Испечати | Затвори го прозорот

СЕКСОТ Е БОЖЈИ ИЗУМ

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=19175
Датум на принтање: 15.Мај.2025 во 18:08
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: СЕКСОТ Е БОЖЈИ ИЗУМ
Постирано од: GoXI
Наслов: СЕКСОТ Е БОЖЈИ ИЗУМ
Датум на внесување: 24.Мај.2009 во 15:14
Intimnite odnosi ili seksot sekogas e provokativna i mnogupati kontradiktorna tema no sekogas pobuduva najmnogu interes. Iako seksot deneska e koristen, eksponiran najmnogu od gjavolot,  sepak ne e izmislica na gjavolot. seksot e Bozji izum, nesto sto Bog go dal za da bide na blagoslov na covekot, i ne treba da ni bide sramno ako go upotrebuvame, normalno soodvetno tamu kaj sto treba. Mnogu cesto za seksot nie dobivame edna slika deka e toa nesto valkano, deka e valkana rabota deka e nesto ne sveto i netreba duri i da se koristi. Duri niz vekovite razlicni sveti lugje i grupi Hristijanski imale takvi stavovi deka vistinskite vernici ne treba da imaat voopsto seks pa duri ni so svoite zeni. Toa e pogresno. dokolku go upotrebuvame na vistinskoto mesto moze da bide golem blagoslov, vo sprotivno, nadvor od bozjata zamisla za seksot, moze da bide dosta destruktiven i da donese mnogu steta.
Ako citame vo Biblijata ke videme deka uste na pocetokot Bog gi sozdal Adam i Eva i gi stavi vo Rajskata Gradina.

GI BLAGOSLOVI BOG I IM RECE:
PLODETESE I MNOZETESE..
I BEA OBAJCATA GOLI, ADAM I ZENATA NEGOVA, I NESE SRAMEA
(1 Moj. 1:28-2:25)

Коментари:
Постирано од: DDarko
Датум на внесување: 24.Мај.2009 во 15:22
Да, но после брак...
А Сатаната е без полово суштество и тој нашол да не учи што е секс, затоа трепението за секс пред брак може да го уништи само сатаната ако го немаме Христа во срцето!

-------------

Постирано од: spiros
Датум на внесување: 24.Мај.2009 во 15:27
Originally posted by DDarko DDarko напиша:

Да, но после брак...

..., затоа трепението за секс пред брак може да го уништи само сатаната ако го немаме Христа во срцето!

-------------
https://www.youtube.com/watch?v=IYjUGBIpD8I" rel="nofollow - Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free,
in Time & Eternity!
БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...!

Постирано од: EvAngelos
Датум на внесување: 24.Мај.2009 во 15:30
Да, но не сите верски деноминации веруваат дека сексот е Божји изум. На пример, православните веруаат дека сексот, сексуалната страст кај мажот и жената се производ на падот во гревот. Тие веруваат дека пред падот во грев, Адам и Ева биле благословени да се размножуваат ама НЕ СО ПОЛОВ АКТ, туку некако со поглед или со мисла (немаат јасен став по ова прашање).
Што мислите вие за тоа?

-------------
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.

Датум на внесување: 24.Мај.2009 во 15:33
Хехе, имав гледано еден филм со високо развиена технологија како се размножуваат преку мислите...
Чудна работа е Религиозното учење.

-------------

Постирано од: Македон
Датум на внесување: 24.Мај.2009 во 15:38
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Да, но не сите верски деноминации веруваат дека сексот е Божји изум. На пример, православните веруаат дека сексот, сексуалната страст кај мажот и жената се производ на падот во гревот. Тие веруваат дека пред падот во грев, Адам и Ева биле благословени да се размножуваат ама НЕ СО ПОЛОВ АКТ, туку некако со поглед или со мисла (немаат јасен став по ова прашање).
Што мислите вие за тоа?

Па мислам дека Господ Исус Христос убаво го има објаснето тоа :

Марко 12:24 http://www.mkbible.net/biblija/index.php - Исус им рече: „Не се заблудувате ли, зашто не ги знаете ни Писмата, ниту Божјата сила?

Maркo 12:25 Зашто кога ќе воскреснат од мртвите, ниту ќе се женат, ниту ќе се мажат, туку се како небесните ангели.

Ангелите небесни во рајот немаат сексуални односи, затоа и Христос  нагласува дека луѓето во рајот ќе живеат како ангелите. Сите знаеме дека мажот и жената имаат сексуални односи во бракот, па затоа и сам Исус вели дека во рајот ниту ќе има брак, а ако нема брак нема да има ни секс, зар не?

-------------

Датум на внесување: 24.Мај.2009 во 16:04
EvAngelos samo na Biblijata i veruvame a ne i na drugite verski dominacii. Mislam deka toa e tvoj stav sprema toa sto sum cital dosea od tebe.
Apostol Pavle koga ni zboruva za intimnite odnosi ni kazuva kade mu e mestoto na seksot ili kade ne mu e mestoto.

PORADI OPASNOST OD BLUDSTVA, SEKOJ MAZ TREBA DA IMA SVOJA ZENA I SEKOJA ZENA SVOJ MAZ. MAZOT NEKA JA ISPOLNUVA SVOJATA DOLZNOST SPREMA SVOJATA ZENA A ISTO TAKA I ZENATA SPREMA SVOJOT MAZ! TELOTO NA ZENATA NE E SAMO NEJZINO TUKU I PRIPAGJA I NA NEJZINIOT MAZ. ISTO TAKA I TELOTO NA MAZOT NE E SAMO NEGOVO, TUKU I NA ZENATA. ZATOA NE LISUVAJTESE EDEN OD DRUG, OSVEN PO DOGOVOR ZA NEKOE VREME.
(1 KOR. 7:2-6)

So ovie zborovi Biblijata ni kazuva deka ne samo sto ne e pogresno mazot i zenata da imaat seksualni odnosi vo brakot, tuku se ocekuva ili toa e nivna dolznost. Interesno kakov zbor koristi ovde Biblijata.
MAZOT NEKA JA ISPOLNUVA SVOJATA DOLZNOST. Znaci toa e moja dolznost vo brakot, jas sum dolzen moeto telo da go dadam na mojata zena i obratno.

Датум на внесување: 24.Мај.2009 во 17:12
macedon_alex, си ја утнал темата. Не збориме тука ниту за англиете, ниту за воскресението од мртвите, туку збориме за луѓето на земјата.. затоа приземји се малку среќа

Така е GoXI, само на Божјиот Збор сме му послушни! големо%20гушкање

-------------

Постирано од: Македон
Датум на внесување: 24.Мај.2009 во 17:36

macedon_alex, си ја утнал темата. Не збориме тука ниту за англиете, ниту за воскресението од мртвите, туку збориме за луѓето на земјата.. затоа приземји се малку среќа

Evangelos, ти праша за Православното гледиште за Адам и Ева  и нивното размножување во рајот, јас за тоа и ти напишав, не за луѓето на земјата.

-------------

Датум на внесување: 24.Мај.2009 во 21:21

Прво послание на апостол Павле до Коринтјаните
Глава  7                                     

http://www.mkbible.net/biblija/index.php - 1 А за она што пишавте - добро е човек да не се допира го жена.

http://www.mkbible.net/biblija/index.php - 2 Но, за да се избегне блудството, секој нека си има своја жена, и секоја свој маж.

http://www.mkbible.net/biblija/index.php - 3 Мажот ја има спрема жената својата должна љубов, а исто така и жената - спрема мажот.

http://www.mkbible.net/biblija/index.php - 4 Жената не е господарка на телото свое, туку мажот; исто така и мажот не е господар на телото свое, туку жената.

http://www.mkbible.net/biblija/index.php - 5 Не одделувајте се еден од друг - освен по договор за некое време, за да постите и да Му се молите на Бога; и пак состанете се за да не ве искуша сатаната, поради вашето невоздржување.

http://www.mkbible.net/biblija/index.php - 6 Ова, пак, ви го велам како, совет а не како заповед.

http://www.mkbible.net/biblija/index.php - 7 Оти сакам, сите луѓе да се како јас; не секој си има свој дар од Бога - еден ваков, друг инаков.

-------------

Постирано од: anakin
Датум на внесување: 24.Мај.2009 во 21:32
на ова тема
и ваши постови имам еден голем СМЕХ

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Постирано од: abnormalen
Датум на внесување: 24.Мај.2009 во 21:35
па насмеј се тогаш газење%20од%20смеење

Датум на внесување: 24.Мај.2009 во 21:48
па ти ме заменујеш многуууууууууу добро

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 24.Мај.2009 во 22:25
SEKSOT E BOZJI IZUM

Apsolutno tochno!

Definitivno ne e chovechki izum.

Originally posted by DDarko DDarko напиша:

Да, но после брак...

Kakov brak kaj Adam i Eva?

I sthto ako nekoj nema nikogash oficijalen administrativen brak? Toj ne smee nikogash da ima seks?

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 24.Мај.2009 во 23:26
Тогаш не се знаело за брак...Тоа правило дошло со Мојсеевите книги!

-------------

Датум на внесување: 27.Мај.2009 во 01:24
Bog vo svetoto pismo na poveke mesta ni sPomnuva za ispraven i neispraven seks, toj go zabranuva bludot i preljubata:

BEGAJTE OD BLUDOT;... SO BLUDOT GRESITE PROTIV SOPSTVENOTO TELO
(1 Kor. 6:18)

BOG SAKA VIE DA BIDETE SVETI-DA SE CUVATE OD BLUD
(1Sol. 4:3)

ZAR NE ZNETE DEKA... BLUDNICITE NEMA DA GO NASLEDAT BOZJOTO CARSTVO
(1 Kor. 6:9)

JOSIF I MARIJA BEA VERENICI NO NEMAA INTIMNI ODNOSI
(Lk. 1:31-34)

NE VRSI PRELJUBA
(2Moj. 20:17)

AKO NEKOJ IZVRSI PRELJUBA SO MAZENA ZENA.. DA BIDAT UBIENI
(3Moj. 20:10)

KOGA TAA BI ZIVEELA SO DRUG MAZ, DODEKA NEJZINIOT SOPRUG E SEUSTE ZIV, TAA BI BILA SMETANA ZA PRELJUBNICA
(Rim. 7:3)

Датум на внесување: 27.Мај.2009 во 02:09
file:///C:%5CDOCUME%7E1%5Cuser%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C17%5Cclip_filelist.xml -

- Bog e mnogu protiv perverzniot i izvrteniot seks:

-

- NIKOJ NE SMEE DA SE DOBLIZUVA DO SRODNICA PO ТELO, ZA DA JA OTKRIE GOLOTIJATA NEJZINA. JAS SUM GOSPOD.

-

-

- I GOLOTIJATA NA TATKOTO SVOJ I GOLOTIJATA NA MAJKATA SVOJA DA NE JA OTKRIVA; NI ГOLOTIJATA NA SESTRATA TVOJA, NI OD KERKATA NA SINOT TVOJ ILI OD KERKATA NA KERKATA , NИ TATKOVATA SESTRA NE JA OTKRIVAJ; NI MAJKINATA SESTRA, NI GOLOTIJATA NA TATKOVIOT BRAT  NE JA OTKRIVAJ I DO NEGOVATA ZENA  NE SE DOBLIZUVAJ;  GOLOTIJATA NA ZENAТА NA TVOJOT SIN  NE JA OTKRIVAJ. GOLOTIJATA NA BRATOVATA ZENA  NE ЈА OTKRIVAJ.  GOLOTIJATA NA ZENA I NA KERKA I NE JA OTKRIVAJ; TIE SE OD ISTA KRV; TOA E BEZZAKONIE.

- (3 Mojseeva 18g. 20:10-21) 

- AKO NEKOJ LEGNE SO MAZ KAKO SO ZENA, I OBAJCATA IZVRSILE GNASNO DELO: DA BIDAT UBIENI, VINOVNI SE.

- (3 МОЈ. 20:13)

-  NAPUSTAJKI GO PRIRODNIOT ODNOS SO ZENITE, GI RASPALUVAAT STRASTITE EDEN SPREMA DRUG, MAZI SO MAZI PRAVAT SRAMNI NESTA. .

- (RIM. 1:24-27)

-

-

- NE LAZETE SE , IZOPACENITE MAZI  NEMA DA GO NASLEDAT CARSTVOTO BOZJO (1 КОR. 6:9)

-

-

- ЗБОРОТ СОДОМИЈА, ПОТЕКНУВА ОД БИБЛИСКИОТ ГРАД СОДОМ, КОЈ БИЛ УНИШТЕН ОД БОГ, ЗАРАДИ НЕПРИРОДНИ СЕКСУАЛНИ ОДНОСИ. (1 МОЈ. 18:20, 19:5)

-

-

- AKO NEKOJ PRISTAPI KON ZIVOTNO, ZA DA SE SOEDINI SO NEGO. .VINOVNI SE (3 MOJ. 20:15)

-

-

Датум на внесување: 27.Мај.2009 во 02:21

I koj e zaklucokot na seto ova:

MAZOT I ZENATA TREBA DA SI GO PAZAT BRACNOTO LEGLO CISTO I NEOSKREVNATO
(Evreite 13:4)

Датум на внесување: 27.Мај.2009 во 03:50
OK, toa se naredbi i preporaki za mazhot i zhenata, a sto ima za onie koi ne se mazheni i zheneti? Sto pishuva za niv?

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: ahmar1
Датум на внесување: 27.Мај.2009 во 12:17
Сексот,половиот нагон или како сакате наречете го не би се изразил дека е Божји изум туку повеќе последица   од првородениот грев.(а со тоа и предвиден од промислата Божја,)
И да евангелос, Адам и Ева немале полово да се размножуваат во рајот.(а како тоа би изгледало тоа не ни е откриено).
Половиот нагон се појавил откако гревот ја повредил нивнта природа и станел телесни(како нас денес),затоа и се вели дека добиле облека од кожи,или тој стих онака безвеза е ставен во тората.
Целта таа фама дека половиот акт(нормално само изведен во од Бога благословен Брак) е нешто нечисто и прљаво е плод на монтанистите и гностицизмот(поточно на некои од неговите органоци)во кој се смета дека телото само по себе е прљаво и се што се право со него е истотака прљаво.
Инаку за информација дури на првиот вселенски собор овој став на омрза кон половиот акт во бракот сакал на мала врата да се протне со предлогот да се забрани свештениците да се женат.Демек тогаш свештеникот би бил прљав.Но Светиот Дух не дозволил такав хула да се помине бидејќи најголемите испосници и девственици од египетските пустини мошне остро го отфрлиле тоа барање така да не само што се забранил обврзниот целибат за целото свештенство туку и има две интересни одлуку,првата е дека секој што се одалечува од својата жена со изговор дека не сека да има полови односи зашто се нечисти-АНАТЕМА!!!
на они што хулат дека жените што спијат со своите законски мажи се блудници -АНАТЕМА!!

Така да овие:
Originally posted by GoXI GoXI напиша:

razlicni sveti lugje i grupi Hristijanski imale takvi stavovi deka vistinskite vernici ne treba da imaat voopsto seks pa duri ni so svoite zeni.

не се ништо повеќе od АНАТЕМИСАНИ ЕРЕТИЦИ.

-------------
Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++

Датум на внесување: 27.Мај.2009 во 12:49
Во секој случај не бива вез секс...
Но треба правилно да се придржуваме до Божјите закони за сексот!

-------------

Постирано од: fiks
Датум на внесување: 27.Мај.2009 во 12:51
А има и божји закони во врска со сексот?збунетост

Кој се тие?

-------------
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Датум на внесување: 27.Мај.2009 во 12:54
Originally posted by GoXI GoXI напиша:

file:///C:%5CDOCUME%7E1%5Cuser%5CLOCALS%7E1%5CTemp%5Cmsohtml1%5C17%5Cclip_filelist.xml -

Постирано од: brza
Датум на внесување: 27.Мај.2009 во 12:57
pre bi rekol,..rakobludot e toa !намигнување

-------------
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein

Постирано од: fiks
Датум на внесување: 27.Мај.2009 во 12:57
Тука се зборува за Хомосексуалноста,Инцест и секс со Животни.

Не треба да ми каже бог дека вакви видови на секс не се прифатливи.

-------------
Само шлаг пена ќе бидеме.
Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена,
само шлаг пена ќе бидеме и можеби
неколку жолти ракии.

Датум на внесување: 27.Мај.2009 во 13:03
Да, но на некој треба да му каже...
Некој што е во заблуда од тоа!
brza- каков ракоблуд, се уште ли се придржуваш до тоа дека ракоблудот е самозадоволување?

-------------

Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 27.Мај.2009 во 13:03
Originally posted by fiks fiks напиша:

Тука се зборува за Хомосексуалноста,Инцест и секс со Животни.

Не треба да ми каже бог дека вакви видови на секс не се прифатливи.

Kazi im go toa na onie luge koi praktikuvaat homoseksualnost, pravat gej paradi, incesti kolku sakas se nagledavme na vesti i klipovi na luge so seks so zivotni...

Ti mozebi znaes i ne treba Bog da ti kaze da ne gi pravis ovie raboti, no nekoj ili ne gi znae ili gi ignorira.

Датум на внесување: 27.Мај.2009 во 13:07
Ако сакал Бог да има хомичи, Тој на почетокот ќе сторил двајца мажи или две жени едни со други да се оплодуваат, но Неговата замисла била таква како што е и треба да се исполни..
Ако требало маж да се задоволува со животно и да се оплодува со него, Бог на почетокот само еден маж ќе сторел без жена и ќе му го дал секое животно што ќе го посака за секс.
Значи Бог дал маж и жена, да се познаат кога ќе дојде време и да се размножуваат.

-------------

Постирано од: Rita.MD
Датум на внесување: 13.Август.2009 во 14:13
Originally posted by fiks fiks напиша:

А има и божји закони во врска со сексот?збунетост

Кој се тие?

Да не правиш прељуба! (Да не блудничиш!) Сексуалните односи надвор од бракот склучен пред Бог се АПСОЛУТНО ЗАБРАНЕТИ, а исто и предбрачниот секс)
Бракот (кој мора да биде склучен пред Бог,а не само ѓраѓански) е света институција и сексот е подарок од Бог за двајцата сопружници. Тоа не е само некаква гимнастика која можеш да ја применуваш кога, како и со кој сакаш. Тоа не е само физичка поврзаност со некого, туку ментална и емоционална и може да остави разни последици (зборувам за STD's, вина, емоционални лузни и сл.). Искрено, не очекувам секој да го разбере ова што го напишав, но тие коишто веруваат во Бога и Го сакаат ќе ги почитуваат Неговите заповеди.

Датум на внесување: 13.Август.2009 во 14:20
A, vidite i jas velev taka vo prvite postovi seksot e za posle brak ova ona...Abe sum pravel golema gresha, pa shto ima vo seksot, toa e sveta dejnost, ne mora da bide pred brak!среќа
Sepak e Bozhji izum.

-------------

Постирано од: izvoren
Датум на внесување: 13.Август.2009 во 14:32
   1 Коринтјани: 6:18 Бегајте од блудство! Секој грев, што човекот го прави, е надвор од телото; а блудникот греши против своето сопствено тело.

-------------
Исус и рече: „Нeли ти реков дека ќе ја видиш Божјата слава, ако веруваш?”

Датум на внесување: 13.Август.2009 во 14:34
Epa bash za toa, oti povekje go sakam Gospoda od moeto telo...среќа
Znachi ne gresham protiv Bog tuku protiv mene!

-------------

Датум на внесување: 13.Август.2009 во 14:37
   А Бог за што те создал?

Да грешиш против твоето тело?

-------------

Датум на внесување: 13.Август.2009 во 14:40
Ne, no i dal slobodna volja.
E sega moe e dali kje gresham ili ne.

-------------

Датум на внесување: 13.Август.2009 во 15:12
    Тоа е проблемот.Ако според слободната воња го избираме гревот.

-------------

Датум на внесување: 13.Август.2009 во 17:42
Znachi spored hristijanskata doktrina ne smee da se ima seks pred da se skluchi brak, neli?

Sto pravime so onie koi nema nikogash da skluchat brak? Kje umrat bez nikogash da imaat seks?

-------------

Датум на внесување: 13.Август.2009 во 20:09
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Znachi spored hristijanskata doktrina ne smee da se ima seks pred da se skluchi brak, neli?

Sto pravime so onie koi nema nikogash da skluchat brak? Kje umrat bez nikogash da imaat seks?

A toa e ednostavno nevozmozhno i + toa decata koa\ga se vo teenejdzerskite godini samo toa i e vo glava, pa vo brak se?- Ne, a toa e najchest grev kaj niv!

-------------

Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 13.Август.2009 во 20:21

А кој е тој христијанин што однапред знае дека нема да склучи брак?

-------------
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.

Датум на внесување: 13.Август.2009 во 20:43
Ne sum siguren sto mislish so toa, no poentata e: ako seksot, kako takov, e grev dokolku ne se prakticira samo vo brak, togash sto stanuva so onie koi po nekoja prichina nema nikogash da skluchat brachna vrska?

Tie nikogash vo svojot zhivot nema da imaat seksualno zadovolstvo?

-------------

Постирано од: AlDra
Датум на внесување: 13.Август.2009 во 20:47
Ме интересира од каде дојдовте до заклучок дека Бог забранува секс пред брак(граѓански брак, склучен пред матичар)?

-------------
Вера, надеж, љубов

Датум на внесување: 13.Август.2009 во 20:54
Tokmu toa prashuvam i jas koga kje slushnam ili prochitam takov stav od nekoi hristijani.

Seksot, spored veruvanjeto ili spored moralnite principi, mozhe da bide osuden edinstveno ako se prakticira vonbrachno (od nekoj koj vekje e vo brak), a ne od chovek koj s'e uhte ne skluchil nikakva brachna vrska.

-------------

Датум на внесување: 13.Август.2009 во 21:09
jas pak sum cul deka toa bila bozja kazna za neumniot covek koj se drznal da ne go poslusa za nekoja fruktalna rabota

-------------

Постирано од: AlDra
Датум на внесување: 13.Август.2009 во 22:42

Tokmu toa prashuvam i jas koga kje slushnam ili prochitam takov stav od nekoi hristijani.

Seksot, spored veruvanjeto ili spored moralnite principi, mozhe da bide osuden edinstveno ako se prakticira vonbrachno (od nekoj koj vekje e vo brak), a ne od chovek koj s'e uhte ne skluchil nikakva brachna vrska.

Сосема се согласувам дека не е во ред да се живее во вонбрачна врска. Но, не гледам каде е проблемот ако луѓето се во фактички а не во официјален брак. Дури и правото признава дека после една година помината заедно, под ист покрив, луѓето се всушност во фактички брак.

-------------
Вера, надеж, љубов

Постирано од: Buggyman
Датум на внесување: 14.Август.2009 во 00:49
Originally posted by AlDra AlDra напиша:

Сосема се согласувам дека не е во ред да се живее во вонбрачна врска. Но, не гледам каде е проблемот ако луѓето се во фактички а не во официјален брак. Дури и правото признава дека после една година помината заедно, под ист покрив, луѓето се всушност во фактички брак.

Ниту божји ниту правен закон не е вреден, “срцето ако е женето/мажено“ не е потребен некаков си документ или некое свештено лице.

П.С. “Сексот е божји изум“, НОНСЕНС, човекот постои уште пред милиони години а “божји верзии“ постојат откако постои и празновериоето! Чиста репродукција на хомо сапиенсот.....

-------------
Homo homini lupus est...

Датум на внесување: 14.Август.2009 во 03:24
OK Buggyman, tuka zboruvame od verski aspekt.

-------------

Постирано од: pcelka
Датум на внесување: 03.Септември.2009 во 18:44

Католичкото друштво, Вистина, влијателна заедница во Велика Британија, издадло книга „Молитвеник за сопружници“ која би ги подучувала брачните парови заедно да се помолат пред секс. ...голема%20насмевка

Посебната молитва е наречена „Молитва пред водење љубов“, која би им помогнала, на паровите да ги прочистат своите намери пред да легнат во кревет....среќа
Книгата содржела  молитви за секоја фаза од бракот и фамилијарниот живот вклучувајќи ја свршувачката, планирањето на деца, бременоста, одгледувањето на децата и старците.

Во молитвите се повикувал Бог да биде дел од заедничката љубов на сопружниците, која треба да биде безусловна и искрена....голема%20насмевка

Но,освен молитви и совети, во книгата можело да се пронајдат и критики кон оние што не можат да останат со еден партнер до крајот на животот.

...Дали знае некој.... има ли ,,Христијански Молитвеник за сопружници,, ...???

-------------
секој нов ден, носи нова надеж...

Постирано од: папата
Датум на внесување: 04.Септември.2009 во 00:08
Originally posted by AlDra AlDra напиша:

Реченицата издава една интересна нелогичност.

Ако не е проблем луѓето да се во фактички, наместо во официјален брак, се поставува прашањето а зошто тогаш би им било проблем да се официјален брак, а не само во фактички?

Со други зборови, што ги спречува, тоа што е фактичко, да го направат и официјално? Зар не е тоа некое срамежливо оставање на отворени карти за предомислување?

-------------
Баци!!!

Постирано од: teodul
Датум на внесување: 18.Септември.2010 во 10:31
Да, но не сите верски деноминации веруваат дека сексот е Божји изум. На пример, православните веруаат дека сексот, сексуалната страст кај мажот и жената се производ на падот во гревот. Тие веруваат дека пред падот во грев, Адам и Ева биле благословени да се размножуваат ама НЕ СО ПОЛОВ АКТ, туку некако со поглед или со мисла (немаат јасен став по ова прашање).
Што мислите вие за тоа?

Сексот ( како задоволство телесно мегу двајца од различна полова структура ) не е Божји изум.Во времето на Адам и Ева кога било речено да се множат не се мислело со мисла ( ова му е како подсмев ) ами сигурно со половите органи кои за репродукција се осмислени , и тоа е нивна функција но недоразбирањето се јавува кога се вмешува задоволството. И кога јадоа ( се вели ) од дрвото на спознанието на доброто и злото видоа дека се голи . Знаци се покриаа од голотијата ( како кога се деца мали лугето не се срамат а кога ке овозрасат се рага и срамот. Е сега сексот како размножителна потреба не е грев но како екстремно задоволство поготово мегу невенцани е итекако грев. Не се работи за брак пред општеството ами венчание пред Бога.Нема фактички и практички бракови , туку венчани пред Бога и невенчани.

Во бракот после пагањето Бог разрешува секс зада се зачува чистотата од блудство и неправилно водење на страстите. На едно место пишува мислам свети Јован златоуст , за време на пост кога ке се договорат сопружниците за причесна да се оделат еден од друг а после причесната повторно да се спојат и бо благодатта на Бога да станат едно тело , зада не би ги Гаволот искужал.

За оние кои нема да се женат има само еден вистински пат надвор од бракот а тоа е монаштвото , а трето нема , оние старите ергени или моми или нешто им фали што не се решиле на еден од двата пата, ами останале статус кво.

Датум на внесување: 19.Септември.2010 во 02:34
Originally posted by teodul teodul напиша:

Да, но не сите верски деноминации веруваат дека сексот е Божји изум. На пример, православните веруаат дека сексот, сексуалната страст кај мажот и жената се производ на падот во гревот.

I ? Koj go proizvede toa, Adam i Eva ??? Koj kreira, koj sozdava i vgraduva vo lugjeto vakvi fundamentalni raboti ???

Тие веруваат дека пред падот во грев, Адам и Ева биле благословени да се размножуваат ама НЕ СО ПОЛОВ АКТ, туку некако со поглед или со мисла (немаат јасен став по ова прашање).
Што мислите вие за тоа?

Ama kako mozhesh voopshto da pomislish neshto takvo, bez obzir koj vo shto veruva ili koj svetec rekol neshto vo vrska so toa ??? Od kade ti e taa ideja ? Dali Adam i Eva se razmnozhuvale vo Rajot ? Imale tamu svoi deca ? Imash nekakvi argumenti na koi bi se povikal za da go potvrdish ova veruvanje ??? Bezdrugo imale polovi organi, neli? Bidejki nitu eden organ ne e staven za badijala, a znaeme zoshto sluzhat ovie organi, mozheme da pretpostavime deka Adam i Eva imale seks. Toa, dali nemale zadovolstvo e samo teoloshka pretpostavka bez nikakva potpora... nekoi se povikuvaat na "argument" od mnogu porani interpretacii na pisanijata, koi gi sertificirale kako "ispravni", pa potoa poagjaat retroaktivo nanazad do Adam i Eva i si gi shteluvaat neshtata da im odgovaraat na novosozdadenite doktrini.

Adam i Eva imale polovi organi i nemale deca... znachi imale seks i uzhivale vo nego, onaka kako shto prilega na neshto shto e dareno i vgradeno od Boga - naivno kako deca.

Bog podocna gi isfrla od Rajot i ja kaznuva Eva so ragjanje. Toa e podocna, nadvor od Rajot, a ne vo nego. Vo Rajot ima seks od zadovolstvo i bez ragjanje deca... onaka rajski.

I nevenchani vo nikakva crkva, tuku venchani so Ljubov od Boga.

Сексот ( како задоволство телесно мегу двајца од различна полова структура ) не е Божји изум.

Kako voopshto mozhe da bide nechij tugj izum koga Bog gi kreiral Adam i Eva i im gi dal polovite organi.

Во времето на Адам и Ева кога било речено да се множат не се мислело со мисла ( ова му е како подсмев ) ами сигурно со половите органи кои за репродукција се осмислени , и тоа е нивна функција но недоразбирањето се јавува кога се вмешува задоволството.

Kako znaesh ti deka ne se mislelo taka ??? Navedi kade Bog im ima kazhano na Adam i Eva: "seksajte se, ama da ni vi bide kjeif!" Velam "seksajte se" zatoa shto vo Rajot NEMA nikakva reprodukcija. Kazhi mi shto umira vo Rajot za da mora da se reproducira za da ne ischezne kako Bozhja kreacija i kakva voopshto potreba od reprodukcija ima vo Rajot ???

И кога јадоа ( се вели ) од дрвото на спознанието на доброто и злото видоа дека се голи .

Shto ima tuka chudno. Prvo prochitaj ushte ednash od koe drvo jadele - drvoto koe e spoznanie na dobroto i zloto. Toa, so drugi zborovi kazhano, toa e drvoto na pravniot um. Toa e moment koga se gubi nevinosta na bozhjeto chedo (onoa shto nie denes go prepoznavame kako detska vrednost) i beskrajnata Ljubov koja ne poznava nikakvi omegjuvanja, interesi, fragmentacii, podelbi na dobro i losho, pametno i glupavo, moralno i nemoralno... i koga na mesto na toa se implantira pravniot um, koj pochnuva jalovo da intelektualizira do beskraj, da dirigira so nas i da odreduva shto e vredno, a shto ne, shto e pravo, a shto e krivo, kako treba, a kako ne treba... Pa sigurno deka sekoj kje se vidi "gol" koga kje bide opsednat so takviot um. Toa e sogoluvanje od nevinosta i od Ljubovta i podjarmuvanje od pravniot um.

Знаци се покриаа од голотијата ( како кога се деца мали лугето не се срамат а кога ке овозрасат се рага и срамот. Е сега сексот како размножителна потреба не е грев но како екстремно задоволство поготово мегу невенцани е итекако грев.

Da, koga kje se izgubi nevinosta od srceto i umot, togash pravniot um kaj choveka mozhe da diktira s'e, vkluchuvajki i imanje sramni i nesramni raboti, pa chovek pochnuva da se srami od neshto shto e sosem prirodno i shto e dareno od Boga. Sogoli go chovekot od Ljubovta i nevinosta, pa potoa lesno kje mozhesh da mu nakalemish shto sakash.

I da, s'e shto e prekumerno ne e dobro... ne samo seskot, tuku i jadenjeto i pienjeto. A onoa za venchani i nevenchani... povtorno toa se nechii doktrini za koi mozhe posebno da se diskutira.

Не се работи за брак пред општеството ами венчание пред Бога.Нема фактички и практички бракови , туку венчани пред Бога и невенчани.

Amin! A venchanie pred Boga se veli Ljubov.
Drugo vechanie pred Boga ne postoi.

Во бракот после пагањето Бог разрешува секс зада се зачува чистотата од блудство и неправилно водење на страстите. На едно место пишува мислам свети Јован златоуст , за време на пост кога ке се договорат сопружниците за причесна да се оделат еден од друг а после причесната повторно да се спојат и бо благодатта на Бога да станат едно тело , зада не би ги Гаволот искужал.

Sega, prvo seksot ne e Bozhji izum, pa potoa Bog razreshuva seks za chistota od bludtsvo... Za vakvi raboti ne bi komentiral. Imalo i ima bezbroj interpretcii, doktrini, teoloshki egzibicii od site religii, veruvanja i denominacii... sekoj tolkuval kako shto razbiral, a na sekoe takvo tolkuvanje mozhe da se najde sprotivno... znachi, ko voli nek izvoli. Konverzaciite pagjaat vo voda koga namesto argumenti i fakti kje se pochnat da se izvlekuvaat iminja kako nekakvi potvrdi na nechii veruvanja.

За оние кои нема да се женат има само еден вистински пат надвор од бракот а тоа е монаштвото , а трето нема , оние старите ергени или моми или нешто им фали што не се решиле на еден од двата пата, ами останале статус кво.

Ova e tvoe mislenje... eden od patishtata sekako deka e i monashtvoto, no ne bi bil tolku deciden da tvrdam deka samo toj e vistinskiot pat dokolku nekoj ne se vencha formalno.

P.S. Sega mozhesh da vidish zoshto Isus postojano propovedashe Ljubov i detska nevinost i beshe tolku protiv pravniot um na farizeite. Za zhal, toj praven um caruva i den dens, kako shto caruvaat i farizeite... denes oblecheni vo drugi odori.

-------------

Датум на внесување: 19.Септември.2010 во 11:23
Ауууу Меси ама ме реплицира некеможам да се снајдам да ти одговорам.
Добро на првите два цитати одма и кратко не се мои него ги ставив како цитати на кои одговарам.

Adam i Eva imale polovi organi i nemale deca... znachi imale seks i uzhivale vo nego, onaka kako shto prilega na neshto shto e dareno i vgradeno od Boga - naivno kako deca. Bog podocna gi isfrla od Rajot i ja kaznuva Eva so ragjanje. Toa e podocna, nadvor od Rajot, a ne vo nego. Vo Rajot ima seks od zadovolstvo i bez ragjanje deca... onaka rajski. I nevenchani vo nikakva crkva, tuku venchani so Ljubov od Boga.

Но никој не вели дека немале полови органи напротив имале но не се страмеле од нив , биле голи , а кога јадоа од дрвото на спознанието виделе дека се голи,елем тоа се органи за размножување а не за СТРАСТ .А дали имале секс или немале како што јас не можам да тврдам освен преку горе наведеното така не ке се најде некој да каже дека се сексале .
А за венчавање па нормално мислам на сегашниот а не на рајскиот живот кој нема многу фази и разјаснувања нити е од важност на верниците , зошто важно е согледување на гревот и покајание и спасување во идниот век.

Kako voopshto mozhe da bide nechij tugj izum koga Bog gi kreiral Adam i Eva i im gi dal polovite organi.Kako znaesh ti deka ne se mislelo taka ??? Navedi kade Bog im ima kazhano na Adam i Eva: "seksajte se, ama da ni vi bide kjeif!" Velam "seksajte se" zatoa shto vo Rajot NEMA nikakva reprodukcija. Kazhi mi shto umira vo Rajot za da mora da se reproducira za da ne ischezne kako Bozhja kreacija i kakva voopshto potreba od reprodukcija ima vo Rajot ???Sega, prvo seksot ne e Bozhji izum, pa potoa Bog razreshuva seks za chistota od bludtsvo... Za vakvi raboti ne bi komentiral. Imalo i ima bezbroj interpretcii, doktrini, teoloshki egzibicii od site religii, veruvanja i denominacii... sekoj tolkuval kako shto razbiral, a na sekoe takvo tolkuvanje mozhe da se najde sprotivno... znachi, ko voli nek izvoli. Konverzaciite pagjaat vo voda koga namesto argumenti i fakti kje se pochnat da se izvlekuvaat iminja kako nekakvi potvrdi na nechii veruvanja.

Значи незнам каде не сум јасен .. Значи половите органи се дадени од Бога за размножување а не за задоволство , тоа му доага како кај животните ( погруба но почиста споредба ) значи има полов акт нормално со задоволството на свршување е општењето и ејакулацијата но не со несвршување внатре или контрацепција да се иваде сврчувањето - задоволството - од размножувањето .А не е некаде нема секс а некаде има . значи преку бракот треба да се заштити човекот од непотребен секс ( уживање ) ами се да остани мегу двајца партнери по благословот Божји .. и ке се спојат мажот и жената и ке бидат едно тело.. Дали ме свакаш на што мислам , нема секс без сфршување но има секс само за кеф ( од разни нормални контрацептивни употреби за подолго уживање до разни гнасотии на анален , зооо и не би наведувал какви не уживања кои патем не ги измислил Бог иако органите за секс се негова творба .Пробав да ко кажам моето мислење тргнувајки (ни најмалце фарисејски )од чисто верски погледи од православно христијански карактер , не сакајки да навредам некого ни да убедам во нешто што можеби не е нечие мислење.А заборавив да напомнам нема венчание пред Бога без негов благослов преку црквата Господова , ( тоа е Црковен чин или таинство кое не е за во оваа тема )

Датум на внесување: 19.Септември.2010 во 11:52
Uporno tvrdish deka polovite organi ne se sozdadeni za zadovolstvo.

Zarem ti ne chuvtsvuvash nikakvo zadovolstvo od tvoite polovi organi?

Zarem Adam i Eva imale polovi organi samo da im prechat dodeka trchaat niz Rajskata gradina? Togash zoshto Bog im gi napravil onaka kako shto gi napravil ?

http://img28.imageshack.us/i/95889763.jpg/">

-------------

Датум на внесување: 19.Септември.2010 во 12:12
Е како бе Меси чуствуваш задоволство од постоењето на половите органи , се додека не се надразнат со слика звук или допир на другите спротивни од своите??? . И да пофторно ке речам дека и на животните им служат за расплод ( во самиот чин и тие имаат задоволство ) но каде си видел магаре , или еве куче ( кои ги има секаде ) да дрка или да се сексаат нон стоп ами само во природно одредените термини кога ја добиваат желбата за да се множат . Па за да спариш куче ке се понамачиш да следиш денови ,промени и т.н. за да го уловиш моментот кога женката ке го пушти слузот кој дава оштар мирис кој е и надразба на мажјакот за да предизвика ерекција и да можи да општи со таа кучка.
Сега како можи да се каже дека се за задоволство надвор од расплодот. Предпоставувам дека и кога се тепаат садо мазо шупелките сигурно е задоволство кое Бог го допуштил,Задоволството кое хормонално го чуствува клептоманот кога краде нешто сигурно и тоа е од Бога допуштено и создадено ,....
Авај тешко нас колку бил греовен господ а ние треба да сме безгрешни.Значи сите страсти и сласти се допуштени , па незнам зошто Бог ги избрка од рајот Адам и Ева .Како наеднаш после јадењето од дрвото на спознанието видоа дека се голи а пред тоа се сексале, ане гледале дека се голи и не се срамеле од Бога ???

Датум на внесување: 19.Септември.2010 во 12:18
Уххх заборавив да прашам сигурно на сликата децата се задоволуваат и го чуствуваат задоволството поготово гледајки си ги своите полови органи кои патем Адам и Ева ги покријаа после јадењето од дрвото. А на плажа можи да се види како дечињата мали се срекни од задоволство со своите органи кои патем откако некое повозрасно дете или сега филм ке осознаат дека после одредена иритација ке почуствуваат нешто интересно тие сепорано и незрели го почнуваат усилното неприродното сексуално задоволство кое кај машките деца се состои од дркање каде нема ејакулација зошто Бог преку природните развивања на телото устроил кога треба и како да се употребуваат тие органи.

Датум на внесување: 19.Септември.2010 во 14:44

Значи незнам каде не сум јасен .. Значи половите органи се дадени од Бога за размножување а не за задоволство ,

Ова е православниот став за сексот, но јас сметам дека тоа не е и библискиот став за сексот.

„Нека е благословен твојот извор, и радувај се со жената на својата младост, нека ти е мила како срна и љубезлива како кошута; нека те напојуваат нејзините гради во секое време, и нејзината љубов те восхитува непрекратно!“
(
Поговорки 5:18-19, Светото Писмо)

Од тука недвосмислено го гледаме советот на мудриот Соломон кој инспириран од Светиот Дух ни порачува да уживаме во еротската љубов со нашиот брачен партнер.

-------------

Датум на внесување: 19.Септември.2010 во 16:35
Ова е православниот став за сексот, но јас сметам дека тоа не е и библискиот став за сексот. „Нека е благословен твојот извор, и радувај се со жената на својата младост, нека ти е мила како срна и љубезлива како кошута; нека те напојуваат нејзините гради во секое време, и нејзината љубов те восхитува непрекратно!“ ( Поговорки 5:18-19, Светото Писмо) Од тука недвосмислено го гледаме советот на мудриот Соломон кој инспириран од Светиот Дух ни порачува да уживаме во еротската љубов со нашиот брачен партнер.

Се сложувам , но и ја наогам заедничката мисла и свакање од мојот текст со Соломоновата мудрост ------ радувај се со жената на својата младост--- зрем радоста со својата жена е само сексуална или сексот е само да карикирам десетти дел од фкупната радост на љубовта кон својата жена , нека ти е мила како срна и љубезлива како кошута Но под ова осликување на жената нема еротика ами убавина од повеке аспекти на природната убавина и дарбата на женската убавина , велам убавина не ерос. нејзината љубов те восхитува непрекратно за ова веке се гледа со затворени очи ЉУБОВ а не секс.нека те напојуваат нејзините гради во секое време, ете тука е сега физичката љубов вклопена по нашите согледувања за сексот , но со својата жена од младоста да не заборавиме а не со жените или да беше речено Уживајте со своите жени и со телата свои и тоа нека ви прави кеиф цел живот Ете ако се разбираме мислам дека веке се разбравме . Почит кон сите дискусии а посебно кон они кои носат плод во нашите размислувања за спасение на нашите души.

Датум на внесување: 19.Септември.2010 во 17:59

зaрем радоста со својата жена е само сексуална или сексот е само да карикирам десетти дел од фкупната радост на љубовта кон својата жена

Таман работа радоста со својата жена да биде само сексуална, никој не го тврди тоа. Нека биде сексот и дваесетти дел од радоста, само да не тврдиме како православните дека тоа е грешна страст и дека сексот исклучиво треба да се практикува само за репродукција, бидејќи, како што видовме, Божјиот Збор (Светото Писмо) поттикнува и на еротска/физичка љубов со нашиот брачен партнер.

-------------

Постирано од: Blagoj_s
Датум на внесување: 19.Септември.2010 во 20:03

EvAngelos i ovae od sait--samo treba da go najdes i da znaes sto da napises.....

Ubavinata na vistinskiot, od Boga daden seks

Site prethodni perverzni nastranosti i aktivnosti sto gi spomenavme go banaliziraat i vulgariziraat vistinskiot, prirodniot i od Boga daden seks i ja devalviraat negovata vrednost, go obezvreduvaat najvrednoto vo zivotot na covekot, ona sto moze da mu pruzi vistinsko uzivanje so najvisoki dostreli.

Bog sozdal masko i zensko za da ziveat vo bracna zaednica, vo zakonit brak. Toa e prirodno i ubavo.
I samo vo takov, zakonit brak megu masko i zensko, seksot, kako del na sevkupnata ljubov sto ja vsadil Bog vo srceto na covekot, ima smisla i ubavina i e odobren i blagosloven od Boga. Bog predvidel seksot da zazema dominantno mesto i da igra mnogu vazna uloga vo zivotot na bracnite drugari. Vistinskiot seks ne e nesto vulgarno i nisko sto go ponizuva i sto go degradira covekot. Naprotiv, toj go izdignuva, go oblagoroduva negoviot zivot. Ponicuvaat i degradiraat onie nastranosti sto gi opisavme.

So vistinskiot seks Bog mu go osmisluva zivotot na covekot, mu go pravi interesen, mu go garnira so ubavi, kopnez livi, prijatni i srekni i so dusa i srce ocekuvani i posakuvani migovi. Preku taa izvonredo ubava, od Boga dadena aktivnost, covekot se osoznava i se potvrduva sebesi kako licnost, kako covek; bracnite partneri stanuvaat “edno telo” (1. Mojseeva 2,24), imajki moznost vzaemno, megusebno da si se daruvaat i spodeluvaat. covekot e sozdaden so potreba da se spodeluva so drug, a brakot mu dava moznost taa potreba da ja zadovoli.
Za vistinskata ubavina na bracnata zaednica i za brac- nata ljubov kako stozer na brakot, da gi slusneme i ovie zborovi od Biblijata: “Neka e blagosloven tvojot izvor, i raduvaj se so zenata na svojata mladost.
Neka ti e kako mila srna i kako ljubezliva kosuta; neka te napojuvaat nejzinite gradi vo sekoe vreme, i nejzinata ljubov neka te vosh*tuva neprekratno” (Mudri izreki Solomonovi 5,18.19).

- Taa ljubov e prirodna, ubava i blagoslovena od Boga. No, kako i se drugo, i ovaa, tolku ubava bilka, znacajna i dominantna aktivnost vo zivotot na covekot, lugeto ja izopacile i ja unistile nejzinata sustina. “Zatoa Bog gi predade na sramni strasti: nivnite zeni go zamenija prirodnoto opstenje so neprirodno.
Mazite, isto taka, go ostavija prirodnoto opstenje so zena i se raspalija so sladostrasnost eden kon drug, pravejki - mazi so mazi - sramni raboti, dobivajki zasluzena plata za svojata zabluda” (Rimjanite 1,26.27). Strasna gletka za Bozjite oci! “Gospod od neboto go nabquduva coveckiot rod za da vidi ima li nekoj sto rasuduva i Boga sto go bara? Site zastranija, site se izrodija, nema dobar, nema primeren - nitu eden edinstven... Lugeto stanaa razvratni, delata im se gnasni, nitu eden od niv dobro ne pravi!” (Psalm 14,1-3).

-------------
www.myspace.com/sblagoj

Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 20.Септември.2010 во 03:02

Значи незнам каде не сум јасен .. Значи половите органи се дадени од Бога за размножување а не за задоволство ,
Ова е православниот став за сексот, но јас сметам дека тоа не е и библискиот став за сексот.„Нека е благословен твојот извор, и радувај се со жената на својата младост,
<a name="19"></a>нека ти е мила како срна и љубезлива како кошута; нека те напојуваат
нејзините гради во секое време
, и нејзината љубов те восхитува
непрекратно!“(
<font size="2" color="#ff0000">Поговорки 5:18-19, Светото Писмо)Од тука недвосмислено го гледаме советот на мудриот Соломон кој инспириран од Светиот Дух ни порачува да уживаме во еротската љубов со нашиот брачен партнер.

Stav na poedinec ne moze i ne e stav na cela grupa taka da EvAngelose poleka so otrovot...

Inaku kako toa kako edinstven merodaven instrument za opravduvanje na seksot vo bilo koja forma ja zemate samo biblijata ??????

Covekot pokraj toa sto e religiozno e i isto taka socijalno sushtestvo koe moze da razmisluva i normalno da go pravi onaa sto mu e ubavo.

Ne moze religioznata opredelba da bide edinstvena vo opredeluvanjeto na zelbata i konzumiranjeto na seksot - tuka ima mal milion faktori koi kaj edna licnost doveduvaat do sekusalen nagon, a toa pak ja formira slikata za toa dali seksot e ok ili ne ...

Ostavete ja biblijata religijata nastrana od seksot tie ama bas nisto ne mozat da promenat - instinkt kako instinkt koga ti se saka --- KONZUMIRAS hahahahahah e sega dali toa ce bide vo brazna zaednica ili ne hmmmm ne e bitno se dodeka ne se narusuvaat osnovnite eticki normi propishani od OPSHTESTVOTO I CIVILIZACIJATA ...

Sedi Mujo u sumi, uzeo dva kamena i udara o ja*a.
Nailazi Haso i ne moze da se nacudi.
- Sta radis, bolan, Mujo?!
- Drkam.
- Pa kako tako?
- Pa tako.
Ode Haso malo dublje u sumu, uzme dva kamena i udri.
Nailazi Suljo i ne veruje svojim ocima.
- Sta radis, bolan, Haso?!
- Pa vidis valjda, drkam.
- Pa kako tako?
- Pa tako.
- Pa kad ti je najlepse?
- Kad promasim.

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 20.Септември.2010 во 03:04
I uste edno prashanje :

Kakov e toj seks od boga daden ???

Vo koja polozba treba da e zenata???

Kakva da e prostorijata, muzika moze ne moze .... ajde eksperti dajte objasnuvanje??????????????????

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 20.Септември.2010 во 07:26

Е како бе Меси чуствуваш задоволство од постоењето на половите органи , се додека не се надразнат со слика звук или допир на другите спротивни од своите??? .

A dali ti chuvstvuvash zadovolstvo od umot ako ne go upotrebish?

И да пофторно ке речам дека и на животните им служат за расплод ( во самиот чин и тие имаат задоволство ) но каде си видел магаре , или еве куче ( кои ги има секаде ) да дрка или да се сексаат нон стоп ами само во природно одредените термини кога ја добиваат желбата за да се множат . Па за да спариш куче ке се понамачиш да следиш денови ,промени и т.н. за да го уловиш моментот кога женката ке го пушти слузот кој дава оштар мирис кој е и надразба на мажјакот за да предизвика ерекција и да можи да општи со таа кучка.

Pa zatoa se zhivotni teodul, a ne lugje.

Kade si videl magare ili kuche da pishuva ljubovna poezija?

Сега како можи да се каже дека се за задоволство надвор од расплодот.

Taka ednostavno i ubavo teodul. Te prashav, dali ti chvstvuvash zadovolstvo od seks?

Предпоставувам дека и кога се тепаат садо мазо шупелките сигурно е задоволство кое Бог го допуштил,Задоволството кое хормонално го чуствува клептоманот кога краде нешто сигурно и тоа е од Бога допуштено и создадено ,....
Авај тешко нас колку бил греовен господ а ние треба да сме безгрешни.Значи сите страсти и сласти се допуштени , па незнам зошто Бог ги избрка од рајот Адам и Ева .Како наеднаш после јадењето од дрвото на спознанието видоа дека се голи а пред тоа се сексале, ане гледале дека се голи и не се срамеле од Бога ???

Sega pochna da stavash vo ist kosh s'e i seshto... zatoa za ova nemam namera da replicira.

Samo kje te potsetam deka Adam i Eva ne bile ofrleni od Rajot poradi seksot.   

-------------

Датум на внесување: 20.Септември.2010 во 07:31

Уххх заборавив да прашам сигурно на сликата децата се задоволуваат и го чуствуваат задоволството поготово гледајки си ги своите полови органи кои патем Адам и Ева ги покријаа после јадењето од дрвото. А на плажа можи да се види како дечињата мали се срекни од задоволство со своите органи кои патем откако некое повозрасно дете или сега филм ке осознаат дека после одредена иритација ке почуствуваат нешто интересно тие сепорано и незрели го почнуваат усилното неприродното сексуално задоволство кое кај машките деца се состои од дркање каде нема ејакулација зошто Бог преку природните развивања на телото устроил кога треба и како да се употребуваат тие органи.

Ova shto go pishuvash stanuva navistina nevkusno, pa i perverzno...

Ne gi gibaj decata! Ostavi gi na mira, Carstvoto Bozhje nim im pripagja.

-------------

Датум на внесување: 20.Септември.2010 во 07:46
Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Stav na poedinec ne moze i ne e stav na cela grupa taka da EvAngelose poleka so otrovot...

Inaku kako toa kako edinstven merodaven instrument za opravduvanje na seksot vo bilo koja forma ja zemate samo biblijata ??????

Covekot pokraj toa sto e religiozno e i isto taka socijalno sushtestvo koe moze da razmisluva i normalno da go pravi onaa sto mu e ubavo.

Ova e podforum Veroispoved i nie neshtata gi diskutirame od religijski aspekt. EvAngelos napravi dobra poenta i toa ne se temeli na mislnjeto na eden chovek, tuku e cela religijska doktrina.

-------------

Постирано од: alf
Датум на внесување: 20.Септември.2010 во 11:13
.

Датум на внесување: 20.Септември.2010 во 17:29
Ne gledam nikakva vrska megju seksot i drvoto na zhivotot (od kade dojde sega toa, koga Adam i Eva nikogash ne vkusile od nego).

-------------

Датум на внесување: 20.Септември.2010 во 17:57

Akoj veli deka se isfrleni zaradi seksot . ISFRLENI SE ZARADI JADEWE OD ZABRANETOTO DRVO NA SPOZNANIETO .

Ako mislis deka ova e perverzno zalam no ( neznaejki ja tvojata vozrast ) ke te nateram vo detstvoto kako prv pat pocna da drkas ( bez uvreda rekovme toa se4 prvite seksualni spoznavanja ) ili na nekoj toa mu idi na son.??

A spored predhodno pisanoto mislam deka se objasnav...

Датум на внесување: 20.Септември.2010 во 18:07
.

Датум на внесување: 20.Септември.2010 во 18:18

Ako mislis deka ova e perverzno zalam no ( neznaejki ja tvojata vozrast ) ke te nateram vo detstvoto kako prv pat pocna da drkas ( bez uvreda rekovme toa se4 prvite seksualni spoznavanja ) ili na nekoj toa mu idi na son.??

A spored predhodno pisanoto mislam deka se objasnav...

Mojata vozrast nema nishto zaednichko so tvoeto povrzuvanje na detskoto naivno i chisto srce so iskrovolkolcheniot um na vozrasnite obremenet so sekakvi dogmi.

Ostavi gi decata na mira, nivno e Carstvoto Bozhje.

P.S. Objasna samo deka si vo sostojba dogmite vo koi veruvash da gi implementirash duri i onamu kade shto Bog rekol da e sovrsheno i ne treba da se giba.

-------------

Датум на внесување: 20.Септември.2010 во 18:30
Originally posted by alf alf напиша:

Не вика Меси,него јас.Бидејќи дрвото на животот го поистоветувам со сексот.Спој на корен-маж и крошна-жена.
Плодот е настина вкусен,кој може да одолее?

alf, gi imash ispomeshano rabotite.

Adam i Eva nemale nishto so drvoto na zhivotot. Ako probale od negoviot plod nemalo da umrat, tuku naprotiv, kje stanala besmrtni kako Boga.

I povtorno, toa nema vrska vo seksot.

-------------

Датум на внесување: 20.Септември.2010 во 19:20
.

Датум на внесување: 20.Септември.2010 во 21:16
Izvini , no navistina se obiduvam da te razberam, ama izgleda ne uspevam vo toa...

Od napishanoto razbiram deka si gi ispomeshal drvoto na zhivotot so drvoto na spoznanieto na dobroto i zloto. Isto taka razbiram deka seksot go povrzuvash, spored pravoslavnata doktrina, iskluchivo so ragjanjeto deca, pa zatoa negovot prakticiranje go gledash kako negiranje na smrtta.

Mozhebi i ne te razbiram kako shto treba, no toa e toa...

P.S. Bogomolite vo osnova se gnostichko dvizhenje i zatoa negovite simboli ne gi interpretiraj spored pravoslavnite doktrini.

-------------

Датум на внесување: 20.Септември.2010 во 23:51

Originally posted by Templarius Templarius напиша:

Ova e podforum Veroispoved i nie neshtata gi diskutirame od religijski aspekt. EvAngelos napravi dobra poenta i toa ne se temeli na mislnjeto na eden chovek, tuku e cela religijska doktrina.

Religijska doktrina????

E pa ako e pravoslavna togash ne e vo red iako sum pravoslavec ne se soglasuvam so nea i mislam deka e glupava i za nikade...

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 21.Септември.2010 во 00:04
.

Датум на внесување: 21.Септември.2010 во 02:31
I reche Gospod bog: "Ete. Adam stana kako eden od Nas, znaejkji shto e dobro i shto zlo; no sega da ne ja ispruzhi rakata svoja i da zeme od drvoto na zhivotot, i da vkusi, pa da zazhivee vechno!" Togash Gospod bog go izgoni od gradinata Edem, za da ja obrabotuva zemjata od koja beshe zemen.
Bitie. 3:22-23

Adam ne storil nishto losho so svojata neposlushnost, tuku se zdobil so znaenje shto go krasi i Boga. I glavnata prichina zoshto Bog odreduva Adam da bide izbrkan od Rajskata gradina ne e neposlushnosta kako takva, tuku mozhnosta vaka preobrazeniot Adam da ne posegne po drvoto na zhivotot i taka da se stekne so vechen zhivot.

P.S. Neposlushnosta ne e po defolt negativna. Negativna eventualno mozhe da bide posledicata od neposlushnosta.

-------------

Датум на внесување: 21.Септември.2010 во 08:41
.

Датум на внесување: 21.Септември.2010 во 09:56
Mojata vozrast nema nishto zaednichko so tvoeto povrzuvanje na detskoto naivno i chisto srce so iskrovolkolcheniot um na vozrasnite obremenet so sekakvi dogmi. Ostavi gi decata na mira, nivno e Carstvoto Bozhje. P.S. Objasna samo deka si vo sostojba dogmite vo koi veruvash da gi implementirash duri i onamu kade shto Bog rekol da e sovrsheno i ne treba da se giba.

Abe Mesi ne gi vagaj rabotite od kontekst kako politicarite,prvo tvojata vozrast ja spomnav zaradi prasanjeto i zelbata da se vratis vo porano detstvo ( zosto mozebi si mlad pa ne ke ti bide tesko) za da se setis na tvoite prvi seks spoznanija.
Vtoro ne sum jas toj sto gi mesa decata i nivnata cistota ami TI koj se rasfrla so slika kade se zirkaat a koja patem ja vadis od kontekstot na temata za razgovor megu vozrasni luge , i plus nema ke poftoram NEMA nikakvo zlo vo naogjanjeto na pocetocite na seks spoznanieto vo mladosta za koe e fakt kako se pocnuva preku usmeno predavanje na povozrasnoto dete kon pomaloto , i togas ne se ostava cistoto da sozree kako Bog ustroil i togas po sila na ustyrojstvoto spoznae za seksot i toa ne ostanuva kako velis cisto.I tamu kade Bog rekol da ne se giba se gibnalo od onie koi na GOLEMA vrata go propagiraat seksot kako normalna rabota i go voveduvaat vo skolite od nikoja vozrast ,i pornofilmovite i slobodata na odnesuvanje i t.n.
I na krajot nemoj da mislis deka mojata vozrast e tolku golema za da mozes da se izjasnes kako deka nekoj e fundamentalist ( iako ne me zasega )
Da ti objasnam jas sum PRAVOSLAVEN Hristijanin koj veruva vo Ediniot Bog Otec , Sin i Svetiot Duh kako tri lica na Edniot Bog, i tocno gi prifakam site Svetii i nivnite preku Boga objasnati dogmi , i debatiram so cel i pravo da ja kazam mojata misla a ne na nekogo da gi implementiram , ako si Ateist ne bi trebalo da tolku pokazuvas na svoj rakav izvadeni od konteks citati pa mmakar bile sprotivni na tvoite viduvanja.

I na kraj Bog i tebe da te spasi vo negovoto carstvo po negovata neizmerna ljubov.

Датум на внесување: 21.Септември.2010 во 15:01
teodul , nemam namera da navleguvam vo natamoshno diskutiranje okolu nevinosta na decata, prirodnosta na seksot i nashata gradba kreirana od Boga.   

Ti si toj koj seto toa go stava pod somnenie sledejkji gi dogmite na koi si se pretplatil. Ti zhivej so svoite veruvanja, no ti velam da ne gi pletkash decata vo seto toa... neka ne te zasega dali se goli na plazha, dali si gi gledaat neshata, dali si igraat so va ili ona i kako se odnesuvat megju sebe, bidejki KAKVI DA S'E tie TOKMU TAKVI S'E za da im pripadne Carstvoto Bozhje.

Nie da se grizhime za sebe si i kako shto veli Isus - da se trudime da staneme kako niv.

-------------

Датум на внесување: 21.Септември.2010 во 15:22

I reche Gospod bog: "Ete. Adam stana kako eden od Nas, znaejkji shto e dobro i shto zlo; no sega da ne ja ispruzhi rakata svoja i da zeme od drvoto na zhivotot, i da vkusi, pa da zazhivee vechno!" Togash Gospod Bog go izgoni od gradinata Edem, za da ja obrabotuva zemjata od koja beshe zemen.

Меси,јин и јанг е една целина,мажот и жената се едно тело,морето и шумата се една целина,темнината и светлината се едно.

Така и дрвото на животот и дрвото на спознанието на доброто и лошото преставуваат едно.

Sega vaka... ako ja gledash vo totalnost, togash celata Kreacija e edno edinstveno Sebstvo, togash i jas i ti sme edno, pa posledovatelno nie, Isus i Bog sme edno nedelivo Sebstvo koe samo ni se prezentira kako razlichni ekspresii. So ova nemam nikakov problem. I ako se dogovorime da diskutirame od ova nivo, togash celata nasha diskusija treba da zavzeme kompletno drug tek.

Rabotata e, kolku shto mozham da vidam od tvoite komentari, deka ti vo sushtina pravish razlika megju site pogore navedeni neshta, pa ako ostaneme dosledni na takvata diskrinminacija togash mora da se soochime so faktot deka vo Rajskata gradina ima dve razlichni drva: drvoto na soznanieto za dobroto i zloto i drvo na zhivotot.

Lichno, smetam deka napravi lapsus koga gi pomesha dvete drva.

Adam ne storil nishto losho so svojata neposlushnost, tuku se zdobil so znaenje shto go krasi i Boga. I glavnata prichina zoshto Bog odreduva Adam da bide izbrkan od Rajskata gradina ne e neposlushnosta kako takva, tuku mozhnosta vaka preobrazeniot Adam da ne posegne po drvoto na zhivotot i taka da se stekne so vechen zhivot.

P.S. Neposlushnosta ne e po defolt negativna. Negativna eventualno mozhe da bide posledicata od neposlushnosta.

Повторно имаме различни размислувања.
Адам бил избркан поради сл.

12 Човекот рече: „Жената, која Ти ми ја даде со мене, таа ми даде од дрвото, па јадев.”

Индирекно префрлена вина на самиот Бог за целата настаната ситуација била крива Ева која Бог му ја дал на Адам.Значи според Адам крив е БОГ.
Човек кој познавал што е добро, а што лошо веќе сака да се изедначи со самиот Бог.
Полесно ќе било да ја прифати вината и да рече дека згрешил отколку да се правада дека жената е крива која Бог му ја дал.

Затоа и бил избркан.
Марш надвор од рајската градина додека не научиш дека треба да се покаеш за сторената грешка.

Ova e tvoja slobodna interpretacija koja so nishto ne e podrzhana od Biblijata. Citiraj mi kade veli Bog deka go brka Adama bidejki ovoj go nabeduva Nego za storenata rabota. Jas tochno ti posochiv citat so koj Bog pokazhuva zoshto Adam ne smee povekje da bide vo Edemskata gradina:

"... da ne ja ispruzhi rakata svoja i da zeme od drvoto na zhivotot, i da vkusi, pa da zazhivee vechno!" Togash Gospod Bog go izgoni od gradinata Edem.

Objasnuvanjeto e mnogu ednoznachno i ne bara nikakvi novi ili dodatni interpretacii: Adam e izbrkan za da ne mu se dade mozhnost da posegne po drvoto na zhivotot i da zazhivee vechno.

Se razbira, ti ne mora da se slozhish so Biblijskiot tekst i mozhesh da ostanesh na svoeto tolkuvanje.

-------------

Датум на внесување: 21.Септември.2010 во 16:30
Lets talk about sex, pa zabegavme so temata ...

Koi pozi (poziciii hahahaha ) od kamasutra spored religijata se dozvoleni mislam ne se "greshni"....

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 21.Септември.2010 во 16:46
KAKVI DA S'E tie TOKMU TAKVI S'E za da im pripadne Carstvoto Bozhje. Nie da se grizhime za sebe si i kako shto veli Isus - da se trudime da staneme kako niv.

Dobro e konecno na nesto se slozuvame samo MOLIM NE MI NAFRLAJ PLETKANJA SO DECA ZOSTO MI DELUVAS MALCE ZASTRANETO
i procitaj gi moite diskusii kade jas se pletkam so niv i nemoj ako imas fantazii mene da mi gi frlas zosto ne e ni kulturno ni covecki , zosto ako si Moderator ne ti se dava za pravo samovlastie , mislam iskreno i prijatelski.

Датум на внесување: 21.Септември.2010 во 17:56
.

Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 21.Септември.2010 во 20:03

Spored Svetoto Pismo vo Edemskata gradina  postoele mnogu drvja a  pomegju drugite  se naogjale i  dve drvja, drvoto na zivotot i drvoto za poznavanje na dobroto i zloto .

I dvete drvja bile vo sredinata na Rajot .

"И направи Господ Бог да израстат од земјата секакви дрвја, убави за гледање и добри за јадење, и дрвото на *животот среде рајот, и дрвото за познавање на доброто и злото. " ( 1 Mojseeva 2:9)

Датум на внесување: 21.Септември.2010 во 20:48

Меси, ти наведе две дрва,а не јас или поточно сум ги побркал дрвата.
Цело време зборам за едно дрво.

Ако постојат спред тебе две дрва кое е во средината на рајската градина??

Сосема е јасно од наведените цитати каде што разговараат Ева и змијата,Ева јасно кажува дека е забрането да јадат од дрвото што е на средина на рајската градина.
Маж и жена преставуваат едно тело,така и дрвото на животот и дрвотот на спознанието на доброто и злото како што се наведени во цитатот преставува едно дрво во центарот на рајската градина.

Ако мислиш дека мажот дава еден плод,а жената друг плод размислувам метафорично,тогаш излага дека дрвото раѓа три плодови.Едно од мажот,едно од жената и едно од нивниот спој.Онака како ти што сакаш да го прикажеш.

Нешто имаш побркано.

Navistina ne znam zoshto ne se razbirame okolu tolku ednostavna rabota. Vo Rajskata gradina ima mnogu drva:

Vistina li e deka Bog rekol da ne jadete od NIEDNO drvo vo Rajot?
Bitie 3:1

Megju site drva se naogjaat i dvete drva: drvoto na spoznavanjeto na dobroto i zloto...

Samo od rodot na ona drvo srede Rajot - reche Bog - ne jadete i ne se dopirajte do nego, za da ne umrete!
Bitie 3:3

Bog znae oti onoj den koga kje vkusite od nego, kje vi se otvorat ochite, pa kje stanete kako bogovi i kje znaete shto e dobro, a shto e zlo.
Bitie: 3:5

I reche Gospod Bog: Adam stana kako eden od Nas, znaejki shto e dobro i shto e zlo.
Bitie 3:22

... i drvoto na zhivotot:

No sega da ne ja ispruzhi rakata svoja (Adam) i da zeme od drvoto na zhivotot i da vkusi, pa da zazhivee vechno.

Znachi neshtata stojat vaka: vo gradinata ima povekje razni drva, megju koi se naogjaat i posochenite drvo na spoznavanjeto na dobroto i zloto od koe Adam i Eva vkusile, kako i drvoto na zhivotot od koe s'e ushte ne vkusile. Gospod Bog saka da ja sprechi taa eventualnost so isteruvanbje na Adam i Eva od Edemskata gradina. Vo centarot na gradinata stoele i dvete drva.

Dvete drva ne e edno isto drvo bidejki ako beshe taka togash Adam istovrtemeno kje se stekneshe i so spoznanie za dobroto i zloto i so vechen zhivot. No ochigledno e deka toa ne bilo taka. Gospod Bog tochno precizira deka togash, koga Adam go dobil spoznanieto, kje razbere deka treba da go pobara i drugoto drvo i deka shansite se oti kje go pronajde i kje se zdobie so vechen zhivot, pa taka kje se IZRAMNI so bogovite.

Onoa shto ti go interpretirash kako mazh i zhena se edno telo, eden plod i t.n. se samo tvoi interporetacii i superimponirash podocnezhna hristijanskata doktrina nazad vo Rajskata gradina.

И јас посочив цитат во кој Адам избегнува да го признае гревот префрлајќи ја вината на Ева КОЈА БОГ МУ ЈА ДАЛ.
Незнам како ти го разбираш тој цитат,па наведи твое мислење.

Ако се држиш само за она дека исфрлени се за да не вкусат од дрвото,тогаш го искључуваш поканието,Адам да има шанса да се покае,бидејќи на прашањето од Бог дали вкусил од плодот,според цитатот тој се прави "ангел" или по нашки мангуп.Не признава грешка.Доколку се покаел и на прашањето одговорил "да јас згрешив, виновен сум"можеби ќе му било дозволено да јаде од дрвото да биде вечен.Зошто така би покажал понизност пред Бога,исто така разликувал добро и лошо,со што можел без проблем да јаде од дрвото.

Но како што читаме не се случило тоа.

Kako shto rekov, seto ova shto go govorish e hristijanska doktrina koja apologetski retroaktivno ja koristish za objasnuvanje na neshto shto nema potkrepa vo navedenite Biblijski citati. Adam se vadi so Eva, Eva se vadi so zmijata... sosem normalno.

Kazhi kade Bog postavuva prashanje za "kaenje i iskupuvanje na grevot", kako shto veli hristijanskata doktrina? Citiraj mi kade Gospod Bog veli deka Adam i Eva gi isfrla od Rajskata gradina poradi toa shto ne se kaat za onoa shto go storile? Za storenoto ja kaznuva zmijata.

Bog e bezdrugo lut na neposlushnosta, no vistinskiot motiv za isfrlanjeto na Adam i Eva od Rajskata gradina Toj go otkriva so slednite zborovi:

Ete, Adam stana kako eden od Nas, znaejki shto e dobro i shto e zlo; NO SEGA DA NE JA ISPRUZHI RAKATA SVOJA I DA ZEME OD DRVOTO NA ZHIVOTOT I DA VKUSI, PA DA ZAZHIVEE VECHNO!

Progonstvoto e prosledeno i so kazni - Eva ja kaznuva so ragjanje deca (znachi povekje nema seks samo za uzhivanje, tuku toa kje e vrzano so porod), a na Adam mu go zavrshuva bezgrizhnoto rajsko uzhivanje, pa od togash toj kje mora da se grizhi i za zhenata i nejziniot porod.

P.S. Da se vratime na temata - od navedenoto e ochigledno deka Adam i Eva imale seksualni organi, shto implicira deka tie imale seks i nemale porod vo Edemskata gradina. Znachi seksot im bil daren od Boga samo za nivno uzhuvanje, "no strings attached".

-------------

Датум на внесување: 21.Септември.2010 во 23:04
.

Датум на внесување: 21.Септември.2010 во 23:28
alf, krevam race...

Ti si imash nekakvi svoi tolkuvanja koi nemaat nikakva referenca vo Biblijata.

Izvini, ama ne mozham da ti pravam i natamu drushtvo vo diskusijava.

Bilo kako, vo vrska so temava... Adam i Eva imale seksualni organi dodeka zhiveele vo Edemskata gradina , shto implicira deka imale seks samo poradi lichno zadovolstvo, a ne za pravenje deca. Spored toa, seksot e Bozhji izum podaren na choveka i zatoa ne mozhe da bide grev.

-------------

Датум на внесување: 22.Септември.2010 во 00:24

Датум на внесување: 22.Септември.2010 во 00:35
Jas ubavo rekov deka ti prvin si se venchal za edna doktrina i duzina dogmi, pa potoa si krenal na interpretiranje na Boga i negovata Kreacija.

Duri odish do tamu shto pochnuvash da go koregirash i samiot Bog.

-------------

Датум на внесување: 22.Септември.2010 во 23:25
Bravo Moderator gledam sila vo rakata imas pa pocna da gi kries komentarite.Sekoja cest , mnogu seriozno .

Датум на внесување: 23.Септември.2010 во 00:01
A i mojot komentar otide - zosto???? Hahahahaha

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 23.Септември.2010 во 15:10
Drzhete se za temata i obrakjajte se so respekt koj svoite sogovornici. Ne mora da se slozhuvate so nivnite veruvanja i mislenja, no toa ne vi dava za pravo da gi ismevate, da im se potsmevate, da gi omalovazhuvate, da im se obrakjate so ironija ili da plukate po niv.

Potsetete se na http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=22513 - kodeksot na odnesuvanje na ovoj podforum.

-------------

Постирано од: Blagoj_s
Датум на внесување: 23.Септември.2010 во 16:17

Dobro velis deka nekoi raboti treba da se pocituvaart za da ima nekoj red- se slozuvam!!!

Jas kazuvam deka postojat deset zapovedi, koi treba da se postuvat za da ima red a i mnogu poveke od toa- blagodet

No site ne go pocituvaat toa, nekoj gi tolkuva kako saka, nekoj gi brise i gi menuva i tn....

No ne se drznav da navredam nekoj ili da go izbrisam, ima koj da go napravi toa .......

pozz

-------------
www.myspace.com/sblagoj

Датум на внесување: 23.Септември.2010 во 16:24
Pozdrav i do tebe!

-------------

Датум на внесување: 24.Септември.2010 во 01:29
alf ako maldite ne se seksaat togash koj da se seksa ?????

Pa ti koga si bil mlad sto si pravel, seksot ne e nisto strasno, sto e strasno vo seksot ako e toj so zashtita i ne nasilen i e vo ramkite prifateni od opstestvoto NISTO AMA BAS NISTO ...
Da zememe i na mladite pamet da im vadime deka SEKSOT E GREV, ma daj ti se molam, i deka na ovoj svet strkovi gi donele ??????

Projde vremeto vo koe crkovnite kanoni i dogmaticnite veruvanja caruvaa so umovite na ludjeto, verata se povece gi gubi privilegiite na kreator na opstestvenoto odnesuvanje, znaenjeto pobeduva i slobodata na coveckiot duh se povece se cuvstvuva i toa ne moze nikoj da go spreci. Religijata (koja i da e) ce vrati vo svojot izvoren oblik i ce go doblizi ili izednaci coveka so boga - kreacijata ce stane tvorec ....

Eve go srediv mojot post...

-------------
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.

Датум на внесување: 27.Септември.2010 во 19:06

Датум на внесување: 27.Септември.2010 во 19:10

Датум на внесување: 28.Септември.2010 во 22:39
Originally posted by Blagoj_s Blagoj_s напиша:

Dobro velis deka nekoi raboti treba da se pocituvaart za da ima nekoj red- se slozuvam!!!

Jas kazuvam deka postojat deset zapovedi, koi treba da se postuvat za da ima red a i mnogu poveke od toa- blagodet

No site ne go pocituvaat toa, nekoj gi tolkuva kako saka, nekoj gi brise i gi menuva i tn....

No ne se drznav da navredam nekoj ili da go izbrisam, ima koj da go napravi toa .......

pozz

AMIN

Датум на внесување: 29.Септември.2010 во 04:44

Duri odish do tamu shto pochnuvash da go koregirash i samiot Bog.

Ти така викаш.

Ma ne velam jas... Ti indirektno go koregirash Boga vo vrska so seksot.

Bog gi daril Adam i Eva so seksualni organi, a ti velish deka gi isfrlil od gradinata kako kazna poradi ostvaruvanje prv telesen kontakt so sprotivniot pol.

Pa, zoshto togash Bog im dal mashki i zhenski polovi organi ???

-------------

Датум на внесување: 29.Септември.2010 во 12:40

Датум на внесување: 29.Септември.2010 во 13:29

Pa, zoshto togash Bog im dal mashki i zhenski polovi organi ???

Pa za mocanje -isfrlanje na otrovite od teloto.

-------------

Постирано од: sk
Датум на внесување: 29.Септември.2010 во 14:05
"Бог го создаде човекот во Својот лик, Тој го создаде во Божјиот лик; ги создаде машко и женско.

28 И Бог ги благослови и им рече Бог: „Плодете се и множете се и наполнете ја земјата, и потчинете ја! Владејте над рибите во морето и над птиците во воздухот и над сите живи суштества што лазат по земјата!” - Bitie 1:27.28

Ako Bog gi sozdal lugjeto po svoj lik, On mashko ili zensko e? Ili pak sozdal covecka forma koja moze da ja izvrshuva ulogata na prenesuvanje na zivot od edna generacija do druga? Dali e toa funkcija e dadena samo za "kreiranje" na nov zivot za da se popolnio zemjata, ili pak taa funkcija se zloupotrebuva od strana na covekot?

Ovde razbrav deka istite delovi se koristele i za mocanje. (izvinete za slikickite, navistina slatko me iznasmejavte.)

O, da, malku na strana od temata, dali se mocalo pred grevot, mislam isfrluvale otrovi od teloto? Od kade pak doshle otrovite vo sovrshenoto telo?

Датум на внесување: 29.Септември.2010 во 15:49

Originally posted by sk sk напиша:

O, da, malku na strana od temata, dali se mocalo pred grevot, mislam isfrluvale otrovi od teloto? Od kade pak doshle otrovite vo sovrshenoto telo?

Pa ako Bog im rekol deka mozhat da jadat od site drva, samo ne od onoa posochenoto, togash pretpostavuvam deka imale potreba onoa shto e vishok i nepotrebno od izedenoto da go isfrlat... Sepak Adam i Eva jadele, neli?

Originally posted by sk sk напиша:

"Бог го создаде човекот во Својот лик, Тој го создаде во Божјиот лик; ги создаде машко и женско.

28 И Бог ги благослови и им рече Бог: „Плодете се и множете се и наполнете ја земјата, и потчинете ја! Владејте над рибите во морето и над птиците во воздухот и над сите живи суштества што лазат по земјата!” - Bitie 1:27.28

Ako Bog gi sozdal lugjeto po svoj lik, On mashko ili zensko e? Ili pak sozdal covecka forma koja moze da ja izvrshuva ulogata na prenesuvanje na zivot od edna generacija do druga? Dali e toa funkcija e dadena samo za "kreiranje" na nov zivot za da se popolnio zemjata, ili pak taa funkcija se zloupotrebuva od strana na covekot?

Ako Bog veli deka gi sozdal po Svojot lik - mashko i zhensko, togash toa znachi tokmu TOA: Bog gi ima atributite i na mashko i na zhensko. Bog se manifestira i kako sila (mashki atribut) i kako transformator na silata so sozdavanje novi formi (zhenski atribut). Toa e simbolichno prikazhano i vo Kabalata i hristijanskiot gnosticizam, kako i vo povekjeto drugi religii i veruvanja. Tokmu poradi kreiranjeto i sozdavanjeto (ragjanjeto) na site formi vo Svetot kaj dosta religii Bog se pretstavuva povekje kako zhena otkolku kako mazh. Kon nego se obrakja so Taa, a ne Toj.

Inaku za onoa pod Bitie 1:27.28... Ednash diskutirame okolu tie stihovi vo paralela so onie koi gi najavuvaat Adam i Eva. Ako vnimatelno se chitaat prvite stranici na Bitie kje se zabelezhat povekje vremensko ispomeshani raboti, kako i segmenti koi ne pravat mnogu logika, nebare se secheni delovi od drugi knigi, pa potoa se sobirani bez da se vnimava na nivnata kauzalnost. Taka, na primer, se govori za svetlina vo Svetot ushte pred da se sozdadat izvorite na svetlina, kako shto se govori i za sodavanje na lugjeto i zhiveenjeto na zemjata ushte pred da se sozdadat Adam i Eva vo Edemskata gradina.

Sega, ako bukvalno sledime shto e napishano, izlaga deka lugjeto se sozdeni pred Adama, a ovoj e kreiran od Boga da bide vo Edemskata gradina. Ako e taka, togash Adamovoto progonstvo ne e progonstvo na lugjeto tuku na Adamovoto seme.

Ako ja sledime judeo/hristijanskata doktrina, togash treba da ja prifatime vemenskata nedoslednost i isprevrtenost vo pisanieto. No togash kje treba da go prifatime faktot deka citiranite zborovi...

„Плодете се и множете се и наполнете ја земјата, и потчинете ја! Владејте над рибите во морето и над птиците во воздухот и над сите живи суштества што лазат по земјата!”
Bitie 1:27.28

... vazhat otkako Adam i Eva se progoneti, a ne pred toa. Adam i Eva ne se mnozhele vo Edemskata gradina. Shansite se deka imale seksualni odnosi bidejki bile sozdadeni kako mazh i zhena, a toa znachi so mashki i zhenski polovi organi. Organite ne im se dadeni za da im prechat vo trchanjeto po gradinata, tuku da imaat tochno odredeno zadovolstvo. Koga gi sozdade kako takvi Bog ne im reche "plodete se i ramnozhuvajte se vo gradinata", tuku da si imaat drushtvo i zadovolstvo za da ne im bide dosadno. Ako se raboteshe samo za drushtvo i platonska ljubov kje sozdadeshe vtor Adam, a ne Eva.

Spored toa, Bog gi sozdade Adam i Eva kako mashko i zhensko da go uzhivaat Rajot vo seta nivna potpolnost kako sprotivni polovi, bez da imaat nikakov porod. Porodot stanuva fakt na zhiveenjeto otkoga Adam i Eva se progoneti od Edemskata gradina. I ponatamu, Bog ne go sankcionira seksot i ne go zabranuva... toa go pravat onie koi gi interpretiraat ovie Biblijski pisanija i koi vrz niv gradat soodvetna doktrina.

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk