IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Контрадикторни моменти во к*ранот и Библијата
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Контрадикторни моменти во к*ранот и Библијата

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314 36>
Автор
Порака
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2008 во 03:01
Shumadinche - znaesh li za koj tekst stanuva zbor tuka i imash li poznavanja od deloto na Bukhari?
Кон врв
ZlatniLiljan Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 22.Февруари.2008
Поени: 346
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ZlatniLiljan Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2008 во 04:22
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Shumadinche - znaesh li za koj tekst stanuva zbor tuka i imash li poznavanja od deloto na Bukhari?

zidarski pocit, nekako sme pomesani na forumov i preskoknuvame mnogu stvari.. Zalam sto tvoeto prasanje ne e odgovoreno, iako smetam deka tebe odgovorot prilicno ti e jasen, mislam deka imas poznavanje od Islam, a isto intelegentna licnost si,, no tvoe si e tvoe i treba da go branis, a na tudzoto da mu najdes manaнамигнување

Za zal pisuvam vo nedogledno vreme i nemozam mnogu da se zadrzam na odgovorot.
 Kako prvo imam Buhari se smeta kako eden od najverodostojnite prenesuvaci na Hadisi (zborovi od Bozjiot pratenik), ima pisuvano mnogu dela, a negovo najpoznato delo e Zbirka Sahih (verodostojni) Hadisi.
 Verodostojnosta na Hadisite se smeta po lanecot na prenesuvaci. Negovoto delo e pisuvano celi 16 godini, i ima zabelezano nekolku iljadi hadisi, deloto e staveno na stroga recenzura, go imaat pregleduvano najgolemite islamski naucnjaci vo toa vreme,, i samo na 80 od nekolkute iljadi Hadisi sto gi ima zabelezano vo negovoto delo e najdena zamerka, za ovie lanecot na prenesuvanje ne e tolku verodostoen kako sto smetal samiot  Buhari.  So toa se potvrduva deka iako prestavuval Golem naucnik so site atributi na zborot, Buhari bil covek kako i site nie, a od tuka e logicno da covek pravi greska. Se nadevam deka do nekade ti odgovoriv na tvoeto prasanje, ako ne vo druga prilika ce se potrudam povece.
so pocit ZlatniLiljan
Islam es Para Todas’’ (“Islam je za svakoga")
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2008 во 04:42
Liljan, ne me razbiraj pogreshno - vo sluchajov ne branam i ne naogjam maana...
Prashuvam za ova zatoa shto ovaa tema e edno od kluchnite nedorazbiranja megju islamot i zapadniot svet denes. Navistina ne navleguvam vo ispravnosta ili neispravnosta na toa shto Muhammed go napravil - toj e vash prorok i vie smetate deka toa shto pravel e pravedno, ne se mesham vo toa voopshto. Stanuva zbor za idejna razlika megju dva sveta koja dokolku ne e razbrana pravilno, sozdava mnogu golem razdor. Zatoa se obiduvam da dobijam objasnuvanje i stav po povod ova prashanje. Kako shto rekov - eden od chlenovite na forumov (koj za zhal vo posledno vreme ne e mnogu aktiven) mi veti deka kje pishe denovive tochno objasnuvanje na temata, pa kje go pochituvam toa i kje pochekam toj da se izjasni. Ako vo megju vreme nekoj drug musliman ima vakvo jasno objasnuvanje kako ova na Liljan, kje mi bide drago da go chujam.
So pochit,
Zidarski
Кон врв
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2008 во 15:28
Pa ajde be kaj e toj odogvor pa da mozeme da gi spalime istoriite i da kazeme deka ne vredat...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2008 во 18:52

Ima golema vrska - zatoa shto e ochigledna kontradiktornost... Vo mnogu napisi tuka beshe kazhano i dokazhano deka Aisha ne bila na 6 godini koga se ozhenila, nitu na 9 koga bila so Muhammed. Bukhari veli sosema drugo. Bitno e da se razjasni koj e vo pravo i kakov e stavot na Islamot po ova prashanje...

Ова прашање апсолутно не заслужува да биде на оваа тема.Прашањето е 100% надвор од темата.Може да се постави на соодветна тема.Зидарски:треба да направиш разлика помеѓу Qur,an и Хадис.Тоа не е исто.Овде станува збор за контрадикторни моменти во Библијата и Qur,anot ,а не во Хадисот на Пратеникот с.а.в.с.
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2008 во 18:55
Originally posted by efendija efendija напиша:

Ima golema vrska - zatoa shto e ochigledna kontradiktornost... Vo mnogu napisi tuka beshe kazhano i dokazhano deka Aisha ne bila na 6 godini koga se ozhenila, nitu na 9 koga bila so Muhammed. Bukhari veli sosema drugo. Bitno e da se razjasni koj e vo pravo i kakov e stavot na Islamot po ova prashanje...

Ова прашање апсолутно не заслужува да биде на оваа тема.Прашањето е 100% надвор од темата.Може да се постави на соодветна тема.Зидарски:треба да направиш разлика помеѓу Qur,an и Хадис.Тоа не е исто.Овде станува збор за контрадикторни моменти во Библијата и Qur,anot ,а не во Хадисот на Пратеникот с.а.в.с.

Dobredojde brat Efendija,nazad na Forum!!!!!!!!!!!!!!

Dzezakellahu Hajra ja Ehi !!!!!!!!!!!!!!!!

Изменето од Halid ibn Velid - 07.Март.2008 во 18:56
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2008 во 18:58
Originally posted by Halid ibn Velid Halid ibn Velid напиша:

Originally posted by efendija efendija напиша:

Dobredojde brat Efendija,nazad na Forum!!!!!!!!!!!!!!

Dzezakellahu Hajra ja Ehi !!!!!!!!!!!!!!!!

Селам Алејкум брате Халиде-добро ве најдов!Иншаллах Аллах џ.ш. да не награди на сите.
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
Halid ibn Velid Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Јануари.2008
Поени: 1145
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Halid ibn Velid Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2008 во 19:00
We Selam,brat Efendija!! Insallah!!!

Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 07.Март.2008 во 20:31
Vo pravo si efendija... treba da otvoram nova tema so ova...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2008 во 23:56

Borite se protiv onih kojima je data Knjiga, a koji ne vjeruju ni u Allaha ni u onaj svijet, ne smatraju zabranjenim ono što Allah i Njegov Posalnik zabranjuju i ne ispovijedaju istinsku vjeru - sve dok ne daju glavarinu poslušno i smjerno. Sura 9:29

Jevreji govore: "Uzejr je - Allahov sin", a kršcani kažu: "Mesih je - Allahov sin."* To su rijeci njihove, iz usta njihovih, oponašaju rijeci nevjernika prijašnjih - ubio ih Allah! Kuda se odmecu? Sura 9:30

Neli e ovaa kontraverzno?? kakvo znacenje imaat ovie ajeti???
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Almahdi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 15.Март.2008
Поени: 183
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Almahdi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2008 во 00:06
Станува збор за два различни ајети, две различни упатства, нема ништо контраверзно.
Кон врв
laki svedska Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 18.Февруари.2008
Поени: 55
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај laki svedska Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2008 во 00:12

Edno prasanje za koe mozda i ste odgovarale no ke mi odzeme mnogu vreme da se vrakam nazad pa ke prasam
Zosto mislite deka i dvete bozji knigi se razlicni i dali se pisuvani pod diktat na ist bog ili se gore poveke bogovi vkljucuvajki gi i hindu i budizmot.
Кон врв
Aisha Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 03.Декември.2007
Локација: Palestine
Поени: 1119
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Aisha Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2008 во 00:20
Ova prasanje te vrakaaaaaaaaaaaaaa mnogu nazad!!!!

Postoi samo eden BOG! Eden i EDinstven!
Samo vo Nego veruvame i samo na Nego mu se molime!

Od prviot Pratenik na zemjata Adam, pa do posledniot Muhamed, neka e Bozji mir nad niv, postojano bila prenesuvana istata poraka - EDNOSTVOTO NA BOGA!!!

I site veke dobro poznati knigi se Objava od Boga!
Za toa mozes i samo da procitas vo naslovite na nekoi temi na forumov!

ako kupis obicna masina ke ti treba upatstvo kako da ja koristis, ako go nemas ke se rasipe masinata. Taka i Bog koga ne nastanil na zemjava ni dal upatstvo (Sveti Knigi) kako da ziveeme, ako ne gi sledime togas kakov li ke bide samo nasiot zivot!?!?! POstojano nesto ke otkazuva poradi pogresnata upotreba! Zarem ne!

Almahdi brate, dobrodojde na forumov!
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 16.Март.2008 во 00:23
Originally posted by Almahdi Almahdi напиша:

Originally posted by laki svedska laki svedska напиша:

Edno prasanje za koe mozda i ste odgovarale no ke mi odzeme mnogu vreme da se vrakam nazad pa ke prasam
Zosto mislite deka i dvete bozji knigi se razlicni i dali se pisuvani pod diktat na ist bog ili se gore poveke bogovi vkljucuvajki gi i hindu i budizmot.

Библијата не е Божја книга, к*ранот е Божја книга. Затоа приметуваш разлика помеѓу Божјата книга Светиот к*ран и книгата напишана од . . . . многумина - Библијата.

A koj si ti da doneses zaklucok koja e bozja kniga i da negiras ????

Kolku sto e za tebe svet k*ranot tolku e za mene sveta biblijata...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 1011121314 36>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,250 секунди.