|
Фрлањето на КРСТОТ... |
Внеси реплика | страница 12> |
Автор | |
aladin
Сениор Регистриран: 30.Октомври.2006 Статус: Офлајн Поени: 2043 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 21.Јануари.2010 во 09:52 |
kako i sto rekov posle ,ocenite i komentarite, za pravoslavnite obicai i tradicija za badnik ,odnovo ,,dobronamernite ,i cistite komentatori vo mediumite pokrenuvaaat kampanja---za ,,pogresnoto razbiranje na praznikot,i motiviranosta,,vodici.........
sega samo obinuvanjata se poinakvi,se cestvuva poradi,toa sto ucesnicite i sponzorite---pravat profit........
-
uzivajte vo tekstot od dnevnik:
Богатото наградување на тој што ќе го фати крстот на Водици и' дава многу приземна димензија на религијата и на верата, бидејќи материјалното го става над духовното, оценуваат социолозите Сребрен крст тежок еден килограм, вреден 2.000 евра, лаптоп, дивиди-сараунд, златник, клима-уред, телевизор и фрижидер, се само дел од подароците што ги добија оние што на Водици ја имаа среќата да го фатат светиот крст. Изменето од aladin - 21.Јануари.2010 во 09:56 |
|
deshad
Сениор Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ова со фрлањето на крстот е чист паганизам и под итно треба да се искорени од христијанството ( православието).
|
|
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
А фрлањето камења врз камењ во мина и клањањето (бакнувањето, додирнувањето, ...) кон каба каменот, не е ли нечист паганизам?
Колку ние нам луѓето лесно прлавштината да ја видиме кај другите, а кајсебе воопшто не! |
|
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
|
deshad
Сениор Регистриран: 13.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 1350 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не е! А знаеш зошто?Затоа што тоа е една симболика со која го каменуваме ѓаволот (злото) за да биде понастрана од нас, и ја оживуваме традицијата на Ибрахим а.с. кој на истите тие три места во Мина му се појавил шејтанот и Ибрахим а.с. го каменувал. Не е исто! Затоа што ние тие камчиња не ги земаме дома за да ни носат среќа и здравје, за тие фрлени камчиња кралот не ни дава телевизори и други вредни награди Каменот го бакнуваме затоа што и Мухаммед а.с. го бакнал, но секако не го обожаваме нити правиме култ од него, за разлика од вашиот крст и уште еден куп други иконопоклонства и паганизми кои сте ги удомаќиниле. |
|
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Богојавление - Атонијада - Света Гора 2009Фрлање на светиот Крст на Света гора и литија со иконата “Аксион ести“Θεοφάνεια ΑΘΩΝΙΑΔΑ 2009има безброј клипови од целиот свет... |
|
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
|
spiros
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
дешаде, Св.Авраам ( БОГ да го благослови него и неговото потомсво) никогаш не фрлал камења по шејтанот (изворот на егото) - кој е и противникот на СОВРШЕНАТА ВОЛЈА БОЖЈА (Христос) - туку го победи внатрешно ! Притоа треба да се примети дека случката околу жртвувањето на првороденото чедо од прво и единсвенољубената жена на Св. Авраам (Ибрахим) е најава за СОВРШЕНАТА ЖРТВА од страна на БОГА ! Поради Тој БОГ Св. Авраам (Ибрахим) го напушти дури и својот татко и својата поранешна традиција која беше залутала во идолопоклонсво и каменопоклонсво! За мене лично симболиката на жртвениот камен Авраамов е убава, а симболиката на Крстот Христов уште поубава, иако – преку Милоста БОЖЈА – ритуалноста на истите веќе повеќе децении не ја практицирам, нити пак мие оддалеку толку важна како внатрешноста на која таа всушност упатува. Се надевам дека набрзо одозгора ќе се родат души (Bистински вернички) кои критично – а пред сè самокритично – ќе ја сватат суштината на ритуалите и во Светол Дух ќе ја видат Вистината! АМИН Изменето од spiros - 25.Јануари.2010 во 18:16 |
|
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
|
spiros
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Само околу два часа после што вчера го пишав погорниот пост, мојот син го извади крстот што му беше на гуша - а го има од летоска во крушево - и му го даде за благослов на еден многу близок човек, кој денеска имаше една голема операција!
Јас за малку што не се излетав и не почнав да објаснувам ..., кога одеднаш ми стана јасно дека се наоѓам во христијанска клиника и дека сме опкружени со стручњаци и медицински алати кои скоро сите имаат (во некоја форма) еден крст насебе. Во таа клиника доаѓаат луѓе од најразлични култури да ја учат медицината - изградена врз БОЖЈАТА Љубов - и да се лечат. БОГУ Фала и Слава што Тој ме воздржа, за да не си го нападнам детето со дешадови логики ! п.с. На вчерашен ден, Тоше имаше роденден. Изменето од spiros - 26.Јануари.2010 во 23:37 |
|
|
vlad0
Сениор Титула нема поради неплатени сметки Регистриран: 18.Ноември.2009 Локација: Македонија Статус: Офлајн Поени: 2263 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ova so frlanjevo na krstot nekako barem ovde vo ohrid izgleda kako da e izmama zosto toj so go fati povekje godini mu e vnuk na vladikata
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Светата православна црква е децидна по ова прашање. Брегалничката епархија се води според каноните и преданијата поврзана со традицијата за овој обичај стар повеќе од 2.000 години. Изменето од Messenger - 17.Јануари.2015 во 08:45 |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
outlook123
Сениор Maya Регистриран: 16.Октомври.2014 Статус: Офлајн Поени: 1633 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
e dobro de, nema da skokam!
ama ne Isus, tuku onie koi skokaat.. a i onie koi go frlaat.. bi gi prashala: - shto simbolizira krstot?! kuj znae shto kje dobijam za odgovor?! Изменето од outlook123 - 17.Јануари.2015 во 09:27 |
|
едно е - не се две
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Бог да чува! |
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Орка
Сениор Регистриран: 30.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 44580 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Жално е кога гледам оние кои ги имаат
сите информации и борбата само со постарите за да излеземе од паганството,истото го дигаат на повисоко ниво. |
|
zabegan
Модератор Другарот на Мона Лиза Регистриран: 06.Април.2007 Статус: Офлајн Поени: 9774 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ако има соборено рекорд во фаќање на крстот, тогаш може и за претседател да го ставиме инаку... очигледно не е канонски жена да учествува во овој настан, ама канонски е да се тепаат ко стоки сите по крстот, како што се тепаат ко стоки на секое друго неадекватно место... не знам дали беше минатата година, ама се сеќавам дека баш на една девојка и го грабнаа од раце крстот |
|
размисли пред да напишеш глупост
|
|
evangeline
Модератор Регистриран: 22.Август.2011 Локација: Naxos Статус: Офлајн Поени: 6758 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Не знам зошто се чудиш.. Ова е само уште еден доказ дека има многу примитивни "племиња" во земјава. Како симнати од планина, пуштени од синџири.. Некогаш жалам што сум македонка кога ќе видам вакви специјалки. Требаше да ги остави во вода уште барем пола час и на крај да си замине без да го фрли крстот! Какво непочитување, збеснувам кога ќе видам вакви работи
|
|
Внимавај кому му веруваш.
И ѓаволот еднаш беше ангел. Being RICH is not about how much you have, BUT about how much you GIVE |
|
Внеси реплика | страница 12> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |