|
Месото е убиство !!! |
Внеси реплика | страница 123 14> |
Автор | |
james dean
Сениор Регистриран: 05.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 4476 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 27.Април.2008 во 15:56 |
Ја отварам оваа тема во Филозофија и Психологиjа, а не во исхрана, бидејќи го поставувам ова прашање од филозофски и морален аспект, а инспириран од она што следи по Велигденкиот пост! Па вака, сите ние кога ќе седнеме дома за ручек или во некоја кафана и кога ќе си нарачаме плескавици, кобасици, ражничи, вешалици и сл., можеби и не сме баш толку свесни што во тој момент всушност јадеме. Ако за момент, кога го ставаме слаткиот залак во уста, се замислиме и сватиме дека она што го јадеме е всушност некое животинче (суштество, како и нас самите), кое можеби до неодамна трчало безгрижно на некоја ливада или можеби уште полошо - седело во наше заробеништво, за ние специјално да го одгледаме и да го спремиме за после да му го кркнеме ножот под грло, не знам дали би ни било баш се едно! Значи, нашата месна исхрана е еден вид убиство - за кое ние, ако биде убиен човек, на пример, осудуваме (и тоа многу строго). Знам дека многу луѓе можат да кажат дека не може да се споредуваат човечкиот живот и животот на некое животно, но сепак тоа е убиство на живо суштество, кое може да биде свиња, но и крава, јагне, срна, зајак, птица,..... Некој ќе каже дека тоа е закон на природата, но ние сме свесни суштесва и имаме избор!!! Никој вегетаријанец не умрел до сега! Баш напротив. Живеел многу поздраво. Месото не само што е убиство, туку тоа е и убиец!!! Па, аny opinion ??? Изменето од james dean - 05.Февруари.2010 во 19:34 |
|
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Е другар да си ми жив и здрав! Јас сум Веган и ете ме жива и здрава сум. Баш разгледував снимки од организам на човек кој јаде месо и од веган и тоа веке сто пати е докажано дека веганот има поздрав организам. Месото предизвикува многу бактерии иако човекот не верува во тоа. За тоа можам со денови да ти пишувам...ама џабе е . За жал ланецот на исхрана така им „наредува„ на лугето.....Ама јас не верувам во тоа. налет и месо и се...па оставете ги животните на раат да си живеат! Што ако не носите крзно голи ке останете? Ако не јадете месо ќе умрете? Без кожни чевли боси сте??? Премногу револтирана сум за ова...подобро да прекинам.
Ке додадам само уште едно-порано препракав некој ептен иритирачки слики на месојадциве ама ни тоа не им сметаше... П.С. Се надевам дека некогаш ке имат совест и кога ке јадат месо ке се замислат во тањир и самите тие. Изменето од blueprayer - 27.Април.2008 во 16:03 |
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
james dean
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Знаеш што Блу.... јас всушност не сум вегетријанец, меѓутоа се трудам да јадам колку што е можно помалку месо, а и сериозно размислувам целосно да се откажам од тоа. Дека месото е штетно, тоа е факт! Особено она црвеното, кое велат дека е многу канцерогено. Истовремено знам дека месото исто така содржи некои протеини кои му се потрбни на човекот, меѓутоа сигурно постои и некој друг прехрамбен производ што може да биде замена за тоа. Но јас тука би сакал повеќе за нашиот морален однос кон животните. Ние сме "Матрикс" во "матриксот", ти текнува !!! Изменето од james dean - 05.Февруари.2010 во 19:34 |
|
La Ninja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ми текнува. Мојот доктор редовно ми вели ....не му ја мисли што ти зборат....ти сепак внесуваш нешто од животинско потекло (млеко јогурт сирење кашкавал)..значи разликата е вкусот...а се друго е исто.
|
|
|
|
james dean
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Е добро сега, млекото е нешто друго. А тоа не е ни убиство. Па сите ние сме цицале од нашите мајки како мали! Изменето од james dean - 05.Февруари.2010 во 19:35 |
|
La Ninja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
јасно. ете јас конзумирам тоа...ама тоа не штети на нив а ни на нас...ако добро ја одбереме фирмата.
|
|
|
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Интересна тема... Не сум вегетаријанец, ама многу малку јадам месо. Всушност, кога морам. Нели, сепак сум мајка, готвам, па неможам баш да ги лишам и останатите од месо на трпезата, а за себе да правам посебно. Но, да речам, за мене ќе си црпнам од се друго, но тоа не е вегетаријанство, бидејќи е зготвено со месо, месото е сепак тука, дава вкус... Кога се коле животинчето, што мислите, нели е тоа исплашено? Знам дека звучи сурово...ама така е. При стравот се лачи адреналин, па всушност ние го козумираме и адреналинот на животиончето, т.е. неговиот стрес. Погледнета ја срната што пасе....а погледнете го крволочниот ѕвер-месождер. А? Мојот сопруг како мал присуствувал на стравична за него глетка. Имено, за некој празник, неговите купиле живо јагненце и го чувале неколку дена. Маж ми се разбира, како дете, му се радувал и го хранел. А потоа дошол и тој ден, кога за жал, јагнето било заклано, ама уште пожално-тој го видел тоа. До денес неможе да вкуси јагнешко месо, колку и да е вкусно приготвено. А што е со телињата во кланица? Сакате уште? Е сега, научниците велат демек месото имало аминокиселини неопходни за организмот. Не е точно, многу намирници од растително потекло ги содржат истите аминокиселини, како печурките на пример.... Ете пријателе, од постов можеш да го увидиш мојот став по однос на темава. |
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
james dean
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Многу убав пример даде Марија! Јас велам, не мора да присуствуваме на чинот на убиство на некое животно кое го јадеме за да сватиме што јадеме и што всушност сме направиле. Доволно сме умни за да го сватиме тоа и без очигледен пример! Замислете си ги само "џелатите" кои им пресудуваат на кутрите животни! Какви срца ли имаат тие??? Или замислете си ги ловџиите!!! Убиваат од задоволство и рекреација, а после се знае - "Ручали смо месо и глодали смо кости добрих животиња" - Милан Младеновиќ (Ми мењамо дан за ноч). Изменето од james dean - 05.Февруари.2010 во 19:35 |
|
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Да, затоа и го дадов примерот за сопругот, кој до
денес е “трауматизиран“ бидејќи видел, и затоа реков да ги замислиме
животните во кланица....
По однос на тоа прашање ми се допаѓа ставот на оние источнички религии кои не јадат месо, незнам точно кои се, хинду? Или повеќе се можеби? Тоа ми се допаѓа кај нив многу... |
|
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|
mamamd
Сениор Почесна конзулка Регистриран: 02.Ноември.2007 Статус: Офлајн Поени: 25679 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
...realno nie sme na sredinata... pred nas se kanibalite koi pecat i jadat luge... nie gi peceme i jademe zivotnite...a i zivotnite (barem nekoi) ne bi ni prostile ako ne nacekaat... verojatno toa e sindzirot na ishranata....
|
|
invader
Сениор Регистриран: 13.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 442 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
a be ajde
po selava sekojdnevno ki koljat ,svinji kokoski,telinja ,goveda!pa si gi krkaat odma posle. |
|
La Ninja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
тоа треба да се спречи!
|
|
|
|
invader
Сениор Регистриран: 13.Март.2008 Статус: Офлајн Поени: 442 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
covekot po priroda e poveke mesozder odkolku"trevopasen"
edina razlika megu nego i zverovite e sto toj go prigotvuva mesoto ne go jade zivo! |
|
La Ninja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
ма немооој збориш ко да мора да се јаде месо
Изменето од blueprayer - 28.Април.2008 во 00:39 |
|
|
|
Внеси реплика | страница 123 14> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |