Испечати | Затвори го прозорот

Kit zum so VR

Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: Стил на живот
Име на форумот: Фотографија, камери и видео
Опис на форумот: foto.idividi.com.mk, опрема, локации, совети за аматери...
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=10442
Датум на принтање: 27.Ноември.2024 во 17:52
Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com

Тема: Kit zum so VR
Постирано од: Zoran K
Наслов: Kit zum so VR
Датум на внесување: 20.Ноември.2007 во 15:18
Dobra vest za onie sto ke kupuvaat Nikon DSLR kameri. Samo sto doznav deka nivniot odlichen kit zum 18-55 sega ke ima VR stabilizacija.

Sugeriranata fabrichka cena ke bide samo $199, sto znachi deka vo prodazhba ke bide poeftin. Imam samo eden zbor kako komentar na ova: badijala!

Коментари:
Постирано од: KirilS
Датум на внесување: 20.Ноември.2007 во 15:19
Видов!
Добар напредок.
Кај нас после Нова година.

Датум на внесување: 20.Ноември.2007 во 15:23
Mislam deka novata politika na Nikon pochna da dava odlichni rezultati.

-------------

Постирано од: vrzalec
Датум на внесување: 20.Ноември.2007 во 16:39
Odlicno!

Постирано од: Vojkan
Датум на внесување: 20.Ноември.2007 во 17:28
Значи, само што помислив дека најдобра старт ДСЛР комбинација во моментов е Canon 400D + 18-55 3.5/5.6 IS (околу 700€), сега Nikon излегува со супер вест. И онака мислев да почекам до околу Нова година, па да видам како ќе стојат тогаш цените. До тогаш може и Nikon D80 падне со цената. Заедно со оваков објектив би бил супер комбинација.

Фала за веста, Зоран.

-------------
Ernst Haas: "Leica, schmeica. The camera doesn't make a bit of difference. All of them can record what you are seeing. But, you have to SEE."

Датум на внесување: 20.Ноември.2007 во 17:59
Mislam deka vo momentov D40, D40X i D80 so Nikonovite zumovi 18-55VR i 55-200VR se najdobrite kit kombinacii sto mozhat da se kupat na pazarot, zemajki go vo obzir odnosot kvalitit/performansa/cena.

-------------

Датум на внесување: 20.Ноември.2007 во 18:08
Па и јас се мислев за Никон д40x со двата кит зума. Евентуално д80, зашто карданот овозможува автофокус и кај модели кои немаат мотор во самиот објектив.
Само сега немам средства, па само гледам и меркам. Малку кај Никонот ме кочи тоа што има само 3 автофокусни точки. Не за друго, туку имам навика да сликам луѓе по улици (нормално, тие не знаат дека некој ги слика), па се прашував колкаво влијание имаат фокусните точки во таква ситуација. Затоа и ги разгледував Канон 400д и 30д. Имаат 9 точки ако не се лажам.

-------------
Ernst Haas: "Leica, schmeica. The camera doesn't make a bit of difference. All of them can record what you are seeing. But, you have to SEE."

Постирано од: Kumba
Датум на внесување: 20.Ноември.2007 во 18:27
BTW, D80 има 11 фокусни точки. Не дека нешто има врска тоа оти се што има повеќе од една ми прави збунка глупчо

-------------
"There is nothing worse than a sharp image of a fuzzy concept"

Ansell Adams

Датум на внесување: 20.Ноември.2007 во 18:39
Od sopstveno iskustvo znam deka brojot na fokusnite tochki e poslednoto sto mi zatrebalo vo rabotata. Dodeka vidam koja tochka e onaa sto bi padnala vo objektot na interes, dodeka vrtam ili stiskam po kpchinata da ja aktiviram nea i dodeka vo isto vreme se obiduvam da kadriram pazejki taa tochka da padne kade sto treba, jas ke fokusiram so srednata tochka i ke kadriram. Mnogu pobrzo i poefikasno. Toa mi ostana od vremeto na filmot i denes raboti nepograshlivo i najbrzo.

Ke se najdesh vo situacija koga treba brzo da reagirash, pa koga si kadriral i si go pritisnal okidachot da fokusirash ne mozhesh vednash da ja najdesh fokusnata tochka bidejki taa ostanala nekade na strana so poslednoto slikanje. Sega brzo sharash so okoto da ja pronajdesh i za toa vreme ne znaesh sto se sluchuva so objektot na slikanjeto, sledi nervozno manipuliranje na palecot sledeno so okoto vo obidot da ja smestish tochkata kade sto treba... vremeto vo celiot toj proces si teche, sto te pravi ushte ponervozen... na krajot, po "trchanjeto" niz skrinot na krajot si ja pogodil pozicijata i kadarot samo da zabelezhish deka objektot go smenil svoeto mesto, pa ti sega imash opcija ili povtorno da ja "brkash" pozicijata na fokusnata tochka ili da rekomponirash nabrzina so postoechkata i da go fatish momentot.

Kolku samo izgubeno vreme i nervi, za da na krajot povtorno rekomponirash kako sto bi napravil ushte na pochetokot ako imashe samo edna sredishna tochka... ajjjjjjjjjj !!!!

Ama inaku, kako bi si gi opravdal dadenite pari za kupenite fokusni tochki. Ova me potseka na nekoi fotografi koi slikaat samo po temnica za da gi opravdaat parite sto gi dale za kamera so pomal shum...

P.S. Gore kazhanoto ne vazhi apsolutno sekogash za site situacii vo profesionalnata rabota. Nekade profesionalcite sakat da imaat poveke fokusni tochki, no za obichno sekojdnesvno fotografiranje toa ne e tolku bitno, pa duri, kako sto veke objasniv, e i kontraproduktivno.

-------------

Постирано од: aboskovski
Датум на внесување: 20.Ноември.2007 во 19:20
Originally posted by Zoran K Zoran K напиша:

Od sopstveno iskustvo znam deka brojot na fokusnite tochki e poslednoto sto mi zatrebalo vo rabotata. Dodeka vidam koja tochka e onaa sto bi padnala vo objektot na interes, dodeka vrtam ili stiskam po kpchinata da ja aktiviram nea i dodeka vo isto vreme se obiduvam da kadriram pazejki taa tochka da padne kade sto treba, jas ke fokusiram so srednata tochka i ke kadriram. Mnogu pobrzo i poefikasno. Toa mi ostana od vremeto na filmot i denes raboti nepograshlivo i najbrzo.
Ke se najdesh vo situacija koga treba brzo da reagirash, pa koga si kadriral i si go pritisnal okidachot da fokusirash ne mozhesh vednash da ja najdesh fokusnata tochka bidejki taa ostanala nekade na strana so poslednoto slikanje. Sega brzo sharash so okoto da ja pronajdesh i za toa vreme ne znaesh sto se sluchuva so objektot na slikanjeto, sledi nervozno manipuliranje na palecot sledeno so okoto vo obidot da ja smestish tochkata kade sto treba... vremeto vo celiot toj proces si teche, sto te pravi ushte ponervozen... na krajot, po "trchanjeto" niz skrinot na krajot si ja pogodil pozicijata i kadarot samo da zabelezhish deka objektot go smenil svoeto mesto, pa ti sega imash opcija ili povtorno da ja "brkash" pozicijata na fokusnata tochka ili da rekomponirash nabrzina so postoechkata i da go fatish momentot.

Kolku samo izgubeno vreme i nervi, za da na krajot povtorno rekomponirash kako sto bi napravil ushte na pochetokot ako imashe samo edna sredishna tochka... ajjjjjjjjjj !!!!

Ama inaku, kako bi si gi opravdal dadenite pari za kupenite fokusni tochki. Ova me potseka na nekoi fotografi koi slikaat samo po temnica za da gi opravdaat parite sto gi dale za kamera so pomal shum...

P.S. Gore kazhanoto ne vazhi apsolutno sekogash za site situacii vo profesionalnata rabota. Nekade profesionalcite sakat da imaat poveke fokusni tochki, no za obichno sekojdnesvno fotografiranje toa ne e tolku bitno, pa duri, kako sto veke objasniv, e i kontraproduktivno.

Prosto ne mozam da veruvam deka kaj Nikon 200 izborot  na segmentot za AF tolku komplicirano se podesuva (a mozebi ne ukapirav od tekstot a Zoki, tuku samo taka mi se pricini?) изненадување
Kaj moeto minolti-che e mnogu ednostavno, se pritiska so palec po prsten koj se naogja okolu dial jog kopceto, i toa vo 8 nasoki. Pritisok na srednoto (ok) kopce go odbira centralniot segment za fokusiranje. I seto toa dodeka gledate niz VF, ednostavno brzo i efikasno.
Jas ne bi kupuval nova/moderna kamera so pomalku od 9 segmenti na fokusiranje, duri mi e smesna i samata pomisla na toaзбунетост
Duri i UZ olympus-ot sto go imam ima pointelegentno resenie od 3-segmentniot  AF kaj nikon d40x.
Sekoe rekomponiranje znaci i potencijalno gubenje na fokusot. Mozebi ne vlijae pri fotografiranje na sirokoagolni pejsazi, no skoro vo site drugi situacii e kriticno.

-------------

Датум на внесување: 20.Ноември.2007 во 19:49
Angel, izborot na fokusnite tochki e slichen kaj site kameri. Poentata na onoa sto sakav da posocham e deka ne postoi avtomatsko podesuvanje, tuku fotografot toa mora da go pravi manuelno. Ponekogash, koga se raboti na brzina toa vsushnost odzema poveke vreme otkolku sto mozhe chovek da si dozvoli. Mislam deka Voko aludirashe na takvi momenti. Ova ne vazhi sa fotografiranje statichni objekti i vo normalni uslovi koga mozheme podesuvanjata da gi pravimne bez da bideme vo stres.

Tokmu poradi toa Canon duri edno vreme razvivashe sistem za avtomatsko selektiranje na fokusnte tochki samo so dvizhenje na okoto. Idejata beshe genijalna, no nejzinata realizacija, za zhal, zavrshi vo kjor-sokak.

-------------

Датум на внесување: 20.Ноември.2007 во 20:09
Pa, Zoran, vo pravo si. Ne mislev na studiski situacii. Poveke mislev na situacija koga objektot ne e svesen za fotografiranjeto, pa moze da se pomrdne i sl. Znaci, tehnicki toj najcesto bi bil vo sredina, no dali 3 tocki se dovolni koga toj ke pocne da se dvizi i mozebi ke izleze od opsegot na trite tocki pa ke more da se upotrebi i panning tehnika.

Vo princip retko koristam edna fokusna tocka koja ne e vo centarot (ili blisku do nego). Fokusni tocki biram samo koga "modelot" e vo eden od "zlatnite preseci". Moevo Fuji na pr. ima 49 selektivni tocki, no toa veke ne e ona za koe zboruvame, tuku druga rabota. Neli sekoj aparat ima tri vida na fokusiranje: center, multi i selective? Jas mislam na multi, a tie drugite i ne me interesiraat mnogu, osobeno selective zasto e time consuming.

Se izvninuvam ako ne ja vladeam terminologijata ili ne znam da objasnam.

-------------

Датум на внесување: 20.Ноември.2007 во 20:22
Voko, ne se izvinuvaj bidejki ne si mu pogreshil nikomu nishto.

Se raboti za afiniteti, iskustvo i razlichni potrebi vo koristenjeto na kamerite. Ne postoi samo eden najkorekten pristap, pa se drugo da bide pogreshno. Zatoa vsushnost i postojat site mozhni opcii, pa sekoj neka si upotrebuva sto najmnogu mu odgovara, neli?

P.S. Znam profesionalni fotografi koi za pobrzo fotografiranje voopshto ne koristat avtomatski fokus, tuku toa go pravat od oko, gledajjki go okularot. Za taa cel gi menuvaat originalnite fokusni stakla so novi (posvetli) koi im ovozmozhuvaat "snap" vo okularot onamu kade sto tie sakaat, a ne kade sto ke odredi avtomatskiot sistem spored aktiviranata fokusna tochka. Onie koi rabotele porano so profesionalni Canoni i Nikoni, so golemi i svetli okulari, dobro znaat za sto govoram.

P.P.S. Steta sto ochnata kontrola na Canonoviot fokus ne se finalizira kako sto treba. Praktichno toa e najdobrata mozhna solucija.

-------------

Постирано од: branko_k
Датум на внесување: 20.Ноември.2007 во 20:34
Voko,
400d vo sporedba so d40x e pobrz aparat... menija, funkcii kako iso, wb, biranje na avtofokus tocka... itn se na eden klik kaj canonot... dodeka kaj d40x tie funkcii se malku "podzakopani" vo menijataсреќа od iskustvo, mozam da kazam deka ova mene dosta mi znaci za "lovenje" na momenti koi ne cekaat da se mestam poveke od 2-3 sekundi. se slozuvam deka avtofokus tockite ne se kojznae kolku presuden faktor, no, zosto da gi nema ako veke plakjame tolku pari za dslr... osobeno se znacajni za slikanje so stativ, kade sto rekomponiranjeto e oteznato.среќа
mene isto taka kaj d40x mi smeta sto za poveketo prime lekji [ili site] kaj ovoj aparat nema avtofokus poddrska, znaci ke treba da fokusiras manual... povtorno, ne e kojznae kolkav problem, no jas licno, bi sakal da go imam avtofokusot vo site varijanti... vo odnos na kvalitet na slika, i 400d i d40x i d80 se na gore dolu isto ramniste, vo osnova seriozni kameri, koja i da se odbere, vo odnos na kvalitet na fajl nema greska... d80 e malku poskap, no apsolutno si zasluzuva da se potrosi i nesto poveke za nego, sekako dokolku se ima moznost. mislam deka d80 e generalno najdobar aparat vo ovaa konk*rencija, no kako sto rekov, i malku poskap... suma sumarum, ke treba da si razmislis koi ke bidat tvoite potrebi i moznosti, i da si odberes, no za sto i da se resis, spored mene nema da utnesсреќа i jas ja imav istata dilema pred nekoj mesec [tokmu ovie aparati mi bea i mene vo najtesen izbor] i na krajot se resiv za 400d + sigma 17-17 2.8-4.5 MACRO, i mozam da kazam deka sum epten zadovolen... baska, imam pomali race, i canonov mi e taman po ergonomijaголема%20насмевка
pozdrav

-------------
http://www.istockphoto.com/search/portfolio/3080240/?facets=%7b30%3A200%7d#2441929 - Portfolio

Датум на внесување: 20.Ноември.2007 во 20:43
Branko, sigurno deka bi trebalo da si zadovolen so 400D. Vo sporedba so ostanatite Canonovi kameri toa e apsolutno najdobriot izbor po osnova na odnosot megju kvalitetot i cenata, a sekako deka e i eden od najdobrite vo svojata klasa.

-------------

Датум на внесување: 20.Ноември.2007 во 20:49
Ponekogas si mislam deka zboruvam vo zagatki, pa koristam t.n. preventivno izvinuvanje. Izvinuvanjeto e od srce.
Ne sakam nekogo da iznerviram bez potreba.голема%20насмевка
BTW, kako sto pominuva vremeto samo edno zabelezuvam - tehnologijata e tolku naprednata sto sekoj DSLR za nekoj pocetnik bi zavrsil rabota. Ama bukvalno sekoj. Duri i "najmizerniot" ima soliden IQ i dovolno opcii za da drzi nekogo happy dolgo vreme.
Zaradi toa, za mene ne e mnogu vazno dali e Canon ili Nikon (ili nekoj drug) tuku e vazen i izborot na objektivi, dodatoci i nivnata cena. Zatoa i tolku se privlecni nekoi modeli koi mozat da koristat objektivi stari i po 30 godini. Dodusa so manuelen fokus, ama toa i ne e golem problem vo odredeni situacii.
Kako i da e, ke dojde vreme koga ke kupuvam DSLR, pa ke se konsultirame.
Zivi i zdravi da sme.
Pozdravсреќа

p.s. a do togas ke si igram so fujito i so konicata

-------------

Датум на внесување: 20.Ноември.2007 во 21:01
Branko, fala mnogu i za tvoeto mislenje. Osobeno, zasto si gi imal predvid istite aparati.
Primetiv deka kaj 400d iso i wb se na kopcinjata pozadi, dodeka kaj d40x gi nema na telo (znaci deka se nekade vo meni). Samoto toa znaci deka manipulacijata so tie parametri kaj canonot e pobrza. Znam kako mi e mene koga treba da menuvam ISO i WB so fujivo. Pain in the...
Verojatno zamenata na d40x ke ima isto resenie kako d80.
Ke treba da napravam edna lista so karakteristiki koi bi sakal da gi ima DSLR i da ja pustam na forumov i posle da debatirame koj aparat bi bil najsoodveten na zelbite. Sega za sega, imam eden kandidat.намигнување Ama ne e loso da se cue i sovet od strana.

Fala uste ednas i pozdrav

-------------

Постирано од: moz pos
Датум на внесување: 20.Ноември.2007 во 21:32
http://www.myproductadvisor.com/mpa/camera/inputSummary.do%20 - http://www.myproductadvisor.com/mpa/camera/inputSummary.do

Датум на внесување: 20.Ноември.2007 во 22:00
Fin sajt. Fala.

-------------

Датум на внесување: 20.Ноември.2007 во 23:35
Vojkan, pustaj se sto ke najdes zaedno so svoite dilemi, zatoa sto na forumov sovetuvanjeto za izbor na nov aparat e nas omilen sport голема%20насмевка

-------------
http://www.istockphoto.com/search/portfolio/3080240/?facets=%7b30%3A200%7d#2441929 - Portfolio

Датум на внесување: 20.Ноември.2007 во 23:39
Znam, Branko, znam.  Zatoa i imam golema lista (od Pentax preku glavnite igraci do Olympus). Za da vidam kakva kondicija imate. Dali ste za sprint ili maraton?голема%20насмевка
Se razbira favorite se nikon i kanon.

-------------

Постирано од: Mire
Датум на внесување: 20.Ноември.2007 во 23:54
Voko, Jas sum maratonec намигнување

Zoran
,
Cinam deka Nikon malku naopaku ja fatija rabotata. VR na objektiv 18-55mm (80mm equiv), nema mnogu logika. Sto ce ti e VR za toa? Da go stavea na 18-135, ili barem na 18-70, nekako ce drzese voda ... ova im e glupost.

Malku se situacii koga nemozes da postignes 1/125 a bogami se dodrzuva od raka i na 1/60ka.

Spored mene, idealnata kombinacija e 18-70 (makar i bez VR) + 55-200VR.

Malo preklopuvanje ne e na odmet голема%20насмевка

-------------
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    http://i96.photobucket.com/albums/l173/mire_slavejkov/cure.gif - klikni TUKA

Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 00:15
Mire, vo osnova se slozhuvam so tebe. Od druga strana, vgraduvanje na VR tehnologija na bilo koj objektiv ne e na odmet, osobeno za lugje koi ne se mnogu verzirani so fotografiranjeto i kupivaat kit kako prva opcija. Ke sledat VR varijanti i na drugite zumovi, ne se sekiraj.

Od druga strana , ako primeti, najnoviot profesionalen zum 24-70 ne e VR i najnovoto telo D3 nema "tresach na prasina". Se nadevam deka kako na iskusen fotgoraf toa neshto ti kazhuva, neli?

Zatoa mislam deka novata Nikonova politika za ponuduvanje tela i objektivi so odreden kvalitet i opcii, po mnogu prifatliva cena e odlichna. Gledaj sega kako seto toa ke se reflektira na prodadenite kameri i stakla.

-------------

Постирано од: JANE971
Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 00:23
i kvalitet za 200 $ duri i od nikon da e mozes da zamislis kolkav e i kakov eголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

-------------
Born to be alive...

http://on.net.mk/galerija/jane-ljorovski

Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 00:25
Jane, steta sto nemoze Canon staklo da se stavi na Nikon. Site ce go kupuvavme Canon 18-55 газење%20од%20смеење

Sega na strana ... sakas da zboruvame so brojki, ili ce batalis? голема%20насмевка

-------------
Da se obideme da pomogneme i na onie, navidum izgubeni slucai. Za preporacana postapka    http://i96.photobucket.com/albums/l173/mire_slavejkov/cure.gif - klikni TUKA

Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 00:28

Od druga strana , ako primeti, najnoviot profesionalen zum 24-70 ne e VR i najnovoto telo D3 nema "tresach na prasina". Se nadevam deka kako na iskusen fotgoraf toa neshto ti kazhuva, neli?

Sorry, no nemozam da izvlecam nikakov validen zaklucok od toa збунетост

Po prasanje na prviot i posledniot pasos cinam deka si vo pravo, iako toa poslednoto e dobro samo za Nikon, ne i za potrosuvacite.

-------------

Постирано од: hypertech
Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 00:32

Mire, vo osnova se slozhuvam so tebe. Od druga strana, vgraduvanje na VR tehnologija na bilo koj objektiv ne e na odmet, osobeno za lugje koi ne se mnogu verzirani so fotografiranjeto i kupivaat kit kako prva opcija. Ke sledat VR varijanti i na drugite zumovi, ne se sekiraj.

Zatoa mislam deka novata Nikonova politika za ponuduvanje tela i objektivi so odreden kvalitet i opcii, po mnogu prifatliva cena e odlichna. Gledaj sega kako seto toa ke se reflektira na prodadenite kameri i stakla.

Jas so fujino i so 1/10 vadam ostri fotki (~100mm) =) I spored mene stabilizacija bi bila korisna za nad 200mm duzina ako pravime muabet, edino primena shto bi mu nashol, slikanje cityscapes od raka...

-------------
eos 1D mk4 , EF 24L , EF 50L , EF 85L , EF 135L , EF 200L , EF 400L

Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 00:40
Rabotata e sto VR-ot e odlichen koga mora da se koristi. Bez nego rezolucijata e sepak podobra. Zatoa vo najnoviot 24-70 nema vgradeno VR. Ovoj zum e napraven za maksimalna performansa i e namenet za profesionalci koi takva stabilizacija verojatno nikogash ne bi koristele vo dadeniot raspon, kako sto so pravo spomna ti.

Naprotiv, vgraduvanjeto na ovaa tehnologija e dobar poteg za novite i pomalu iskusnite fotografi. Ne razbiram zoshto mislish deka toa e dobro samo za Nikon, a ne i za potroshuvachite? Zgolemenata prodazhba e samo posledica od dizajniranjeto na dobriot produkt.

Ne znam dali neshto ispushtam od vid ili mozhebi ne gi razmenuvame mislenjata najdobro sto mozhe?

-------------

Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 00:42
poentata bese ili nesto sto e tolku eftino ne moze da bide kvalitetno ili sme plakale teski pari za eftini nesta?

-------------
Born to be alive...

Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 00:44
Originally posted by jane971 jane971 напиша:

i kvalitet za 200 $ duri i od nikon da e mozes da zamislis kolkav e i kakov eголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

Jane, samo provocirash bez argumenti.

Poradi toa go zasluzhuvash ovoj amblem:

-------------

Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 00:51
WOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOW i like it,
JUST DID IT
голема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

ne mi bese idejata da provociram , tuku se zaprasav samo dali e se onaka kako sto pisuva na hartija za kvalitetite ili ima nekoi mali crni bukvi na dnoto na stranata?

-------------
Born to be alive...

Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 00:53
Ako e so isti performansi kako obicniot 18-55, dobar e za parite, pa i povece. Samo sto jas seuste ne gledam potreba od frlanje pari za VR na takov objektiv.

Doooobar amblem газење%20од%20смеење

-------------

Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 00:56
Jas bi izbral objektiv so stabilizacija vo odnos na nekoj bez istata, zatoa sto mislam deka ne e losa rabota. Dava odlicni moznosti. Svesen sum deka kvalitetot na slikata opagja, no verojatno ne opagja tolku mnogu, inaku ne bi ni gi prodavale. Tie so stabilizacija za hobisti kako mene se super rabota. A i, za razlika od Hypertech, ponekogas znae da mi se trese raka i toa mnogu. Bravo, Hyper! Kako mozes so tolku mala brzina da vadis ostri fotki? Jas bi trebalo da ispukam dosta fotki za da fatam 2-3 pristojni.

-------------

Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 01:01
Kaj Nikon nema mali crni bukvi... Dobivash toa sto pishuva so golemi crni bukvi.

Znam deka deluva malu neverojatno edna vakva kompanija da nudi dobri i eftini proizvodi, no toa e toa... Duri imashe i nekoi nashi chlenovi koi se spremaa da kupat Nikonovi produkti i ne veruvaa vo onoa sto go gledaa. Sega se vistinski konverti i vernici.

Mnogu raboti se smenija ovie godina-dve... posledicite doprva ke se pochustvuvaat. Ova go velam veke podolgo vreme, ama Jane ti nikako da se soochish so realnosta...

Ako, mene taka mi e pointeresno. Barem imam so kogo da si muabetam.

-------------

Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 05:53
Hehehe,
"MUABET" .... kakva labava definicija za flame war голема%20насмевка

BTW, toj beliot D3 me potseca na eden Canon na vremeto, vo denovite na filmot, koga trgna Canon vo APS avantura. Bese nekakov Canon Lite, ili taka nesto, ako ne se lazam среќа

-------------

Постирано од: zatko
Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 09:03
Zoran,so koja realnost da se soocime,mislam deka ti si toj sto treba da se sooci so realnosta,diskutiras raboti sto si gi procital i sto si videl po internet,
sega ke ti kazam deka nitu  porano nitu denes pa nitu vo idnina Nikon ne mu bil ramen na Canon,do dusa ke se doblizese so nekoj model,no samo ke se doblizese i koga gledaj Canon pak ke izbegase ponapred i sekogas bilo taka kutriot Nikon sekogas kaska po Canon,e sega deka ne zboruvam na pamet ke ti kazam deka sum rabotel i se uste gi imam FM2,F3,F4 i eden kup objetivi
i vrsea rabota,no sekogas nesto stanuvase(F4 nekolku pati se rasipuvase elektronikata,pa zavesata dva pati se rasipa)i da ne nabrojuvam,
Zatoa ednas te prasav dali slucajno rabotis ili si honorarno za Nikon,bidejki sekogas i pumpa za cistenje prasina da napravi Nikon ti so takva vozbuda go kazuvas toa kako da izmislile 50mp cip.
A sprotivno na toa ako Canon napravi kaisce za aparat i toa isto kaisce da se izlize pobrzo otkolku sto treba odma frlas so kamenja po Canon,kako i da e vreme e da svatis deka ne e fer takaголемо%20гушкање

http://www.blissvp.com - http://www.blissvp.com

-------------
www.blissvp.com

Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 09:14
Во моментов нема лош ДСЛР ни од Никон ни од Канон, така да шо и да купиш нема да згрешиш.
Почетна точка се парите шо планираш да ги вложиш.
Битно е само дали веќе имаш некој објектив од едниот или од другиот производител.

Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 09:58
Moram da si ja dopolnam zabeleskata od diskusijata so Jane vo:

http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=10403&PN=2 - http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=10403&PN=2

...ne e samo Jane tuku i ti smetas deka za foto aparatite treba da se zboruva samo od licno iskustvo.

Vo prilog doadjaat, normalno, vasite iskustva so Nikon modelite od vreme na vojnite vo Korea i Vietnam, znaci modeli aktuelni vo periodot '64-72' i dvodnevnite izleti so nekoj nov model na Nikon голема%20насмевка.

Ne sum Nikondzija, u stvari, nemam preferenci nikakvi, osven aparatot da mi dade maksimum za parite i da bide lesen za upotreba. Verojatno da bese 400D pogolem, ce go kupev nego od prosta pricina sto ce mozev da razmenuvam stakla so ortacite, no ne mi lezese vo raka (steta poevtin e, ima se sto treba, a vo IQ nema nekoja vidliva razlika od D80).

Ona sto go zabelezuvam e deka Cannon-istite na forumov slabo zboruvaat matematika i brojki. Teorijata koja preovladuva e: "Ne veruvaj na testovite sto gi citas, Jas sum probal-Jas znam, veruvaj mi mene"

Sorry, kolku i da e fotografijata umetnost i kako takva stremi kon sloboda na izrazuvanje, po ovie prasanja brojkite igraat golema uloga.

Seto ova na strana, spored procitanoto niz testovite, ne znam foto-amater koj ne bi bil srecen k'o Coca-Cola da go ima bilo 40D, bilo D300 (ili 30D-D200 for that matter), nitu pak profi koj ne bi bil zadovolen od 1D/1Ds/D3.

Mozete da zboruvate site kolku sakate, ama realno, amaterite, barem kaj nas, ce si slikaat so 400D/D40x/D80 i ce si sonuvaat za 30D/40D/D200/D300 (pa makar i od "sopernickata kompanija"), a profesionalcite kaj nas ce si koristat 40D/D300 i ce sonuvaat za 1D/1Ds/D3.

Avstralija i Kanada based profesionalcite намигнување, verojatno samo gi presmetuvaat datumite koga bi gi nabavile. Ne deka do tolku gi cesaat parite, ili im e eftino, tuku poinakvi se standardite (mada i generalno standardot e povisok tamu)

Ubav e muabetov, kako informacii, sporeduvanje, ama malce e pre-flamy, if you know what I mean. Pa ludje, 3 strani terame muabet dali e podobar Canon G9, ili DSLR od rangot na 350D/D40?!?!? Po bespredmetna rasprava ne sum imal odamna изненадување.

Eve edno prasanje za fotografive na forumov (najdete se vo grupite pa kazete):

Poseduvate:
Canon 400D so Sigma 17-70 i 70-300APO
Vi nudat trampa (glava za glava):
Nikon D300 so Sigma 17-70 i 70-300APO

Poseduvate:
Nikon D80 so Sigma 17-70 i 70-300APO
Canon 40D Sigma 17-70 i 70-300APO

Mojot odgovor e DA, se menjam ODMA!

Da ja stavam vo ravenka i novata Sony Alpha700 (i taa odma bi ja zemal голема%20насмевка), ili se razbirame sto e muabetot намигнување

PS Odgovorot od Canonistite na prasanjeto ce go kovertiram vo LP kaj Bobi  голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 10:02
BTW, kolku i da se Zatko i Jane Canon-isti ... moram da priznaam deka Zoran e isto tolku Nikon-ista (ne se cudi Zoran ...taka e намигнување)

Razlikata e sto Zoran mnogu podobro go zboruva jazikot na brojkite (uste da uspeeme da go ottrgneme od Ken Rockwell газење%20од%20смеење) плазење

-------------

Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 10:03
Originally posted by Mire Mire напиша:

Poseduvate:
Canon 400D so Sigma 17-70 i 70-300APO
Nikon D300 so Sigma 17-70 i 70-300APO

Poseduvate:
Nikon D80 so Sigma 17-70 i 70-300APO
Canon 40D Sigma 17-70 i 70-300APO

Па секој би променил магренце за коњ, а никој обратно!

Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 10:13
Kiril, se e do ona sto vo momentot e best bang for the buck.

Verojatno da im se ponudi bez dopolnitelni investicii bi preodjale duri i
od 30D na D300; i
od 200D na 40D (mada Canon mozese da pusti srce i malku povece novotarii da vgradi vo 40D)

Problemot so vernosta na sistemot e investicijata vo objektivi. Vodstvoto vo poedini segmenti na DSLR marketot po odnos na telata ce se menuva na sekoi 3/4/5 godini намигнување.
Zatoa teloto na aparatot e trosok, a objektivite investicija намигнување

No da gi cueme zakoravenite Canon/Nikon-isti среќа

-------------

Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 10:59
смеење
hahaha, dobra provokacija... jas iskreno odma bi go smenil mojot 400d [kiss x, ustvari, ali sram mi e da kazamплазењеплазењеплазење] za d300, za A700, 40d... ne deka podobri fotki ke vadam, ama chatalot e mnogu biten del od zivototголема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 11:27
Branko, ne e provokacija voopsto. Mnogu e logicno.

Duri bi rekol deka ako mi se pogodi goleminata (za da mi lezi vo raka) i da go sredat uste malku VF-ot, verojatno bi go trampal i D80 za 450D (koga ce izleze).

Sto da pravam голема%20насмевка, asolen VF mi e mnogu bitna rabota, a goleminata mi e "a must" ... so 400D-to na Bobi me fati grc vo desnata dlanka posle 10-15 minuti igranje.

-------------

Постирано од: Sanja84
Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 12:02
Hehe chatal...ja bi smenila i pod uslov nikoj da ne znae намигнување

-------------

Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 13:18
Да големината ми е и мене важна(пошто имам рака и пол) и
за то се одлучив за Д80, ама ако имав 3-4 објективи(на пример минолта) тогаш немаше шанса да купам Никон. Че си купев Сони, разбира се!

Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 15:15
Mire,kako prvo F4 ne e od vremeto na Vietnam,vtoro brojkite na nekoj sto gi objavil nekade ama bas voopsto ne me interesiraat i taka eden od drug gi prepisuvaat,treto nikade ne sum rekol deka znam i deka treba po moite iskustva nekoj da se vladee,ama vo moeto dolgogodisno iskustvo imam koristeno se i sesto i samo go prenesuvam toa sto jas su go iskusil.
cetvrto mnogu e lesno bar ovde vo Avstralija da zemam nekoj magazin za fotografija i da go prenesam toa sto pisuva tamu,ako toa ve pravi da veruvate togas nema problem od utre sekojden ke prenesuvam informacii za sekoj nov aparat ili objektiv,(kad bi se zezali)
Zar seuste mislite deka na poveketo clenovi na sajtov gi interesira ili pak gi razbiraat nekojsi parametri ili brojki na nekoj si fotograf koj sto misli deka e najdobriot i deka toj sto ke kaze taka treba da bide
I na kraj nemozes da kazes za nekoj koj go nemas nikogas videno deka e Canonosta,no stvarno nemozam a probuvam da se vozdrzam na komentarite od Zoran kako za inaet gi dupci rabotite,ne sto mene ke me ubedi ama se sirat dezinformacii za kvalitetot na fotoaparatite
Za tvoja informacija momentalno rabotam so Hasselblad i Contax i koristam filmзадоволство

-------------
www.blissvp.com

Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 15:43
Zatko,

Izvini za "Vietnamskata era", od 1980 pa navamu bile site, si pisal FM2 a ne F2 голема%20насмевка

Ne te narekov samo tebe Canonista, tuku i Zoran Nikonista, od prosta pricina sto se palite previse. Za tebe toa e navredlivo? Ako e, togas izvini.
Da te znam ne moram, samo muabetot vi go pratam i dovolno e za da vidi covek sto e sto, i koj kakvi stavovi brani.

Za brojkite ... epa mnogu raboti mozat empiriski da se dokazat, iako fotografijata e umetnost. Ne veruvam deka Zoran "gi dupci" brojkite. Ne mi se dopadjaat site izvori koi gi koristi, no deka izvrtuva, ne veruvam.

Patem, ne sakas da te narekuvam Canonista zatoa sto ne te poznavam licno, no treba zdravo-za-gotovo da prifatam zbor deka ednoto e podobro od drugoto, bez testovi vo kontrolirani uslovi?
Cudno neli намигнување

-------------

Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 16:04
Originally posted by zatko zatko напиша:

...no stvarno nemozam a probuvam da se vozdrzam na komentarite od Zoran kako za inaet gi dupci rabotite,ne sto mene ke me ubedi ama se sirat dezinformacii za kvalitetot na fotoaparatite... задоволство http://www.blissvp.com - http://www.blissvp.com

Abre zatko, kakov inaet, kakvi bakrachi... ako navistina mislish taka, togash toa e siguren znak deka premnogu emotivno si se vrzal za Canon, pa sekoj komentar koj go doveduva vo prashanje kvalitetot na kamerite od toj brend ti go svakjash kako direkten lichen napad. Olabavi se malu...

A inaku, se sto sum kazhal mozhe lesno da se verificira, taka da toa ne e dezinformacija, tuku e informacija sto mozhebi tebe ne ti se dopagja. Se slozhuvam so komentarot na Mire vo koj veli deka nemajki argumenti pochnuvash da zboruvas "Ne veruvaj na testovite sto gi citas, Jas sum probal-Jas znam, veruvaj mi mene". OK, ako faktite za tebe se dezinformacija, togas sigurno ova tvoevo e zdrava informacija koja treba da se zeme so religiozna serioznost i bez nikakvo somnenie.

Samo togas ne mozham da razberam zosho samiot si vleguvash vo kontradikcija na samo eden red pred citiranite delovi koga velish:
"Zar seuste mislite deka na poveketo clenovi na sajtov gi interesira ili pak gi razbiraat nekojsi parametri ili brojki na nekoj si fotograf koj sto misli deka e najdobriot i deka toj sto ke kaze taka treba da bide".
Zarem ne si i ti eden od tie fotografi koi velat deka si videl, probal i znaesh sto e najdobro, pa zatoa site drugi vrshat dezinformacii?

Bilo kako, site imame pravo da si imame svoi pogledi i razbiranje na rabotite i slobodno da gi izneseme vo javnosta, pa taa neka bide sudija kolku se tie ispravni, verodostojni i validni za nejzina upotreba. Toa se veli demokratija i sekoj obid za etiketiranje i ogranichuvanje na tie prava ne e vo red.

P.S. Za Canon ne se sekiraj. Sega malu se sopna i padna, no zatoa koga naskoro ke stane ke drma kako i porano.

-------------

Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 16:10
Mire ne si me razbral,ne rekov deka nekoj izvrtuva nekoj si fakti a i ne potencirav nikogo i najmalku mislev na Zoran ,i pak ke recam deka ne si me razbral,jas voopsto ne se palam sekoj aparat e dobar onolku kolku sto e dobar fotografot no e tuka mislam na Zoran epten so potcenuvanje gleda na se i sesto osven Nikon(koga velam so potcenuvanje mislam na ova PR:
"Canon e dobar ama Nokon e ova ili Sony e ok ama Nikon e vaka)e toa mislev a toa kaj nas vo Gorce Petrov go vikaat samobendisuvanje
I pak ke recam ne se navreduvam i vo pravo si samo vo kontrolirani uslovi ili ne kontrolirani se testiraat dva  aparta so isti objektivi i priblizno isti cipovi
e togas moze da se rece koj kolku vrediголемо%20гушкање

-------------
www.blissvp.com

Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 16:15
Zoran nikade ne rekov deka se znam i ne se kontradikciram,ama aj neka ti bide i ne rekov deka site vrsat dezinformacii rekov deka TI go pravis toa,
A jas ako proveris ti postuvas desetina pati dodeka jas samo ednas ti vrakam
Nikade i nikogas ne sum rekol deka se znam,rekov od moeto iskustvo samo kaszuvam STO JAS MISLAM koe sto ne mora da e taka
I aj dosta veke dosadni sme mu na lugeto

-------------
www.blissvp.com

Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 16:16
Zoran,Me interesira sto osven D200 si koristel od Nikon,jas ti kazav sto sum koristel i seuste go koristam FM2намигнување

-------------
www.blissvp.com

Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 16:40
OK zatko, na krajot me ubedi... CANON E NAJDOBAR! Ne znam zoshto, no se sto nosi bedzh "Canon" MORA DA E NAJDOBRO! Taka mora da bide i gotovo. Ova treba da si go povtoruvam kako mantra sekoja vecher pred spienje...

Don't worry, be happy zatko!

-------------

Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 17:00
Zoran ili ne citas sto pisuvam ili sakas da bides duhovit
Ti postaviv prasanje pa bi sakal da mi odgovoris ako ne ti e tesko

I'm very happy,thanksголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкањеголемо%20гушкање

-------------
www.blissvp.com

Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 20:17
zatko, stom rabotite minuvaat na prozivanje lichni iminja i preispituvanja, togash veke toa ne e "fun". Ne gledam nikakva poenta na tvoeto prashanje vo vrska so rabotive sto gi diskutirame, pa zatoa i nemam namera da davam nikakvi odgovori.

I shto tolku te zasega kolku pati jas postiram, koga vo nitu eden post ne te povikuvam tebe lichno na nekakvi ispiti ili ispovedi , kako sto pravish ti sega. Zatoa tvojot komentar "A jas ako proveris ti postuvas desetina pati dodeka jas samo ednas ti vrakam" ne mozham nikako da go razberam podrugo, osven kako ti da chustvuvash nekakva obvrska da morash da odgovorish na se onoa sto jas komentiram. Ne znam od kade ti e taa ideja, ama poveke nitu me interesira. Gledam deka, po nekoja prichina, site raboti gi zemash mnogu personalno i kako da si dal sebe si nekakva zadacha da morash neshto da branish i da ispravash "dezinformacii". Poradi toa ne sakam da navleguvam vo natamoshni dijalozi. Misli si ti sto sakash, ako ti e milo komentiraj, ako ne - nemoj, ako se nervirash ne gi chitaj moite pishuvanki, samo ne se potresuvaj nepotrebno, oti od zdravjeto nishto ne e povazhno. Nie se druzhime tuka od zadovolstvo i ne bi sakal toa da bide rasipano so bilo kakvi negativni emocii.

Patem, ne ti se lutam, samo chuvstvuvam deka ne sme na ista branova dolzhina okolu toa kako go dozhivuvame druzhenjeto na ovie stranici. Tolku, nishto poveke.

-------------

Постирано од: mdeni
Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 21:09
Јас навистина не сакам да навредам некого, ама морав да се вклучам во ова.
Значи кога прв пат стапуваш во фотографија, треба да размислиш малку. А воедно не треба да им објаснуваш на другите, како твојата камера е супер и така натака, кога во себе си мислиш "Како се заебав„. Инаку кога прв пат во рака ставив, Канон и Никон едноподруго, изборот беше јасен.
Јас знам за религија и верност, ама ако ги пробаш и двете религии, ќе знаеш. А голем дел не го направиле тоа, колку и да тврдат.
Би препорачал, со чист ум и без предрасуди, без да си веруваш во своите убедувања, со нови погледи, во било која продавница, земи во рацете Nikon. Размисли. Види ги позитивните страни. Забележи како се чувствуваш. Нештата ќе станат појасни, почисти. Врати го фотоапаратот на полицата.
Разликата сама ќе се посочи.
Ако не воочиш ништо, тогаш твојата моќ да се излажеш себеси е преголема и не дозволува вистинските чувства да допрат до внатрешноста.
голема%20насмевка

Датум на внесување: 21.Ноември.2007 во 23:35
Zoran,ne me interesira kolku postiras ako sakas mozes cel den da pominuvas na forumot,jas samo odgovaram na tvoeto komentiranje deka sekogas sum vozvrakal na tvojte komentari a vsusnost jas rekov dekaposle nekolku dnevno tvoe reklamiranje na Nikon morase da se kazi nesto
A za moeto zdravje bez gajle
I nemoj da ja prefrlas vinata na drug koga ti si toj sto paga vo depresija ako nekoj drug osven Nikon napravi nesto sto vredi
Za prasanjeto  sto ti go postaviv i ne mora da odgovaras,
se mi e jasno
Ako se sekavas pred godina i nesto isto vaka se nategase i postirase brojki i dokazi od magazini deka mamija i nivnite objektivi bile podobri od Hasselblad i Carl Zeisovite objektivi i togas i sega ispaga deka si go branis i falis toa sto imas vo racete,sto ako utre kupis Smena 8 zar ke pocnis da ne ubeduvas deka e podobra od site ostanati produkti,...
Bidimi zdrav i ziv големо%20гушкање

-------------
www.blissvp.com

Постирано од: Kumba
Датум на внесување: 22.Ноември.2007 во 01:07
Originally posted by mdeni mdeni напиша:

Ако не воочиш ништо, тогаш твојата моќ да се излажеш себеси е преголема и не дозволува вистинските чувства да допрат до внатрешноста.
голема%20насмевка

Добро го тоа кажа воздивнување

-------------
"There is nothing worse than a sharp image of a fuzzy concept"

Ansell Adams

Датум на внесување: 22.Ноември.2007 во 02:58
Originally posted by mdeni mdeni напиша:

Размисли. Види ги позитивните страни. Забележи како се чувствуваш. Нештата ќе станат појасни, почисти... Разликата сама ќе се посочи.Ако не воочиш ништо, тогаш твојата моќ да се излажеш себеси е преголема и не дозволува вистинските чувства да допрат до внатрешноста.голема%20насмевка

Bravo!

mdeni, ovie tvoi zborovi se zhivotna mudrost i ne se odnesuvaat samo za foto kameri.

Mislam deka ima mnogu neshto da se nauchi od niv i dobro bi bilo da gi zapomnime za nashe dobro. Ushte ednash, blagodaram sto me pochesti so neshto sto nema nikogash da go zaboravam.

-------------

Датум на внесување: 22.Ноември.2007 во 07:21
Hehehe, se mi se cini deka do nekade go odgovori prasanjeto na Zatko so ovoj post:

http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=10484 - http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=10484

Od ovde zaklucuvam deka si gi koristel barem: Bronica SQ-A; Mamiya 6MF i nekakov Hassy (na koj Bronica-ta mu bila samo back-up голема%20насмевка).

Na strana muabetot medju tebe i Zatko, mnogu me interesira koi se aparati do sega ste gi poseduvale (osobeno za tebe, Zatko i Jane) i sto od niv seuste vi se vrti niz plakari голема%20насмевка.
Ako procita, interesno bi bilo da go cueme i Rade Lukovic na ovaa tema среќа.

Pozdrav, Mire

-------------

Датум на внесување: 22.Ноември.2007 во 08:24
Абе, тамава беше за кит зум со VR!

Датум на внесување: 22.Ноември.2007 во 09:41
Na Zoran temite koi se vrzani so tehnika, retko zavrsuvaat vo ista linija so pocetokot смеење ...

...A najcesto zavrsuvaat so Canon/Nikon flame war голема%20насмевка

-------------

Датум на внесување: 22.Ноември.2007 во 17:19
Originally posted by Mire Mire напиша:

Na Zoran temite koi se vrzani so tehnika, retko zavrsuvaat vo ista linija so pocetokot смеење ......A najcesto zavrsuvaat so Canon/Nikon flame war голема%20насмевка

Ne sum jas kriv sto kanondzhiive ne trpat nishto osven falbi...

Vo MS rekov pred site deka 400D i 5D se verojatno edni od najdobrite vrednosti na pazarot denes i deka pogreshiv sto na vremeto ne go kupiv vtoriot. Isto rekov deka 1D's si e vo klasa sam za sebe, a vchera istaknav deka najdobrata familija P&S cameri se Canonovata G serija. Sto e dobro i Bogu je milo, neli?

Ovie moi zborovi kanondzhiive ili ne gi chitaat i slushaat, ili vednash gi zaboravaat. Ama stom spomnav vo MS deka ne bi sakal 40D da bide presoblechen 400D, nashminkan i prodavan kako nova profi kamera i koga vednash posochiv na problemite so MkIII - opaaaa!!!! Erupcija od emocii, gnev, zborovi, kleveti... aj, aj, aj.

A ne deka nemam pravo... posle nekoe vreme izleze deka se sto sum kazhal bilo tochno i prvin vie imavte shansa da slushnete za toa, pa duri potoa razbra cel svet.

Ajde da prekinam sto pobrzo, bidejki Jane i Zatko povtorno ke me spoteraat...

-------------

Датум на внесување: 22.Ноември.2007 во 17:23
кул

-------------
www.blissvp.com

Датум на внесување: 22.Ноември.2007 во 18:01
Da, zaboraviv da potsetam oti rekov deka Canon imashe genijalna ideja za biranje na fokusnite tochki so dvizhenje na okoto i deka ima slabi kit objektivi ...

Dobro, dobro, begam od tuka...

-------------

Датум на внесување: 23.Ноември.2007 во 08:28
Еј да, кит објективите им се ептем слаби, за разлика од Никон!

Датум на внесување: 23.Ноември.2007 во 08:51
ne begaj!!!!!!!! Cekaj kaj pojde?
samo uste da kazese deka problemot so af kaj mark 3 se resava so 54kb firmware i deka pokraj pofalbite za canon zaboravi da spomenes nekoj nikon so priblizni uspesiголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

-------------
Born to be alive...

Постирано од: mdeni
Датум на внесување: 23.Ноември.2007 во 20:46
Originally posted by KirilS KirilS напиша:

Еј да, кит објективите им се ептем слаби, за разлика од Никон! губитник

Тоа е општо познато и општо прифатено. Не претставува валидна тема за дискусија. За Nikkor ќе платиш малце повеќе, ама барем знаеш дека е врв. Можеби нема да приметам, можеби нема да ми затреба, но на душичката поубаво ми е.мечтаење

Датум на внесување: 23.Ноември.2007 во 20:56
Originally posted by jane971 jane971 напиша:

ne begaj!!!!!!!! Cekaj kaj pojde? samo uste da kazese deka problemot so af kaj mark 3 se resava so 54kb firmware ...iголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевкаголема%20насмевка

He, he, he... good try.

Probaa, ama ne odi... To se reshava so povlekuvanje na site proizvedeni parchinja od pazarot i eden dobar software/hardware rework.

-------------

Испечати | Затвори го прозорот

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03 - http://www.webwizforums.com
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd. - http://www.webwiz.co.uk