IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Психологија(наука или само маркетинг)?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Психологија(наука или само маркетинг)?

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 5>
Автор
Порака
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Статус: Офлајн
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Психологија(наука или само маркетинг)?
    Испратена: 17.Мај.2010 во 17:38
Ajde edna malku skakliva tema za razmisluvanjeсреќа

Moderniot vek i ona sto se slucuva so covekot kako edinka prirodno go nametnuva i nacinot na negovo odnesuvanje kon sebe i kon sredinata vo koja se dvizi.Od tuka trgnuvaat i moite stavovi za psihologijata kako nauka koja bi ja okarakteriziral kako:

MOK NA OPSERVACIJA,EMPATIJA KON COVECKIOT ROD I SEKAKO...TRPENIE DA SE SLUSAAT TUGI ZIVOTNI PRIKAZNI.

Dali e psihologijata nauka?

Изменето од Lithium - 17.Мај.2010 во 17:57
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
Lithium Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Декември.2008
Поени: 9407
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Lithium Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2010 во 17:55
Психологијата Е наука, потекнува од зборовите психе - душа и логос - наука, наука што ја проучува душата кај здравиот човек.
Тоа е една обемна наука каде што се изучуваат многу интересни нешта поврзани со човековите потреби, со човековите размислувања.
Се изучува човековиот карактер, темперамент, ИД, ЕГОТО, СУПЕР ЕГОТО, се изучуваат емоциите, чувствата, се изучуваат психолошките школи, најпознатите психолози, се прават сличности и разлики помеѓу луѓето и животните, се прават истражувања и т.н психолошки тестови и со чии одредени критериуми се открива ДУШАТА на човекот, поточно каков човек е тој!
И не само тоа, многу многу други работи.
Интересна наука во секој случај.
Штета што веќе не ја учам.

Моќ на опсервација....хмммм па да, психологијата може и те како да навлезе длабоко во човекот, ама и да му помогне.
Ама па не е и само трпение да се слушаат туѓите приказни.
Не треба да си психолог за да го поседуваш трпението.

You think you are perfect? Well, try walking on water...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2010 во 18:00
Medicinata vo svoeto pole napreduvala so konkretni rezultati....toa i bi trebalo da bide merilo za odredena nauka.

Se prasuvam do kade stignala psihologijata?

Кон врв
eptendosadno1 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Регистриран: 30.Март.2010
Поени: 1149
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2010 во 18:01
Originally posted by Lithium Lithium напиша:

Психологијата Е наука, потекнува од зборовите психе - душа и логос - наука, наука што ја проучува душата кај здравиот човек.Тоа е една обемна наука каде што се изучуваат многу интересни нешта поврзани со човековите потреби, со човековите размислувања.Се изучува човековиот карактер, темперамент, ИД, ЕГОТО, СУПЕР ЕГОТО, се изучуваат емоциите, чувствата, се изучуваат психолошките школи, најпознатите психолози, се прават сличности и разлики помеѓу луѓето и животните, се прават истражувања и т.н психолошки тестови и со чии одредени критериуми се открива ДУШАТА на човекот, поточно каков човек е тој!И не само тоа, многу многу други работи.Интересна наука во секој случај.Штета што веќе не ја учам.Моќ на опсервација....хмммм па да, психологијата може и те како да навлезе длабоко во човекот, ама и да му помогне.Ама па не е и само трпение да се слушаат туѓите приказни.Не треба да си психолог за да го поседуваш трпението.

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2010 во 18:02
Originally posted by Joshua_Tree Joshua_Tree напиша:

Medicinata vo svoeto pole napreduvala so konkretni rezultati....toa i bi trebalo da bide merilo za odredena nauka.Se prasuvam do kade stignala psihologijata?

Нашла лекови и личи . Тоа е доволно далеку
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2010 во 18:03
Moze li da se pofali so konkretna celishodnost?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2010 во 18:06
Abe ajde,eptendosadno,lekovi?
Kakvi?

za spienje,umrtvuvanje na kompletniot mozok cista motorika ili vo prevod....opijati

my dream is to fly over the rainbow so highсреќа

Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2010 во 18:06

Moze li da se pofali so konkretna celishodnost?

Да, да .
Но сепак е тоа нова наука .
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2010 во 18:14
Aj vaka....eden primer

Zena so sindrom na post natalna psihoza(sega vo golema ekspanzija).Ragja dete i ne e svesna nitu za bebeto nitu okolinata t.e totalno isklucena od nadvoresni drazbi.Ja nosat vo bolnica....i pustaat struja i i davaat lekarstva samo da spie.Koga e budna ima zajacki sindrom(racete gi drzi podkrenati i ne mrdaat,sporo zboruva i bez vrska).

Doktorot go vika mazot i vaka go sovetuva:

"Abe aj zemi si ja doma,batali toa lekarstvata i pruzi i ljubov i razbiranje.Pravi ona sto ke ti rece i nemoj da ja voznemiruvas.Ke si zemes vitaminski inekcii i cekaj da se desi cudo da se vrati nazad"

Ova e realen primer....ne izmislen

I ke mi kazes deka psihologijata e nauka?

Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2010 во 18:17
sekoja nenormalna psihicka deformacija i fizicka u samiot mozok
resi za fizickata kje ja resis i psihickata
dali e nauka pojma neznam плазењеплазење
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
Lithium Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Декември.2008
Поени: 9407
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Lithium Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2010 во 18:18

Medicinata vo svoeto pole napreduvala so konkretni rezultati....toa i bi trebalo da bide merilo za odredena nauka.

Se prasuvam do kade stignala psihologijata?

Јас пак се прашувам дали ти кога си правиш интроспекција, или ќе сфатиш кој околу тебе е Сангвиник а кој Флегматик, кој е гневен, а кој депресивен, кој е алтруист, а кој егоист помислуваш барем малку ШТО Сè СТОРИЛА ПСИХОЛОГИЈАТА, ШТО Сè СЕ ПОСТИГНАЛО СО ГОДИНИ ИСТРАЖУВАЊЕ И НА ШТО Нè НАУЧИЛА?

И...? Малку ли е постигнато? А Џош?
You think you are perfect? Well, try walking on water...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2010 во 18:21
Treba da sum psiholog da go pravam toa ili samo treba da bidam covek po onaa definicija sto ja boldirav vo mojot uvoden post?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај eptendosadno1 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2010 во 18:23

Aj vaka....eden primerZena so sindrom na post natalna psihoza(sega vo golema ekspanzija).Ragja dete i ne e svesna nitu za bebeto nitu okolinata t.e totalno isklucena od nadvoresni drazbi.Ja nosat vo bolnica....i pustaat struja i i davaat lekarstva samo da spie.Koga e budna ima zajacki sindrom(racete gi drzi podkrenati i ne mrdaat,sporo zboruva i bez vrska).Doktorot go vika mazot i vaka go sovetuva:"Abe aj zemi si ja doma,batali toa lekarstvata i pruzi i ljubov i razbiranje.Pravi ona sto ke ti rece i nemoj da ja voznemiruvas.Ke si zemes vitaminski inekcii i cekaj da se desi cudo da se vrati nazad"Ova e realen primer....ne izmislenI ke mi kazes deka psihologijata e nauka?

А да се побара проблемот кај докторот а не кај психологијата ?
Кон врв
anakin Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Unidentified Flying Object

Регистриран: 08.Август.2005
Локација: Machku Pichku
Поени: 18535
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај anakin Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 17.Мај.2010 во 18:25
viva la Makarenkoголема%20насмевка
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 5>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,391 секунди.