj sto prorokuva gi nagraduva site sto se vo crkva.

E jas ti dadov fakti za zboreje jazici zosto tamu avtorot samo zaradi jazicite gi narekuva sekta a naj interesno nema faktis/laze/sudi naprazno bez fakti za toa sto si go cital toa samo sto im prilega na pravoslvna crkva.

e sea nejkam pak da otvoram diskusija okolu vasite "Sveti Ikoni" vasite ikoni ve pravat sekta
nemate stih ni eden vo noviot zavet...

Na edno mesto vo noviot zavet petar i jovan mislam koga bea vo judeja po se izgleda koga pravea cuda lugjeto im napravi idoli i darovi im davaa sto oni odvaj gi zapraa lugjeto i tamu petar vika NEMOJTE I NIE SME SAMO LUGJE KAKO VAS...a vie si pravite crkvi po ime SV.JOVAN/SV.PETAR i ne znam use koj im se molite im ostavate zejtini/4orapi/pari/im palite svekji da im se gleda:D:D:D
e sea zborot ne mi e da ve navredam tuku da vi dokazam deka PRAVOSLVNA sto pati povekje izgleda na Sekta vie kje recete nie ostavame zejtini ne znam sto zaradi siromasnite e toa nema vrska za toa sto site ostavate za srekja ova ona SV.Jovan kje ti dade zdravje na prolet BOG ako ne ti dade

ISUS e edinstven posrednik pomegju tatkoto i lugjeto
zamislite togas da se molele lugjeto na petar so bi im rekle{razmislete sami}
vo ovaj slucaj ispaja deka PRAVOSVLNA E SEKTA a pa da ne spomnuam BOG sto ja dava zapovetaa za idolite...

-------------
Одете мегу сите народи и создавајте од нив мој ученици крштевајки ги во името на Таткото, Синот и Светиот Дух

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 20:46
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Поздрав Мики.
Најпрво за спиењето, можам да кажам дека потребите на секој од нас за сон се индивидуални. На некого му се доволни и 5-6 часа ефикасен сон за да биде орен за извршување на сите дневни активности. На друг осум часа...на трет девет.

Е сега убаво е после потребниот сон денот да се започне со молитва, но те молам кажи ми зошто баш да ги читам молитвите од молитвеник.
Зар не е подобро “Оче наш“ или некоја споинтана молитва од срце упатена до Бога? Зар вниманието така не ќе е поголемо кога на Бог лично Му заблагодаруваме за нешто и истовремено како на наш Татко Му ги кажуваме нашите дневни потреби?
Дали Исус, нашиот образец се молеше од Молитвеник? Јас мислам дека треба да се биде спонтан, само така целосно нашата молитва ќе биде усредоточена, простете ако грешам.

Се согласувам со Марија. Бог не сака да му читаме или рецитираме молитви. Така Исус не ги учеше своите ученици. Баш ми е жал што тоа така се практикува во ткн. "православие".

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 21:25
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

<font size="2" color="#000066">Поздрав Мики.Најпрво за спиењето, можам да кажам дека потребите на секој од нас за сон се индивидуални. На некого му се доволни и 5-6 часа ефикасен сон за да биде орен за извршување на сите дневни активности. На друг осум часа...на трет девет. Е сега убаво е после потребниот сон денот да се започне со молитва, но те молам кажи ми зошто баш да ги читам молитвите од молитвеник. Зар не е подобро “Оче наш“ или некоја споинтана молитва од срце упатена до Бога? Зар вниманието така не ќе е поголемо кога на Бог лично Му заблагодаруваме за нешто и истовремено како на наш Татко Му ги кажуваме нашите дневни потреби? <font size="2" color="#000066">Дали Исус, нашиот образец се молеше од Молитвеник? <font size="2" color="#000066">Јас мислам дека треба да се биде спонтан, само така целосно нашата молитва ќе биде усредоточена, простете ако грешам.

Се разбира, молитвата „Оче наш“ е задолжително присутна. Имено, во Црквата ниедно богослужение - чин не може да се замисли без молитвата „Оче наш“.

Тие воведни молитви се нарекуваат „Трисвето“, а во него влегуваат: „Цару Небесен“ (за Светиот Дух) „Свети Боже...“ (за Светата Троица), „Пресвета Троице...“ (за Светата Троица“ и Господовата молитва „Оче наш“.

Реков дека треба да се користи „Православен Молитвеник“, затоа што автори на тие молитви, со исклучок на Господовата, се светители, Божји угодници, праведници... а Црквата, низ вековите, како проверен и исправни, ги внесла во употреба во Богослуженијата и во Молитвеникот. Затоа тие се и најисправни, бидејќи и начинот на обраќањето кон Бога е строго исправен - православен.

Инаку, ние, правејќи си свои молитви, сигурни ќе залутаме како што „заминаа“: Лутер, Милер, Расел, Вајт и плејада на други грешни души (кривоучители).

p.s. Патем, заборавив да те прашам дали го прочита текстот: ШТО БИЛО ПРВО: ЦРКВАТА ИЛИ НОВИОТ ЗАВЕТ, за да видиш како изгледа човек, следејќи го својот разум, а исклучувајќи го Бога, - како забегува, додека не се случи чудо и додека Бог не му го пакажа Патот и Вистината.

Поздрав.

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 21:46
Молитвата која му ја упатуваме на Бог, доколку не е наша, тогаш таа најчесто не е искрена. Во Библијата пишува да ги искажуваме СВОИТЕ потреби пред Бог, а не потребите на некој ткн. "светител" намигнување

Ова, со читањето на молитвите, е уште еден доказ дека таканареченото "православие" е секта, а не Црква Христова.

-------------

Постирано од: izvoren
Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 21:46

Реков дека треба да се користи „Православен Молитвеник“, затоа што автори на тие молитви, со исклучок на Господовата, се светители, Божји угодници, праведници... а Црквата, низ вековите, како проверен и исправни, ги внесла во употреба во Богослуженијата и во Молитвеникот. Затоа тие се и најисправни, бидејќи и начинот на обраќањето кон Бога е строго исправен - православен.

Ова не сме го знаеле дека важат само молитвите од "православниот молитвеник". Сигурно и "православната црква" гарантира 100% исполнување на молитвите изречени преку оваа "волшебна" книга.

-------------
Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 21:47

http://www.adventisti.org.mk/content/kako_stanav_adventist.php - [COLOR=#0000ff - Исповед на еден поранешен православец[/COLOR -

Kakov "poraneshen pravoslaven" bil ovoj, ako ne znael nishto za Biblijata? Vprochem, toj ne veli deka bil chlen na Pravoslavnata Crkva, nitu spomenuva pravoslavie. A raskazhuva kako doshol vo kontakt so adventizmot. Vsushnost, takvite neupteni lugje, duri i "pravoslavni", koishto ne se utvrdeni vo svojata vera, se najpogodni zhrtvi za sektite. Adventistite ne chekaat nekoj da gi prasha za "Biblijata", tuku sami gi verbuvaat svoite zhrtvi, lazhno pretstavuvajki se kako hristijani. Za zhal, povekjeto od niv se zhrtvi.

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 22:00

Молитвата која му ја упатуваме на Бог, доколку не е наша, тогаш таа најчесто не е искрена. Во Библијата пишува да ги искажуваме СВОИТЕ потреби пред Бог, а не потребите на некој ткн. "светител" намигнување

Ова, со читањето на молитвите, е уште еден доказ дека таканареченото "православие" е секта, а не Црква Христова.

Ne sekoja molitva mu e ugodna na Boga, pa duri i da e nasha i iskrena. Molitvata e opshtenje (razgovor) so Boga, a hristijaninot treba da se nauchi da molitva kako shto e ispravno i ugodno na Boga. Ti mozhesh proizvolno i iskreno da barash neshto od tvojot zemen tatko (roditel), no toa ne znachi deka mora da mu se dopadne tvojot pristap, nitu deka treba da gi ispolni tvoite baranja. A site znaeme deka roditelite se pomeki i podarezhlivi, koga chedata se poslushni i im se opbrakjaat ugodno na roditelskata volja. Ushte povekje, taka treba da mu se obrakjame na Boga, ne proizvolno kako shto nas kje ni tekne ili vo zavisnost od nash*te "iskreni" misli i emocii, ami treba da se molime bogougdno. Molitvenite pravila se del od hristijanskata discipolina, bidejki Bog povela hristijaninot da bide discipliniran, zatoa i Sam ne vospituva (kaznuva).

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 22:24
Originally posted by Asya Asya напиша:

Molitvata e opshtenje (razgovor) so Boga

Точно така, молитвата е разговор, општење. И сега кажи ми ти, дали кога разговараш со твоите родители или роднини, дали ти им го читаш ним она што некој друг им го кажал пред тебе? Дали ти така општиш со твоите пријатели? среќа

-------------

Постирано од: ZoraNaSlobodata
Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 22:27
Не не,молитва е кога ТИ општиш(разговараш) со бога,а кога ТОЈ разговара со тебе,е тогаш лудило (си одлепил)

-------------
За нея ние живеемъ,за нея ние мремъ!

Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 22:54
Originally posted by ZoraNaSlobodata ZoraNaSlobodata напиша:

Не не,молитва е кога ТИ општиш(разговараш) со бога,а кога ТОЈ разговара со тебе,е тогаш лудило (си одлепил)

Nie mu se obrakjame na Bog so molitva, a Toj ni odgovara

preku Biblijata

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 23:03

Molitvata e opshtenje (razgovor) so Boga

Точно така, молитвата е разговор, општење. И сега кажи ми ти, дали кога разговараш со твоите родители или роднини, дали ти им го читаш ним она што некој друг им го кажал пред тебе? Дали ти така општиш со твоите пријатели? среќа

Ako mislish deka so Boga mozhesh da razgovarash kako so drugar od zabavishte ili so strina ti, bez stravopochitanie (strav Bozhji), togash shto li za tebe pretstavuva "Bog"? Hristijaninot treba dobrovolno da se potchinuva na Bozhjata volja, vo se, i za se, duri i vo molitvata. Vprochem, ti mozhesh da se molish kako shto sakash, no toa ne znachi deka Bog mora ja primi tvojata molitva. Site se molat za ljubov i mir: Hristijani, evrei, muslimani, indusi, itn., no ako Bog gi primashe site molitvi, sigurno svetot nemashe da bide vo sostojba na samounishtuvanje i raspagjanje. Rimokatolichkata crkva e najmnogubrojna, i sluzhi po nekolku misi na den, no kade li odat tie molitvi?

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 23:04
Originally posted by KINGDAVID KINGDAVID напиша:

Originally posted by ZoraNaSlobodata ZoraNaSlobodata напиша:

Nie mu se obrakjame na Bog so molitva, a Toj ni odgovara

preku Biblijata

Значи ни одговорил пред да го прашаме

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 23:18

Rimokatolichkata crkva e najmnogubrojna, i sluzhi po nekolku misi na den, no kade li odat tie molitvi?

На исто место каде што одат и вашите - во воздухот! Вие ги адресирате вашите молитви до Марија, но бидејќи таа не е Бог и не можа да ги чуе вашите молитви, тие завршуваат на 5-10 метри во воздухот, или 20м доколку се молите на глас, или 50-60м доколку се молите погласно, или 100-150м доколку се дерете или 500м доколку користите мегафон. Но сепак тие не стигнуваат ниту до облаците, а камо ли до немоќната (да одговори на вашите молитви) Марија, а камо ли до Бог - Кој не слуша рецитирачки молитви, папгалски повторувања, и плагијаторски говори т.е. да му се кажуваат молитви кои некој друг му ги упатил порано.

-------------

Постирано од: polzavce
Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 23:22

Кога се молам сакам да се молам со зборови кои во моментот ми доаѓаат....

Кога би се молела по правила, тогаш тоа би било лицемерие. Сакам да му го кажам на Бог тоа што вистински го мислам, а не тоа што тој сака да го чуе. Тоа ми се чини некако лицемерно.....

Постирано од: pmmladen
Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 23:28
Никогаш не сум се молел, меѓутоа живеам многу посреќен, поисполнет, повесел живот од сите луѓе кои се молат што ги познавам лично.
Зошто?

Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 23:30
Originally posted by polzavce polzavce напиша:

Кога би се молела по правила, тогаш тоа би било лицемерие. Сакам да му го кажам на Бог тоа што вистински го мислам, а не тоа што тој сака да го чуе. Тоа ми се чини некако лицемерно.....

Najubavo e da se molis so svoi zborovi i da mu kazes na Bog ona sto go cuvstvuvas vo sebe i Toj ke ti odgovori na iskrenata molitva

Se razbira , ako tvojata molba e vo sklad so Bozjite zakoni

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 23:31
Originally posted by pmmladen pmmladen напиша:

Никогаш не сум се молел, меѓутоа живеам многу посреќен, поисполнет, повесел живот од сите луѓе кои се молат што ги познавам лично.
Зошто?
Бог за секого има посебен план.

-------------

Постирано од: polzavce
Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 23:33

Зошто?

Тоа не значи дека и понатаму во текот на твој живот ќе биде така.....

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 23:33

Зошто?

Оти не му досадваш на Бог,а другите го спамираат со молитви

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 23:44

Zarem mislish deka Bog e zainteresiran za chovechkite misli? Bog e seznaen, t.e. se znae, duri i najdlabokite chovechki misli. So Boga vistinski mozhe da se razgovara samo duhovno, bidejki Toj e Duh, a mislite se dushevni, vrz koi mozhat da vlijaat besovi, i chesto go zabluduvaat chovekot. Bog od nas bara dobrovolno, vo ljubovta da se potchinime na Bozhjata volja. A toa shto ti sakash, se vika samovolie. Pred se, "molitva" e duhovno (molitveno) sostojanie na dushata, koga seto chovechko bitie e ustremeno kon Boga. Vo takva duhovna sostojba, dushata vo potpolna harmonija mu se potchinuva na duhot, nedozvoluvajki im na mislite i chuvstvata da ja odvlekuvaat. A za da se privede dushata vo duhovna sostojba, neophodna e duhovna disciplina, koja shto se sostoi od duhovna borba. Zatoa, Crkvata ni dala Molitvenik, kako pomoshen prirachnik za usovrshuvanje vo duhovnata disciplina. Molitvata e realno oruzhje protiv nechistata sila, a ne "sopstveno mislenje" za naslada na svojata dusha, kako shto mislish ti.

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 23:52

Asya, сакаш да кажеш дека на Бог по драго му е кога неговото дете му чита некоја напишана молитва или пак кога му кажува исрекна молба за она што го лично него го мачи или неа ја мачи?

Се сложувам со Polzavce, православните молитви се крајно лицемерие и спротивно на она што Христос ги подучуваше Своите ученици!

-------------

Датум на внесување: 29.Јануари.2009 во 23:53
Ова напишаното над мене од Асиа многу луѓе не го знаат и не сакаат да го сфатат.Си мислат дека што че му текни ќе бараат од Бог и уште се жалат дека не ги слушал.

-------------

Датум на внесување: 30.Јануари.2009 во 00:09

Asya, сакаш да кажеш дека на Бог по драго му е кога неговото дете му чита некоја напишана молитва или пак кога му кажува исрекна молба за она што го лично него го мачи или неа ја мачи?

Се сложувам со Polzavce, православните молитви се крајно лицемерие и спротивно на она што Христос ги подучуваше Своите ученици!

Na Boga mu e ugodno koga nie ja ispolnuvame Negovata Volja. A molitvite mozhat i treba da bidat molebni, no ne e pravilno da mu se obrakjame na Boga samo so molbi koga ni e potrebna Negova pomosh, osobeno ako ne sme deca, i ako ni se dadeni znaenje i rasuditelnost. Ako nekoj mozhe da chita i razbira Atomska Fizika, i da se potchinuva na prirodnite zakoni, togash sigurno mozhe da se potchini i na Zakonot Bozhji, a prvo treba da se bori protiv svoeto samovolie (gordost, ego, sueta). No, shto kje ti e Molitvenik, koga imash svoj um i mozhesh da si izmisluvash molitvi! Taka na lugjeto im sugeriraat besovite so cel da gi odvratat od duhovna borba. Gjavolot i besovite se lukavi. Tie se vo sostojba da stanat so chovekot i vo molitva, samo da go soblaznat. Chovekot koj ne e opiten vo duhovnata borba, obichno ne mozhe da gi razlikuva besovskite sugestii, t.e. ne pravi razlika pomegju dushevnost i duhovnost.

Датум на внесување: 30.Јануари.2009 во 00:19

No, shto kje ti e Molitvenik, koga imash svoj um i mozhesh da si izmisluvash molitvi! Taka na lugjeto im sugeriraat besovite so cel da gi odvratat od duhovna borba.

Ова со молитвеникот е голема глупост.Никаде Господ не пропишал таква работа, односно таков начин на молење.

Што правиме ако те снајде некоја несрека на пат или на планина.Ти треба помош од Господ ама ти не го носиш "молитвеникот православен" и џабе ти е молење. Господ нема да сака воопшто да те слуша.Треба да се молиш првен некој да наиде со молитвеник па после да ја удриш главната молитва.

Многу сте вака интересни со тоа стсвовите.

-------------

Датум на внесување: 30.Јануари.2009 во 00:26
Asya, абе каква атомска физика, не треба човек да знае ни атомска физика, ни математичка физика, ни грчка филозофија за да му упати едноставна искрена молитва на својот Небесен Татко.
На Бог му е многу помило кога едно детенце кое одвај научило неколку збора ги склопува рачињата и му упатува молба на Бог, кога му благодари за мама и тато, за сите учителката, кога се моли за болното свое другарче од клас, кога се моли за гладните деца итн. Такви молитви сака Бог! А не кога некој великодостојник му чита некои римувани молитви од некој си "свети милојко" и мисли дека достигнал некоја состојба на нирвана и дека неговата "богоугодна" (читај: лицемерна, плагијаторска) молитва ќе го предомисли Бог во неговите намери.
Не, Христос не учеше така. Христос во една прилика рече "кој не се понизи како дете, тој нема да влезе во Царството Божјо!"

-------------

Датум на внесување: 30.Јануари.2009 во 00:27
Da ne preraskazhuvam, dostavam stranici od Zakonot Bozhji na srpski jazik, a koj saka neka prevede na makedonski:

http://www.dobrodrvo.orthodox.ru/PRAVOSLAVLJE/ZAKON%20BOZIJI/GLAVNI/01%20-%20UVODNI%20POJMOVI/HTML/004.htm - http://www.dobrodrvo.orthodox.ru/PRAVOSLAVLJE/ZAKON%20BOZIJI/GLAVNI/01%20-%20UVODNI%20POJMOVI/HTML/004.htm

http://www.dobrodrvo.orthodox.ru/PRAVOSLAVLJE/ZAKON%20BOZIJI/GLAVNI/01%20-%20UVODNI%20POJMOVI/HTML/008.htm - http://www.dobrodrvo.orthodox.ru/PRAVOSLAVLJE/ZAKON%20BOZIJI/GLAVNI/01%20-%20UVODNI%20POJMOVI/HTML/008.htm

http://www.dobrodrvo.orthodox.ru/PRAVOSLAVLJE/ZAKON%20BOZIJI/GLAVNI/01%20-%20UVODNI%20POJMOVI/HTML/009.htm - http://www.dobrodrvo.orthodox.ru/PRAVOSLAVLJE/ZAKON%20BOZIJI/GLAVNI/01%20-%20UVODNI%20POJMOVI/HTML/009.htm

http://www.dobrodrvo.orthodox.ru/PRAVOSLAVLJE/ZAKON%20BOZIJI/GLAVNI/01%20-%20UVODNI%20POJMOVI/HTML/010.htm - http://www.dobrodrvo.orthodox.ru/PRAVOSLAVLJE/ZAKON%20BOZIJI/GLAVNI/01%20-%20UVODNI%20POJMOVI/HTML/010.htm

http://www.dobrodrvo.orthodox.ru/PRAVOSLAVLJE/ZAKON%20BOZIJI/GLAVNI/02%20-%20MOLITVE/DEO%20DRUGI%20-%20SADRZAJ.htm - http://www.dobrodrvo.orthodox.ru/PRAVOSLAVLJE/ZAKON%20BOZIJI/GLAVNI/02%20-%20MOLITVE/DEO%20DRUGI%20-%20SADRZAJ.htm

Датум на внесување: 30.Јануари.2009 во 00:37
Не грижете се за ништо, туку во сè преку молитва и молба со благодарност искажувајте ги своите просби пред Бога!    
                          филипјани 4-6

Никаде не кажува дека треба да се заземе некоја посебна физичка или психичка состојба или пак дека треба со посебни реченици да се обракаме на Бог преку молитвата.

-------------

Датум на внесување: 30.Јануари.2009 во 00:37
Значи кога човек не се моли,тоа е грев. Незнаев.Ааа срам да ми е.

-------------

Датум на внесување: 30.Јануари.2009 во 00:46
Originally posted by izvoren izvoren напиша:

Не грижете се за ништо, туку во сè преку молитва и молба со благодарност искажувајте ги своите просби пред Бога!    
                          филипјани 4-6

Интересно е што стихот вели СВОИТЕ просби, а не да просбите на некој "преподобен".

-------------

Датум на внесување: 30.Јануари.2009 во 00:51

No, shto kje ti e Molitvenik, koga imash svoj um i mozhesh da si izmisluvash molitvi! Taka na lugjeto im sugeriraat besovite so cel da gi odvratat od duhovna borba.

Ова со молитвеникот е голема глупост.Никаде Господ не пропишал таква работа, односно таков начин на молење.

Што правиме ако те снајде некоја несрека на пат или на планина.Ти треба помош од Господ ама ти не го носиш "молитвеникот православен" и џабе ти е молење. Господ нема да сака воопшто да те слуша.Треба да се молиш првен некој да наиде со молитвеник па после да ја удриш главната молитва.

Hristos Sam gi upatuval Svoite uchenici na duhovna disciplina, i gi uchel kako da se molat. Vo Evangelieto se zapishani osnovite i najbitni raboti, koishto se odnesuvaat na verata (Hristovo uchenje), a ne site detali. Hristos ni ja dava molitvata "Oche nash" (upatena kon Otecot) kako obrazec: Da bide voljata Bozhja, kako na nebesata, taka i na zemjata. A toa znachi deka i molitvata treba da bide po voljata Bozhja.

Chovekot sekogash treba da mu se obrati na Boga vo molebna (prozbena) molitva, ako e vo nevolja. No, taa e samo eden vid na molitva - "po potreba", a hristijaninot treba postojano da se moli na Gospoda, vo sekoe vreme i nevreme, i prvenstveno, da mu voznesuva slava na Boga.     

Датум на внесување: 30.Јануари.2009 во 01:01

Не грижете се за ништо, туку во сè преку молитва и молба со благодарност искажувајте ги своите просби пред Бога!                               филипјани 4-6

Интересно е што стихот вели СВОИТЕ просби, а не да просбите на некој "преподобен".

Ako obratish vnimenie, kje vidish deka Pravoslavnata Crkva ne gi ostava svoite vernici vo neznaenje, a ni dala molitven prirachnik (Molitvenik), koj sodrzhi pravila, upatstva i molitvi za sekoja prilika i neprilika. Vprochem, od bilo koja oblast na naukata i zhivotot, ne postoi niedna disciplina bez pravila. Ushte povekje, duhovnata disciplina, koja e najteshka, ne bi bila vozmozhna bez pravila. Ako mislish deka e mozhna duhovna disciplina vo anarhija (kako shto na chovekot kje mu tekne), ti si vo golema zabluda!

Датум на внесување: 30.Јануари.2009 во 01:05
Asya, колку сакаш филозофирај, јас повеќе му верувам на Светото Писмо отколку тебе плазење

-------------

Датум на внесување: 30.Јануари.2009 во 01:09

Hristos Sam gi upatuval Svoite uchenici na duhovna disciplina, i gi uchel kako da se molat. Vo Evangelieto se zapishani osnovite i najbitni raboti, koishto se odnesuvaat na verata (Hristovo uchenje), a ne site detali. Hristos ni ja dava molitvata "Oche nash" (upatena kon Otecot) kako obrazec: Da bide voljata Bozhja, kako na nebesata, taka i na zemjata. A toa znachi deka i molitvata treba da bide po voljata Bozhja.

Chovekot sekogash treba da mu se obrati na Boga vo molebna (prozbena) molitva, ako e vo nevolja. No, taa e samo eden vid na molitva - "po potreba", a hristijaninot treba postojano da se moli na Gospoda, vo sekoe vreme i nevreme, i prvenstveno, da mu voznesuva slava na Boga.     

Секое наше обракање кон Бог, секоја молитва на Него му е мила.Затоашто Го признаваме за свој татко .Нема молитви што му се мили и молитви што не му се мили на Бог.Нормално да се во склад на христијанскиот начин на живеење

А пак за стихот
Да биде вољата Божја како на небесата, така и на земјата.
Знаеш кој е кнез на овој свет?Христос јасно го кажа тоа.да биде значи вољата Божја и на земјата исто како на небото, да не дозволи Бог да се оствари вољата на оној другиот во нашите животи.

Нема врска тоа со угодна молитва како си напишала.

-------------

Датум на внесување: 30.Јануари.2009 во 01:10

Не грижете се за ништо, туку во сè преку молитва и молба со благодарност искажувајте ги своите просби пред Бога!                               филипјани 4-6

No, voopshto ne e interesno, toa shto ti ne sakash da ja svatish sushtinata na molitvata, i se fakash za eden zbor. Se razbira deka treba da mu gi iskazhuvame svoite prosbi na Gospoda, no toa ne znachi deka molitvata treba da se ogranichuva samo na "prosba".

Датум на внесување: 30.Јануари.2009 во 01:14

No, voopshto ne e interesno, toa shto ti ne sakash da ja svatish sushtinata na molitvata, i se fakash za eden zbor. Se razbira deka treba da mu gi iskazhuvame svoite prosbi na Gospoda, no toa ne znachi deka molitvata treba da se ogranichuva samo na "prosba".

Било каква молитва која ја упатуваш до Бог неможе да ја препишуваш од некого и да рецитираш некакви волшебни зборови од некоја истотака волшебна книга.

-------------

Датум на внесување: 30.Јануари.2009 во 01:15

Asya, колку сакаш филозофирај, јас повеќе му верувам на Светото Писмо отколку тебе плазење

Za zhal, ti ne go razbirash Svetoto Pismo! Ednash ti postaviv prashanje i istoto go povtoruvam: Kako kje ja razberesh Biblijata (duhovna kniga), vo otsustvo na Svetiot Duh?

Vo Evangelieto, Hristos veli deka Otecot kje i go prati Svetiot Duh na Crkvata, za da ja vodi, a ne na sekoj samoproglasen prorok.

Датум на внесување: 30.Јануари.2009 во 01:22

филипјани 4-6

Никаде не кажува дека треба да се заземе некоја посебна физичка или психичка состојба или пак дека треба со посебни реченици да се обракаме на Бог преку молитвата.

Dali si chul za "strav Bozhji"? Ako chovekot nema strav Bozhji, se mu e badijala, bidejki vistinskata vera zapochnuva so strav Bozhji. Zarem potrebno e da pishuva vo knigite na Biblijata kako chovekot treba da se odnesuva? Pa, tamu ne pishuva deka mazhot treba da ja simne kapata vo Bozhjiot hram, sepak ja simnuva.

Датум на внесување: 30.Јануари.2009 во 01:23

Za zhal, ti ne go razbirash Svetoto Pismo! Ednash ti postaviv prashanje i istoto go povtoruvam: Kako kje ja razberesh Biblijata (duhovna kniga), vo otsustvo na Svetiot Duh?

Vo Evangelieto, Hristos veli deka Otecot kje i go prati Svetiot Duh na Crkvata, za da ja vodi, a ne na sekoj samoproglasen prorok.

За да го добиеш Светиот Дух треба да поверуваш во Христос.А како ке поверуваш ако не ја разбереш вистината, а пак вистината е запишана во Библијата.

Библијата си е напишана на чист и разбирлив македонски јазик и многу е лесна за разбирање освен откровението.Така да не треба некоја посебна духовност за читање Библија.

Единствен услов што треба да го исполниш за да ја читаш Библијата е да имаш само желба.Ако не го исполнуваш овој услов тогаш е опасно.

-------------

Датум на внесување: 30.Јануари.2009 во 01:23
А како ќе го добиеш Светиот Дух ако не поверуваш во Исус?
А како ќе поверуваш во Него ако не дознаеш Кој е Тој и кое е Неговото учење?
А како ќе го дознаеш тоа ако не прочиташ во Светото Писмо?

Значи, читаме од Светото Писмо и таму Бог ни ги открива елементарните вистини и потоа доколку поверуваме во нив, Бог ни го праќа Светиот Дух кој не упатува и во подлабоките вистини.
Но ова со молитвата спаѓа во елементарните учења. Јасно апостолот вели: "искажувајте ги своите просби пред Бога!" и за овој стих не ти треба никакво толкување, затоа што СВОИТЕ значи своите, а не молитвите на некој преподобен или некој великодостојник.

-------------

Датум на внесување: 30.Јануари.2009 во 01:33

филипјани 4-6

Dali si chul za "strav Bozhji"? Ako chovekot nema strav Bozhji, se mu e badijala, bidejki vistinskata vera zapochnuva so strav Bozhji. Zarem potrebno e da pishuva vo knigite na Biblijata kako chovekot treba da se odnesuva? Pa, tamu ne pishuva deka mazhot treba da ja simne kapata vo Bozhjiot hram, sepak ja simnuva.

На прво место кај христијанинот како особина сакаш да кажеш дека треба да е стравот од Бог.Господ не сака уплашени верници . Никаде не рекол Бог да се плашиме од Него и само да се плашиме и се што ке превиме да биде со страв направено.Треба да имаме страхопочит, инаку Бог е љубов Бог е трпение Бог е милост итн.Никаде не пишува Бог е страв.

-------------

Постирано од: Pentakostalec
Датум на внесување: 30.Јануари.2009 во 02:26
Nikoj Ne Me Odogovori...kade pisuva deka Pentakosna e sekta...

Датум на внесување: 30.Јануари.2009 во 03:26

За да го добиеш Светиот Дух треба да поверуваш во Христос.А како ке поверуваш ако не ја разбереш вистината, а пак вистината е запишана во Библијата.

Библијата си е напишана на чист и разбирлив македонски јазик и многу е лесна за разбирање освен откровението.Така да не треба некоја посебна духовност за читање Библија.

Единствен услов што треба да го исполниш за да ја читаш Библијата е да имаш само желба.Ако не го исполнуваш овој услов тогаш е опасно.

Za da go dobiesh Svetiot Duh treba da si krsten vo Crkvata Hristova. Odnosno, chovekot dobiva pristap kon Svetiot Duh, kako i Angel hranitel pri samoto krshtenie. Sepak, toa ne znachi deka hristijaninot ima vlast nad Svetiot Duh, a za da go zadrzhi treba da zhivee bogougoden zhivot vo Crkvata Hristova. Verata bez dela e mrtva, a sluzhbata Bozhja: Liturgija, Evharistija, molitva, post, itn., se hristijanski dela, na koi shto Gospod ne povikuva.

Originalnite knigi na Stariot Zavet na Biblijata, bile napishani na hebrejski jazik, a jazikot na Noviot Zavet e grchki. Pred da postoi Biblijata i da bide prevedena na drugi jazici, postoela Crkvata Hristova i nejzinoto Sveto Predanie. Noviot Zavet e delo na Crkvata Hristova, koja shto e vodena od Svetiot Duh. Sekoj mozhe da ja chita Biblijata, no sekoj ne mozhe pravilno da ja razbere, i ne e potrebna "posebna" duhovnost, tuku konkretno e potreben Svetiot Duh. Biblijata e sveta duhovna kniga, koja shto ni e dadena duhovno da ja primime, a ne da se iskrivuva i samovolno da se tolkuva, kako shto chinat ereticite i sektite.

Датум на внесување: 30.Јануари.2009 во 03:46

А како ќе го добиеш Светиот Дух ако не поверуваш во Исус?
А како ќе поверуваш во Него ако не дознаеш Кој е Тој и кое е Неговото учење?

А како ќе го дознаеш тоа ако не прочиташ во Светото Писмо?

Значи, читаме од Светото Писмо и таму Бог ни ги открива елементарните вистини и потоа доколку поверуваме во нив, Бог ни го праќа Светиот Дух кој не упатува и во подлабоките вистини.

Но ова со молитвата спаѓа во елементарните учења. Јасно апостолот вели: "искажувајте ги своите просби пред Бога!" и за овој стих не ти треба никакво толкување, затоа што СВОИТЕ значи своите, а не молитвите на некој преподобен или некој великодостојник.

"A Утешителот, Светиот Дух, Кого Otecot Moj ќе Го испрати во Мое име, ќе ве научи сè и ќе ве потсети на сè што ви реков" (Jovan 14:26).

"Тогаш ги положија рацете на нив и тие Го примија Светиот Дух. А кога Симон виде дека Светиот Дух се дава со полагање на апостолските раце , им понуди сребреници, велејќи: „Дајте ми ја мене таа власт, на кого ќе ги положам рацете, да Го прими Светиот Дух!” Но Петар му рече: „Нека одат во пропаст твоите сребреници заедно со тебе, зашто си помислил да го добиеш Божјиот дар со сребреници! Нема за тебе ни дел ни учество во оваа работа, зашто твоето срце не е право пред Бога" (Dela Ap. 17-31).

"И Ананиј отиде, и влезе во куќата и ги положи рацете на него и рече: „Брате Савле, Господ Исус, Кој ти се јави на патот по кој доаѓаше, ме испрати за да прогледаш и да се исполниш со Светиот Дух” (Dela Ap. 9:17).

"И така, црквите по цела Јудеја, Галилеја и Самарија беа во мир; се изградуваа и одеа во Господовиот страв и со утехата на Светиот Дух, се намножуваа" (Dela Ap. 9:31).

Kako shto gledash (ako mozhezh da vidish), Hristos im go veti Svetiot Duh na svoite uchenici (apostoli), t.e. na Crkvata Svoja. Spored Svetoto Pismo, Svetiot Duh se dava preku "polaganje na racete", t.e. rakopolaganje na sveshtenosluzhiteli. Hristos gi rakopolozhil apostolite, koi ponatamu go predavale apostolskoto preemstvo (nasledstvo). Toa, znachi deka samo krstenite vo Crkvata Hristova - taa shto ima kontinuitet na apostolsko nasledstvo mozhat da go primat Svetiot Duh. Vo eden prtehoden post (ne se sekjavam na koja tema), dostaviv istoriski dokazi za apostolskoto preemstvo na Pravoslavnata Crkva, koja shto e edinstvena: Edna, Sveta, Soborna i Apostolska Crkva.

Датум на внесување: 30.Јануари.2009 во 03:46

Зошто?

Тоа не значи дека и понатаму во текот на твој живот ќе биде така.....

Ova e vistinski biser! Znachi mozhe da se sluchi i obratnoto, da se moli i da bide nesrekjen, ispraznet i rastazhen.

-------------

Датум на внесување: 30.Јануари.2009 во 04:25

филипјани 4-6

На прво место кај христијанинот како особина сакаш да кажеш дека треба да е стравот од Бог.Господ не сака уплашени верници . Никаде не рекол Бог да се плашиме од Него и само да се плашиме и се што ке превиме да биде со страв направено.Треба да имаме страхопочит, инаку Бог е љубов Бог е трпение Бог е милост итн.Никаде не пишува Бог е страв.

"Strav Bozhji" ne e uplashenost od Boga, tuku stravopochiten trepet pred velichieto na Boga. A so takvo soznanie za bezgranichnosta na Bozhjata velichina i sila, chovekot ne smee da se odnesuva pred Nego bilo kako, tuku se trudi da zhivee bogougodno, t.e. ne samo vo molitvata, tuku sekogash i vo se da ja ispolnuva voljata Bozhja.

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk