IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Филозофија и психологиjа
  Активни теми Активни теми RSS - Комуникација
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Комуникација

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 6>
Автор
Порака
connected Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2007
Статус: Офлајн
Поени: 2787
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Комуникација
    Испратена: 03.Мај.2010 во 13:01
Некои луѓе комуницираат преку зборови, некои преку чувства, некои преку слика, некои преку знаци....ама комуникацијата мора да постои (или не?)
Ако таа бара медиум, содржина и примател, тогаш која е поентата на сето тоа?

Зошто луѓето, животните, секој жив субјект на оваа планета има огромна потреба од неа?
Што со содржината? Зошто толку проблеми околу таа СОДРЖИНА?
Зошто толку недоразбирања?
Како до подобра комуникација и дали воопшто ја сметате за важна?
Што е потребно да поседува секој медиум за да ја пренесе содржината на пораката како што треба?

Ако е поентата на комуникацијата да ја дознаеме Вистината, тогаш зошто се јавуваат толку проблеми?
Кон врв
Joshua_Tree Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 27.Јуни.2007
Поени: 6477
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Мај.2010 во 13:18
Originally posted by connected connected напиша:

Некои луѓе комуницираат преку зборови, некои преку чувства, некои преку слика, некои преку знаци....ама комуникацијата мора да постои (или не?)
Ако таа бара медиум, содржина и примател, тогаш која е поентата на сето тоа?
Mora da postoi medium,connected,inace bi bile nistavilo.Duri i zivotnite baraat medium so nivnite setila.Nie kako razumni bitija go imame mozokot(nasiot filter kon dusata)za da mozeme da se razbereme.

Зошто луѓето, животните, секој жив субјект на оваа планета има огромна потреба од неа?
Bazicen instict za prezivuvanje.Poinaku bi morale site tie da baraat asistencija od treta strana.
Што со содржината? Зошто толку проблеми околу таа СОДРЖИНА?
Bog gi sozdal vrstite za da se razbiraat megu sebe.Sodrzinata e samo nacin na percepcija(nasite staklenca),ili ako miluvas naseto pojmuvanje i sposobnost za analiza.
Зошто толку недоразбирања?
Eeeee tuka ima iljada zosto i iljada zatoa....tuka doagjas do korsokakot.Zosto...nadvoresni drazbi,geni,nacin na vospituvanje i razmisluvanje,istorija na licnosta itn itn...
Како до подобра комуникација и дали воопшто ја сметате за важна?

Ne ocekuvaj deka nekogas ke ima podobra.Treba da ja prifatis,analiziras,razclenis vo nejzinata sustina i dades soodvetna reakcija na tvoeto bitie(komunikacija).
Што е потребно да поседува секој медиум за да ја пренесе содржината на пораката како што треба?

Ne veruvam deka bilo koj od nas ke uspee da najde formula....i ne e rabota okolu koja treba da gubime mnogu vreme.Sekoe zivo bitie e rodeno so odredena FQ(frekvencija).Sto bi znacelo:
-prima sto ke dopre od soodvetnata FQ
-ispusta toa sto go ima kako FQ

Ако е поентата на комуникацијата да ја дознаеме Вистината, тогаш зошто се јавуваат толку проблеми?
Momentot na menuvanje e sekogas povrzan so "zelbata za bolka".Lucidno neli?Ama toa e toa...
“Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.”
― William Faulkner, Mosquitoes
Кон врв
Anarchy Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Регистриран: 19.Март.2009
Поени: 6676
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Мај.2010 во 13:31
- Јас и ти сме во оваа соба, само ние двајца и се што е надвор од оваа соба, за нас е небитно. Она што е побитно е дека ние двајца сме заедно, а не со некои други луѓе. Заедно сме затоа што јас сакам да бидам со тебе, и ти сакаш да бидеш со мене. Штом сакаме да бидеме заедно, зошто тогаш би имале несогласувања, расправии? Зборувај со мене, јас сакам само да разговараме...
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Мај.2010 во 13:35
Toa nemora da znaci deka se razbirame,neli?среќа

Bi mu preporacal na avtorot na temata da stavi ako saka....Komunikacija i razbiranje....намигнување

Komunicirame DA
Dali se razbirame.....diskutabilnoсреќа

Изменето од Joshua_Tree - 03.Мај.2010 во 13:40
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Мај.2010 во 13:39
Тоа значи дека јас сакам да бидам со некого, без разлика дали се согласувам со сите негови гледишта. А, за да се разбираш, треба разговор.
Кон врв
butterflyM55 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
***PEPE***

Регистриран: 17.Ноември.2008
Поени: 3399
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butterflyM55 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Мај.2010 во 13:40
Originally posted by Joshua_Tree Joshua_Tree напиша:

Toa nemora da znaci deka se razbirame,neli?среќа

Koj vika deka ako ima komunikacija ima i razbiranje???Tuka veke se raboti za razlicno gledanje na rabotite,razlicni karakteri,razlicni razmisluvanja.....razbiranje ima koga licnostite koi komuniciraat imaam mnogu slicni razmisluvanja na rabotite,a sekogas nemozes da imas takov sogovornik duri i koga se raboti za partner
Единствената работа што стои помеѓу нас и тоталната среќа е реалноста.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Мај.2010 во 13:41
Sto e posustinsko,da se razbereme ili da komunicirame?
I kolkava e mokta na procesiranje na razlicni gledanja?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Мај.2010 во 13:43
Посуштинско од разбирањето и комуницирањето, е тоа што јас сакам да разговарам со таа личност, а исто и таа сака да разговара со мене.

Или, некогаш сакаме само да си молчиме...

Изменето од Anarchy - 03.Мај.2010 во 13:43
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Мај.2010 во 13:45
Davam hipoteticki primer....

Sakam da komuniciram so tebe i da ti objasnam jas kako sto umeam...

Ke me razberes?
Кон врв
butterflyM55 Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
***PEPE***

Регистриран: 17.Ноември.2008
Поени: 3399
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај butterflyM55 Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Мај.2010 во 13:47
Ako znaes da go prezentiras cisto i jasno,bez vrtenje i zaobikoluvanje na toa sto sakas da go kazes normalno deka ke te razberam
Единствената работа што стои помеѓу нас и тоталната среќа е реалноста.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Фатенко

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Anarchy Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Мај.2010 во 13:49
За да комуницираш со мене, треба да бидеме заедно во една соба, т.е. да сакам јас да поминам време со тебе, и да сакаш ти да поминеш време со мене. Без разлика што би правеле, дали би комуницирале. Е сега, кога јас и ти би биле заедно, а не јас на едно, ти на друго место, има нешто заради што сме заедно....т.е. сакаме да сме заедно.

Ако комуницираме на правилен начин, сигурно би се разбрале еден со друг.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Мај.2010 во 13:49
Nikogas i nikako ne vrtam i zaobikoluvam,sto ne znaci deka ke me razberesсреќа

Poentata mi e vo taa FQ ako ja procita....ne sekoe zivo bitie se razbira so istototo od istata vrsta.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Joshua_Tree Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Мај.2010 во 13:51
Ne gledam nikakva pricina za vreme i mesto,Anarchy....komunikacijata ili ja ima ili ja nema....nezavisna e od vremeto i prostorot

Изменето од Joshua_Tree - 03.Мај.2010 во 13:51
Кон врв
connected Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Јули.2007
Поени: 2787
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај connected Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 03.Мај.2010 во 13:53
Според еден мит, Боговите се исплашиле од луѓето бидејќи луѓето станале многу моќни и поради тоа ги казниле со тоа што на секој народ му дале свој сопствен јазик на комуникација, само за да не се разбираат народите едни со други.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 6>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,281 секунди.