Противречности во Куранот
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: Право на личен избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=21235
Датум на принтање: 25.Ноември.2024 во 23:24 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Противречности во Куранот
Постирано од: Templarius
Наслов: Противречности во Куранот
Датум на внесување: 20.Декември.2009 во 00:37
Ovaa tema ja otvaram za protivrecnosti vo k*ranot i ne koristam nikakov princip samo se prashuvam :
KOJ BIL PRVIOT MUSLIMAN ?????????
6-14. Reci: "Zar da za za?titnika uzmem nekog drugog osim Allaha, stvoritelja nebesa i Zemlje? On hrani, a Njega niko ne hrani!” Reci: "Meni je nare?eno da budem prvi me?u onima koji se pokoravaju"- i: "Nikako ne budi od onih koji mu druge ravnim smatraju!”
Spored ovaa Muhamed,dali?
7-143. I kad Nam Musa do?e u odre?eno vrijeme, i kada mu Gospodar njegov progovori, on re?e: "Gospodaru moj, uka?i mi se da Te vidim!" - "Ne mo?e? Me vidjeti" - re?e - "ali pogledaj u ono brdo, pa ako ono ostane na svom mjestu, vidje?e? Me!" I kad se Gospodar njegov onome brdu otkri, On ga sa zemljom sravni, a Musa se onesvije??en strovali. ?im se osvijesti, re?e: "Hvaljen neka si! Kajem Ti se, ja sam vjernik prvi!"
Mojsej mozebi spored ovaa, dali ????
26-49. "Da povjerujete njemu prije dopu?tenja moga!" - viknu faraon. - "On je va? u?itelj, on vas je ?arobnja?tvu nau?io - a vi ?ete zapamtiti; poodsijeca?u vam ruke i noge va?e unakrst i sve ?u vas porazapinjati!"
26-50. "Ni?ta stra?no!" - reko?e oni - "mi ?emo se Gospodaru svome vratiti.
26-51. Mi se nadamo da ?e nam Gospodar na? grijehe na?e oprostiti zato ?to smo prvi vjernici."
Nekoi Egipcani spored ovaa, dali?????
2-37. I Adem primi neke rije?i od Gospodara svoga, pa mu On oprosti; On, doista, prima pokajanje, On je milostiv
Ili Adam
Ne mi e jasno kako po edno volu znacajno prasanje edna sovrshena kniga moze da ima tolku nelogicnosti i protivrecnosti ??????
Se nadevam deka ce se najde nekoj da odgovori ....
------------- Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Коментари:
Постирано од: Majkl
Датум на внесување: 20.Декември.2009 во 18:30
Темава е нешто како „мило за драго„ за темата Противречности во Библијата или...?
|
Постирано од: el_kevser
Датум на внесување: 20.Декември.2009 во 18:31
pozdrav do tebe
ke go citiram prvo k*ranskiot citat an nisa 82 kade veli
A ZOSTO TIE NE RAZMISLUVAAT ZA k*rANOT ? DA E TOJ OD NEKOJ DRUG A NE OD ALLAH, SIGURNO BI NASLE MNOGU PRTIVRECNOSTI''
negovata literaturna vrednost zamaeniot stil kazuvanjata na tainstveniot svet raznite seopfatni nauku cistotata od prootivrecnosti i osporuvanjata, ne moze d bide nisto drugo tuku objava na onoj na cie znaenje nemoze da mu se provelece nitu eden atom na zemjata i neboto
ko spomna citatot 6.14 el -en nam
ke go citiram na mekedonski da ni bide pojasen
KAZI ; ZASTITINIK LI OSVEN ALLAH DA ZEMAM . KOJ E TVORITEL NA NEBESATA I NA ZEMJATA, KOJ HRANI A NE SE HRANI? KAZI NAREDENO MIE DA BIDAM PRV VO PosLUSNOSTA(POKORUVANJE) 'I NIKAKO NEMOJ DA BIDES MEGU MNOGUBOSCITE!
znaci naredeno mue da bidi prv megu onie koi se pokoruvaat t.e umetot narod muslimanskiot umet.
go spomna citatot 7. 143 el-araf
kade velii'
I BIDEIKI MUSA DOJDE VO CASOT NAS OPREDELEN , VO KOJ GOSPODAROT ZBORUVASE SO NEGO;RECE, O GOSPODARE MOJ POKAZIMI SE DA TE VIDAM !RECE
NIKOGAS NEMA DA ME VIDIS! NO POGLEDNI GO RIDOT, AKO OSTANE TUKAKADE STOE KE ME VIDIS , I BIDEIKI GOSPODAROT NEGOV MU SE PREDOCI NA RIDOT I ON GO ZDROBI RIDOTA MUSA SE ONESVESTI, I STOM DODJE PI SVEST RECE;SLAVEN BIDI POKAJUVANJETO TEBE GO UPATUVAM I JAS SUM PRV MEGU VERNICITE!
ovde stanuva zbor deka musa e prv megu vernicite izrealcani,i pred nego imalo vernici ali musa kazuva deka toje prv koj poveruva deka nikoj od negovite stvorenija nema da go vidat boga do kijametskiot den.
spomna citat 26 49 es -suara
faraonot rece; ke mu poveruvate li pred da vi dozvolam ? kako koga toje vas uscitel koj navistina ve pouci so vosebnistvo? pa ke uznaete! sigurno e deka ke vi gi isecam i racete vasi i nozete vasi na krstno i site sigurno ke ve raspnam ! rekoa nema nikakva steta . da nie sekako se vrakame kon gospodarot nas!
da nie tezneeme gospodarot nas da ni gi prosti grevovite nasi ; da nie sme prvi vernici.
faraonot tuka gi zaplasuva volesbnicite deka ke im gi isece racete nivni i deka ke gi raspne ako mu poveruvaat na musa no tie velat,
nie sme prvi vernici koj tezneeme kon gospodarot da ni gi prosti grevovite ,, tie se prvite volsebnici na faraonot kade veli vo istata sura 26-46
i togas volsebnicite se flija na zemja poklonuvajkise.
mi spomna citat 2-37el bekara
kade veli
I ADEM TOGAS GI USVOI NEKOI ZBOROVI OD GOSPODAROT SVOJ I ON MU GO PRIMI POKAJUVANJETO, ON NAVISTINA E PROSTUVAC I SOMILOSEN!
bog mu go oprostuva i mu go prima pokojuvanjeto
bog go prima pokajuvanjetood onoj koj se pokajuva ova e sostavnen del od negovata milost prema svoite robovi.on navistina e prostuvac i somilosen.
i kade gledas ti deka ima tolku nelogicnosti i protivrecnosti
------------- kazuvajte ja vistinata kolku i da im e gorcliva na lugeto
|
Постирано од: Rita.MD
Датум на внесување: 20.Декември.2009 во 18:54
Од што е создаден човекот?
1. згрутчена крв (96:2)
2. глина (15:26)
3. прав (3:59)
4. од ништо (19:67 Yusuf Ali и 52:35)
5. сперма (16:4)
????? Кое ќе да е?
Алаховите заповеди се менуваат или не?
1: Не (6:34, 6:115)
2. Да (2:106, 16:101)
Пиењето на вино е лошо?
1. Да (5:90)
2. Не (47:15, 83:22-25)
------------- A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
|
Датум на внесување: 20.Декември.2009 во 19:06
Ibn-Abbas, Mudžahid i Katade kažu: Pod pojmom "salsal" misli se na suhu zemlju i sasvim je očito da je to istovjetno riječima Uzvišenog:
"On je čovjeka od sasušene ilovače, kao što je grnčarija, stvorio, a džina od plamena vatre." Od Ibn-Abbasa, Mudžahida i Ed-Dahhaka prenosi se: "Blato ustajalo, to je blato koje zaudara." Govor Uzvišenog: "A još prije stvorili smo džine", tj. prije čovjeka, "od vatre užarene". Od Ibn-Abbasa prenosi se da je Allah džine od plamena vatre stvorio. U sahih hadisu navodi se: (696) "Meleki su od svjetlosti stvoreni, džini od plamena vatre, a Adem je stvoren onako kako vam je to opisano
citaj gi podobro k*ranskite aeti i ke ti stanat jasni
|
Датум на внесување: 20.Декември.2009 во 19:27
Хахахаа не ни очекував одговор.
------------- A religion that gives nothing, costs nothing, and suffers nothing, is worth nothing. - M. Luther
|
Датум на внесување: 20.Декември.2009 во 19:28
ti od sto si sozdadena od sperma ili od glina
adam od sperma e sodaden ili od glina suva zemja
|
Датум на внесување: 20.Декември.2009 во 19:41
el_kevser напиша:
ti od sto si sozdadena od sperma ili od glina
adam od sperma e sodaden ili od glina suva zemja |
Ти кажи ми? Кое од тие 5-6 е? Нели к*ранот е од алах? Зарем он не знае од што ве создал?
|
Датум на внесување: 20.Декември.2009 во 19:49
te prasav od govorii
kako prvo prasaj podetalnoo za sto te interesiraa i dzabe ke bide da ti odgovaram ke mi treba mnogu trud za da ti odgovarm koga voopsto nitu ke svatis
|
Датум на внесување: 20.Декември.2009 во 19:53
Rita.MD напиша:
Од што е создаден човекот?
1. згрутчена крв (96:2)
2. глина (15:26)
3. прав (3:59)
4. од ништо (19:67 Yusuf Ali и 52:35)
5. сперма (16:4)
????? Кое ќе да е?
Алаховите заповеди се менуваат или не?
1: Не (6:34, 6:115)
2. Да (2:106, 16:101)
Пиењето на вино е лошо?
1. Да (5:90)
2. Не (47:15, 83:22-25)
|
Кој е точен одговор; под 1, 2, 3, 4, 5, или пак има некој друг одговор под 6? А?
И за другиве две? Не/ДА? Да/Не?
|
Датум на внесување: 20.Декември.2009 во 20:27
citaj pogore vo vrska so stoe sodaden covekot
Ibn-Abbas, Mudžahid i Katade kažu: Pod pojmom "salsal" misli se na suhu zemlju i sasvim je očito da je to istovjetno riječima Uzvišenog:
"On je čovjeka od sasušene ilovače, kao što je grnčarija, stvorio, a džina od plamena vatre." Od Ibn-Abbasa, Mudžahida i Ed-Dahhaka prenosi se: "Blato ustajalo, to je blato koje zaudara." Govor Uzvišenog: "A još prije stvorili smo džine", tj. prije čovjeka, "od vatre užarene". Od Ibn-Abbasa prenosi se da je Allah džine od plamena vatre stvorio. U sahih hadisu navodi se: (696) "Meleki su od svjetlosti stvoreni, džini od plamena vatre, a Adem je stvoren onako kako vam je to opisano
Zar ne dođe čovjeku jedan dio vremena u kojem nije bio spomena vrijedan /1/ Mi čovjeka od smjese sjemena stvaramo da bismo ga na kušnju stavili i činimo da on čuje i vidi; /2/ Mi mu na pravi put ukazujemo, a njegovo je da li će zahvalan ili nezahvalan biti; /3/
Muslim u svom Sahihu bilježi hadis od Ibn Abbasa da je Poslanik, s.a.v.s., (559) učio na sabah namazu petkom "Elif-lam-mim, tenzil", sura Es-Sedžda i "Hel eta alelinsani". Allah, dž.š., govori o čovjeku da ga je stvorio nakon što nije bio vrijedan spomena. Allah, dž.š.,. veli:
"Zar je to davno bilo kad čovjek nije bio spomena vrijedan." Zatim to Allah, dž.š., objašnjava pa kaže:
"Mi čovjeka od smjese sjemena stvaramo" "da bismo ga na kušnju stavili" "i činimo da on čuje i vidi." Dali smo mu sluh i vid koji mu pomažu da Allahu, dž.š., bude pokoran ili nepokoran.
"Mi mu na pravi put ukazujemo." Mi smo mu ga pojasnili i pokazali kako se navodi i u ajeti-kerimu:
"I dobro i zlo mu objasnili(90:10). Pokazali smo mu put dobra i ukazali mu na put zla. Jedno od predanja Džabira ibn Abdullaha, r.a., jeste ovo, u kome veli: Muhammed je, a.s., rekao: (560) "Svako dijete se rodi u islamu sve dok njegov jezik ne izrazi svoju zahvalnost Allahu, dž.š., ili neposlušnost."
Imam Ahmed bilježi hadis od Ebu-Hurejre, r.a., da je Poslanik, s.a.v.s., kazao: (561) "Ko god iziđe iz kuće imat će na vratima dva bajraka: bajrak u ruci meleka i bajrak u ruci šejtana. Kada iziđe radi nečega što Allah, dž.š., voli, slijedi ga melek sve dok se ne vrati kući. A ako, pak, iziđe iz kuće radi nečega što Allah, dž.š., mrzi, slijedit će ga šejtan sa svojim bajrakom. Bit će pod šejtanskim bajrakom sve dok se ne vrati kući
"A On vas postepeno stvara?!" On vas je stvorio u periodima, počev od sperme, ugruška usirene krvi i fetusa
stvaranja na covekot vo fazi
http://www.youtube.com/watch?v=e2YbiCWbEm0 - http://www.youtube.com/watch?v=e2YbiCWbEm0
|
Датум на внесување: 20.Декември.2009 во 20:46
И се е точно а? Во која заблуда живееш човеку...Ако едно е точно, не може и другото да е. А баш ме интерсира од чија сперма е створен Адам или во чија утроба се развивал по тие етапи?
И кои се тоа "Mi"? Зашто зборува во множина?
|
Датум на внесување: 21.Декември.2009 во 10:41
el_kevser напиша:
pozdrav do tebe
ke go citiram prvo k*ranskiot citat an nisa 82 kade veli
A ZOSTO TIE NE RAZMISLUVAAT ZA k*rANOT ? DA E TOJ OD NEKOJ DRUG A NE OD ALLAH, SIGURNO BI NASLE MNOGU PRTIVRECNOSTI''
negovata literaturna vrednost zamaeniot stil kazuvanjata na tainstveniot svet raznite seopfatni nauku cistotata od prootivrecnosti i osporuvanjata, ne moze d bide nisto drugo tuku objava na onoj na cie znaenje nemoze da mu se provelece nitu eden atom na zemjata i neboto
ko spomna citatot 6.14 el -en nam
ke go citiram na mekedonski da ni bide pojasen
KAZI ; ZASTITINIK LI OSVEN ALLAH DA ZEMAM . KOJ E TVORITEL NA NEBESATA I NA ZEMJATA, KOJ HRANI A NE SE HRANI? KAZI NAREDENO MIE DA BIDAM PRV VO PosLUSNOSTA(POKORUVANJE) 'I NIKAKO NEMOJ DA BIDES MEGU MNOGUBOSCITE!
znaci naredeno mue da bidi prv megu onie koi se pokoruvaat t.e umetot narod muslimanskiot umet.
go spomna citatot 7. 143 el-araf
kade velii'
I BIDEIKI MUSA DOJDE VO CASOT NAS OPREDELEN , VO KOJ GOSPODAROT ZBORUVASE SO NEGO;RECE, O GOSPODARE MOJ POKAZIMI SE DA TE VIDAM !RECE
NIKOGAS NEMA DA ME VIDIS! NO POGLEDNI GO RIDOT, AKO OSTANE TUKAKADE STOE KE ME VIDIS , I BIDEIKI GOSPODAROT NEGOV MU SE PREDOCI NA RIDOT I ON GO ZDROBI RIDOTA MUSA SE ONESVESTI, I STOM DODJE PI SVEST RECE;SLAVEN BIDI POKAJUVANJETO TEBE GO UPATUVAM I JAS SUM PRV MEGU VERNICITE!
ovde stanuva zbor deka musa e prv megu vernicite izrealcani,i pred nego imalo vernici ali musa kazuva deka toje prv koj poveruva deka nikoj od negovite stvorenija nema da go vidat boga do kijametskiot den.
spomna citat 26 49 es -suara
faraonot rece; ke mu poveruvate li pred da vi dozvolam ? kako koga toje vas uscitel koj navistina ve pouci so vosebnistvo? pa ke uznaete! sigurno e deka ke vi gi isecam i racete vasi i nozete vasi na krstno i site sigurno ke ve raspnam ! rekoa nema nikakva steta . da nie sekako se vrakame kon gospodarot nas!
da nie tezneeme gospodarot nas da ni gi prosti grevovite nasi ; da nie sme prvi vernici.
faraonot tuka gi zaplasuva volesbnicite deka ke im gi isece racete nivni i deka ke gi raspne ako mu poveruvaat na musa no tie velat,
nie sme prvi vernici koj tezneeme kon gospodarot da ni gi prosti grevovite ,, tie se prvite volsebnici na faraonot kade veli vo istata sura 26-46
i togas volsebnicite se flija na zemja poklonuvajkise.
mi spomna citat 2-37el bekara
kade veli
I ADEM TOGAS GI USVOI NEKOI ZBOROVI OD GOSPODAROT SVOJ I ON MU GO PRIMI POKAJUVANJETO, ON NAVISTINA E PROSTUVAC I SOMILOSEN!
bog mu go oprostuva i mu go prima pokojuvanjeto
bog go prima pokajuvanjetood onoj koj se pokajuva ova e sostavnen del od negovata milost prema svoite robovi.on navistina e prostuvac i somilosen.
i kade gledas ti deka ima tolku nelogicnosti i protivrecnosti
|
Vo red ubavi objasnuvanja...Blagodaram...
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 21.Декември.2009 во 10:47
el_kevser напиша:
Mi čovjeka od smjese sjemena stvaramo da bismo ga na kušnju stavili i činimo da on čuje i vidi; /2/ Mi mu na pravi put ukazujemo, a njegovo je da li će zahvalan ili nezahvalan biti; /3/
"Zar je to davno bilo kad čovjek nije bio spomena vrijedan." Zatim to Allah, dž.š., objašnjava pa kaže:
"Mi čovjeka od smjese sjemena stvaramo" "da bismo ga na kušnju stavili" "i činimo da on čuje i vidi." Dali smo mu sluh i vid koji mu pomažu da Allahu, dž.š., bude pokoran ili nepokoran.
"Mi mu na pravi put ukazujemo." Mi smo mu ga pojasnili i pokazali kako se navodi i u ajeti-kerimu:
"I dobro i zlo mu objasnili(90:10). Pokazali smo mu put dobra i ukazali mu na put zla. stvaranja na covekot vo fazi
|
Ne mi e jasno zashto koga Allah se obraca veli NIE (Mi), zarem Allah ne e eden ???? Koja e toa mnozina, koi se tie ???? Nekako ovaa ne mi e jasno ???
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 21.Декември.2009 во 10:55
Prashanje za el_kevser, naletav na imeto IBLIS, koe e povrzano so Adam, shto bil Iblis ako sakash da mi pojasnish...???
Blagodaram...
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 21.Декември.2009 во 16:31
Templarius напиша:
el_kevser напиша:
Mi čovjeka od smjese sjemena stvaramo da bismo ga na kušnju stavili i činimo da on čuje i vidi; /2/ Mi mu na pravi put ukazujemo, a njegovo je da li će zahvalan ili nezahvalan biti; /3/
"I dobro i zlo mu objasnili(90:10). Pokazali smo mu put dobra i ukazali mu na put zla. stvaranja na covekot vo fazi
|
Ne mi e jasno zashto koga Allah se obraca veli NIE (Mi), zarem Allah ne e eden ???? Koja e toa mnozina, koi se tie ???? Nekako ovaa ne mi e jasno ??? |
pozdrav do tebe ovaa kako sto mislam iljada patii go imaa kazano brakata muslimanii ali izgleda treba poveke pati da se objasnuvaaa
zborot nie nam ili sl se odnesuva na bog tooaa e voobicaena osobenost na arapski govor , koristen za istaknuvanja na vaznosta na govornikot.
|
Датум на внесување: 21.Декември.2009 во 16:48
Rita.MD напиша:
И се е точно а? Во која заблуда живееш човеку...Ако едно е точно, не може и другото да е. А баш ме интерсира од чија сперма е створен Адам или во чија утроба се развивал по тие етапи?
И кои се тоа "Mi"? Зашто зборува во множина? |
ritaa gledam deka voopsto nitu razmisluvaas
treba da svatis nekoi rabotii
zborot grutka krv se spomniva vo mnogu mesta i toa se odnesuva na razvojot na coveckiot embrion vo matkata na majkata t.e sozdavanje vo fazii i toaa e celata suraa , a drugoe sodavanjeto na prviot covek vo koj veli e sosdaden od glina grutka zemja
ke go citiram toj citat
NIE NAVISTINA GO SODZADOVME COVEKOT OD GLINA (GRUTKA ZEMJA)ODBRANA POTOA KAKO KAPKA SEME GO STAVIVME NA MESTO SIGURNO POTOA KAPKATA SEME NIE JA SODZADOVME VO NESTO STO SE ZAKACUVA , OD NESTO STO SE ZAKACUVA SOZDADOVME PARCE MESO , OD PARCETO MESO SODZADOVME KOSKI , A POTOA KOSKITE SO MESO GI OBVITKAVME(23,12,14,.
tuka bog ni kazuva i ni objasnuva stvorenjeto na covekot od pocetokotna covekot od ekstrakt na zemja, atoa e sodavanjeto na prviot covek,adem , neznamm kolku mozes da me svatis sto se odnesuva kakpa sperma, tuka stanuva zbor za coveckiot rod,, zatoa treba i da razmisluvas ane tie raboti sto mi gi kazuvas i kako ti gi razmisluvas,, i potoa go kazuva celiot razvoj na coveckiot embrion sto se slucuva vo matkata,, i zatoa ti pustiv edno video kade i naucnicite se slozuvaat so ovoj citat na k*ran koj precizno gi kazuva site fazi na voceckiot embrion .i kaj gledas ti protiv recnostii
i kolku da ti objasnuva ti pak ke si go imas tvojot stav . zatoa gledajgi rabotie od posiroka dimenzijaa
|
Датум на внесување: 21.Декември.2009 во 17:03
Templarius напиша:
Prashanje za el_kevser, naletav na imeto IBLIS, koe e povrzano so Adam, shto bil Iblis ako sakash da mi pojasnish...???
Blagodaram...
|
pozdrav do tebe
naduen sejtan (satana gavol) ponizen od Allah d,z prokolnat i go progonil od dzeneto a toj mu se kolni na allah deka ke gi napaga lugeto odnapred i od nazad so desno i od levo i taka ke gi odvraka od allahoviot pat
kade veli vo k*ran,
ALLAH RECE; STO TE SPRECI PA DA NE PADNES NA SEDZE KOGA VEKE TI NAREDIV? IBLIS RECE JAS SUM PODOBAR OD NEGO MENE ME SOZDADE PD OGAN ANEGO GO SODADE OD GLINA(KAL PRASINA ZNACI OD ZEMJA) k*rAN EL A RAF 12.POTOA KE IM PRIGAM OD PRED NIV I ZAD NIV I OD NIVNATA LEVA STRANA I OD NIVNATA DESNA STRANA I KE GI NAJDES MNOZISTVOTO OD NIV NEBLAGODARNI
iblis lugeto gi zaveduva i vo zabluda gi nosi kade allah ne opomenuvaa;
I KOLKU MOZES NATERAJ OD NIV SO GLASOT TVOJ I NATERAJ GO KARAVANOT TVOJ KON NIV I PESADIJATA TVOJA,, ZDRUZI IM SE I VO IMOTOT I SO DECATA I VETI IM!
SEJTANOT IM VETUVA SAMO IZMAMA(EL ISRA64,)
A llah gi opomenuva lugeto deka iblis mue nepriatel na covekot nemu i na negovata zena (adem , adam, hava , eva)
kade velii;;
togas nie rekovme o adem ovoj navistina, e nepriatel, tvoj i na zenata tvoja , pa taka nikako neka ne ve istera od dzenetot; ke se unesrekite(ta-ha117.
ako sakas uste kazii ako ne si me razbral. ppzdrav
|
Датум на внесување: 22.Декември.2009 во 16:52
el_kevser напиша:
Templarius напиша:
Blagodaram...
|
pozdrav do tebe
naduen sejtan (satana gavol) ponizen od Allah d,z prokolnat i go progonil od dzeneto a toj mu se kolni na allah deka ke gi napaga lugeto odnapred i od nazad so desno i od levo i taka ke gi odvraka od allahoviot pat
kade veli vo k*ran,
ALLAH RECE; STO TE SPRECI PA DA NE PADNES NA SEDZE KOGA VEKE TI NAREDIV? IBLIS RECE JAS SUM PODOBAR OD NEGO MENE ME SOZDADE PD OGAN ANEGO GO SODADE OD GLINA(KAL PRASINA ZNACI OD ZEMJA) k*rAN EL A RAF 12.POTOA KE IM PRIGAM OD PRED NIV I ZAD NIV I OD NIVNATA LEVA STRANA I OD NIVNATA DESNA STRANA I KE GI NAJDES MNOZISTVOTO OD NIV NEBLAGODARNI
I KOLKU MOZES NATERAJ OD NIV SO GLASOT TVOJ I NATERAJ GO KARAVANOT TVOJ KON NIV I PESADIJATA TVOJA,, ZDRUZI IM SE I VO IMOTOT I SO DECATA I VETI IM!
A llah gi opomenuva lugeto deka iblis mue nepriatel na covekot nemu i na negovata zena (adem , adam, hava , eva)
kade velii;;
togas nie rekovme o adem ovoj navistina, e nepriatel, tvoj i na zenata tvoja , pa taka nikako neka ne ve istera od dzenetot; ke se unesrekite(ta-ha117.
ako sakas uste kazii ako ne si me razbral. ppzdrav |
Dali e iblis andjel ili djavol???
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 22.Декември.2009 во 17:24
Templarius напиша:
el_kevser напиша:
Templarius напиша:
Blagodaram...
|
pozdrav do tebe
kade veli vo k*ran,
kade velii;;
ako sakas uste kazii ako ne si me razbral. ppzdrav |
Dali e iblis andjel ili djavol??? |
pa ti kazav be Templarius
citajj pogore- iblis- satana gjavol koj e stvoren od ogan
angel melek - stvoren od svetlina
|
Датум на внесување: 22.Декември.2009 во 22:24
Templarius---
би те замолил да го смениш насловот на темата и да напишеш к*ран, благодарам поздрав ,
противречности во к*ранот
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 22.Декември.2009 во 22:42
Naslovot go popraviv i podobro od shto barashe. Ne me prashuvak kako izleze vaka... ne znam nitu jas.
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 22.Декември.2009 во 23:04
18-50 - E interesno, zashto koga Allah im nareduva na angelite da se poklonat na Adama site se poklonuvaat sem Ilbisa za koj se veli deka dzin...
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 22.Декември.2009 во 23:25
Dali Muhamed go videl Allah
Da
[53.6] Posjednik snage. Tad se postavio,
[53.7] I on bio na horizontu najuzvišenijem,
[53.8] Zatim se približio, pa spustio,
[53.9] Pa bio na rastojanju dva luka ili bliži,
[53.10] Te objavio (Allah) robu Svom, šta je objavio.
[53.11] Nije poreklo srce šta je vidio.
[53.12] Pa zar raspravljate s njim o onom što jevidio?
[53.13] I zaista ga je vidio pri spuštanju drugom,
[53.14] Kod Sidre krajnje
[81.15] Pa ne! Kunem se onima koje odstupaju,
[81.16] Koje se kreæu, koje se skrivaju,
[81.17] I noæu, kad odlazi,
[81.18] I jutrom, kad diše,
[81.19] Uistinu, to je rijeè izaslanika plemenitog,
[81.20] Posjednika moæi, kod Vlasnika Aršacijenjenog,
[81.21] Slušanog, tamo pouzdanog.
[81.22] I nije drug vaš lud,
[81.23] A uistinu, vidio ga je na horizontu jasnom,
[81.24] I nije on nad nevidljivim škrt,
[81.25] I nije to govor šejtana prokletog.
[81.26] Pa kamo idete?
[81.27] Zaista je on samo Opomena svjetovima,
[81.28] Za onog od vas ko hoæe da ide pravo -
[81.29] A neæete, izuzev šta hoæe Allah, Gospodarsvjetova.
NE
6-102. To vam je Allah, Gospodar vaš, nema drugog boga osim Njega, Stvoritelja svega; zato Njemu robujte; On nad svim bdi!
6-103. Pogledi do Njega ne mogu doprijeti, a On do pogleda dopire; On je milostiv i upućen u sve.
6-104. "Od Gospodara vašeg dolaze vam dokazi, pa onaj ko ih usvaja - u svoju korist to čini, a onaj ko je slijep - na svoju štetu je slijep, a ja nisam vaš čuvar."
6-105. I, eto, tako, Mi na razne načine izlažemo dokaze da bi oni rekli: "Ti si učio!", i da bismo to objasnili ljudima koji hoće da znaju.
6-106. Ti ono što ti Gospodar tvoj objavljuje slušaj - drugog boga osim Njega nema! - i mnogobošce izbjegavaj.
42-51. Nijednom čovjeku nije dato da mu se Allah obraća osim na jednom od tri načina: nadahnućem, ili iza zastora, ili da pošalje izaslanika koji, Njegovom voljom, objavljuje ono što On želi. - On je, zaista, Uzvišen i Mudar!
Pa sega dali go videl ili ne, spored edna varijanta go videl, spored druga deka ne go videl, a isto taka se povikuva slepo da mu se veruva na poslanikot .... nekako ovaa ne mi e jasno ...???
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 23.Декември.2009 во 15:24
Templarius напиша:
18-50 - E interesno, zashto koga Allah im nareduva na angelite da se poklonat na Adama site se poklonuvaat sem Ilbisa za koj se veli deka dzin... |
i koga nie mu rekovme na melekite padnete mu na sedze ; na adem ! site padna osven iblis, toj bse megu dzinovite pa ja oskveerni zapovedta od gospodarot svoj, ke gi zemete li togas nego i potomstvoto negovo za zastitnici pokraj mene ? onie se vasi nepriateli, e samo kolku e losa taa zamena za zulumkarite.. sura 18 50, el-kehf.
ovaa e taa sura sto ja spomna ,
vo ovaa suraa vozviseniot Allah gi opomenuva sinovite ademovi za iblisovoto nepriatlestvo, i gi opomenuva sinovite ademovi da ne go zemmaat za zastinik iblis pokraj svojot stvoritel i gospodar ,
i kade im se rece padnete mu na sedze a adem ,, site padnaa osven iblis toa iblis ne go napravi ,nego go izneveri negovata osnova postoe stvoren od plamen (ogan),osnovata na stavranjeto na angelite e od svetlost ,kade sto veli vo muslimova zbirak muhamed veli,melekite se stvoreni od svetlost , a iblis e stvoren od plamen , toj grev go storil vrs osnova stoe stvoremn od plamen ,kade vo drug citat veli jas sum podobar od nego mene me stvori od plamen a nego od glina ,(zemja),iblis nee angel tuku negovata osnova e dzinska, kako stoe ademovata osnova covecka,, pa napravi grev , na zapovedta na gospodarot negov kade mu rekol da padne na sedze na adema,, izleze od pokornosta na allah d.z kade velii; ke gi zemate li togas nego i potomstvoto negovo za zastinici pokraj mene ?
|
Датум на внесување: 23.Декември.2009 во 16:04
Templarius напиша:
Dali Muhamed go videl Allah
Da
[53.6] Posjednik snage. Tad se postavio,
[53.7] I on bio na horizontu najuzvišenijem,
[53.8] Zatim se približio, pa spustio,
[53.9] Pa bio na rastojanju dva luka ili bliži,
[53.10] Te objavio (Allah) robu Svom, šta je objavio.
[53.11] Nije poreklo srce šta je vidio.
[53.12] Pa zar raspravljate s njim o onom što jevidio?
[53.13] I zaista ga je vidio pri spuštanju drugom,
[53.14] Kod Sidre krajnje
[81.15] Pa ne! Kunem se onima koje odstupaju,
[81.16] Koje se kreæu, koje se skrivaju,
[81.17] I noæu, kad odlazi,
[81.18] I jutrom, kad diše,
[81.19] Uistinu, to je rijeè izaslanika plemenitog,
[81.20] Posjednika moæi, kod Vlasnika Aršacijenjenog,
[81.21] Slušanog, tamo pouzdanog.
[81.22] I nije drug vaš lud,
[81.23] A uistinu, vidio ga je na horizontu jasnom,
[81.24] I nije on nad nevidljivim škrt,
[81.25] I nije to govor šejtana prokletog.
[81.26] Pa kamo idete?
[81.27] Zaista je on samo Opomena svjetovima,
[81.28] Za onog od vas ko hoæe da ide pravo -
[81.29] A neæete, izuzev šta hoæe Allah, Gospodarsvjetova.
NE
6-102. To vam je Allah, Gospodar vaš, nema drugog boga osim Njega, Stvoritelja svega; zato Njemu robujte; On nad svim bdi!
6-103. Pogledi do Njega ne mogu doprijeti, a On do pogleda dopire; On je milostiv i upućen u sve.
6-104. "Od Gospodara vašeg dolaze vam dokazi, pa onaj ko ih usvaja - u svoju korist to čini, a onaj ko je slijep - na svoju štetu je slijep, a ja nisam vaš čuvar."
6-105. I, eto, tako, Mi na razne načine izlažemo dokaze da bi oni rekli: "Ti si učio!", i da bismo to objasnili ljudima koji hoće da znaju.
6-106. Ti ono što ti Gospodar tvoj objavljuje slušaj - drugog boga osim Njega nema! - i mnogobošce izbjegavaj.
42-51. Nijednom čovjeku nije dato da mu se Allah obraća osim na jednom od tri načina: nadahnućem, ili iza zastora, ili da pošalje izaslanika koji, Njegovom voljom, objavljuje ono što On želi. - On je, zaista, Uzvišen i Mudar!
Pa sega dali go videl ili ne, spored edna varijanta go videl, spored druga deka ne go videl, a isto taka se povikuva slepo da mu se veruva na poslanikot .... nekako ovaa ne mi e jasno ...???
|
mi citira k*ran en-nedzm 53,6, do ,53,14
priatelcee ne se raboti za allah tuku za dzibril isto i vo citatot 81,15,i.t.n
govori vozviseniot allah na negoviot rob i poslanik muhamed kade veli,da, toj bese koj go poouci na onoj nakoj im djde na lugeto a toa e dzibril,(gabriel), vokoj mu se pojavil vo likot svoj koga bil vo isra i miradz.
i vo drugiot citat se kazuva ; za melekot dzibril kade muhamed a.s go vide vo priroden lik melekot dzibril,so sestotini krlija onakakov kako sto aallah go stvoril; kade vo istata sura velii
k*ranot navistina , e govor na melek pratenik blagoroden ,odobren melek a toa e dzibrill,,
mislam deka sega go znaes odgovorot .
mi spomna citati od sura 6,102 el-en -nam
Allah d.z pokraj toa sto spomna deka on se stvoril i deka nema dete nitu zena , toaa e allah dospodar vas,nema drug bog osven nego zato nemu vo ibadet i molitva da bidite tvoritel na sekoja stvar, vo vrska so tvoeto prasanje ovie citati sto gi iznese se kazuvaa vo citatot 103 kade veli do nego ne dopiraat ocite , a on dopira do ocite on e socustvitelen i izvesten,
ovde jasno ni govori deka pogledite do nego ne mozat da doprat na ovoj svet na ahiret ke doprat do nego, od kade se prenesuva od mnogu brojni hadisi ,
znaci na tvoeto prasanje odgvor ne go videl na allah
i nikoj ne moze da go vidii
mislam deka ti objasnavv i sega ke ti stane jasno , ako razmisluvas ,
pozdravv;
Templarius
|
Датум на внесување: 24.Декември.2009 во 02:03
Kade vo k*ranot Allah go narekuva Dzibrail sluga svoj ????
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 26.Декември.2009 во 18:13
Templarius напиша:
Kade vo k*ranot Allah go narekuva Dzibrail sluga svoj ???? |
Templarius;; priatelcee sekoe dobro do tebee,,, noo dali tvoeto prasanje e vo vrska so temata sto go postavuvaas , tokmu ti kako sto ja postavii
mi postavi prasanje;
kade vo k*ran \Allah go narekuvaa dzibril sluga svoj ,
citat 13-er-rad 11
za sekoj od vas pred nego ili zad nego imaa denonokni meleki(angeli) koi bdeeat vrs negoo , po naredba Allahova.
mislam deka si zadovolen od odgovorot;
i drzise do temata .
sekoe dobro pozdrav;;;Templarius
|
Датум на внесување: 26.Декември.2009 во 23:18
Volume 4, Book 54, Number 494:
Narrated Ibn Umar:
Allah's Apostle said, "When the (upper) edge of the sun appears (in the morning), don't perform a prayer till the sun appears in full, and when the lower edge of the sun sets, don't perform a prayer till it sets completely. And you should not seek to pray at sunrise or sunset for the sun rises between two sides of the head of the devil (or Satan)."
Wow... дури не го прочитав ова, не знаев од каде изгревало, а од каде заоѓало сонцето.
Објаснување?
|
Датум на внесување: 27.Декември.2009 во 11:33
Sto ce jadat ludjeto vo pekolot...
[88.6] Neæe biti hrane za njih, izuzev od trna (Dhari).
[69.36] Niti hrane, izuzev od splaèina
drug prevod(69-36. ni drugog jela osim pomija)
37-62. A da li je bolja ta gozba ili drvo Zekkum
37-63. koje smo nevjernicima kao kaznu odredili?
37-64. To je drvo koje će usred Džehennema rasti;
37-65. plod će mu poput glava šejtanskih biti.
37-66. Oni će se njime hraniti i trbuhe svoje njime puniti,
37-67. zatim će to s ključalom vodom izmiješati,
37-68. a potom će se, sigurno, opet u Džehennem vratiti.
????
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 27.Декември.2009 во 19:53
Templarius напиша:
????
|
pozdrav
mi spomna citat el gasija 88, 6
ke go citiram na mekedonski da ni bide pojasen ,t.e celite citatti od 1.7 kade veli;
TI DOJDE LI GOVOROT ZA ONA STO POKLOPI?
LICATA NA DENOT TOJ KE BIDAT UPLASENI,
IZMORENI O ZALOSNI!
KE SE PRZAT VO OGNOT ZESTOK,
KE SE NAPOJUVAAT OD IZVOROT USVITEN;
ZA NIV NE KE IMA HRANA OSVEN TRNJE,
KOJA NE KE NAHRANI ANITU PAK GLADOT KE GO OTSRANI .
STO SE ODNESUVA NA TVOETO PRASANJE 88,6 IBN ABAS KAZUVA DEKA TOAA E TRN NARECENO SIBRIK TOAA E TRN KOGA KE SE OSUSI, GORKO i E OTROVNO, KOE NE KE NAHRANI A NITU PAK GLADOT KE GO OTSRANI, VOO OVAA SURAA TOKMU SE OPISUVAA ONI KOI KE BIDAT NESREKNI I VO KAKVA SITUACIJA KE BIDAT ,, DODEKA AKO JA CITAS CELATA SURAA ELGASIJA , PONATAKA PRODOLZUVAA,
na denot toj ke ima i lica blagosloveni
so trugot nivni zadovoleni
vo dzenetot vozvisen
vo koj ne ke slusaat zborovi prazni
,,,, i.t.n
vo ovie citati se opisuva situacijata na onie koi se sreknikoj za nivniot trud na sudniot den ke bidat nagradeni i ke bidat radosni i blagosloveni
NA DENOT TOJ KE IMA I LICA BLAGOSLOVENI,
sto se odnesuva do drugite citati ja opisuvaat situacijata na dzehenemliite t,e vo kakva sitacija ke bidat i deka voopsto nemaat da bidaat radosni t.e ke bidat nesrekni,
Templarius;;
temataa tie protivrecnosti vo k*ranot ,, aa ova nema vrska so toaa;;
|
Постирано од: Ebu-Hurejre
Датум на внесување: 28.Декември.2009 во 03:13
Templarius напиша:
????
|
Ќе дојде денот па и самиот ќе дознаеш што ќе јадеш...
|
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 28.Декември.2009 во 08:59
Rita.MD напиша:
Volume 4, Book 54, Number 494:
Narrated Ibn Umar:
Allah's Apostle said, "When the (upper) edge of the sun appears (in the morning), don't perform a prayer till the sun appears in full, and when the lower edge of the sun sets, don't perform a prayer till it sets completely. And you should not seek to pray at sunrise or sunset for the sun rises between two sides of the head of the devil (or Satan)."
Wow... дури не го прочитав ова, не знаев од каде изгревало, а од каде заоѓало сонцето.
Објаснување?
|
Има и други такви цитати каде к*ранот научно ги објаснува астрономските појави и законитости. Нека има некој доблест да го објасни ова но и да ни каже што според к*ранот, претставуваат метеорите
------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Постирано од: misterX
Датум на внесување: 28.Декември.2009 во 11:37
Marija magdealena ke moras sama da go zemes k*ranot i da procitas kolku mnogu raboti ima vo vrska so naukata,astronomijata, medicinata, politikata i mnogu drugo. Ako citas samo za da dobies "argumenti" so koi posle toa podocna ke probas da gi suzbies rabotite sto se napisani vo k*ranot togas tesko deka ke naucis nesto poveke za Islamot a so toa ke bides i posiromasna vo izucuvanjeto na rabotite na koi te uci Biblijata(iako kolku sto jas znam tamu voopsto nema takvi podatoci tuku ima mnogu prikazni za Isus i negovite sledbenici). Vo sekoj slucaj mozam samo da ti kazam da ne se trudis da najdes nekoja zakacka povrzana so astronomijata zatoa sto ke napravis golem kiks i ke vlezes vo edna zamka koja sama ke si ja postavis. Da ti pojasnam na kratko: Dodeka svetata crkva koja imase svoja temna era i gi zaveduvase lugeto deka zemjata e ramna kako tepsija, ja nosat volovi a sonceto se vrti okolu nea, i vo isto vreme pod obvinenie za vesterstvo zapali nekolku od najgolemite umovi vo toa vreme, vo k*ranot mnogu vekovi prethodno se naogaa tocni podatoci za toa deka zemjata e okrugla i se vrti okolu sonceto, tocni informacii za postavenosta na zvezdite nivnoto vlijanie vrz planetata, podatoci za mesecinata i mnogu mnogu drugi raboti. E sega kolku mnogu od ova ke dopre do tebe neznam no znam deka ti se do krajot na svojot zivot ke veruvas vo prikaznite koi vo noviot zavet gi pisuvale nekolku luge koi niti ziveele so Isa niti znaele sto toj propovedal.
|
Датум на внесување: 28.Декември.2009 во 12:16
Eve ti samo eden dokaz deka k*ranot e kniga od koja mnogumina mozat da naucat dokolku navistna go sakaat toa.
Komentarot se odnesuva na prashanjeto kako nastanuvaat dozdovite, nesto za koe covekot od sekogas se interesiral. So koristenje na vozdusni radari se doslo do soznanie za nekolku stadiumi niz koi pominuva dozdot za vreme na negovoto sozdavanje.
Spored ova dozdovite se sozdavaat vo tri stadiumi.
Najprvin so pomos na vetrovite od zemjata se podignuvaat "repromaterijali"(da ne ti povtoruvam sto ne ucea vo osnovno uciliste na casot po geografija za toa kako vodite isparuvaat i sl.) potoa se formiraat oblaci i na krajot doaga do formiranje na dozdovnite kapki.
Faktite koi vo vrska so ova se spomnuvaat vo k*ranot zboruvaat za istite ovie stadiumi za koi zboruva naukata.
Ke ti go citiram sledniot k*ranski ajet koj vo vrska so ova veli:
˝Allah je taj koji vjetrove šalje, pa oni oblake tjeraju i On ih po nebu, kako On hoće, rasprostire i na komade dijeli, pa ti vidiš kišu kako iz njih pada, i kada je On na one robove Svoje na koje želi prolije, oni se odjednom radošću ispune.˝ (Ar-Rum, 48)
Ke te zamolam da mi kazes kade za vakvo nesto se zboruva vo Biblijata i koi raboti od nea denes se povrzuvaat so naukata. Bas bi sakal da doznaam nesto poveke za toa zatoa sto za ikonite, za svetcite i za krstovite i nivnoto znacenje veke znam.
|
Датум на внесување: 28.Декември.2009 во 12:58
Првпат го земав к*ранот в раце кога требаше да ја работам мојата дипломска работа, бидејќи истата опфаќаше некои аспекти за кои ми беше неопходно да ги проучам.
Подоцна земав да ги читам к*ранот и Хадисите од чисто љубопитство-значи да видам што проповеда Исламот и да ја запознаам муслиманската религија од поблизу.
Тогаш се судрив со за мене несфатливи работи и низа противречности, од кои некои се напишани овде а грото се однесуваат на повик кон непријателство насечено спрема Евреите и Христијаните. Тие работи сосем ме обесхрабрија. Според тоа, к*ранот не го врткам да барам противречности, бидејќи тие се таму сакала јас или не.
Друго, одговори ми за тоа какво е објаснението за метеорите и метеоритите, прва те прашав
|
Датум на внесување: 28.Декември.2009 во 13:25
Ako si barala "greski" togas ne se somnevam deka si gi nasla. Toa ti e isto kako da trgnes da baras zlato skrieno vo zemjinata utroba. Mnogupati dodeka si vo potraga ke bides razocarana no ako si uporna mozebi i ke uspees da pronajdes nesto. Isto taka smetam deka problemot e sto ti uste od prviot moment na tvojata potraga si imala cel da ne "najdes nisto" i zatoa se sto tebe ti se otkrilo vo k*ranot e protivrecno. Sepak kako i da e jas smetam deka taa kniga e edinstvenata koja zboruva za site mozni aspekti od covekovoto ziveenje pa duri i za onie za koi mnogumina smetaat deka ne treba da bidat takvi. Dali ke ti se bendisa ili ne zavisi od toa kolku si podgotvena da prifatis ili ne prifatis da zivees vo soglasnost so pravilata koi se dadeni vo taa kniga. Za razlika od ostanatite knigi k*ranot se zanimava so temi od sekojdnevieto i pretstavuva eden vid upatstvo isprateno do covekot. Ova upatstvo ponekogas e nerazbirlivo isto kako sto ponekogas se nerazbirlivi upatsvata koi gi ima vo pakovkite so lekovi koi gi kupuvame od apotekite. Sepak ako smetame deka sme bolni od nesto bez ogled na ona sto go pisuva na upatstvoto nie ke go zememe lekot so cel da si ja podobrime nasata zdravstvena sostojba. Sakam da kazam deka ova ne znaci deka dokolku ne go razbereme upatsvoto( vo koe ima iljadnici termini nepoznati za obicniot covek) ne treba da go zemame i lekot koj sepak moze da ni pomogne neli? Vo takov slucaj najdobro e ili da pocneme detalno da ja izucuvame medicinata ili onoj del na bolesta za koja nie se interesirame ili da se kosultirame so soodvetno strucno lice koe e kompetentno da zboruva za ona sto ne interesira.
Sto se odnesuva na k*ranot kako upatstvo jas mislam deka denes postojat mnogu teolozi,naucnici, doktori i drugi strucni lica koi gi pojasnuvaat porakite od istiot. Ona sto sega tebe ti e kontraverzno i nejasno na nekoi drugi luge im e mnogu pojasno i toa mi dava za pravo da kazam deka Ti imas pravo da ne si zadovolna od k*ranot no sepak i ostanatite -onie koi go razbrale na poinakoov nacin od tebe imaat pravo da bidat zadovolni od nego i da ziveat vo soglasnost so pravilata koi proizleguvaat od nego.
Na krajot samo ke kazam deka najtesko se razbira ona sto ne sakas da go razberes.
E sega te molam ako sakas kazi sto tocno te interesira za da se potrudam da odgovoram na tvoeto prashanje povrzano so Meteorite, astrologijata- astronomijata i sl.
------------- هاملثت
|
Датум на внесување: 28.Декември.2009 во 13:31
Убаво ти објаснив мистерХ-како и зошто дојдов до Куеран и Хадиси, ти пак исто ми кажуваш, јас не барав грешки, но истовремено не сум слепа. Секој има право да верува во што ќе одбере и за мене тоа е ОК се додека тоа “нешто“ не го наведува да порави зло спрема другите. Толку за тоа.
Ете, одговори на прашањето на Рита за заоѓањето на Сонцето (меѓу роговите на ѓаволот), а моето се однесуваше на метеорите. Еве да те потсетам: според Исламот тие се камења со кои Бог мава по Ѓаволот.
|
Датум на внесување: 28.Декември.2009 во 14:04
Pretpostavuvam deka ti si golem vernik i deka nema da ti bide cudno ova sto ke ti go objasnam.
Dali tebe nesto ti znaci podatokot deka bog vo mnogu navrati na covekot mu ispratil jasni poraki - "zakani"? nemoj da kazes deka ne veruvas vo ovie raboti zatoa sto gi ima eden mal milion vo stariot zavet)
Sigurno si procitala vo svetite knigi kade cestopati bog ispraka predupreduvanja do covekot preku koi toj treba da nauci nesto poveke za zivotot na ovoj svet no i za silata na boga istovremeno.
Najcesto ovie raboti se manifestiraat/rale, so razurnuvanja na gradovi vo koi ziveat razvratni luge, poplavi i sl. Dokolku sme vistinski vernici i veruvame vo boga treba da veruvame i vo toa deka Dzavolot e nasekade okolu nas i toj si go tera svoeto a golem broj od lugeto odat po negovite stapki.
Taka od duhoven aspekt ili "razbrano od osoba koja ne saka da razbere" toa se kamenja so koi bog mava po Dzavolot.
No sepak koga na ova bi se gledalo od naucen aspekt togas ke svatime deka bog so tie ajeti i poraki saka da ni objasni deka vo vselenata ima nebeski tela koi mozat da se srusat na zemjinata povrsina i od nea da napravat "pekol za covekot". Tuka ubavo se kazuva od kade doagaat tie i na koj nacin se dvizat niz vselenata,i taka isto kako sto se objasnuva kako zemjata, sonceto, mesecinata i site nebeski tela se dvizat okolu odredena zamislena oska taka so ova se objasnuva deka vo vselenata postojat i nebeski tela koi mozat da i nastetat na zemjata.
E sega dali ti (i pokraj toa sto velis deka si vernik a so samoto toa potvrduvas deka veruvas deka postoi gavolot i deka bog na odreden nacin direktno ili indirektno se bori so nego) na ova ke gledas so potsmev t.e deka toa e samo edno objasnuvanje deka bog go mava Gavolot ili ke gledas na toa i kako eden podatok koj vo k*ranot objasnuva nesto koe e povrzano so nekoi nebeski tela toa zavisi od tebe.
P.S. I mene meteoritite mi izgledaat kako kamenja tuka nema nisto sporno!!!
------------- هاملثت
|
Датум на внесување: 29.Декември.2009 во 23:15
МистерИкс, дали можеш да си го замислиш Бог како мава со камења по Ѓаволот? Дали тоа личи на Бога?
|
Датум на внесување: 30.Декември.2009 во 01:47
Merijcice, daj kazi mi kako izgleda gavolot ?!!! Koja e negovata golemina i oblik ?!!! Ako nemas jasni dokazi, ne se ni maci da mi odgovoris.
|
Датум на внесување: 30.Декември.2009 во 01:51
maria_magdalena напиша:
МистерИкс, дали можеш да си го замислиш Бог како мава со камења по Ѓаволот? Дали тоа личи на Бога? |
Mada vo Islamot bog ne mava so kamenja po gavolot, sepak i koa bi maval, toa poveke bi licel na Boga otkolku nekoj koj odi da moca
|
Датум на внесување: 30.Декември.2009 во 11:16
|
Датум на внесување: 30.Декември.2009 во 11:17
Или некој кој би гледал рајски оргии со девици, каков Бог би бил тоа?
|
Постирано од: deshad
Датум на внесување: 30.Декември.2009 во 21:34
Или некој кој, како кечер би се борел со човек и би ја изгубил битката.Е тоа ти е Бог според некои писанија.
------------- "Ако питаш који сам странац, поносно кажем:ЈА САМ БОСАНАЦ!"
|
Постирано од: deshad
Датум на внесување: 30.Декември.2009 во 21:35
maria_magdalena напиша:
Или некој кој би гледал рајски оргии со девици, каков Бог би бил тоа?
|
А зарем Бог не го гледаше оргијањето на Лот со ќерките му негови?
------------- "Ако питаш који сам странац, поносно кажем:ЈА САМ БОСАНАЦ!"
|
Постирано од: ahmar1
Датум на внесување: 31.Декември.2009 во 11:00
deshad напиша:
А зарем Бог не го гледаше оргијањето на Лот со ќерките му негови? |
Дешаде дешаде..ме изнендува што не си прочитал баш за тој муабет http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=21315 - Што е работа со Лот и неговите ќерки?! па ја буквално инспириран од тебе ја отворив таа тема.
види таму има за некои работи кој велиш дека се случиле во библијата но кои мене не ми се познати па нели ако си во можности,просветли не.
Нели секако ако не ти прпа,зашто гледам дека морам да те бркам од тема на тема и да те молам да да се доообјаниме.
Сепак знаеш ,не е поентата ја само да се "какам" на секоја тема со небулози и неосновани обвинувања и да се правам на Тошо кога ќе треба да ги чијам против аргументите.
Или може не сакам да ги чујам?!
------------- Илја дин,Илја бил ел Месија+++
нема друга вера освен правоверната,Христос е Месијата+++
|
Постирано од: the king
Датум на внесување: 31.Декември.2009 во 12:11
хеххехехеех
ја читам темата и паѓам од смеење, за какви неосновани бладања зборуваш бе ахмаре, кога цела оваа тема е со неосновани небулози од ваша страна???
само она што беше со заоѓањето на сонцето, најпрво да му објаснам дека тоа што беше цитирано во врска со оваа појава, не е извадок од к*ран тук од хадис, а да ве потсетам светата книга е к*ранот а не Хадисот, но и хадисот си е на место, но не го читате тоа што сака да го каже тој хадис туку читате нешто што е тука само за да ни ја илустрира саканата цел..
всушност, за време на самото изгрејсонце на муслиманите му е забрането да се молат, односно да обавуваат молитва и тоа е се она што овој хадис сака да ни го објасни и тоа многу лесно се воочува, но кој не сака да го види тоа е негова работа, само уште еднаш, темата е за к*ранот а не за хадисот !!!!
------------- !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
Постирано од: the king
Датум на внесување: 31.Декември.2009 во 12:18
марија магдалена, за твоите недоразбирања за да ти станат појасни !!!
за метеоритите и за метеорите, од кај знаеш ти што прават тие и зашто без ред се шетаат низ вселената кога не можеш да видиш ништо, ви се молам, немојте да коментирате работи кои не може да се видат од човекот, всушност ние не можеме да го видиме ѓаволот па според тоа не можеме да знаеме кој со што гаѓа по него, а ајетот повторно ти е една илустрација за да ти ја докаже силата на семоќниот бог, створител на се што постои, тој не треба едно по едно да ги фрла метеорите, тој е создател на метерите и метеоритите според тоа тој има цел поради која ги создал, ако ги создал за таја цел тој ги направил на тој начин што тие си ја тераат таа работа, бидејќи за бог се е само еден збор, биди и тоа биднува!!!!
ќе заборавев за девиците!!!
па нели бог гледа се и него ништо не му ескриено???
е па бог ги гледа и блудничарите н овој свет, тој те создал и тој те знае во природен изглед, бидејќи тој изглед и бог ти го дал, но работата е во тоа што бог нема потреба од човекот, нема потреба од сексуални односи, нема потреба од исхрана, нема потреба од ништо едноставно тој е од секогаш и за секогаш !!!!
------------- !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
Датум на внесување: 02.Јануари.2010 во 00:50
Baram od moderatorite ovaa tema da se zatvori, na forumov treba da se diskutira da se razmenat mislenja, a ne da se odi so glava vo zid... od muslimanskite sogovornici imame nevrzani totalno konfuzni no za zal vece videni odgovori, tie zboruvaat bez da soslushaat i da prifatat a ocekuvaat da bidat soslushani i prifateni vo razmisluvanjata, pravejci, ja ovaa tema pole za reklama na nivnata religija... Zatoa baram temava da se zatvori...
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Постирано од: DOMOSTROJ
Датум на внесување: 08.Јануари.2013 во 18:50
Како на муслиман да му се објасни дека тоа е – слово Божјо? Работата е во тоа што за нас Светото Писмо е слово Божјо, затоа што Бог зборува не само со слова, туку зборува и со дела. Погледајте како се одвива учењето на училиште: може да се предава лекцијата, а може и на табла да се напише пример. А може да се постави и практична задача. Исто така и Бог го учи човечкиот род: Он Себеси се открива преку Своето Слово, Кое себе се покажува и со дела и со зборови и со кажаното и со проповедите и со примери и со сé друго. Згора на тоа, Библијата, за разлика од Куранот, е Книга на Заветот меѓу Бог и луѓето, т.е. сојуз меѓу Творецот и созданието. Куранот не претставува завет меѓу Бог и луѓето. Куранот претставува, така да кажеме, еднострана врска: тој претставува одредени заповеди, кои човекот треба да ги исполни, упатство за примена.
|
Датум на внесување: 08.Јануари.2013 во 18:51
Случувањата кои се опишани во Куранот, реално многу често противречат на Светото Писмо. На пример, главно дело на Соломон, од исламска гледна точка, бил разговорот со џиновите и животните. [22] Исто така, се тврди дека, на пример, Дева Марија е Мојсеева сестра, а Аман од книгата Естир, е фараонов војвода од времето на Јосифа. Таму такви реални грешки има мошне многу. Во Куранот постојат 225 противречности кои ги наоѓаат самите муслимани. [23] Тие тоа го објаснуваат со тоа дека постојат укинати и заменети ајати. /22. Куран. 27:15-53 23. Законитоста на укинување на религиозните прописи се потврдува со актите од Куранот и сигурните хадиси. Некои откровенија и прописи од почеток не подлежат на измена.
|
Постирано од: Pica pica
Датум на внесување: 08.Јануари.2013 во 19:39
Imashe eden citat za gerda vo okoto vo biblijata, Ako ja trgnesh gredata od svoeto oko,ke ja vidish rskata vo okoto na bratot,taka neshto beshe.
p.s ako gi tolkuvame telesno kako shto e obichaj,sigurno pisatelot mislel deka chitatelot treba da otvri stovarishte za gradezen materiijal
-------------
|
Датум на внесување: 08.Јануари.2013 во 23:27
Не ве разбирам какво е тоа телесно толкување,постои од телесното и духовно толкување, бааа, од цела теолошка наука досега првпат слушнав за телесно толкување.
|
|