|
Психологија(наука или само маркетинг)? |
Внеси реплика | страница 123 5> |
Автор | |
Joshua_Tree
Сениор Регистриран: 27.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 6477 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 17.Мај.2010 во 17:38 |
Ajde edna malku skakliva tema za razmisluvanje
Moderniot vek i ona sto se slucuva so covekot kako edinka prirodno go nametnuva i nacinot na negovo odnesuvanje kon sebe i kon sredinata vo koja se dvizi.Od tuka trgnuvaat i moite stavovi za psihologijata kako nauka koja bi ja okarakteriziral kako: MOK NA OPSERVACIJA,EMPATIJA KON COVECKIOT ROD I SEKAKO...TRPENIE DA SE SLUSAAT TUGI ZIVOTNI PRIKAZNI. Dali e psihologijata nauka? Изменето од Lithium - 17.Мај.2010 во 17:57 |
|
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes |
|
Lithium
Сениор Регистриран: 01.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 9407 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Психологијата Е наука, потекнува од зборовите психе - душа и логос - наука, наука што ја проучува душата кај здравиот човек.
Тоа е една обемна наука каде што се изучуваат многу интересни нешта поврзани со човековите потреби, со човековите размислувања. Се изучува човековиот карактер, темперамент, ИД, ЕГОТО, СУПЕР ЕГОТО, се изучуваат емоциите, чувствата, се изучуваат психолошките школи, најпознатите психолози, се прават сличности и разлики помеѓу луѓето и животните, се прават истражувања и т.н психолошки тестови и со чии одредени критериуми се открива ДУШАТА на човекот, поточно каков човек е тој! И не само тоа, многу многу други работи. Интересна наука во секој случај. Штета што веќе не ја учам. Моќ на опсервација....хмммм па да, психологијата може и те како да навлезе длабоко во човекот, ама и да му помогне. Ама па не е и само трпение да се слушаат туѓите приказни. Не треба да си психолог за да го поседуваш трпението. |
|
You think you are perfect? Well, try walking on water...
|
|
Joshua_Tree
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Medicinata vo svoeto pole napreduvala so konkretni rezultati....toa i bi trebalo da bide merilo za odredena nauka.
Se prasuvam do kade stignala psihologijata? |
|
|
eptendosadno1
Сениор ОРТОДОКСЕН АТЕИСТ Регистриран: 30.Март.2010 Статус: Офлајн Поени: 1149 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|
|
eptendosadno1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Нашла лекови и личи . Тоа е доволно далеку |
|
Joshua_Tree
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Moze li da se pofali so konkretna celishodnost?
|
|
|
Joshua_Tree
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Abe ajde,eptendosadno,lekovi?
Kakvi? za spienje,umrtvuvanje na kompletniot mozok cista motorika ili vo prevod....opijati my dream is to fly over the rainbow so high |
|
|
eptendosadno1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Да, да . Но сепак е тоа нова наука . |
|
Joshua_Tree
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Aj vaka....eden primer
Zena so sindrom na post natalna psihoza(sega vo golema ekspanzija).Ragja dete i ne e svesna nitu za bebeto nitu okolinata t.e totalno isklucena od nadvoresni drazbi.Ja nosat vo bolnica....i pustaat struja i i davaat lekarstva samo da spie.Koga e budna ima zajacki sindrom(racete gi drzi podkrenati i ne mrdaat,sporo zboruva i bez vrska). Doktorot go vika mazot i vaka go sovetuva: "Abe aj zemi si ja doma,batali toa lekarstvata i pruzi i ljubov i razbiranje.Pravi ona sto ke ti rece i nemoj da ja voznemiruvas.Ke si zemes vitaminski inekcii i cekaj da se desi cudo da se vrati nazad" Ova e realen primer....ne izmislen I ke mi kazes deka psihologijata e nauka? |
|
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
sekoja nenormalna psihicka deformacija i fizicka u samiot mozok
resi za fizickata kje ja resis i psihickata dali e nauka pojma neznam |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
Lithium
Сениор Регистриран: 01.Декември.2008 Статус: Офлајн Поени: 9407 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Јас пак се прашувам дали ти кога си правиш интроспекција, или ќе сфатиш кој околу тебе е Сангвиник а кој Флегматик, кој е гневен, а кој депресивен, кој е алтруист, а кој егоист помислуваш барем малку ШТО Сè СТОРИЛА ПСИХОЛОГИЈАТА, ШТО Сè СЕ ПОСТИГНАЛО СО ГОДИНИ ИСТРАЖУВАЊЕ И НА ШТО Нè НАУЧИЛА? И...? Малку ли е постигнато? А Џош? |
|
You think you are perfect? Well, try walking on water...
|
|
Joshua_Tree
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Treba da sum psiholog da go pravam toa ili samo treba da bidam covek po onaa definicija sto ja boldirav vo mojot uvoden post?
|
|
|
eptendosadno1
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
А да се побара проблемот кај докторот а не кај психологијата ? |
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
viva la Makarenko
|
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
Внеси реплика | страница 123 5> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |