|
Како да го победам стравот и срамот? |
Внеси реплика | страница 123 7> |
Автор | |
filipbutel
Нов член Регистриран: 28.Мај.2008 Статус: Офлајн Поени: 9 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 23.Јуни.2008 во 22:28 |
Ke se opisam sebesi kako licnost koja koga e izolirana e mnogu poproduktivna,odkolku koga e vo blizina na barem edna druga licnost.Isto taka koga ke treba da zboruvam pred poveke luge se blokiram celiot,kazuvam nejasni recenici itn.najtesko pominuvam koga imam dosta slobodno vreme,koga nemam obvrski i postojano mislam na bezizleznosta od sevo ova.Mnogu lesno mozam da padnam vo teska depresija od koja tesko mozam da se izvadam.Srekata e mnogu retka samo zaradi prisustvoto na Sramot i Stravot,dokolku bi gi pobedil,a se nadevam na vasata pomos bi vi bil beskrajno blagodaren i nikogas nema da ve zaboravam do krajot na mojot zivot.Ve molam da mi pomognete,da mi dadete nekakvi soveti,vezbi,seansi ili ohrabruvacki zborovi sto da pravam i da prevzemam ponatamu.Blagodaram
|
|
fragola
Сениор Регистриран: 02.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3829 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mislam deka problemot e tokmu vo toa sto premnogu razmisluvas za tvojot problem i kako da se vrtis vo eden zatvoren krug na misli od koj nema izlez.Mozebi treba prvin da se zaprasas zosto se cuvstvuvas taka vo prisustvo na drugite,dali e stravot da ne napravis nekoja greska,da ostavis losa ili pogresna slika za sebe,ili mozebi strav od nekoj avtoritet,kompetentnost...
Zasto ne se obides da se relaksiras i ednostavno da prestanes da razmisluvas,ili barem vo prisustvo na drugite da se obides da ne mislis na svojot problem,zasto samoto razmisluvanje ti ja zgolemuva tremata i anksioznosta...i na kraj treba da sfatis deka site lugje imaat svoi frustracii,komplexi,dozivuvaat sram ili neprijatnost vo nekoi situacii,pravat greski,gafovi itn...sto znaci pomalku ili povekje sekoj doziveal slicni cuvstva,pa zasto bi se plasel da napravis nekoja glupost,od toa se sostoi zivotot i site tie situacii eden den ke ti bidat smesni... |
|
I get enough exercise...just pushing my luck.
|
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
jas sum mnogu sramezliv
a zasto da se lecam????? |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
anakin
Сениор Unidentified Flying Object Регистриран: 08.Август.2005 Локација: Machku Pichku Статус: Офлајн Поени: 18535 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ako ima nekoja so saka da me leci
neka mi napise telegrama mozebi kje odgovoram |
|
SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
|
fragola
Сениор Регистриран: 02.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 3829 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Anakin toa si e i karakterna crta-sramezliv...covekov kako da ima problem so pregolema trema,sto mnogu vlijae na socijalniot zivot... |
|
I get enough exercise...just pushing my luck.
|
|
ПодВодно
Сениор Регистриран: 09.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 7391 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
kako da go pobedis stravot i sramot?
so shok terapija. ednash ke se prezhalish i ... ili ke gi pobedish ili ke zaginesh za Makedonija |
|
zenmaster
Сениор Interceptor Регистриран: 05.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 4262 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Nov clen , posteno si se zaclenil na forum idividi si otvara tema vo koja saka da postavi negov ili necij drug problem , onaka zaradi da cue drugo mislenje (pretpostavka) . I so se dobiva od seto toa moze da se vidi vo prthodnite komentari (osven za komenatrot na fragola ) . Sekoj si zema po eden mal del so sebe od idividi a site zaedno go pravime nie bas onaka kakov sto e......... |
|
[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
|
|
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
taka e
i fintata se sostoi deka treba da ima nasmevki ne e niso taka strasno ako so na prv pogled izgleda ako mislis deka tipov kje se izleci od 10 pametni misli tuka togas si greska kje go izleci zivotot koj so e surov a toj kje se resi da zivee Изменето од anakin - 23.Јуни.2008 во 23:34 |
|
|
|
zenmaster
Сениор Interceptor Регистриран: 05.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 4262 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Nasmevki na tugja nesrekja ???
Odi smej se vo razno , nekoi temi treba da ja zadrzat serioznosta .
|
|
[IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
|
|
anakin
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
oki sefe
|
|
|
|
Monuska
Сениор Регистриран: 27.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2128 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
И јас како помала бев многу срамежлива, воопшто не сакав да зборувам пред странци и мразев кога сум центар на внимание, но некако со помош на другарките почнав да се опуштам, особено кога станав дел од некои обуки за едукатори. Тогаш запознаваш нови луѓе, сфаќаш дека не се срамиш само ти и принуден си штом си започнал да одиш до крај. Подоцна, не само пред едукаторите, зборував и пред цели класови за работи како секс и сида (дури и пред професори) па сега воопшто не се срамам. Мислам дека тоа е единствен начин, да се пресрамиш...
|
|
Сите го сакаме она што не можеме да го имаме. Вистинските луѓе знаат да се помират со тоа...
|
|
ZeZnAtA
Сениор Power Регистриран: 26.Мај.2007 Статус: Офлајн Поени: 19172 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ke gi pobedish koga ke im se sprotivstavish!!!
p.s.veruvaj sam vo sebe!!! |
|
Љубовта владее без меч и врзува без јаже!
|
|
mamma
Сениор Регистриран: 15.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9879 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Za se,..pa i za vakov problem koj samo izgleda problem
postoi reshenie.Nie tuka,nekoj od lichno iskustvo,nekoj od lichno poznavanje,mozeme samo prividno da pomogneme da se ublazi problemot.Jas sum i sekogash ke bidam za struchna pomosh.Nekoi problemi ednostavno ne se reshavaat so soveti od raznorazni iskustva. |
|
moira
Сениор ...The Goddess... Administrateur adjoint Регистриран: 06.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 26016 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Браво...те обожавам...поубаво ни јас немаше да смислам ...and now back to topic: Драг filipbutel, Проблемот кој го имаш и со кој се соочуваш секојдневно може да се каже дека се работи за социјална фобија, која во принцип и не е нешто многу страшно, ниту пак го имаш само ти. Социјалната фобија претставува страв кој се јавува при комуникација со останати луѓе, особено со непознати особи или пак пред поголема група на луѓе. Мислите кои се провлекуват при состојбата на социјалната фобија најчесто претставуваат страв дека нешто погрешно ке кажеш или пак ке направиш, и постојано си оптеретен со помислата дека нешто ке згрешиш. Она што е тесно поврзано со овој вид на фобија е мошне ниското ниво на САМОДОВЕРБА, СТРАВОТ ОД ГРЕШКИ, НЕСИГУРНОСТА ВО СЕБЕ И ВО СОПСТВЕНИТЕ СПОСОБНОСТИ. Прво и основно е да се прифатиш себе како личност онаков каков што навистина си. Застани пред огледало и кажи си: ТОА СУМ ЈАС! И прифати се како таков и почни да се сакаш себе! Затоа што ако не се сакаш себе си никогаш нема да почнеш да работиш на себе, за да станеш подобра личност (не ме разбирај погрешно, не се работи дека си лоша личност, но нели сите тежнееме да бидеме подобри) и да се поместиш од оваа ситуација во која си. Обиди се да изградиш свои ставови, без влијание од средината и движи се напред, одлучно и непоколебливо во секој нов ден, со желба да напредуваш било да се работи во работата, знаењето, настаните кои следат и при средбите со луѓето...и секако нека биде без страв, бидејки одлучноста во погледот, говорот и однесувањето ке те доведат до посакуваната цел...целта која ја имаш за тој ден, целта во животот. И да не заборавам, секое утро повторувај си: Напред, непоколебливо напред, можам и морам! И не ги избегнувај ситуациите од кои се плашиш и срамиш...туку соочувај се со нив, иако мислиш дека не можеш да ги поднесеш...со секое ново соочување стануваш појак. Доколку имаш страв од ова, за почеток може тоа да го правиш и во друштво на драга особа... обиди се стравот од ситуациите, тремата и срамот да ги решиш кога имаш драга особа покрај себе. Така можеби полесно ке ти биде да ги надминеш овие состојби. Поздрав и со срека...мислам дека вреди да се обидеш и да го пробаш мојот совет...нема ништо да те чини. Ете можеби ова што го напишав за некого глупаво и смешно ке звучи, но јас верувам и стојам позади ова што го напишав. Не се срамам и не се плашам. Немој ни ТИ! Поздрав Изменето од moira - 24.Јуни.2008 во 01:59 |
|
Внеси реплика | страница 123 7> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |