IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Фотографија, камери и видео
  Активни теми Активни теми RSS - Потреба за back-up фото апарат?
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Потреба за back-up фото апарат?

Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
Автор
Порака
ogledalo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 15.Април.2008
Статус: Офлајн
Поени: 151
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ogledalo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Потреба за back-up фото апарат?
    Испратена: 28.Април.2010 во 10:12
Љупчо, немам што да ти понудам, но имам едно прашање.
Стално ми било чудно кога ќе прочитам дека луѓето кои се занимаваат професионално со фотографија имаат потреба од поефтин back-up апарат. Ако откаже 5Д-то или единиците (кои се шансите тоа да се случи?) дали 550Д ќе заврши работа?
Најнејасната работа и всушност тоа што се надевам дека можеш да го објасниш е, зошто повеќето фотографи, кога зборат за back-up, зборат за многу послаби модели од главниот кој го користат? Нормално е дека една од причините се финансиите, но доколку стварно притреба back-up от, дали би значело тоа и загубена работа? (во овој случај, подобро врати се дома)
А доколку истата работа би се завршила и со back-up от (550Д на пример), која е потребата од трипати и повеќе поскапо тело?
Која е всушност функцијата на back-up от?

Изменето од ogledalo - 28.Април.2010 во 10:15
Кон врв
Александар_А Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јануари.2006
Локација: Macedonia
Поени: 1271
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Александар_А Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2010 во 10:27

Огледало, мислам дека треба да си отвориш посебна тема за ова прашање. (ај ќе ја префрлиме во новаголема%20насмевка)

Инаку потребата за back-up апарат од поевтина класа не е пракса кај нас туку насекаде во светот. На сите промоции... производителот односно дистрибутерот за да даде професионална картичка (побрз сервис и замена на апаратот додека е на сервис... и други поволности) ги дава за корисници на професионални тела и да имаат L класа на одреден број објективи.

Back-up апаратот не значи дека ќе се искористи и се носи најмногу за недај Боже. Најчесто е шетан апарат и ништо повеќе.
Кон врв
ogledalo Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор

Регистриран: 15.Април.2008
Поени: 151
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај ogledalo Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2010 во 12:00
Мисалм дека нема потреба од нова тема, но кога е веќе отворена, ајде. А и прашањето ми беше директно до Љупчо.

Одговорот што го даде Александар, пак ништо не ми разјаснува. Сваќам дека back-up е за недај Боже. Повторно ќе прашам, дали може да се заврши работа со него? (бидејќи е од пониска класа, без опциите кои им се потребни на професионалците)
Гледам на сликава си со камера. Дали доколку снимаш со RED и ти откаже, може да се заврши работата и со камера од пониска класа?
Кон врв
Александар_А Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јануари.2006
Поени: 1271
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Александар_А Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2010 во 12:48
Originally posted by ogledalo ogledalo напиша:

Мисалм дека нема потреба од нова тема, но кога е веќе отворена, ајде. А и прашањето ми беше директно до Љупчо.

Одговорот што го даде Александар, пак ништо не ми разјаснува. Сваќам дека back-up е за недај Боже. Повторно ќе прашам, дали може да се заврши работа со него? (бидејќи е од пониска класа, без опциите кои им се потребни на професионалците)
Гледам на сликава си со камера. Дали доколку снимаш со RED и ти откаже, може да се заврши работата и со камера од пониска класа?

Ми се виде интересна темата (прашањето) па затоа отворив нова тема.

Да јас мислам дека може да заврши работа иако е пониска класа. Сепак некои производи од полупрофесионална класа ги имаат сите опции кои професионално затребуваат. Всушност зависи за каква работа е потребно телото, ако е нешто уметничко, не верувам дека би имале проблеми, ако е нешто репортерско кај се потребни 10-15 фотки во секунда, тогаш потешко (ќе се помолиш да фатиш тоа што треба голема%20насмевка).

Истото го мислам и за камерите. Ако снимаш со REDтогаш, ќе го одложиш снимањето голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка се шалам. Зависи што и како се снима. Ако е потребно плитко поле на длабинска острина, тогаш и back-up камерата би требала да е со поголем сензор... т.е. со приближни перформанси. Ако е потребно поради HD сигурно и back-up от е HD...

Од друга страна (да бидеме реални) RED кај, нас и нашиве соседи некогаш се користи, не затоа што е навистина потребно туку затоа што со друго неможе да се начука цената. изненадување Имам гледано making-off од спотови каде имало цели камиони со опрема, (шини, кранови, RED...) а во самиот спот никаде не се има видено истото. Само тоа е веќе друга тема. среќа

Изменето од Александар_А - 28.Април.2010 во 12:52
Кон врв
dimi Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Септември.2005
Поени: 406
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај dimi Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2010 во 13:55
Користам Канон 5Д, а имам 40д како бекап
на терен речиси никогаш не ги носам двата апарати, освен ако не станува збор за сесија која е за важен клиент, која е надвор од Скопје и која трае повеќе денови...

40-ката ја користам како бекап бидејќи тоа е апаратот што го имав пред да ја купам петката, а по исплатливо ми е да го зачувам за ако треба да се ајде некогаш отколку да го продадам.

Кога ќе купам нов апарат, 5Д ќе стане бекап

Да бидам конктерен функцијата на бек-ап апаратот е, да се извадиш од гомна ако случајно паднеш во нив :)
фотографирањето не опфаќа само фотограф и модел, туку и многу логистика (облеки, локации, шминки) и цел тим (стилисти, шминкери, светло мајстор итн итн)

откажувањето на сесија значи поголеми торшоци за нивно повторно ангажирање, а понекогаш и не е возможно да се откаже бидејќи има стриктно дефинирани рокови

затоа ако апаратот откаже ќе мораш да се снајдеш со бекап верзијата, но ќе ги користиш истите објективи, за да добиеш најквалитетни можни резултати во дадените услови

Конкретно дури и да имам два 1Дс мк 3 и една 5-ка, на терен или на пат би ја земал 5-ката бидејќи ќе заштедам на простор и тежина, и бидејќи ќе очекувам од 1Дс да работи како што треба

ако и петката откаже, а некој на сетот има 550д и со него ќе ја завршам работата! нема да го добијам посакуваниот квалитет, посакуваната ергономија, ниту пак сите функции или лесната достапност до нив, но работата ќе биде завршена и клиентот ќе го добие бараниот производ

Кон врв
Zoran K Кликни и види ги опциите
Модератор
Модератор
Лик (аватар)

Регистриран: 17.Април.2006
Поени: 3244
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Zoran K Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2010 во 14:33
Nema pravilo backup kamerata da bide inferiorna vo sporedba so glavnata kamera. Treba dvete da bidat isti ili slichni modeli.

No, kako shto kazha dimi, obichno vo sekojdnevniot zhivot backup kamerata stanuva onaa shto bila koristena dodeka ne se kupila novata. .

-----------

Vo profesionalnata rabota chesto pati ne postoi navistina "beckup" kamera od aspekt kako shto govorime tuka ... fakichki toa e vtora kamera, najchesto ist model kako i prvata, na koja stoi alternativen objektiv. Toa znachi deka vtorava kamera e i prva koga se ima potreba od stakloto shto e montirano na nea. Istata kamera avtomatski stanuva "backup" dokolku neshto se sluchi so prvata.

Vo profesinanata rabota backup-ot ima kvalitet i funkcionalnost isto kako i alatot koj go zamenuva. Lugjeto koi plakjaat za uslugata ne plakjaat za "backup usluga". Zatoa se govori za imanje dve kameri.
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2010 во 18:35
I so 550D mozes da zavrsis seriozna rabota, pogotovo ako imas dobro svetlo i prvoklasni stakla. So dobro svetlo mozes da zavrsis rabota i so G11 ako se najdes u tesno, samo nema smisla za pred klientite намигнување.
Najmalku e bitna kamerata koga stanuva muabet za DSLR, iako sto FF si e FF намигнување
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
Igor-T Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Март.2006
Поени: 622
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Igor-T Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2010 во 19:19
Originally posted by Александар_А Александар_А напиша:

Имам гледано making-off од спотови каде имало цели камиони со опрема, (шини, кранови, RED...) а во самиот спот никаде не се има видено истото. Само тоа е веќе друга тема. среќа

Ace, ako mozhe maalce da doobjasnish "nikade ne se ima videno istoto"?

...

Koga sme kaj ona backup camerata dali da bide ista ili poniska klasa,
mi teknuva na moment koga backup-ot e bil nekolku klasi PODOBAR od
glavanta kamera. голема%20насмевка

Toa vo tekstot na Scott Billups, DP na David Lynch za i okolu snimanjeto
na prviot spot za PlayStation 2, koga Lynch reshil da snimat so Sony PD150
(miniDV, 1/3" camcorder(che) ~$3,900 togash) a za backup vo kjoshot stoela
spremna Sony F900 Cinealta (~$69,900 sega).голема%20насмевка

...

A toa deka nedaj bozhe RED otkazhe,
i dali druga ne-RED camera ke ja zavrshi rabotata,
zavisi shto konkretno se bara da se izvadi so camerata za proektot.

Ako plitok DoF e krucijalen, HD distribucija, ili povisoki frame rates,
ili vazhen e dinamichkiot opseg itn...
togash kamera ako gi nema tie karakteristiki, nemozhe da bide backup.

Ako na rezhiserot/agencijata mu e povazhna prikaznata i
se spremni za kreativni reshenija na lice mesto,
dobra prosumer backup camera mozhe da zavrshi rabota po moe mislenje.

Pozdrav

Igor

Кон врв
LjS Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Ноември.2009
Поени: 78
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LjS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2010 во 20:02
Originally posted by ogledalo ogledalo напиша:

Љупчо, немам што да ти понудам, но имам едно прашање.
Стално ми било чудно кога ќе прочитам дека луѓето кои се занимаваат професионално со фотографија имаат потреба од поефтин back-up апарат. Ако откаже 5Д-то или единиците (кои се шансите тоа да се случи?) дали 550Д ќе заврши работа?
Најнејасната работа и всушност тоа што се надевам дека можеш да го објасниш е, зошто повеќето фотографи, кога зборат за back-up, зборат за многу послаби модели од главниот кој го користат? Нормално е дека една од причините се финансиите, но доколку стварно притреба back-up от, дали би значело тоа и загубена работа? (во овој случај, подобро врати се дома)
А доколку истата работа би се завршила и со back-up от (550Д на пример), која е потребата од трипати и повеќе поскапо тело?
Која е всушност функцијата на back-up от?

Поефтин апарат за back-up се користи само во случај кога не би требало главниот апарат да откаже. Никој не планира 1Д или 5Д да откаже и токму затоа секогаш back-up апаратот е поефтин. Најчесто нема да има потреба од него и секогаш е помал по големина со што е прикладен за шетање наваму-натаму.

Доколку се оди на терен кој е предизвик за било кој фотоапарат (северен пол, тропски шуми со голема влажност, итн.)и се работи за once-in-a-lifetime прилика, тогаш секој сериозен фотограф би земал back-up кој е рамноправен со примарниот апарат.

Инаку, скоро секогаш клиентот најмува фотограф, не фотоапарат. Токму затоа и 550Д ќе заврши и тоа како работа и нема да значи изгубена работа или залудно потрошено време освен ако не се слика спорт и е потребен екстремно брз АФ во кој случај 7Д би бил соодветен back-up.

Според мене, за да се направи добра фотографија најголема улога игра:

1. Фотографот
2. Објективот
3. Фотоапаратот

Добри и квалитетни фотографии можат да се направат и со послаб апарат но фотографиите со подобар апарат секогаш ќе бидат полесно направени и со малку подобар квалитет.

Се надевам ти одговорив на прашањето. Поздрав, Љупчо

Кон врв
GEMINI Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 01.Јануари.2009
Поени: 311
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај GEMINI Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2010 во 21:38
A da ne gledate mnogu filmovi od ekspediciite na Himalaite ili od setanjata niz peasumite ?
http://www.youtube.com Chesma Sharena
Кон врв
gocemk Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 08.Октомври.2008
Поени: 111
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај gocemk Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2010 во 23:01
Неколку пати низ Скопје имам гледано фотографи (најверојатно фоторепортери?) кои што на едното рамо имаат Никон Д3 со 24-70, а на другото најчесто Д300 со 70-200. Најверојатно така повеќе им одговара, со Д3 го покриваат 'midrange' распонот од 24-70мм, а со Д300 (поради DX сензорот) повеќе им одговара да снимаат теле. Мислам дека во овој случај и двете би биле примарни камери, а која ќе се користи зависи од сцената што се фотографира.
Кон врв
LjS Кликни и види ги опциите
Група
Група
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Ноември.2009
Поени: 78
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај LjS Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2010 во 23:40
Originally posted by GEMINI GEMINI напиша:

A da ne gledate mnogu filmovi od ekspediciite na Himalaite ili od setanjata niz peasumite ?

A ako imas nesto da kazes, da si kazes, m ?
Кон врв
Tegla Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 16.Април.2007
Поени: 2213
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Tegla Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 28.Април.2010 во 23:41
Nikogas ne sum se zamaral dali video kamerata kje mi otkaze nasred snimanje. Koga snimav reklama so 5D go viknav Aleksandar so Canon HDV kamerat i stedikemot za pred klientot. Klientot kaza deka kje dojde na snimanje, i toa delegacija od 3 lugje, pa morav da imam vistinska video kamera da glumi ludilo голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка.
@Igor
Nema nikakva logika da snimas film so 4000$ kamera, a za bekap da imas 125.000$ kamera. Se e toa marketinski trik na Sony. Nikoj normalen snimatel ne bi snimal so PD150, a u kjos da ima CineAlta. Koga kje gi fatis dvete vo raka kje znaes za sto se pravi muabet.

Изменето од Tegla - 28.Април.2010 во 23:49
That is called grain. It is supposed to be there.
Кон врв
Igor-T Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 19.Март.2006
Поени: 622
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Igor-T Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 29.Април.2010 во 00:31
Originally posted by Tegla Tegla напиша:

Koga snimav reklama so 5D go viknav Aleksandar so Canon HDV kamerat i stedikemot za pred klientot. Klientot kaza deka kje dojde na snimanje, i toa delegacija od 3 lugje, pa morav da imam vistinska video kamera da glumi ludilo голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка.

Ke se ubijam... голема%20насмевка

Neli mozheshe da im kazhesh:
"Zar ne znaete deka poslednata epizoda od svetski
popularnata serija Dr.House e celata snimana na 5D MkII ?"

Originally posted by Tegla Tegla напиша:

@Igor
Nikoj normalen snimatel ne bi snimal so PD150, a u kjos da ima CineAlta.

Kako mozhe/smee da bide NORMALEN koga snima za Lynch? голема%20насмевка
Lynch insistiraral na PD150.
Taka vika prikaznata...среќа

Pozdrav

Igor

Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  12>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,469 секунди.