|
Специјалитети од мелено месо |
Внеси реплика | страница 123 4> |
Автор | |
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 15.Октомври.2010 во 19:03 |
Луто еже
Потребни состојки: · 500 г мелено месо · 3 јајца · 3 парчиња бајат бел леб · 1 главица кромид · 5 лажици варен морков ( сечкан) · 5 лажици варен грашок · 1 сечкана феферонка · 200 г кашкавал со Знак за квалитет · 1 лажиче сол, Зачинал · масло Начин на приготвување: Се замесува тесто од месото, јајцата, лебот претходно натопен во ладна вода, сечканиот кромид, морковот, грашокот, феферонката и од Зачиналите. Во подмачкана тава се моделира еж и се пече на тивок оган околу 2 часа. Кога е печено, над ежето се ставаат парчиња кашкавал, се закачуваат со чепкалки и се враќа во топла рерна да се стопи и разлее кашкавалот за да се добие оклоп. На крајот се боцкаат сечканите феферонки да имитираат боцки. Се служи ладно. Изменето од Valerija - 15.Февруари.2014 во 16:14 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Уште една интересна и вкусна тема
Постирајте Ваши рецепти за секаков вид на специјалитет од мелено месо Мелено месо со целерПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Мелено месо со целер ПОДГОТОВКА:
Лебот се натопува во млеко или вода и добро се цеди. Потоа добро се меша со меленото месо и јајцата.
Исчистениот и измиен целер се брише и ситно се ренда, а потоа се додава на месото и повторно добро се меша. На крајот се додава сол, црн пипер и малку морско орeвче. Во подмачкан и со брашно посипан калап се става месото и се пече во загреана рерна на 225 степени околу 50 минути. Се служи сечено на парчиња со обарен прокељ прелиен со стопен путер. Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 18:31 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Шампињони со мелено месоПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:
Шампињоните се ретка растителна храна која може да
подготви на најразлични начини. Има добар вкус, го поттикнува апетитот а
воедно има и висока хранлива вредност. Бидејќи печурките се богати
протеини можат да ја збогатат исхраната особено на лицата кои не
конзумираат месо или на они кои ретко го комбинираат. ПОДГОТОВКА:
Шампињоните ставете ги околу 30 минути во 350 мл. топла вода, да набабрат.
Тост лебот исецкајте го на коцки и потопете го во млеко. Младото кромитче и кромидот ситно исецкајте ги. Меленото месо измешајте го со лукот, кората од лимон, коцките тост, жолчката, лутиот сенф и сецканото младо кромитче. Зачинете со сол и црн пипер, а потоа смесата убаво соединете ја. Со влажни раце правете топчиња од добиената смеса. Потоа загрејте лажица масло во тава, па испржете ги топчињата мелено месо за да добијат кафена боја. Добро загрејте една лажица маслиново масло, динстајте го преостанатото младо кромитче. Извадете ги шампињоните од водата и исецкајте ги, па додадете ги на кромидчето и се заедно динстајте. Исцедете ја супата и во неа додадете го преливот од месо. Оставете ја добиената смеса да се вари најмалку 5 минути. Послужете со пржените топчиња од мелено месо. Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 18:31 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ќофтиња со сос од печуркиПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Ќофтиња со сос од печурки ПОДГОТОВКА:
100 г. печурки исечкајте и пропржете на маслиновио
масло. Во длабок сад убаво измешајте го меленото месо со испржените
печурки, кромид, лук, црвен пипер, оригано, босилок, сол, црн пипер и
кришките леб (убаво исцедени и изронети откако отстоеле во вода). Убаво
измесете ја смесата, проверете го вкусот на првите ќофтиња кои ќе ги
исприжите во загреано масло. Испржените ќофтиња оставете ги на топло.
Во садот од пржените ќофтиња ставете ги исечканите преостанати печурки, додајте 1 сечкан кромид и динстајте 15 минути на средна температура, додека печурките омекнат и немаат течност. Зачинете со сол и црн пипер и послужете со подготвените ќофтиња. Послужете со пире од компири. Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 18:31 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Печенка од мелено месоПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Печенка од мелено месо ПОДГОТОВКА:
Лебот накиснете го во млеко. Оставете го да отстои
па исцедете го. Од месото, лебот, пасираниот лук, јајцето, сирењето, сол
и црн пипер замесете смеса која ќе ја оставете половина час во
фрижидер.
Отстоеното месо расукајте го на алуминиумска фолија во правоаголник. Не средина ставете ги лупените тврдо варени јајца па формирајте печенка - ролат. Долга тава намачкајте со масло па ставете ја печенката но и коцката за супа растворена во малку вода. Печете околу 30 минути на 180 степени. Месото ќе се зацрвени и малку отвори а потоа продолжете го печењето поливајќи ја печенката со вода, уште околу еден час. Испечената печенка извадете ја до рерната покријте ја со алуминиумска фолија и оставете ја да мирува скоро 15 минути. Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 18:33 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кох од мелено месо
.
ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:
Јунешкото месо е многу вкусно, и е доста
употребувано поради својата хранлива вредност - содржи многу белковини и
масти. ПОДГОТОВКА:На малку масло издинстајте ситно сецкан кромид, па додадете го мелено месо и 1 јајце.Продинстајте, додадете шоља измиен и исчистен ориз, сол, бибер, оригано и сув зачин. Така спремното месо сипете го во огноотпорен сад и израмнете. Посебно изматете 3 јајца, па во тоа додадете 1 л. млеко. Со тоа прелијте ја масата. Печете во загреана рерна на 200 степени околу 45 минути. Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 18:31 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кинески ќофтињаПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:
Кинеските ќофтиња најчесто се базирани на свинско
месо. Постојат и ќофтиња наречени "лавовски глави", а името го добило
според својата големина. ПОДГОТОВКА:
Јајцата убаво изматете ги, па додадете ги сите други состојки.
Убаво измесете. Ако сакате можете да додадете и малку оригано. Оставете ја смесата малку да отстои. Загрејте масло па со лажица црпете од смесата и пржете додека ќофтињата не добијат златно жолта боја. Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 18:32 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Запечен спанаќ со мелено месоПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:
Спанаќот кај нас се употребува по 13 век. Зелената
боја на спанаќот потекнува од високото присуство на хлорофил -
трансформирана сончева во хемиска енергија во процесот на т.н.
фотоситенза. Освен со хлорофил, спанаќот го снабдува организмот и со
многу корисни минерали во органска форма, меѓу кои најприсутен е
калиумот. Содржи и калциум, магнезиум, фосфор, сулфур и железо и некои
неопходни олигоелементи - манган, бакар, кобалт, јод, флуор и др. ПОДГОТОВКА:
Исецкајте го кромидот и морковот, па продинстајте ги на масло.
Додадете го месото и динстајте додека месото не биде готово. Зачинете со зачинска сол, тргнете од шпоретот, па додадете го варениот и ситно исецкан спанаќ, јајца, кисела павлака и добро промешајте. Садот за печење премачкајте го со маргарин, па сипете од подготвената смеса, прелијте со павлака и печете во рерна загреана на 200 степени, околу 20 минути. Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 18:32 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Солена бајадера од мелено месоПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:
Јунешкото месо е многу вкусно, и е доста
употребувано поради својата хранлива вредност, бидејќи содржи многу
белковини и масти. ПОДГОТОВКА:Замесете го меленото месо со едно јајце. Додадете го брашното, презлата, сол, бибер и останати зачински билки по желба. Добро измешајте и истурете на дното на еден огноотпорен сад. Одозгора премачкајте со малку масло.Жолт фил: Изматете цврст снег од белките и додадете ги жолчките. Средината од лебот извадете ја и потопете во малку млеко. Кога лебот ќе го впие млекото, додадете го во белките и добро измиксајте. Додадете го прашокот за печиво и останатите зачини, па прелијте преку месото. Печете во рерна загреана на 200 степени околу 30 минути. Кога горе убаво ќе се испече, премачкајте со павлака, која малку со лажица сте ја разматиле. Потоа повторно ставете во рерна и запечете уште 10 минути. Сечете правоаголници и послужете. Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 18:33 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Плескавици од ајварПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:
Ајварот е еден од највкусните специјалитети и
најголемите тајни на балканската кујна, кој води потекло од Македонија. ПОДГОТОВКА:
Меленото месо помешајте го со зачини по желба.
Додадете го ситно исецканиот кромид, лукот, ситно сецканата пиперка, ајварот, солта и црниот пипер. Добро промешајте, па оставете да отстои барем половина час. Направете плескавици и оставете ги половина час во ладилник. На тава за скара ставете ги плескавиците и испечете ги. Послужете. Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 18:32 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Гурмански ќебапПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Малку необичен, но доста вкусен рецепт. Кромидот и сланината му даваат одлича арома на овој гурмански ќебап. ПОДГОТОВКА:
Во подлабок сад го ставаме меленото месо.
Ги кршиме јајцата. Додаваме зачинска сол, црн пипер, сол и мешаме со лажица. Смесата ја замесуваме со рака за да се изедначат состојките. На даска за сечење ставаме малку масло и ставаме од смесата. Обликуваме кора. Кромидот го сецкаме и го редиме врз месото на средината, па додаваме малку сланина. Потоа сецкаме коцки кашкавал, па ги додаваме врз кромидот и сланината. Месото го виткаме во ролат и убаво со раце го убликуваме. Во тава со загреано масло го ставаме вака подготвениот гурмански кебап да се пржи, превртувајќи го од сите страни убаво да се испржи. Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 18:32 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Полнета плескавицаПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Полнета плескавица ПОДГОТОВКА:
Од наведените состојки замесете го меленото месо.
Откако убаво ќе го измесите оставете го во фрижидер. Потоа поделете го
на осум делови. Секој дел со дланки, намачкани со масло и истенчете го.
На едно парче месо, ставете по две тенки кришки шунка и кашкавал. Покријте со друг дел од месото и обликувајте плескавици, да се поврзат краевите. Загрејте малку масло во тефлонско тавче па плескавиците пржете ги додека не добијат убава црвена боја. Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 18:32 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Српска плескавицаПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:
Свинското сочинува околу 38% од вкупната светска
потрошувачка на месо, иако коснумирањето варира од држава до држава. ПОДГОТОВКА:
Кромидот и феферонките измешајте ги со месото,
додадете лук, црн пипер, зачинска сол, и сол па сè измесете во хомогена
смеса.
Од подготвената смеса обликувајте плескавици дебели 1 см. Печете ги на скара или пржете во тефлонско тавче на малку масло. На испечените плескавици, додека се уште топли, ставете по една лажица кајмак и веднаш послужете. Месото е убаво измесено кога ќе се одвојува од рацете. Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 18:33 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ќофтиња од кашкавал и куленПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:
КРАТОК ТЕКСТ:Ќофтиња од кашкавал и кулен ПОДГОТОВКА:
Кашкавалот го рендаме и го ставаме во соодветен сад.
Куленот го сечеме на парчиња и го додаваме во садот со кашкавал.
Зачинуваме со вегета и ја замесуваме смесата со рака.
Кршиме две јајца и ги додаваме лебните трошки. Промешуваме со лажица да се изедначат состојќите. Од смесата обликуваме ќофтиња во облик на плескавици. Ги ставаме да се пржат во тава со загреано масло. Од кога ќе се испржат ги сервираме. Изменето од Valerija - 05.Мај.2018 во 18:33 |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
Внеси реплика | страница 123 4> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |