|
Мафини |
Внеси реплика | страница 123 8> |
Автор | |
Valerija
Модератор Регистриран: 07.Ноември.2005 Статус: Офлајн Поени: 105588 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 18.Септември.2013 во 17:18 |
Посни (+ диетални) тропски мафини. Ако постите или сте перманентно на диета,ова е фантастичен рецепт за вас. Овие мафини се супер вкусни, а сите состојки се здрави и имаат малку калории. Во нив нема ни зејтин, ни путер ни јајца. Дури нема ни шеќер! Најпрактично од се, во овој рецепт ќе најдете едноставна (и посна) замена за јајца која може да ја користите и за други рецепти за печени колачи и мафини, па дури и за палачинки. Посната замена за јајца се прави едноставно: со мелено ленено семе и вода. Најдобро е лененото семе да го смелете во мелница за кафе (или ако немате мелница за кафе, пробајте во блендер). 1 јајце = 2 лажици мелено ленено семе + 3 лажици вода. Измешајте ги двете состојки и оставете ги да стојат околу 5 - 10 минути. "Јајцето" за тоа време ќе се згусне. Зголемете ги количините на состојки во зависност од бројот на јајца кои ви се потребни. за сувиот дел од тестото 3/4 чаша овесно брашно 2/3 чаша интегрално или обично брашно 1 лажиче прашок за печење 1 лажиче сода бикарбона 1 ронка сол 1 чаша кокос за влажниот дел од тестото 2 лажици мелено ленено семе + 3 лажици вода 1 банана, испасирана пола чаша мед (или јаворов сируп) 1/4 чаша сок од лимон (1 лимон) 1/4 чаша соино млеко (или оризово млеко, ако имате оризово во прав, измешајте го со вода според инструкциите на пакувањето) Измешајте ги сите суви состојки во една голема посуда. Во помала посуда измешајте го течниот дел. Додајте го течниот дел во сувото тесто и измешајте ги убаво со лажица (миксер не е потребен). Во тавчето за мафини ставете хартиени чашки за мафини (без нив ќе мора да го измачкате тавчето со масло за да не ви се лепат). Може да користите и силиконски чашки. Ако немате тавче за мафини, можете да го печете тестото како колач, во широко тавче, за да не биде премногу високо колачето. За да не се лепи покријте го тавчето со хартија за печење. Печете ги на 180 степени, околу 25 минути. Уживајте! |
|
Јакиот човек има само една слаба страна-жената што ја сака!
|
|
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Кој не ги знае?
Кој не ги сака? Мафините во последно време се застапени во сечија кујна. Солени, благи, со декорација (како капкејк) или без, тие се дел од нашето секојдневие. Но има 1001 начин да се подготват. Чоколадни, со џем, со сирење, со јогурт или без. Ако не стигнеме до 1001, да стигнеме барем до 101 |
|
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
МАФИНИ СО ТИКВИЧКИ И ФЕТА СИРЕЊЕПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: 3 јајца 100мл млеко 100мл маслиново масло 60гр фета сирење 2-3 лажичиња црни маслинки 300гр брашно 1 пециво 2 тиквици Сол Бибер Оригано ПОДГОТОВКА: Со миксер изматете ги јајцата, млекото, маслото, фета сирењето и крупно исецканите маслинки. Измешајте ги брашното и пецивото, па додадете ги во смесата од јајца. Ставете сол и бибер по вкус. Крупно изрендајте ги тиквичките во садот со тестото. Додадете оригано и повторно се добро измешајте со дрвена лажица. Распоредете ја смесата во калап за мафини обложен со хартиени кошнички, до 2/3 висина од калапот. Печете во загреана рерна на 180 степени, 20-25 минути. |
|
evangeline
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
МАФИНИ ОД ВАНИЛА СО НУТЕЛАПОТРЕБНИ СОСТОЈКИ: * 1 јајце *2пак. ванила * 150гр шеќер * 150мл млеко *250гр брашно * 1 лажица прашок за пециво * 2гр сол * 140гр стопен путер ЗА КРЕМОТ: * 80гр крем сирење * 120гр крем “Нутела” НАЧИН НА ПОДГОТОВКА: Во длабок сад ги мешаме сувите состојки – брашното, пецивото, солта, шеќерот и ванилата. |
|
Schatzii7
Сениор Unglaublich Регистриран: 19.Октомври.2011 Локација: Lost somewhere Статус: Офлајн Поени: 7061 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Побрзо и поедноставно здравје, а и вкусни се
|
|
»Wenn ein Deutscher einen Zug ausrauben möchte, kauft er sich als erstes eine Fahrkarte.« :) (Lenin 1917)
|
|
evangeline
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Овие се навистина добри, а и не мора да се мачиш да мериш, па дали си погодила или не. Стави, измешај и печи
И сочни се!
|
|
Schatzii7
Сениор Unglaublich Регистриран: 19.Октомври.2011 Локација: Lost somewhere Статус: Офлајн Поени: 7061 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Баш така ги има и различни видови,
само ги нема баш во сите маркети. |
|
»Wenn ein Deutscher einen Zug ausrauben möchte, kauft er sich als erstes eine Fahrkarte.« :) (Lenin 1917)
|
|
evangeline
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Само во поголемите ги имам видено. Инаку и тие што се продаваат во КАМ не се лоши а поефтини се
Овие ги правев, одма се изедоа. МАФИНИ “РАФАЕЛО“ Потребни намирници: 80 гр масло за јадење 50 гр млеко од кокос 200 гр млеко 5 јајца 0,5 кафена лажичка сол 10 гр прашок за пециво 150 гр шеќер 350 гр брашно За филот: 80 гр стругатинки од кокос 150 гр шеќер во прав 70 гр путер 400 гр крем сирење Филаделфија Начин на подготовка:
|
|
evangeline
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ШУМСКИ МАФИНИ
За мафини:
За крем:
За декорација:
Растопете го путерот, тргнете од оган, додадете пире од костени, па измиксирајте. Потоа измешајте јајца и шеќер да добиете изедначена смеса. Додадете брашно измешано со прашак за пециво, добро измешајте и со оваа смеса полнете ги калапите за мафини, но до половина. Потоа ставете коцка чоколадо, па наполнете ги калапите до крај. Печете 20 минути на 180 степени. За крем, пирето од костен помешајте го со млеко и испасирајте. Соединете со шеќер, ванилин и рум. Цврсто изматете слатка павлака и соединете со пире од костен. Смесата ставете ја во шприц за колачи и филувајте ги оладените мафини. |
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...uff...ne mi prai ligi...jas sum po blagoto...
...ili bash zatoa i pravish?
|
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
evangeline
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Точен одговор брза! Ајде да те видам на дело
мафини од јаболка Состојки
Подготовка1. Пуштете ја реланата да се стопли на 180. Излегуваат 12 муфини ако ги користиме големите хартиени корпички, а појке можите да извајте ако не ги полните до горе… Изменето од evangeline - 19.Септември.2013 во 14:51 |
|
brza
Сениор Регистриран: 06.Февруари.2006 Локација: vidiFOTOupotpis Статус: Офлајн Поени: 34534 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
.Ev......sheta shto ne se jadat slikive,...ama i toa ke napravat eden den .
|
|
Patriotizmot e poslednoto skrivalishte na kriminalcite.-Albert Einstein
Mokjta od sekogash privlekuvala lugje so nizok moral.-Albert Einstein |
|
Valerija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мафини со грашок Состојки: - 100 гр. грашок - 200 гр. пченкарно брашно - 100 гр. пченично брашно - 1 кесичка прашок за печиво - 2 јајца - 1 дл. масло - млеко по потреба - една лажичка сол - едно гранче зачин - 50 гр. рендан пармезан Подготовка: Грашокот обарете го и оставете го да се исцеди. Измешајте ги двете врсти на брашно со прашокот за печиво, додадете ги сматените јајца, маслото, посолете и сипете толку млеко како би се добило маса со средна густина. Сето ова помешајте го со грашокот и ситно исечканите зачини. Потоа сипете ја во претходно обложените калапи. Одозгора наросете ги со пармезан и печете половина час во претходно загреана рерна на 200 степени. Изменето од Valerija - 19.Септември.2013 во 16:15 |
|
|
|
Valerija
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Мафини со маслинки 500 гр брашно 1 прашок за пециво 3 јајца 250 мл јогурт 200 мл масло (маслиново, но и со сончогледово се супер) 100 гр издробено сирење (отприлика му ставам, колку 1 филџан) 200 гр исецкани маслинки лук во прав Ги бијам состојките одеднаш со миксер, ја ставам смесата во калапи, претходно измачкани со путер (Првокласен маргарин Кристал). Ич да не се мачите со хартиените калапи. Можеби навистина е полесно во нив, особено за чистење, ама многупати досега ми се залепиле во нив, зашто составот им бил различен од универзалните. Плус, со маргаринот директно во калап добива многу подобар вкус. |
|
|
|
Внеси реплика | страница 123 8> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |