|
Десерти со цитрусни вкусови |
Внеси реплика | страница 12> |
Автор | |
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 05.Март.2020 во 18:22 |
Сочен колач од лимонБез размислување лимонот можеме да го наречеме супер намирница. Лесно се вклопува и во солени и во благи јадења, а е основа за многу вкусни и освежителни пијалоци. 200 г шеќер
Изменето од Valerija - 05.Март.2020 во 18:26 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Брз колач од палента со цитрусни вкусови180 г брашно 150 г палента 2 лажици шеќер 2 лажици кора од лимон 2 жолчки 2 белки 450 мл млеко 2 лажици сок од лимон 4 лажици путер 1 лажичка прашок за пециво 5 лажици киселкаст мармалад (на пример, од кајсии) 2 портокали 1 грејпфрут
|
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мини пити со крем од лимон
|
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Семифредо од лимон и мед3 белки 200 мл слатка павлака 6 жолчки 5 лажици мед 3 лажици сок од лимон 1 лажичка рендана кора од лимон 1 лажичка желатин 1 лажица вода
Изменето од Valerija - 05.Март.2020 во 18:39 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ароматичен колач со портокал и маслиново масло1 средно голем портокал 1 1/4 шолја брашно 1/2 шолја пченкарно брашно 2 лажички прашак за пециво 1/4 лажичка сода бикарбона 1/4 лажичка сол 2/3 шолји и 2 лажици шеќер (одвоено) 1/2 шолја јогурт 3 јајца 1/2 шолја маслиново масло 4 тенко исечени кришки портокал
Изменето од Valerija - 05.Март.2020 во 18:50 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Колач од мандарини125 г путер 300 г шеќер 1 лажица рендана кора од мандарини ½ лажичка цимет ½ лажичка кардамон 2 jajца 300 г брашно 1 прашак за пециво 140 г павлака 125 мл сок од мандарини 4 мандарини
Изменето од Valerija - 05.Март.2020 во 18:53 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Торта од портокалиЗагрејте ја рерната на 160 степени Целзиусови.Калапот за печење торта обложете го со хартија за печење. 100 г путер Загрејте ја рерната на 160 степени Целзиусови.Калапот за печење торта обложете го со хартија за печење. Тостирајте ги бaдемите на сува тава, нека се изладат и потоа сомелете ги. Стопете ги на тивок оган путероt и кокосовото масло и потоа измешајте со 280 г шеќер и ренданата коричка од лимон. Додадете половина од мелените бадеми, а потоа додавајте ги јајцата, една по едно. Потоа додадете ги остатокот од бадемите, брашното и солта и мешајте дедека не добиете глатка смеса. Распоредете ја смесата во калапот. Печете 50 минути. Во меѓувреме подгответе сируп од останатиот шеќер и од сокот од 4 портокали и еден лимон. Тргнете од оган кога сирупот ќе проврие. Кога ќе ја извадите тортата од рерна, сипете го внимателно врз неа сирупот, почекајте да се впие и потоа извадете ја тортата од калапот. Изладете и послужете ја украсена со кандирана корка од портокал. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Колач со крем од лимон и кора од афион1/2 шолја маргарин на собна температура За филот:
2. Ставете го тестото во тава и со помош на рацете убаво притиснете и израмнете го на дното и по страните од тавата. Изладете го тестотот околу 20 минути и потоа печете 15 минути. Основата ќе расте како колач бидејќи ова е кора од шеќер. Откако ќе ја испечете кората, измазнете ја со лажица. 3. За филот: Загрејте ја рерната на 190 степени. Изматете ги заедно засладеното млеко и жолчките. Додајте го сокот од лимон и матете уште еднаш. Истурете го сето тоа врз кростатата и печете околу 15 минути или додека филот се испече. Само допрете го нежно со прст за да се осигурате дека е подготвен и дека не е уште течен. 4. Оставете го колачот да се излади, а потоа оставете го во фрижидер барем 2 часа. Украсете го колачот со шлаг и со овошје.
Изменето од Valerija - 05.Март.2020 во 21:36 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Колач од портокали и бадеми
Изменето од Valerija - 05.Март.2020 во 21:57 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Колач со портокал, палента и маскарпоне
За карамелот
2. Ставете хартија за печење во тава со број 23. Сипете 10 г шеќер на дното. Извадете ја кората од останатите портокали, пресечете ги на кругови и отстранете ги семките. Соберете го сокот во мал сад и измешајте го со 50 г шеќер за карамел. 3. Наредете ги круговите од портокали врз шеќерот за целосно да го покриете дното од тавата. 4. Во еден сад измешајте ги палентата, пецивото, бадемите и останатите 280 г шеќер. Потоа додадете ги јајцата едно по едно, па 220 мл маслиново масло и пирето од портокали. Откако ќе добиете фина смеса внимателно сипете ја врз портокалите. 5. Печете 1 час и 20 минути на 170 степени. Нека се излади добро пред да ја превртите. 6. Во сад изматете го маскарпонето со шеќерот во прав, додадете ја мајчината душичка и оставете на страна. 7. Ставете го сокот од портокал и смесата со шеќерот со малку вода во мал сад и ставете ги на рингла 3-5 минути без мешање додека се карамелизира. Откако ќе се излади намачкајте го врз круговите портокал од колачот што веќе сте го превртеле. 8. Наросете со остатокот од мајчината душичка за украс и служете со маскарпоне од страна. Изменето од Valerija - 05.Март.2020 во 21:59 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Коцки со лимон
2. Печете 15-20 минути на 190 степени. Потоа оставете да се олади. 3. За филот: измешајте ги јајцата, шеќерот, кората од лимон, сокот од кората и сокот од лимон и брашното. Сипете ги врз кростатата и печете уште 30-35 минути. 4. Оставете да се олади, па исечете на коцки и посипете со шеќер во прав. Изменето од Valerija - 05.Март.2020 во 22:01 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Колач од портокал и палента по рецепт на Џејми ОливерЗа сите љубители на портокали и на слатки теста кои се идеални со кафе или чај. Славниот шеф Џејми Оливер, автор на овој рецепт, добро знае дека со портокалите не може да згреши. Токму поради цитрусниот вкус и сочноста, колачот ќе им се допадне на сите генерации. Можете да го украсите со овошје или да го послужите со топче сладолед. 200 г путер на собна температура 150 г шеќер 3 големи јајца 1 лажичка екстракт од ванила 200 г мелени бадеми 100 г палента 2 портокали 1 лажичка прашок за пециво Рендана кора од портокал 1/4 лажичка кардамим 250 м сок одпортокал 30 мл вода 125 кафеав шеќер Загрејте ја рерната на 160 степени и премачкајте со путер калап од 20 сантиметри. Потоа ставете мрсна хартија, притиснете ја и премачкајте ја повторно со путер. Измешајте ги путерот и шеќерот во голем сад додека не добиете проѕирна и кремава смеса. Додавајте во смесата едно по едно јајце, а потоа додадете го и екстрактот од ванила. Во малиот сад измешајте ги мелените бадеми, палентата, кората од портокал и прашокот за пециво, а потоа измешајте ги во првата смеса. Истурете ја смесата во сад за печење и печете 40 до 50 минути, или додека површината не добие светлокафена боја и додека колачот не се одвои малку од рабовите на тепсијата. Извадете ја од рерната и оставете да се лади 10 минути, а потоа извадете ја тортата од чинијата. Тој е прилично кревок, па затоа бидете внимателни! За да направите сируп, смелете кардамом или користете кардамом во прав, а потоа ставете ги сите други состојки во сад со нив. Добиената мешавина гответе ја на средна температура околу 10 минути или додека не се намали волуменот и не се згусне. Оставете да се излади. Направете дупчиња во колачот со помош на чепкалка за заби или малку подебело стапче или со вилушка и потоа истурете врз неа сируп , но полека, за да може да се апсорбира. Послужете со малку јогурт со дополнителен прелив од сирупот и по желба, украсете со парченца портокали. Фото: Pixabey |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Превртен колач со цитрусиСостојки Сируп 1/2 чаша шеќер (чаша од 250 мл) 1/4 чаша вода Тесто 125 гр путер 2/3 чаша шеќер 3 јајца 3 лажици цеден сок од портокал 1 лажица рендана кора од портокал 2 пакетчиња ванилин шеќер 1 и 1/2 чаша брашно 1 лажиче пециво 1/4 лажиче сода 2/3 чаша јогурт 2 црвени цитрони 2 портокала 2 мандариниОсвежувачки, сочен, вкусен, декоративен, вистински зимски колач Прво направете го сирупот, ставете ја водата и шеќерот да повријат минута, две. Тепсијата обложете ја убаво со хартија (бр 30) Цитрусите измијте ги и пресечете ги на кругови со дебелина отприлика од 1 цм. Сечете ги со се кората, а потоа со остро ноже отстранете ја. Во тепсијата ставете прво половина од сирупот, ставете ги круговите од овошјето и прелијте ги со другата половина од сирупот. За тестото измиксајте ги јајцата со шеќерот, додајте го стопениот путер и јогуртот, а потоа измешајте ги сувите состојки. Прелијте ја смесата врз овошјето и ставете да се пече во загреана рерна на 180 степени отприлика половина час. Колачот превртете го дури кога убаво ќе биде оладен. |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Состојки 1 кора готов пандишпан 1 мандарина 1 портокал 1/2 лимон(сок) 1 кесичка пудинг од чоколадо 1 лажица густин 400 мл млеко 100 гр шеќер во прав 100 гр толчени ореви 100 гр путерКората пандишпан ја кршиме на парчиња и ја попрскуваме со сокот од лимон. Порокалот и мандарината ги лупиме и ги пасираме како пире. Пудингот со шеќерот во прав и млекото ги вариме на стандарден начин, според упатството на ќесичката и додаваме 100 гр путер. Кај пандишпанот го додаваме овошното пире, оревите и промешуваме. Го додаваме пудингот и оставаме смесата да се олади. Тортата може да ја обликувате како сакате. Јас -конусен стаклен сад обложив со најлонска фолија ја ставив смесата. Дното го затворив со бисквити. Тортата оставете ја во фрижидер неколку часови и послужете... |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Внеси реплика | страница 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |