|
СВЕТЛИНАТА на ДУХОТ БОЖЈИ или вашата рели |
Внеси реплика | страница 123 5> |
Автор | ||||
spiros
Сениор Регистриран: 28.Јули.2008 Локација: На пат Статус: Офлајн Поени: 4490 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 25.Октомври.2008 во 09:09 |
|||
Што е поважно за вас: СВЕТЛИНАТА на ДУХОТ БОЖЈИ или вашата религија? Еве го мојот одговор: СВЕТЛИНАТА на ДУХОТ БОЖЈИ – ХРИСТОС – е поважна од секоја религија, традиција, нација, доктрина или догма. Притоа морам да нагласам дека и религијата и традицијата и нацијата и доктрината и догмата, немораат безусловно да бидат нешто лошо, како што тоа некои го сваќаат. Но сепак, ако некој ми го постави прашањето кое јас го поставив, одговорот би бил СВЕТЛИНАТА! Зошто? Затоа што, без неа нема Живот, без неа нема спасение! Таа мие поважна од сите свети книги заедно, од сите филозофии, традиции, нации,од сите родбини ... кои исто така ги сакам, бидејќи и тие сите се трудат - на некој начин - да упатат кон неа. Многу би ме радувал и вашиот одговор БОГ да ве благослови! Изменето од spiros - 25.Октомври.2008 во 10:38 |
||||
Through the Blood of His Grace,
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||||
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Светлината на Духот Божји е далеку побитна....зашто религијата е на второ место според мене. А причина за тоа е-во што сакаш верувај само да води кон Бог. А Бог е еден. Па како и да се свртиш секоја религија верува во Него, на овој или оној начин.
|
||||
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
||||
spiros
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Фален и славен да е ГОСПОД + Алилуја + елахмдулилах + ХАЛЕЛУЈАХ !
|
||||
we are Forgiven and Free, in Time & Eternity! БОГ да го благослови Авраам, Исаaк, Израил ...! |
||||
Tetratka
Сениор Регистриран: 25.Септември.2008 Локација: дрвара Статус: Офлајн Поени: 5153 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
БЛАЖЕН Е ОНОЈ КОЈ СЕ БОИ ОД ХРИСТОВИТЕ ЗАПОВЕДИ ...
ЛУЃЕТО ШТО ОДЕА ВО ТЕМНИНА ВИДОА ВИСТИНСКА СВЕТЛИНА ...
“ВИДОВМЕ ВИСТИНСКА СВЕТЛИНА, ГО ПРИМИВМЕ ДУХОТ НЕБЕСЕН, НА НЕРАЗДЕЛНАТА ТРОИЦА И СЕ ПОКЛОНУВАМЕ, ЗАШТО ТАА НЕ СПАСИ НАС!!!“ АЛИЛУЈА!
ДА СЕ ИСПОЛНАТ НАШИТЕ УСТИ СО ПОХВАЛА КОН ТЕБЕ ГОСПОДИ, ЗА ДА ЈА ПЕЕМЕ ТВОЈАТА СЛАВА - ЗАШТО СИ НЕ УДОСТОИЛ ДА СЕ ПРИЧЕСТИМЕ СО ТВОИТЕ СВЕТИ БЕСМРТНИ И ЖИВОТВОРНИ ТАЈНИ. СОЧУВАЈНЕ ВО ТВОЈАТА СВЕТИЊА ЦЕЛ ДЕН ДА СЕ ПОУЧУВАМЕ ВО ТВОЈАТА ПРАВДА!!!
АЛИЛУЈА, АЛИЛУЈА АЛИЛУИЈА!!!
ова го пееме на секоја ЛИТУРГИЈА - благодарствени химни после причестување со Изворот на животот Христос Изменето од Tetratka - 27.Октомври.2008 во 23:03 |
||||
за секој случај - користете ГРОМОБРАН!!!
|
||||
spiros
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
АЛИЛУЈА!!!
|
||||
||||
Vlad Tepesh
Сениор Регистриран: 07.Април.2008 Локација: Romania Статус: Офлајн Поени: 540 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
|
||||
http://protravelguide.com/Images/VladTepesDraculaBranCastle.jpg
|
||||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Po taa logika izleguva deka do Boga vodi i sufizmot, politeizmot...totemizmot, krisna-visna, pa veruvanje vo Kali ili nekoe bozestvo so lik na majmun ili krava, animizmot... zasto site tie si veruvaat vo nekakov bog. Изменето од maria_magdalena - 28.Октомври.2008 во 00:16 |
||||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Toa e interesno, neli?
Ama ima neshto ushte pointeresno, sto skoro nikogash ne se zaprashuvame... a toa e faktot deka site lugje, koi si imaat nekoi drugi veruvanja i bogovi, go imaat istoto zadovolstvo i ja chuvstvuvat istata blagodat kako i nie. Zarem inaku ke gradele hramovi i ke veruvale so iljadnici godini ako seto toa ne davalo nikakov rezultat? Zarem mislite deka samo nie imame profeti i chuda nebesni? Zarem samo nie imame teologii? Razmislite malu okolu ova... |
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
Maran Ata
Сениор Регистриран: 29.Август.2008 Статус: Офлајн Поени: 3669 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Месси, ова искрено без сарказам - често пати ти ја читам оваа реченица на крај од твоите коментари. Прашањето ми е оти секогаш не повикуваш нас дека треба да размислиме за тоа што ти го велиш? Мислиш дека претходно веќе не сме го размислиле или? |
||||
+ Љубовта покрива многу гревови +
|
||||
zidarski
Сениор Регистриран: 17.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 4385 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Маран Ата - поседи уште некој месец на форумов, ќе сфатиш колку е во право Месинџер кога го става тоа на крајот на реченицата...
|
||||
Do what is right, come what may...
|
||||
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Maran Ata, mislam deka ne gi zabelezhuvame rabotite sto ne se vklopuvaat so nash*te veruvanja i deka poradi toa tie minuvaat bez soodvetno vnimanie.
Rabotata e sto site nie gledame, razbirame i tolkuvame onaka kako sto ni se nash*te odnapred postaveni pogledi i pretpostavki za svetov. Eve eden primer za toa... Pred triesettina godini edna amerikanska agrarna delegacija otide vo Indija da se zapoznae so tamoshnoto zemjodelie. Vodachot na delegacijata beshe amerikanski rancher i toj se sretna so indijskiot pretstavnik, koj isto taka beshe zemjodelec. Indiecot go odvede amerikanecov na svojata niva i pocna gordo da mu objasnuva: - Go gledash onoj avtopat onamu (toa beshe eden eden obichen prashliv selski pat za tovarni koli) ? E do tamu e mojata niva ako se gleda na sever. E sega pogledni onamu na jug... go gledash onoj sistem za meliorizacija (obichno potoche)? E do tamu e derugiot kraj na mojot posed. Sega svrti se levo i pogledni gi onie vili (nekolku selski kukji od kal i trska). Mojava zemja se protega od niv, pa do drugana strana, kade sto e magacinot za pshenicata (ambar). Ajde sega kahi mi ti kolkava e tvojata zemja? Amerikanecot, faten vo nebrano, ne sakajki da go navredi sogovornikot, ja progoltal plukankata i pochnal... - Pa, vaka... rano utrinata, po pojadokot, se kachuvam na traktorot i vozam na zapad 4 chasa. Tamu zastanuvam da ja proveram ogradata. Potoa povtorno go palam traktorot i vozam 5 chasa na sever. Vo megjuvreme zastanuvam na pola pat da rucham vo bliskata kafeana. Koga ke vidam kako pomoshnikot ja tera rabotata so stokata, sednuvam na traktorot i vozam sledni 3 chasa na istok i potoa ushte chetiri chasa na jug za da se vratam doma. Indiecot go gledal amerikanecov poln so razbiranje i so nazhaleno lice... - Mnogu ubavo ti vleguvam vo polozhenie... i jas ednash imav takov traktor. Изменето од Messenger - 28.Октомври.2008 во 05:13 |
||||
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
||||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Со ова образложение се сложувам. Со мнозинството е така. Меѓутоа, има и такви исклучоци кои претходно имале еден став, па друг, па трет (зборувам за ставови кои претходно се истражувани, а не на слепо прифатени), за на крај да го имаат сегашниот. Ти што мислиш?
|
||||
|
||||
Messenger
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Religijata e neshto sto se zhivee sekoj moment, celiot zhivot. Toa ne e mrtvo slovo na hartija kanonizirano i dogmatizirano od nekoi lugje vo vo nekoe vreme.
Religijata e postojano menuvanje na stavovite vo unison so nasheto prosvetluvanje. Vchera bile deset zakoni, denes e eden, utre mozhebi nema da go spomnuvame nitu toj... Ednostavno nema da ima potreba. I tuka ne postoi "za na kraj da go imaat segashniot". Ne postoi nikakov kraj. Nema kraj. Kopanjeto rovovi i zazemjanjeto nepodvizhni stavovi smetajki deka "na krajot se stignalo na kraj" ne vodi nikade. Toa e stoenje na edno mesto. Zasekogash. |
||||
|
||||
Maran Ata
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
|||
Дека ВЕРАТА се живее секој момент апсолутно е точно. Во самата суштина не можеш да ја спознаеш од книги (но сепак помагаат за да те насочат), туку само и единствено од пракса. Но, она слово кое што е канонизиано е производ на таа пракса, така што не може да се нарече ни дека е мртво.
Доколку постојано се менуваат ставовите, тогаш се доаѓа до впечаток на сеуште никаква просветленост и нестабилност на личноста. Кога ќе се завземе одреден цврст став, тој може да се надоградува, но ако почне да се менува, тогаш тој став не би бил цврст. Еве пример, јас сум завзела цврст став дека сум православна христијанка, но не знам апсолутно се за мојата вера затоа што не е книга која е со одреден број страни и може да се прочита. Со тек на време, стекнувајќи нови знаења, мојот став се надоградува, но не и менува (значи не преминувам од православие во протестантизам, па во римо-католицизам, па пак назад во православие). Порано имав голема дилема околу сфаќањето на Света Троица. Бев посоветувана да не се замарам со размислувањето околу тоа, да читам светоотечки книги и да се молам на Бога. Го послушав советот и сега немам никакво двоумење. Токму тоа е и надоградувањето на ставот.
Не знам ова дали добро те разбрав на што точно мислиш дека со тек на време нема да ти требаат законите... во која смисла го мислиш?
Крај во надоградување на ставот и во просветлението на умот односно во усовршувањето, нема, но има крај кога ќе го завземеш тој основен став - како што реков, дека сум православна христијанка и крај. Во таа смисла... Изменето од Maran Ata - 28.Октомври.2008 во 06:25 |
||||
|
||||
Внеси реплика | страница 123 5> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |