|
Контрадикторни моменти во к*ранот и Библијата |
Внеси реплика | страница <1 1011121314 36> |
Автор | |||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Shumadinche - znaesh li za koj tekst stanuva zbor tuka i imash li poznavanja od deloto na Bukhari?
|
|||
ZlatniLiljan
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 22.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 346 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
zidarski pocit, nekako sme pomesani na forumov i preskoknuvame mnogu stvari.. Zalam sto tvoeto prasanje ne e odgovoreno, iako smetam deka tebe odgovorot prilicno ti e jasen, mislam deka imas poznavanje od Islam, a isto intelegentna licnost si,, no tvoe si e tvoe i treba da go branis, a na tudzoto da mu najdes mana Za zal pisuvam vo nedogledno vreme i nemozam mnogu da se zadrzam na odgovorot. Kako prvo imam Buhari se smeta kako eden od najverodostojnite prenesuvaci na Hadisi (zborovi od Bozjiot pratenik), ima pisuvano mnogu dela, a negovo najpoznato delo e Zbirka Sahih (verodostojni) Hadisi. Verodostojnosta na Hadisite se smeta po lanecot na prenesuvaci. Negovoto delo e pisuvano celi 16 godini, i ima zabelezano nekolku iljadi hadisi, deloto e staveno na stroga recenzura, go imaat pregleduvano najgolemite islamski naucnjaci vo toa vreme,, i samo na 80 od nekolkute iljadi Hadisi sto gi ima zabelezano vo negovoto delo e najdena zamerka, za ovie lanecot na prenesuvanje ne e tolku verodostoen kako sto smetal samiot Buhari. So toa se potvrduva deka iako prestavuval Golem naucnik so site atributi na zborot, Buhari bil covek kako i site nie, a od tuka e logicno da covek pravi greska. Se nadevam deka do nekade ti odgovoriv na tvoeto prasanje, ako ne vo druga prilika ce se potrudam povece. so pocit ZlatniLiljan |
|||
Islam es Para Todas’’ (“Islam je za svakoga")
|
|||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Liljan, ne me razbiraj pogreshno - vo sluchajov ne branam i ne naogjam maana...
Prashuvam za ova zatoa shto ovaa tema e edno od kluchnite nedorazbiranja megju islamot i zapadniot svet denes. Navistina ne navleguvam vo ispravnosta ili neispravnosta na toa shto Muhammed go napravil - toj e vash prorok i vie smetate deka toa shto pravel e pravedno, ne se mesham vo toa voopshto. Stanuva zbor za idejna razlika megju dva sveta koja dokolku ne e razbrana pravilno, sozdava mnogu golem razdor. Zatoa se obiduvam da dobijam objasnuvanje i stav po povod ova prashanje. Kako shto rekov - eden od chlenovite na forumov (koj za zhal vo posledno vreme ne e mnogu aktiven) mi veti deka kje pishe denovive tochno objasnuvanje na temata, pa kje go pochituvam toa i kje pochekam toj da se izjasni. Ako vo megju vreme nekoj drug musliman ima vakvo jasno objasnuvanje kako ova na Liljan, kje mi bide drago da go chujam. So pochit, Zidarski |
|||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Pa ajde be kaj e toj odogvor pa da mozeme da gi spalime istoriite i da kazeme deka ne vredat...
|
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
efendija
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ова прашање апсолутно не заслужува да биде на оваа тема.Прашањето е 100% надвор од темата.Може да се постави на соодветна тема.Зидарски:треба да направиш разлика помеѓу Qur,an и Хадис.Тоа не е исто.Овде станува збор за контрадикторни моменти во Библијата и Qur,anot ,а не во Хадисот на Пратеникот с.а.в.с. |
|||
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
|||
Halid ibn Velid
Сениор Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1145 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Dobredojde brat Efendija,nazad na Forum!!!!!!!!!!!!!! Dzezakellahu Hajra ja Ehi !!!!!!!!!!!!!!!! Изменето од Halid ibn Velid - 07.Март.2008 во 18:56 |
|||
efendija
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Селам Алејкум брате Халиде-добро ве најдов!Иншаллах Аллах џ.ш. да не награди на сите. |
|||
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
|||
Halid ibn Velid
Сениор Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1145 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
We Selam,brat Efendija!! Insallah!!!
|
|||
zidarski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Vo pravo si efendija... treba da otvoram nova tema so ova...
|
|||
Templarius
Сениор Регистриран: 12.Февруари.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 2754 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Borite se protiv onih kojima je data Knjiga, a koji ne vjeruju ni u Allaha ni u onaj svijet, ne smatraju zabranjenim ono što Allah i Njegov Posalnik zabranjuju i ne ispovijedaju istinsku vjeru - sve dok ne daju glavarinu poslušno i smjerno. Sura 9:29 Jevreji govore: "Uzejr je - Allahov sin", a kršcani kažu: "Mesih je - Allahov sin."* To su rijeci njihove, iz usta njihovih, oponašaju rijeci nevjernika prijašnjih - ubio ih Allah! Kuda se odmecu? Sura 9:30 Neli e ovaa kontraverzno?? kakvo znacenje imaat ovie ajeti??? |
|||
Give me your secrets
Bring me a sign Give me a reason To walk the fire See another dawn Through our son's eyes You give me a reason To walk the fire. |
|||
Almahdi
Сениор Регистриран: 15.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 183 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Станува збор за два различни ајети, две различни упатства, нема ништо контраверзно.
|
|||
laki svedska
Група Регистриран: 18.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 55 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Edno prasanje za koe mozda i ste odgovarale no ke mi odzeme mnogu vreme da se vrakam nazad pa ke prasam Zosto mislite deka i dvete bozji knigi se razlicni i dali se pisuvani pod diktat na ist bog ili se gore poveke bogovi vkljucuvajki gi i hindu i budizmot. |
|||
Aisha
Сениор Регистриран: 03.Декември.2007 Локација: Palestine Статус: Офлајн Поени: 1119 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ova prasanje te vrakaaaaaaaaaaaaaa mnogu nazad!!!!
Postoi samo eden BOG! Eden i EDinstven! Samo vo Nego veruvame i samo na Nego mu se molime! Od prviot Pratenik na zemjata Adam, pa do posledniot Muhamed, neka e Bozji mir nad niv, postojano bila prenesuvana istata poraka - EDNOSTVOTO NA BOGA!!! I site veke dobro poznati knigi se Objava od Boga! Za toa mozes i samo da procitas vo naslovite na nekoi temi na forumov! ako kupis obicna masina ke ti treba upatstvo kako da ja koristis, ako go nemas ke se rasipe masinata. Taka i Bog koga ne nastanil na zemjava ni dal upatstvo (Sveti Knigi) kako da ziveeme, ako ne gi sledime togas kakov li ke bide samo nasiot zivot!?!?! POstojano nesto ke otkazuva poradi pogresnata upotreba! Zarem ne! Almahdi brate, dobrodojde na forumov! |
|||
PROUD TO BE A MUSLIM!!!!
|
|||
Templarius
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
A koj si ti da doneses zaklucok koja e bozja kniga i da negiras ???? Kolku sto e za tebe svet k*ranot tolku e za mene sveta biblijata... |
|||
Give me your secrets
|||
Внеси реплика | страница <1 1011121314 36> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |