|
СКОПЈЕ 2014 или ЛУНА ПАРК '14 |
Внеси реплика | страница <1 109110111112113 229> |
Автор | |
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
- зарем треба да се разбирам од политика во врска со овој проект, кога нема никаква врска со било какви внматрешни или надворешни прашања и проблеми на државата? (да не ме разберете погрешно, планот сам по себе создава голем удар за останатите проблеми на државата, но не мислев на тоа) - иако планот е побуден од политички иницијативи, страсти и бенефиции, сепак се работи за урбанизација на главниот град на државата, која не треба да има никаква врска со политика во нормални услови, и последен нжорган на државата кој треба да се замара со такво нешто е владата на државата - урбанизацијата на градот треба да се гледа од технички и функционален аспект најпрво, а потоа, кога се ќе биде одредено, архитектите да си ја дизајнираат естетиката на објектите, а властите само да изберат архитекти и нивни идеи и за тие што не знаат, постои една работа, наречена е урбанистички план, тој е предодреден и не може некој да си доцртува што сака во него по желба тоа е проблемот во градот скопје, секој нов план не се совпаѓа со претходниот и секој нов план е зависен од новите власти, кои се повеќе лечат комплекси врз него, пред земјотресот, градот имал план, некој го укакал поради политика, по земјотресот, градот повторно добил план и повторно некој го укакал, па дојде транзиција и криминал, па мораше градот да се доукака, па како финиш доаѓа СК2014 кој поприлично повторно го укакува урбанистичкиот план на Скопје на недограден и недодефиниран план додаваат сосема нов план кој нема ниедна спојна точка со претходниот поради лични фрустрации искрено, помило би ми било да го срамнат цел град со земја, одколку во радиус од 500 метри да имам брутализам, квази историски стилови и турска архитектура и згора на тоа, сето тоа вкупно да скапува со текот на времето и никој да не го чува и освежува, а одредени проекти и објекти кои 100% сум сигурен дека би придонеле за развојот на градот и државата се фрлаат во заборав и стојат во нечија фиока... |
|
размисли пред да напишеш глупост
|
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...na dve pedi zemja,...trista spomenici,
samo , aj ...vo tekot na vremeto i da se nasobrale,...razbirlivo e,
...ama odednash da gi pravish,...?!
...pa, kade be go ima toa na ovoj svet, ...na drugo mesto?!
|
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
bluebell
Сениор the craziest Регистриран: 14.Септември.2007 Статус: Офлајн Поени: 8041 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Е баш ми ги уништи прошетките со маж ми овој мегаломански проект!
Алергичен е на споменици, а на секој чекор се судираш со по некој новоизникнат!
|
|
always look on the bright side of the life!
|
|
Persej7
Сениор Регистриран: 21.Октомври.2010 Статус: Офлајн Поени: 254 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Супер е проектот, баш е тамам. Се заокружува ликот на Скопје и му се дава историски контекст, како што впрочем и треба да има еден главен град.
Инаку се согласувам дека не треба да се политизира проектот, а управо тоа се прави за да се критикува власта и тоа најпростачки. Се изјаснија едно чудо компетентни архитекти, уметници, а урбаниот план е тоа. На кој му е криво може да се лути... Изменето од Persej7 - 24.Октомври.2010 во 20:40 |
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...zatoa povekje i ne sumnjam deka ke doagjaat povekje stranci,
(mozebi ke treba i shiljo i paja patak ( a i celata diznieva menazerija) da gi dochekuvaat so ...leb i sol )
.........otkako ke chujat za nego,
...sigurno ke posakaat i da go vidat ,..so site negovi bledi imitacii na... vo svetot najpoznatite gradbi i vozila,
...i slatko da se nasmejat na lice mesto ,
,..a i da se krstat shto se nema da mu padne na ...chovekoviot um na ovie prostori ...
sepak ,..ne e ni bitno od koja prichina ke dojde nekoj,...vazno ke bide samo ,..da dojde!
|
|
|
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
а градот не се состои во еден плоштад и тоа што има на него, туку има многу повеќе, без разлика за што зборуваме за ова второво се согласувам, тоа што мене најмногу ме нервира е што секој муабет, па макар и за банални и секојдневни работи, мора да ги вклучува нашите омилени партии и политичари од минатото и денешницата, кога се работи за нешто пшто не треба да има никаква допирна точка со политика, но од друга страна пак не можеш да не збориш за политика, бидејќи СК2014 е создаден во крајно политички цели и нема друга поента за урбанистичкиот план мора да се дискутира секогаш, ама не треба тоа да го прават платеници на СДСМ или ВМРО, туку некој друг, еве конкретно за планов беа во битка Грчев и Вангел, што ми е навистина смешно кога ќе видам какви се нивните зданиа и колкаво учество имаат во урбана мафија, а и двајцата не дебатираа, туку си филозофираа повеќе од Аристотел, како да е некое општо прашање... |
|
|
|
zagor
Сениор Уникатен песимист Регистриран: 27.Септември.2007 Локација: Congo Статус: Офлајн Поени: 12850 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
голема работа ако триумфалната капија кошта 4,5 милиони евра..што е тоа? ..еднодневен буџетски трошок!...тоа што нашата општина нема канализација која ќе опслужува 15000 граѓани стварно е трошок..таму треба тридневен буџет..15 милиони...што стварно,рака на тоа таквото(на срце мислам бе)..многу е.
и ова малку вон темава...ама замислете ....благословени да се жените на една општина на 50км од Скопје,кој понатаму не ќе мораат да перат на раце,а коритата ќе ги фрлат во историјата....затоа што нашата Влада им донесе водовод во селата ..бравоооо... а струја дали имаа? |
|
...zagor e ziv,se drugo e laga.
|
|
marsovec
Сениор Регистриран: 18.Април.2010 Статус: Офлајн Поени: 3378 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Владата им донела вода...Па нели рекоа дека е НОРВЕШКА донација...Владата е задолжена да сече ленти и да се фали со хуманитарните донации како за заостанатите држави од Африка и да продолжи да пере пари преку проектор наречен Скопје 2014.Ете и преку 3 милиопни евра некаков воин...Можеби и мајмун ќе смислат...Секоја глупост од нивна страна не ме изненадува...но зад секоја се крие пералницата....на пари...
|
|
СЕ Е КОНЕЧНО САМО ГЛУПОСТА Е БЕСКОНЕЧНА - САМО КАЈ НАС
|
|
brza
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...pa ...isto kako shto od doniranite japonski medicinski aparaturi ,..debelo im gi naplatuvaat uslugite na ...kutrite lugje vo zemjava!
|
|
|
DragancoLeskoec
Сениор Регистриран: 01.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 984 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Абе и други градој има во Македонија, стопанката нивна.
|
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
градот се гради
и центарот се гради тоа е најважно во еден град да се менува и расте према растот на жителите некој тоа го разбира а некој не некој си сака статус кво па тој со сака статус кво за тоа си има статус кво партија.. нека си гласа за неа |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
zabegan
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
до кога бе со ставот битно е да се гради, а што се гради не ни е гајле?
а градот не се гради, ако некој мисли дека градот се гради со 1000 споменици и некои недефинирани објекти призлезени од фантазии, тогаш немам коментар... |
|
|
|
DragancoLeskoec
Сениор Регистриран: 01.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 984 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Абе ајде, еден салам паркинг простор немаме во Битола...Се мајмунисват.Сите такви објекти(како шо планират да градат сега)во големите градој, биле изградени со некоја намена.Ние патиме од комплекси на ниска вредност, па сакаме да компензираме за малиот полов орган.
Изменето од DragancoLeskoec - 27.Октомври.2010 во 13:01 |
|
zabegan
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
|
|
Внеси реплика | страница <1 109110111112113 229> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |