Нинџа филозофија
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=5032
Датум на принтање: 23.Јули.2025 во 17:12 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Нинџа филозофија
Постирано од: nindza
Наслов: Нинџа филозофија
Датум на внесување: 04.Септември.2006 во 15:10
Ja ke pisam sea sto sum naucil ne so cel da se istaknam kao NENADJEBIV , nego mozebi da pomognam na nekogo podlaboko da razmisluva.
Mozebi nekoj ke najde nekoi odgovori i pomosh vo zborovite koi ke gi vnesam tuka.
------------- OBAVESTUVANJE: gorenavedeniot tekst ne e za ogranicheni - od upravata
|
Коментари:
Постирано од: buceslatko
Датум на внесување: 06.Септември.2006 во 01:17
edvaj cekame da gi vneses tie zborovi, ooooooooooooooooooooo NENADjebiv coveku!!!!!!!!!!!!!!  
------------- Read an cry!!!!!
|
Постирано од: kandid
Датум на внесување: 13.Септември.2006 во 18:03
Ја предлагам да му изградиме храм...Каков Исус,каков Буда...у божеството Нинџа е спасот
|
Датум на внесување: 13.Септември.2006 во 20:53
A ja predlagam da go procitate ova... i vo najdlaboka tishina da pronajdete nesto sto ... mozebi ke Vi pomogne... a mozebi e i obicna nindza glupost... no procenete sami...
PATUVANJE
Ponekogash znam da zalutam, I poleka znam da zacekoram vo eden nepoznat svet . Svet za koj samo jas znam deka postoi , jas I japonskiot starec na padinite na Belata Planina.Nikogash ne go doznav negovoto ime , samo znam deka toj e sekogash tuka blisku do vodopadot tokmu pod starata rascvetana I bujna jabolknica. I chudno sekogash e prolet koga ke se sretneme , I sekoj nash razgovor e kako nov pocetok , pocetok koj nema kraj.
Prijdov tivko a toj so zatvoreni ochi reche :
- Sedni … I gledaj vo vodopadot ….spremi se ke pojdeme na novo patuvanje
Bez nikakov odgovor sednav vo iscekuvanje .
- Pogledni vo vodopadot sega – izgovori poleka I smireno . Gledash visokoto I niskoto opstojuvaat vo harmonija , ne mozat edno bez drugo , dolgoto I kratkoto ne mozat da opstojuvaat , za da znaeme da ja cenime ubavinata morame da znaeme sto e grdo … se e krug I se se nadopolnuva , mladichu.
Sakav da go izgovoram prasanjeto koe me macheshe , pred da dojdam na ovaa moja proshetka, sakav da prasam za reshenieto na mojot problem no starecot me prekina.
- Znaesh da imash I da nemash moraat da postojat zaedno …I za da ja spoznaesh svojata sreka morash da go razberesh toa .
Sakav da prasam zosto me izmachuvaat ljubomorata , razocaranosta , zosto seuste sum vrzan za materijalnoto, zasto ne dobivam dovolno od zivotot ….mislev deka lesno ke go dobijam odgovorot .
- No , zoshto … izgovoriv I povtorno bev prekinat - Problemot sekogash ne e nadvor od tebe , pogledni dlaboko vo sebe , I ednostavno ne posakuvaj gi niskite izmami na glavata, toa sto drugite go posakuvaat I sto mislis deka e dobro, samo taka ke ja sprechish konfuzijata vo tvoeto srce. - Ti go barash mirot taka ? - me pogledna so negovite skoro bledo sini ochi I pogled koj kako da izvirashe od prapocetokot. Se zbuniv. Potstana I mi podade raka . Ja prifativ… a toj izgovori…Mudriot e miren I ne saka da poseduva,.. I samo taka ima se. Pogledna vo neboto I pokaza so prstot nagore… Gledash li ? Neboto I zemjata se vecni a tie ne se pristratni, pregolemi se za toa. Zatoa mudriot nikogash ne e pristrasten… kolku poveke se trudi tolku poveke gubi od svojata energija , poveke zborovi vredat pomalce …zatoa mudriot se zadrzuva na sushtinata.
Sustinata… promrmorev vo sebe.
Poleka mladichu izgovori… Vecnosta I goleminata na mudriot e sto stoi postrana, stoejki po strana toj e sekogash pred site I sekogash so site. Mudriot covek ne nametnuva, ne dominira , nudi solucii a ne bara za toa nisto , nitu ochekuva nisto .A najgolemoto prokletstvo na covekot e PREKUMERNOSTA.
Pogledni … izvadi pred mene ostra katana , koja bleskashe na utrinskoto sonce. Na nea imashe natpis koj zachudo go razbrav… pishuvashe : Preostrenata ostrica ja gubi silata.
Gledash , ovaa katana pripadjashe na procueniot samuraj Hakidomi koj ziveeshe pred iljadnici godini. Heroj vo stotici bitki I toj toa pobara da mu se izgravira na mechot po negovata smrt …Mislish deka toa bilo sluchajnost ? – me pogledna starecot.
Tuku , kazi mi sto sakashe …zosto dojde me pogledna smireno so racete pozadi grbot….Se zavrte gledajki vo dolinata I rekata koja zuborkashe veselo . Se zavrte uste ednash , tokmu koga sakav da izgovoram toj pogledna vo pticata koja sletuvashe vo svoeto gnezdo. Beshe sina ptica, malecka koja ispustashe ubavi melodicni zvukovi pri sekoj negov pogled.
Vsushnost , sakav da prasam … so godini sum pretrupan so sobiranje na bogatstvo, a ne razbiram zoshto sepak ne sum sreken ? – smognav sila I izgovoriv
Bez odgovor starecot se iskachi na golemiot kamen koj se izdvojuvashe od okolinata.
Dojdi , podobro se gleda od tuka – mi podade raka . Pogledni ja onaa kuka …I zapomni ja .
- Materijalnoto postoenje neka sekogash za tebe ima prednost , no nivnata sustina proizleguva samo dokolku ima nepostoenje… sustinata, funcijata… Kukata ima vrati I prozori tie se tuka , niv gi dopirame,gi gledame , no bez nepostoeckoto, praznoto tie ke nemaat funkcija…niz niv pominuva vozduhot , energijata I niz nepostoeckoto tie ja ispolnuvaat svojata cel. Zatoa duhovnoto neka ti bide sekogash upotreblivo za da dojde do izraz materijalnoto. Zamisli edno grne , praznotijata na grneto ti ja dava sustinata na grneto koe e vo tvoite race, ispolni go duhovnoto I praznotijata ke se ispolni I materijalnoto samo taka ke bide upotrebeno na vistinski nachin.
- No jas ne ziveam tuka sepak moram da se vratam nazad progovoriv a tamu …
A tamu znam … - me prekina …tamu ima iljadnici boi, iljadnici zvukovi , iljadnici vkusovi , no boite mozat da go zaslepat okoto , zvucite da go ogluvat uvoto , mnogute zachini da go otapat vkusot … Setilata nezasitni se nesovrsheni I mozat da ne zaslepat , zatoa mudriot go prasuva svoeto srce za patokaz da go pronajde patot a ne svoite setila. Mudriot e prizemen I negovite ochi zatoa mozat da gledaat I vo nokta. Mudriot prifaka deka e beznacaen, I zatoa ne moze da bide povreden. Prifati gi nesrekite kako covecko , se dodeka si vrzan za svoeto nesovrsheno telo e normalno da si nesovrshen , prifati go toa.
Predaj se I Sakaj go svetot kako sebesi I togas ke imash I sila da se grizis za se.
- Huh…me opfati ochaj…sakav da razberam… a starecot samo me dopre po celoto …
- Ne se obiduvaj da sfatish, da ja dopresh energijata , taa e tuka nema ni kraj ni pocetok, zivej vo segasnosta I samo taka ke bidesh vo dopir so sebe , a seto ostanato e privid . Od tuka ke pocnesh I ke ja dopresh sushtinata. Zapomni nikoj ne moze da zapocne nesto vo minatoto , nitu vo idninata , ako sakash da go pronajdesh patot , samo e eden momentot a toa e SEGA.
Se zavrtev …nego go nemashe veke … no znam deka pak ke go pronajdam pod vodopadot I vecno rascutenata jabolknica a okolu nas ke bide vechnata prolet. Poglednav vo rascutenata dolina I zacekoriv da go pronajdam toa moe SEGA.
------------- OBAVESTUVANJE: gorenavedeniot tekst ne e za ogranicheni - od upravata
|
Постирано од: Julija
Датум на внесување: 13.Септември.2006 во 21:11
Најмногу ми се бендиса јаболкницата
-------------
|
Датум на внесување: 13.Септември.2006 во 21:14
Sto be site ste se fatile za toa jabolknicata... bre zenski detalji sve da se videlo
A zasto jabolknicata ?
|
Постирано од: Julija
Датум на внесување: 13.Септември.2006 во 21:18
Јаболкницата е расцутена... Цутот еден ден ќе падне, но нема да умре, туку ќе се роди нов живот. А и кога тоа ќе помине, приказната ќе се повтори со нови цутови и нови плодови...
И водопадите се добри... Колку да ме потсетат дека животот е голема река
-------------
|
Датум на внесување: 13.Септември.2006 во 21:20
Sedi petka
|
Постирано од: snegulka
Датум на внесување: 13.Септември.2006 во 22:24
Ne se obiduvaj da sfatish, da ja dopresh energijata , taa e tuka nema ni kraj ni pocetok, zivej vo segasnosta I samo taka ke bidesh vo dopir so sebe , a seto ostanato e privid . Od tuka ke pocnesh I ke ja dopresh sushtinata. Zapomni nikoj ne moze da zapocne nesto vo minatoto , nitu vo idninata , ako sakash da go pronajdesh patot , samo e eden momentot a toa e SEGA. ова ми се допадна
------------- http://www.glitter-graphics.com">
|
Постирано од: buceslatko
Датум на внесување: 14.Септември.2006 во 01:03
em ninja, em filozofce... prosto da ne ti se veruva
------------- Read an cry!!!!!
|
Датум на внесување: 26.Септември.2006 во 16:53
A najgolema tajna e :
Se sto gore toa e i dole, se sto e vnatre toa e i nadvor e taka
|
Постирано од: kandid
Датум на внесување: 26.Септември.2006 во 16:59
nindza напиша:
A najgolema tajna e :
Se sto gore toa e i dole, se sto e vnatre toa e i nadvor e taka
|
------------- I posle mene-POTOP!!!
|
Датум на внесување: 26.Септември.2006 во 17:08

Sve za spoznanieto
|
Постирано од: oblachinja
Датум на внесување: 26.Септември.2006 во 20:37
A tamu znam … - me prekina …tamu ima iljadnici boi, iljadnici zvukovi , iljadnici vkusovi , no boite mozat da go zaslepat okoto , zvucite da go ogluvat uvoto , mnogute zachini da go otapat vkusot … Setilata nezasitni ....
ova najmnogu mi se dopadna.....
-------------
|
Постирано од: sensei
Датум на внесување: 02.Октомври.2006 во 17:02
Gledash visokoto I niskoto opstojuvaat vo harmonija , ne mozat edno bez drugo , dolgoto I kratkoto ne mozat da opstojuvaat , za da znaeme da ja cenime ubavinata morame da znaeme sto e grdo … se e krug I se se nadopolnuva , mladichu.
Mene ova mi se dopdna.  You're full of sh*t, mladichu.
------------- Gods Creative Force enters humanity through a mans love for his wife and desire to raise his family in a wholesome environment. It is reciprocated by a woman receiving his seed-spirit and nurturing it
|
Постирано од: plamenko
Датум на внесување: 03.Октомври.2006 во 10:08
sve okolu nas e energija filozofijata e da ja apsorbiras celokupnata energija od sve sto e okolu tebe na pr. kamen voda drvo vozduh/da se iskoristi vo pravilen moment so pravilna namera pri toa da nemas nikakov kontakt ili pak da ja unistis !
|
Постирано од: blue
Датум на внесување: 03.Октомври.2006 во 10:55
filozofija e da znaes zosto....zatoa, sekoj za sebe, svojot zivot si odreduva zosto i ima svoja filozofija...ama voopsto, in general, covekot e premalo i preednostavno sustestvo za da dojde i blisku do odgovorot na kapitalnoto ZOSTO....
|
Постирано од: LEGENDA
Датум на внесување: 15.Мај.2007 во 14:29
Постирано од: Goddes of Chaos
Датум на внесување: 18.Мај.2007 во 19:48
Znaesh da imash I da nemash moraat da postojat zaedno …I za da ja spoznaesh svojata sreka morash da go razberesh toa .
Hmm.. ova ke mu doe kao nekakva si uteha i za tie so nemaat
da se utesat so toa deka demek spored ninja filozofijava MORA DA POSTOJAT I TAKVI SO NEMAAT KAKO protiv teza na onie so imaat
daa... mnogu amerikanski romancinja se bazirani na ovaa tematika i filozofija demek ceni go toa so go imas zadovoli se so malku, bidi sreken i zadovolen od samiot sebe, nemaj kompleksi sakaj go svoeto nesovrseno telo... i za kraj zivej go momentot bez da te nervira minatoto i bez da ja planiras idninata BLA BLA BLA BLA BLA .....................................................
...................BLABLABLABLA..........................tHIS IS A HUGE PILE OF sh*t spored mene zosto????????? nekoj ke si rece deka sum negativec no NE NE!!!! realnosta e sosema druga ako bilo vaka sega nemalo jugoslavija da se raspadne nemalo site onie filozofcinja i fraeri od bivsite zlatni vremninja da se pretvorat vo manijaci bez pari koi sto ne mozat da fatat zenska poubava od merlin olbrajt od prosta pricina sto SE SE VRTI OKOLU PARATA!! I NA ZALOST NIKOJ NE E NITU MOZE DA SE ZADOVOLI SO MALKU I SEKOJ SAKA SE POVISE I VISE OD TOA SEKOJ SE STREMI KON SOVRSENO TELO I nemalo sega lepotici da se mazat za nekoi dedovsi na aparati za disenje ako ne se vrtel svetov okolu parata i alcnosta za VISEEE!!!
ne postoi ljubov samo interes i site so ke odgovorat sprotivno na ova se u velika zabluda
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 25.Мај.2007 во 18:12
Ima edna golema pravda vo Univerzumot:
- Sekoj doznava onolku kolku sto mozhe da razbere vo dadeniot moment. Tragikomedijata e sto togas si misli deka ja ispil seta mudrost na svetot i deka site onie sto ne go delat negovot mislenje - greshat. Ne sakajki, na toj nachin samo prodolzhuva da ja igra ulogata na karakterot vo dramata na zhivotot, nesvesen deka vo susthina toj e akterot na Ednoto i Ednistvenoto koe preku taa drama se krie Samoto sebe si za odnovo da se pronajde i uste podobro da se zapoznae.
Nindzha, bidi pozdraven i prodolzhi so svojata konteplacija. Nikogas ne znaes koga ke sretnes akter.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 26.Мај.2007 во 21:31
Tie sto go ucat scenarioto i dobro se vklopuvaat igrajki ja svojata uloga na scenata mozat da se narecat akteri, no tie sto ne go prifakaat scenarioto na dramata na zivotot, ne go znaat i nesposobni se da go naucat tie sto se seuste se prasuvam??
|
Постирано од: marence
Датум на внесување: 26.Мај.2007 во 23:04
ништо не разбрав од напишаново, а јас пак се нервирам дека не размислувам доволно плитко
|
Датум на внесување: 27.Мај.2007 во 01:31
Goddes of Chaos напиша:
Tie sto go ucat scenarioto i dobro se vklopuvaat igrajki ja svojata uloga na scenata mozat da se narecat akteri, no tie sto ne go prifakaat scenarioto na dramata na zivotot, ne go znaat i nesposobni se da go naucat tie sto se seuste se prasuvam?? |
He, he... Toa e Toa. Toa e Rubikon sto treba da se mine...
Obratnoto e pravoto. Onie sto odat po scenarioto na dramata se karakterite vo taa drama, karakterite vo scenarioto. Akterot e eden, edinstven i ednoznachen i toj mozhe da igra razni karakteri. Vo momentot koga ke osoznae deka ne e karakter, tuku akter, za nego prestanuva dramata, prestanuva histerijata na sekojdnevniot zhivot onakov kako sto si go pretpostavuval. Togas stanuva svesen deka Toj e Toa sto E.
Kako sto mi odgovori Bog na Mojsie, na prashanjeto "Koj si ti?"
Bog mu odgovoti: "Jas sum toa sto sum!"
He, he... Toa e Toa.
Jas sum Toa, Ti si Toa, Toj e Toa, Nie sme Toa, Tie se Toa, Toa e Toa... i seto Toa e samo Toa i nisto drugo.
Seto drugo e Iluzija, neddeliv del od dramata na zhivotot...
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 27.Мај.2007 во 02:03
marence напиша:
ништо не разбрав од напишаново, а јас пак се нервирам дека не размислувам доволно плитко
|
Ne sakam da se povtoruvam, no ovoj pat ke go storam tokmu toa:
Ima edna golema pravda vo Univerzumot:
- Sekoj doznava onolku kolku sto mozhe da razbere vo dadeniot moment
|
Постирано од: anakin
Датум на внесување: 27.Мај.2007 во 02:07
Za nekoi odgovori nebile potrebni prasanja
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Постирано од: black-eyes
Датум на внесување: 27.Мај.2007 во 02:15
DA SE NADOVRZAM I ZA NEKOJ LUGJE.............
-------------
|
Датум на внесување: 27.Мај.2007 во 02:27
da na nekoi lugje univerzumot im e mal a sepak nemrdat od sobata
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Датум на внесување: 27.Мај.2007 во 02:30
I TOA KAKO SUDBINA ILI NEMA MOZEBI SO KOGO ...............DA IZLEZAT....AKO UNIVERZUMOT BAREM SPORED MENE E BEZGRANICEN..........
-------------
|
Датум на внесување: 27.Мај.2007 во 02:34
sto kje ti e bezgranicno koga si samo 170 x 30x20 cm kubni
|
Датум на внесување: 27.Мај.2007 во 02:39
U PRAVO SI.....OSTANALO...JBG.......
-------------
|
Датум на внесување: 27.Мај.2007 во 02:41
za mazite ne e vazno koj e povisok nego koj e podugacok pa ovie gabariti pogore dadeni nevazat
|
Датум на внесување: 03.Јуни.2007 во 22:35
Messenger напиша:
Goddes of Chaos напиша:
Tie sto go ucat scenarioto i dobro se vklopuvaat igrajki ja svojata uloga na scenata mozat da se narecat akteri, no tie sto ne go prifakaat scenarioto na dramata na zivotot, ne go znaat i nesposobni se da go naucat tie sto se seuste se prasuvam?? |
He, he... Toa e Toa. Toa e Rubikon sto treba da se mine...
Obratnoto e pravoto. Onie sto odat po scenarioto na dramata se karakterite vo taa drama, karakterite vo scenarioto. Akterot e eden, edinstven i ednoznachen i toj mozhe da igra razni karakteri. Vo momentot koga ke osoznae deka ne e karakter, tuku akter, za nego prestanuva dramata, prestanuva histerijata na sekojdnevniot zhivot onakov kako sto si go pretpostavuval. Togas stanuva svesen deka Toj e Toa sto E.
Kako sto mi odgovori Bog na Mojsie, na prashanjeto "Koj si ti?" Bog mu odgovoti: "Jas sum toa sto sum!"
He, he... Toa e Toa.
Jas sum Toa, Ti si Toa, Toj e Toa, Nie sme Toa, Tie se Toa, Toa e Toa... i seto Toa e samo Toa i nisto drugo.
Seto drugo e Iluzija, neddeliv del od dramata na zhivotot...  |
dobro de site sme toa sto sme toa e taka site sme karakteri no prasanjeto e kako voopste ocekuvas nekoj da igra vo dramata na zivotot ako BAREM ZA NAJKRATOK moment ne stane akter???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????/
KAKO ke znae sto e toa zivot???
kako ke si obezbedi ucestvo vo dramata neznaejki go scenarioto??? nepodgotven, neuk pretstavuvajki samo eden obicno mizeren karakter bez nikakvi sposobnosti za gluma, bez volja da bide akter vo dramata na zivotot a volno ocekuvajki gi sladostrasnite plodovi od toj zivot za koj nema nitu moznost nitu znaenje da si go ovozmozi za sebe da go zivee, da uziva vo nego, kopneejki sekojdnevno i mectaejki za taa drama, sonuvajki deka barem eden den ke moze da odigra mal beznacaen no sepak DEL OD TAA ZIVOTNA DRAMA........
kako se cuvstvuva toj karakter vo momentot koga ke doznae deka
NEMAL, NEMA NITU KE IMA MOZNOST I SANSA VO ZIVOTOT SVOJ NEKOGAS ...............................................
.......................BAREM ZA MOMENT, ZA KRATOK MIG DA STANE AKTER I DA OSIGRA EDEN LIK VO DRAMATA NA ZIVOTOT....TOLKU SLADOK.
|
Датум на внесување: 06.Јуни.2007 во 17:13
Goddes of Chaos,
Chinam deka upotrebuvame ista terminologija, no razlichno ja razbirame.
Akterot e eden, ednoznachen i edinsteven i toj mozhe da igra razlichni karakteri vo dramite. Karakterite se samo uchesnici vo dramata i nim ne im e poznato scenarioto. Zatoa nivnata rolja e isponleta so histerija, nedorazbiranja, patenje, taga, talkanje po neizvesnosta i t.n. Akterot, znaejki deka seto toa e scenario, ja odigruva roljata bez da bide histerichno afektiran od sinopsisot.
Karakterot sto tokmu vo ovoj mig go imame vo dramata na ovoj zhivotot e determiniran za sekoj od nas posebno so unikatnite karakteristiki na sredinata vo koja sme se rodile, so nasheto zhivotno iskustvo sto sme go steknale so godinive, uchenjeto, tradiciite, obichaite, religijata i opshtestvenite normi. Spored toa, site karakteri se ramnopravni i nikoj ne e vo posebno povlastena polozhba. Veruvanjeto deka toa ne e taka i deka nekoi karakteri se protezhirani kako "podobri", "poispravni", "potochni" ili "pokorektni" poradi toa sto se rodile i se naogjale vo nekakva druga sredina i pod nekoi drugi uslovi e samo edna samoinfliktirana iluzija, koja vsushnost mnogu dobro se vklupuva vo ramkite na dramata, pa zatoa izgleda navidum logichna i ispravna.
Scenarioto na zhivotot e promptno i ignorantnosta na faktot deka dramata e samo edna mozhnost od bezgranichniot potencijal na kreacii, gi pravi site karakteri da ja razberat svojata rolja kako dramatichnost od najvisoko nivo koja tokmu poradi toa najchesto zavrshuva kako neazadovolstvo, histerija ili tragedija.
Momentot koga akterot ke razbere deka vo sushtina toj ne e karaterot vo dramata, tuku e nesto mnogu poveke, podlaboko, poopfatno i deka e neddeliv element od sevkupnata Kreacijata koja ja realizira samo ednata mozhnost od bezbrojnite svoi potencijali, e pochetokot na osoznavanjeto na Svetot. Dodeka karakterot se gleda sebe si vo svetot, akterot go gleda Svetot vo sebe si.
Ovaa fundamentalna perceptualna presvrtnica misticite i produhovenite lugje od minatoto ja narekuvale pochetok na prosvetluvanjeto.
|
Датум на внесување: 08.Јуни.2007 во 12:09
Super
he is alive , alive
|
Датум на внесување: 09.Јуни.2007 во 01:47
Messenger напиша:
Goddes of Chaos,
Chinam deka upotrebuvame ista terminologija, no razlichno ja razbirame.
Akterot e eden, ednoznachen i edinsteven i toj mozhe da igra razlichni karakteri vo dramite. Karakterite se samo uchesnici vo dramata i nim ne im e poznato scenarioto. Zatoa nivnata rolja e isponleta so histerija, nedorazbiranja, patenje, taga, talkanje po neizvesnosta i t.n. Akterot, znaejki deka seto toa e scenario, ja odigruva roljata bez da bide histerichno afektiran od sinopsisot.
Karakterot sto tokmu vo ovoj mig go imame vo dramata na ovoj zhivotot e determiniran za sekoj od nas posebno so unikatnite karakteristiki na sredinata vo koja sme se rodile, so nasheto zhivotno iskustvo sto sme go steknale so godinive, uchenjeto, tradiciite, obichaite, religijata i opshtestvenite normi. Spored toa, site karakteri se ramnopravni i nikoj ne e vo posebno povlastena polozhba. Veruvanjeto deka toa ne e taka i deka nekoi karakteri se protezhirani kako "podobri", "poispravni", "potochni" ili "pokorektni" poradi toa sto se rodile i se naogjale vo nekakva druga sredina i pod nekoi drugi uslovi e samo edna samoinfliktirana iluzija, koja vsushnost mnogu dobro se vklupuva vo ramkite na dramata, pa zatoa izgleda navidum logichna i ispravna.
Scenarioto na zhivotot e promptno i ignorantnosta na faktot deka dramata e samo edna mozhnost od bezgranichniot potencijal na kreacii, gi pravi site karakteri da ja razberat svojata rolja kako dramatichnost od najvisoko nivo koja tokmu poradi toa najchesto zavrshuva kako neazadovolstvo, histerija ili tragedija.
Momentot koga akterot ke razbere deka vo sushtina toj ne e karaterot vo dramata, tuku e nesto mnogu poveke, podlaboko, poopfatno i deka e neddeliv element od sevkupnata Kreacijata koja ja realizira samo ednata mozhnost od bezbrojnite svoi potencijali, e pochetokot na osoznavanjeto na Svetot. Dodeka karakterot se gleda sebe si vo svetot, akterot go gleda Svetot vo sebe si.
Ovaa fundamentalna perceptualna presvrtnica misticite i produhovenite lugje od minatoto ja narekuvale pochetok na prosvetluvanjeto. |
priznavam u pravo si messenger
no ako karakterot ne gi dozivuva nastanite so tolkav intenzitet na dramaticnost kako bi ocekuvale toj da se bori za da dobie podobra uloga vo celokupnoto scenario, akterot znae deka ne se vazni nadvoresnite ulogi i maskite i kostumite koi sto ucesnicite gi nosat na scena pa zatoa znae deka sto i da napravi toj ne moze da si ja promeni ulogata koja mu bila predodredena uste na pocetokot i koja sto ja imalo zapisano kako takva vo samoto scenario pa so toa toj ednostavno si ja ublazuva bolkata i tagata vo slucaj taa uloga da ne e ,,sjajna i mnogu bleskavo slavna" pa taka toj odlucuva da se pomiri so toa i ednostavno da ceka da zavrsi dramata,
za razlika od nego karakterot ne moze da se pomiri so toa.
Toj se bori so okolnostite i onaa visa sila koja mu ja opredelila ulogata vo dramata. Da!! Toj strada. Ne velam deka ne! Zabelezitelen e negoviot iscrpuvacki pogled i negovite oci niz cij sto prodoren pogled se gleda zamagleniot sjaj koj porano bleskal, no sega e zamaglen od strashnite udari na zivotot koi go iscrpuvaat no ne go iznemostuvaat do kraj, bidejki toj e neunistliv! i lesno ne potpaga pod jakite zivotni lastegarki koi mu go kamsikuvaat grbot oslabuvajki mu ja snagata........no toj taa sila ja crpi od svojata vnatresnost , i prodolzuva da se bori, za da se izbori za svojot i opstanokot na svoite deca za da im gi pruzi site plodonosni drvja so celokupniot nivni rod za koj toj sonuval vo svojata mladost no ne gi vkusil nitu ednas,tuku samo negovoto srce ja pocuvstvuvalo taa prekrasna aroma koja mu gi nadraznuvala nozdrvite od daleku i toj neodoliv vkus na tie plodovi koj toj preku svojata dalekusezna vizija gi zdogledal vo ustata na svojot potomok koj lici na nego i toa mu dalo sila da prodolzi da se bori za posjajna idnina ,,,,,,,,,,,,,,i uspeal.
|
Датум на внесување: 09.Јуни.2007 во 06:28
Goddes of Chaos напиша:
Messenger напиша:
Goddes of Chaos, Chinam deka upotrebuvame ista terminologija, no razlichno ja razbirame. Akterot e eden, ednoznachen i edinsteven i toj mozhe da igra razlichni karakteri vo dramite. Karakterite se samo uchesnici vo dramata i nim ne im e poznato scenarioto. Zatoa nivnata rolja e isponleta so histerija, nedorazbiranja, patenje, taga, talkanje po neizvesnosta i t.n. Akterot, znaejki deka seto toa e scenario, ja odigruva roljata bez da bide histerichno afektiran od sinopsisot. Karakterot sto tokmu vo ovoj mig go imame vo dramata na ovoj zhivotot e determiniran za sekoj od nas posebno so unikatnite karakteristiki na sredinata vo koja sme se rodile, so nasheto zhivotno iskustvo sto sme go steknale so godinive, uchenjeto, tradiciite, obichaite, religijata i opshtestvenite normi. Spored toa, site karakteri se ramnopravni i nikoj ne e vo posebno povlastena polozhba. Veruvanjeto deka toa ne e taka i deka nekoi karakteri se protezhirani kako "podobri", "poispravni", "potochni" ili "pokorektni" poradi toa sto se rodile i se naogjale vo nekakva druga sredina i pod nekoi drugi uslovi e samo edna samoinfliktirana iluzija, koja vsushnost mnogu dobro se vklupuva vo ramkite na dramata, pa zatoa izgleda navidum logichna i ispravna. Scenarioto na zhivotot e promptno i ignorantnosta na faktot deka dramata e samo edna mozhnost od bezgranichniot potencijal na kreacii, gi pravi site karakteri da ja razberat svojata rolja kako dramatichnost od najvisoko nivo koja tokmu poradi toa najchesto zavrshuva kako neazadovolstvo, histerija ili tragedija. Momentot koga akterot ke razbere deka vo sushtina toj ne e karaterot vo dramata, tuku e nesto mnogu poveke, podlaboko, poopfatno i deka e neddeliv element od sevkupnata Kreacijata koja ja realizira samo ednata mozhnost od bezbrojnite svoi potencijali, e pochetokot na osoznavanjeto na Svetot. Dodeka karakterot se gleda sebe si vo svetot, akterot go gleda Svetot vo sebe si. Ovaa fundamentalna perceptualna presvrtnica misticite i produhovenite lugje od minatoto ja narekuvale pochetok na prosvetluvanjeto. |
priznavam u pravo si messenger
no ako karakterot ne gi dozivuva nastanite so tolkav intenzitet na dramaticnost kako bi ocekuvale toj da se bori za da dobie podobra uloga vo celokupnoto scenario, akterot znae deka ne se vazni nadvoresnite ulogi i maskite i kostumite koi sto ucesnicite gi nosat na scena pa zatoa znae deka sto i da napravi toj ne moze da si ja promeni ulogata koja mu bila predodredena uste na pocetokot i koja sto ja imalo zapisano kako takva vo samoto scenario pa so toa toj ednostavno si ja ublazuva bolkata i tagata vo slucaj taa uloga da ne e ,,sjajna i mnogu bleskavo slavna" pa taka toj odlucuva da se pomiri so toa i ednostavno da ceka da zavrsi dramata,
za razlika od nego karakterot ne moze da se pomiri so toa.
Toj se bori so okolnostite i onaa visa sila koja mu ja opredelila ulogata vo dramata. Da!! Toj strada. Ne velam deka ne! Zabelezitelen e negoviot iscrpuvacki pogled i negovite oci niz cij sto prodoren pogled se gleda zamagleniot sjaj koj porano bleskal, no sega e zamaglen od strashnite udari na zivotot koi go iscrpuvaat no ne go iznemostuvaat do kraj, bidejki toj e neunistliv! i lesno ne potpaga pod jakite zivotni lastegarki koi mu go kamsikuvaat grbot oslabuvajki mu ja snagata........no toj taa sila ja crpi od svojata vnatresnost , i prodolzuva da se bori, za da se izbori za svojot i opstanokot na svoite deca za da im gi pruzi site plodonosni drvja so celokupniot nivni rod za koj toj sonuval vo svojata mladost no ne gi vkusil nitu ednas,tuku samo negovoto srce ja pocuvstvuvalo taa prekrasna aroma koja mu gi nadraznuvala nozdrvite od daleku i toj neodoliv vkus na tie plodovi koj toj preku svojata dalekusezna vizija gi zdogledal vo ustata na svojot potomok koj lici na nego i toa mu dalo sila da prodolzi da se bori za posjajna idnina ,,,,,,,,,,,,,,i uspeal. |
Odlichno opishan optmistichki karakter vo dramata! Moi chestitiki za toa.
Interesno e da vidime kako akterot gleda na istite rabotiti. Ako nie ne sme vo svetot, tuku svetot e vo nas, togas dokolku ne ni se dopagja svetov mozheme da go smenime menuvajki se sebe si. Ne si ja slushnal nikogas ovaa misla? Ako se uste dobro me sluzhi memorijata, taa poteknuva od Lao Tse:
Ako sakas da go smenis svetot, smeni se sebe si.
Iako vo startot nie sme determinirani so svojot karakter vo dramata, toa ne znachi deka mora da ostaneme vo nea samo so taa uloga dokolku taa ne ni se dopagja. Scenarioto e promptno, sto znachi dokolku staneme svesni deka istoto aktivno go pishuvame i nie i deka kako akteri mozheme da go promenime svojot karater vo taa drama, togas nishto ne ne sprechuva toa da go storime .
I toa e eden od paradigmite na nasheto postoenje koe e potencirano uste vo Stariot Zavet i postojano povtoruvano od prosvetlenite akteri vo nashata istorija, a sekogas mnogu vnimatelno i najstojchivo zapretuvano od onie koi nikogas ne dozvoluvale svetlinata da prodre vo nashata svest: chovekot e sozdaden so slobodna volja i so toa nishto ne go sprechuva da go modeficira ili promeni karaterot vo dramata, a so toa i razvojot na taa ista drama kako i onaa na Kreacijata vo domenot na svoeto vlijanie!
Lugjeto ne se bezsilni karakteri manipulirani od dramata na zhivotot, tuku se del od samata Kreacijata, a so toa i od Kreatorot lichno.
Dali sme svesni kolkav e potencijalot na nashata sila?
Ili mozhebi voopshto ne sme sveni za site ovie raboti bidejki nekomu poveke mu odgovara da vegetirame vo ignoratnost i slepo da ja prifatime iluzijata na postoenjeto kako nekakva nepromenliva sudbinata, kako edinstvena relanost na nasheto postoenje, kako nekoj mornichav son.
Pa, znaes sto? Nekoi lugje pochnaa da se probuduvaat od toj son i se obiduvaat da gi razbudat i ostanatite.
Nekoi od niv sigurno ke gi otvorat ochite.
|
Датум на внесување: 11.Јуни.2007 во 11:40
Lao Tse rules
|
Датум на внесување: 12.Јуни.2007 во 01:01
yea-whatever
kako so bi rekol Johny Bravo 
|
Датум на внесување: 19.Јуни.2007 во 22:28
aND NOW SOMETHING COMPLETLY DIFERENT
|
Постирано од: mornar
Датум на внесување: 24.Јуни.2007 во 13:40
филозофија на нинџутсу?мислиш е тоа друже е многу длабока тема за која моментално немам време
|
Датум на внесување: 25.Јуни.2007 во 16:34
aj koa ke imas procitaj se od pocetok
|
Постирано од: ВисокНапон
Датум на внесување: 25.Јуни.2007 во 19:20
que pasa cabron?
|
Датум на внесување: 03.Јули.2007 во 20:50
nindza напиша:
A najgolema tajna e :Se sto gore toa e i dole, se sto e vnatre toa e i nadvor e taka[IMG]smileys/smiley2.gif" align="absmiddle" alt="Wink" />
|
Kako sto e vo mikrosvetot, taka e i vo makrosvetot.
Kako sto e vo atomot, taka e i vo Univerzumot.
Kako sto e vo chovekot, taka e i vo prirodata.
Kako sto e vo Kreatorot, taka e i vo Kreacijata.
|
Датум на внесување: 04.Јули.2007 во 23:45
Sve e kazano samo treba da se primenuva vo praksa ... fala messenger koj vo momentite na emocionalna kriza mi dade patokaz da ne zastranam na patot bidejki me prepozna ...fala uste ednas
|
Датум на внесување: 03.Ноември.2013 во 00:44
Не велам "повели и друг пат", бидејќи не ти посакувам нешто такво.
Туку сега помогни му ти на ближниот свој...
|
|