Како да го победам стравот и срамот?
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Филозофија и психологиjа
Опис на форумот: „Разно“ ама на повисоко ниво
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=14256
Датум на принтање: 27.Јануари.2025 во 12:23 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Како да го победам стравот и срамот?
Постирано од: filipbutel
Наслов: Како да го победам стравот и срамот?
Датум на внесување: 23.Јуни.2008 во 22:28
Ke se opisam sebesi kako licnost koja koga e izolirana e mnogu poproduktivna,odkolku koga e vo blizina na barem edna druga licnost.Isto taka koga ke treba da zboruvam pred poveke luge se blokiram celiot,kazuvam nejasni recenici itn.najtesko pominuvam koga imam dosta slobodno vreme,koga nemam obvrski i postojano mislam na bezizleznosta od sevo ova.Mnogu lesno mozam da padnam vo teska depresija od koja tesko mozam da se izvadam.Srekata e mnogu retka samo zaradi prisustvoto na Sramot i Stravot,dokolku bi gi pobedil,a se nadevam na vasata pomos bi vi bil beskrajno blagodaren i nikogas nema da ve zaboravam do krajot na mojot zivot.Ve molam da mi pomognete,da mi dadete nekakvi soveti,vezbi,seansi ili ohrabruvacki zborovi sto da pravam i da prevzemam ponatamu.Blagodaram
|
Коментари:
Постирано од: fragola
Датум на внесување: 23.Јуни.2008 во 22:55
Mislam deka problemot e tokmu vo toa sto premnogu razmisluvas za tvojot problem i kako da se vrtis vo eden zatvoren krug na misli od koj nema izlez.Mozebi treba prvin da se zaprasas zosto se cuvstvuvas taka vo prisustvo na drugite,dali e stravot da ne napravis nekoja greska,da ostavis losa ili pogresna slika za sebe,ili mozebi strav od nekoj avtoritet,kompetentnost...
Zasto ne se obides da se relaksiras i ednostavno da prestanes da razmisluvas,ili barem vo prisustvo na drugite da se obides da ne mislis na svojot problem,zasto samoto razmisluvanje ti ja zgolemuva tremata i anksioznosta...i na kraj treba da sfatis deka site lugje imaat svoi frustracii,komplexi,dozivuvaat sram ili neprijatnost vo nekoi situacii,pravat greski,gafovi itn...sto znaci pomalku ili povekje sekoj doziveal slicni cuvstva,pa zasto bi se plasel da napravis nekoja glupost,od toa se sostoi zivotot i site tie situacii eden den ke ti bidat smesni...
------------- I get enough exercise...just pushing my luck.
|
Постирано од: anakin
Датум на внесување: 23.Јуни.2008 во 23:04
jas sum mnogu sramezliv a zasto da se lecam?????
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Датум на внесување: 23.Јуни.2008 во 23:06
ako ima nekoja so saka da me leci neka mi napise telegrama mozebi kje odgovoram
------------- SILATA NEKA E SO VAS a ako ne vi treba, neka, i taka ne e nekoj trosok, ja ima nasekade okolu nas.
|
Датум на внесување: 23.Јуни.2008 во 23:10
anakin напиша:
jas sum mnogu sramezliva zasto da se lecam?????
|
Anakin toa si e i karakterna crta-sramezliv...covekov kako da ima problem so pregolema trema,sto mnogu vlijae na socijalniot zivot...
|
Постирано од: ПодВодно
Датум на внесување: 23.Јуни.2008 во 23:14
kako da go pobedis stravot i sramot?
so shok terapija.
ednash ke se prezhalish i ...
ili ke gi pobedish ili ke zaginesh za Makedonija
|
Постирано од: zenmaster
Датум на внесување: 23.Јуни.2008 во 23:30
Nov clen , posteno si se zaclenil na forum idividi si otvara tema vo koja saka da postavi negov ili necij drug problem , onaka zaradi da cue drugo mislenje (pretpostavka) . I so se dobiva od seto toa moze da se vidi vo prthodnite komentari (osven za komenatrot na fragola ) .
Sekoj si zema po eden mal del so sebe od idividi a site zaedno go pravime nie bas onaka kakov sto e.........
------------- [IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
|
Датум на внесување: 23.Јуни.2008 во 23:34
taka e i fintata se sostoi deka treba da ima nasmevki ne e niso taka strasno ako so na prv pogled izgleda
ako mislis deka tipov kje se izleci od 10 pametni misli tuka togas si greska kje go izleci zivotot koj so e surov a toj kje se resi da zivee
|
Постирано од: zenmaster
Датум на внесување: 23.Јуни.2008 во 23:36
Nasmevki na tugja nesrekja ???
Odi smej se vo razno , nekoi temi treba da ja zadrzat serioznosta .
------------- [IMG]http://img148.imageshack.us/img148/4285/xxxpn7.gif">
|
Датум на внесување: 23.Јуни.2008 во 23:38
oki sefe
|
Постирано од: Monuska
Датум на внесување: 24.Јуни.2008 во 00:50
И јас како помала бев многу срамежлива, воопшто не сакав да зборувам пред странци и мразев кога сум центар на внимание, но некако со помош на другарките почнав да се опуштам, особено кога станав дел од некои обуки за едукатори. Тогаш запознаваш нови луѓе, сфаќаш дека не се срамиш само ти и принуден си штом си започнал да одиш до крај. Подоцна, не само пред едукаторите, зборував и пред цели класови за работи како секс и сида (дури и пред професори) па сега воопшто не се срамам. Мислам дека тоа е единствен начин, да се пресрамиш...
------------- Сите го сакаме она што не можеме да го имаме. Вистинските луѓе знаат да се помират со тоа...
|
Постирано од: ZeZnAtA
Датум на внесување: 24.Јуни.2008 во 00:57
ke gi pobedish koga ke im se sprotivstavish!!! p.s.veruvaj sam vo sebe!!!
------------- Љубовта владее без меч и врзува без јаже!
|
Постирано од: mamma
Датум на внесување: 24.Јуни.2008 во 01:18
Za se,..pa i za vakov problem koj samo izgleda problem postoi reshenie.Nie tuka,nekoj od lichno iskustvo,nekoj od lichno poznavanje,mozeme samo prividno da pomogneme da se ublazi problemot.Jas sum i sekogash ke bidam za struchna pomosh.Nekoi problemi ednostavno ne se reshavaat so soveti od raznorazni iskustva.
------------- http://imageshack.us">
Shot at 2007-06-30[/IMG]
|
Постирано од: moira
Датум на внесување: 24.Јуни.2008 во 01:33
zenmaster напиша:
Nasmevki na tugja nesrekja ???
Odi smej se vo razno , nekoi temi treba da ja zadrzat serioznosta .
---------------------------------------------------------------
Nov clen , posteno si se zaclenil na forum idividi si otvara tema vo koja saka da postavi negov ili necij drug problem , onaka zaradi da cue drugo mislenje (pretpostavka) . I so se dobiva od seto toa moze da se vidi vo prthodnite komentari (osven za komenatrot na fragola ) .
Sekoj si zema po eden mal del so sebe od idividi a site zaedno go pravime nie bas onaka kakov sto e......... |
Браво...те обожавам...поубаво ни јас немаше да смислам
...and now back to topic:
Драг filipbutel,
Проблемот кој го имаш и со кој се соочуваш секојдневно може да се каже дека се работи за социјална фобија, која во принцип и не е нешто многу страшно, ниту пак го имаш само ти.
Социјалната фобија претставува страв кој се јавува при комуникација со останати луѓе, особено со непознати особи или пак пред поголема група на луѓе.
Мислите кои се провлекуват при состојбата на социјалната фобија најчесто претставуваат страв дека нешто погрешно ке кажеш или пак ке направиш, и постојано си оптеретен со помислата дека нешто ке згрешиш.
Она што е тесно поврзано со овој вид на фобија е мошне ниското ниво на САМОДОВЕРБА, СТРАВОТ ОД ГРЕШКИ, НЕСИГУРНОСТА ВО СЕБЕ И ВО СОПСТВЕНИТЕ СПОСОБНОСТИ.
Прво и основно е да се прифатиш себе како личност онаков каков што навистина си.
Застани пред огледало и кажи си: ТОА СУМ ЈАС!
И прифати се како таков и почни да се сакаш себе!
Затоа што ако не се сакаш себе си никогаш нема да почнеш да работиш на себе, за да станеш подобра личност (не ме разбирај погрешно, не се работи дека си лоша личност, но нели сите тежнееме да бидеме подобри) и да се поместиш од оваа ситуација во која си.
Обиди се да изградиш свои ставови, без влијание од средината и движи се напред, одлучно и непоколебливо во секој нов ден, со желба да напредуваш било да се работи во работата, знаењето, настаните кои следат и при средбите со луѓето...и секако нека биде без страв, бидејки одлучноста во погледот, говорот и однесувањето ке те доведат до посакуваната цел...целта која ја имаш за тој ден, целта во животот.
И да не заборавам, секое утро повторувај си: Напред, непоколебливо напред, можам и морам!
И не ги избегнувај ситуациите од кои се плашиш и срамиш...туку соочувај се со нив, иако мислиш дека не можеш да ги поднесеш...со секое ново соочување стануваш појак.
Доколку имаш страв од ова, за почеток може тоа да го правиш и во друштво на драга особа... обиди се стравот од ситуациите, тремата и срамот да ги решиш кога имаш драга особа покрај себе. Така можеби полесно ке ти биде да ги надминеш овие состојби.
Поздрав и со срека...мислам дека вреди да се обидеш и да го пробаш мојот совет...нема ништо да те чини.
Ете можеби ова што го напишав за некого глупаво и смешно ке звучи, но јас верувам и стојам позади ова што го напишав. Не се срамам и не се плашам.
Немој ни ТИ!
Поздрав
------------- ...have you already tried, the brand new fragrance..."The Desirable"...by "sweet poison" Moira...
|
Постирано од: ...Well...
Датум на внесување: 24.Јуни.2008 во 03:40
...za stravot znam kako se pobedue, ali za sramot neznam...imam mislenje okolu toa...
...stravot se pobedue, so iskustvo vo dadena oblast-bilo kakva i da e, opsht strav i ne postoi, postoi strav od neshto ili fobija,
...primer...
...sekoj profesionalen vojnik od prvo se plashel koga odel vo akcija, megutoa bil so toa pretpazliv-sho se odrazilo na kvalitetot na negovata uspeshna kariera, zaradi toa sho stravot se pobedue od bitka vo bitka, znachi so aktivno uchestvo i iskustvo, i so tek na vreme preoga vo edna normalna emocija na odredeno pole kade sho prethodno igrala dosta nestabilno...ustvari narodski kazano-choek otrpnue so tek na vreme...
...za, sramot, mislam deka ne se lechi, nema lek, i koj se rodil sramezliv, ke ostane takov...sho i ne e nekoja pa opasna stvar, ima luge sho poveke cenat sramezlivi luge, nego li purjaci-degutanti...hihihiihhih...
...nekoja sredina bi bila idealna i nealarmantna sostojba ali neznam kako se lechi, i nemozam da kazam poveke za toa...
------------- ...I feel like there is no need for conversation...
|
Постирано од: seka
Датум на внесување: 24.Јуни.2008 во 07:28
filipbutel напиша:
Ke se opisam sebesi kako licnost koja koga e izolirana e mnogu poproduktivna,odkolku koga e vo blizina na barem edna druga licnost.Isto taka koga ke treba da zboruvam pred poveke luge se blokiram celiot,kazuvam nejasni recenici itn.najtesko pominuvam koga imam dosta slobodno vreme,koga nemam obvrski i postojano mislam na bezizleznosta od sevo ova.Mnogu lesno mozam da padnam vo teska depresija od koja tesko mozam da se izvadam.Srekata e mnogu retka samo zaradi prisustvoto na Sramot i Stravot,dokolku bi gi pobedil,a se nadevam na vasata pomos bi vi bil beskrajno blagodaren i nikogas nema da ve zaboravam do krajot na mojot zivot.Ve molam da mi pomognete,da mi dadete nekakvi soveti,vezbi,seansi ili ohrabruvacki zborovi sto da pravam i da prevzemam ponatamu.Blagodaram |
Kako prvo edno BRAVO! Mislam deka so otvoranjeto na temata veke si pocnal stramot i stravot da go "pobeduvas"... taka treba da prodolzis, sto custvuvase i misliese koga e otvori temata? mislam deka nisto strasno (barem se nadevam) taka treba i vo "realniot" zivot da prodolzis, mozebi tuka vo "virtualnoto" se ti izgleda polesno, no golema razlika ne postoi!
Ne sum strucnak, da ti davam nekoi "sigurni" soveti, no sepak mislam nekoi cusvta sto gi nosime vo sebe, se posledici od detinstvoto ili zivotot sto sme go ziveele do sega od kako sme rodeni, mozebi stucnak bi ti pomognal se toa da prerabotis, ako e taka, a mozebi i jas gresam!
Na kraj sakam mnogu hrabrost i uspeh vo tvojata "bitka" da ti posakam!
|
Постирано од: james dean
Датум на внесување: 24.Јуни.2008 во 11:46
Здраво Филип,
Прво морам да те пофалам за искреноста и храброста што си решил на овој начин да побараш решение за твојот проблем. Иако на некој начин тука е сé анонимно знам каков чекор претставува тоа, особено за луѓето како тебе.
Добро е што си решил да побараш совет од повеќе луѓе, да слушнеш повеќе мислења, иако не знам колку би можеле да ти помогнат нашите сугестии, бидејќи “проблемот” е од таков тип што единствено можеш да го решиш самиот ти. Но, гледам дека си паметен и дека ќе успееш во тоа, бидејќи ти веќе најважното си го направил.... а тоа е идентификувањето на проблемот.... Како во медицината - најважна е дијагнозата .... Мора да ја знаеме причината која го предизвикува проблемот.... Кога човек знае за што всушност се работи, кога е свесен за тоа и кога силно сака тоа да го поправи сигурно ќе успее .... Затоа не би ти препорачал да одиш на психолог.... ќе можеш и самиот да се справиш со тоа.... Не си единствен.... а многу успеале да станат потполно различни личности....
Ти препорачувам прво уште малку подлабоко да ја побараш причината за таквата твоја состојба.... Дали некогаш во минатото ти се случило нешто ... некоја ситуација во која си ја изгубил самодовербата ... дали самата околина те направила таков.... можеби си имал некои другари кои без причина те потценувале, не те сакале и се потсмевале со тебе .... Има секакви луѓе, можеби проблемот бил во другите, а не во тебе... но тоа некако те “повлекло надоле” ...
Кога точно ќе ја утврдиш причината за таквата твоја состојба, однесување или чувствување, мораш прво да си створиш јасна слика каков всушност сакаш да бидеш и потоа цврсто да одлучиш, по секоја цена да се промениш.... Но, менувањето оди постепено..... чекор по чекор ... Најдобро е прво да почнеш со поситни чекори... (со поблиски луѓе ... и помалку на број...)... за да започнеш да си ја враќаш самодовербата, а потоа ќе видиш дека е сé полесно и едноставно ќе грабиш напред ....
-------------
|
Постирано од: mamamd
Датум на внесување: 24.Јуни.2008 во 15:15
filipbutel напиша:
Ke se opisam sebesi kako licnost koja koga e izolirana e mnogu poproduktivna,odkolku koga e vo blizina na barem edna druga licnost.Isto taka koga ke treba da zboruvam pred poveke luge se blokiram celiot,kazuvam nejasni recenici itn.najtesko pominuvam koga imam dosta slobodno vreme,koga nemam obvrski i postojano mislam na bezizleznosta od sevo ova.Mnogu lesno mozam da padnam vo teska depresija od koja tesko mozam da se izvadam.Srekata e mnogu retka samo zaradi prisustvoto na Sramot i Stravot,dokolku bi gi pobedil,a se nadevam na vasata pomos bi vi bil beskrajno blagodaren i nikogas nema da ve zaboravam do krajot na mojot zivot.Ve molam da mi pomognete,da mi dadete nekakvi soveti,vezbi,seansi ili ohrabruvacki zborovi sto da pravam i da prevzemam ponatamu.Blagodaram |
... golemo bravo za iskrenosta... za tvojot problem... mnogumina kazaa ubavi sugestii... ne si edinstven... ne si osamen vo svojata povlecenost... slucajno na ovaa tema imam citano mnogu knigi... napisi... zaradi mojata rabota... iako se odnesuva na pomala vozrast... no vo princip tehnikite se tie... vo momentot citam od Rika Zarai Emocii koi lecat... ti ja preporacuvam... bidejki e daden tocno patot kako da se nadminat mnogu emocii... eve ke ti citiram eden del koj mene strashno mnogu mi se dopaga ...za stravot... ... Da ne se plashime od nishto e son koj site go sonuvame...Son koj ako ne postoi stravot bi se pretvoril vo koshmar. Covekot ne moze ni da gi zamisli golemite uslugi koi ni gi pravi stravot.... bidejki stravot ni go spasuva zivotot... Zamislete go svetot bez strav, svet vo koj lugeto ne bi custvuvale strav. Ke gi gledame kako zacekoruvaat niz prozor vo prazno... bezdna... bi preminale ulica po koja se doblizuva kola so ogromna brzina... bi zaboravile da go zatvorat fentilot za gas... Nemojte da frlate so kamenja po ovaa sveta emocija koja ne shtiti od sigurna smrt... ... stramot pak e meshavina od strav i bes zaradi nemok.... ... ako si vo moznost najdi ja ... procitaj... iako e na srpski... lesno s erazbira...
|
Постирано од: zbunet
Датум на внесување: 24.Јуни.2008 во 16:50
So brkanje zenski se dodeka ne mi pomine stravot i sramot...covek sto imal mnogu zeni vo zivotot e samouveren zosto se dokazal vo mnogu situacii
|
Постирано од: An4i
Датум на внесување: 05.Јули.2008 во 11:21
za da se opustis napi se nesto zestoko
ama samo malku nemoj da preteras
toa pomaga
provereno
|
Постирано од: pagane
Датум на внесување: 19.Јули.2008 во 10:39
кога видиш дека сите сме просто луге и сите имаме и кривици
|
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 19.Јули.2008 во 10:59
filipbutel напиша:
Добро се опиша себеси, односно својот проблем кој не е така редок.
Инемо, овде станува збор за социјална фобија. Лицето кое страда од оваа фобија, се чувствува несигурно во присуство на други луѓе, се вцрвенува, поти, не ретко пелтечи...како што и самите кажавте, значи без потреба ад ги набројувам симптомите. Тоа е тоа.
Е сега, оваа фобија навистина сериозно може да влијае врз вашето секојдневно општење со луѓето и вашите перформанси. Човекот е нели, социјално битие и едноставно неможе да функционира сам. Затоа, проблемот мора да се решава.
Како?
Во дадениов случај-комбинација на когнитивно бихејвиорална терапија и малку антидеперсанти. Антидепресантите на почетокот ќе ти бидат потребни додека не усвоиш нов модел на однесување, а разговорите со стручното лице ќе те водат кон нови начини на размислување-а со тоа и однесување.
Значи, кој што и да ти каже, “прави вака-така, не мисли на тоа, земи си лексилиумче“-ќе те излаже и ќе ти направи поголема штета.
Правец-добар невропсихијатар, а кај нас мислам дека ги има. Со среќа.
------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Постирано од: Pentakostalec
Датум на внесување: 19.Јули.2008 во 11:00
Samo BOG moze da go pobedi stravot i sramot vo tebe
|
Датум на внесување: 19.Јули.2008 во 11:04
Абе Пентакосталец, ако човек верува, може да му се помоли на Бог-ама да го упати на вистинскиот лекар и вистинската терапија, ама без терапија (медикаменти и разговори) од стручно лице-нема ништо од решавање на проблемот, кој е сериозен.
|
Датум на внесување: 20.Јули.2008 во 10:43
Samo licata na mrtvite davaat izraz na spokoj zosto konecno go pobedile stravot i sramot
|
Датум на внесување: 20.Јули.2008 во 10:58
zbunet напиша:
Samo licata na mrtvite davaat izraz na spokoj zosto konecno go pobedile stravot i sramot |
Не да си во право...
Само немој толку депресивно, ден цел е пред нас, уште не е ни 11 часот
|
Постирано од: becenevem
Датум на внесување: 18.Јануари.2009 во 19:48
Датум на внесување: 15.Февруари.2009 во 16:33
taka sto ke istrcas eden krug okolu centarot , gol-a
|
Постирано од: Spirit
Датум на внесување: 27.Април.2009 во 15:12
Тема: Како да го победам стравот и срамот?
Поедностави го проблемот колку што е можно повеке .
Престани да ги храниш . Тие се хранат од тебе . Батали ги ,не ги фермај . Однесувај се према нив како кон ,,некој таму неважни ,, . Шо си се фатил за нив . Пушти ги нека одат . Посилен си ! Ке видиш . Пробај.
|
Постирано од: ana sk
Датум на внесување: 27.Април.2009 во 15:26
stravot i sramot nemozes da gi pobedis no mozes da gi potisnes
|
Постирано од: Anarchy
Датум на внесување: 27.Април.2009 во 16:56
ana sk напиша:
stravot i sramot nemozes da gi pobedis no mozes da gi potisnes
|
Ne e tocno
-------------
|
Постирано од: bijonse1
Датум на внесување: 27.Април.2009 во 17:18
Mnogu e bitno za sto sram i strav......
tie se so razlicna jacina za razlicni situacii......
ostranlivi ili vecni zavisi za sto se odnesuva......
Vo dvata slucaevi najvazna uloga ima.....
DUHOT , SAMOUVERENOSTA , ZNAENJETO i PRAKSATA.......
ako se prisutni samo edna ili dve komponenti....
togas licnosta delimicno e nesigurna so sram i strav...
vo poednini situacii e silna..... vo drugi ne......
Dokolku licnosta gi poseduva site cetiri komponenti....
togas definitivno nema ni strav ni sram......
mislam vo granica na normalata...
oti bezstrasni i nesramlivi za sve ne postoi.....
a i ne e normalno....
-------------
|
Постирано од: ANITA11
Датум на внесување: 28.Април.2009 во 11:12
seuste gi nemam pobedeno
|
Постирано од: zaguben
Датум на внесување: 28.Април.2009 во 11:14
jas nemam ni strav ni sram
|
Постирано од: filipbutel1
Датум на внесување: 28.Април.2009 во 11:53
spored nekoe moe ''iskustvo'' sramot moze da se pobedi edinstveno so soocuvanje so istiot i iskoristuvanje na sekoja sansa koja kje ni se ponudi da mu se sprotistavuvame.I mozebi najvazno spored mene e upornosta i istrajnosta.
|
Датум на внесување: 02.Мај.2009 во 14:16
stravot ni go vakciniraat:
"sefovite",
"gazdite",
"roditelite"
"medijata" tv, radio i
politicarite.
nema potreba pred ovie da se sramis.
|
Датум на внесување: 04.Јуни.2009 во 23:58
Da gi poglednes vo oci bez da trepkas.
|
Постирано од: *moon*
Датум на внесување: 04.Јуни.2009 во 23:58
slobodno mozam, vo sekoe vreme
------------- Ако го победиш моментот ти си најсилниот човек на светот
|
Датум на внесување: 05.Јуни.2009 во 00:08
Vaka,za stravot obicno nosam sprej ili drugo ladno oruzje vo canta,sto mi go cuva stravot,a da se izglupiram ne mi e strav zasto imam taktika i za sramot,ja krevam glavata povisoko od voobicaeno so blaga nasmevka i utesna misla deka site sme lugje i site sme glupi,ponekogas...
|
Постирано од: G1RL
Датум на внесување: 05.Јуни.2009 во 01:01
Па вака - како што кажаа и некои пред мене со самото тоа што ја отвараш темава и бараш решение за она што мислиш дека ти претставува проблем правиш ЧЕКОР НАПРЕД и решаваш делумно да се соочиш со него и да го надминеш. Страв и Срам имал и почувствувал во некои ситуации секој од нас. Секој од нас се нашол во некоја непријатна ситуација која му ја намалила самодовербата и направила да се чувствува помалку вредно од другите, да се плаши од понатамошни грешки,да се плаши дека лугето околу него ке стекнат негативно мислење за него и сл. Прашањето е како да се надмине ова??? - Мислам дека делумно ова ке помогне...
1. Мораш да се почитуваш себеси за да те почитуваат и другите. Едноставно да си кажеш дека си на исто ниво со другите, дека не се ништо подобри од тебе, попаметни и сл.
2.Да не се замараш со оние кои помислиле нешто негативно за тебе. Секогаш ке има луге на кои ке им се допагаш и на некои кои нема да им се допагаш.
3.Немој да мислиш дека повеке некој ги почитува или дека се поинтересни оние кои се без срам и тресат глупости.
4. Кога се наогаш со повеке луге кажи го својот став за одредена работа, тема на разговор и сл. Така ке го изразиш своето мислење и ке видиш дали се согласуваат со тебе или не. Предложи нешто што мислиш дека ке биде прифатено.
5.Стекни самодоверба односно не покажувај несигурност и нерешителност па дури и да направиш грешка - СЕКОЈ ГРЕШИ... Постави си цел и кажи си дека по секоја цена ке стигнеш до неа и нема да се откажеш. Кога ке ја постигнеш ке се чувствуваш посигурно.
6. ПРИФАТИ СЕ И САКАЈ СЕ СЕБЕСИ ТАКОВ КАКОВ ШТО СИ -никој не е совршен па затоа понекогаш треба да ги прифатиме лугето такви какви што се без очекување дека ке се сменат.
------------- TODAY COULD BE YOUR BEST, WORST OR LAST DAY IN YOUR LIFE...
|
Датум на внесување: 05.Јуни.2009 во 12:01
So drskost
------------- http://jazbunet.blogspot.com/" rel="nofollow - http://jazbunet.blogspot.com/
|
Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 06.Јуни.2009 во 01:26
Face to face... Фати се за уво и пред огледало: се плашам и срамам од тоа, тоа, тоа, тоа и тоа... Друго чаре нема...
------------- http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме. Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја, само земја ќе бидеме и можеби неколку жолти цветови.
|
Постирано од: fiks
Датум на внесување: 06.Јуни.2009 во 01:41
Стравот е вродена работа кај чувствителните личности,без него големи глупости се прават,и мислам дека е корисен со тоа што ни кажува која е границата да каде што треба да одиме во даден момент,ако не постои таа граница која ја поставува стравот ништо нема да не запре да ги уништиме сите а на крај е голема веројатнаста дека ќе се уништиме и самите себе си.
А страмот е особина која кажува место самите нас дека сме направиле глупост некоја,во тој момент најдобро признај си дека си направил глупост,полесно ќе ти биде а и пола простено му е на тој што си признава.
А и да не се признае,црвенилото на лицето ќе си каже се.
------------- Само шлаг пена ќе бидеме. Ни воздух,ни оган,ни вода,туку шлаг пена, само шлаг пена ќе бидеме и можеби неколку жолти ракии.
|
Постирано од: ANITA11
Датум на внесување: 08.Јуни.2009 во 14:11
jas nemoam da gi pobedam nitu sramot nitu stravot
|
Постирано од: Popi
Датум на внесување: 09.Јуни.2009 во 06:45
Ne sekogash nitu stravot nitu pak sramot se negativna osobina na lugjeto, ako samo dobro se izbalansiraat tie istite mozhat da bidat najpozitivnite osobini shto eden chovek mozhe da gi poseduva. Sprema toa ne treba da se "pobedat" vo smisla na eliminiranje, tuku vo smilsla na balansiranje i samokontrola.
|
Датум на внесување: 09.Јуни.2009 во 20:46
Ke gi fatis za g'z
------------- http://jazbunet.blogspot.com/" rel="nofollow - http://jazbunet.blogspot.com/
|
Постирано од: Lithium
Датум на внесување: 09.Јуни.2009 во 22:08
Стравот е емоција, секогаш придружена со напнатост, грижа и вознемиреност. И уствари најчесто страв може да предизвика нешто за кое не знаеме многу, кое ни е нејасно. Ама стравот многу лесно може да се совлада ако му се спротивставиме т.е кога ќе и се спротивставиме на таа непријатна ситуација од која произлегува стравот - стравот ќе почне полека да се губи А срамот....И тој може да се јави исто така кога нешто не ни` е познато. На пр: Ново лице во друштвото, луѓе кои ги гледаме прв пат. Срамот може да произлезе и од немање на доволно самодоверба. Кога не сме сигурни во самите нас. Или кога сметаме дека ќе направиме некоја погрешна постапка и затоа молчиме и се срамимеИли кога ќе ни се случи нешто непријатно. Е тогаш црвенилото стапува на сцена Може срамот да биде и од некоја неисправна, но направена постапка
А се победуваат единствено ако им се спротивставиш И ако имаш самодоверба дека ТОА го можеш, и не се плашиш
------------- You think you are perfect? Well, try walking on water...
|
Датум на внесување: 09.Јуни.2009 во 22:22
ٍСтравот е природен нагон со кој сме обдарени од самото раѓање. Тој не штити од опасности-кога не би имале страв лесно би станале жртви. Стравот ја овозможува реакцијата “бори се или бегај“ со што директно одлучуваме што да правиме.
Срамот исто така сам по себе не е лош, кога не би имало срам луѓето би се однесувале без срам од општествена осуда па на пример нема да се срамат да ги п0рекршуваат моралните и општествени норми на вообичаено однесување (ќе одат голи по улица, ќе јадат како животни, ќе вршат нужда кај ќе им текне)
Е сега проблем настанува кога стравот и срамот ќе се здружат, па некој ќе почне да се плаши во ситуации во кои реално не би требало да се плаши, ќе се срами кога не би требало да се срами плашејќи се да не каже нешто несоодветно, да не биде исмејан од другите, итн. Во тој случај зборуваме за некаква социјална анксиозност. Таа се победува како и се друго во животот-со јакнење на самодовербата, уверување дека нема да се случи ништо лоѓшо, дека се е ок, дека нема да се доживее јавен срам.
Ако е проблемот изразен (лицето се поти, се вцрвува, не може ни да зборува од страв...) се разбира дека треба да оди кај добар психотерапевт.
|
Постирано од: Glenn
Датум на внесување: 10.Јуни.2009 во 08:33
Ако веќе земало размери на фобија, треба да се оди кај стручњак.
Фобиите се лечат.
------------- Beauty fades, dumb is forever
|
Датум на внесување: 10.Јуни.2009 во 08:38
se e do stavanje na percepcicajata na vistinsko mesto primer sram kon sprotivniot pol----- mora da se sfati deka sprotiven pol i ne e tolku sprotiven sto se odnesuva do psihickata strana, gi ima skoro isti nadezi, zelbi, baranja i potrebi.....sfatil go toa, sramot bi trebalo da go snema
sram prema posirok auditorium--- i toj auditorium se sostoi od edinki tocno e deka saedno sme posilni no ne te slusa masata nego pak edinkite sekoj posebno
od druga strana... sto te gajle... mnogu mangupi se mnogu popateticni od sramezlivite
pozdrav
|
Датум на внесување: 10.Јуни.2009 во 12:01
Postojat bazicni anksioznosti koi se del od temelot na karakakterot i koi ne mozat da se nadminat, a so lecenje mozat samo da se ublazat
|
Постирано од: Batkata
Датум на внесување: 10.Јуни.2009 во 15:31
Kako? sramot nema sto da te sram dodeka se e legalno si go iskazuvas svoeto mislenje pravis raboti koj mislis deka ne nastetuvaat na nikoj i se za pouka da pokazes sto znaes i kako go znaes nema sram bidejci sekoj se pravi na razlicen nacin i nema pricina nekoj da te ismee ili navredi poradi sto nesto si rekol ili napravil na nekoj specificen nacin no sepak da ne nastetuva na nikogo i da bide legalno seto toa
|
Постирано од: којсумјас
Датум на внесување: 10.Јуни.2009 во 16:18
so hrabrost i bezsramnost...
|
Датум на внесување: 10.Јуни.2009 во 16:26
Датум на внесување: 10.Јуни.2009 во 16:38
pagane напиша:
сигурен си?
|
за храброста не баш... немам храброст да бидам сигурен... ама за безсрамноста.. е па да...
|
Датум на внесување: 10.Јуни.2009 во 16:40
којсумјас напиша:
pagane напиша:
сигурен си?
|
за храброста не баш... немам храброст да бидам сигурен... ама за безсрамноста.. е па да...
|
ме задоволува одговорот.и ми помогна.
|
Датум на внесување: 10.Јуни.2009 во 16:49
pagane напиша:
ме задоволува одговорот.и ми помогна.
|
кога жената е задоволна... јас сум бескрајно среќен...
и уморен...
|
Постирано од: Анастеа
Датум на внесување: 10.Јуни.2009 во 16:52
Пред критичниот јавен, полујавен или приватен настап, мала доза алкохол, по личен избор... Ама дозата да е соооосем мала...
------------- http://www.youtube.com/watch?v=QCQTr8ZYdhg&feature=related" rel="nofollow - Прав сме и ќе бидеме. Ни воздух, ни оган, ни вода, туку земја, само земја ќе бидеме и можеби неколку жолти цветови.
|
Датум на внесување: 10.Јуни.2009 во 16:56
залубеноста е доволен катализатор..барем jас така мислам. мене не треба друг стимулант.
|
Постирано од: Anarchy
Датум на внесување: 10.Јуни.2009 во 19:40
pagane напиша:
залубеноста е доволен катализатор..барем jас така мислам. мене не треба друг стимулант.
|
A sto prajme koga nekoj ne e zaljuben ......e na primer jas podolgo vreme ne sum zaljuben...
-------------
|
Датум на внесување: 11.Јуни.2009 во 11:53
Луѓе што често трепкаат у ствари несвесно се плашат да не им ја залепи некоја соговорникот иако нема везе, но сепак е тоа дел од некое искуствено минато.
|
Постирано од: Delicia
Датум на внесување: 14.Јуни.2009 во 21:27
.....треба да си доволно храбар да ја зграпчиш хараброста......
------------- ...It just takes a second to realize how wrong you are, about... everything...
|
Датум на внесување: 14.Јуни.2009 во 23:03
Trudi se sto pocesto da bides vo blizina na ona od sto se sramis i plasis.
|
Постирано од: Dr. Cullen
Датум на внесување: 15.Јуни.2009 во 00:10
Еве ја сум срамежлива личност, тешко остварувам контакт со непознати. Најверојатно воа е оти сум меланхолик, но срамежливоста не ми е проблем. Кога веке со некој сум доволно долго време се приврзувам со него и личноста ми станува блисок пријател и сум искрен со таа личност. Но не сакам да се лечам од срамежливоста или пак да барам помош од психолог. Каков сум, таков сум, имам доволен број на пријатели со кои сум близок и пред нив не сум срамежлив.
|
Датум на внесување: 18.Јуни.2009 во 22:46
so caska viski za nasite moze i rakija
|
Датум на внесување: 18.Јуни.2009 во 22:49
Dr. Cullen напиша:
Еве ја сум срамежлива личност, тешко остварувам контакт со непознати. Најверојатно воа е оти сум меланхолик, но срамежливоста не ми е проблем. Кога веке со некој сум доволно долго време се приврзувам со него и личноста ми станува блисок пријател и сум искрен со таа личност. Но не сакам да се лечам од срамежливоста или пак да барам помош од психолог. Каков сум, таков сум, имам доволен број на пријатели со кои сум близок и пред нив не сум срамежлив. |
Eпа, што е проблем? Зошто по секоја цена да се лечи нешто што не постои, уживај со твоите пријатели!
|
Датум на внесување: 25.Јуни.2009 во 21:38
izlezi vo priroda,komuniciraj so lugje
|
Постирано од: Siuxi
Датум на внесување: 25.Јуни.2009 во 21:52
so bezrazliche.bidi sebe i da ne te briga za nisto.tako ke go pobedis strvot i sramot
|
Датум на внесување: 25.Јуни.2009 во 22:12
probaj da pravis raboti sto ne gi pravese do sega
|
Датум на внесување: 02.Јули.2009 во 22:31
Постирано од: Предраг
Датум на внесување: 08.Јули.2009 во 16:30
filipbutel напиша:
Ke se opisam sebesi kako licnost koja koga e izolirana e mnogu poproduktivna,odkolku koga e vo blizina na barem edna druga licnost.Isto taka koga ke treba da zboruvam pred poveke luge se blokiram celiot,kazuvam nejasni recenici itn.najtesko pominuvam koga imam dosta slobodno vreme,koga nemam obvrski i postojano mislam na bezizleznosta od sevo ova.Mnogu lesno mozam da padnam vo teska depresija od koja tesko mozam da se izvadam.Srekata e mnogu retka samo zaradi prisustvoto na Sramot i Stravot,dokolku bi gi pobedil,a se nadevam na vasata pomos bi vi bil beskrajno blagodaren i nikogas nema da ve zaboravam do krajot na mojot zivot.Ve molam da mi pomognete,da mi dadete nekakvi soveti,vezbi,seansi ili ohrabruvacki zborovi sto da pravam i da prevzemam ponatamu.Blagodaram | Те емпатизирам,и јас се чувствувам таков... ...Понекогаш,полесно ми е да бидам најголемиот сељак во светот без никакви потенцијали,отколку да ги користам својте...
------------- http://www.userbars.be">
|
Постирано од: Messenger
Датум на внесување: 08.Јули.2009 во 18:38
Предраг напиша:
filipbutel напиша:
Ke se opisam sebesi kako licnost koja koga e izolirana e mnogu poproduktivna,odkolku koga e vo blizina na barem edna druga licnost.Isto taka koga ke treba da zboruvam pred poveke luge se blokiram celiot,kazuvam nejasni recenici itn.najtesko pominuvam koga imam dosta slobodno vreme,koga nemam obvrski i postojano mislam na bezizleznosta od sevo ova.Mnogu lesno mozam da padnam vo teska depresija od koja tesko mozam da se izvadam.Srekata e mnogu retka samo zaradi prisustvoto na Sramot i Stravot,dokolku bi gi pobedil,a se nadevam na vasata pomos bi vi bil beskrajno blagodaren i nikogas nema da ve zaboravam do krajot na mojot zivot.Ve molam da mi pomognete,da mi dadete nekakvi soveti,vezbi,seansi ili ohrabruvacki zborovi sto da pravam i da prevzemam ponatamu.Blagodaram | Те емпатизирам,и јас се чувствувам таков... ...Понекогаш,полесно ми е да бидам најголемиот сељак во светот без никакви потенцијали,отколку да ги користам својте... |
Toa e onoa sto lugjeto go narekuvaat "imam trema".
Vo osnova poteknuva od nesigurnosta vo sopstvenite vrednosti i kvaliteti, kako i od pregolemata samokritichnost od aspekt kako lugjeto kje go procenat onoa sto go pravime.
Zatoa mnogu podobro se chuvstvuvame koga rabotime sami. Togash ne sme podlozhni na evaluiranje.
Procenuvanjeto od strana na drugite lugje direktno go zasega nasheto Ego. A toa e nashiot machitel : dokolku dobieme slaba ocenka, togash Egoto pravi da se chuvsvtvuvame losho, ako pak dobieme dobra procena, togash efektot e pozitiven. Rabotata e shto stravot od dobivanje slaba ili negativna procena e tolku golem, poradi chuvsvoto shto kje bide predizvikano, shto nie pobrzo bi se odluchile za pasivnost otkolku za aktivnost. Taka barem se zashtituvame od potencijalnata bolka.
Od druga strana, nashata lichnost cheznee za socijalizacija, a Egoto za pozitivni reakcii i falenje, pa izolacijata koja se nadovrzuva kako krajna instanca na pasivnosta stanuva kontraproduktivna, a ponekogash i tragichna.
Izlezot od ovaa situacija e postepenoto minuvanje preku nevidlivata crvena linija koja samite si ja postavuvame kako nekakva granica vo chija vnatreshnost se chuvsvtuvame "sigurni". Na pochetokot toa e teshko, no koga se pravi chesto i se napreduva malu po malu, togash toa stanuva se polesno.
1. Osnovnata rabota sto treba da se osoznae (povekje otkolku intelektualno da se razbere) e deka nishto ne treba da se zeme lichno. Reakciite na drugite lugje se refleksija na nivnite razbiranja, naukuvanja, psihologii, iskustva, semejni odnosi i t.n. Toa nema nishto so nas. I nie ne mozheme nashiot zhivot da go modificirame i adaptirame kako shto kje mu odgovara na sekoj chovek na ova planeta samo za da mu se dopadneme. Toa e povekje od nevozmozhno - toa e apsurdno i nerazumno.
2. Onoa na koe treba da se potpreme vo nashiot zhivot e sekogash da gi pravime rabotite najdobro shto mozheme, da ne zhiveeme so pretpostavki (sekogash da se obiduvame da razbereme "navistina kako e", a ne kako sto "mislime deka e") i da bideme jasni, ednoznachni i respektni vo nashiot odnos i komunikacija so ostanatite.
Ne znam kolku frliv svetlina na problemot, no vo osnova toa se kluchnite elementi za negovo razbiranje i razreshuvanje. Negovoto reshavanje zavisi od osoznavanjeto (ne intelektualnoto razbiranje) na sostojbata vo koja se naogjame. Togash izlezot mozhe da se sluchi vednash (sto e malu poretko) ili postepeno, vo zavisnost od reshenosta i upornosta na chovekot.
Chesto pati od pomosh se konsultacii so psiholog ili psihijatar chija sto struchnost definitivno pozitivno vlijae vo menuvanjeto na ovaa sostojba. Ako e potrebno, tie mozhat da preporachaat kognitivna terapija i lekarstva (kako na primer "citalopram" koj go zgolemuva nivoto na seratonen i taka deluva antidepresivno).
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Постирано од: bubetooo
Датум на внесување: 13.Јули.2009 во 01:58
Bi mu preporacala na Filip da ja procita MOKTA NA POTSVESTA i nejzinoto prodolzenie KAKO DA SE DOBIE ONA STO SE POSAKUVA veruvam deka ke mu pomogne da go resi problemot.
|
Постирано од: lotus flower
Датум на внесување: 13.Јули.2009 во 10:04
Собери храброст,направи го тоа од што се плашиш и стравот ќе исчезне. Почни со помали чекори .
------------- ~Live the life you love, love the life you live~
|
Датум на внесување: 25.Јули.2009 во 16:32
taka sto ke go izbrkas gostinot
|
Датум на внесување: 25.Јули.2009 во 22:09
Претрчај гол/а низ местото каде живееш
|
Датум на внесување: 25.Јули.2009 во 23:31
Ako toa raboti, togash podobro da odi poleka...
------------- Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
Датум на внесување: 25.Јули.2009 во 23:34
Може и реклама да си закачи и некој денар да земе, секој ќе сака да ја погледне рекламата
|
Датум на внесување: 26.Јули.2009 во 00:24
Предраг, со мали постепени чекори, ако кај нас нема специјализирани тераписти по Ког. Бих. терапија.
На пример, треба да зборувас неодлозно пред повеке луге. Нема бегање. Пробај на пример 2 недели да речеме пред тоа да ја посетиш говорницата/училница или што и да е тоа во време кога нема никој. Разгледај ја просторијата, спријатели се со неа. Седни си малку, разгледај, неоптеретено со тоа како ќе збориѓш и штѕо ќе правиш.
Нареден пат стори го тоа нопоседи подолго, разгледај, ако има вработени пробај така еден учтив безначаен дијалог (нешто као “Се спремам за предабање па си планирам како ќе биде поставен аудиториум)
Дру пат како ближи предавањето, види ако можеш да запознаеш и разговараш со некои што ќе бидат присутни.
Обиди се дома пред огледало да извежбаш како ќе говориш, повторувајќи дека тоа е нормално, никој од тебе не очекува совршенство и нема за што да м,ислиш дал ќе згрешиш.
На денот на предав. дојди порано, седним, средувај ги матерјалите. Ракувај се со секој посетител и побарај да се претстават. Помисли дека и тие се луиге како тебе и мене и нема зоѓто да се срамиш не дошле да те критизираат. Помисли дека правиш добро, ќе гин оплемениш со нови сознанија....
Обиди се ако запне со мала интерактивност, прашувај го ти нив нешто за темата као да видиш на кое ниво ја познаваат.
Ако ептен не иде, напрај се на Тошо, излези божем хитен тел. повик и кркни еден пропранолол (делува кај stage fright) i ispliskaj se so voda. Врати се и продолжи како ни лук јал ни лук мирисал.
И не заборави да кажеш како беше.
Ти посакувам голем успех!
|
Датум на внесување: 26.Јули.2009 во 00:33
Zamisli gi goli
|
Постирано од: Stojadin Lord
Датум на внесување: 26.Јули.2009 во 00:33
Svako jutro u pet
u stali uspravno stojim
jedna po jedna sve
moje kozice prebrojim
E tek im onda svaki dn
lekciju jednu drzim
stala puna
koze na broj sve
svaka me milno u oci gleda
upitan pogled
usta sta travu melje,
a ja takoj uspravan saf
moju pricu njima pricam...
Iskusan sm ti orator
pred publiku uvek rec dajem
poznat sam i recit
svima u mom kraju..
I ja kad sm poceo
strah mi je koske jeo
al eto sve u svoje vreme
sd nemam ni mali treme.
------------- u mojoj kozi najbolje disem....
|
Датум на внесување: 26.Јули.2009 во 00:46
Има и кај Стојадин нешто. Мислам, колку и да ми е смешно, некои работи држат вода
Svako jutro u pet
u stali uspravno stojim
jedna po jedna sve
moje kozice prebrojim
Пред да почне предавањето, направи список, така малку ќе се опуштите. Побарај секој да тин го каже името и малку за себе.
E tek im onda svaki dn
lekciju jednu drzim
stala puna
koze na broj sve
svaka me milno u oci gleda
upitan pogled
usta sta travu melje,
Хмммм...не е лошо да им мелат устите, зависи од типот на предавање ако е дозволено сокчиња во пластични чаши е добра идеја.
a ja takoj uspravan saf
moju pricu njima pricam...
И така, усправан, ама можеш и да прошеташ-предавај си.
Iskusan sm ti orator
pred publiku uvek rec dajem
poznat sam i recit
svima u mom kraju..
И зборот да си го одржиш-пред себе. Кажи си дека ќе го одржиш тоа предавање. Кажи си некоја молитвичка во себе.
I ja kad sm poceo
strah mi je koske jeo
al eto sve u svoje vreme
sd nemam ni mali treme.
Е ова е искуство веќе...и Предраг ако не следи ќе се препороди.
Предраг те молам кажи ни како помина.
|
Датум на внесување: 26.Јули.2009 во 00:49
zbunet напиша:
Zamisli gi goli
|
И ова трпи. Ако веќе стравот надвладее. Си го гледалч ли Хари Потер, она за богартот? Како го надминуваат стравот? Тоа е тоа.
Леле колку стручни совети дадовме секој на свој начин, Предраг ќе части за ова.
|
Датум на внесување: 26.Јули.2009 во 00:49
Mlogo si analizu veliku uradila. Pa ja sam ti samo obican ofcar, s's mlogo znanja i tuzno srce sta pati po jednu dusicu s's okice plave.
|
Датум на внесување: 26.Јули.2009 во 00:50
zbunet напиша:
Zamisli gi goli
|
E u tome je moj problem.
Kozice moje
ne nose ni hlace ni gache
|
Датум на внесување: 26.Јули.2009 во 00:51
Стварно се испадна на место, па тоа што си го напишал во твојата хумор. поезија се правила ораторски. Не ќе да си баш обичан офчар.
|
Постирано од: ekszi88
Датум на внесување: 02.Септември.2011 во 08:28
Ни јас не го знам точниот одговор.. но мислам дека некако лека - полека успевам да се справам со тоа. Мислам дека се потребни првенствено малечки но сигурни чекори. Битна е безбедноста на почетокот. Е откако малку ќе се опуштиме можеме да земаме поголеми залаци т.е. поголеми ризици. Барем јас така мислам, е сеа како е баш и не знам
|
Постирано од: agor
Датум на внесување: 12.Септември.2014 во 18:06
Би сакал накратко од библиски аспект да образложам како да се одлободите од стравот, срамот или било кое друго психичко растројство. Многу е едноставно, пробано е и функционира. Нормално од Господ е, неможе да е неточно.
Ќе почнам конкретно со цитат од Словото Божјо (новиот завет)
2 Тим 1:7 Зашто Бог не ни даде дух на страшливост, туку дух на сила, љубов и себевладеење.
Дух на страшливост, или дух на страв, гледаме дека тоа всушност е дух. Нечистиот дух, злите духови или пак демоните (тоа е едно исто нешто) се слуги на сатаната преку кои тој управува. Тие зли духови се истеруваат во име на Господ Исус Христос, бидејќи Тој ја има таа власт и Тој тоа го правеше. Исто така, истиот Исус, им даде власт на Неговите чеда да истеруваат зли духови повикувајќи се на Неговото Име.
Значи за да се ослободиш од стравот и срамот, потребно е со вера во Господ Исус Христос да заповедаш на демонот на страв да излезе од тебе!
Наредниот момент, ќе осознаеш како лесно се живее во заедништво на Господ.
Одговор: Победата над стравот или срамот е веќе завршена работа, само го изјавуваме со вера во Господ Исус Христос и тој демон на страв изчезнува.
Марко 1:23-27 Тогаш, во нивната синагога беше човек, опфатен од нечист дух, и извика велејќи: „Ах! Што имаме ние со Тебе, Исусе Назарејче? Дали дојде да нè погубиш? Знам Кој си Ти: Божји Светец!” И Исус му се закани: „Молкни и излези од него!” И нечистиот дух го стресе, извика со висок глас и излезе од него. И сите се зачудија, така што се прашуваа еден со друг, велејќи: „Што е ова? Нова наука - полна со сила! - Им заповеда и на нечистите духови и тие Му се покоруваат!”
За подетални информации, разработени техники базирани на библијата и водени од Светиот Дух, ви препорачувам книгата од Пастор Константин Кајшаров.
http://www.kupikniga.mk/BookDetails.aspx?Pr=31713
|
Датум на внесување: 12.Септември.2014 во 19:15
"НЕ СЕ ПЛАШИ" е напишано 365 пати во Библијата.
|
Датум на внесување: 12.Септември.2014 во 19:38
Messenger напиша:
"НЕ СЕ ПЛАШИ" е напишано 365 пати во Библијата.
|
Се извинувам... и...?
|
Датум на внесување: 12.Септември.2014 во 20:52
И ништо посебно и конкретно... како за кого. Секој нека си интерпретира како што му прилега и нека прими колку што смета дека е податен за тоа.
Ова беше само поврзување со претходно коментираното кое повеќе припаѓа во пдф Веронаука отколку тука.
|
Постирано од: nikolceo
Датум на внесување: 20.Септември.2014 во 14:01
Trgni od faktot deka edinstveno mora da se umre se e dozvoleno oven toa sto te kaci zakon. Taka da uzivaj spodeluvaj misli so sekoj ni koj nema ni da ti se smee za sram ili pak nekoj ke ti preti. Slusaj relaksiracka muzika misli pozitivno I se ke bide kako sto ke si zamislis
------------- Nikolce
|
|