IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - СЕКСОТ Е БОЖЈИ ИЗУМ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

СЕКСОТ Е БОЖЈИ ИЗУМ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 9101112>
Автор
Порака
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Статус: Офлајн
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2010 во 16:38
Originally posted by sk sk напиша:

Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ne ja gledash poentata.

Ne. Objasni mi Bibliski kade se veli deka imalo lugje na zemjata(kako shto razbirame denes, ne mislam na angeli i slicno) pred Adam i Eva?

Ako i ponatamu tvrdish deka toa vazhi za Adam i Eva, togash se slozhuvash deka pisanijata vo Biblijata se isprevrteni. Ako e taka, togash ne postoi nikakva sigurnost deka i drugite pishuvanja se isprevrteni (menuvani) i togash mora de se soochime so faktot deka Biblijata e edno nesigurno chetivo koe mozheme da si go interpretirme kako shto ni se godi spored nasheto poimanje na rabotite.

Na krajot, zoshto Bog za prv pat spomnuva bremenost i ragjanje koga gi brka Adam i Eva od Edemskata gradinata, a ne koga gi daruval eden na drug vo nea? Togash im rekol samo da si pravat drushtvo, a ne da ragjaat deca, neli?

Ako sum previdel nekoj stih koj bi mi pokazhal deka sum vo zabluda citiraj go i jas kje ti poveruvam.

Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
sk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 25.Јануари.2010
Поени: 515
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2010 во 16:49
Ne se sl*gam so toa shto go velish. Kako shto pishuva Biblijata, prvi lugje se Adam i Eva na zamjava, no tvrdish deka e poinaku. Dokazi go toa. Toa ne znaci deka jas se slozuvam so tvojata predpostavka deka Tanakh e isprevrten.

Koga Bog im kazuva neshto na Adam i Eva im kazuva za celoto coveshtvo, i Bog go opolnomoshtuva Adam da bide iznad se na zemjata i da se grizi za se na nea. Ona shto Bog mu go kazal da go pravi, toa Adam treba da go dade na slednata generacija.

Dokolu go negirash Adam, go negirash i Vtoriot Adam, no toa e druga tema.

"28 И Бог ги благослови и им рече Бог: „Плодете се и множете се и наполнете ја земјата, и потчинете ја! Владејте над рибите во морето и над птиците во воздухот и над сите живи суштества што лазат по земјата!”

Bog ne im veli da se druzat, tuku da se razmnozuvaat, shto znaci da imaat seks za taa svha. Ne im kazal SAMO na Adam i na Eva da ja popolnat cela zemja, tuku toa vazi za celoto covecanstvo.
Кон врв
brza Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 06.Февруари.2006
Локација: vidiFOTOupotpis
Поени: 34534
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај brza Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 06.Октомври.2010 во 17:05
Тема: СЕКСОТ Е БОЖЈИ ИЗУМ

...pa,ako e bozji,изненадување...zoshto togash nekoi  negovi "sluzbenici" se zavetuvaat na ,...celibat?збунетост
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Октомври.2010 во 12:34
Shto velite na ova:

http://www.time.mk/read/4b5fed5ea0/5aea9539f2/index.html

Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Октомври.2010 во 13:35
Velat,seksualnata energija e edinstvenata energija shto ja imame i taa se transformira vo zavisnost od nejzinata frekfrencija a taa pak zavisi od nivoto na svesta.

A toa pak znachi deka ako svesno ja koristime mozhe da ne odnese vo rajot.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Октомври.2010 во 13:38

Izgleda deka ovoj mislel deka sam treba da ja poplni zemjata so lugje, ne ostavajki im moznost na drugite.

Me interesira kolkavi mesecni troshkovi imal covekov za odrzuvanje na zenite vo pristojna sostojba?

Изменето од sk - 08.Октомври.2010 во 14:34
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Октомври.2010 во 14:19
SK,vo mojot post nikade ne propagiram seks tuku svesnost
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 08.Октомври.2010 во 14:35
Izvini.....ja popraviv porakata.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2010 во 03:56

Ne se sl*gam so toa shto go velish. Kako shto pishuva Biblijata, prvi lugje se Adam i Eva na zamjava, no tvrdish deka e poinaku. Dokazi go toa. Toa ne znaci deka jas se slozuvam so tvojata predpostavka deka Tanakh e isprevrten.

Koga Bog im kazuva neshto na Adam i Eva im kazuva za celoto coveshtvo, i Bog go opolnomoshtuva Adam da bide iznad se na zemjata i da se grizi za se na nea. Ona shto Bog mu go kazal da go pravi, toa Adam treba da go dade na slednata generacija.

Dokolu go negirash Adam, go negirash i Vtoriot Adam, no toa e druga tema.

"28 И Бог ги благослови и им рече Бог: „Плодете се и множете се и наполнете ја земјата, и потчинете ја! Владејте над рибите во морето и над птиците во воздухот и над сите живи суштества што лазат по земјата!”

Bog ne im veli da se druzat, tuku da se razmnozuvaat, shto znaci da imaat seks za taa svha. Ne im kazal SAMO na Adam i na Eva da ja popolnat cela zemja, tuku toa vazi za celoto covecanstvo.

Kako Tanakh ne e isprevrten?

Celiot prv del e isprevrten. Bog prvo sozdava svetlo, kako posledica od toa na zemjata se sozdava zhivot, a potoa gi kreira zvezdite i Sonceto za da ja osvetluvaat zemjata?!?! Prvo gi blagoslovuva lugjeto da se plodat i mnozhat, a potoa gi sozdava, potopuva i toa mu go porachuva na Noe?!?!

Zborovite koi gi citirash, a koi se napishani na pochetokot ne se odnesuvaat na Adam i Eva, tuku na Noe.

Rabotata e shto prvata glava e samo uvertira koja objavuva i najavuva shto bilo i shto kje bide podocna, pa zatoa tamu rabotite ne se staveni vo hronoloshki red, iako na prv pogled izgleda taka.

Onoa shto go citirash ne se odnesuvalo do Adam i Eva. Ovie ne bile na zemjata zaedno so site zhivotni, ptici i ribi za da gi vladeat, tuku bile izolirani vo Edenskata Gradina. Kako mozhat da vladeat so neshto od shto bile izolirani?

I kade e nivnoto mnozhenje i napolnuvanje na zemjata... se izvinuvam napolnuvanje na Edenskata Gradina?

I shto im porachuva Bog na Adam i Eva koga gi isfrla od Edenskata gradina vo zemjata so ostanatite zhivotni, ribi i ptici?

16 А на жената и рече: „Ќе ти ги умножам многу маките на твојата бременост, во маки ќе ги раѓаш децата. Твојот копнеж ќе биде кон мажот твој, а тој ќе владее над тебе.”
17 А на човекот му рече: „Затоа што го послуша гласот на својата жена, та јадеше од дрвото за кое ти заповедав велејќи: ‘Не ќе јадеш од него!’ Земјата ќе е проклета заради тебе: во мака ќе се храниш од неа сите денови на својот живот!
18 Ќе ти раѓа трње и троскот, а ти ќе јадеш полски растенија.
19 Со пот на своето лице ќе јадеш леб, додека не се вратиш во земјата, зашто од неа беше земен - прав си, и во прав ќе се вратиш.”

БИТИЕ - ПРВА КНИГА МОЈСЕЕВА, Глава 3     

Kade blagoslovuva tuka Bog : „Плодете се и множете се и наполнете ја земјата"? Toj ne blagoslovuva, tuku prokolnuva i kaznuva.

A eve shto mu veli na Noe:

1 Тогаш Бог ги благослови Ное и неговите синови и им рече: „Плодете се и множете се и наполнете ја земјата."

7 А вие, плодете се и множете се, наполнете ја земјата и подложете ја под себе!

БИТИЕ - ПРВА КНИГА МОЈСЕЕВА, Глава 9    

Znachi vo prvata glava na Bitie, vo anahrono pishuvanje, se nagovestuva onoa shto Bog podocna kje mu go kazhe na Noe i na lugjeto koi kje bidat negovo potomstvo.

Za Adam i Eva vo Edenskata Gradina ne postoelo plodenje i mnozhenje i taka kje ostanalo dokolku ne vkusile od zabranetiot plod. Tie bile dareni so seksualni organi, no ne i so plodnost. Seksot im bil dar od Boga za vzaemno zadovolstvo.

Kako shto veli citatot objaven pogore, nivnata plodnost i ramnozhuvanje pochnuva kako Bozhja kazna od momentot koga se isfrleni od Gradinata.

A istoto toa, kako Bozhji blagoslov, dadeno mu e na Noe.

Изменето од Messenger - 22.Октомври.2010 во 04:24
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај sk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2010 во 09:26
Ke tiodgovoram detalnovo ponedelnik.

Samo kratko...
"Bog prvo sozdava svetlo, kako posledica od toa na zemjata se sozdava zhivot, a potoa gi kreira zvezdite i Sonceto za da ja osvetluvaat zemjata?!?!" - Svetlinata shto se javuva na pocetokot e Svetiot Duh, zatoa i veli deka Svetlinata e dobra. Sonceto se sozdava podocna. Svetiot Duh sozdava lugje kako shto bilo i so Adam....procitaj po detalno.

"Ovie ne bile na zemjata zaedno so site zhivotni, ptici i ribi za da gi vladeat, tuku bile izolirani vo Edenskata Gradina. Kako mozhat da vladeat so neshto od shto bile izolirani? " - Pred grevot nemalo granici, izolacii, embarga i slicno. Tie nastanale kako rezultt na neposlushnosta kon Boga.

"Onoa shto go citirash ne se odnesuvalo do Adam i Eva." - OVA dokazi go BIBLISKI - ke te drzam za zbor za ova!!!!

"Za Adam i Eva vo Edenskata Gradina ne postoelo plodenje i mnozhenje i taka kje ostanalo dokolku ne vkusile od zabranetiot plod. Tie bile dareni so seksualni organi, no ne i so plodnost. Seksot im bil dar od Boga za vzaemno zadovolstvo." - od kade pak sega ova go izvadi??? Ti kako da si im svetel na niv i znaesh shto oni pravele? No, vo red...daj bibliski informacii za potvrda na tvoite zborovi.

Za ostanatoto ke ti odgovoram vo podenelnik.

Изменето од sk - 22.Октомври.2010 во 10:27
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2010 во 16:33

"Bog prvo sozdava svetlo, kako posledica od toa na zemjata se sozdava zhivot, a potoa gi kreira zvezdite i Sonceto za da ja osvetluvaat zemjata?!?!" - Svetlinata shto se javuva na pocetokot e Svetiot Duh, zatoa i veli deka Svetlinata e dobra. Sonceto se sozdava podocna. Svetiot Duh sozdava lugje kako shto bilo i so Adam....procitaj po detalno.

Jas seto vreme ti davam citati za potkrepa na mote zborovi, a ti postojano mi davash interpretacii i barash od mene citati.

Daj mi citat od Tanakh deka svetloto bil Svetiot Duh (hristijanska doktrina retrogradno implantirana vo evrejska religija).

"Ovie ne bile na zemjata zaedno so site zhivotni, ptici i ribi za da gi vladeat, tuku bile izolirani vo Edenskata Gradina. Kako mozhat da vladeat so neshto od shto bile izolirani? " - Pred grevot nemalo granici, izolacii, embarga i slicno. Tie nastanale kako rezultt na neposlushnosta kon Boga.

Kako shto zabelezhuvam ti postojano iznesuvash nekoi interpretacii namesto citati. Eve ti ushte eden dokaz, citiran od Knigata, deka tvoite interpretacii se pogreshni:

8 И Господ, Бог, насади градина на исток, во Еден, и таму го смести човекот, кого го обликува.
БИТИЕ - ПРВА КНИГА МОЈСЕЕВА, Глава 2                                   

"Onoa shto go citirash ne se odnesuvalo do Adam i Eva." - OVA dokazi go BIBLISKI - ke te drzam za zbor za ova!!!!

Ne mora da se nervirash i da vikash... jas vekje ti dokazhav so biblijski citati i se izvinuvam ako toa ne e istoto vo koe shto do sega si veruval sledejkji nechii doktrini. Ostavi gi tugjite doktrini i dogmi i pogledni so svoi ochi shto pishuva vo Knigata. S'e e tolku ednostavno za razbiranje, ne ti treba preveduvach i interpretator...

"Za Adam i Eva vo Edenskata Gradina ne postoelo plodenje i mnozhenje i taka kje ostanalo dokolku ne vkusile od zabranetiot plod. Tie bile dareni so seksualni organi, no ne i so plodnost. Seksot im bil dar od Boga za vzaemno zadovolstvo." - od kade pak sega ova go izvadi??? Ti kako da si im svetel na niv i znaesh shto oni pravele? No, vo red...daj bibliski informacii za potvrda na tvoite zborovi.

Pa ti gi dadov, ama ti ne gi gledash bidejki seto vreme pred ochite imash postaveno nechij koncept vo koj tolku mnogu veruvash shto potpolno te zaslepuva.

Prochitaj gi citatite i vidi koga Bog veli deka Eva kje pochne da ragja. Dali go rekol toa koga bila so Adam vo Edenskata Gradina ili koga gi isfrlil obajcata nadvor od nea?

Jas nemam shto drugo da ti pokazhuvam so biblijski citati bidejki posochenite kazhuvaat s'e shto treba da se znae. Rabotata e, kako i kaj temata so Sabotata, deka treba ti da ja dokazhish doktrinata shto ja sledish so konkretni biblijaski citati, a ne so generalni objasnuvanja, interpretacii, doktrini, apologetiki i slichno.

Изменето од Messenger - 22.Октомври.2010 во 17:19
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Октомври.2010 во 18:32

Kako Tanakh ne e isprevrten?

Celiot prv del e isprevrten. Bog prvo sozdava svetlo, kako posledica od toa na zemjata se sozdava zhivot, a potoa gi kreira zvezdite i Sonceto za da ja osvetluvaat zemjata?!?! Prvo gi blagoslovuva lugjeto da se plodat i mnozhat, a potoa gi sozdava, potopuva i toa mu go porachuva na Noe?!?!

Kakva vrska ima toa so sexot??? збунетост

P.S. Ima otvorena tema za toa dali Biblijata e verodostojna, tamu moze da ti odgovoram na ova ednostavno prasanje za sozdavanjeto na svetlinata i Sonceto i zvezdite.

No znam deka  kakov odgovor da ti se dade, nema da bides zadovolen oti si stvoril predrasudi vo vrska so Svetata Kniga - Biblijata.

I da ti odgovoram na ova prasanje, ke najdes nesto drugo , pa treto, pa cetvrto itn. намигнување

Ne go sfakjaj ova premnogu licno brate messi, pozdrav да

Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Октомври.2010 во 00:16
Ima, kako nema vrska so seksot!

Ima zatoa shto isprevrteniot voveden tekst dava pogreshni zakluchoci za Adam, Eva i lugjeto.

Patem, nemam nikakvi predrasudi za Biblijata. Taa mie edna od najomilenite knigi. Mozhebi predrasudi imat nekoi drugi koi ja zemaat vo race so odnapred predodredeni sfakjanja nametnati od nekoi doktrini i nechii interpretacii.
Кон врв
KINGDAVID Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Solomon's father

Регистриран: 09.Октомври.2008
Поени: 9420
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај KINGDAVID Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 23.Октомври.2010 во 16:17

Ima, kako nema vrska so seksot!

Ima zatoa shto isprevrteniot voveden tekst dava pogreshni zakluchoci za Adam, Eva i lugjeto.

Patem, nemam nikakvi predrasudi za Biblijata. Taa mie edna od najomilenite knigi. Mozhebi predrasudi imat nekoi drugi koi ja zemaat vo race so odnapred predodredeni sfakjanja nametnati od nekoi doktrini i nechii interpretacii.

Nema nikakvi isprevrteni raboti vo 1 Mojseeva. Mozebi samo vo tvoeto tolkuvanje na istoto poglavje.

Vo 1 Mojseeva vo 1 poglavje  se zboruva za  Delata na Sozdavanjeto.

Vo 2 poglavje se pomestuva fokusot  na Krunata na Sozdavanjeto- prvite lugje Adam i Eva,  kako tie bile sozdadeni i kako BOG im dava upatstva.

Inaku, tebe Biblijata ti e omilena kniga za da baras greski vo nea. Za toa ne se somnevam да

Изменето од KINGDAVID - 23.Октомври.2010 во 16:17
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 9101112>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,485 секунди.