IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > Стил на живот > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - Противречности во Куранот
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

Противречности во Куранот

Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
Автор
Порака
Templarius Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Февруари.2008
Локација: Macedonia
Статус: Офлајн
Поени: 2754
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Тема: Противречности во Куранот
    Испратена: 20.Декември.2009 во 00:37

Ovaa tema ja otvaram za protivrecnosti vo k*ranot i ne koristam nikakov princip samo se prashuvam :

KOJ BIL PRVIOT MUSLIMAN ?????????

6-14. Reci: "Zar da za za?titnika uzmem nekog drugog osim Allaha, stvoritelja nebesa i Zemlje? On hrani, a Njega niko ne hrani!” Reci: "Meni je nare?eno da budem prvi me?u onima koji se pokoravaju"- i: "Nikako ne budi od onih koji mu druge ravnim smatraju!”

Spored ovaa Muhamed,dali?

7-143. I kad Nam Musa do?e u odre?eno vrijeme, i kada mu Gospodar njegov progovori, on re?e: "Gospodaru moj, uka?i mi se da Te vidim!" - "Ne mo?e? Me vidjeti" - re?e - "ali pogledaj u ono brdo, pa ako ono ostane na svom mjestu, vidje?e? Me!" I kad se Gospodar njegov onome brdu otkri, On ga sa zemljom sravni, a Musa se onesvije??en strovali. ?im se osvijesti, re?e: "Hvaljen neka si! Kajem Ti se, ja sam vjernik prvi!"

Mojsej mozebi spored ovaa, dali ????

26-49. "Da povjerujete njemu prije dopu?tenja moga!" - viknu faraon. - "On je va? u?itelj, on vas je ?arobnja?tvu nau?io - a vi ?ete zapamtiti; poodsijeca?u vam ruke i noge va?e unakrst i sve ?u vas porazapinjati!"

26-50. "Ni?ta stra?no!" - reko?e oni - "mi ?emo se Gospodaru svome vratiti.

26-51. Mi se nadamo da ?e nam Gospodar na? grijehe na?e oprostiti zato ?to smo prvi vjernici."

Nekoi Egipcani spored ovaa, dali?????

2-37. I Adem primi neke rije?i od Gospodara svoga, pa mu On oprosti; On, doista, prima pokajanje, On je milostiv

Ili Adam

Ne mi e jasno kako po edno volu znacajno prasanje edna sovrshena kniga moze da ima tolku nelogicnosti i protivrecnosti ??????

Se nadevam deka ce se najde nekoj da odgovori ....

Изменето од Messenger - 22.Декември.2009 во 22:42
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Majkl Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 20.Јуни.2008
Поени: 3019
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Majkl Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Декември.2009 во 18:30
Темава е нешто како „мило за драго„ за темата Противречности во Библијата или...?
Кон врв
el_kevser Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 12.Ноември.2009
Поени: 832
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Декември.2009 во 18:31
pozdrav do tebe
ke go citiram prvo k*ranskiot citat an nisa 82 kade veli

A ZOSTO TIE NE RAZMISLUVAAT ZA k*rANOT ? DA E TOJ OD NEKOJ DRUG A NE OD ALLAH, SIGURNO BI NASLE MNOGU PRTIVRECNOSTI''
negovata literaturna vrednost zamaeniot stil kazuvanjata na tainstveniot svet raznite seopfatni nauku cistotata od prootivrecnosti i osporuvanjata, ne moze d bide nisto drugo tuku objava na onoj na cie znaenje nemoze da mu se provelece nitu eden atom na zemjata i neboto

ko spomna citatot 6.14 el -en nam
ke go citiram na mekedonski da ni bide pojasen

KAZI ; ZASTITINIK LI OSVEN ALLAH DA ZEMAM . KOJ E TVORITEL NA NEBESATA I NA ZEMJATA, KOJ HRANI A NE SE HRANI? KAZI NAREDENO MIE DA BIDAM PRV VO PosLUSNOSTA(POKORUVANJE) 'I NIKAKO NEMOJ DA BIDES MEGU MNOGUBOSCITE!
znaci naredeno mue da bidi prv megu onie koi se pokoruvaat t.e umetot narod muslimanskiot umet.

go spomna citatot 7. 143 el-araf
kade velii'

I BIDEIKI MUSA DOJDE VO CASOT NAS OPREDELEN , VO KOJ GOSPODAROT ZBORUVASE SO NEGO;RECE, O GOSPODARE MOJ POKAZIMI SE DA TE VIDAM !RECE
NIKOGAS NEMA DA ME VIDIS! NO POGLEDNI GO RIDOT, AKO OSTANE TUKAKADE STOE KE ME VIDIS , I BIDEIKI GOSPODAROT NEGOV MU SE PREDOCI NA RIDOT I ON GO ZDROBI RIDOTA MUSA SE ONESVESTI, I STOM DODJE PI SVEST RECE;SLAVEN BIDI POKAJUVANJETO TEBE GO UPATUVAM I JAS SUM PRV MEGU VERNICITE!

ovde stanuva zbor deka musa e prv megu vernicite izrealcani,i pred nego imalo vernici ali musa kazuva deka toje prv koj poveruva deka nikoj od negovite stvorenija nema da go vidat boga do kijametskiot den.

spomna citat 26 49 es -suara

faraonot rece; ke mu poveruvate li pred da vi dozvolam ? kako koga toje vas uscitel koj navistina ve pouci so vosebnistvo? pa ke uznaete! sigurno e deka ke vi gi isecam i racete vasi i nozete vasi na krstno i site sigurno ke ve raspnam ! rekoa nema nikakva steta . da nie sekako se vrakame kon gospodarot nas!
da nie tezneeme gospodarot nas da ni gi prosti grevovite nasi ; da nie sme prvi vernici.

faraonot tuka gi zaplasuva   volesbnicite deka ke im gi isece racete nivni i deka ke gi raspne ako mu poveruvaat na musa no tie velat,
nie sme prvi vernici koj tezneeme kon gospodarot da ni gi prosti grevovite ,, tie se prvite volsebnici na faraonot kade veli vo istata sura 26-46
i togas volsebnicite se flija na zemja poklonuvajkise.

mi spomna citat 2-37el bekara
kade veli

I ADEM TOGAS GI USVOI NEKOI ZBOROVI OD GOSPODAROT SVOJ I ON MU GO PRIMI POKAJUVANJETO, ON NAVISTINA E PROSTUVAC I SOMILOSEN!

bog mu go oprostuva i mu go prima pokojuvanjeto
bog go prima pokajuvanjetood onoj koj se pokajuva ova e sostavnen del od negovata milost prema svoite robovi.on navistina e prostuvac i somilosen.

i kade gledas ti deka ima tolku nelogicnosti i protivrecnosti

Изменето од el_kevser - 20.Декември.2009 во 18:35
kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
Кон врв
Rita.MD Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 25.Јули.2009
Поени: 719
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Декември.2009 во 18:54
Од што е создаден човекот?

1. згрутчена крв (96:2)
2. глина (15:26)
3. прав (3:59)
4. од ништо (19:67 Yusuf Ali и 52:35)
5. сперма (16:4)

????? Кое ќе да е?

Алаховите заповеди се менуваат или не?

1: Не (6:34, 6:115)
2. Да (2:106, 16:101)

Пиењето на вино е лошо?

1. Да (5:90)
2. Не (47:15, 83:22-25)

A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Декември.2009 во 19:06

Ibn-Abbas, Mudžahid i Katade kažu: Pod pojmom "salsal" misli se na suhu zemlju i sasvim je očito da je to istovjetno riječima Uzvišenog:
"On je čovjeka od sasušene ilovače, kao što je grnčarija, stvorio, a džina od plamena vatre." Od Ibn-Abbasa, Mudžahida i Ed-Dahhaka prenosi se: "Blato ustajalo, to je blato koje zaudara." Govor Uzvišenog: "A još prije stvorili smo džine", tj. prije čovjeka, "od vatre užarene". Od Ibn-Abbasa prenosi se da je Allah džine od plamena vatre stvorio. U sahih hadisu navodi se: (696) "Meleki su od svjetlosti stvoreni, džini od plamena vatre, a Adem je stvoren onako kako vam je to opisano

citaj gi podobro k*ranskite aeti i ke ti stanat jasni
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Декември.2009 во 19:27
Хахахаа не ни очекував одговор.
A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Декември.2009 во 19:28
ti od sto si sozdadena od sperma ili od glina

adam od sperma e sodaden ili od glina suva zemja

Изменето од el_kevser - 20.Декември.2009 во 19:29
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Декември.2009 во 19:41
Originally posted by el_kevser el_kevser напиша:

ti od sto si sozdadena od sperma ili od glina

adam od sperma e sodaden ili od glina suva zemja

Ти кажи ми? Кое од тие 5-6 е? Нели к*ранот е од алах? Зарем он не знае од што ве создал?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Декември.2009 во 19:49
te prasav od govorii
kako prvo prasaj podetalnoo   za sto te interesiraa i dzabe ke bide da ti odgovaram ke mi treba mnogu trud za da ti odgovarm koga voopsto nitu ke svatis

Изменето од el_kevser - 20.Декември.2009 во 19:49
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Декември.2009 во 19:53
Originally posted by Rita.MD Rita.MD напиша:

Од што е создаден човекот?

1. згрутчена крв (96:2)
2. глина (15:26)
3. прав (3:59)
4. од ништо (19:67 Yusuf Ali и 52:35)
5. сперма (16:4)

????? Кое ќе да е?

Алаховите заповеди се менуваат или не?

1: Не (6:34, 6:115)
2. Да (2:106, 16:101)

Пиењето на вино е лошо?

1. Да (5:90)
2. Не (47:15, 83:22-25)

Кој е точен одговор; под 1, 2, 3, 4, 5, или пак има некој друг одговор под 6? А?

И за другиве две? Не/ДА? Да/Не?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај el_kevser Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Декември.2009 во 20:27
citaj pogore vo vrska so stoe sodaden covekot

Ibn-Abbas, Mudžahid i Katade kažu: Pod pojmom "salsal" misli se na suhu zemlju i sasvim je očito da je to istovjetno riječima Uzvišenog:
"On je čovjeka od sasušene ilovače, kao što je grnčarija, stvorio, a džina od plamena vatre." Od Ibn-Abbasa, Mudžahida i Ed-Dahhaka prenosi se: "Blato ustajalo, to je blato koje zaudara." Govor Uzvišenog: "A još prije stvorili smo džine", tj. prije čovjeka, "od vatre užarene". Od Ibn-Abbasa prenosi se da je Allah džine od plamena vatre stvorio. U sahih hadisu navodi se: (696) "Meleki su od svjetlosti stvoreni, džini od plamena vatre, a Adem je stvoren onako kako vam je to opisano

Zar ne dođe čovjeku jedan dio vremena u kojem nije bio spomena vrijedan /1/ Mi čovjeka od smjese sjemena stvaramo da bismo ga na kušnju stavili i činimo da on čuje i vidi; /2/ Mi mu na pravi put ukazujemo, a njegovo je da li će zahvalan ili nezahvalan biti; /3/

Muslim u svom Sahihu bilježi hadis od Ibn Abbasa da je Poslanik, s.a.v.s., (559) učio na sabah namazu petkom "Elif-lam-mim, tenzil", sura Es-Sedžda i "Hel eta alelinsani". Allah, dž.š., govori o čovjeku da ga je stvorio nakon što nije bio vrijedan spomena. Allah, dž.š.,. veli:
"Zar je to davno bilo kad čovjek nije bio spomena vrijedan." Zatim to Allah, dž.š., objašnjava pa kaže:
"Mi čovjeka od smjese sjemena stvaramo" "da bismo ga na kušnju stavili" "i činimo da on čuje i vidi." Dali smo mu sluh i vid koji mu pomažu da Allahu, dž.š., bude pokoran ili nepokoran.
"Mi mu na pravi put ukazujemo." Mi smo mu ga pojasnili i pokazali kako se navodi i u ajeti-kerimu:
"I dobro i zlo mu objasnili(90:10). Pokazali smo mu put dobra i ukazali mu na put zla. Jedno od predanja Džabira ibn Abdullaha, r.a., jeste ovo, u kome veli: Muhammed je, a.s., rekao: (560) "Svako dijete se rodi u islamu sve dok njegov jezik ne izrazi svoju zahvalnost Allahu, dž.š., ili neposlušnost."
Imam Ahmed bilježi hadis od Ebu-Hurejre, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., kazao: (561) "Ko god iziđe iz kuće imat će na vratima dva bajraka: bajrak u ruci meleka i bajrak u ruci šejtana. Kada iziđe radi nečega što Allah, dž.š., voli, slijedi ga melek sve dok se ne vrati kući. A ako, pak, iziđe iz kuće radi nečega što Allah, dž.š., mrzi, slijedit će ga šejtan sa svojim bajrakom. Bit će pod šejtanskim bajrakom sve dok se ne vrati kući
"A On vas postepeno stvara?!" On vas je stvorio u periodima, počev od sperme, ugruška usirene krvi i fetusa

stvaranja na covekot vo fazi

http://www.youtube.com/watch?v=e2YbiCWbEm0
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Rita.MD Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 20.Декември.2009 во 20:46

И се е точно а? Во која заблуда живееш човеку...Ако едно е точно, не може и другото да е. А баш ме интерсира од чија сперма е створен Адам или во чија утроба се развивал по тие етапи?

И кои се тоа "Mi"? Зашто зборува во множина?
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Декември.2009 во 10:41

pozdrav do tebe
ke go citiram prvo k*ranskiot citat an nisa 82 kade veli

A ZOSTO TIE NE RAZMISLUVAAT ZA k*rANOT ? DA E TOJ OD NEKOJ DRUG A NE OD ALLAH, SIGURNO BI NASLE MNOGU PRTIVRECNOSTI''
negovata literaturna vrednost zamaeniot stil kazuvanjata na tainstveniot svet raznite seopfatni nauku cistotata od prootivrecnosti i osporuvanjata, ne moze d bide nisto drugo tuku objava na onoj na cie znaenje nemoze da mu se provelece nitu eden atom na zemjata i neboto

ko spomna citatot 6.14 el -en nam
ke go citiram na mekedonski da ni bide pojasen

KAZI ; ZASTITINIK LI OSVEN ALLAH DA ZEMAM . KOJ E TVORITEL NA NEBESATA I NA ZEMJATA, KOJ HRANI A NE SE HRANI? KAZI NAREDENO MIE DA BIDAM PRV VO PosLUSNOSTA(POKORUVANJE) 'I NIKAKO NEMOJ DA BIDES MEGU MNOGUBOSCITE!
znaci naredeno mue da bidi prv megu onie koi se pokoruvaat t.e umetot narod muslimanskiot umet.

go spomna citatot 7. 143 el-araf
kade velii'

I BIDEIKI MUSA DOJDE VO CASOT NAS OPREDELEN , VO KOJ GOSPODAROT ZBORUVASE SO NEGO;RECE, O GOSPODARE MOJ POKAZIMI SE DA TE VIDAM !RECE
NIKOGAS NEMA DA ME VIDIS! NO POGLEDNI GO RIDOT, AKO OSTANE TUKAKADE STOE KE ME VIDIS , I BIDEIKI GOSPODAROT NEGOV MU SE PREDOCI NA RIDOT I ON GO ZDROBI RIDOTA MUSA SE ONESVESTI, I STOM DODJE PI SVEST RECE;SLAVEN BIDI POKAJUVANJETO TEBE GO UPATUVAM I JAS SUM PRV MEGU VERNICITE!

ovde stanuva zbor deka musa e prv megu vernicite izrealcani,i pred nego imalo vernici ali musa kazuva deka toje prv koj poveruva deka nikoj od negovite stvorenija nema da go vidat boga do kijametskiot den.

spomna citat 26 49 es -suara

faraonot rece; ke mu poveruvate li pred da vi dozvolam ? kako koga toje vas uscitel koj navistina ve pouci so vosebnistvo? pa ke uznaete! sigurno e deka ke vi gi isecam i racete vasi i nozete vasi na krstno i site sigurno ke ve raspnam ! rekoa nema nikakva steta . da nie sekako se vrakame kon gospodarot nas!
da nie tezneeme gospodarot nas da ni gi prosti grevovite nasi ; da nie sme prvi vernici.

faraonot tuka gi zaplasuva   volesbnicite deka ke im gi isece racete nivni i deka ke gi raspne ako mu poveruvaat na musa no tie velat,
nie sme prvi vernici koj tezneeme kon gospodarot da ni gi prosti grevovite ,, tie se prvite volsebnici na faraonot kade veli vo istata sura 26-46
i togas volsebnicite se flija na zemja poklonuvajkise.

mi spomna citat 2-37el bekara
kade veli

I ADEM TOGAS GI USVOI NEKOI ZBOROVI OD GOSPODAROT SVOJ I ON MU GO PRIMI POKAJUVANJETO, ON NAVISTINA E PROSTUVAC I SOMILOSEN!

bog mu go oprostuva i mu go prima pokojuvanjeto
bog go prima pokajuvanjetood onoj koj se pokajuva ova e sostavnen del od negovata milost prema svoite robovi.on navistina e prostuvac i somilosen.

i kade gledas ti deka ima tolku nelogicnosti i protivrecnosti

Vo red ubavi objasnuvanja...Blagodaram...
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Templarius Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 21.Декември.2009 во 10:47

Mi čovjeka od smjese sjemena stvaramo da bismo ga na kušnju stavili i činimo da on čuje i vidi; /2/ Mi mu na pravi put ukazujemo, a njegovo je da li će zahvalan ili nezahvalan biti; /3/

"Zar je to davno bilo kad čovjek nije bio spomena vrijedan." Zatim to Allah, dž.š., objašnjava pa kaže:
"Mi čovjeka od smjese sjemena stvaramo" "da bismo ga na kušnju stavili" "i činimo da on čuje i vidi." Dali smo mu sluh i vid koji mu pomažu da Allahu, dž.š., bude pokoran ili nepokoran.
"Mi mu na pravi put ukazujemo." Mi smo mu ga pojasnili i pokazali kako se navodi i u ajeti-kerimu:
"I dobro i zlo mu objasnili(90:10). Pokazali smo mu put dobra i ukazali mu na put zla. stvaranja na covekot vo fazi

Ne mi e jasno zashto koga Allah se obraca veli NIE (Mi), zarem Allah ne e eden ???? Koja e toa mnozina, koi se tie ???? Nekako ovaa ne mi e jasno ???

Изменето од Templarius - 21.Декември.2009 во 10:49
Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  123 4>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,219 секунди.