|
Разлика помеѓу православните и католиците |
Внеси реплика | страница 123 4> |
Автор | |
Noor4ever
Група Регистриран: 17.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 74 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 18.Април.2008 во 22:13 |
me intreseria edna rabota mozat da mi odgovaraat samo hristijanite: koja e razlikata pomegu pravoslavnite hristijani i katolicite?Kolku sto znam jas pravoslavnite se krstat od desna strana, dodeka katolicite od leva strana sto znaecenje ima ovaa, koga i ednite i drugite se hristijani, zosto nemate isti praznici na primer Velikden, Bozik itn?Sto e sustinskata razlika?
Vi blagodaram na odgovorot. Pozdrav |
|
trebo.r.a
Сениор Регистриран: 24.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 356 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
da beshe temava za muslimanite dosega ce imashe eden kup odgovori ili podprashanja ama kogase odnesuva za nivnite veri ushte doolgo ce cekame na bilo kakov odgovor od nivna strana
|
|
butel2
Сениор Регистриран: 26.Јули.2005 Статус: Офлајн Поени: 4138 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
razlikata e takva kakva sto e razlikata na belite drobovi.
od kade deka nema isti praznici? I Bozik i Veligden go slavat i ednite i drugite samo na drugi datumi. ona sto najveke gi razlikuva ovie dve veri e razlicnoto tolkuvanej na potekloto na Svetiot Duh i dogmata za nepogresivosta na papata. bitni razliki okolu ucenjeto nema, razlikite se poveke od " politicki " karakter |
|
gospel
Сениор Регистриран: 01.Април.2008 Статус: Офлајн Поени: 405 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Нај битната разлика се прави за тоа кој да ги држи парите.Тоа кулминираше во 1054 год. кога дојде до раскол на црквата која што до тогаш се нарекуваше само христијанска црква. 1054 год позната како раскол помеѓу запад и исток или наречено ШИЗМА, дојде заради признавање на папата и неговата непогрешивост, што во основа тоа е небиблиски. Другата работа се вика FILIQUE, или од каде произлегува светиот дух. Католиците тврдат дека светиот дух произлегува од Отецот и Синот Исус Христос, а православните дека светиот дух произлегува само од Отецот, а не и од синот. Мое мислење е дека расколот се случи заради власт, кој на кого да му биде потчинет. И тоа не е Библиски, затоа што Исус кога им ги миеше нозете на апостолите им рече, поголемиот да му служи на помалиот. Со тоа сакаше да ни каже дека не треба да се стремиме да бидеме служени, туку секогаш да служиме. Со почит, Госпел. |
|
Omer El Faruk
Сениор Регистриран: 31.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 997 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Разликата е што едните не ги признаваат на другите. А ЗОШТО?
|
|
Omer El Faruk
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Зарем ти не беше атеист? Гледам дека доста си упатена во оваа проблематика,и мило мие. Е,сега кога сум веќе тука да те прашам:Која е разликата во овие две вери во толкувањето за потеклото на Светиот Дух? |
|
La Ninja
Сениор She Hulk Регистриран: 13.Јуни.2006 Статус: Офлајн Поени: 1605 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
тоа не се две вери..тоа се само како гранки на дрвото што се вели иако јас не го подржувам католизмот. без навреда на никому ова е мое мислење значи. инаку верувам дека Бутел само знае што е тоа а е атеист.
|
|
Ne sum pijan, samo lezam na zemja i se raduvam....
|
|
Messenger
Администратор Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet Регистриран: 21.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 18208 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Duri se pobliski otkolku sunite i shiite. Neka bidam popraven od nekoj poupaten dokolku gresham.
|
|
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
|
|
Halid ibn Velid
Сениор Регистриран: 10.Јануари.2008 Статус: Офлајн Поени: 1145 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
А,кои се тоа сунити и шиити!? Малку ова нејасно ми е ! |
|
Хасан ел-Басри рекол:О Човече,ти си само збир на Денови,кога денот ќе замине и дел од твоето тело заминуват!!
|
|
Omer El Faruk
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Хмммммм....ај да не ја расипувам темава. |
|
La Ninja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
оваа тема не се расипува видиш ја како си прашувам шо не знам
|
|
|
|
Omer El Faruk
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Аха. Според тебе и твоето православно верување дали Католиците се заблудени во своето коментирање и практикување на христијанството? |
|
La Ninja
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
па така некако..ама не знам дали да си кажам не сакам да навредам некого
|
|
|
|
Omer El Faruk
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Ок,потполно те разбирам.Инаку затоа и реков,ај да не ја расипувам темава. |
|
Внеси реплика | страница 123 4> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |