Испечати | Затвори го прозорот

Специјалитети од мелено месо

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Здравје
Име на форумот: Исхрана и кулинарство
Опис на форумот: Еднаш се живее... здраво или нездраво?
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=26672
Датум на принтање: 04.Декември.2024 во 20:07
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com


Тема: Специјалитети од мелено месо
Постирано од: Valerija
Наслов: Специјалитети од мелено месо
Датум на внесување: 15.Октомври.2010 во 19:03
Луто еже
Потребни состојки:

· 500 г мелено месо
· 3 јајца
· 3 парчиња бајат бел леб
· 1 главица кромид
· 5 лажици варен морков ( сечкан)
· 5 лажици варен грашок
· 1 сечкана феферонка
· 200 г кашкавал со Знак за квалитет
· 1 лажиче сол, Зачинал
· масло

Начин на приготвување:

Се замесува тесто од месото, јајцата, лебот претходно натопен во ладна вода, сечканиот кромид, морковот, грашокот, феферонката и од Зачиналите. Во подмачкана тава се моделира еж и се пече на тивок оган околу 2 часа. Кога е печено, над ежето се ставаат парчиња кашкавал, се закачуваат со чепкалки и се враќа во топла рерна да се стопи и разлее кашкавалот за да се добие оклоп. На крајот се боцкаат сечканите феферонки да имитираат боцки. Се служи ладно.



-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!



Коментари:
Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 22.Септември.2013 во 20:07
Уште една интересна и вкусна темасреќа
Постирајте Ваши рецепти за секаков вид на специјалитет од мелено месо

Мелено месо со целер


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • малку   Сол
  • 30 грама Прокељ
  • 500 грама Мелено говедско
  • 2 главица/и Кромид/а
  • 2   Кришка/ки леб
  • 250 грама Целер
  • малку мала лажица Црн пипер


  • Време за подготовка: 15 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Мелено месо со целер

ПОДГОТОВКА:

Лебот се натопува во млеко или вода и добро се цеди. Потоа добро се меша со меленото месо и јајцата.

Исчистениот и измиен целер се брише и ситно се ренда, а потоа се додава на месото и повторно добро се меша.

На крајот се додава сол, црн пипер и малку морско орeвче.
Во подмачкан и со брашно посипан калап се става месото и се пече во загреана рерна на 225 степени околу 50 минути.

Се служи сечено на парчиња со обарен прокељ прелиен со стопен путер.



-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 22.Септември.2013 во 20:08

Шампињони со мелено месо


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 100 грама Шампињони
  • малку мала лажица Црн пипер
  • малку   Сол
  • 60 грама Сенф
  • 1   Прелив за печење
  • 30 милилитри Млеко
  • 2 лажица/ци Маслиново масло
  • малку   Магдонос
  • 2 чешниња Лук
  • 1 главица/и Кромид/а
  • 1   Кришка/ки леб
  • 1   Кора од лимон
  • 1   Жолчка/ки
  • 20 милилитри Џин
  • 250 грама Јунешко мелено


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 40 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Шампињоните се ретка растителна храна која може да подготви на најразлични начини. Има добар вкус, го поттикнува апетитот а воедно има и висока хранлива вредност. Бидејќи печурките се богати протеини можат да ја збогатат исхраната особено на лицата кои не конзумираат месо или на они кои ретко го комбинираат.

Една студија покажала дека печурките (шампињоните), свежи и готвени, во различни годишни времиња, се добар извор на прехрамбени влакна, вклучувајќи го и хитинот за кој се верува дека го намалува нивото на холестеролот во крвта, па бета - глукан кој делува благотворно на здравјето на кардоваскуларениот систем.

Печурките веќе долго време се познати како одличен извор на висококвалитетни протеини. Оваа материја протеините, ја прават телесната структура, се наоѓаат во секоја клетка на ткивото. Телото протеините ги користи за раст, изградба и зацелување на коските, сврзувачко ткиво, кожата, внатрешните органи и крвта. Хормони, антитела и ензими кои ги регулираат хемиските реакции исто така се протеини. Ако јаглехидратите или мастите не ја задоволуваат потребата за енергија телото ги користи печурките.

ПОДГОТОВКА:

Шампињоните ставете ги околу 30 минути во 350 мл. топла вода, да набабрат.

Тост лебот исецкајте го на коцки и потопете го во млеко.

Младото кромитче и кромидот ситно исецкајте ги.

Меленото месо измешајте го со лукот, кората од лимон, коцките тост, жолчката, лутиот сенф и сецканото младо кромитче.

Зачинете со сол и црн пипер, а потоа смесата убаво соединете ја.

Со влажни раце правете топчиња од добиената смеса.

Потоа загрејте лажица масло во тава, па испржете ги топчињата мелено месо за да добијат кафена боја.

Добро загрејте една лажица маслиново масло, динстајте го преостанатото младо кромитче. Извадете ги шампињоните од водата и исецкајте ги, па додадете ги на кромидчето и се заедно динстајте.

Исцедете ја супата и во неа додадете го преливот од месо.

Оставете ја добиената смеса да се вари најмалку 5 минути.

Послужете со пржените топчиња од мелено месо.


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 22.Септември.2013 во 20:09

Ќофтиња со сос од печурки


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 40 грама Сенф
  • малку   Оригано
  • 100 милилитри Масло
  • 50 милилитри Маслиново масло
  • 3 чешниња Лук
  • 1 главица/и Кромид/а
  • 1   Кришка/ки леб
  • малку   Босилок
  • 400 грама Јунешко мелено
  • малку   Сол
  • малку мала лажица Црн пипер
  • 400 грама Шампињони


  • Време за подготовка: 30 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Ќофтиња со сос од печурки

ПОДГОТОВКА:

100 г. печурки исечкајте и пропржете на маслиновио масло. Во длабок сад убаво измешајте го меленото месо со испржените печурки, кромид, лук, црвен пипер, оригано, босилок, сол, црн пипер и кришките леб (убаво исцедени и изронети откако отстоеле во вода). Убаво измесете ја смесата, проверете го вкусот на првите ќофтиња кои ќе ги исприжите во загреано масло. Испржените ќофтиња оставете ги на топло.

Во садот од пржените ќофтиња ставете ги исечканите преостанати печурки, додајте 1 сечкан кромид и динстајте 15 минути на средна температура, додека печурките омекнат и немаат течност. Зачинете со сол и црн пипер и послужете со подготвените ќофтиња. Послужете со пире од компири.


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 22.Септември.2013 во 20:10

Печенка од мелено месо


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • малку мала лажица Црн пипер
  • малку   Сол
  • 150 грама Сирење
  • 4 чешниња Лук
  • 1   Кришка/ки леб
  • 1   Коцка за супа
  • 50 грама Кисела павлака
  • 500 милилитри Вода
  • 1000 грама Јунешко мелено
  • 7   Јајца/це


  • Време за подготовка: 30 мин.
  • Време за готвење: 60 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Печенка од мелено месо

ПОДГОТОВКА:

Лебот накиснете го во млеко. Оставете го да отстои па исцедете го. Од месото, лебот, пасираниот лук, јајцето, сирењето, сол и црн пипер замесете смеса која ќе ја оставете половина час во фрижидер.

Отстоеното месо расукајте го на алуминиумска фолија во правоаголник. Не средина ставете ги лупените тврдо варени јајца па формирајте печенка - ролат.

Долга тава намачкајте со масло па ставете ја печенката но и коцката за супа растворена во малку вода. Печете околу 30 минути на 180 степени. Месото ќе се зацрвени и малку отвори а потоа продолжете го печењето поливајќи ја печенката со вода, уште околу еден час.

Испечената печенка извадете ја до рерната покријте ја со алуминиумска фолија и оставете ја да мирува скоро 15 минути.


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 22.Септември.2013 во 20:11

Кох од мелено месо

.

ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • малку   Црн бибер
  • малку   Сол
  • 200 грама Ориз
  • малку   Оригано
  • 1000 милилитри Млеко
  • малку   Мешан зачин
  • 50 милилитри Масло
  • 500 грама Јунешко мелено
  • 3 главица/и Кромид/а
  • 4   Јајца/це


  • Време за подготовка: 15 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Јунешкото месо е многу вкусно, и е доста употребувано поради својата хранлива вредност - содржи многу белковини и масти.

Исто така, многу добро месо имаат и телињата кои се хранат само со кравјо млеко, и со свежа храна, така што овие телиња се препознаваат според темниот црн дроб, а и нивното месо е меко и сочно.

ПОДГОТОВКА:

На малку масло издинстајте ситно сецкан кромид, па додадете го мелено месо и 1 јајце.

Продинстајте, додадете шоља измиен и исчистен ориз, сол, бибер, оригано и сув зачин.

Така спремното месо сипете го во огноотпорен сад и израмнете.

Посебно изматете 3 јајца, па во тоа додадете 1 л. млеко. Со тоа прелијте ја масата.

Печете во загреана рерна на 200 степени околу 45 минути.

-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 22.Септември.2013 во 20:13

Кинески ќофтиња


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • малку   Сол
  • малку   Магдонос
  • 2 чешниња Лук
  • 1 главица/и Кромид/а
  • 200 милилитри Вода
  • 50 грама Брашно
  • 400 грама Јунешко мелено
  • 3   Јајца/це
  • малку мала лажица Црн пипер


  • Време за подготовка: 15 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Кинеските ќофтиња најчесто се базирани на свинско месо. Постојат и ќофтиња наречени "лавовски глави", а името го добило според својата големина.

Кинеските ќофтиња можат да варираат во големината, а најчесто се со големина од 5 см.

Помалите варијанти, на кинеските топчиња, наречени "свински топчиња", се користат во супи.

ПОДГОТОВКА:

Јајцата убаво изматете ги, па додадете ги сите други состојки.

Убаво измесете.

Ако сакате можете да додадете и малку оригано.

Оставете ја смесата малку да отстои.

Загрејте масло па со лажица црпете од смесата и пржете додека ќофтињата не добијат златно жолта боја.
 


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 22.Септември.2013 во 20:14

Запечен спанаќ со мелено месо


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 100 грама Моркови
  • 1 главица/и Кромид/а
  • 100 грама Кисела павлака
  • малку   Дафинка
  • 300 грама Јунешко мелено
  • 2   Јајца/це
  • 300 грама Спанаќ


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 40 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Спанаќот кај нас се употребува по 13 век. Зелената боја на спанаќот потекнува од високото присуство на хлорофил - трансформирана сончева во хемиска енергија во процесот на т.н. фотоситенза. Освен со хлорофил, спанаќот го снабдува организмот и со многу корисни минерали во органска форма, меѓу кои најприсутен е калиумот. Содржи и калциум, магнезиум, фосфор, сулфур и железо и некои неопходни олигоелементи - манган, бакар, кобалт, јод, флуор и др.

Поради високото присуство на калиумот и магнезиумот, спанаќот има добро диуретично својство (го зголемува количеството урина) и затоа е препорачлив кај луѓе што имаат проблеми со срцето, заболени бубрези и зголемен крвен притисок.

ПОДГОТОВКА:

Исецкајте го кромидот и морковот, па продинстајте ги на масло.

Додадете го месото и динстајте додека месото не биде готово.

Зачинете со зачинска сол, тргнете од шпоретот, па додадете го варениот и ситно исецкан спанаќ, јајца, кисела павлака и добро промешајте.

Садот за печење премачкајте го со маргарин, па сипете од подготвената смеса, прелијте со павлака и печете во рерна загреана на 200 степени, околу 20 минути.


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 22.Септември.2013 во 20:15

Солена бајадера од мелено месо


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • малку   Црн бибер
  • малку   Сол
  • 30 грама Презла
  • 1 кесичка/ки Прашак за печиво
  • 300 милилитри Млеко
  • 2   Кришка/ки леб
  • 400 грама Кисела павлака
  • 30 грама Брашно
  • 500 грама Јунешко мелено
  • 4   Јајца/це


  • Време за подготовка: 30 мин.
  • Време за готвење: 60 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Јунешкото месо е многу вкусно, и е доста употребувано поради својата хранлива вредност, бидејќи содржи многу белковини и масти.

Исто така, многу добро месо имаат и телињата кои се хранат само со кравјо млеко, и со свежа храна, така што овие телиња се препознаваат според темниот црн дроб, а и нивното месо е меко и сочно.

ПОДГОТОВКА:

Замесете го меленото месо со едно јајце. Додадете го брашното, презлата, сол, бибер и останати зачински билки по желба. Добро измешајте и истурете на дното на еден огноотпорен сад. Одозгора премачкајте со малку масло.

Жолт фил: Изматете цврст снег од белките и додадете ги жолчките. Средината од лебот извадете ја и потопете во малку млеко. Кога лебот ќе го впие млекото, додадете го во белките и добро измиксајте. Додадете го прашокот за печиво и останатите зачини, па прелијте преку месото. Печете во рерна загреана на 200 степени околу 30 минути. Кога горе убаво ќе се испече, премачкајте со павлака, која малку со лажица сте ја разматиле. Потоа повторно ставете во рерна и запечете уште 10 минути. Сечете правоаголници и послужете. 

-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 22.Септември.2013 во 20:16

Плескавици од ајвар


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • малку мала лажица Црн пипер
  • малку   Сол
  • малку   Пиперка/ки
  • 2 чешниња Лук
  • 1 главица/и Кромид/а
  • 50 грама Ајвар
  • 500 грама Јунешко мелено


  • Време за подготовка: 30 мин.
  • Време за готвење: 60 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Ајварот е еден од највкусните специјалитети и најголемите тајни на балканската кујна, кој води потекло од Македонија.

Најдобриот ајвар се произведува во домаќинствата, затоа што само преку внимателна рачна работа може да се постигне целосно отстранување на лушпата и семето од пиперката што го гарантира чистиот вкус на ајварот.

Тој е редовен и постојан дел од зимницата затоа што најлесно се конзервира и најдолго може да опстои во зимскиот период од годината.

ПОДГОТОВКА:

Меленото месо помешајте го со зачини по желба.

Додадете го ситно исецканиот кромид, лукот, ситно сецканата пиперка, ајварот, солта и црниот пипер.

Добро промешајте, па оставете да отстои барем половина час.

Направете плескавици и оставете ги половина час во ладилник.

На тава за скара ставете ги плескавиците и испечете ги.

Послужете.


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 22.Септември.2013 во 20:23

Гурмански ќебап


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • малку   Сол
  • 1 главица/и Кромид/а
  • 200 грама Кашкавал
  • малку   Дафинка
  • 10 грама Буковец
  • 250 грама Јунешко мелено
  • 1   Јајца/це
  • малку мала лажица Црн пипер


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 20 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Малку необичен, но доста вкусен рецепт. Кромидот и сланината му даваат одлича арома на овој гурмански ќебап.

ПОДГОТОВКА:

Во подлабок сад го ставаме меленото месо.

Ги кршиме јајцата.

Додаваме зачинска сол, црн пипер, сол и мешаме со лажица.

Смесата ја замесуваме со рака за да се изедначат состојките.

На даска за сечење ставаме малку масло и ставаме од смесата.

Обликуваме кора.

Кромидот го сецкаме и го редиме врз месото на средината, па додаваме малку сланина.

Потоа сецкаме коцки кашкавал, па ги додаваме врз кромидот и сланината.

Месото го виткаме во ролат и убаво со раце го убликуваме.

Во тава со загреано масло го ставаме вака подготвениот гурмански кебап да се пржи, превртувајќи го од сите страни убаво да се испржи.


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 22.Септември.2013 во 20:24

Полнета плескавица


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • малку мала лажица Црн пипер
  • малку   Сол
  • 500 грама Свинско мелено
  • 100 грама Презла
  • 150 милилитри Масло
  • 2 чешниња Лук
  • 1 главица/и Кромид/а
  • 100 грама Кашкавал
  • 500 грама Јунешко мелено
  • 1   Јајца/це
  • 100 грама Шунка


  • Време за подготовка: 20 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Полнета плескавица

ПОДГОТОВКА:

Од наведените состојки замесете го меленото месо. Откако убаво ќе го измесите оставете го во фрижидер. Потоа поделете го на осум делови. Секој дел со дланки, намачкани со масло и истенчете го.

На едно парче месо, ставете по две тенки кришки шунка и кашкавал.

Покријте со друг дел од месото и обликувајте плескавици, да се поврзат краевите. Загрејте малку масло во тефлонско тавче па плескавиците пржете ги додека не добијат убава црвена боја.


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 22.Септември.2013 во 20:25

Српска плескавица


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • малку мала лажица Црн пипер
  • малку   Сол
  • 700 грама Свинско мелено
  • 2   Пикантно пиперче/ња
  • 100 милилитри Масло
  • 100 грама Кромид
  • 50 милилитри Кајмак
  • 1 лажица/ци Дафинка
  • 1   Главица лук
  • 300 грама Јунешко мелено


  • Време за подготовка: 10 мин.
  • Време за готвење: 20 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Свинското сочинува околу 38% од вкупната светска потрошувачка на месо, иако коснумирањето варира од држава до држава.

ПОДГОТОВКА:

Кромидот и феферонките измешајте ги со месото, додадете лук, црн пипер, зачинска сол, и сол па сè измесете во хомогена смеса.

Од подготвената смеса обликувајте плескавици дебели 1 см.

Печете ги на скара или пржете во тефлонско тавче на малку масло.

На испечените плескавици, додека се уште топли, ставете по една лажица кајмак и веднаш послужете.

Месото е убаво измесено кога ќе се одвојува од рацете.


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 22.Септември.2013 во 20:28

Ќофтиња од кашкавал и кулен


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • 100 грама Презла
  • 100 милилитри Масло
  • 50 грама Кулен
  • 150 грама Компир
  • 150 грама Кашкавал
  • малку   Дафинка
  • 2   Јајца/це
  • малку   Сол


  • Време за подготовка: 15 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Ќофтиња од кашкавал и кулен

ПОДГОТОВКА:

Кашкавалот го рендаме и го ставаме во соодветен сад. Куленот го сечеме на парчиња и го додаваме во садот со кашкавал. Зачинуваме со вегета и ја замесуваме смесата со рака.

Кршиме две јајца и ги додаваме лебните трошки. Промешуваме со лажица да се изедначат состојќите. Од смесата обликуваме ќофтиња во облик на плескавици. Ги ставаме да се пржат во тава со загреано масло. Од кога ќе се испржат ги сервираме.


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 24.Септември.2013 во 17:04

Ќофте во доматен сос 


ПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ:

  • малку   Сол
  • 30 грама Презла
  • малку   Мајоран
  • 200 грама Домат
  • 50 грама Брашно
  • малку   Босилок
  • 250 грама Јунешко
  • 1   Јајца/це
  • малку мала лажица Црн пипер


  • Време за подготовка: 15 мин.
  • Време за готвење: 30 мин.

КРАТОК ТЕКСТ:

Ќофте во доматен сос

ПОДГОТОВКА:

Доматот го сечеме на парчиња. Во соодветен подлабок сад ставаме масло да се загрее. Доматот го ставаме во садот да се пржи. Зачинуваме со вегета, црн пипер, босилок, мајоран и со сол.

Промешуваме да се изедначат зачините со доматот.

Оставаме да прокрчка.

Во садот со меленото месо додаваме лебни трошки, малку брашно, мајоран, босилок, едно јајце, малку сол, црн пипер и вегета. Промешуваме да се изедначат состојките.

Во тава на оган ставаме масло да се загрее. Во месото ставаме малку масло за јадење и ги правиме ќофтињата. Направените ќофтиња ги валкаме во брашно и ги ставаме во тавата да се пржат и од другата страна.

Одвреме-навреме го промешуваме доматниот сос.

Ги вртиме ќуфтињата убаво да се испржат. Кога доматниот сос кога ќе згусне, ги додаваме ќофтињата во сосот и оставаме да прокрчкаат 10 минути. Кога ќе прокрчкаат ќофтињата во сосот, ги тргаме од оган и ги сервираме во соодветна чинија.


-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 15.Декември.2013 во 21:24

http://moirecepti.mk/post/%D1%82%D0%BE%D1%80%D1%82%D0%B0-%D0%BE%D0%B4-%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%BE/" rel="nofollow -
Торта од мелено месо

Состојки

  • За подлога
  • 700 гр мешано мелено месо
  • 1 јајце
  • 1 парче леб
  • 1 мала главица кромид
  • 1 чешне лук
  • 3 лажици сецкан магдонос
  • 1/2 лажиче сол
  • 1/2 лажиче бибер
  • 1 лажиче црвен пипер
  • 1/2 лажиче мајоран
  • 1 лажиче мешан сув зачин
  • За одозгора - пире
  • 4 средни (650гр) компири
  • 1 лажица путер
  • по вкус сол, бибер и рендано морско оревче
  • И уште
  • 200 гр цветчина од брокула
  • 200 гр цветчина од карфиол
  • За прелив
  • 2 јајца
  • 50 гр ситно рендан кашкавал

Подготовка

Лебот ставете го во малку вода да омекне, кромидот ситно изрендајте го и лукчето ситно исецкајте го.
Во сад ставете го месото, додајте го јајцето, лебот истиснат од водата, кромидот, лукот и сите останати зачини. Смесата измесете ја да се изедначи.
Помала тава (мојата беше 26) намачкајте ја со малку путер и посипете ја со презла. Ставете го месото и рамномерно исплескајте го и со помош на лажица израмнете го.
Ставете го да се пече во загреана рерна на 200 степени 30 мин.
Во меѓувреме излупете ги компирите, исечете ги на плочки и сварете ги да омекнат. Исцедете ги од водата, додајте го путерот, зачините по вкус и испасирајте ги да се добие пире.
Брокулата и карфиолот сварете ги во зовриена вода 3-4 мин малку да омекнат и исцедете ги.
Пирето ставете го во готварски шприц.
Јајцата и кашкавалот изматете ги со вилушка.
Откако месото ќе се запече извадете го од рерната и околу по ивицата на месото нанесете го пирето. На средината наизменично наредете ги брокулата и карфиолот и прелијте ги со преливот.
Вратете ги во рерна да се запечат околу 15-20 мин, додека се зацврсти јајцето.
Јадењето послужете го топло со лепче и салата по желба.

Совет
Оргиналниот рецепт беше без претходно печење на месото. Откако ќе се стави месото во тавата се додава зеленчукот како што објаснив и заедно се печат околу 30 мин,  но мене ми беше страв месото да остане не печено и затоа прво го печев.

Дополнителни фотографии

  • http://moirecepti.mk/content/uploads/2013/11/DSCN9748-a4b802-800x600.jpg" rel="nofollow">
  • http://moirecepti.mk/content/uploads/2013/11/DSCN9749-113107-800x600.jpg" rel="nofollow">
  • http://moirecepti.mk/content/uploads/2013/11/DSCN9750-8c1724-800x600.jpg" rel="nofollow">



-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!



Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 15.Декември.2013 во 21:25

http://moirecepti.mk/post/%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%BE/" rel="nofollow - Мелено медитерано

Мелено медитерано

Состојки

  • 400гр. мелено месо
  • 200гр. компир на коцки
  • 1-2 моркови на коцки
  • 1 главица кромид на коцки
  • 1 црвена пиперка на коцки
  • 1/8 лажиче коријандер во зрно
  • 1/8 лажиче сув босилек,сув зачин
  • 220мл. вода
  • 2 лажици базилико сос или доматна салца
  • за најгоре уште и..
  • 2 јајца цели
  • 300мл. јогурт
  • 1 лажица пченкарно брашно
  • 2 лажици пармезан трошки
  • уште..
  • 30мл. маслиново масло(можи и обично)
  • 20гр. путер
  • 3-4 лажици презла

Подготовка

Мирисната нота на босилек дава прекрасен медитерано-шмек на ова тавче.

На оган во сад се става маслото да загрее, се става кромидот, компирот и морковот да се пржат некои 10.мин, се додава пиперка и меленото после, убаво да се подзапржат, се налева 120мл.вода и базилико сос, зачините. Се нека се крчка на тивко 15 мин.

За тоа време огноотпорен сад подготвуваме така што го премачкуваме путер, рониме презла, се излева смесата од тавчето внатре, одозгора ја израмнуваме, се налева 100мл. вода и се става на 200 во рерна да се печи 15 мин.

За горниот слој се матам јајцата, се става јогуртот, па пармезан, пченкарното брашно се нека се изедначи. Се вади од рерна садот со мелено, се полева со оваа смеса и се враќа да се допечи уште 20мин. во рерна.Служете ја по избор.

Дополнителни фотографии

  • http://moirecepti.mk/content/uploads/2013/12/DSCN2129-08f347-800x600.jpg" rel="nofollow">



-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 15.Декември.2013 во 21:26

http://moirecepti.mk/post/%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8-%D0%BE%D0%B4-%D0%BC%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%BE/" rel="nofollow -
Ролади од мелено месо

Состојки


  • 2-3чешниња лук
  • 150-200гр мелен двопек
  • 2главици кромид
  • 3 јајца
  • 1кг млено месо(мешано свинско-телешко)

Подготовка

Сезамесува меленото месо, ренданиот кромид, јајцата, вегета, бибер, ситно сецкано лукче и се додава зејтинот и двопек за да се замеси убава еднолична смеса. Одкако ќе се замеси се остава 2-3 часа во фрижидер да се впијат зачините.
Месото се дели на 6-7 топки од кои се расплескуваат помали корички. На секоја коричка на почетокот се става парчиња од кашкавалот, морков или краставички и се ролува. Секое роладче убаво се премачкува со белка од јајце, па се валка низ презла и се пржи на потивко.
Вака подготвени ролади може да се печат и во рерна ама пржени се поцврсти и поубаво мирисаат.

Дополнителни фотографии

  • http://moirecepti.mk/content/uploads/2012/03/042011205403-9135-800x600.jpg" rel="nofollow">
  • http://moirecepti.mk/content/uploads/2012/03/042411125726-7632-800x600.jpg" rel="nofollow">
  • http://moirecepti.mk/content/uploads/2012/03/042011210447-6097-800x600.jpg" rel="nofollow">
http://moirecepti.mk/post/%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8-%D0%BE%D0%B4-%D0%BC%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%BE/" rel="nofollow - -



-------------
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!



Постирано од: Valerija
Датум на внесување: 16.Декември.2013 во 08:39

http://moirecepti.mk/post/%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B5/" rel="nofollow -
  • За полпетонето
  • 650 гр мешано мелено месо
  • 1/2 главица рендан кромид
  • 1 чешне сецкан лук
  • 7-8 лажици (80 гр) презла
  • 3 лажици сецкан магдонос
  • 1 лажиче мешан сув зачин
  • 1/2 лажиче сол
  • 1/2 лажиче бибер
  • 1/4 лажиче рендано морско оревче
  • 2 јајца
  • по потреба масло и вода за во тавата
  • Зачински билки
  • 2 листа ловор, ситно исецкан
  • 1 чешне лук, ситно исецкано
  • 1 лажиче сув рузмарин
  • 1 лажиче сува жалфија
  • 1 лажиче мајчина душица
  • 1 мало лажиче сол
  • 1/4 бибер
  • За виткање полпетонето
  • 4 (450 гр) телешки шницли
  • За прилог
  • 4 компири
  • 4-5 моркови
  • 2 раце грашок
  • Подготовка

    Најпрво се подготвува полпетонето.
    Во сад ставете го меленото месо и додајте ги сите останати состојки. Со рака измесете го да се добие изедначена смеса. Потоа на малку намрсена дрвена даска со нарсени раце направете полпетоне околу 22 цм.
    На хартија за печење распоредете ги шницлите како правоаголник, ставете го полпетонето и завиткајте го од сите страни. Потоа врзете го со кујнски конец.
    Во чинија ставете ги зачинските билки, измешајте ги и истријте го целото месо.
    Ставете го во плехче за печење, попрскајте го со масло, додајте една чаша вода и покријте го со фолија. Ставете го да се пече во загреана рерна на 200 степени околу 40 мин.
    Во меѓувреме излупете ги компирите и морковите и исечете ги на парчина.
    После 40-на мин извадете го од рерната и додајте ги компирите и морковите. Повторно покриено со фолијата ставете го да се пече уште 40-на мин. При крај додајте го грашокот и малку вода ако е потребно за да не се исуши премногу сосот.
    Кога е печено оставете го неколку минути да подизлади, извадете го конецот, исечете го на парчина и сервирајте го заедно со прилогот и салата по желба.

    Дополнителни фотографии

    • http://moirecepti.mk/content/uploads/2013/12/DSCN9871-c2a7b6-800x600.jpg" rel="nofollow">
    • http://moirecepti.mk/content/uploads/2013/12/DSCN9873-e5b0db-800x600.jpg" rel="nofollow">
    • http://moirecepti.mk/content/uploads/2013/12/DSCN9874-2cc820-800x600.jpg" rel="nofollow">
    • http://moirecepti.mk/content/uploads/2013/12/DSCN9888-4308e8-800x600.jpg" rel="nofollow">
    http://moirecepti.mk/post/%D0%B7%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BF%D0%B5%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%B5/" rel="nofollow - -



    -------------
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!



    Постирано од: Valerija
    Датум на внесување: 26.Јануари.2014 во 21:03
    Ролат од мелено месо и палачинка

    http://moirecepti.mk/post/%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%82-%D0%BE%D0%B4-%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%BE/" rel="nofollow -

    Пригоден ролат и за слави - ништо помалку вреден да се спрема и за дома како прилог.
    Најпрво вклучете ја рерната на 200 степени.

    ФИЛ
    - Измешајте заедно исечканите сувомеснато, кашкавалот, морковот, вареното јајце, додадете го живото јајце, измешајте. Ова е веќе филот и оставете настрана.

    МЕСНАТАТА КОРА
    - Во меленото месо се додава сецканиот кромид, лукот, 2 јајца и двете кришки леб кој предходно се натопени во вода, додадете ги зачините, измешајте, нека одстои малку. Потоа ставете на најлон фолија местото, покријте го исто така со фолија, расукајте кора која ќе е во димензија на плекчето 30 х 20 см.

    ПАЛАЧИНКА
    - Земете тавче со димензии 30х20 см. и ставете во него еден мал филџан зејтин. Ставете го во рерната да се грее зејтинот.
    - Со миксер изматете ги јајцата со солта, додадете брашното и сирењето, измешајте. Излијте ја добиената смеса во тавчето и печете 3 минути. Извадете ја на хартија за печење и заролајте ја. Оставете да се лади.

    Оформување
    - На веке расуканата кора од меленото месо поставете ја палачинката, врз неа ставете го филот и со помош на фолијата замотајте во малку поцврст ролат. Извадете го ролатот и ставете го во тавчето во кое што се печеше палачинката.
    - Загрејте 1 филџан зејтин, посипете врз ролатот, ова за да не пука додека се пече. Намалете ја температурата на рерната на 180 степени и нека се пече околу 30 мин.
    Кога ќе биде лесно зацрвенет извадете го, оставете да олади и сечете.

    Совет
    - Од оваа количина излегува поголем ролат, слободно намалете количините доколку сакате да биде помал ролатот.
    - За сукање на кората од месо јас се користам со најлон кеса, го ставам месото во кесата и тогаш сукам, ја расекувам потоа кесата на едната долга страна и широката, така ја отварам кесата и продолжувам понатаму да го дооформувам ролатот како што погоре е напишано.




    -------------
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!



    Постирано од: Valerija
    Датум на внесување: 26.Јануари.2014 во 21:05
    Есенска идила со мелено месо

    http://moirecepti.mk/post/%D0%B5%D1%81%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B8%D0%B4%D0%B8%D0%BB%D0%B0/" rel="nofollow -

    Ова е стара рецепта, која мајка ми, а и многу други домаќинки знам дека ја правеле, а јас само ја украсив на мој начин.

    Во еден сад го рендаме или ситно го сецкаме кромидот. Го додаваме месото, јајцето, лебните трошки и сите други зачини. Мешаме до хомогена смеса и го оставаме барем еден час во фрижидер.
    Јајцата ги вариме, поставени во сад за варење со врвот нагоре ( за кога ќе ги пресечеме жолчката да биде во средина). Откако ќе се сварат ги лупиме. Добро е да бидат оладени.
    Земаме во ракате од месото, правиме форма на плескавица и го ставаме јајцето во средина. Го обвиткуваме целото јајце со месото, со врвот нагоре. Ги ставаме секое посебно, во алуминиумска фолија и додаваме малку масло. Малечките јајца од препелица исто така ги виткаме со месото, само нив сите 4 ги ставив во една фолија.
    Се пече на околу 200 степени. Ги пратиме и при крај на печењето ја подотвараме фолијата. Месото се лади и го декорираме по желба.

    Забелешка
    Меленото месо е составено од 70 проценти свинско и 30 проценти јунешко месо.





    -------------
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!



    Постирано од: емил
    Датум на внесување: 22.Февруари.2014 во 13:18

    http://moirecepti.mk/post/%D0%B7%D0%B0%D0%BF%D0%B5%D1%87%D0%B5%D0%BD%D0%B8-%D1%9C%D0%BE%D1%84%D1%82%D0%B8%D1%9A%D0%B0-%D0%B2%D0%BE-%D1%81%D0%BE%D1%81/" rel="nofollow - Запечени ќофтиња во сос

    Подготовка на ќофтињата. 
    Оризот го вариме во солена вода. Водата треба убаво да извари да не остане оризот воденест. Во месото додаваме изрендан кромид, јајце, ситно исецкан магданос, сол бибер и сварениот и оладен ориз. Мешаме се заедно доколку е потребно додаваме и неколку лажици презла за да можеме со влажни раце да оформиме ќофтиња со големина колку јајце. Смесата не е толку тврда,  не треба тоа да ве загрижува во печење ќофтињата се зацврстуват. 
    Ќофтињата ги редиме во намрсена тава со мало растојание,  да не се допират.

    Подготовка на сосот. 
    Кромидот го сецкаме ситно и го пржиме во масло да омекне и додаваме грубо изрендан морков пржиме уште малку. Додаваме една лажица брашно попржуваме малку и ставаме доматно пире и супата. Посолуваме и откако ќе проврие вариме уште 2-3 минути. Врело го сипуваме кај ќофтињата. Ставаме во рерна претходно загреена на 220 степени околу 40 минути.






    -------------


    Постирано од: емил
    Датум на внесување: 06.Март.2014 во 04:50

    http://moirecepti.mk/post/%D1%9C%D0%BE%D1%84%D1%82%D0%B8%D1%9A%D0%B0/" rel="nofollow - Ќофтиња со компир и брашно

    Во сад го ставаме меленото месо и ги додаваме една по една другите состојки, кромидот, кромпирот и лукот се рендаат на ситната страна од рендето и тие се додаваат во садот, се убаво зачинуваме по желба со сол, вегета и бибер.(се добива средно течна смеса). Од смесата со лажица земаме и пржиме во претходно загреано тавче со масло. Оставаме добро да се испржат од едната страна пред да ги превртиме од другата.






    -------------


    Постирано од: Valerija
    Датум на внесување: 06.Март.2014 во 14:05

    Полнети плескавици


    Направете ги обичните плескавици повкусни. Изненадете ги домашните за ручек со плескавици полнети со кашкавал и сланина.

    Состојки: 1200г. мелено месо, 4 печени црвени пиперки, 120 г. рендан кашкавал или исечен на парчиња, 200 г. сланина, 100 г. рен, 4 чешниња лук, 4 главици кромид.

    Подготовка; Меленото месо измешајте го со лукот и кромидот кои претходно треба ситно да ги исечкате, па поделете ја смесата на четири дела. Секој дел сплескајте го во форма на круг и на средината ставете пиперка, малку кашкавал, рен и сланина. Краевите на местото свиткајте ги кон средината и со влажни раце обликувајте плескавица. Направете го тоа со сите четири делови. Пржете ги плескавиците додека не заруменат.

    Може да ги сервирате со помфрит или со печен компир.

    Пријатно!



    -------------
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


    Постирано од: емил
    Датум на внесување: 07.Март.2014 во 06:58

    http://moirecepti.mk/post/%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D0%B4%D0%B8-%D0%BE%D0%B4-%D0%BC%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%BE/" rel="nofollow - Ролади од мелено месо

    Сезамесува меленото месо, ренданиот кромид, јајцата, вегета, бибер, ситно сецкано лукче и се додава зејтинот и двопек за да се замеси убава еднолична смеса. Одкако ќе се замеси се остава 2-3 часа во фрижидер да се впијат зачините.
    Месото се дели на 6-7 топки од кои се расплескуваат помали корички. На секоја коричка на почетокот се става парчиња од кашкавалот, морков или краставички и се ролува. Секое роладче убаво се премачкува со белка од јајце, па се валка низ презла и се пржи на потивко.
    Вака подготвени ролади може да се печат и во рерна ама пржени се поцврсти и поубаво мирисаат.






    -------------


    Постирано од: емил
    Датум на внесување: 15.Март.2014 во 05:26

    http://moirecepti.mk/post/%D0%BD%D0%B0%D1%87%D0%BE%D1%81/" rel="nofollow - начос

    1.Меленото месо се пропржува со претходно исецканиот кромид,се додава малку сол и масло
    2.Во земјен сад најпрвин се редат чипсите патос да нема отвори измеѓу
    3.Потоа се става од меленото пржено па сецкани печурки,сецкан на парчиња кашкавал,пиперката во кругови,рузмарин и босилек по желба
    4.Потоа одозгора повторно се редат патос чипсите,па состојките,постапката се повторува додека стигниме до најгоре на садот каде ставаме патос чипси
    5.Одозгора врз целата смеса се става кашкавал,и ја потураме со павлаката која претходно ке ја изматиме со малку вода
    6.Се печи на 180ц околу 20 мин






    -------------


    Постирано од: емил
    Датум на внесување: 15.Март.2014 во 05:28

    http://moirecepti.mk/post/%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D1%9C%D0%B5%D0%B1%D0%B0%D0%BF/" rel="nofollow - Македонски ќебап

    Кромидот се ренда на крупно ренде, а исто и варениот компир. Месото се замесува со компирот, кромидот, трите жолчки, ситно сецканото лукче, ситно сецкан магдонос, мелениот двопек и зејтинот. Убаво се меша целата смеса и се става во фрижидер на неколку часа додека се спојат зачините.
    Белките се матат со вилушка. Од смесата се прават ќебапи по желба, се валкаат низ изматената белка и се пржат на топол зејтин
    Од оваа смеса излегуваат многу ќебапи и затоа рецептот е погоден за повеќе намени-родендени,слави,забави






    -------------


    Постирано од: Valerija
    Датум на внесување: 18.Март.2014 во 17:47

    Мимоза шарска плескавица

    Овој пат Фичо ќе прави епска романтична плескавица! И тоа не обична, туку Шарска, а во неа ќе додаде и варени јајца – па ја нарече Мимоза Шарска плескавица!

    Подготовка

    Чекор 1: Најпрво сварете две јајца. Во меѓувреме, во Сецкото ќе иситните 4 парчиња двопек. Веднаш по двопекот ќе исечкате една главица кромид, заедно со две чешниња лук.

    Чекор 2: Меленото месо ќе го ставите во сад, ќе стиснете тупаница и ќе направите дупка во средина на месото. Во средината ќе го ставите двопекот, кромидот, едно живо јајце, црвен пипер, сол и бибер и сенфот. Потоа додавате 4 лажици масло за јадење, 100 мл газирана вода и малку пиво.

    Мешате додека не добиете хомогена смеса, а потоа оставете ја 15 минути да отстои, за да се спојат состојките.

    Чекор 3: За печење на плескавицата, Фичо ја искористи Делимано тавата во вид на срце, за да биде романтичен.

    Ја премачкувате тавата со путер и ставате еден слој од меленото (како што го прави тоа Фичо во видеото). Потоа рендате 1 јајце, рендате кашкавал, па другото јајце и покривате со уште еден слој од меленото месо.

    Чекор 4: Печете во загреана рерна на 180 степени, околу 45 минути.

    После печењето оставете ја Мимоза Шарската неколку минути да се излади, за да се изедначат соковите. Потоа послужете со декорација од салата!

    СОВЕТ: Во овој рецепт користиме 1кг мелено месо, од кое ќе добиете околу 3-4 Шарски, направени во Делимано Тавата Срце. Односот на видот на месо од кој ќе ја правите плескавицата може да биде и по ваша желба, но Фичо ви ја препорача комбинацијата која смета дека е највкусна





    -------------
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


    Постирано од: Valerija
    Датум на внесување: 20.Март.2014 во 08:05


    ЌОФТЕ ВО СЛАНИНА

    Потребно:

    н 1 главица кромид
    н 2 чешниња лук
    н 700 г мешано мелено месо
    н 150 г рендан кашкавал
    н сол
    н бибер
    н чили во прав
    н 2 јајца
    н 3 лажици трошки
    н 8 парчиња сланина
    н 2 лажици масло
    н 125 г мајонез
    н 150 г кисело млеко
    н 2 лажици рен од тегла
    н 2 лажици сок од лимон

    Приготвување: ситно исечкајте ги кромидот и лукот, па измешајте ги со меленото месо, ренданиот кашкавал, јајцата, трошките, малку чили во прав, солта и со биберот.

    Од смесата направете осум ќофтиња и секое ќофте завиткајте го во парче сланина. Можете да ги наредите на стапчиња за реженчиња за полесно пржење и сервирање. Ќофтињата испржете ги во загреано масло. Измешајте ги мајонезот, киселото млеко и ренот. Смесата зачинете ја со сол, бибер и со сокот од лимон. Пржените ќофтиња сервирајте ги заедно со сосот од рен.




    -------------
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


    Постирано од: Valerija
    Датум на внесување: 20.Март.2014 во 08:07

    МЕКСИКАНСКИ ПЛЕСКАВИЦИ

    Потребно:

    н 500 г мешано мелено месо
    н 2 помали главици кромид
    н 75 г рендан кашкавал
    н 150 мл кечап
    н 30 г тортиња чипс
    н 1 лажица сенф
    н 1 чешне лук, ситно исечкан или истолчен
    н бибер

    Приготвување: измешајте ги меленото месо, ситно сечканиот кромид, кечапот, издробениот чипс, сенфот, лукот и биберот.

    Смесата добро измесете ја и од неа направете четири плескавици. Печете ги плескавиците од секоја страна на скара 10-12 минути. Сервирајте ги, по желба, со тортиља чипс и со кечап, а за прилог употребете ја вашата фантазија.




    -------------
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


    Постирано од: емил
    Датум на внесување: 22.Март.2014 во 06:09

    http://moirecepti.mk/post/%D0%BC%D0%B5%D1%88%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B0/" rel="nofollow - Мешана тава

    Прво од меленото месо, една главица рендан кромид, јајцето и зачини се замесуваат ќофтиња.
    Компирите се сечат на тркала и се подваруваат во вода со вегета посолена
    Кромидот се лупи и се сече на поголеми тркалца и се пропржува заедно со печурките.
    Ќофтињата се пржат на зејтин и се реди тавата. Ќофтињата може да се пржат и во форма на топчиња зависно од желбата на готвачот.
    Во подмачкан ватростален сад се реди наизменично компир, па ќофте и така се завршува првиот ред. Над него се распоредуваат печурките со кромидот и се се залева со бешамелот. Се пече околу 40 мин на 200 степени и потоа-пријатен ручек

    ЗА БЕШАМЕЛОТ-се растопува маргаринот, па му се додава брашното и се пржи со постојано мешање.Одкако ќе се испржи се налева млекото и се меша додека зоврие па на крај му се додава и сирењето. Зачините по вкус на домаќинката, а мој предлог се-рузмарин, ким, вегета, црн бибер






    -------------


    Постирано од: емил
    Датум на внесување: 23.Март.2014 во 18:38

    http://moirecepti.mk/post/%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B0-%D0%BF%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B5%D1%82%D0%B8-%D1%82%D0%B8%D0%BA%D0%B2%D0%B8%D1%87%D0%BA%D0%B8/" rel="nofollow - Корита (полнети тиквички)

    Оризот се става малку да се подвари. За тоа време, ги сечиме тиквичките на 4 дела (еднаш хоризонтално и еднаш вертикално). Средината со помош на лажичка ја длабиме за да се добие лик како корито.
    Во тава на малку масло кратко време се пропржуваат ситно исецканите лук и кромид, па меленото месо и ренданиот морков. Кога месото ќе ја мени бојата го додаваме и доматниот сос и пржиме додека не се згусти. На крај, се посолува, се додаваат зачините и ренданиот кашкавал и ситно сецкан магдонос.
    Со оваа смеса ги полниме тиквичките и ги редиме во огноотпорен сад, предходно намачкан со маргарин. Печиме на 220 степени со фолија одозгора околу 20 мин.
    Во меѓувреме се подготвува преливот. Павлаката и млекото или киселото млеко заедно со јајцето се матат со помош на вилушка. Од оваа смеса со помош на лажица нанесуваме над секоја тиквичка и најгоре рендаме кашкавал. Враќаме во рерна и непокриено печиме уште 5 минути.
    Напомена
    Доколку не сакате да ставите ориз, тогаш додадете ги иструганите внатрешности од тиквичките, или пак ако одите по рецептот, тие делови искористете ги така што ќе ги распоредите помегу тиквичките.
    Место тиквички можите да употребите модри патлиџани. Со нив јадењето е исто така убаво.
    Добар апетит!






    -------------


    Постирано од: емил
    Датум на внесување: 05.Април.2014 во 04:27

    http://moirecepti.mk/post/%D1%88%D1%82%D0%B8%D0%BF%D1%81%D0%BA%D0%BE-%D1%9C%D0%BE%D1%84%D1%82%D0%B5/" rel="nofollow - Штипско ќофте

    Подготовка на кофтето
    1. Подварете го прво оризот, но да е полуварен.
    2. Додадете во месото оладениот полуварен ориз, додајте 2 јајца, зачините кои вие сте ги одбрале, измешајте, направете ќофтиња во големина која вие ја сакате.
    3. Сматете ги останатие 2 јајца и секое ќофте прво увалкајте го во брашното, па во јајцето и пржете ги на зејтин.
    4. Откако сте ги испржиле сите ќофтиња, во истиот зејтин здробете или изрендајте кромид, ставете во истиот зејтин да се пржи заедно со брашното. Кога кромидот ќе добие зацрвенети ивици значи и брашното е испечено, залејте со вода да добиете не многу густ сос, додадете го изренданиот патлиџан, зачинете и оставете да проврие.
    5. Истурете во тавче сосот кој што сте го добиле, додадете ги готовите ќофтиња и ставете во рерна да крчка. Кога сосот веќе изврел скоро до половина и ја добил саканата густина - извадете од рерната.






    -------------


    Постирано од: Valerija
    Датум на внесување: 10.Април.2014 во 16:02

    ЌОФТИЊА ВО РЕРНА

    29

    Потребни состојки:
    300 гр. мелено месо,
    1 јајце,
    презла,
    неколку кисели крставички,
    200 гр. шунка,
    печурки,
    200 гр. кисела павлака,
    200 гр. кашкавал,
    маслиново масло,
    вегета, црн бибер, мајчина душичка

    Подготовка:
    Од меленото месо, јајцето и презлата правите смеса за ќофтиња и ја зачинувате со вегета, црн бибер и малку мајчина душичка. Формирате ќофтиња, да не бидат мали само и тенки, ги ставате во намрсен плех во рерна да се печат, десетина минути на 180-200 степени.
    Во меѓувреме, крставичките ги сецкате ситно, печурките, исто и шунката, им ја ставате павлаката и ги мешате да се соеднат во една убава, симбиозна смеса.
    Ги вадите ќофтињата од рерна и им ставате по една лажица од смесата врз нив, а врз неа по едно парче од претходно исечениот кашкавал ( на подебели парчиња) и ги враќате во рерна уште некои 10-15 мин, да се допече месото. Ова може да го сервирате со претходно сварен зеленчук.



    -------------
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


    Постирано од: Valerija
    Датум на внесување: 24.Април.2014 во 22:18

    РОЛАТ ОД МЕЛЕНО МЕСО

    meleno meso

    Потребни состојки:

    1 кг. мешано мелено месо

    300 гр. кромид

    1 чешне лук

    1 лажица копар

    1 лажица магдонос

    1 лажица вегета

    1 јајце

    100 гр. кашкавал

    Масло за јадење

    Сол и црн пипер

    Припрема:

    Ситно исецкајте го кромидот и лукот и додајте ги во меленото месо. Додајте ги ситно сецканиот копар и магдонос и зачинете со сол и црн пипер. Додајте една лажичка масло за јадење и едно изматено јајце и вегета. Целата смеса добро измесете ја се додека не се хомогенизира.

    Намачкајте фолија со масло за јадење, па месото распоредете го во форма на правоаголник и свиткајте го во ролат. Ролатот ставете го во тава за печење која претходно сте ја намачкале со масло за јадење. Печете половина час на температура од 250 степени, па превртете го ролатот. Печете уште 20 минути, па извадете ја тавата од рерна и врз ролатот додајте го ренданиот кашкавал.

    Вратете ја тавата во рерна и оставете го ролатот да се допече. Откако ќе биде готов, изечете го на дијагонални парчиња кои ќе ги сервирате на голема чинија. Добар апетит!



    -------------
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


    Постирано од: Valerija
    Датум на внесување: 05.Мај.2014 во 18:32

    Потпечени плескавици

    Состојки:

    • 500g мелено месо
    • 1 кромид
    • 2 парчиња леб
    • 3 јајца
    • 4dl павлака
    • Сол, бибер
    • Зачини
    • Масло

    Подготовка:

    Лебот потопете го во вода, издробете го на парчиња и додајте го ситно сечканиот кромид. Меленото месо, заедно со 1 јајце, сувите зачини, сол и бибер измешајте ги во садот.

    Рачно измешајте ја смесата и обликувајте мали плескавици, па пропржете ги од двете страни неколку минути.

    Потоа, наредете ги во тава за печење, изматете ја павлаката со двете јајца и полијте ги. Печете половина час на 200 степени и послужете со свежа салата.

    sto-da-gotvite-ovaa-nedela-brzi-recepti-za-socen-rucek-05




    -------------
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


    Постирано од: Valerija
    Датум на внесување: 23.Септември.2014 во 23:04
    20

    Направете вкусни ќофтиња со лук


    Состојки

    • 1 главица лук
    • 1 лажица путер
    • 1 лажичка сок од лимон
    • прстофат сол
    • 1/2 килограм мелено месо
    • 100 гр. ситно сецкан кромид
    • 1 јајце
    • 1 лажичка рузмарин
    • 1 лажичка жалфија
    • 1 лажичка мајчина душица
    • 1/2 лажичка сол
    • 1/2 лажичка црн бибер
    • 50 мл. маслиново масло

    Постапка

    Загрејте ја рерната на 200 степени.
    Отсечете го врвот од лукот но не ја лупете лушпата. Ставете го лукот на парче алуминиумска фолија. Додадете врз лукот лажица путер, 1 лажичка сок од лимон и зачинете го со сол. Завиткајте ја добро фолијата и затворете го лукот. Печете го во рерна околу 40 минути. Потоа оставете го да се излади.
    Намалете ја јачината на рерната на 180 степени.
    Во еден сад измешајте го меленото месо со кромидот, јајце, рузмарин, жалфија, мајчина душица, сол и бибер. Добро измешајте ги зачините со месото. На крај излупете го печениот лук, испасирајте го и измешајте го со месото.
    Од меленото месо формирајте 15 ќофтиња. Поставете ги ќофтињата на плех и испрскајте ги со маслиново масло. Печете ги ќофтињата во рерна 30 минути. На крај зголемете ја јачината на рерната на 200 степени и печете ги уште 5 минути за да добијат кафеава боја.
    На здравје!



    -------------
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


    Постирано од: Valerija
    Датум на внесување: 30.Април.2015 во 17:37

    Рецепт: Најдобри домашни кебапчиња за 1-ви Мај


    Празникот на трудот не може да помине без традиционалната скара, со која покрај ладно пиво и добро друштво, беспрекорната забава е неизбежна. Доколку сакате вашата скара да биде повеќе од само добра, не купувајте готови кебапчиња и плескавици, туку направете свои, оригинални. Готовото мелено месо кое се нуди во продавниците, колку и да е квалитетно, никогаш нема да биде толку добро колку она кое сами ќе го направите.


    Ви претставуваме неколку трикови и рецепти за совршено месо на скара.

    Машина за мелење месо

    Доколку сакате сами да направите мелено месо за на скара, потребна ќе ви биде машина за мелење месо, или доколку немате, ќе може избраните парчиња да ви ги измелат при самото купување во месарницата. Месото за скара потребно е да се исече на покрупни коцки, а потоа да се измеле два пати.

    Пред да го измелете вториот пат, месото би требало да го измесите со раце, за смесата добро да се врзе. Според некои стари рецепти, би требало да додадете и малку овчја лој, бидејќи тоа добро го врзува месото. Но, доколку самото месо е помасно, тоа ќе биде сосема доволно.



    Сето тоа би требало да го направите ден претходно, бидејќи најдобро е смесата да отстои преку ноќ, пред да биде подготвена за печење.

    Какво месо да употребите?

    Кога станува збор за видот на место, постојат разни комбинации. Можете да пробате само со јунешко, но познавачите кажуваат дека најдобро е кога ќе се додаде уште некој вид на месо. Еве два предлози:

    - 500 гр јунешко месо, 250 гр свинско и 250 гр јагнешко месо

    - 500 гр јунешко месо и само 250 гр свинско или 250 гр јагнешко месо

    Што уште да додадете?

    Од зачините неизбежни се солта и мелениот бибер, а може да додадете и други зачини доколку сакате месото да добие специфичен вкус. За таа цел можете во смесата да додадете малку иситнет магдонос или магдонос во прав, а многу скараџии додаваат и кромид и лук. Наша препорака е во смесата да додадете 2 до 5 проценти многу ситно исечкан кромид. Зачините можете да ги додадете помеѓу првото и второто мелење.



    Некои мајстори додаваат и презла, односно стар измелен леб, за месото да добие подобра текстура. Секако, доколку го правите за себе, нема да сакате да добиете на количина туку на квалитет, па немојте да додадете повеќе од 5 до 10 проценти.

    Мали трикови

    Во делот на подготвената смеса можете дополнително да додадете чадена сланина или некое друго сушено месо, како и истолчена сува пиперка. Така ќе добиете гурмански уштипци или плескавици, во зависност од тоа како сакате да го обликувате месото.

    Кебапчињата можете да ги правите со раце, кои претходно треба да ги измастите со масло. 

    За време на печењето ви препорачуваме да набавите неколку гранчиња свеж рузмарин и малку маслиново масло. Гранчињата потопете ги во маслиново масло и премачкајте го месото додека се пече, кога веќе ќе биде речиси готово.


    Уживајте во добрата скара и имајте убав празник!



    -------------
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


    Постирано од: Valerija
    Датум на внесување: 23.Август.2015 во 13:59

    Оригинален рецепт за ќебапчиња: Вкус кој маѓепсува!


    Прво и основно, треба да користите микс од месо, а основата е јунешко во кое може да се додаде овчо, јагнешко или свинско. 

    Речете само еден магичен збор – ќебапчиња и реакцијата е однапред позната: кога личноста покрај вас ќе ги слушне овие зборови, веднаш почнува да размислува за тоа каде да си купи една 10-ка, или пак сендвич со пет ќебапчиња, повкусен од било што. 

    Иако мајсторите овој рецепт го чуваат само за себе, ние се решивме да ви го споделиме:

    Прво и основно треба да користите микс од месо, основата е јунешко, во која можете да додадете свинско, овчо или јагнешко. Комбинацијата треба да е 70 % јунешко со 30% мешавина.

    Потребни состојки:

    • 750 грама јунешко месо
    • 250 грама овчо месо
    • 1 лажица сол
    •  лажица вегета
    • 1 лажица бибер
    • ½ главица лук
    • 1 лажица кајмак
    • малку минерална вода

    Подготовка:

    Исечете го месото на ситни парчиња и мелете го неколку пати, се додека не заклучите дека истото е подготвено за месење. 

    Во блендер иситнете го лукот, се со цел од него да се исцеди сокот, а потоа месото помешајте го со овој сок, заедно со зачините кои што ќе ги додадете по ваш вкус, како и со кајмакот и минералната вода. Добро измешајте ја смесата и оставете ја да отстои неколку часа во фрижидер. Се препорачува вака подготвената смеса да остане во фрижидерот преку цела ноќ. 

    Започнете да го обликувате месото со помош на готварски шприц со додаток за ќебапи, но доколку го немате ова помагало во кујната, истото можете да го направите и рачно. Ќебапчињата печете ги на скара, но доколку во домот немате скара, приготвувањето можете да го направите и во тава, со исклучително мало количество на масло. 

    Пријатен апетит!



    -------------
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


    Постирано од: Valerija
    Датум на внесување: 24.Август.2015 во 21:08

    ЌОФТИЊА ПОЛНЕТИ СО МАСЛИНКИ

    17

    Потребни состојки:

    • 500гр мешано мелено месо
    • 100гр презла
    • 2 јајца
    • 20-25 маслинки полнети со пиперка
    • бибер

    За сос:

    • 2 лажици мелен зелен бибер
    • 1дл павлака за готвење
    • 100гр варен спанаќ
    • сол по потреба

    Начин на подготовка:

    Меленото месо помешајте го со презла и јајца да добиете хомогена смеса. Додадете бибер и сол и уште еднаш помешајте.  Со влажни раце издвојувајте по малку месо во средината додадете ја маслинката и обликувајте ги ќофтињата. Држете ги 20 минути во фрижидер, па наредете ги на подмачкан плех и печете околу половина час на 280 степени. За време на печењето свртете ги од другата страна. Сварете спанаќ и иситнете го во блендер, во тенџере соединете ги сите состојки, Варете една до две минути и тргнете од оган.



    -------------
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


    Постирано од: Valerija
    Датум на внесување: 11.Ноември.2015 во 21:19

    Гнезда од мелено месо


    Интересна комбинација со месо и кашкавал, идеална храна за вработените мамички



    Подготовка

    Од горе наведените состојки се замесува тесто за ќофтиња, со рака од месото се формираат гнезда и внатре се става рендан кашкавал. Се става во тава од шпорет, се става зејтин и малку вода и се печат на 200 степени..

    Време на подготовка од: 5
    Време на подготовка до: 35
    Број на лица: 5
    Kомплицираност: 3

    Состав

    600гр мелено месо,1 главица кромид, магдонос, 2 јајца, 2 лажици презла и кашкавал



    -------------
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


    Постирано од: Valerija
    Датум на внесување: 11.Февруари.2016 во 22:31

    САРАЕВСКИ ЌЕБАПИ

    14

    Сараевските ќебапи станаа препознатлив бренд во цел свет и долго се криеше рецептот за нив, а сега прв пат е објавен рецептот – како се прават традиционални сараевски ќебапи, оние чаршиските по кои Сараево е препознатлив град.

    Еве како сами да направите смеса за ќебапи:

    Поентата е во доброто месо, начинот на подготовка, и смесата добро да отстои.

    Се што ви е потребно за вистински ќебапи е:

    1.5 кг мелено телешко месо,

    0.5 кг јагнешко,

    4-5 чешниња бел лук

    сол

    2 лажички сода бикарбона.

    Начин на подготовка:

    Месото исечено на коцки добро насолете го, измешајте го и полијте го со околу 100мл вода и лук кој претходно малку сте го подвариле. Смесата измешајте ја и оставете ја преку ноќ во фрижидер. Следниот ден смесата сомелете ја во машина за месо два пати, оставете да отстои неколку часа на собна температура, а потоа ставете ја во фрижидер. Пред да почнете да обликувате ќебапи во смесата додадете сода бикарбона и тоа е тоа.



    -------------
    Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


    Постирано од: Valerija
    Датум на внесување: 06.Април.2016 во 21:39

    Пролетни ќофтиња


    Пролетни ќофтиња

      INGREDIENTS

      • 500 г  http://migusto.mk/ingredient/%d1%82%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d1%88%d0%ba%d0%be-%d0%bc%d0%b5%d0%bb%d0%b5%d0%bd%d0%be-%d0%bc%d0%b5%d1%81%d0%be/" rel="nofollow - телешко мелено месо
      • http://migusto.mk/ingredient/%d1%98%d0%b0%d1%98%d1%86%d0%b0/" rel="nofollow - јајца
      • http://migusto.mk/ingredient/%d0%bc%d0%bb%d0%b0%d0%b4%d0%b8-%d0%ba%d1%80%d0%be%d0%bc%d0%b8%d1%82%d1%87%d0%b8%d1%9a%d0%b0/" rel="nofollow - млади кромитчиња  (ситно сечкани)
      • 6 големи лажици  http://migusto.mk/ingredient/%d0%be%d0%b2%d0%b5%d1%81%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d0%bd%d0%b5%d0%b3%d1%83%d0%bb%d0%ba%d0%b8-2/" rel="nofollow - овесни снегулки
      • малку  http://migusto.mk/ingredient/%d0%b7%d0%b0%d1%87%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d0%bb-%d0%b8-%d0%be%d1%80%d0%b8%d0%b3%d0%b0%d0%bd%d0%be/" rel="nofollow - зачинал и оригано
      • малку  http://migusto.mk/ingredient/%d0%bb%d0%b5%d0%b1%d0%bd%d0%b8-%d1%82%d1%80%d0%be%d1%88%d0%ba%d0%b8/" rel="nofollow - лебни трошки

      INSTRUCTIONS

      1. http://migusto.mk/wp-content/uploads/2014/04/smesa-za-koftinja.jpg" rel="nofollow">Смеса за ќофтињата 1.Се матат две јајца,се додаваат кромитчињата, снегулките, зачиналот и ориганото.
      2. http://migusto.mk/wp-content/uploads/2014/04/przenje-na-koftinjata.jpg" rel="nofollow">Пржење на ќофтињата 2.Се обликуваат ќофтиња или хамбургери (рацете навлажнети со вода), се валкаат во лебни трошки и се пржат на средно јак оган.
      3. http://migusto.mk/wp-content/uploads/2014/04/isprzeni-koftinja.jpg" rel="nofollow">Испржени ќофтиња 3.Смесата е помека од таа за обичните ќофтиња и токму затоа се многу вкусно. А и лебните трошки си го прават своето. Добар апетит...


      -------------
      Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


      Постирано од: Valerija
      Датум на внесување: 05.Мај.2018 во 18:50
      Ролат со мелено месо и палачинки

      https://moirecepti.mk/post/%D1%80%D0%BE%D0%BB%D0%B0%D1%82-%D1%81%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%BC%D0%B5%D1%81%D0%BE-%D0%B8-%D0%BF%D0%B0%D0%BB%D0%B0%D1%87%D0%B8%D0%BD%D0%BA%D0%B8" rel="nofollow -
      Состојки
      Смеса за 4 палачинки
      4 јајца
      100 мл млеко, малку магданос и брашно
      Ролат од мелено месо
      1 кг мелено месо
      2 јајца
      150 гр презла
      1 рендан кромид
      1 лажица вода
      1 лажица масло
      1 лајче сол,црн бибер и црвена пипер (по желба)
      Ролат со морков
      3 јајца
      1 филџан масло
      200 мл јогурт
      1 филџан рендан морков
      1 филџан сирење рендано
      1 филџан рендана салама
      1 филџан магданос
      1 пециво
      6лажици брашно

      Овој рецепт ми го кажа пред 20 години мојата драга колешка Весна. Многу е вкусен и декоративен затоа го правам за секоја свечена пригода.
      Најпрво се прават палачинките каде во смесата е ставен исечканиот магдонос. Кога ќе се испечат од едната страна се тргаат и не се печат од горната страна.Така се прават 4 палачинки. Значи се печат само од едната страна.
      Ролат
      Сите состојки убаво се мешаат. Се остава да се одмори 15мин. Смесата од мелено месо се дели на 2 дела. Едниот дел се расукува-плеска со рацете на прозирна фолија и се обликува како правоаголник. Врз него се ставаат двете палачинки легната од печената страна. Значи непечената останува горе. Се витка ролат се премачкува со белка и се става да се пече.170Ц-35мин.
      Во текот на печењето се премачкува уште неколку пати.Исто се прави и со вториот ролат.Кога ке се испечат се ладат ролатите и потоа се сечат.Наздравје!
      
      Ролат со морков
      Се матат јајцата и се додава маслото, јогуртот ренданиот морков, сирењето, саламата, магданосот и пецивото. На крајот се додава брашното. Сето ова се печи во долг плех 180С-25мин.Се лади и се филува со крем сир.




      -------------
      Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


      Постирано од: Valerija
      Датум на внесување: 05.Мај.2018 во 18:55

      Мелено месо во кари
      Мелено месо во кари

      Состојки
      500гр мелено телешко месо
      2 лажици масло
      40гр кари
      500мл вода
      4 компири
      1 морков
      250гр грашок
      2 главици кромид
      2 чешни лук

      Кромидот и лукот ситно се сечкаат и се пржат во масло.
      Кога ке омекнат во садот се додава меленото месо.
      Откако ќе се испржи се додава карито, зачин и водата.
      Компирите и морковот се сечат на коцки и се додаваат во садот.
      Се додава и грашокот и се остава да врие.
      Можете да искомбинирате со претходно изготвен ориз или брокули.

      П


      -------------
      Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!


      Постирано од: Valerija
      Датум на внесување: 12.Март.2021 во 11:39
      Превкусни руски Ќофтиња во сос од павлака

      Состојки:

      За ќофте:

      500 грама мелено месо;
      - 1 главица кромид;
      2 лажици путер;
      100 милилитри млеко;
      2 јајца;
      100 грама презла.

      За сос:

      2 лажици путер;
      4 лажици брашно;
      800 милилитри говедска супа;
      200 милилитри павлака за готвење.

      Подготовка:

      Издинстајте го ситно исечканиот кромид со путерот, па потоа смесата ставете ја во поголем сад. Додадете го меленото месо, јајцата, презлата, млекото и солта, па соединете.

      Оставете ја смесата во фрижидер околу еден час, а потоа со рацете формирајте ќофриња, ставете ги во плех кој што претходно сте го обложиле со хартија за печење, па печете 20 минути на температура од 220 степени Целзиусови.

      За сосот потребно е да го растопите путерот, да го додадете брашното, па да мешате пет минути. Потоа истурете ја говедската супа, постојано мешајќи, зголемете ја температурата, па додадете ја павлаката за готвење и оставете да зоврие.

      Зачинете со сол и бибер, варете пет-шест минути, додадете ги ќофтињата, па почекајте додека сосот не згусне.

      Послужете со компир.

      Пријатно јадење!



      -------------
      Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!



      Испечати | Затвори го прозорот

      Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
      Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk