IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Православно vs Протестантско Христијанств
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Православно vs Протестантско Христијанств

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 22>
Автор
Порака
sard Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 28.Октомври.2005
Локација: Прилеп
Статус: Офлајн
Поени: 1440
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 23:32
Originally posted by аџија аџија напиша:

во црквата нема чинови, ова не е војска сарде...LOLLOLLOL има СЛУЖБИ, повици, ОРГАНИ на Телото Христово, ПЛОДОВИ И ДАРОВИ на Духот... ти текнува? Wink

Очигледно оние христијани кои ги кажа имаат чинови!
„Треба да се биде достоен на љубовта за да се биде љубен“ - Goethe
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 23:34
Црквата духовно воинствува на земјата.
Небесната војска.
Небесната хиерархија
Господ Саваот

www.pravoslavna.mk
Кон врв
аџија Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Октомври.2006
Поени: 5474
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 23:35
Зборуваш за Символот на Верата, или Атанасискиот Символ? Биди конкретен... Првиот го има и на форумот...

Вториот, не е напишан од Атанасије, бидејќи најверојатно настанал во 6 век. Ама сепак е убав символ за Тројството... Ај потсети ме другар, се спомннува таму твојата православна црква? Се кажува ли дека спасението е во Црквата или во Христос? TongueTongue Се спомнуваат ли „отците“? Се спомнува ли Богородица? Се спомнува ли иконата? Се спомнува ли нешто од вашиот православен духовен живот??? Било што...

Памтиш ли како почнува и заврува тој документ?

Ако го прочиташ, исто ко да си добил евангелизаторска брошура од знаеш кого....LOLLOLLOL
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 23:37
Вие сте славољупци, се тепате кој ќе седне десно од Христос, ама знаеш што рече Христос кога некои во негова близина се тепаа за истото???

Потсети се, и можеби ќе сфатиш дека на вашата „црква“ и треба силна покора...

п.с. ајде кажи ми ти, пошто доста испрашуваше, ЕДЕН пред 14-ти век, што верува ИСТО, ама од А до Ш исто, како МПЦ денес?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 23:42

п.с. символот на верата не е ПРАВОСЛАВЕН, до кога ќе лажеш брееееј.. Тој го исповеда секој христијанин, а вие го сквернавите, прочитај го убаво, ќе ти стане јасно зошто....

Символот на верата не бил Православен бил протестантски. Знаеш верниците во Шведска, Германија, Холандија... влегуваат в црква и Символот на Верата на пази Св. Атанасиј го кажуваат.

и уште ти вели
до кога ќе лажеш брееееј

Се држам за глава и се прашувам дали е можно вакви луѓе да имало на земјава.
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 23:45
абе не сум ти јас крив ако не знаеш дека символот атанасиски Е ХРИСТИЈАНСКИ, дека православието НЕ ПОСТОЕЛО ТОГАШ, алоооо заблуденко.... ДО кога со бајки и сказни, наместо историја???

А и не сум ти крив, ако не знаеш дека истиот символ се користи во многу книги, молитвеници, во англиканската, лутеранската, реформираната и другите „протестантски“ подорганизации...

Само сум ти крив, што уште се занимавам со тебе, кога пак докажуваш дека врска немаш, за се треба Аџија да те учи. Па научи ме и ти мене нешто, па и јас сакам да растам, не само да делам лекциии... не е интересно вака, еднострано, како монолог е...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 23:49
Originally posted by sard sard напиша:

во црквата нема чинови, ова не е војска сарде...LOLLOLLOL има СЛУЖБИ, повици, ОРГАНИ на Телото Христово, ПЛОДОВИ И ДАРОВИ на Духот... ти текнува? Wink

Очигледно оние христијани кои ги кажа имаат чинови!

ПА ВИДИ, мене ми е јасно дека православнат организација, во услови кога не функционира како бутик, функционира како ВОЕН ОДРЕД, благословува геноцидни паравојски, повикува на насилие и убиства, подржува диктатури и повикува на вооружена борба против „непријателот“... Така да ЧИНОВИТЕ, најмалку ме чудат...
Кон врв
rome Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 10.Март.2007
Поени: 492
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај rome Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 23:56
ej sard ne samo sto ima nebesna vojska tuku i na svetot ima HRISOSKA VOJSKA SO VOJNICI VO TELO,TOA SNE NIE.protestantite koi se borime protiv lagite od gjavolot i protiv decata na gjavolot.ama sekade se tie.no ako nie vijnicite na Hristos sne pomalce ama sne hrabri i imame sabja naostrena od dve strani.
Zaljubena vo Hristos nashiot Edinstven Spasitel
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 26.Јуни.2007 во 23:58

Прво не знам колку пати не сакаше да кажеш име на ниту еден христијанин до појавата на протестантизмот бидејќи знаеше каква глупост е да се обидуваш Православните христијани да ги претвораш во протестанти. Ама бидејќи инсистирав мораше да се изглупираш и сега монасите, испосниците, патријарсите, догматичарите (значи уште по називот очигледно немаат врска со протестантизмот кој не признава ни монаси, ни исосници, ни патријарси) сакаш да ги прикажеш за протестантски верници. Се поголеми и поголеми длабочини на глупоста досегнуваш Аџија.

Clap

сам себе го аплаудирал....LOLLOLLOL

абе чоек, не се замислувај, не се занесувај, дека има прашање кое мене си ми го поставил и ме ПЛАШИ.. Бог да чува.... Има прашања што сум ги оставил да тлеат во тебе, за малце од малце да се свестиш, што прашуваш, каде луташ...

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јуни.2007 во 00:03
Цитирај Зборуваш за Символот на Верата, или Атанасискиот Символ? Биди конкретен... Првиот го има и на форумот...

Вториот, не е напишан од Атанасије, бидејќи најверојатно настанал во 6 век. Ама сепак е убав символ за Тројството... Ај потсети ме другар, се спомннува таму твојата православна црква?
Цитирај
Да!
се спомнува ЕДНАТА, а не многуте Цркви.
Цитирај Се кажува ли дека спасението е во Црквата или во Христос? TongueTongue

Да! „Едната Црква“ во која „исповедувам едно крштение за опростување на гревовите“.
Цитирај Се спомнуваат ли „отците“?

„Нема потреба кога се спомнува Црквата спомнати се и тие кои се вградиле во Црквата.
Цитирај Се спомнува ли Богородица?

Да! Се спомнува како „Богородица Дева
Се спомнува ли иконата?
Цитирај Нема потреба да се спомнува во срж на верата за Света Троица.

[QUOTE] Се спомнува ли нешто од вашиот православен духовен живот??? Било што...

Нема потреба тоа е срж на верата во Света Троица.
[QUOTE]Памтиш ли како почнува и завршува тој документ?

Памтиш за ЕДНОТО крштението во ЕДНАТА Црква?

Памтиш каде е канонизиран Символот и од кого? Памтиш ли кој го кажува в Црква. Протестантите го кажуваат. Лутер и Калвин го кажувале? Лутер и Калвин го славеле Св. Атанасиј? Признавале Патријарси како што бил Св. Атанасиј или бегале ко ѓавол од Бога од Светител како Св. Атанасиј и го заташкувале колку што може. А кога не се заташкува прави го свој. А кога ќе му се каже дека тој бил Патријарх и испосник, монах. Зарем Лутер ќе признае монах кога тој самиот како монах избегал од манастир за да се ожени со монахиња. За да си го овозможи тоа си измислил цела една нова вера. Лажење до каде може да се стигне.

Се сеќаваш на приказната за професорот од вчера!

Еден ученик кажува нешто професорот му вели дека е во право, друг му противречи на првиот. Професорот му вели и ти си во право. Трет се јавува и вели мора едниот да е повеќе во право другиот помалку. Професорот му вели и ти си во право. Сите се во право. Тоа е критериумот на вистинитоста на протестантизмот. Така е затоа што татко нивни е таткото на лагата Ѓаволот.

Изменето од sard - 27.Јуни.2007 во 00:06
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јуни.2007 во 00:05
Ти зборуваш за Атанасискиот Символ на верата, а не си го ни прочитал...

ТРАГИЧНО... CryCryCry
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јуни.2007 во 00:09
Признава монаси протестантизмот, признава целибат за епископите? Што бил Св. Атанасиј?
www.pravoslavna.mk
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај аџија Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јуни.2007 во 00:12
доста прашуваш....

ОДГОВАРАЈ!
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sard Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 27.Јуни.2007 во 00:13

Прво не знам колку пати не сакаше да кажеш име на ниту еден христијанин до појавата на протестантизмот бидејќи знаеше каква глупост е да се обидуваш Православните христијани да ги претвораш во протестанти. Ама бидејќи инсистирав мораше да се изглупираш и сега монасите, испосниците, патријарсите, догматичарите (значи уште по називот очигледно немаат врска со протестантизмот кој не признава ни монаси, ни исосници, ни патријарси) сакаш да ги прикажеш за протестантски верници. Се поголеми и поголеми длабочини на глупоста досегнуваш Аџија.

Clap

сам себе го аплаудирал....LOLLOLLOL

абе чоек, не се замислувај, не се занесувај, дека има прашање кое мене си ми го поставил и ме ПЛАШИ.. Бог да чува.... Има прашања што сум ги оставил да тлеат во тебе, за малце од малце да се свестиш, што прашуваш, каде луташ...

Еј, еј, еј Tongue Аџија the Master of religions. Oh Yeah!

Човече влезе во невозможна глупост, да го крадеш православното наследство и да го прикажуваш како протестантско. Ене ти ги храмовите од времето на Св. Атанасиј спореди ги со твојот еретички фан клуб.
www.pravoslavna.mk
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 22>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,313 секунди.