|
Kit zum so VR |
Внеси реплика | страница 123 5> |
Автор | |
Zoran K
Модератор Регистриран: 17.Април.2006 Статус: Офлајн Поени: 3244 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
Испратена: 20.Ноември.2007 во 15:18 |
Dobra vest za onie sto ke kupuvaat Nikon DSLR kameri. Samo sto doznav deka nivniot odlichen kit zum 18-55 sega ke ima VR stabilizacija.
Sugeriranata fabrichka cena ke bide samo $199, sto znachi deka vo prodazhba ke bide poeftin. Imam samo eden zbor kako komentar na ova: badijala! Изменето од Zoran K - 20.Ноември.2007 во 15:19 |
|
KirilS
Група Регистриран: 27.Септември.2007 Статус: Офлајн Поени: 31 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Видов!
Добар напредок. Кај нас после Нова година. |
|
Zoran K
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mislam deka novata politika na Nikon pochna da dava odlichni rezultati.
|
|
vrzalec
Сениор Регистриран: 17.Мај.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 133 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Odlicno!
|
|
Vojkan
Сениор Регистриран: 02.Мај.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 387 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Значи, само што помислив дека најдобра старт ДСЛР комбинација во моментов е Canon 400D + 18-55 3.5/5.6 IS (околу 700€), сега Nikon излегува со супер вест. И онака мислев да почекам до околу Нова година, па да видам како ќе стојат тогаш цените. До тогаш може и Nikon D80 падне со цената. Заедно со оваков објектив би бил супер комбинација.
Фала за веста, Зоран. |
|
Ernst Haas: "Leica, schmeica. The camera doesn't make a bit of difference. All of them can record what you are seeing. But, you have to SEE."
|
|
Zoran K
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Mislam deka vo momentov D40, D40X i D80 so Nikonovite zumovi 18-55VR i 55-200VR se najdobrite kit kombinacii sto mozhat da se kupat na pazarot, zemajki go vo obzir odnosot kvalitit/performansa/cena.
|
|
Vojkan
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Па и јас се мислев за Никон д40x со двата кит зума. Евентуално д80, зашто карданот овозможува автофокус и кај модели кои немаат мотор во самиот објектив.
Само сега немам средства, па само гледам и меркам. Малку кај Никонот ме кочи тоа што има само 3 автофокусни точки. Не за друго, туку имам навика да сликам луѓе по улици (нормално, тие не знаат дека некој ги слика), па се прашував колкаво влијание имаат фокусните точки во таква ситуација. Затоа и ги разгледував Канон 400д и 30д. Имаат 9 точки ако не се лажам. |
|
Ernst Haas: "Leica, schmeica. The camera doesn't make a bit of difference. All of them can record what you are seeing. But, you have to SEE."
|
|
Kumba
Нов член Регистриран: 10.Октомври.2007 Локација: Macedonia Статус: Офлајн Поени: 24 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
BTW, D80 има 11 фокусни точки. Не дека нешто има врска тоа оти се што има повеќе од една ми прави збунка
|
|
"There is nothing worse than a sharp image of a fuzzy concept"
Ansell Adams |
|
Zoran K
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Od sopstveno iskustvo znam deka brojot na fokusnite tochki e poslednoto sto mi zatrebalo vo rabotata. Dodeka vidam koja tochka e onaa sto bi padnala vo objektot na interes, dodeka vrtam ili stiskam po kpchinata da ja aktiviram nea i dodeka vo isto vreme se obiduvam da kadriram pazejki taa tochka da padne kade sto treba, jas ke fokusiram so srednata tochka i ke kadriram. Mnogu pobrzo i poefikasno. Toa mi ostana od vremeto na filmot i denes raboti nepograshlivo i najbrzo.
Ke se najdesh vo situacija koga treba brzo da reagirash, pa koga si kadriral i si go pritisnal okidachot da fokusirash ne mozhesh vednash da ja najdesh fokusnata tochka bidejki taa ostanala nekade na strana so poslednoto slikanje. Sega brzo sharash so okoto da ja pronajdesh i za toa vreme ne znaesh sto se sluchuva so objektot na slikanjeto, sledi nervozno manipuliranje na palecot sledeno so okoto vo obidot da ja smestish tochkata kade sto treba... vremeto vo celiot toj proces si teche, sto te pravi ushte ponervozen... na krajot, po "trchanjeto" niz skrinot na krajot si ja pogodil pozicijata i kadarot samo da zabelezhish deka objektot go smenil svoeto mesto, pa ti sega imash opcija ili povtorno da ja "brkash" pozicijata na fokusnata tochka ili da rekomponirash nabrzina so postoechkata i da go fatish momentot. Kolku samo izgubeno vreme i nervi, za da na krajot povtorno rekomponirash kako sto bi napravil ushte na pochetokot ako imashe samo edna sredishna tochka... ajjjjjjjjjj !!!! Ama inaku, kako bi si gi opravdal dadenite pari za kupenite fokusni tochki. Ova me potseka na nekoi fotografi koi slikaat samo po temnica za da gi opravdaat parite sto gi dale za kamera so pomal shum... P.S. Gore kazhanoto ne vazhi apsolutno sekogash za site situacii vo profesionalnata rabota. Nekade profesionalcite sakat da imaat poveke fokusni tochki, no za obichno sekojdnesvno fotografiranje toa ne e tolku bitno, pa duri, kako sto veke objasniv, e i kontraproduktivno. |
|
aboskovski
Сениор Регистриран: 09.Октомври.2005 Статус: Офлајн Поени: 336 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Prosto ne mozam da veruvam deka kaj Nikon 200 izborot na segmentot za AF tolku komplicirano se podesuva (a mozebi ne ukapirav od tekstot a Zoki, tuku samo taka mi se pricini?) Kaj moeto minolti-che e mnogu ednostavno, se pritiska so palec po prsten koj se naogja okolu dial jog kopceto, i toa vo 8 nasoki. Pritisok na srednoto (ok) kopce go odbira centralniot segment za fokusiranje. I seto toa dodeka gledate niz VF, ednostavno brzo i efikasno. Jas ne bi kupuval nova/moderna kamera so pomalku od 9 segmenti na fokusiranje, duri mi e smesna i samata pomisla na toa Duri i UZ olympus-ot sto go imam ima pointelegentno resenie od 3-segmentniot AF kaj nikon d40x. Sekoe rekomponiranje znaci i potencijalno gubenje na fokusot. Mozebi ne vlijae pri fotografiranje na sirokoagolni pejsazi, no skoro vo site drugi situacii e kriticno. |
|
Zoran K
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Angel, izborot na fokusnite tochki e slichen kaj site kameri. Poentata na onoa sto sakav da posocham e deka ne postoi avtomatsko podesuvanje, tuku fotografot toa mora da go pravi manuelno. Ponekogash, koga se raboti na brzina toa vsushnost odzema poveke vreme otkolku sto mozhe chovek da si dozvoli. Mislam deka Voko aludirashe na takvi momenti. Ova ne vazhi sa fotografiranje statichni objekti i vo normalni uslovi koga mozheme podesuvanjata da gi pravimne bez da bideme vo stres.
Tokmu poradi toa Canon duri edno vreme razvivashe sistem za avtomatsko selektiranje na fokusnte tochki samo so dvizhenje na okoto. Idejata beshe genijalna, no nejzinata realizacija, za zhal, zavrshi vo kjor-sokak. |
|
Vojkan
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Pa, Zoran, vo pravo si. Ne mislev na studiski situacii. Poveke mislev na situacija koga objektot ne e svesen za fotografiranjeto, pa moze da se pomrdne i sl. Znaci, tehnicki toj najcesto bi bil vo sredina, no dali 3 tocki se dovolni koga toj ke pocne da se dvizi i mozebi ke izleze od opsegot na trite tocki pa ke more da se upotrebi i panning tehnika.
Vo princip retko koristam edna fokusna tocka koja ne e vo centarot (ili blisku do nego). Fokusni tocki biram samo koga "modelot" e vo eden od "zlatnite preseci". Moevo Fuji na pr. ima 49 selektivni tocki, no toa veke ne e ona za koe zboruvame, tuku druga rabota. Neli sekoj aparat ima tri vida na fokusiranje: center, multi i selective? Jas mislam na multi, a tie drugite i ne me interesiraat mnogu, osobeno selective zasto e time consuming. Se izvninuvam ako ne ja vladeam terminologijata ili ne znam da objasnam. |
|
|
|
Zoran K
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Voko, ne se izvinuvaj bidejki ne si mu pogreshil nikomu nishto.
Se raboti za afiniteti, iskustvo i razlichni potrebi vo koristenjeto na kamerite. Ne postoi samo eden najkorekten pristap, pa se drugo da bide pogreshno. Zatoa vsushnost i postojat site mozhni opcii, pa sekoj neka si upotrebuva sto najmnogu mu odgovara, neli? P.S. Znam profesionalni fotografi koi za pobrzo fotografiranje voopshto ne koristat avtomatski fokus, tuku toa go pravat od oko, gledajjki go okularot. Za taa cel gi menuvaat originalnite fokusni stakla so novi (posvetli) koi im ovozmozhuvaat "snap" vo okularot onamu kade sto tie sakaat, a ne kade sto ke odredi avtomatskiot sistem spored aktiviranata fokusna tochka. Onie koi rabotele porano so profesionalni Canoni i Nikoni, so golemi i svetli okulari, dobro znaat za sto govoram. P.P.S. Steta sto ochnata kontrola na Canonoviot fokus ne se finalizira kako sto treba. Praktichno toa e najdobrata mozhna solucija. Изменето од Zoran K - 20.Ноември.2007 во 20:40 |
|
branko_k
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 10.Јуни.2007 Статус: Офлајн Поени: 682 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
Voko,
400d vo sporedba so d40x e pobrz aparat... menija, funkcii kako iso, wb, biranje na avtofokus tocka... itn se na eden klik kaj canonot... dodeka kaj d40x tie funkcii se malku "podzakopani" vo menijata od iskustvo, mozam da kazam deka ova mene dosta mi znaci za "lovenje" na momenti koi ne cekaat da se mestam poveke od 2-3 sekundi. se slozuvam deka avtofokus tockite ne se kojznae kolku presuden faktor, no, zosto da gi nema ako veke plakjame tolku pari za dslr... osobeno se znacajni za slikanje so stativ, kade sto rekomponiranjeto e oteznato. mene isto taka kaj d40x mi smeta sto za poveketo prime lekji [ili site] kaj ovoj aparat nema avtofokus poddrska, znaci ke treba da fokusiras manual... povtorno, ne e kojznae kolkav problem, no jas licno, bi sakal da go imam avtofokusot vo site varijanti... vo odnos na kvalitet na slika, i 400d i d40x i d80 se na gore dolu isto ramniste, vo osnova seriozni kameri, koja i da se odbere, vo odnos na kvalitet na fajl nema greska... d80 e malku poskap, no apsolutno si zasluzuva da se potrosi i nesto poveke za nego, sekako dokolku se ima moznost. mislam deka d80 e generalno najdobar aparat vo ovaa konk*rencija, no kako sto rekov, i malku poskap... suma sumarum, ke treba da si razmislis koi ke bidat tvoite potrebi i moznosti, i da si odberes, no za sto i da se resis, spored mene nema da utnes i jas ja imav istata dilema pred nekoj mesec [tokmu ovie aparati mi bea i mene vo najtesen izbor] i na krajot se resiv za 400d + sigma 17-17 2.8-4.5 MACRO, i mozam da kazam deka sum epten zadovolen... baska, imam pomali race, i canonov mi e taman po ergonomija pozdrav Изменето од branko_k - 20.Ноември.2007 во 20:35 |
|
Внеси реплика | страница 123 5> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |