![]() |
|
За македонската традиција - општо |
Внеси реплика ![]() |
страница 123 6> |
Автор | ||||
Tetratka ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Испратена: 23.Јуни.2009 во 01:14 |
|||
Јас сакам да прашам неколку работи. Ме интересира од каде води потекло македонскиот јазик, неколку зборови за македонската народната книжовна и духовна традиција, и сето тоа гледано денес каква врска има со Славо-Македонија и Античка-Македонија или поточно кажано каква врска има сето тоа со нас денес. Какви, и од каде се овие букви со кој тука пишуваме, неколку работи за јазикот и сл.
Сакам некој да ми ја објасни посткомунистичката историја во Р. Македонија и каква врска има тоа со територијата Македонија.
Некој да ми каже за традицијата и историјата на македонската држава и народ ...
Како се` ова денес настанало, од каде и каква е последователноста на ова денес со она пред 2 300 години и т.н. ...
Ке ве мола за помош ...
однапред ви благодарам.
п.с. Сакам документи, а не историски романтизам и прикаски од “чкарт“ археолози, (многу добро знаете на кого мислам) што средновековието го копаат со багери - за срамота!!! Изменето од Tetratka - 23.Јуни.2009 во 01:16 |
||||
![]() |
||||
tanas _ _ _ ![]() Сениор ![]() Регистриран: 30.Мај.2009 Статус: Офлајн Поени: 105 |
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
|||
Вчера четох дека во МАНУ немат експерт по македонскиот јазик! Ке ти биде трудно да наjдиш нешто научно обосновано.
|
||||
![]() |
||||
eptendosadno ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
|||
Да проверам . Македонскот јазик е мегународно признат како таков , како македонски . Бугарскиот јазик е мегународно признат како таков , како бугарски . Со самото тоа дознаваме дека тоа се два различни јазика , официјално . Која слава твојата куќа ја слави ? Колку што знам , исправи ме ако грешам , Бугарите немаат кукна слава ? Со самото тоа дознаваме дека тоа се две различни култури , официјално . ист фолклор ? Колку што знам , од Бугарите се користи термин “ Македонска песна “ , “ Македонско оро “ Со самото тоа дознаваме дека бугарското општество прави сегрегација на македонската песна и оро од остатокот фолклороно богатство кое го поседува . Доволно е , мислам дека грешеш . Изменето од eptendosadno - 09.Февруари.2010 во 18:07 |
||||
Дали говорот во Пиринска обогатен со бугаризми е македонски дијалект ?
|
||||
![]() |
||||
чоли ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 15.Ноември.2008 Статус: Офлајн Поени: 2973 |
|||
На баба ти фурката... Нема такова животно како македонска кукна слава |
||||
![]() |
||||
eptendosadno ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 07.Декември.2009 Статус: Офлајн Поени: 1185 |
|||
Тоа е религиозен обред , не фолклорен . Тој религозен обред го практукуваат во Македонија ,исто така . Куќна слава |
||||
|
||||
![]() |
||||
Pat ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
|||
Јас не славам куќна слава (а и многу други). Според твојата логика тоа автоматски ме прави Бугарин, а според српската логика тоа што ти славиш слава автоматски те прави Србин. Е да, ама не! |
||||
Zero Tolerance For Silence
|
||||
![]() |
||||
Boogie ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор ![]() ![]() Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
|||
Па не баш - самиот се правиш Србин эатоа эошто Србите како и Бугарите го эемале Христијанството од Македонците - така прво Македонците славеле куќни слави,па после Србите и Бугарите но поради патријаршиството Бугарите се одрекнале од куќните слави а и многу Македонци исто така - како и да е славењето слава е христијански обред а кој прв почна се энае
![]() |
||||
![]() |
||||
Pat ![]() Сениор ![]() ![]() Регистриран: 18.Август.2009 Статус: Офлајн Поени: 1334 |
|||
Абе Буги, свесен сум јас од каде тргнало христијанството меѓу Словените, како и за тоа дека славењето слава или неславењето само по себе не може да биде некакво национално обележје, бидејќи се работи само за културна придобивка. А Србите само се трескаат од земја со тоа. Да ги нанеле нивните територијални претензии кон Црно Море, можеби и Бугарите ќе биле „Срби“ само затоа што зборуваат словенски јазик.
Изменето од Pat - 10.Февруари.2010 во 23:04 |
||||
|
||||
![]() |
||||
Boogie ![]() Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Модератор ![]() ![]() Слобода или Смрт Регистриран: 26.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 10652 |
|||
Точно така
![]() |
||||
![]() |
||||
Каснакоски ![]() Сениор ![]() Регистриран: 03.Април.2009 Статус: Офлајн Поени: 4758 |
|||
Тоа со куќната слава многу ме интересира. Го читав Гопчевиќ и ми беше многу занимливо како луѓето му одговарале дека се Бугари, ама ја славеле куќната слава и следствено за него биле Срби колку и да му се колнеле дека не се, зошто само Србите имале куќна слава. Не ми се пројасни дали тоа Гопчевиќ го нарекува „слава“ се викало „слава“ и кај Македонците или било нешто сосема друго.
Неккој позапознаен може да помогне! |
||||
![]() |
||||
|||
Да , муслиманите и атеистите не слават кукна слава , но тоа не значи дека нивните дедовци тоа не го правеле ![]() |
||||
|
||||
![]() |
||||
|||
Најстар запис за СЛАВЕЊЕ на светец во Македонија е на еден од војсководците на Самуил , значи некадое околу 10/11 век . Во даденот случај е СЛАВЕНА Богородица . Србите излегле со теза дека секој кој има ќуќна слава е Србин , што апсолутно не е вистина , затоа што Србин е ... Има докази дека Печката патријаршија во своите обреди , во својата политика , подржувала , потикнувала секоја кука , секое семејство да има свој светец кој ќе го величи , тоа да го има и секое село , секој град и сл. Чинам дека тука има влијание и примери од минатото кога , грцчката митологија имала богови за се и сешто , христијанството во тој стил продолшува со светци на Рибарите , св. Никола , светец за некој занает , трговијата и.т.н. Без навреди , но во Бугарија , во 15 ... 18 -19 век немао доволно критична маса христијани за да имаат било какви свои специфики , некоја христијанска култура , мислам , немале ни своја локална црква , како што тоа го имале христијаните од денешна Србија и Македонија . |
||||
|
||||
![]() |
||||
|||
Јас не сум ни муслиман ни атеист, а за своите предци бо требало да знам повеќе од тебе, зар не мислиш така? |
||||
|
||||
![]() |
||||
|||
Јас сум од Македонија , па знам што е тоа св. Никола , што се се прави во Прилеп . Зарем има кука во Прилеп која не го слави дој светец , која не прави “ прилепски сарми “ ? Заштитник на скопје е св. Богородица , на с. Мирковци е св. Кирил и Методија , да редам , да ти набројува селските слави од скопско , Поречијата , Тетовско , Гостиварско , Кумановско... ? Па пријател , секое правило има и искључоци . Русиново Во селото можете да ги посетите црквите “Св. Петка“, од првата половина на 19 век, капелната црква “Св. Архангел Михаил“, од 14 век. Со убевината ќе ве плени и капелната црква “Св. Марко“, каде што се прави црковно – народен собир на празникот Голема Богородица на 28 август секоја година. Селска слава е Св. Троица. Да , можеби јас знам повеќе за културата на мојот народ од тебе ![]() |
||||
|
||||
![]() |
Внеси реплика ![]() |
страница 123 6> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања ![]() Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |