IDIVIDI forum Веб сајт
почетна страница почетна страница > АРХИВА > Вероисповед
  Активни теми Активни теми RSS - ПРАШАЊА ЗА РЕЛИГИИТЕ
  најчести прашања најчести прашања  Пребарувај форум   Настани   Регистрирајте се Регистрирајте се  Влез Влез

ПРАШАЊА ЗА РЕЛИГИИТЕ

Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 9192939495 98>
Автор
Порака
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Статус: Офлајн
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2008 во 02:48
Originally posted by muhadzir muhadzir напиша:

Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Има основа за дискутирање и тоа убава.

Всушност, можеби таа основа чини една од клучните разлики меѓу двете вери.

Со откупот на крстот-патот до Бог беше директно отворен. И со тој откуп ние престанавме да му робуваме на законот. Законот беше исполнет.
И тука е нашето основно разијдување.

(по ова неминовно ќе следи, нели, Иса небеше распнат, туку мелек го заменил, и пак в кругнамигнување)

Ne nema da sledi toa.. Kazimi ti, kako moze Gospod da bide kaznat od nekoi si ludze, da e raspnat od rimjanski pijanici a nisto da nemoze da napravi????
Moze covek na Gospod da go kazni,, kakva e tuka relacijata Bog i Covek (Rob Bozji)??

Пак исто, тоа па тоа.
Не дека Бог неможел ништо да направи-но Го жртвуваше Својот Единороден син и не откупи засекогаш. Затоа е ослободувањето од аконот. затоа кај нас нема крвни жртви, т.е. к*рбани. Ти се допаѓло или не-тоа е нашето верување.

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Messenger Кликни и види ги опциите
Администратор
Администратор

Vo ovoj svet, no ne od ovoj svet

Регистриран: 21.Април.2006
Поени: 18208
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2008 во 02:49
Originally posted by MAKEDON-FILIP MAKEDON-FILIP напиша:

И сите ке бидат збунети

Ne te razbiram sto velish.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
edna Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 15.Март.2008
Поени: 42
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај edna Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2008 во 02:49
Originally posted by efendija efendija напиша:

[QUOTE=maria_magdalena] Има основа за дискутирање и тоа убава. Всушност, можеби таа основа чини една од клучните разлики меѓу двете вери.Со откупот на крстот-патот до Бог беше директно отворен. И со тој откуп ние престанавме да му робуваме на законот. Законот беше исполнет. И тука е нашето основно разијдување. (по ова неминовно ќе следи, нели, Иса небеше распнат, туку мелек го заменил, и пак в кругнамигнување)

Абе Марија сето тоа мие познато.Но,некако ми го заобиколувате прашањето,прашањето е многу едноставно,реално,логичко.Зарем не си подзастанала некогаш за да се запрашаш ,добро,муслиманите се борат очајнички да го докажат нивното верување во к*р,анот и шеријатот,ајде јас да се ставам на нивно место,да претпоставам дека живеам во 100% христијанска држава,во која главниот Збор ќе го има Светото Писмо(зарем не е тоа ваш сон),па ете во одредени моменти ќе има и несакани работи,убиства,силувања итн,па има или нема основа во моето Свето Писмо за казнено право,ако има ок,ако нема,па како би постапиле тогаш(да се запрашаш),според чив модел,според кој Божји Збор,како...како..

Pa tocno toa ti go kazuvam Hristijanstvoto bese tamu i ne mu se dopadna.
Кон врв
muhadzir Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 14.Март.2008
Локација: Germany
Поени: 740
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај muhadzir Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2008 во 02:49
Originally posted by Messenger Messenger напиша:

Ne sum vernik i na ovie prashanja ne znam dali bi dal soodveten odgovor, no kolku sto znam Isus go rpesekuva staroto i vospostavuva novo. Toj ne govori kako da se ureduva drzhavata zakonski, tuku govori koj e odnosot megju Bog-otec i Bozhjite cheda. Preku nego Bog ne diktira nikakvi detalni zakoni za se i seshto i toa im go ostava na lugjeto da go sreduvaat megju sebe spored nivnite potrebi.

Те разбирам сосема.Но,овде говориме за тоа дека според Библијата не можно е да се уредува држава,да се води народ,ќе признаете човекот не е само духовно ами и физичко битие.

Значи додека бил Стариот Завет,колку толку имало верозаконик во него.Знаеле луѓето како да се ориентираат.Верозаконик имам и во к*р, анот.Но,што е со Библијата,Новиот Завет,тука нешто недостасува.А многу пати се повикувате дека к*р, анот е препишуван од Библијата.Па ајде сега да видиме,да дискутираме.Моето прашање и те како има основа за дискутирање.

Porano, Stariot Zavet bil istoto sto go imate vie so k*ranot vo odnos na zakonskite regulativi, normi i zakoni bidejki lugjeto ne znaele za nishto poveke od eden edinstven i soobrazen zbor nametnat od nekoj avtoritet. Toa bile lugje koi samo sto izlegle od robovskiot zhivot i se ushte imale svest na robovi.

Na lugje so robska svet treba da im se pristapi kako sopstvenik na robovi - da im se nareduva kako ke rabotat, kako ke se odmaraat, kako ke jadat, kako ke se molat i t.n.

Iljadnici godini potoa Isus doagja toa da go smeni. Svesta na lugjeto togash veke bila krenata dovolno za da mozhe da im se vrati nivnata sloboda. I toa e Isusovata poraka i zadacha - go osloboduva chovekot od site grevovi od minatoto i povtorno mu ja vrakja slobodata koja e garantirana od negoviot Tvorec. Neshto poprekrasno i pobozhenstveno ne se ima slucheno.

Od toj moment chovekot e povtorno onoa sto bil prvichno sozdaden.

Sekako deka ne ti e jasno... Da Islamot e za ludze so robska vlast.. Ludze koi ce se pokorni robovi na Bog stvoritelot, na negovata volja.!  I samiot poim znaci Pokornost-Islam,, ama ti nemozes toa da go razberes zatoa sto ne si vernik, i se dodeka ne poveruvas vo stvoritelot cel zivot ce si setas so misli kako da si ti stvoritel, Bog da brani!

Covekot e sozdaden da Robuva na Gospodarot, Stvoritelot svoj..........najgolemo Bogatsvo, najvozviseno nesto e koga ce zastanes da se molis na Bog, koga pravis sedzde, so celoto na zemja, se Poklonuvas Pred Apsolutnost, Edinstvenata Vistina Allah dz.s......... Koga bi znael mesi koe bogatsvo e toa, Vallahi (Zimi Gospod) ce posakas i na glava i na noze da go osetis toaнамигнување
ISLAM VJERA ISTINE
Кон врв
efendija Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 18.Декември.2007
Поени: 2175
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2008 во 02:50
Originally posted by zidarski zidarski напиша:

Efendija, kje ti odgovoram jas na ova prashanje.
Dali mozhe da se rakovodi drzhava spored kriteriumite na hristijanstvoto?
Da, mozhe - koga site zhiteli na taa drzhava bi zhiveele Hristijanski. Ako ne zhiveat site zhiteli Hristijanski,togash formiranje na takva drzhava bi bilo nametnuvanje na normi i kriteriumi koi nim im se tugji, a Hristijanstvoto vo svojata osnova e ljubov, i nema nikakvo nametnuvanje.
No - pak da recham, mozhno e da ima takva drzhava - ako site zhiteli na taa zemja zhiveat Hristijanski, togash nema da ima potreba od kazni, zatoa shto nema da ima kriminal. Nema da ima potreba od zakoni, zatoa shto nema da ima narushuvanja. Pak kje povtoram - samo i edinstveno ako sekoj eden zhitel na taa drzhava go zhivee svojot zhivot Hristijanski.

Но,да претпоставиме дека ќе има и исклучоци.Како ќе им судиме ним,според кој Закон?
Тоа ,навистина е сон Зидарски на секој христијанин,што ти погоре го кажуваш,како штое сон на секој муслиман да има Шеријат,а да не се применува,значи луѓето да не грешат воопшто,оти нормите етички се сегде исти.

Изменето од efendija - 15.Март.2008 во 02:50
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
Кон врв
maria_magdalena Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
trouble seeker

Регистриран: 25.Октомври.2007
Поени: 8706
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај maria_magdalena Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2008 во 02:51
Леле...пак 3 саат ме фати. Ќе ме остави маж ми, не ми мириса на арно, се сам спиеголема%20насмевка
Кај беше ма Една до сега да се вклучиш, да ни кажеш за твојата вера?

Луѓе, ај лека ноооооооооооќ на сите, се читаме утреголемо%20гушкање

МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2008 во 02:52
Originally posted by maria_magdalena maria_magdalena напиша:

Леле...пак 3 саат ме фати. Ќе ме остави маж ми, не ми мириса на арно, се сам спиеголема%20насмевкаКај беше ма Една до сега да се вклучиш, да ни кажеш за твојата вера?Луѓе, ај лека ноооооооооооќ на сите, се читаме утреголемо%20гушкање

Имај убава ноќ,и немај гајле,ние само учиме еден од друг.Бог нека те чува.
Кон врв
MAKEDON-FILIP Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Декември.2007
Локација: Macedonia
Поени: 731
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MAKEDON-FILIP Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2008 во 02:54

И сите ке бидат збунети

Како надополнување на твојот пост за христијанската држава со такви и такви закони и др. па чекам коментар.
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2008 во 02:54
Originally posted by muhadzir muhadzir напиша:

Ne sum vernik i na ovie prashanja ne znam dali bi dal soodveten odgovor, no kolku sto znam Isus go rpesekuva staroto i vospostavuva novo. Toj ne govori kako da se ureduva drzhavata zakonski, tuku govori koj e odnosot megju Bog-otec i Bozhjite cheda. Preku nego Bog ne diktira nikakvi detalni zakoni za se i seshto i toa im go ostava na lugjeto da go sreduvaat megju sebe spored nivnite potrebi.

Те разбирам сосема.Но,овде говориме за тоа дека според Библијата не можно е да се уредува држава,да се води народ,ќе признаете човекот не е само духовно ами и физичко битие.

Значи додека бил Стариот Завет,колку толку имало верозаконик во него.Знаеле луѓето како да се ориентираат.Верозаконик имам и во к*р, анот.Но,што е со Библијата,Новиот Завет,тука нешто недостасува.А многу пати се повикувате дека к*р, анот е препишуван од Библијата.Па ајде сега да видиме,да дискутираме.Моето прашање и те како има основа за дискутирање.

Porano, Stariot Zavet bil istoto sto go imate vie so k*ranot vo odnos na zakonskite regulativi, normi i zakoni bidejki lugjeto ne znaele za nishto poveke od eden edinstven i soobrazen zbor nametnat od nekoj avtoritet. Toa bile lugje koi samo sto izlegle od robovskiot zhivot i se ushte imale svest na robovi.

Na lugje so robska svet treba da im se pristapi kako sopstvenik na robovi - da im se nareduva kako ke rabotat, kako ke se odmaraat, kako ke jadat, kako ke se molat i t.n.

Iljadnici godini potoa Isus doagja toa da go smeni. Svesta na lugjeto togash veke bila krenata dovolno za da mozhe da im se vrati nivnata sloboda. I toa e Isusovata poraka i zadacha - go osloboduva chovekot od site grevovi od minatoto i povtorno mu ja vrakja slobodata koja e garantirana od negoviot Tvorec. Neshto poprekrasno i pobozhenstveno ne se ima slucheno.

Od toj moment chovekot e povtorno onoa sto bil prvichno sozdaden.
Sekako deka ne ti e jasno... Da Islamot e za ludze so robska vlast.. Ludze koi ce se pokorni robovi na Bog stvoritelot, na negovata volja.!  I samiot poim znaci Pokornost-Islam,, ama ti nemozes toa da go razberes zatoa sto ne si vernik, i se dodeka ne poveruvas vo stvoritelot cel zivot ce si setas so misli kako da si ti stvoritel, Bog da brani!Covekot e sozdaden da Robuva na Gospodarot, Stvoritelot svoj..........najgolemo Bogatsvo, najvozviseno nesto e koga ce zastanes da se molis na Bog, koga pravis sedzde, so celoto na zemja, se Poklonuvas Pred Apsolutnost, Edinstvenata Vistina Allah dz.s......... Koga bi znael mesi koe bogatsvo e toa, Vallahi (Zimi Gospod) ce posakas i na glava i na noze da go osetis toaнамигнување

muhadzir, Islamot e tokmu za tebe. Stom si tolku srekjen so svoeto veruvanje, znachi si go pronashol onoa vistinskoto za sebe.

Ima lugje koi se chuvstvuvaat isto kako tebe, a veruvaat vo neshto sosem drugo. Neka bidat i tie srekni i zadovolni kako i ti.

Bog da ve blagoslovi site.
Truth needs no laws to support it. Throughout history only lies and liars have resorted to the courts to enforce adherence to dogma.
Кон врв
EvAngelos Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)
Doulos Evangelos

Регистриран: 28.Февруари.2007
Поени: 9913
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај EvAngelos Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2008 во 02:54
Ефендија, не знам што не ти е јасно. Во Христијанството Бог не предвидел христијанска држава затоа што Бог знае дека таква држава нема да постои до Второто Христово доаѓање и ЗАТОА Тој во Библијата не ставил и државен устав.
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
Кон врв
MAKEDON-FILIP Кликни и види ги опциите
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Регистриран: 29.Декември.2007
Локација: Macedonia
Поени: 731
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај MAKEDON-FILIP Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2008 во 02:56
Нешто оф топик.
Во што е проблемот Ефендија се претворил во сосема друг форумист а Евангелос денес не ми е баш најдобар во своите постови?
Кон врв
Администратор
Администратор

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај Messenger Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2008 во 02:56

И сите ке бидат збунети

Како надополнување на твојот пост за христијанската држава со такви и такви закони и др. па чекам коментар.

Navistina ne te razbiram, no ako sakash da ostanesh do tamu, bez da elaborirash, togash toa e vo red so mene.

Изменето од Messenger - 15.Март.2008 во 02:57
Кон врв
edna Кликни и види ги опциите
Група
Група

Регистриран: 15.Март.2008
Поени: 42
Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај edna Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2008 во 02:58
Ova bilo interesna rabota, no ostanav bez spienje, aj dobra nok na site
Кон врв
Сениор
Сениор
Лик (аватар)

Опции за коментарот Опции за коментарот   Благодарам (0) Благодарам(0)   Цитирај efendija Цитирај  Внеси репликаОдговор Директен линк до овој коментар Испратена: 15.Март.2008 во 03:00
Originally posted by EvAngelos EvAngelos напиша:

Ефендија, не знам што не ти е јасно. Во Христијанството Бог не предвидел христијанска држава затоа што Бог знае дека таква држава нема да постои до Второто Христово доаѓање и ЗАТОА Тој во Библијата не ставил и државен устав.

Братко,мене многу нешта ми се јасни верувајми,ајде да не се наттегнуваме повеќе,ќе ти речам само:Имај Убава ноќ.

Поздрав и до останатите маратонци.
Кон врв
 Внеси реплика Внеси реплика страница  <1 9192939495 98>
  Сподели тема   

Скок до Овластувања Кликни и види ги опциите

Forum Software by Web Wiz Forums® version 10.03
Copyright ©2001-2011 Web Wiz Ltd.

Страницата е генерирана за 0,203 секунди.