|
Библијата и Археологијата |
Внеси реплика | страница <12345> |
Автор | |||
ShumadinChe
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Посети го сајтот на членот
Додај во листа на пријатели
Сениор Регистриран: 05.Март.2008 Локација: Slovenia Статус: Офлајн Поени: 365 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Selam Alejkum Brate. Navistina Voodusheven sum od Tvojata Replika. Ova Ti Vredeshe . Allah da Te Nagradit.
|
|||
Nothing Remains !!
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не ширам лажни информации. Барем не намерно. Моето убедување дека ти ја немаш прочитано Библијата е поттикнато од следнава наша дискусија.. се надевам се сеќаваш на неа...
Тофу, во Библијата не постои "книга на пророкот Илија". Изменето од EvAngelos - 12.Март.2008 во 03:25 |
|||
Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
|||
tofu
Сениор Регистриран: 01.Февруари.2008 Статус: Офлајн Поени: 328 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Точно, но дали го прочита останатиот дел од мојот одговор на таа дискусија? Ок ќе се префрлам сега на твојата нова тема за пророштвата на Исаија.
|
|||
It’s just unbelievable how many people think their version of reality is the only one that exists.
|
|||
чаир
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Регистриран: 29.Јануари.2007 Статус: Офлајн Поени: 950 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Темава ја има џорбаџија со истиве постови стаено на кајгана
а ако некој сака несто да научи за библиската археологија еве дел од учебникот Шиваров Библиска Археологија |
|||
Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
|
|||
tofu
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Аман бре луѓе, па археологијата ги истражува материјалните остатоци! Да, ја докажува вистинитоста на Библијата во смисла на градови, настани, личнисти кои се спомнати во Библијата а кои реално постоеле. Но како археологијата докажува дека Исус воскреснал? Или дека Исус е Бог? Или дека Бог го создал светот за 7 дена?
|
|||
It’s just unbelievable how many people think their version of reality is the only one that exists.
|
|||
efendija
Сениор Регистриран: 18.Декември.2007 Статус: Офлајн Поени: 2175 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Добро запазување,и јас сум логиран на тој форум,и едноставно темите летаат де на едната де на другата страна од една те иста личност,која според мене е многу контроверзна.Кога би се прочешлало наназад низ темиве на форумов,оние кои што се добри форумски археолози ќе забележат еден многу интересен пронајдок.Јас истражувам на таа тема,и нема сега ништо да ви кажам за што станува збор,но,еве предизвик за оние кои што ја сакаат форумската археологија. |
|||
"Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Сениор Doulos Evangelos Регистриран: 28.Февруари.2007 Статус: Офлајн Поени: 9913 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
чаир, efendija, јас сум регистриран под никот Чорбаџија на кајгана форумот и затоа некои мои теми можат да се најдат и таму. Не знам зошто велите "добро запазување", просто треба човек да е слеп за да не го "запази" тоа. И доста менувате теми. Поштедете барем една тема на форумов.
Тофче, никој не рече дека археологијата може да докаже дека Исус е Бог или дека Тој воскреснал. Едноставно таквите докази се надвор од моќта на археологијата. Таа може само да потврдува или негира податоци поврзани со историската веродостојност на работите гладано од материјален аспект. Јас не ја отворив оваа тема за да докажав дека Исус е Бог, мене тоа не ми е главна окупација на форумов и не го мешам јас тоа тврдење во секоја манџа.
|
|||
|
|||
tofu
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Добро значи се согласуваме, а никој не негирал дека настаните, личностите, местата спомнати во Библијата се измислени, само се негира она натприродното во Библијата.
|
|||
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Знаеш што, ајде да те провериме дали издржано збориш или пак само тресеш заклучоци од ракав
Ајде наведе ми ЕДНО ЕДИНСТВЕНО археолошко откритие кое го негира "натприродното" во Библијата.
|
|||
|
|||
tofu
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не не не, не си ме разбрал, од луѓето како мене се негира она натприродното во Библијата, а не од археологијата. Археологијата не може да го докаже натприродното во Библијата, затоа што нели натприродното е духовно, а археологијата се занимава со материјалното. Но археологијата не го негира тоа. Археологијата повторно е наука која се базира на претпоставки и не е многу веродостојна.
|
|||
|
|||
EvAngelos
Профил од член
Испрати лична порака
Најди пораки од член
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Tofu, делува како да си играме брканица, но еве јас пак ќе те прашам:
Не разбирам како од "луѓето како тебе" се негира она "натприродното" во Библијата?
Не е точно. Исус создал материјален леб. Исус воскреснал материјален човек. Исус одел по материјална вода. Исус отворил материјални очи (на слепородениот). Исус воскреснал од материјален гроб итн.
|
|||
|
|||
tofu
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Луѓето како мене, значи некои атеисти или наречи ги како сакаш, негираат дека Библијата има Божја природа. А негираат затоа што не добиваат докази за таа Божја природа.
Да, Библијата вели дека Исус со чудо создал многу векни леб, дека со чудо го воскреснал Лазар, дека одел по вода, лечел неизлечиви болести, самиот воскреснал. Тој ја искористил својата Божествена природа (духовната) да интервенира врз материјалните работи. Но што од тоа се докажува? Празен гроб ќе докаже дека Исус воскреснал? Остатоци од корпа полна со јагленисани векни леб ќе докаже дека Исус нив ги создал со еден потег на раката? Одењето по вода??? Баш за ова одењето по вода на Исус гледав документарец. Се тврдеше дека водата била замрзната, но луѓето што стоеле подалеку не можеле да го приметат мразот, и помислиле дека Исус одел по вода. Се тврди и дека Исус воопшто не бил во близина на вода, туку дека луѓето гледале фатаморгана. Знаеш, тоа ти е како Дејвид Коперфилд. Можеби се работи за обична илузија. Сигурно не веруваш дека Дејвид Коперфилд е отелотворен Бог? |
|||
|
|||
maria_magdalena
Сениор trouble seeker Регистриран: 25.Октомври.2007 Статус: Офлајн Поени: 8706 |
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Мислиш ли дека Исус бил илузионист од типот на Худини или Дејвид Коперфилд? Циркузант?
Па вадел карти од ракав и зајци од шешир? А апостолите во тајност му ги спремале реквизитите неопходни за забава на публиката крај Галилејското Езеро? |
|||
МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
|||
tofu
Опции за коментарот
Благодарам(0)
|
||
Не, не мислам дека бил илузионист. Мислам дека луѓето околу него ги преувеличувале неговите дела. Верувам дека Исус сакал да пренесе некоја порака, и тоа и го правел. Зборувал. Но не и дека имал натприродни моќи. Не верувам дека Исус бил Бог.
|
|||
|
|||
Внеси реплика | страница <12345> |
Tweet
|
Скок до | Овластувања Вие не може да внесувате нови теми на форумот Вие не може да одговарате на теми на форумот Вие не може да ги бришете вашите пораки од форумот Вие не може да ги менувате вашите пораки од форумот Вие не може да креирате анкета на форумот Вие не може да гласате на форумот |