IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Зошто толку верувања (религии) ?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Зошто толку верувања (религии) ?

Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
Автор
Порака
Pica pica Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 04.Октомври.2010
Статус: Офлајн
Поени: 1488
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pica pica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Зошто толку верувања (религии) ?
    Испратена: 31.Март.2012 во 09:35

Што е тоа,што допринело човекот да се раздели на толку многу верувања,религии?
Без разлика дали веруваат во науката или веруваат во натприродна сила.

Грешката е во Законот,од било кое верување.
Треба нов Закон,за обединување.
Или нема грешка,така треба да биде.

Викторија 123,таблата е наместена
Не повлекувам потез (давам мислење),бидејќи ти си со белите фигури.

Уште пред да повлечеш потез,нудам реми.

Изменето од Pica pica - 31.Март.2012 во 09:36
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2012 во 17:36
Не ви се мешам во кујната, само да те потсетам дека јавното објавување тема значи и јавно дебатирање со сите членови, не само со еден. Доколку некој сака да разговара со еден член, тогаш на располагање е Личниот Курир. 
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pica pica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2012 во 18:14
Никогаш не си видел двајца како играат шах во парк ?
Иако играта е за двајца,не значи дека треба да се затвориме во четири ѕида.

Но штом правилата на форумот налагаат така иако не сум толку силен играч,ја отварам првата симултанка на пдф вероисповед.
Сите сте со бели фигури и се разбира имате реми во секое време.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2012 во 18:40
Originally posted by Pica pica Pica pica напиша:

Што е тоа,што допринело човекот да се раздели на толку многу верувања,религии?

Обидот да се разбере и да се научи Креацијата и себе си како дел од неа.

Бидејќи тоа е трагање за секој посебно, нормално е дека се поделило на многу слични патишта. Разликите со време станале с'е поголеми поради погрешните разбирања, различните толкувања, личните интереси, политиките...
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pica pica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2012 во 21:20
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Обидот да се разбере и да се научи Креацијата и себе си како дел од неа.

Бидејќи тоа е трагање за секој посебно, нормално е дека се поделило на многу слични патишта. Разликите со време станале с'е поголеми поради погрешните разбирања, различните толкувања, личните интереси, политиките...

Внимателен,умерен и мирен потез што одговара на дамин гамбит.

Верување преставува еден вид вреднување на правилата,законот,филозофијата или науката и воедно себе препознавање во нив.
Односно даваме вреднос на самите себе дека токму тие закони или филозофии се единствено исправни.

Иако во повеќето случаеви вредностите кои ги прифатиле родителите ги наметнуваат на своите деца,за да се задржи и зголеми семејството на верување,со цел да покажат надмоќност кон спротивните вредности и нивно обезвреднување-уништување.

Така да и твоето отварање е само еден вид вреднување на поединец кој според своето искуство ќе ги надмине сите закони,правила и филозофии и ќе успее да го надмине и основниот природен закон на раѓање и умирање.

Такви луѓе кои свосјтвено на своето доживување ќе одредат правила и закони за следните генерации,создавајќи матрица за само себе "создавање".Иако сето тоа го кажале добро намерно,но за жал само се стеснува портата,а истовремено се зголемува и поделбата.
Tоа не е тоа!
Наместо намалување на разликите,добиваме продлабочување на истите.

Сигурно постои нешто во човекот што го отсликува неговот внатрешно духовно ниво на свесност што го диктира место во одредена група или како поединец ловец на злато,каде што треба да припадне.
Што е тоа што човекот внатрешно или надворешно го тера да се прилепи до вредноста - верувањето?

Изменето од Pica pica - 31.Март.2012 во 21:23
Кон врв
емил Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Регистриран: 11.Август.2009
Поени: 85186
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2012 во 21:28
Има толку многу религии заради тоа што светот е полн со ненормалници .Колко едноставно прашање .
Кон врв
viktorija123 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Nishto Posebno, tuku EDNO

Регистриран: 04.Февруари.2010
Поени: 7300
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај viktorija123 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2012 во 21:45
Tablata ubavo si ja namestil... ama jas sum daleku od parkot, pa se nadevam nema da ischeznam dodeka ne go napravam mojot prv poteg(so netov shto denovive ...)намигнување no kje se vratamплазење

Veruvanje... veruvash dodeka ne osoznaesh.

"Religijata mi pripagja mene a ne jas na religijata" - ne smeam da si go dozvolam luksuzot da prebaruvam - ne za drugo , kje me snemaголема насмевка... ama vaka nekako bea tvoite zborovi na edna od temite na ovoj pdf.

Lugjeto postojano baraat odgovori na mnogu prashanja, ja baraat srekjata - patot do nea.... Sakaat da se osoznaat sebe i......

Barajki se sebe nie chesto se zatvarame vo zacharen krug od koj teshko  se naogja izlez...

Nie ne sme voopshto vo toj "krug", slichno kako i religijata.... toj e vo nas a ne nie vo nego.

Eden dobar uvid i vekje ne si tamu. Spored mene ne postoi drug nachin, ne postoi drug "izlez od krugot". 

Ona shto go barame, vekje go imame vo nas!

P.S (ushte edno potsetuvanje, ako me snema ne znachi deka me nema-kje se vratamплазење)големо гушкање

There is no doer..... But if you have one, let him do self-inquiry.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pica pica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2012 во 23:05
Ако треба паркот ќе го донесеме кај тебе

Сети се на "светата книга" со празни и бели листови.
Ако беше напишана со збор тогаш ќе толкувавме,ќе истражувавме барајќи се
себеси и својата среќа.
Мислиш дека буквата ги раздели?

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Pica pica Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2012 во 23:07
Originally posted by емил емил напиша:

Има толку многу религии заради тоа што светот е полн со ненормалници .Колко едноставно прашање .

Во што веруваш ти или што е тоа што вреднуваш?

Изменето од Pica pica - 31.Март.2012 во 23:09
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2012 во 23:20
Originally posted by Pica pica Pica pica напиша:

Во што веруваш ти или што е тоа што вреднуваш?

Jас верувам во Исус Христос . Источноправославен христијанин сум . А за постоенето на 100 видови религии извини ама треба да си многу луд за да создадеш некоја од веќе прифатените ,а уште по луд треба да си за да ти ја легализират .
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2012 во 23:24

Jас верувам во Исус Христос . Источноправославен христијанин сум .

Вака напишано некој може да разбере дека Исус Христос бил источноправославен христијанин. голема насмевка
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2012 во 23:28

Jас верувам во Исус Христос . Источноправославен христијанин сум .

Вака напишано некој може да разбере дека Исус Христос бил источноправославен христијанин. голема насмевка

ете и ти сам кажуваш дека постоењето на религии различни на христијанство ,муслиманство ,хиндуизам и еврејство е рамно на секта

Изменето од емил - 31.Март.2012 во 23:32
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2012 во 23:32

ете и ти сам кажуваш дека постоењето на религии различни на христијанство ,муслиманство ,јудеизам и еврејство е рамно на секта

Никогаш не сум рекол нешто такво. Ако најдеш такви зборови од мене слободно цитирај ги тука. да
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
зависник идивидовски

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај емил Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 31.Март.2012 во 23:39

ете и ти сам кажуваш дека постоењето на религии различни на христијанство ,муслиманство ,јудеизам и еврејство е рамно на секта

Никогаш не сум рекол нешто такво. Ако најдеш такви зборови од мене слободно цитирај ги тука. да

Ама го потврдуваш моето мислење источно православие и се' останато ....
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,172 секунди.