![]() |
|
Kомпарации на некои камери |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 9101112> |
Автор | ||
Igor-T ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор ![]() ![]() Регистриран: 19.Март.2006 Статус: Офлајн Поени: 622 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
Gleda gi specs za MVX3i.
Ako dobro sum videl, nema Manual Exposure mod. Taka? Hmm.... So tolku svetlo jasno deka treba da/kje izvadesh dobra slika. :) Shto sledi naredno za svadbite?... Kran? :) Slushaj se zezam. Shto da ne, ako klientot plakja. Pozdrav Igor |
||
![]() |
||
Zoran K ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
|
Aleksandar, chestitki za tvojava majstorija. Na slikive izgleda odlichno! Kako da si go kupil, a ne samiot da si go napravil. Bravo!!!
Kaj nas pred nekolku godini nekoi pochnaa da koristat stedikam, ama nabrzo se otkazhaa. Treba vreme za mestenje i balansiranje na kamerata, a ne mozhe celo vreme da se slika taka... pa stavi, simni, stavi, simni... i im se smachi na lugjeto. Dobro e ako ima dvajca kamermani, pa edniot da e so stedikam. A za kranovi... i toa ima kaj nas. Eh, pusta Amerika. Nekoi lugje sakaat se sto ke vidat, pa od edna ubava intimna familijarna veselba vo sostojba se da napravat Holivud produkcija. ![]() |
||
![]() |
||
Александар_А ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 20.Јануари.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1271 |
|
Игор, Дај малце на македонски. Не те сваќам точно за што мислиш дека нема.
Може рачно да избереш: експозиција, бленда, да подекспонираш, надекспонираш.... Рачно да го работиш фокусот, ако така сакаш, мада со стедикамот тоа е практично неизводливо, барем додека се движиш.
Нетреба којзнае колкаво светло. Во матично не го користевме ни светлото што е ставено на камерата а каква е сликата дојди и види. Може некој нареден ден да извадам некој фрејм и да закачам, да се види. Ако коза лаже рог не
![]() ![]() ![]() |
||
![]() |
||
Александар_А ![]() Модератор ![]() ![]() Регистриран: 20.Јануари.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1271 |
|
Зоран благодарам за комплиментите. Ќе ти пратам на мејл поголема фотка. (форумов не дозволува) Само уште елекот и баш ќе биде ко фабрички. (да не ми биде џабе киснењето на Машински фак. ако не го завршив сеуште
![]() Точно, треба бајаги време за местење и балансирање. Јас на свадбава скоро и да немав време, но кога го прегледувам материјалот гледам дека е одлично, ми прави ќеиф.
Ние бевме двајца на оваа свадба, така да се покриваме. (вчера почнав да го средувам материјалот, и уште сум под импресии, две камери, едната подвижна, милина за гледање).
Со стедикам комплетно, дефинитивно не е добро да се покрие една свеченост. (да не се навраќам на времето за местење и балансирање)
Сигурно некој ќе те подчукне па тоа изгледа многу полошо отколку кога е од рака или рамо, а во вакви ситуации сигурно некој ќе те подчукне
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() А пак јас си знам како е да носиш наместо 1.5 или 4 кг. (камера и батерии за светло), 15-тина кг. Треба да наплаќам како за две камери
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
|
Sakam Kazham Recham... :) Camerata ima Full auto, Auto, Tv (shutter priority), Av (aperature priority), Sand & Snow, Low Light, Night Mode, Super Night Mode, a nema M (manual) modus. Predpostavuvam deka ako ima exposure lock, mozhe da zakluchish i go pomestish drugiot parametar vo Tv ili Av mode i taka da imash totalna kontrola na exponiranje. Primer vo Tv izberish 1/50 i meterot kazhe f4.0. Zakluchish exposure i so nad i podexponiranje menuvash aperture, primer vo F2.8. Mozhe taka? Pozdrav Igor Изменето од Igor-T - 01.Јуни.2007 во 22:21 |
||
![]() |
||
|
Да, може така, но не ми текнало да проверам дали ја менува блендата. (за случајов кој го наведе) Инаку ова другово баш така функционира, како што кажа. Баш ќе видам дали ја менува блендата, или го менува осветлувањето електронски, т.е. со gain-от.
Убава досетка!
Не ми затребала регулација во формава која што ја наведе(т.е. дали ја менува блендата и обратно), обично ставам она што ми е приоритетно (Аv или Tv) уклучувам зебра ако има опасности од мноогу прегорени делови (да видам до кај е што е) и после погорната постапка. ![]() ![]() Изменето од Александар_А - 02.Јуни.2007 во 11:57 |
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
|
Mislam deka kje ja menuva blendata,
ama nema da pokazhe od kolku na kolku, tuku samo exposure lock indikatorot kje ide vo levo i desno. -/+ I mislam deka za nadexponiranje prvo kje otvara blenda do kolku mozhe, a posle slede gain up .... (++ = = (dzshhhhh - noise) ![]() Pozdrav Igor |
||
![]() |
||
|
Конечно проверив. Да по се изгледа дека ја менува блендата. Но шумот не го зголемува во некои нетолерантни граници (во мојов експеримент не приметив дека се зголемува). Оди до некаде и толку. Неможе бесконечно да се менува осветленоста или затемнувањето. |
||
![]() |
||
|
Дечки, дали има некој користено XL2 и XM2 Canon-ови модели. Ме интересира која од овие две е подобра при слаби светлосни услови. Или пак може знаете некој кој што ги има споредувано
![]() |
||
![]() |
||
Испрати лична порака
Најди пораки од член
|
Jas imam XM2.
Definiraj slabi svetlosni uslovi. Jas nokje vo grad imam snimano so XM2 Znachi ulichni svetla, ponekoj izlog i neon sign. I se gleda. Ama gain +12/18dB. T.e. noise. Mislam deka XL1s i XL2 treba da se podobri vo low light. Chunki pogolemi stakla i senzori (1/3") imaat . Pozdrav Igor |
||
![]() |
||
|
Игор, а брзина и бленда? И јас имам снимано со MVX 3i она што го кажа, баш истото, и се гледа, но сигурно е различно со XM2 или XL2.
И јас мислам дека XL2- ката би требало да биде подобра, но ме бунеше она што го имаат дадено од Canon во спецификациите.
Игор, јас сум расположен, а ако си и ти уште подобро, да направиме некои компаративни тестови, на мојата и твојата камера.
Можеме ако си расположен некој ден да снимиме некои делови низ центар, со двете камери (нели да бидат прилично истите кадри и подесувања), и да закачиме по некој фрејм на форумов.
Јас земам касети, ќе симнам фрејмови, ти само да ја наполниш батеријата и да ги снимиш клипчињата. Т.е. заедно ќе ги снимаме.
Ако се сложуваш со предлогов , може да ја истераме работата.
Поздрав!
|
||
![]() |
||
Tegla ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
|
Kolku sto znam koga izleze PD170 bese najfalena zaradi performansite na slabo svetlo. Za kanonite ne znam, znam deka mnogu dobra e i Panasonic DVX100.
Inaku za testovive, dobra ideja se vakvi raboti |
||
That is called grain. It is supposed to be there.
|
||
![]() |
||
|
Далтон, ако сакаш може и ти да ни се приклучиш во експериментот. Мислам дека ќе биде интересно да направиме такво нешто и ние тука во МК.
Знам дека ако дојдеш и ти за на слабо светло ќе не изедеш.
![]() |
||
![]() |
||
Tegla ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 16.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 2213 |
|
Jas bi se priklucil, a dali bi ve izel? Pa ne jadam lugje
![]() ![]() |
||
That is called grain. It is supposed to be there.
|
||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница <1 9101112> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |