IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ДАЛИ ИСУС СЕ РОДИЛ ОД ....
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ДАЛИ ИСУС СЕ РОДИЛ ОД ....

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 18>
Автор
Порака
zidarski Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 17.Декември.2007
Статус: Офлајн
Поени: 4385
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 22:17
Дешад - многу едноставно прашање поставувам. Води ја дикусијата... толку многу бесмислени дискусии имам водено со вас, ајде една за мој атер...
Дали е Бог бескраен?
Do what is right, come what may...
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 22:18
Originally posted by deshad deshad напиша:

Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Што бидна Дешаде - помош од пријател?

Стави наочари и погледни два три поста пред твојот. Веќе ти одговорив.
Кон врв
deshad Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 13.Мај.2008
Поени: 1350
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 22:20
Моде, ти овде важиш за еден од најстабилните членови.А сега гледам видно вознемирување. Овде не сме на натпреват во брзина на пишување. Погледни ги моите постови и не брзај.На се тие одговорено.Реплицирај на тие постови.Вака се изгуби.
Кон врв
МАРШАЛ Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ГРОБАР ДО ГРОБА

Регистриран: 06.Февруари.2007
Поени: 44396
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај МАРШАЛ Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 22:21
kako i ne bi koga vodi polemika so bosanec i so makedonski musliman sumadinec ..... go ispobunivte covekot голема%20насмевка
Кон врв
ShumadinChe Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 05.Март.2008
Локација: Slovenia
Поени: 365
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ShumadinChe Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 22:21

Прашањето на Шумадинче не е точно - ќе стигнеме и до таму... мора едно по едно...
Уште едно прашање, како дополнување на претходното кое не го одговори - Дали е Бог Бескраен? Да или не?

Bog E Beskraen, No I Coveckiot Zivot E Beskraen.

Na ovoj Svet Ke Umreme, No I Spored k*ranot I Biblijata Coveckiot Zivot e Beskraen Nas Golemite Vernivi Muslimani Ne Sleduva Ahiret, Vam Golemite Hristijani Spored Biblijata Neznam Kako Se Vikat Vashio Raj.  Na Nevernicite Normalno Pekolot Znaev Deka Ke Kazhish Isus E Beskraen No.  --  T.E.  Isus = Covek.
Pozdrav.

Изменето од ShumadinChe - 22.Јули.2008 во 22:24
Nothing Remains !!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 22:24
Ајдее, каде отиде...
Луѓе, што се плашите од муабетов бе... муабет си правиме, ниту ве убедувам во она во кое јас верувам, ниту барам да смените нешто ваше. Дискутираме само...
Дешад - Дали е Бог Бескраен?
Шумадинче, фала на објаснувањето - ама прашувам само за Бог и сакам конкретен одговор, без многу дополнителни објаснувања, за да се олесни целава комуникација.
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 22:24
Originally posted by deshad deshad напиша:

Моде, ти овде важиш за еден од најстабилните членови.А сега гледам видно вознемирување. Овде не сме на натпреват во брзина на пишување. Погледни ги моите постови и не брзај.На се тие одговорено.Реплицирај на тие постови.Вака се изгуби.

Еј де... малку се пошегував погоре... Како што гледаш после и аплауз ти дадов...
Нема вознемирување болан... ептен сум релаксиран во моментов.

Изменето од zidarski - 22.Јули.2008 во 22:25
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ShumadinChe Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 22:26

Ајдее, каде отиде...
Луѓе, што се плашите од муабетов бе... муабет си правиме, ниту ве убедувам во она во кое јас верувам, ниту барам да смените нешто ваше. Дискутираме само...
Шумадинче, фала на објаснувањето - ама прашувам само за Бог и сакам конкретен одговор, без многу дополнителни објаснувања, за да се олесни целава комуникација.

Zidar Koga Coveckiot Zivot E Beskraen...  Zosto Bog Da Ne e Beskraen ?
Nothing Remains !!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 22:27
Шумадинче - не правам споредба, само прашувам - да или не?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 22:28

Ајдее, каде отиде...

Види Зидарски.Мислам дека време е да се приземјиш и со ладна глава да ги читаш постовите. Ти одговорив уште на првото прашање дека Господ е се. И семоќен и бескраен и прв и последен,на НИКОЈ И НИШТО СЛИЧЕН итн.

Ако сакаш да водиш заприлегана дискусија,фокусирај се или на мене или на шумадинче и не брзај. Не мораш на се веднаш да одговориш. Мене мие битен вистинскиот одговор.

А сега пошто ти одговорив по трет пат на твоето прашање, ајде продолжи....
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ShumadinChe Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 22:32

Шумадинче - не правам споредба, само прашувам - да или не?

So Pomosh na Sporedbata Sakam Da Ti Kazham Deka Gospod E Beskraen.
Nothing Remains !!
Кон врв
Сениор
Сениор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај zidarski Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 22:32
Извини - ама некултурно беше да не му одговорам на човекот... сега ти се нервираш...

Значи - Бог е Семоќен и Бог е Бескраен.
Дали Тој во својата Семоќ, може да земе дел од Бескрајот (од себе си) и да го претвори во човек? Дали може или не? Не навлегувам во смислата на тоа и во значењето! Дали Бог може?
Кон врв
Македон Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Caesar Constantinus

Регистриран: 20.Јули.2008
Локација: Macedonia
Поени: 9928
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Македон Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 22:35
[/QUOTE]

Во основа концептот на Бога треба да му биде јасен и на најмало дете а камоли на возрасни луѓе. Но за жал начинот на кој вие го објаснувате тој концепт е толку испреплетен што не верувам дека некој ќе го најде почетокот за да стигне до крајот.

macedon_alex велиш дека ( цитирам ) :Bog stanal covek. Primil covecki karakteristiki samo poradi nas da ni pokaze kako treba da ziveeme( znaeme deka samo Hristos e bezgresen). Znaci Bog stanuva covek.

Со ова твое објаснување автоматски му го одзеде атрибутот на Бога на совршеност и го спушти на исто рамниште со Бога. Погледни ја добро Библијата кога зборува за Божјите атрибути ( да не ти ги набројувам сега) и ќе видиш дека ова толкување не ти држи вода.

Понатаму:

Vtoro Hristos poradi svojata skromnost(koja e edna od doblestite koi sakal da ni gi pokaze) stanal vistinski Sluga. Ova ke ti go pokazam samo preku citatite koi najdobro ja pokazuvaat smirenosta i poniznosta na Hrista.      

Matej 26,39: Oce Moj, ako e mozno, neka Me odmine ovaa casa; no ne kako Jas sto sakam, tuku kako Ti

Matej 26,42: Oce Moj, ako ne moze da odmine od Mene ovaa casa, da ne ja ispijam, togas neka bide voljata Tvoja!

Јас би рекол дека Христос во своите зборови кои тој ги изговорил ( а не апостолите) на многу јасен начин кажува самиот за себе дека не е ништо друго туку Божји Пратеник и дека се што правел правел со Божја воља и одредба.Тој дури во многу случаи е немоќен и директно ја повикува Божјата помош како што истото се потврдува во погорните два библиски пасуси кои ти ги посочи.Зарем ги забораваш неговите легендарни зборови кои ги изговорил на голготскиот крст : " Господе, Господе, зошто ме оставаш ( напушташ)! "

Понатака:

I Apostol Pavle za nego veli vo Poslanieto do Evreite 5,5 " Taka Hristos ne se proslavi Sam Sebesi, za da bide prvosvestenik, tuku Go proslavi Onoj, Koj Mu rece: Ti si Sin Moj, Jas Te rodiv denes" i Poslanie do Evreite 5,8 " Makar i Sin, On se nauci na poslusnost preku ona, sto postrada. Znaci vo toa e poentata zosto Hristos ne se proslavi , a go slavese Otecot, koj pak, go proslavi Sinot.

Е овде лежи зајакот.Кај Апостол Павле. Не сакам да навлегувам во неговата мисија затоа што ќе ги повредам вашите чувства но патем само ќе спомнам дека целата заслуга ( читај кривица) ја има тој за представувањето на Исуса како Бог.

Само да те прашам: -кому му веруваш ти на Исус или на Павле?

Ако му веруваш на Исус, дај ми еден единствен цитат каде што тој рекол дека е бог.

Ако му веруваш на Павле, тогаш нека ти е со среќа.Павле доволно направил, би рекол ја исполнил својата мисија.

[/QUOTE]

Mu veruvam na Isus i na Pavle( sekako na Isus kako na Bog a na Pavle kako na apostol, znaci ne gi izednacuvam).

E sega jas ne mu gi odzedov na Boga atributite ama Bog e SEMOKEN i se moze da napravi pa duri i da se manifestira kako Covek. ZNACI I TOA MOZE. A inaku ako pocneme deka ne mi drzi voda teorijata, i jas mozam slobodno da kazam deka tvojot Bog ne e semoken( eden od povaznite atributi) ako ne moze da se manifestira kako covek, . No, mene toa ne mi e celta, a takvite konstatacii stvarno ne drzat voda.

E sega za citatot. Namerno ke ti go dadam ovoj citat da vidam sto ke kazes. Eve, citaj Jovan 8,58 i eve uste i ova procitaj go Jovan 8,59, pa razmisli sam.

Pozdrav
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај deshad Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 22.Јули.2008 во 22:38

Извини - ама некултурно беше да не му одговорам на човекот... сега ти се нервираш...

Значи - Бог е Семоќен и Бог е Бескраен.
Дали Тој во својата Семоќ, може да земе дел од Бескрајот (од себе си) и да го претвори во човек? Дали може или не? Не навлегувам во смислата на тоа и во значењето! Дали Бог може?

Значи сепак ништо не си прочитал. За да се увериш дека однапред знаев што ќе биде твоето следно прашање, скокни на 10 страна од оваа тема и прочитај го 13 пост. Таму тие одговорот на ова прашање.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 910111213 18>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,518 секунди.