|
Нинџа филозофија |
Внеси реплика | страница 123 4> |
Автор | |
nindza
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 10.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 2457 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 04.Септември.2006 во 15:10 |
Ja ke pisam sea sto sum naucil ne so cel da se istaknam kao NENADJEBIV , nego mozebi da pomognam na nekogo podlaboko da razmisluva.
Mozebi nekoj ke najde nekoi odgovori i pomosh vo zborovite koi ke gi vnesam tuka. |
|
OBAVESTUVANJE: gorenavedeniot tekst ne e za ogranicheni - od upravata
|
|
buceslatko
Сениор Регистриран: 29.Јули.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 602 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
edvaj cekame da gi vneses tie zborovi, ooooooooooooooooooooo NENADjebiv coveku!!!!!!!!!!!!!!
|
|
Read an cry!!!!!
|
|
kandid
Сениор Регистриран: 26.Август.2006 Статус: Офлајн Поени: 664 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ја предлагам да му изградиме храм...Каков Исус,каков Буда...у божеството Нинџа е спасот
|
|
nindza
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
A ja predlagam da go procitate ova... i vo najdlaboka tishina da pronajdete nesto sto ... mozebi ke Vi pomogne... a mozebi e i obicna nindza glupost... no procenete sami... PATUVANJE Ponekogash znam da zalutam, I poleka znam da zacekoram vo eden nepoznat svet . Svet za koj samo jas znam deka postoi , jas I japonskiot starec na padinite na Belata Planina.Nikogash ne go doznav negovoto ime , samo znam deka toj e sekogash tuka blisku do vodopadot tokmu pod starata rascvetana I bujna jabolknica. I chudno sekogash e prolet koga ke se sretneme , I sekoj nash razgovor e kako nov pocetok , pocetok koj nema kraj. Prijdov tivko a toj so zatvoreni ochi reche : - Sedni … I gledaj vo vodopadot ….spremi se ke pojdeme na novo patuvanje Bez nikakov odgovor sednav vo iscekuvanje . - Pogledni vo vodopadot sega – izgovori poleka I smireno . Gledash visokoto I niskoto opstojuvaat vo harmonija , ne mozat edno bez drugo , dolgoto I kratkoto ne mozat da opstojuvaat , za da znaeme da ja cenime ubavinata morame da znaeme sto e grdo … se e krug I se se nadopolnuva , mladichu. Sakav da go izgovoram prasanjeto koe me macheshe , pred da dojdam na ovaa moja proshetka, sakav da prasam za reshenieto na mojot problem no starecot me prekina. - Znaesh da imash I da nemash moraat da postojat zaedno …I za da ja spoznaesh svojata sreka morash da go razberesh toa . Sakav da prasam zosto me izmachuvaat ljubomorata , razocaranosta , zosto seuste sum vrzan za materijalnoto, zasto ne dobivam dovolno od zivotot ….mislev deka lesno ke go dobijam odgovorot . - No , zoshto … izgovoriv I povtorno bev prekinat - Problemot sekogash ne e nadvor od tebe , pogledni dlaboko vo sebe , I ednostavno ne posakuvaj gi niskite izmami na glavata, toa sto drugite go posakuvaat I sto mislis deka e dobro, samo taka ke ja sprechish konfuzijata vo tvoeto srce. - Ti go barash mirot taka ? - me pogledna so negovite skoro bledo sini ochi I pogled koj kako da izvirashe od prapocetokot. Se zbuniv. Potstana I mi podade raka . Ja prifativ… a toj izgovori…Mudriot e miren I ne saka da poseduva,.. I samo taka ima se. Pogledna vo neboto I pokaza so prstot nagore… Gledash li ? Neboto I zemjata se vecni a tie ne se pristratni, pregolemi se za toa. Zatoa mudriot nikogash ne e pristrasten… kolku poveke se trudi tolku poveke gubi od svojata energija , poveke zborovi vredat pomalce …zatoa mudriot se zadrzuva na sushtinata. Sustinata… promrmorev vo sebe. Poleka mladichu izgovori… Vecnosta I goleminata na mudriot e sto stoi postrana, stoejki po strana toj e sekogash pred site I sekogash so site. Mudriot covek ne nametnuva, ne dominira , nudi solucii a ne bara za toa nisto , nitu ochekuva nisto .A najgolemoto prokletstvo na covekot e PREKUMERNOSTA. Pogledni … izvadi pred mene ostra katana , koja bleskashe na utrinskoto sonce. Na nea imashe natpis koj zachudo go razbrav… pishuvashe : Preostrenata ostrica ja gubi silata. Gledash , ovaa katana pripadjashe na procueniot samuraj Hakidomi koj ziveeshe pred iljadnici godini. Heroj vo stotici bitki I toj toa pobara da mu se izgravira na mechot po negovata smrt …Mislish deka toa bilo sluchajnost ? – me pogledna starecot. Tuku , kazi mi sto sakashe …zosto dojde me pogledna smireno so racete pozadi grbot….Se zavrte gledajki vo dolinata I rekata koja zuborkashe veselo . Se zavrte uste ednash , tokmu koga sakav da izgovoram toj pogledna vo pticata koja sletuvashe vo svoeto gnezdo. Beshe sina ptica, malecka koja ispustashe ubavi melodicni zvukovi pri sekoj negov pogled. Vsushnost , sakav da prasam … so godini sum pretrupan so sobiranje na bogatstvo, a ne razbiram zoshto sepak ne sum sreken ? – smognav sila I izgovoriv Bez odgovor starecot se iskachi na golemiot kamen koj se izdvojuvashe od okolinata. Dojdi , podobro se gleda od tuka – mi podade raka . Pogledni ja onaa kuka …I zapomni ja . - Materijalnoto postoenje neka sekogash za tebe ima prednost , no nivnata sustina proizleguva samo dokolku ima nepostoenje… sustinata, funcijata… Kukata ima vrati I prozori tie se tuka , niv gi dopirame,gi gledame , no bez nepostoeckoto, praznoto tie ke nemaat funkcija…niz niv pominuva vozduhot , energijata I niz nepostoeckoto tie ja ispolnuvaat svojata cel. Zatoa duhovnoto neka ti bide sekogash upotreblivo za da dojde do izraz materijalnoto. Zamisli edno grne , praznotijata na grneto ti ja dava sustinata na grneto koe e vo tvoite race, ispolni go duhovnoto I praznotijata ke se ispolni I materijalnoto samo taka ke bide upotrebeno na vistinski nachin. - No jas ne ziveam tuka sepak moram da se vratam nazad progovoriv a tamu … A tamu znam … - me prekina …tamu ima iljadnici boi, iljadnici zvukovi , iljadnici vkusovi , no boite mozat da go zaslepat okoto , zvucite da go ogluvat uvoto , mnogute zachini da go otapat vkusot … Setilata nezasitni se nesovrsheni I mozat da ne zaslepat , zatoa mudriot go prasuva svoeto srce za patokaz da go pronajde patot a ne svoite setila. Mudriot e prizemen I negovite ochi zatoa mozat da gledaat I vo nokta. Mudriot prifaka deka e beznacaen, I zatoa ne moze da bide povreden. Prifati gi nesrekite kako covecko , se dodeka si vrzan za svoeto nesovrsheno telo e normalno da si nesovrshen , prifati go toa. Predaj se I Sakaj go svetot kako sebesi I togas ke imash I sila da se grizis za se. - Huh…me opfati ochaj…sakav da razberam… a starecot samo me dopre po celoto … - Ne se obiduvaj da sfatish, da ja dopresh energijata , taa e tuka nema ni kraj ni pocetok, zivej vo segasnosta I samo taka ke bidesh vo dopir so sebe , a seto ostanato e privid . Od tuka ke pocnesh I ke ja dopresh sushtinata. Zapomni nikoj ne moze da zapocne nesto vo minatoto , nitu vo idninata , ako sakash da go pronajdesh patot , samo e eden momentot a toa e SEGA. Se zavrtev …nego go nemashe veke … no znam deka pak ke go pronajdam pod vodopadot I vecno rascutenata jabolknica a okolu nas ke bide vechnata prolet. Poglednav vo rascutenata dolina I zacekoriv da go pronajdam toa moe SEGA. |
|
|
|
Julija
Сениор Регистриран: 02.Март.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Најмногу ми се бендиса јаболкницата
|
|
|
|
nindza
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Sto be site ste se fatile za toa jabolknicata... bre zenski detalji sve da se videlo
A zasto jabolknicata ? |
|
|
|
Julija
Сениор Регистриран: 02.Март.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 1706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јаболкницата е расцутена... Цутот еден ден ќе падне, но нема да умре, туку ќе се роди нов живот. А и кога тоа ќе помине, приказната ќе се повтори со нови цутови и нови плодови...
И водопадите се добри... Колку да ме потсетат дека животот е голема река |
|
|
|
nindza
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Sedi petka
|
|
|
|
snegulka
Сениор Регистриран: 17.Август.2006 Статус: Офлајн Поени: 3201 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ne se obiduvaj da sfatish, da ja dopresh energijata
, taa e tuka nema ni kraj ni pocetok, zivej vo segasnosta I samo taka ke bidesh vo dopir so sebe , a seto ostanato e privid . Od tuka ke pocnesh I ke ja dopresh sushtinata. Zapomni nikoj ne moze da zapocne nesto vo minatoto , nitu vo idninata , ako sakash da go pronajdesh patot , samo e eden momentot a toa e SEGA. ова ми се допадна |
|
buceslatko
Сениор Регистриран: 29.Јули.2006 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 602 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
em ninja, em filozofce... prosto da ne ti se veruva |
|
Read an cry!!!!!
|
|
nindza
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
A najgolema tajna e :
Se sto gore toa e i dole, se sto e vnatre toa e i nadvor e taka |
|
|
|
kandid
Сениор Регистриран: 26.Август.2006 Статус: Офлајн Поени: 664 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Aha...Znaci toa e ustvari celata sustina...Bezbrojpati blagodaram sto ja spodeli najgolemata tajna so nas obicnite smrtnici
|
|
I posle mene-POTOP!!!
|
|
nindza
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Sve za spoznanieto |
|
|
|
oblachinja
Сениор Регистриран: 12.Март.2006 Локација: United Kingdom Статус: Офлајн Поени: 4990 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
A tamu znam … - me prekina …tamu ima iljadnici boi,
ova najmnogu mi se dopadna..... |
|
|
|
Внеси реплика | страница 123 4> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |