Комуникација
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=22419
Датум на принтање: 08.Февруари.2025 во 00:55 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Комуникација
Постирано од: connected
Наслов: Комуникација
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 13:01
Некои луѓе комуницираат преку зборови, некои преку чувства, некои преку
слика, некои преку знаци....ама комуникацијата мора да постои (или не?) Ако таа бара медиум, содржина и примател, тогаш која е поентата на сето тоа?
Зошто луѓето, животните, секој жив субјект на оваа планета има огромна потреба од неа? Што со содржината? Зошто толку проблеми околу таа СОДРЖИНА? Зошто толку недоразбирања? Како до подобра комуникација и дали воопшто ја сметате за важна? Што е потребно да поседува секој медиум за да ја пренесе содржината на пораката како што треба? Ако е поентата на комуникацијата да ја дознаеме Вистината, тогаш зошто се јавуваат толку проблеми?
|
Коментари:
Постирано од: Joshua_Tree
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 13:18
connected напиша:
слика, некои преку знаци....ама комуникацијата мора да постои (или не?) Ако таа бара медиум, содржина и примател, тогаш која е поентата на сето тоа? Mora da postoi medium,connected,inace bi bile nistavilo.Duri i zivotnite baraat medium so nivnite setila.Nie kako razumni bitija go imame mozokot(nasiot filter kon dusata)za da mozeme da se razbereme.
Зошто луѓето, животните, секој жив субјект на оваа планета има огромна потреба од неа? Bazicen instict za prezivuvanje.Poinaku bi morale site tie da baraat asistencija od treta strana. Што со содржината? Зошто толку проблеми околу таа СОДРЖИНА? Bog gi sozdal vrstite za da se razbiraat megu sebe.Sodrzinata e samo nacin na percepcija(nasite staklenca),ili ako miluvas naseto pojmuvanje i sposobnost za analiza. Зошто толку недоразбирања? Eeeee tuka ima iljada zosto i iljada zatoa....tuka doagjas do korsokakot.Zosto...nadvoresni drazbi,geni,nacin na vospituvanje i razmisluvanje,istorija na licnosta itn itn... Како до подобра комуникација и дали воопшто ја сметате за важна?
Ne ocekuvaj deka nekogas ke ima podobra.Treba da ja prifatis,analiziras,razclenis vo nejzinata sustina i dades soodvetna reakcija na tvoeto bitie(komunikacija). Што е потребно да поседува секој медиум за да ја пренесе содржината на пораката како што треба?
Ne veruvam deka bilo koj od nas ke uspee da najde formula....i ne e rabota okolu koja treba da gubime mnogu vreme.Sekoe zivo bitie e rodeno so odredena FQ(frekvencija).Sto bi znacelo: -prima sto ke dopre od soodvetnata FQ -ispusta toa sto go ima kako FQ
Ако е поентата на комуникацијата да ја дознаеме Вистината, тогаш зошто се јавуваат толку проблеми? Momentot na menuvanje e sekogas povrzan so "zelbata za bolka".Lucidno neli?Ama toa e toa...
|
------------- “Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.” ― William Faulkner, Mosquitoes
|
Постирано од: Anarchy
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 13:31
- Јас и ти сме во оваа соба, само ние двајца и се што е надвор од оваа соба, за нас е небитно. Она што е побитно е дека ние двајца сме заедно, а не со некои други луѓе. Заедно сме затоа што јас сакам да бидам со тебе, и ти сакаш да бидеш со мене. Штом сакаме да бидеме заедно, зошто тогаш би имале несогласувања, расправии? Зборувај со мене, јас сакам само да разговараме...
|
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 13:35
Toa nemora da znaci deka se razbirame,neli?![среќа](smileys_novi/1.gif)
Bi mu preporacal na avtorot na temata da stavi ako saka....Komunikacija i razbiranje....![намигнување](smileys_novi/3.gif)
Komunicirame DA Dali se razbirame.....diskutabilno![среќа](smileys_novi/1.gif)
------------- “Talk, talk, talk: the utter and heartbreaking stupidity of words.” ― William Faulkner, Mosquitoes
|
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 13:39
Тоа значи дека јас сакам да бидам со некого, без разлика дали се согласувам со сите негови гледишта. А, за да се разбираш, треба разговор.
|
Постирано од: butterflyM55
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 13:40
Joshua_Tree напиша:
Toa nemora da znaci deka se razbirame,neli?
|
Koj vika deka ako ima komunikacija ima i razbiranje???Tuka veke se raboti za razlicno gledanje na rabotite,razlicni karakteri,razlicni razmisluvanja.....razbiranje ima koga licnostite koi komuniciraat imaam mnogu slicni razmisluvanja na rabotite,a sekogas nemozes da imas takov sogovornik duri i koga se raboti za partner
------------- Единствената работа што стои помеѓу нас и тоталната среќа е реалноста.
|
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 13:41
Sto e posustinsko,da se razbereme ili da komunicirame? I kolkava e mokta na procesiranje na razlicni gledanja?
|
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 13:43
Посуштинско од разбирањето и комуницирањето, е тоа што јас сакам да разговарам со таа личност, а исто и таа сака да разговара со мене.
Или, некогаш сакаме само да си молчиме...
|
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 13:45
Davam hipoteticki primer....
Sakam da komuniciram so tebe i da ti objasnam jas kako sto umeam...
Ke me razberes?
|
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 13:47
Ako znaes da go prezentiras cisto i jasno,bez vrtenje i zaobikoluvanje na toa sto sakas da go kazes normalno deka ke te razberam
------------- Единствената работа што стои помеѓу нас и тоталната среќа е реалноста.
|
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 13:49
За да комуницираш со мене, треба да бидеме заедно во една соба, т.е. да сакам јас да поминам време со тебе, и да сакаш ти да поминеш време со мене. Без разлика што би правеле, дали би комуницирале. Е сега, кога јас и ти би биле заедно, а не јас на едно, ти на друго место, има нешто заради што сме заедно....т.е. сакаме да сме заедно.
Ако комуницираме на правилен начин, сигурно би се разбрале еден со друг.
|
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 13:49
Nikogas i nikako ne vrtam i zaobikoluvam,sto ne znaci deka ke me razberes![среќа](smileys_novi/1.gif)
Poentata mi e vo taa FQ ako ja procita....ne sekoe zivo bitie se razbira so istototo od istata vrsta.
|
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 13:51
Ne gledam nikakva pricina za vreme i mesto,Anarchy....komunikacijata ili ja ima ili ja nema....nezavisna e od vremeto i prostorot
|
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 13:53
Според еден мит, Боговите се исплашиле од луѓето бидејќи луѓето станале многу моќни и поради тоа ги казниле со тоа што на секој народ му дале свој сопствен јазик на комуникација, само за да не се разбираат народите едни со други.
-------------
|
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 13:53
Па и не е битно времето и местото, туку е битно дали постои желба двајца луѓе да бидат заедно. А, кога двајца се заедно, се друго отстрана е небитно, затворени се во замислена соба.
|
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 13:54
connected напиша:
Според еден мит, Боговите се исплашиле од луѓето бидејќи луѓето станале многу моќни и поради тоа ги казниле со тоа што на секој народ му дале свој сопствен јазик на комуникација, само за да не се разбираат народите едни со други.
|
А, ако е "точен" митот, тогаш ние сме ги заебале Боговите. ![голема%20насмевка](smileys_novi/4.gif)
Модерно е во денешно време да се знаат по 3-4 јазици.![намигнување](smileys_novi/3.gif)
|
Постирано од: pagane
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 13:55
не - Боговите , туку Бог...и Вавилонската кула... а таа приказна е друга---за олимпските богови и лугето...и ги казнили кога ги преполовиле ---на женско и машко начало--- автор- Пир, Платон.![намигнување](smileys_novi/3.gif)
|
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 13:57
Anarchy напиша:
Па и не е битно времето и местото, туку е битно дали постои желба двајца луѓе да бидат заедно. А, кога двајца се заедно, се друго отстрана е небитно, затворени се во замислена соба.
|
Ne e dovolna zelbata....
A toa so bogovite e samo nacin na alienacija vo sopstvenata vrsta...znaat dve tela mnogu ubavo da komuniciraat koga ke im se poklopi FQ
|
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 13:57
Битна е само желбата. Сите несогласувања се надминуваат со разговор.
|
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 13:58
Joshua_Tree напиша:
connected напиша:
слика, некои преку знаци....ама комуникацијата мора да постои (или не?) Ако таа бара медиум, содржина и примател, тогаш која е поентата на сето тоа? Mora da postoi medium,connected,inace bi bile nistavilo.Duri i zivotnite baraat medium so nivnite setila.Nie kako razumni bitija go imame mozokot(nasiot filter kon dusata)za da mozeme da se razbereme.
Зошто луѓето, животните, секој жив субјект на оваа планета има огромна потреба од неа? Bazicen instict za prezivuvanje.Poinaku bi morale site tie da baraat asistencija od treta strana. Што со содржината? Зошто толку проблеми околу таа СОДРЖИНА? Bog gi sozdal vrstite za da se razbiraat megu sebe.Sodrzinata e samo nacin na percepcija(nasite staklenca),ili ako miluvas naseto pojmuvanje i sposobnost za analiza. Зошто толку недоразбирања? Eeeee tuka ima iljada zosto i iljada zatoa....tuka doagjas do korsokakot.Zosto...nadvoresni drazbi,geni,nacin na vospituvanje i razmisluvanje,istorija na licnosta itn itn... Како до подобра комуникација и дали воопшто ја сметате за важна?
Ne ocekuvaj deka nekogas ke ima podobra.Treba da ja prifatis,analiziras,razclenis vo nejzinata sustina i dades soodvetna reakcija na tvoeto bitie(komunikacija). Што е потребно да поседува секој медиум за да ја пренесе содржината на пораката како што треба?
Ne veruvam deka bilo koj od nas ke uspee da najde formula....i ne e rabota okolu koja treba da gubime mnogu vreme.Sekoe zivo bitie e rodeno so odredena FQ(frekvencija).Sto bi znacelo: -prima sto ke dopre od soodvetnata FQ -ispusta toa sto go ima kako FQ
Ако е поентата на комуникацијата да ја дознаеме Вистината, тогаш зошто се јавуваат толку проблеми? Momentot na menuvanje e sekogas povrzan so "zelbata za bolka".Lucidno neli?Ama toa e toa...
|
|
само мозокот? добро, те сфатив што сакаш да кажеш. незнам дали ќе успееме да ја откриеме формулата или ќе ја создадеме таа формула, но сепак гледаме дека таа формула фали . за оваа FQ првпат слушам. јас мислам дека секој е создаден да ја слушне информацијата од себе или од другите само ако сака да слуша. па макар било мало бебе или некој Ајнштајн. и аман со таа желба за болка, земи гледај некој друг филм . и јас го сакам „Кога јагнињата ќе стивнат“ ама не е целата работа околу болката Џош. Има нешто и подобро од неа, верувај ![намигнување](smileys_novi/3.gif)
-------------
|
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 14:00
pagane напиша:
не - Боговите , туку Бог...и Вавилонската кула... а таа приказна е друга---за олимпските богови и лугето...и ги казнили кога ги преполовиле ---на женско и машко начало--- автор- Пир, Платон.![намигнување](smileys_novi/3.gif)
|
ахх, пагане, што ќе правам ако не си ти да ме надополниш? ![големо%20гушкање](smileys_novi/6.gif) (наредниот пат ќе прогуглам повеќе, но важно е да се долови суштината, нели? )
-------------
|
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 14:03
кони, мораш да си точна...инаку е без везе. не гуглам. стручно ти реплицирам.![трепкање](smileys_novi/5.gif) Поззз... п.с. па и ти наj- добро ке ни раскажеш за посредникот во комуницирането...се пак имаше идеа кога пушти Вашите чувства преку слика? нели??![голема%20насмевка](smileys_novi/4.gif)
|
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 14:04
Povrzuvanjata so filmovi i necii dobri blogbasteri ke te stavat samo vo kupot na onie sto ne sakaat da ja svatat sustinata.Ne bi sakal da me stavis vo kupot na fantazeri i filmofili.So cel respekt....neli?
E sega koga sme kaj toa FQ,ke ti kazam edno,zelbata za komunikacija ne e sekogas dovolna da se razbereme neli?
ZA DA KOMUNICIRAME,TREBA I DA SE RAZBEREME
Kako gi odbiras svoite prijateli conected? Po zelba? Ili po nacin na razbiranje?
|
Постирано од: eptendosadno1
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 14:05
connected напиша:
слика, некои преку знаци....ама комуникацијата мора да постои (или не?)Ако таа бара медиум, содржина и примател, тогаш која е поентата на сето тоа? Зошто луѓето, животните, секој жив субјект на оваа планета има огромна потреба од неа?Што со содржината? Зошто толку проблеми околу таа СОДРЖИНА? Зошто толку недоразбирања?Како до подобра комуникација и дали воопшто ја сметате за важна?Што е потребно да поседува секој медиум за да ја пренесе содржината на пораката како што треба? Ако е поентата на комуникацијата да ја дознаеме Вистината, тогаш зошто се јавуваат толку проблеми?
|
http://en.wikipedia.org/wiki/Communicatio_idiomatum - communicatio idiomatum
|
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 14:10
pagane напиша:
кони, мораш да си точна...инаку е без везе. не гуглам. стручно ти реплицирам.![трепкање](smileys_novi/5.gif) Поззз... п.с. па и ти наj- добро ке ни раскажеш за посредникот во комуницирането...се пак имаше идеа кога пушти Вашите чувства преку слика? нели??![голема%20насмевка](smileys_novi/4.gif)
|
даааа, кога ја отворив темата бев многу среќна, и имав страшна потреба да ја поделам таа радост со цел свет. знаеш како викаат, радост поделена, е радост удвоена. фала што ме потсети ![да](smileys_novi/yes.gif)
но поентата е нели, секој сам да дојде до таа суштина? не е поентата да му ја сервираш на друг егзактно, туку поентата е да те разбере до тој степен баш како што и ти така ја перципираш/знаеш/доживуваш вистината (според мене). зар не е тоа крајниот степен на комуницирањето?
-------------
|
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 14:11
комуникациа има само кога некоj сака да те слушне.
|
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 14:11
eptendosadno1 напиша:
connected напиша:
слика, некои преку знаци....ама комуникацијата мора да постои (или не?)Ако таа бара медиум, содржина и примател, тогаш која е поентата на сето тоа? Зошто луѓето, животните, секој жив субјект на оваа планета има огромна потреба од неа?Што со содржината? Зошто толку проблеми околу таа СОДРЖИНА? Зошто толку недоразбирања?Како до подобра комуникација и дали воопшто ја сметате за важна?Што е потребно да поседува секој медиум за да ја пренесе содржината на пораката како што треба? Ако е поентата на комуникацијата да ја дознаеме Вистината, тогаш зошто се јавуваат толку проблеми?
|
http://en.wikipedia.org/wiki/Communicatio_idiomatum - communicatio idiomatum |
фала, ама денес не ми оди најдобро англискиот, напиши нешто ако знаеш за ова ![намигнување](smileys_novi/3.gif)
-------------
|
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 14:13
што мислите, кој е најдобриот медиум за комуницирање?
-------------
|
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 14:18
Nasite setila i nacinot na koj gi primame drazbite
|
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 14:20
не, не мислев на методот на пренесување на пораката.
значи, по тебе се сетилата? мислиш на чувствата?
-------------
|
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 14:22
Da sekako....
Metod nema niti ke se izmisli....mozebi vo edno klonirano opstestvo kade ke ne rakovodat od centralniot PC....kako mi odi rabotata i nataka odime....![голема%20насмевка](smileys_novi/4.gif)
I ne mi odgovori kako gi biras svoite prijateli?![намигнување](smileys_novi/3.gif)
|
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 14:23
Joshua_Tree напиша:
Da sekako....
Metod nema niti ke se izmisli....mozebi vo edno klonirano opstestvo kade ke ne rakovodat od centralniot PC....kako mi odi rabotata i nataka odime....![голема%20насмевка](smileys_novi/4.gif)
I ne mi odgovori kako gi biras svoite prijateli?![намигнување](smileys_novi/3.gif)
|
не ги бирам моите пријатели Џош, на мене сите ми се пријатели. ги бирам само оние кои несакам да ми се пријатели, ама тоа го правам само кога морам и кога немам друг избор
-------------
|
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 14:24
connected напиша:
не ги бирам моите пријатели Џош, на мене сите ми се пријатели. ги бирам само оние кои несакам да ми се пријатели, ама тоа го правам само кога морам и кога немам друг избор
|
Wrong answer.![намигнување](smileys_novi/3.gif)
|
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 14:26
connected напиша:
Joshua_Tree напиша:
Da sekako....Metod nema niti ke se izmisli....mozebi vo edno klonirano opstestvo kade ke ne rakovodat od centralniot PC....kako mi odi rabotata i nataka odime.... I ne mi odgovori kako gi biras svoite prijateli?
| не ги бирам моите пријатели Џош, на мене сите ми се пријатели. ги бирам само оние кои несакам да ми се пријатели, ама тоа го правам само кога морам и кога немам друг избор |
Znaci tebe te opkruzuvaat sekakvi luge samo zatoa sto imas nekoja korist od niv,i se dodeka e taka go zaluzuvaat mestoto kako tvoi prijateli a posle koj gi shisha....ili dodeka mi vrsat rabota neka se posle ne postojat za mene....BRAVO....alal da ti e
|
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 14:28
назад на темата ![трепкање](smileys_novi/5.gif)
connected напиша:
слика, некои преку знаци....ама комуникацијата мора да постои (или не?) Ако таа бара медиум, содржина и примател, тогаш која е поентата на сето тоа?
Зошто луѓето, животните, секој жив субјект на оваа планета има огромна потреба од неа? Што со содржината? Зошто толку проблеми околу таа СОДРЖИНА? Зошто толку недоразбирања? Како до подобра комуникација и дали воопшто ја сметате за важна? Што е потребно да поседува секој медиум за да ја пренесе содржината на пораката како што треба? Ако е поентата на комуникацијата да ја дознаеме Вистината, тогаш зошто се јавуваат толку проблеми?
|
-------------
|
Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 14:56
За лична муабети комуницирајте на ЛП, не ги расипувајте темите.
------------- http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме. Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја, само земја ќе бидеме и можеби неколку жолти цветови.
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 19:51
connected напиша:
слика, некои преку знаци....ама комуникацијата мора да постои (или не?)Ако таа бара медиум, содржина и примател, тогаш која е поентата на сето тоа? Зошто луѓето, животните, секој жив субјект на оваа планета има огромна потреба од неа? |
Sekoja komuna ili organizirano telo mora da komunicira za da opstane.
connected напиша:
Што со содржината? Зошто толку проблеми околу таа СОДРЖИНА? Зошто толку недоразбирања? |
Bidejki za nas ne postoi Apsolutna Vistina i s'e e samo interpretacija na percepiranoto. Razlikite i nedorazbiranjata okolu sodrzhinite se dolzhi na taa relativnost. I tokmu toa e poentata na mitot za Vavilonskata kula, se razbira, togash iskazhana so nekogashna terminologija.
connected напиша:
Како до подобра комуникација и дали воопшто ја сметате за важна? |
Sekako deka komunikacijata e vazhna inaku socijalata nema da opstane. Do podobra komunikacija se doagja so zaednichko dogovaranje i doagjanje do koncenzus okolu nash*te interpretacii.
connected напиша:
Што е потребно да поседува секој медиум за да ја пренесе содржината на пораката како што треба? Ако е поентата на комуникацијата да ја дознаеме Вистината, тогаш зошто се јавуваат толку проблеми?
|
Potrebno e da sme zapoznaeti so zaednichkite dogovori i koncenzusi i dosledno da gi sledime. Samo koga komunicirame poagjajkji od tochno odredeni zaednichki osnovi mozheme poprecizno da se razbereme.
Sekako, toa ne pridonesuva da se osoznae Vistinata kako nekakva Apsolutna Vrednost, tuku ovozmozhuva doznavanje na relativnata vistina od nash*te interpretacii - shto tochno mislime vo megjusebnoto komuniciranje.
Problemite se javuvaat bidejki mislime deka postoi Apsolutna Vistina, deka tokmu nie ja znaeme, a drugite se vo zabluda (zarem ne ste zabelezhale kako onie koi se slozhuvaat so nas ja znaat Vistinata i deka se mnogu pametni, inteligentni i mudri? ) i bidejki ne gi poznavame i ne se odnesuvame spored zaednichkite dogovori.
Seto toa e mnogu ednostavno i ako se razbere togash ischeznuva frustracijata rodena od iluzijata za znaenjeto ili doznavanjeto na Vistinata i nemozhnosta na nejzinoto spodeluvanje preku vzaemna komunikacija.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 23:09
Messenger напиша:
Sekoja komuna ili organizirano telo mora da komunicira za da opstane.
|
И јас се сложувам, сметам дека комуникацијата, дали субјективно (сам со себе) или релативно (со другите) мора да постои. Особено се важни и двата вида на комуникација. Човекот мора да комуницира и „самиот со себе“ ![намигнување](smileys_novi/3.gif)
Messenger напиша:
Bidejki za nas ne postoi Apsolutna Vistina i s'e e samo interpretacija na percepiranoto. Razlikite i nedorazbiranjata okolu sodrzhinite se dolzhi na taa relativnost. I tokmu toa e poentata na mitot za Vavilonskata kula, se razbira, togash iskazhana so nekogashna terminologija.
|
мислам дека доволно се изјасни за Вистината во претходните теми, да не ја расипуваме сега и оваа . Која е поентата за Вавилонската кула? каква врска има вистината со неа, те молам доизјасни се, тешко поврзувам нешто денеска.
Messenger напиша:
Sekako deka komunikacijata e vazhna inaku socijalata nema da opstane. Do podobra komunikacija se doagja so zaednichko dogovaranje i doagjanje do koncenzus okolu nash*te interpretacii. Potrebno e da sme zapoznaeti so zaednichkite dogovori i koncenzusi i dosledno da gi sledime. Samo koga komunicirame poagjajkji od tochno odredeni zaednichki osnovi mozheme poprecizno da se razbereme.
|
Меси, дај кажи какви се тие договори? Има ли некои посебни услови за да се разбере човек? Мислиш да знае да зборува определен јазик...?
Messenger напиша:
Sekako, toa ne pridonesuva da se osoznae Vistinata kako nekakva Apsolutna Vrednost, tuku ovozmozhuva doznavanje na relativnata vistina od nash*te interpretacii - shto tochno mislime vo megjusebnoto komuniciranje.
|
дури и кога лажеме? ![голема%20насмевка](smileys_novi/4.gif)
Messenger напиша:
Problemite se javuvaat bidejki mislime deka postoi Apsolutna Vistina, deka tokmu nie ja znaeme, a drugite se vo zabluda (zarem ne ste zabelezhale kako onie koi se slozhuvaat so nas ja znaat Vistinata i deka se mnogu pametni, inteligentni i mudri? ) i bidejki ne gi poznavame i ne se odnesuvame spored zaednichkite dogovori.
|
мене Меси Исус не ми личи на заблуден човек кога распнан на Крстот му велел на Татка си, „Прости им Боже, незнаат што прават“ . за тоа не ми беше потребен никаков договор, тоа го знам како вистина уште од мало дете. А како мало дете не бев нешто интелегентна или паметна, бев како и сега, човек со просечен ум и разум.
Messenger напиша:
Seto toa e mnogu ednostavno i ako se razbere togash ischeznuva frustracijata rodena od iluzijata za znaenjeto ili doznavanjeto na Vistinata i nemozhnosta na nejzinoto spodeluvanje preku vzaemna komunikacija.
|
На мене ми е многу едноставно, исто како што ми е едноставно дека белата боја е бела. ![намигнување](smileys_novi/3.gif) изгледа ти имаш некој проблем, па имаш потреба да ги комплицираш работите наместо да ги поедноставнуваш. впрочем, мислам дека комуникацијата и кон тоа се стреми, да се поедноставнува, се со цел да се долови целосната веродостојност на содржината, затоа секој ден зборовите се скратуваат, се смислуваат поконкретни термини и сл. исто како што и на бебето не му треба јазик за да се разбере со мајка си. но, тие се многу „едноставни работи“ ![трепкање](smileys_novi/5.gif)
-------------
|
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 23:25
connected напиша:
|
Koj medium go koristish koga opshtish so tvojot Car od Carstvoto nebesko ?
|
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 23:30
eptendosadno1 напиша:
connected напиша:
|
Koj medium go koristish koga opshtish so tvojot Car od Carstvoto nebesko ? |
аман бе човеци, па јас не сум темата ![голема%20насмевка](smileys_novi/4.gif) се шегувам, не ти треба ништо освен да си го отвориш срцето, да бидеш искрен со себе, да го побараш Бог искрено во себе и самиот ќе видиш колку е едноставна таа „комуникација“ ![намигнување](smileys_novi/3.gif) додуша, незнам дали е поедноставно само да го прифатиш или ова претходново ![збунетост](smileys_novi/7.gif) како и да е, веројатно чувствата.
-------------
|
Датум на внесување: 03.Мај.2010 во 23:57
connected напиша:
eptendosadno1 напиша:
connected напиша:
|
Koj medium go koristish koga opshtish so tvojot Car od Carstvoto nebesko ? | аман бе човеци, па јас не сум темата се шегувам, не ти треба ништо освен да си го отвориш срцето, да бидеш искрен со себе, да го побараш Бог искрено во себе и самиот ќе видиш колку е едноставна таа „комуникација“ додуша, незнам дали е поедноставно само да го прифатиш или ова претходново како и да е, веројатно чувствата. |
Uf , ne sum tolku strucen vo taa oblast , toa bi mu go prepushtil na Zan Mitrev , on e ekspert za otvarawe na srca .
Jas samo prashav za mediumot a ne kako da go najdam boga , vo sebe .
Ej imam podstanar vo sebe , divo vselen
Svashta !!!!!
|
Датум на внесување: 04.Мај.2010 во 00:08
![вртење%20со%20очи](smileys_novi/29.gif)
-------------
|
Датум на внесување: 04.Мај.2010 во 23:14
connected напиша:
|
Имаш проблеми со мене ,нешто ти иритирам , а ?
Исус рекол дека ќе се врати на земјата .
А Србите на тоа кажале :
“ Ветување на лудиот радување “
|
Датум на внесување: 05.Мај.2010 во 09:43
eptendosadno1 напиша:
connected напиша:
|
А Србите на тоа кажале :
|
немам јас никакви проблеми, особено не со тебе. изгледа ти имаш некој проблем, па нешто не ти се допаѓа во мојот одговор кога реплицираш со „свашта“. ако нешто друго не ти е јасно, тогаш обрати се на друго место, а не кон мојот пост. ти верувај им на Србите, јас ќе му верувам на Бог, договорено?
-------------
|
Датум на внесување: 05.Мај.2010 во 13:04
connected напиша:
eptendosadno1 напиша:
connected напиша:
|
А Србите на тоа кажале :
| немам јас никакви проблеми, особено не со тебе.изгледа ти имаш некој проблем, па нешто не ти се допаѓа во мојот одговор кога реплицираш со „свашта“. ако нешто друго не ти е јасно, тогаш обрати се на друго место, а не кон мојот пост. ти верувај им на Србите, јас ќе му верувам на Бог, договорено? |
Значи сепак имаш проблем , да ?
Е , и јас имам проблем со тебе и таквите како тебе , секојдневно .
Нормално , на формов не е дозволено да се полемизира за хипокризијата , идиотизам и сл.
Кај според модераторот таквите отворени и крајно искрени појави се последица на “ фрустрации “ со тенденција да преминат во “хистерија“ .
Ондонсно , ти немаш спор со мене туку со бога , јас сум чедо негово , јас сум негова креација пратен да те доведуам до искушенија ....
|
Датум на внесување: 05.Мај.2010 во 13:10
eptendosadno1 напиша:
Ондонсно , ти немаш спор со мене туку со бога , јас сум чедо негово , јас сум негова креација пратен да те доведуам до искушенија .... ![](smileys_novi/78.gif) |
амин ![среќа](smileys_novi/1.gif)
-------------
|
Датум на внесување: 05.Мај.2010 во 13:32
Vecen natprevar megu samite sebe....ne mozam da svatam do koga ke si se vrtime vo krug vaka...
Zalosno i inspirativno vo isto vreme...![голема%20насмевка](smileys_novi/4.gif)
Komunikacija na "nivou"....hi hi hi
|
Датум на внесување: 05.Мај.2010 во 13:56
Joshua_Tree напиша:
Vecen natprevar megu samite sebe....ne mozam da svatam do koga ke si se vrtime vo krug vaka...Zalosno i inspirativno vo isto vreme... Komunikacija na "nivou"....hi hi hi
|
Доколку мислиш на лични , индивидуални расправии , грешиш .
Тоа се два различни света , судир на две филозофии .
Јас сум ортодоксен атеиста , и знам зашто сум таков и тоа е мој личен избор , што значи тоа е еволуциски проблем
|
Постирано од: Glenn
Датум на внесување: 05.Мај.2010 во 15:58
Доколку некој зборува јасно и гласно не гледам причина зошто не би бил разбран но дали ќе се прифати и уважи дотичносто размислување е субјект кој подлежи на анализа.
Многу пати можеме да слушнеме- да, ве разбирам но не се согласувам со вас.
Луѓето се различни па со тоа и нивните ставови околу личните прашања.
------------- Beauty fades, dumb is forever
|
Датум на внесување: 05.Мај.2010 во 16:00
Glenn напиша:
Доколку некој зборува јасно и гласно не гледам причина зошто не би бил разбран но дали ќе се прифати и уважи дотичносто размислување е субјект кој подлежи на анализа.
Многу пати можеме да слушнеме- да, ве разбирам но не се согласувам со вас.
Луѓето се различни па со тоа и нивните ставови околу личните прашања. |
![големо%20гушкање](smileys_novi/6.gif)
![големо%20гушкање](smileys_novi/6.gif)
|
Датум на внесување: 10.Мај.2010 во 12:49
-------------
|
Постирано од: zbunet
Датум на внесување: 10.Мај.2010 во 14:14
Vo zavisnot od nacinot na komunikacija takvi se i reakciite, no problemot vo psihicki bolnite luge e toa sto imaat narcisoidno ego, narcisoidno znaci i homoseksualno bidejki se sakaat samo sebe, a so samoto toa ima poveke simpatii kon svojot pol, nemaat sposobnost da ja zabelezat svojata zastranetost i go obvinuvaat svetot deka e glupav i deka se nesvateni, znaci doaga da sociopatska komunikacija koja samo klinicki moze da se ublazi
------------- http://jazbunet.blogspot.com/" rel="nofollow - http://jazbunet.blogspot.com/
|
Датум на внесување: 10.Мај.2010 во 14:34
Slavi ja gluposta,Boze,na neslavnite.Na ostanatite daj mu svetlina...
|
Датум на внесување: 10.Мај.2010 во 14:36
ајдееееееееее мажи ![изненадување](smileys_novi/13.gif)
-------------
|
Постирано од: zbunet
Датум на внесување: 10.Мај.2010 во 14:37
Ne izgovaraj go zaludno Bozjoto ime, moze da zazalis
------------- http://jazbunet.blogspot.com/" rel="nofollow - http://jazbunet.blogspot.com/
|
Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 10.Мај.2010 во 18:41
Ekspertot za interpersonalna komunikacija - Thomas Gordon,ima sozdadeno spisoik sto go narekuva "valkani dvanaeset komunikaciski barieri".Tie se slednive:
1.Kritikuvanje na drugoto lice;
2.Ponizuvacki iminja i etikiranje;
3.Dijagnosticiranje(igranje amaterski psihijatar);
4.Procenuvanje so premnogu komplimenti;
5.Nareduvanje;
6.Zakanuvanje;
7.Moraliziranje(popuvanje na drugiot);
8.Preterani ili nesoodvetni prasanja;
9.Preterano sovetuvanje;
10.Prenasocuvanje na temata;
11.Logicki argument bez zemanje na obzir na emocionalnite faktori;
12.Emotivno povlekuvanje(za da ne se cuvstvuvaat neprijatnite emocii).
------------- ~Live the life you love, love the life you live~
|
Датум на внесување: 10.Мај.2010 во 19:01
i?
|
Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 10.Мај.2010 во 19:14
i......i?? spored site postovi shto gi prochitav......![глупчо](smileys_novi/26.gif) ovde ima nekoj problem so komunikacija...... potochno ne so komunkacija tuku so zaemnoto razbiranje vo taa komunikacija.... i toa ne samo na edna lichnost......ovde ima poveke poraki....![загриженост](smileys_novi/17.gif) ama so koj nik na forum....koj li e samo toj/taa ![размислување](smileys_novi/39.gif)
-------------
|
Датум на внесување: 11.Мај.2010 во 15:52
Anarchy напиша:
- Јас и ти сме во оваа соба, само ние двајца и се што е надвор од оваа соба, за нас е небитно. Она што е побитно е дека ние двајца сме заедно, а не со некои други луѓе. Заедно сме затоа што јас сакам да бидам со тебе, и ти сакаш да бидеш со мене. Штом сакаме да бидеме заедно, зошто тогаш би имале несогласувања, расправии? Зборувај со мене, јас сакам само да разговараме...
|
алелуја
-------------
|
Датум на внесување: 14.Мај.2010 во 13:46
eptendosadno1 напиша:
Ондонсно , ти немаш спор со мене туку со бога , јас сум чедо негово , јас сум негова креација пратен да те доведуам до искушенија .... ![](smileys_novi/78.gif) |
не верував дека си смртно озбилен
-------------
|
Датум на внесување: 14.Мај.2010 во 15:30
Komunikacijata e opstenje,opstenjete nikogas nema da bide predmet na bilo kakva analiza od bilo kogo...
Komuniciram so onoj sto mozam i sakam....a jas ve sakam site![големо%20гушкање](smileys_novi/6.gif)
|
Датум на внесување: 10.Јуни.2010 во 18:09
значи ...колку си по голем егоист, толку по голема бариера во комуникациjата...при тоа било коjа.
|
Постирано од: којсумјас
Датум на внесување: 10.Јуни.2010 во 18:18
pagane напиша:
значи ...колку си по голем егоист, толку по голема бариера во комуникациjата...при тоа било коjа.
|
тоа, значи... не е точно... познавам многу егоисти... кои и тоа како имаат добра комуникација... со другите... што би рекле, општат извонредно... при тоа било кое општење...![намигнување](smileys_novi/3.gif)
|
Датум на внесување: 10.Јуни.2010 во 18:19
којсумјас напиша:
pagane напиша:
|
тоа, значи... не е точно... познавам многу егоисти... кои и тоа како имаат добра комуникација... со другите... што би рекле, општат извонредно... при тоа било кое општење...![намигнување](smileys_novi/3.gif)
|
тоа нивното се нарекува монолог!![плазење](smileys_novi/10.gif)
|
Постирано од: којсумјас
Датум на внесување: 10.Јуни.2010 во 18:25
pagane напиша:
|
не е монолог... туку еднонасочно канализирана комуникација...
|
Датум на внесување: 23.Јуни.2010 во 15:56
marco_antony напиша:
ИНАКУ ИМА ЕДНА ВИСТИНСКА ПРИКАЗНА ...
ЕДЕН ВО ИНДИЈА ...
ДУХОВЕН ЛИДЕР ...
СЕДНАЛ ПОД ДРВО ...
И ТАКА СТОЕЛ ДОЛГО ....
И ПОКРАЈ НЕГО ПОСЕДНАЛЕ ...
И ТАКА ...
ПРЕД НИВ РЕКА ...
И СЕ РАЗМИНУВААТ ДВА ЧАМЦИ ...
ЕДНИОТ МУ ВИКА НА ДРУГИОТ
- ЗАМИСЛИ
ЖИЦАТА НА ГИТАРАТА АКО ЈА ПРЕЗАТЕГНИШ ЌЕ ПУНКИ ...
И АКО ЈА ОТПУШТИШ ЌЕ БИДЕ ЛАБАВА ...
И ВО ЕДНИОТ И ВО ДРУГИОТ СЛУЧАЈ НЕМА ДА СВИРИ,
ЖИЦАТА ТРЕБА ДА СЕ ЗАТЕХНИ ТОЧНО КОЛКУ ТРЕБА !!!
КОГА ГО СЛУШНА ОВА ДУХОВНИОТ ЛИДЕР,
СТАНА, СЕ ИЗМИ ОД РЕКАТА ...
И МУ ВИКА НА СЛЕДБЕНИЦИТЕ
- ОД СЕГА НОВА ФИЛОЗОФИЈА ...
АМА СИТЕ СИ ЗАМИНАА ...
ОНАМУ КАДЕ ШТО СИ ВИБРИРААТ НА НИВНАТА СОПСТВЕНА ФРЕКФЕНЦИЈА ...
КАКО И ПОРАНО ..
ТАКА И НИЕ СЕКОЈ СИ ИМАМЕ СОПСТВЕНА ФРЕКФЕНЦИЈА ...
И АКО СЕ СРЕТНИМЕ СО НЕКОЈ КОЈ ЈА ИМА НАШАТА ВИБРАЦИЈА ... ЕТЕ СУПЕР
КАФЕ МУАБЕТ !!!
![](smileys_novi/6.gif) |
|
Постирано од: Renatax
Датум на внесување: 23.Јуни.2010 во 16:53
којсумјас напиша:
pagane напиша:
|
не е монолог... туку еднонасочно канализирана комуникација...
|
Или селектирана комуникација.
------------- Мирно движи се низ галамата и хаосот, секогаш имајќи на ум каков мир постои во тишината.
|
Постирано од: ПодВодно
Датум на внесување: 26.Јуни.2010 во 11:55
„Јас знам што ти дадов. не знам ти што прими.“ - Антонио П.
|
Датум на внесување: 26.Јуни.2010 во 14:08
ПодВодно напиша:
„Јас знам што ти дадов. не знам ти што прими.“ - Антонио П. |
а и не е битно понекогаш.![големо%20гушкање](smileys_novi/6.gif)
|
Постирано од: ekszi88
Датум на внесување: 27.Август.2011 во 20:10
Momenatlno usta ne mozam da otvoram.. a koga sum vo ovie 'bleskavi' momenti opstam preku postiranje nekade na fotografii i muzika... speechless.
|
Датум на внесување: 27.Август.2011 во 20:12
to' se zove slika kaze hiljadu reci...Blazo razbiras
|
Датум на внесување: 27.Август.2011 во 20:14
Преферирам фотографии кај што некои паметни вметнале текст а толку многу се поклопува со мојата емоционална состојба... и тоа моментална
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 30.Август.2011 во 00:54
Тема: Комуникација
Ako voopshto se ostvari toa e uspeh.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 30.Август.2011 во 01:24
Mislam deka prvenstveno komunikacijata so sebesi e najbitna... t.e. tvrda. Posle se e poinaku
|
|