|
Никола Тесла |
Внеси реплика | страница 123> |
Автор | |||
Isis
Сениор CATALYST Регистриран: 19.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 5871 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 23.Октомври.2007 во 12:44 |
||
.
Изменето од ACELERA - 27.Мај.2010 во 19:56 |
|||
kojotovik
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 08.Мај.2007 Статус: Офлајн Поени: 369 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Brao za Telsa. Abe da pozivesse coekot koj znaj so ke imase.Ajde neka se najde sea nekoj da gi prodolzi neogovite raboti de.Znaci ne se ima popameten narod rodeno od nego. Sve poglupo i po glupo c c c c a koja godina zivell ziti se i so imal, a sega nie so imame............
|
|||
Haker_mk_sk
Нов член Регистриран: 21.Јули.2008 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 30 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Тесла е нај чудниот човек за кого имам слушнато. |
|||
G.G. King
|
|||
neo_wmaster
Сениор Angel of Death. Регистриран: 29.Јуни.2008 Статус: Офлајн Поени: 660 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Oftopik: Javorka od Srbija li si?
Ontopik: Nikola Tesla e najgolemiot izumitel vo elektro naukite dosega. Bil kastriran za da moze celosno da i se posveti na rabotata. Amerika mu ponudila 1000000 dolari za eden proekt koj go zavrsil, no podocna tie na sakale da mu gi isplatat parite, pa toj moral da postavi nekoja naprava na poznat most vo USA koj bi se srusil za 24 casa ako ne mu gi dadat parite. Mu gi dale parite, a toj gi iskockal istata vecer. Dolga prikazna e ama nemam vreme da pisuvam. Pozdrav. |
|||
којсумјас
Сениор Регистриран: 22.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4543 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Ima za Tesla mnogu raboti da se kazat... poznati... pomalku poznatii...neverojatni... A vakvi postovi.. sto treba demek da predizvikaat diskusija...!!! Aman be so providni provokacii.... Изменето од којсумјас - 24.Јули.2008 во 23:55 |
|||
becenevem
Сениор Регистриран: 27.Септември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2108 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Nikola Tesla imase eden izum so koj sto kazal deka sekoe semejsto ke moze da proizveduva struja bez nikakvi troskovi.
|
|||
mmomirovski
Сениор Регистриран: 15.Септември.2008 Локација: Tuvalu Статус: Офлајн Поени: 1219 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Човек допрен од Господ. Изумутел, кој на светот сакаше да му даде мир и просперитет на светот низ своите изуми...
|
|||
Anthony
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 3379 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Pa ne bi se slozzil so tebe. Zoshto Nikola Tesla ja izmislil strujata ? Za da mozze elektrodistribucija da zbira pari...sekogash koga kje ja platish smetkata i koga kje gi vidish kako apla te ograbuvaat - seti se na nego- na Tesla...shto majka mu trebashe? Shto ne si sedeshe miren? |
|||
It’s nice to be important....it’s important to be nice!
|
|||
Neptun74
Сениор Orbiter Регистриран: 23.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 2643 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Sudbina Anthony, sudbina |
|||
DeepBlue
|
|||
Anthony
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 3379 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
ne, ne ne samo sudbina
Imam slushnato za edna teprija na zagovor vo vrska so Nikola Tesla - i mozzam da kazzam deka dobiv vpechatok deka nimalku ne e sluchajno postoi debela pozadina.... |
|||
It’s nice to be important....it’s important to be nice!
|
|||
mmomirovski
Сениор Регистриран: 15.Септември.2008 Локација: Tuvalu Статус: Офлајн Поени: 1219 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Никола Тесла не ја измислил струјата, туку повеќефазната "струја", која може да се преneсува на поодалечни места со помали загуби, за разлика од директната "струја" која не можела да се пренесува на поодалечени места. Потоа негов сон била струјата да се пренесува преку воздух, ефтина и струја за секого... Ако веќи и ја има само во некои фиоки седат нацртите... |
|||
Neptun74
Сениор Orbiter Регистриран: 23.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 2643 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Najgolem izum na Tesla e prenesuvanjeto na el. struja, kakvo sto denes go imame...
Toa e seuste nenadminat pronajdok. Imal relativno mal broj na pronajdoci, vo sporedba so nekoi drugi, "golemi" naucnici, no negovite izumi vo golem procent i den denes se upotrebuvaat... Najgolem problem vo prenesuvanjeto na el. energija pretstavuva otporot koj se javuva vo provodnicite poradi golemite dalecini. Tesla izmislil generator koj strujata ja pretvara vo potencijal. Potoa prenesuva potencijal niz provodnikot, ili t.n. napon. Na "drugata" strana postoi inverten generator koj potencijalot povtorno go pretvara vo struja, koja site vie bas vo ovoj moment ja koristite za da go procitate ova... Da, negova zelba bila strujata voopsto da ne koristi provodnik za prenesuvanje... Na zajadlivoto prasanje na nekoj novinar, dali otkril kako da go napravi toa, Tesla odgovoril - nema potreba, strujata e sekade okolu nas i ceka da ja upotrebime... Sto li mislel so ova??? |
|||
DeepBlue
|
|||
mmomirovski
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Во брзо време сигурно нема да откриеме што сакал да каже, мое мислење е дека навистина октрил како може да се пренесува преку проводник, но бидејќи, колку ли само без профит ќе останат компаниите, ако нема потреба од ЕВН....
Значи технологијата е некаде во некоја фиока чека време, кога ќе ја изнсат на виделина, но во нашиот живот тоа нема да го видиме. Како и се, компаниите прво цедат најмногу што можат со сегашниот производ, па после на пазарот воведуваат нов "подобар", а тој истиот бил измслен, кој знае пред колку време, ќе го земам за пример обичниот транзистор, ако не се лажам, некаде 1920 или порано бил измислен, али иноваторот, не "давал" да се користи неговиот патент, и така светот не можел да напредува, условно кажано, и требало да се чекаат тие 25 години, за да истече патентот, и секој да може да влезе во патент-бирото на УСА да земе пронајдок и да се користи во профитна или непрофитна цел.... |
|||
nelson
Сениор НАИВЕН НА МАЈКА Регистриран: 11.Октомври.2008 Статус: Офлајн Поени: 6313 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
tesla-genije
|
|||
Zeleo bih da te, vezanih ociju, prepoznajem u hiljadama.Ala bih se napipao!
|
|||
Внеси реплика | страница 123> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |