Испечати | Затвори го прозорот

Психологија(наука или само маркетинг)?

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=22539
Датум на принтање: 03.Февруари.2025 во 01:42
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Психологија(наука или само маркетинг)?
Постирано од: Joshua_Tree
Наслов: Психологија(наука или само маркетинг)?
Датум на внесување: 17.Мај.2010 во 17:38
Ajde edna malku skakliva tema za razmisluvanjeсреќа

Moderniot vek i ona sto se slucuva so covekot kako edinka prirodno go nametnuva i nacinot na negovo odnesuvanje kon sebe i kon sredinata vo koja se dvizi.Od tuka trgnuvaat i moite stavovi za psihologijata kako nauka koja bi ja okarakteriziral kako:

MOK NA OPSERVACIJA,EMPATIJA KON COVECKIOT ROD I SEKAKO...TRPENIE DA SE SLUSAAT TUGI ZIVOTNI PRIKAZNI.

Dali e psihologijata nauka?

-------------
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes

Коментари:
Постирано од: Lithium
Датум на внесување: 17.Мај.2010 во 17:55
Психологијата Е наука, потекнува од зборовите психе - душа и логос - наука, наука што ја проучува душата кај здравиот човек.
Тоа е една обемна наука каде што се изучуваат многу интересни нешта поврзани со човековите потреби, со човековите размислувања.
Се изучува човековиот карактер, темперамент, ИД, ЕГОТО, СУПЕР ЕГОТО, се изучуваат емоциите, чувствата, се изучуваат психолошките школи, најпознатите психолози, се прават сличности и разлики помеѓу луѓето и животните, се прават истражувања и т.н психолошки тестови и со чии одредени критериуми се открива ДУШАТА на човекот, поточно каков човек е тој!
И не само тоа, многу многу други работи.
Интересна наука во секој случај.
Штета што веќе не ја учам.

Моќ на опсервација....хмммм па да, психологијата може и те како да навлезе длабоко во човекот, ама и да му помогне.
Ама па не е и само трпение да се слушаат туѓите приказни.
Не треба да си психолог за да го поседуваш трпението.

-------------
You think you are perfect? Well, try walking on water...

Датум на внесување: 17.Мај.2010 во 18:00
Medicinata vo svoeto pole napreduvala so konkretni rezultati....toa i bi trebalo da bide merilo za odredena nauka.

Se prasuvam do kade stignala psihologijata?

-------------

Постирано од: eptendosadno1
Датум на внесување: 17.Мај.2010 во 18:01
Originally posted by Lithium Lithium напиша:

Психологијата Е наука, потекнува од зборовите психе - душа и логос - наука, наука што ја проучува душата кај здравиот човек.Тоа е една обемна наука каде што се изучуваат многу интересни нешта поврзани со човековите потреби, со човековите размислувања.Се изучува човековиот карактер, темперамент, ИД, ЕГОТО, СУПЕР ЕГОТО, се изучуваат емоциите, чувствата, се изучуваат психолошките школи, најпознатите психолози, се прават сличности и разлики помеѓу луѓето и животните, се прават истражувања и т.н психолошки тестови и со чии одредени критериуми се открива ДУШАТА на човекот, поточно каков човек е тој!И не само тоа, многу многу други работи.Интересна наука во секој случај.Штета што веќе не ја учам.Моќ на опсервација....хмммм па да, психологијата може и те како да навлезе длабоко во човекот, ама и да му помогне.Ама па не е и само трпение да се слушаат туѓите приказни.Не треба да си психолог за да го поседуваш трпението.

Датум на внесување: 17.Мај.2010 во 18:02
Originally posted by Joshua_Tree Joshua_Tree напиша:

Medicinata vo svoeto pole napreduvala so konkretni rezultati....toa i bi trebalo da bide merilo za odredena nauka.Se prasuvam do kade stignala psihologijata?

Нашла лекови и личи . Тоа е доволно далеку

Датум на внесување: 17.Мај.2010 во 18:03
Moze li da se pofali so konkretna celishodnost?

-------------

Датум на внесување: 17.Мај.2010 во 18:06
Abe ajde,eptendosadno,lekovi?
Kakvi?

za spienje,umrtvuvanje na kompletniot mozok cista motorika ili vo prevod....opijati

my dream is to fly over the rainbow so highсреќа

-------------

Датум на внесување: 17.Мај.2010 во 18:06

Moze li da se pofali so konkretna celishodnost?

Да, да .
Но сепак е тоа нова наука .

Датум на внесување: 17.Мај.2010 во 18:14
Aj vaka....eden primer

Zena so sindrom na post natalna psihoza(sega vo golema ekspanzija).Ragja dete i ne e svesna nitu za bebeto nitu okolinata t.e totalno isklucena od nadvoresni drazbi.Ja nosat vo bolnica....i pustaat struja i i davaat lekarstva samo da spie.Koga e budna ima zajacki sindrom(racete gi drzi podkrenati i ne mrdaat,sporo zboruva i bez vrska).

Doktorot go vika mazot i vaka go sovetuva:

"Abe aj zemi si ja doma,batali toa lekarstvata i pruzi i ljubov i razbiranje.Pravi ona sto ke ti rece i nemoj da ja voznemiruvas.Ke si zemes vitaminski inekcii i cekaj da se desi cudo da se vrati nazad"

Ova e realen primer....ne izmislen

I ke mi kazes deka psihologijata e nauka?

-------------

Постирано од: anakin
Датум на внесување: 17.Мај.2010 во 18:17
sekoja nenormalna psihicka deformacija i fizicka u samiot mozok
resi za fizickata kje ja resis i psihickata
dali e nauka pojma neznam плазењеплазење

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Датум на внесување: 17.Мај.2010 во 18:18

Medicinata vo svoeto pole napreduvala so konkretni rezultati....toa i bi trebalo da bide merilo za odredena nauka.

Se prasuvam do kade stignala psihologijata?

Јас пак се прашувам дали ти кога си правиш интроспекција, или ќе сфатиш кој околу тебе е Сангвиник а кој Флегматик, кој е гневен, а кој депресивен, кој е алтруист, а кој егоист помислуваш барем малку ШТО Сè СТОРИЛА ПСИХОЛОГИЈАТА, ШТО Сè СЕ ПОСТИГНАЛО СО ГОДИНИ ИСТРАЖУВАЊЕ И НА ШТО Нè НАУЧИЛА?

И...? Малку ли е постигнато? А Џош?

-------------

Датум на внесување: 17.Мај.2010 во 18:21
Treba da sum psiholog da go pravam toa ili samo treba da bidam covek po onaa definicija sto ja boldirav vo mojot uvoden post?

-------------

Датум на внесување: 17.Мај.2010 во 18:23

Aj vaka....eden primerZena so sindrom na post natalna psihoza(sega vo golema ekspanzija).Ragja dete i ne e svesna nitu za bebeto nitu okolinata t.e totalno isklucena od nadvoresni drazbi.Ja nosat vo bolnica....i pustaat struja i i davaat lekarstva samo da spie.Koga e budna ima zajacki sindrom(racete gi drzi podkrenati i ne mrdaat,sporo zboruva i bez vrska).Doktorot go vika mazot i vaka go sovetuva:"Abe aj zemi si ja doma,batali toa lekarstvata i pruzi i ljubov i razbiranje.Pravi ona sto ke ti rece i nemoj da ja voznemiruvas.Ke si zemes vitaminski inekcii i cekaj da se desi cudo da se vrati nazad"Ova e realen primer....ne izmislenI ke mi kazes deka psihologijata e nauka?

А да се побара проблемот кај докторот а не кај психологијата ?

Датум на внесување: 17.Мај.2010 во 18:25
viva la Makarenkoголема%20насмевка

-------------
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.

Датум на внесување: 17.Мај.2010 во 18:29
Problemot e vo glavata(psihata),eptendosadno,i tamu go pobaraa(vo nervno).Ja drzea zenata 2 nedeli tamu...ova ne e edinstven primer...gi ima iljadnici...

Ili ke go pripiseme pak problemot na naseto zdravstvo?

Abe ajdeсреќа

-------------

Датум на внесување: 17.Мај.2010 во 18:42
А што мислиш ти, психологијата може да помoгне кај жени со постнатална депресија или не?

-------------

Датум на внесување: 17.Мај.2010 во 18:44
Ne,nikogas....znam sto sve covekot napravi.Samo ljubovta od onoj sto e do nea

Znaes...lugeto samo gi frlaat svoite pari vo nedostatok na empatija i dobri slusaci.

-------------

Датум на внесување: 17.Мај.2010 во 18:52
Јас изгледа не те сфаќам.
Велиш НЕ НИКОГАШ на моето прашање дали психологијата може да помогне кај жени со постнатална деприја а од друга страна велиш дека луѓето ги фрлаат само залудно парите затоа што има недостаток на слушачи, што значи дека психологијата сепак помага ( ајде да речеме слушачите се еден вид психолози ).
Штом психологијата помага т.е. има доволно слушачи нема да се фрлаат пари.

Нејсе, медицината и психологијата се поврзани многу, како што се поврзани медицината и психијатријата.

-------------

Датум на внесување: 17.Мај.2010 во 18:55
Da pojasnam,lugeto postignaa tolkav stepen na alienacija od svojot duh sto im e potreben dobar slusac i empatija od nekogo za pari.
Zosto?
Oti tamu treba da platat debeloсреќа...pa toa ke bide lek
Toa nikako ne odi vo nasoka na psihologijata...ne znam sto ne e jasno?

-------------

Датум на внесување: 17.Мај.2010 во 19:10
И кога спомна за постнатална депресија тука, ( знам ова може малку ќе биде оф топик, мешање на баби и жаби ) ама најверојатно знаеш дека таа се јавува кај многу жени откако ќе родат.
Самите тие тогаш се почувствителни, нели естрогенот и прогестеронот се на ниско ниво, а се лачат окситоцин и пролактин. Жените тогаш се позагрижени, како ќе се справат со детето, т.е. дали ќе можат да се грижат за него, дали ќе има некои проблеми самото дете.
Е тука кај жената мислиш дека ќе биде доволно само некое антидепресивно средство заради тоа што медицината постигнала многу и се темели на факти а психологијата не? Па и психологијата тука ќе треба да замеша прсти.

Треба да и се даде поддршка на жената?
Треба да и се укаже дека се` ќе биде во ред?
Треба да се делува и на нејзината психа? ( душа )

САМО ЉУБОВТА ОД ОНОЈ ШТО Е ДО НЕА ПОМАГА - велиш
Па ете како може да и се помогне без да се плати дебело, и оној што е до неа може да го исполни т.е. да го направи ова погоре болдираново, да допринесе за нејзиното здравје во рамките на неговите можности. Не треба да е психолог.

-------------

Датум на внесување: 17.Мај.2010 во 19:53
Odlicno se razbirame Lithiumда
Si odgovori sama na prasanjata...i samo edna napomena

PSIHOLOGIJATA NE E NAUKA...TUKU SAMO RAKA PODADENA(empatija i sposobnost na percepcija i slusanje) SO SOODVETNA NADOKNADA(sto kaj mene sozdava nagon za povrakanje)

Bi ve zamolil primerot da ne bide predmet na ponatamosna diskusija

-------------

Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 17.Мај.2010 во 20:06
Psihologijata i Psihijatrijata se struchnosti kako i Hirurgijata, Inzhinerstvoto itn.

Zoshto treba da zachuduva koga nekoj koj zavrshil univerzitet i stanal psiholog ili psihijatar (si gi pravi svoeto zhiveenje so taa profesija) treba da bide platen za svojata rabota?   

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Датум на внесување: 17.Мај.2010 во 20:19
Има случаи кога обичниот човек не може многу да влијае на веќе настанатата состојба, па затоа е потребна помош од стручно лице од таа област, во случајов психолог.
Тоа што таа помош ( како што велиш подадена рака ) се наплаќа е оправдана, бидејќи секој си ја цени професијата што ја одбрал и работата што ја работи, затоа што додека да стигне до таа позиција на која што се наоѓа тој вложил многу труд, пари и време. Како би било психолозите во училиштатата да не земаат плата, или инженерите да проектираат за без пари? Смешно нели. Дури и невозможно е. Кога обичниот работник во фабрика зема пари за својот труд, зошто тоа да е исклучок за психолозите?

-------------

Датум на внесување: 17.Мај.2010 во 20:22
Zosto niednas po moite postovi ne go iskazes svojot licen stav?

Ete...Lithium si go kaza svojot stav,kolku mi e milo da citam takvi postovi.

-------------

Постирано од: којсумјас
Датум на внесување: 17.Мај.2010 во 21:15
имајќи на ум дека...
најверојатно исто подразбираме под наука...
да...
секако дека психологијата...
е наука...

Датум на внесување: 17.Мај.2010 во 22:24
gledajki go filmot
KREVET NA MENHETN
ne bi se reklo deka e nauka... nego DARBA

-------------

Постирано од: pagane
Датум на внесување: 20.Мај.2010 во 19:06

Ajde edna malku skakliva tema za razmisluvanjeсреќа

Moderniot vek i ona sto se slucuva so covekot kako edinka prirodno go nametnuva i nacinot na negovo odnesuvanje kon sebe i kon sredinata vo koja se dvizi.Od tuka trgnuvaat i moite stavovi za psihologijata kako nauka koja bi ja okarakteriziral kako:

MOK NA OPSERVACIJA,EMPATIJA KON COVECKIOT ROD I SEKAKO...TRPENIE DA SE SLUSAAT TUGI ZIVOTNI PRIKAZNI.

Dali e psihologijata nauka?

вака: воопшто и нема да коментирам моментот дали е наука, тоа е сосема jасно.
но ми стана смешно идеjата за маркетингот....каде тоа , бе???
каде живееме ние??? на Балканот??? психологиjата --маркетинг?!?!
прво на прво--ни еден не знам коj лев или денар, или динар, или куна, или лека ке даде за преживуването на психоанализата...оти ние сме топли Балкан соулс , имаме си блиски, които слободно оптеретуваме по секое време на денот и нокт са важни и не дотаму важни проблеми и проблемчета.
Нема по голем психолог од чашка ракиjца со шопска, или еден солзлив женски кафе муабет...
така тоа да го знаете од едно стручно лице!
само не знам коjа ке да е правилната во случаjов емотиконка---->>>таа:да или па таа:не

Постирано од: pagane
Датум на внесување: 20.Мај.2010 во 19:07
п.с. кога кажувам стручно- не мислам на ракиjцата и салатката, ниту па на кафулето ако и да го обожавам...намигнување

Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 21.Мај.2010 во 21:56
Се почесто се повеќето луѓе се прашуваат тоа. Во образовните институции повеќето психолози не си го најдоа своето место па повеќе се ангажираат околу образовниот отколку делот кој е нивна ингеренција и стручност.
Вон образованието се почести се шпекулации и афери околу оваа струка. Се измешаа лончињата околу оваа наука (па и самата струка-дејност)
http://www.kanal5.com.mk/default.aspx?mId=-1&egId=13&eventId=60777 -

Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 22.Мај.2010 во 00:41

Psihijatar pocituvam,psiholog ne.

-------------
~Live the life you love, love the life you live~

Постирано од: Kali
Датум на внесување: 22.Мај.2010 во 17:49
Da, psihologijata e nauka koja mnogu seriozno i metodoloski izdrzano se bavi so psiholoski merenja, istrazuvanja, no i so profesionalna psiholoska pomos.

Slusanjeto e samo edna od alatkite na psihologot. Da, site lugje mozat da slusaat (listen), no ne da slusaat strucno (hear). Mnogu lugje se kreativni, no ne se dekorateri ili stilisti. Mnogu lugje se logicari, no ne se matematicari.

Zad site intervencii na psihologot stoi tehnicka usovrsenost, i naucna zasnovanost. Nauka za koja Ajnstajn rekol deka e poteska i od fizikata.
Taa izgleda deka e pocesto zloupotrebena od razlicni selfhelped books i sl...no naukata si ostanuva nauka.

Toa sto lugjeto smetaat deka psiholoskata strucna pomos mozat da ja zamenat so prijatelska, majcinska, itn, i deka za nea ne treba da se plati-zasto da ne, stom toa im pomaga i mislam deka takvata poddrska od bliskite ja poddrzuvaat site psiholozi kako edna od najznacajnite za skoro site psiholoski poteskotii.
No, postojat problemi koi baraat i strucno lice. A strucnosta, se plakja. Taka lugjeto se sigurni deka dobile strucna pomos koja taka i ja cenat.

Постирано од: Glenn
Датум на внесување: 26.Мај.2010 во 01:31
Psihologijata E nauka Tocka

-------------
Beauty fades, dumb is forever

Датум на внесување: 26.Мај.2010 во 13:18
Moderniot vek sto go ziveeme,a so nego i site nerealni blagodeti,ni ja zemaat dusata vo bezmilosna trka za niv.

Od tuka bi vi gi postavil prasanjata:

Zosto Isus koga vlegol vo Erusalim gi isturkal site "svetlikavi" nesta od tezgite na trgovcite?
Zarem sme zaboravile sto sme,od sto sme i kade odime?
Kade otide semejstvoto kako osnovna kletka na naseto bitisuvanje?

I sega,psihologijata kako moderna nauka,ke ne izvlece od ivicata na propasta....ABE AJDEсмеење

Koga ke svatime,deka treba da se svrtime kon nasata priroda bez "svetlikavite" predizvici sto ni ja kradat dusata,mozebi i ke mozeme bez marketingot kako psihologijata.

-------------

Датум на внесување: 26.Мај.2010 во 14:36
Nikoj ne tvrdi deka psihologijata e nauka koja treba da ne izvleche od nekakva ivica na propasta.

Patem, zoshto si protiv psihologijata? Shto ti napravila taa tolku losho shtom si taka nakostreshen protiv nea?

-------------
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.

Постирано од: KINGDAVID
Датум на внесување: 26.Мај.2010 во 15:18

Skientolozite se mnogu protiv psihologijata i psihijatrijata.

Tie tvrdat deka psihologijata e primitivna nauka za razlika od nivnata Dijanetika .

Sto mislite za toa? збунетост

Датум на внесување: 26.Мај.2010 во 15:41
Dijanetikata ne e nishto drugo tuku primeneta psihologija i psihijatrija.

Sekako deka kje bidat protiv ovie dve nauchni disciplini za da ja istopurat svojata doktrina. Taka bilo sekogash vo chovekovata istorija.

-------------

Датум на внесување: 26.Мај.2010 во 16:21
Skientolozi i ostanati trakatanci se samo nadopolnuvanje na ona sto jas tolku sakam da go potenciram so temata.Predmet na mnogu spekulacii i ubistvo na nasiot duh.Totalna alienacija od samite sebe kako raumni bitija.Sekoja naucna studija izdignata do stepen na religija e samo cin na ubistvo.Taka i psihologijata.

Mesi i KINGDAVID,bi ve zamolil da mi odgovorite na prasanjata

-------------

Постирано од: којсумјас
Датум на внесување: 26.Мај.2010 во 17:43

Sekoja naucna studija izdignata do stepen na religija e samo cin na ubistvo.

збунетост...
Значи...
Секоја научна студија...аха... студија...размислување
издигната до степен на религија...аааа...религијаа...размислување
е само и само чин на убиство....изненадување
ахааа....размислување
па да бе...
и психологијата издигната до степен на религија е чин на убиство...
да...
јасно ми е ..размислување

Постирано од: Andjelina
Датум на внесување: 26.Мај.2010 во 18:00
замисленостјасно ти е ,м?
баш и не ми изгледаш ко да ти е кристално јасногазење%20од%20смеење

-------------
Никогаш не научив дали е подобро да носиш патики или штикли кога ќе тргнеш во потрага по делот од душата кој ти недостасува

Датум на внесување: 26.Мај.2010 во 18:58

Skientolozi i ostanati trakatanci se samo nadopolnuvanje na ona sto jas tolku sakam da go potenciram so temata.Predmet na mnogu spekulacii i ubistvo na nasiot duh.Totalna alienacija od samite sebe kako raumni bitija.Sekoja naucna studija izdignata do stepen na religija e samo cin na ubistvo.Taka i psihologijata.Mesi i KINGDAVID,bi ve zamolil da mi odgovorite na prasanjata

Ne znam na koi prashanja mislish, no ako se onie za Isus, mislam deka tie ne se najsoodvetni za temava i pretstavuvaat povekje akademsko prashuvanje, otkolku shto dopiraat vo sushtinata na onoa za sto sakash da diskutirash.

A za da razbereme zoshto navistina tolku si se vjasal na psihiologijata i psihijatrijata kako nauchni disciplini, treba prvin da ni obasjnish zoshto si navistina protiv niv? Shto ti napravile tie tolku losho shtom si taka nakostreshen protiv niv?

-------------

Датум на внесување: 26.Мај.2010 во 19:18
Ili ne sakas da me citas kako treba,ili uporno ja turkas svojata teza.

E aj vaka...
Sto e pricinata za kompletna erozija na nasiot integritet kako licnosti(vo prilog na moite prasanja sto taka jako sakas da gi ignoriras)?
Zosto mu se dava na psihologijata mesto kako naucna dispiplina,ako ne e ona prvoto sto sega i pregeska go izloziv?

Ili po narodski...koe vreme idi taa mandza se jadi.

Taka i psihologijata,si izleze kako potreba na moderniot vek(marketing) na tehnickata i tehnoloska revolucija,A so toa i kompletno otuguvanje od majkata priroda.Doma polna kuka so luge a toj odi na psiholog oti nema vreme da razgovara so zenata mu ili negovite bliski.....ABE AJDEсреќа

-------------

Датум на внесување: 26.Мај.2010 во 19:43
Kje ni kashesh li na krajot shto ti napravila tolku losho psihologijata shto frlash i drvja i kamenja po nea, ja obvinuvash za raspagjanje na opshtestvoto, otugjuvanje od prirodata, poistovetuvanje so religijata i t.n.?

-------------

Датум на внесување: 26.Мај.2010 во 20:25
Ne znam samo kade gledas deka ja obvinuvam psihologijata za site gorenavedeni raboti?изненадувањеизненадувањеизненадување
Samo si go izloziv svojot stav deka PSIHOLOGIJATA E SAMO PRODUKT NA MODERNOTO OPSTESTVO I NIKOGAS NEMA DA BIDE NAUKA.

A tvoeto vrtenje vo krug izgleda vaka:
Ti rekov deka mi rece oti mi rece deka ne ti rekov a taka sakav da ti recam,zatoa mi rece deka ti rekov oti mi rece....голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 26.Мај.2010 во 22:22
Izvini ako pogreshno sum te razbral. Mi se prichini deka imash nekoja gorchina kon psihologijata i psiholozite.

-------------

Датум на внесување: 27.Мај.2010 во 10:14
Joshua, znaes velat, najdobriot nacin da se pobedi stravot od ljubovta, e da si dozvolis da se zaljubis....ili koj bilo drug strav:)

A site nie imame stavovi za mnogu temi i prasanja koi ni se bliski ili dalecni, ama nekako sme izgradile stav po nestata...dodeka iskustvoto go pravi stavot poinakov, posodrzaen i povistinski. Pa sto ti ne bi otisol da posetis psiholog, nekoj na dobar glas....i realno prakticno da si go potvrdis stavot? :)

Znaes, lugjeto imaat razlicni problemi i iskustva stom odat da se konsultiraat so strucno lice...toa znaci deka toj problem ne mozat da go resat sami, ili so bliskite, i ne bi oni samo da si pravat muabet...
Ne e vo red da go potcenuvas toa...nekoj bi go sfatil toa kako nepocituvanje na lugjeto i nivnite problemi.

Датум на внесување: 27.Мај.2010 во 14:50
Originally posted by Kali Kali напиша:

Joshua, znaes velat, najdobriot nacin da se pobedi stravot od ljubovta, e da si dozvolis da se zaljubis....ili koj bilo drug strav:)

A site nie imame stavovi za mnogu temi i prasanja koi ni se bliski ili dalecni, ama nekako sme izgradile stav po nestata...dodeka iskustvoto go pravi stavot poinakov, posodrzaen i povistinski. Pa sto ti ne bi otisol da posetis psiholog, nekoj na dobar glas....i realno prakticno da si go potvrdis stavot? :)

Znaes, lugjeto imaat razlicni problemi i iskustva stom odat da se konsultiraat so strucno lice...toa znaci deka toj problem ne mozat da go resat sami, ili so bliskite, i ne bi oni samo da si pravat muabet...
Ne e vo red da go potcenuvas toa...nekoj bi go sfatil toa kako nepocituvanje na lugjeto i nivnite problemi.

Znaes,Kali,poentata na mojata tema e tokmu vo nasoka na lugeto i nivnite problemi.A od tuka,i nacinot,za nivno soodvetno resavanje.

Mi doagaat nekolku prasanja sto sakam da mi gi odgovoris(ako sakas):
-Koj e nacinot za promena na mentalniot sklop kaj edno razumno bitie?
-Zarem ne e ljubovta od bliskiot do tebe najdobriot lek?
-Kazi mi barem edna tehnika sto ja dala psihologijata kako lek za edna izgubena dusa(da go/ja napravis da se smee i da go saka zivotot)?
-Kolkav e napredokot vo smisol na psihologijata i so sto istata bi se pofalila da go zeme prefiksot NAUKA?

I na kraj od mojot post...drzok upad vo mojata intima pravis so toa sto pravis psihoanaliza na moeto bitie.Ne me znaes voopsto,neli?ILi me znaes,a jas ne znam?среќа
....uste eden dokaz za cistite spekulacii koga stanuva zbor za psihologijata kako nauka.

CISTO NAGAGANJEсреќа

-------------

Датум на внесување: 27.Мај.2010 во 19:52
Ej ej, poleka malku.

Kade vo mojot post procita psihoanaliza...na tvoeto bitie....ili nekakvo slicno tvrdenje???  Ako sum jas greska i nekoj drug mojot post go dozivuva kako psihoanaliza, navistina kje se zamislam...no ne veruvam deka e taka.
Uste i drzok upad vo intimnosta...koj silen izbor na zborovi:) Ili ne mislis deka lugjeto steknuvaat vpecatoci za drugite lugje/za tekstovi, postovi, literatura, i so da e...nesto sto e cisto covecki:) Bas vo toj kontekst go komentirav tvoeto mislenje i stav za psihologijata.:)

Pa na krajot zakluci deka e toa dokaz za psihologijata kako nauka, t.e. deka ne e nauka:) Zarem nekoj seriozno bi se osmelil na drustven forum da praktikuva profesionalno psihologija:) i ti taka da ja procenuvas naukata?

Kje ti dadam mislenje na tvoite prasanja, sekako, malku podocna...iako mi oddavaat vpecatok deka malku ja poznavas ovaa nauka i deka sudis spored nekoi predrasudi....a se prasuvam kolku ima smisla da se debatira so predrasudi....

Датум на внесување: 27.Мај.2010 во 20:24
-Koj e nacinot za promena na mentalniot sklop kaj edno razumno bitie?

Covekot se menuva postojano, i prirodno. Iskustvata, ucenjeto, pridonesuvaat da se razviva i da sozreva, t.e. da se menuva. Kako kje se menuva, t.e. kje steknuva pozitivni razvojni ili negativni regresivni kvaliteti zavisi od izborite koi vo zivotot kje gi pravi, kako i od negovite prirodni predizpozicii.
Moe mislenje e deka psihologijata, psiholoskite intervencii gi pottiknuvaat mnogu efikasno ovie promeni i so toa pomagaat da se podigne svesnosta za sebe i integriranosta- osobeno vo onie oblasti, relacii, odnesuvanja, funkcioniranje, koi se problematicni, koi go kocat razvojot, koi se disfunkcionalni.

-Zarem ne e ljubovta od bliskiot do tebe najdobriot lek?

Da. Pak kje povtoram, ponekogas i bliskite koi mnogu ne sakaat, ne umeat da ni pomognat vo nekoi problemi.
Postojat mnogu problemi koi baraat strucna pomos, kako dopolnuvanje na ljubovta.

-Kazi mi barem edna tehnika sto ja dala psihologijata kako lek za edna izgubena dusa(da go/ja napravis da se smee i da go saka zivotot)?

Ne znam sto e izgubena dusa za da ti odgovoram. Ako mislis na depresija, pa postojat tehniki, znam za mnogu lugje koi vo depresivni sostojbi i situacii se obratile na psiholog. Toa e slicno na ona sto pogore go pisuvav za promenite. Postojat i medikamenti ako e toa dovedeno do bolest, za toa se tuka psihijatrite.

-Kolkav e napredokot vo smisol na psihologijata i so sto istata bi se pofalila da go zeme prefiksot NAUKA?

Napredokot e ogromen, zemi citaj. Ako navistina sakas da znaes, citaj seriozna literatura. Mislam deka barem vo ovaa oblast, naukata i istrazuvanjata, merenjata, instrumentite, metodologijata galopiraat, a kamoli da se preispituva dali e voopsto nauka:)))

Датум на внесување: 27.Мај.2010 во 20:49
Iskreno,ako me prasas ne sum zadovolen so odgovorite.Vo sekoj slucaj respekt na tvojot stav koj diametralno se kosi so mojot.

Najgolemiot upad vo covekovoto bitie e napraven so forsiranjeto na psihologijata i moderniot vek vo koj ziveeme.Stanavme pokusni gluvcinja na nekoi novi disciplini sto doprva treba da se pokazat dali se ili ne se celishodni
Ne bi bilo produktivno da odime so krajnosti vo slucai kade treba psihijatriska pomos,a linijata na razdvojuvanje megu psihologijata i psihijatrijata e mnogu tanka.
Imam vpecatok deka mnogupati ja poistovetuvame edna so druga.

Kade li samo otide covekot kako socijalno bitie,kade otide zelbata za komunikacija i pripaganje kon bliskite i domot....i na kraj kade otide ljubovta kon svojata vrsta?

Ili i koga birame nova kosula treba da go konsultirame psihologotсмеење

-------------

Датум на внесување: 27.Мај.2010 во 21:01
Koga uchev gimnazija imav predmeti psihologija, logika i filozofija.

Mislam deka povekje gi nema vo srednite uchilishta. Shteta.

-------------

Постирано од: Џо
Датум на внесување: 27.Мај.2010 во 23:38
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Голема штета...
Баш сакам овие предмети да ги изучувам , ама тука ниедно средно не ги нуди на листа...

-------------
Ovo nebo nad nama
sjena je od zastora
kula na nebesima
u našim je prsima

Датум на внесување: 28.Мај.2010 во 13:36
Originally posted by Џо Џо напиша:

Голема штета...
Баш сакам овие предмети да ги изучувам , ама тука ниедно средно не ги нуди на листа...

Vo medicinsko ima psihologija ( steta sto e samo edna godina )

-------------

Датум на внесување: 28.Мај.2010 во 13:54
Najgolemata steta e gubenjeto na nasiot zdrav duh,a so toa i zagubata na nasata vrsta kako del od prirodata.
Najgolemata steta e sto sme stanale tolku mnogu otugeni od nasata priroda i naseto bitisuvanje.
Najgolemata zaguba e sto sme prestanale ili zaboravile na cuvstvata i pravilnoto odnesuvanje vo site fazi od nasiot zivot(detstvo,adolescencija,zrelost,starost).
Najgolemata zaguba e sto veke ne znaeme pravilno da go vospituvame svojot porod.
Najgolemata zaguba e STO SME PRESTANALE DA BIDEME LUGE!

Pa eve vi ja psihologijata da vi kaze za seto ona sto trajno sme go zagubile...a koe bez SOPSTVENATA silna zelba za promeni e SAMO UBAVA BAJKA!

NAVISTINA STETA,NELI?

-------------

Датум на внесување: 28.Мај.2010 во 14:16
Vo pravi si koga velih deka bez SOPSTVENA zhelba da se smeni sostojbata vo koja se naogjame, nikoj od nadvor ne mozhe da ni pomogne vo toa.

Psihologijata i psihijatrijata poagjaat od pretpostavkaya deka nie imame zhelba da ja smenime sostojbata vo koja se naogjame. Dokolku ne sorabotuvame iskreno i otvoreno, tuku skrivame i nedorechuvame raboti vo vrska so nas, dokolku se nadmudruvame so niv, togash tie nikogash nema da dadat pozitivni rezultati.

-------------

Датум на внесување: 28.Мај.2010 во 15:10
Nauka bazirana vrz pretpostavki????изненадувањеизненадувањеизненадување

Kako nauka bi trebalo do sega da ima tocno utvrdeni kriteriumi za vospostavuvanje na dijagnoza,terapija i resavanje na problemot.

Primer:
Koga te boli zab odis na zabar,a on kako strucen go pravi gorenavedenotoсреќа

Spekulacii i pretpostavki vo edna nauka ne se dozvoleni koga nema baza.Bazata posle dava sloboda za eksperimentiranje,neli?намигнување

-------------

Датум на внесување: 28.Мај.2010 во 15:34

Nauka bazirana vrz pretpostavki????изненадувањеизненадувањеизненадувањеKako nauka bi trebalo do sega da ima tocno utvrdeni kriteriumi za vospostavuvanje na dijagnoza,terapija i resavanje na problemot.Primer:Koga te boli zab odis na zabar,a on kako strucen go pravi gorenavedenotoсреќаSpekulacii i pretpostavki vo edna nauka ne se dozvoleni koga nema baza.Bazata posle dava sloboda za eksperimentiranje,neli?намигнување

Ne treba da se meshaat alatite koi gi koristi naukata za proverka na pretpostavkite so onoa shto e fokus na nejzinoto vnimanie.

Vo svojata rabota, vo otkrivanjeto na tajnite na prirodata, naukata sekogash poagja od pretpostavki i mnogu chesto raboti i gradi celi konstrukcii vrz pretpostavkite. Toa ne treba da te chudi.

Doznaenite ili dokazhanite neshta se koristat kako temel za postavuvanje novi pretpostavki koi potoa, so vreme, se potvrduvaat ili ponishtuvaat. Taka raboti sekoja nauchna disciplina.

-------------

Датум на внесување: 28.Мај.2010 во 15:46
Originally posted by Џо Џо напиша:

Голема штета...Баш сакам овие предмети да ги изучувам , ама тука ниедно средно не ги нуди на листа...

Alternativa na toa bi bilo da pobarash nekoi uchebnici za osnovite na ovie disciplini.

Takvi neshta mora postojat i vo Makedonija.

-------------

Датум на внесување: 28.Мај.2010 во 15:52
Ima Joshua, ima.

Psihologijata ima odlicni instrumenti za dijagnoza, i terapija. Instrumentite vsusnost ja pravat nauka. Psihologijata i te kako i pomaga na psihijatrijata vo dijagnozata na bolestite, a odlicno si ja vrsi rabotata i vo svojata oblast.

Kako mislis inaku deka se dijagnosticira sizofrenija, na primer? Tocno e deka sme nekoe ludo vreme po mnogu nesta, no ne gi vrzuvaat psihicki bolnite vo sindjiri kako do pred 100 godini...vo toa nekoe vreme po koe kopnees. Vsusnost, koe e i koga e toa vreme po koe kopnees, mozes li da objasnis? Koga covekot ziveel i se odnesuval kako sto smetas deka e idealno?

E sega, coveckiot um i dusa se vo prasanje. I medicinata ima eden kup otvoreni prasanja, hipotezi i nepoznatosti...i taa li ne e nauka, spored tebe?
Koja nauka tebe moze da ti gi zadovoli site prasanja, za da ja priznaes za nauka? Oti tvoite predrasudi samo takov odgovor baraat...inaku, zid.

Датум на внесување: 28.Мај.2010 во 16:16
Pak mi pikas svoi zborovi vo mojata usta,a znaes deka nema da gi ostavam tamu(da ne se izrazam poinaku oti "case sensitive" se za moderatorite).So toa samo ke ti gi vratam i nema ponatamu da polemiziram na ovaa tema.kazav sto bese za kazuvanjeсреќа

btw...uste gi vrzuvaat za krevet i im pustaat struja.Samo sega ne so lanci tuku so nesto pomekoсреќа

Sarene pilule za ilulle(citat od pesmata na Bajaga)голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 28.Мај.2010 во 16:30
Elektroshokovi se upotrebuvaat vo medicinata, koga e potrebno. Toa ne e sporno:)

Ako ti mislis na nesto drugo-nesto nehumano i naucno neosnovano, poveli kazi konkretno...da ne reces deka pogresno te sfakjam:)

Датум на внесување: 28.Мај.2010 во 16:51
Molivceto za skiciranje i crtanje e odamna minato za mene,sega samo uzivam vo ubavi remek delaсреќа
So zadovolstvo go zemam vo raka samo koga ke dobijam silen impuls da go napravam toa...enjoyсреќа

-------------

Датум на внесување: 28.Мај.2010 во 17:06
Ohтрепкање

Drago mi eголемо%20гушкање

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk