Библијата и Археологијата
Испечатено од: IDIVIDI forum
Категорија: АРХИВА
Име на форумот: Вероисповед
Опис на форумот: право на избор
URL: http://forum.idividi.com.mk/forum_posts.asp?TID=12587
Датум на принтање: 23.Ноември.2024 во 20:23 Верзија на софтверот: Web Wiz Forums 10.03 - http://www.webwizforums.com
Тема: Библијата и Археологијата
Постирано од: EvAngelos
Наслов: Библијата и Археологијата
Датум на внесување: 09.Март.2008 во 03:58
Библијата и Археологијата
Библијата, меѓу другото, е вистинска ризница на географски, етнолошки и историски податоци. Еден од начините да се провери нејзината веродостојност е согласноста меѓу тие информации со фактите утврдени со научните истражувања во овие области. Делот од науката (или историјата) кој што се занимава ископувања и проучувања на разновидните материјали од човековата историја (градби, споменици, алати, монети и други предмети) се нарекува археологија.
Самиот збор, всушност, значи "наука за старините, за старите предмети". Голем број археолошки истражувања се вршени на териториите на Израел и Палестина, Египет, Сирија и Ирак, бидејќи таму се одигрувале многу случки значајни за човековата цивилизација. Библијата има посредна и непосредна врска со археолошките изучувања на овие, а и на други територии (Турција, Грција, Италија, итн.). Од една страна, многу археолози се раководеле од Библиските податоци за местоположбата на определени градови, градби, и слично, а од друга страна, голем број од археолошките откритија ја потврдуваат веродостојноста на Библиските записи.
Секако, Библијата не е археолошки атлас, ниту учебник по историја, географија или етнологија. Нејзината основна намена е да му ја пренесе на човекот Божјата порака. Начинот на којшто Бог решил да го стори тоа преку луѓе. А тие живееле во определено време, народ и простор. Оттаму, во Библиските написи се провлекуваат илјадници имиња на луѓе, места и народи со бројни патемни податоци за времето и начинот на којшто тие живееле. Ако арехолошките истражувања ги потврдуваат Библиските податоци, тоа секако е придонес кон потврдувањето на веродостојноста на Библијата.
До овој момент, толкав е бројот на археолшките пронајдоци кои што на свој начин ја потврдуваат веродостојнаста на Библијата, што би можело да состави цела Библиска Археолошка Енциклопедија. Колку што нам ни е познато, на нашите поблиски простори постои само една книга која што поопширно и документирано опишува поголем број вакви археолошки пронајдоци. Тоа е книгата "Библија је у праву" од Вернер Келер. На заинтересираните им ја препорачуваме за проширување на сознанијата од оваа област. За намените на текстов, ние само бегло ќе споменеме некои археолошки податоци во врска со Библијата, кои допреле и до нашата јавност. Веруваме дека и тие ќе бидат доволни за еден општ увид во тој предмет.
Глинените плочи од Ебла
До не толку одамна, меѓу безбожниците се тврдеше дека тоа не е можно Мојсеј да бил писател на првите пет книги од Библијата. Имено, тие сметале дека Мојсеј живеел околу 1500 години пред Христа (п.н.е), а науката, според нив, не познавала писменост на луѓето порано од околу 1300 години пред Христа. По којзнае кој пат, Библијата беше нападната како ненаучна и неточна.
Во 1964 година, д-р Паоло Матие и д-р Џовани Петинато, обајцата од Римскиот Универзитет, започнале со ископување во околината на Алепо, Сирија. По 10-годишна упорна работа, пронајдено е вистинското археолошко богатство: архива од 15 000 глинени плочи. Ова архолошко откритие беше вистинска сензација.
Весникот "Нова Македонија" од 22. 01. 1979 г., објави напис во врска со тоа под наслов: "Глинена архива открила непознато царство". Пренесуваме само еден цитат од тој натпис:
"Глинените плочи од Ебла расветлиле многу непознати или недостатно познати настани од историјата. Од нив се појавуваат повеќе од 500 географски имиња, меѓу кои и имињата на градовите за кои се верувало дека се основани многу подоцна: Бејрут, Вавилон, Дамаск и Газа, како и библиските легендарни градови Содом и Гомора".
Според истиот натпис, овие глинени плочи потекнуваат од 23 век пред Христа. Какво е значењето на оваа библиотека од Ебла за веродостојноста на Библијата?
Ебла (Сирија) |
http://a.domaindlx.com/alivemacedonia/alivemacedonia/sources/images/ebla24a.jpg"> Една од глинените плочи (Кликни на сликата за целосна големина) |
Како прво, овие откритија покажаа дека постоела многу уредна писменост уште 1000 години пред Мојсеј! На овие плочи од Ебла има голем број разновидни записи за трговски договори, хроника и географски имиња. Само на една плоча се појавуваат 260 географски имиња!
Второ, меѓу имињата на градовите се наоѓаат и петте градови во Сидимска долина: Содом, Гомора, Адма, Севоим и Вела. Библијата ги цитира овие градови и нивните цареви (1 Мојсеј 14:2) по истиот редослед! Дури ни кажува дека старото име на петтиот град било Вела, а подоцнежното Сигор (или Зоар). Околу овие информации од Библијата порано се креваше голем прав. Видни историчари дури напишаа и книга против Библиската содржина. Така, познатиот германски историчар и професор по ориентални јазици на Универзитетот во Стразбур, Теодор Нолдеке (Theodor Noldeke, 1836-1930), признат по своите истражувања за Исламот, објави книга под наслов: "Неисторичноста на текстот од 1 Мојсеј 14". Во оваа книга тој главно докажува дека градовите Содом и Гомора се библиска легенда и дека никогаш не постоеле.
Во 1918 година, и Вилијам Олбрајт има напишано слична книга под наслов: "Митски елементи во приказната за Јосиф" во која што вели дека 1 Мојсеј 14 глава е чист политички памфлет, со митски карактер. Но, глинените плочи од Ебла ги фрлија во заборав овие, за своето време "научни книги" од видни стручњаци.
Трето, на плочите од Ебла има и поголем број други имиња на градови за кои зборува Библијата. Тоа се Салим (градот на Мелхиседек, 1 Мојсеј 14:18), Хазор, Лахиш, Мегидо, Газа, Јопа, Дамаск па и Ерусалим ("Урусалима"). Воедно, тоа е засега и најстариот документ за името Ерусалим. Се спомнува и градот Хархемиш, кој го спомнува пророкот Исаија (10:9).
Четврто, има чести спомнувања за Хититите. Бидејќи Мојсеј пишува (во 1 Мојсеј 23) дека Аврам купил гробница (пештера ) од Хититите, постоеше и забелешка дека овој библиски запис не е веродостоен, бидејќи, наводно "научно е утврдено дека Хититите во времето на Аврам не постоеле" Уште еднаш се покажа дека Библијата е во право.
Петто, на глинените плочи од Ебла се запишани голем број правни прописи за судење, казни итн. Дадени се и многу детали околу исплаќањето оштета за повреди, силувања итн. Ова е значајно, бидејќи на Библијата и се припишуваше нанаучноста кога се зборува за мошне развиениот правен систем, постоел во Ебла уште 1000 години пред Мојсеј!
На крајот, да кажеме дека глинените плочи од Ебла потврдуваат и голем број други податоци од Библијата. Така на пример, на подолгата листа имиња кои се спомнувани и во Библијата, на плочите од Ебла се наоѓаат запишани: Микаилу (Михаел), Еасум (Исав), Даудум (Давид), Шаулум (Саул), Ишмаил (Исмаел) и други. Има и записи за договори (сојузништва) меѓу цареви од Ебла и од Асирија коишто се спомнуваат и во Библијата, а доскоро се сметаа за неверодостојни итн. Во секој случај, христијаните можат да бидат охрабрени. Плочите од Ебла не дадоа ништо ново кон христијанската вера, но замолкнаа многу злобни усти.
Резиденцијата на Понтиј Пилат
Овој пример се однесува на Новозаветниот дел од Библијата. Го спомнуваме него, меѓу мноштвото други археолошки откритија бидејќи и за овој настан беше информирана нашата јавност. Во серијата "Исчезнати градови и цивилизации", објавувана во весникот "Нова Македонија", во подготовка на Миодраг Б. Шајковиќ, објавен е и написот: "Резиденцијата на Понтие Пилат беше пронајдена во Цезарија". Пренесуваме дел од овој натпис:
"Археолозите од јахтата "Си Дајвер", трагајќи по остатоците од древниот Тир, наидоа на уште еден антички град. Тоа беше Цезарија или Цезареа кој порано се викал Израел и бил престолнина на јудејското царство. Тоа веќе значи дека бибилиската легенда е заснована врз реален факт и имаше вистинска основа". "Во 1961 година нуркачите се спуштија подлабоко во морето и ги открија урнатините на некогашната бибилиотека. Таму е пронајдена и поставката на споменикот со натпис: '...tius Pilatus'. Не е тешко да се утврди дека станува збор за римскиот намесник Понтиј Пилат, кого го споменува Библијата... Значи, резиденцијата на Понтиј Пилат, еве, беше пронајдена во Цезарија".
Така констатира авторот на натписот во "Нова Македонија". Уште еднаш, Библијата беше во право!
Кодексот на Хамураби
Во 1901 година, францускиот ориенталист Шил (Jean Vincent Sheil), во местото Суса ги открил денес познатиот Кодекс на Хамураби. Хамураби бил Вавилонски цар (1792-1750 пред Христа) и живеел пред Мојсеј. Неговиот Кодекс е, всушност, збирка од 282 закони кои го регулирале животот во речиси сите области. Големата строгост и правичност се одликите на овие закони. Ова откритие се чува денес во музејот во Лувр (Франција).
Од какво значење е откритието на Хамурабиевиот Кодекс?
Се дотогаш, историчарите тврделе дека најстарите пишани закони датираат од Персисикиот период (538-331 година пред Христа). Согласно со ова тврдење, тие го прогласија Библискиот извештај за Мојсеевото законодавство (1500 години пред Христа) за измислено. Наводно, законодавството во тоа време не можело да постои. |
http://a.domaindlx.com/alivemacedonia/alivemacedonia/sources/images/03code-of-laws-hammurabi.jpg"> 3-от закон од кодексот на Хамураби (Кликни на сликата за целосна големина) |
Хамурабиевиот кодекс, а подоцна и откритието на глинените плочи од Ебла, наполно ги фрлија во вода ваквите неосновани критики. И овој пат, Библијата не беше во расчекор со вистината, докажана со "corpus delicti".
Во натамошниот дел од овој натпис, бегло ќе спомнеме уште само неколку од навистина големиот број археолошки пронајдоци кои на некој начин се однесуваат на Библиските извештаи.
*** Во 1843 година , францускиот конзуларен советник Пол Емил Бота (Паул- Емиле Ботта, 1766-1837), копајќи во Хорсабад (Ирак), покрај реката Тигар, ги открива остатоците од палатата на Асирскиот цар Саргон, од "библиска легенда " наеднаш стана стварност. Дел од пронајдоците се чуваат во Лувр.
*** Две години подоцна, англискиот мајор Лејард (Sir Austen Henry Layard, 1817-1894), го открива градот Халах, кој што бил познат само од Библиските податоци (1 Мојсеј 10:11-12), дека бил подигнат од Асур, којшто, пак, според Библијата, го подигнал и градот Ниневија (Нинива). Лејард открил и многу предмети од времето на Вавилонското и Асирското царство (9-7 век пред Христа). Неговите пронајдоци сопаѓаат меѓу најскапоцените експонати на Британскиот Музеј во Лондон. Градот Халах нема никакво значење во Библијата. Спомнат е само епизодно, патем. Но археолошките пронајдоци докажаа дека ни таквата "ситна работа" во Библијата не е измислена. Впрочем, Библијата е вдахновена од самиот Бог, од збор до збор и пишувана е од чесни луѓе и во неа не може да има измислици!
*** Две години подоцна, англискиот мајор Хенри Ролинсон го открива градот Ниневија, главен град на Асирија, во времето на пророкот Јона(1:2) и големата библиотека на кралот Асурбанипал.
*** Сер Леонард Вули (Woolles), во 1949 година ги објави своите резултати од пронаоѓањето на градот Ур. Тоа е првобитното живеалиште на Аврам (1 Мојсеј 11:31), кој живеел околу 1900 година пред христа. Градот Ур е пронајден 200 километри северно од Басра (Ирак), во 1924 година. Ур бил сумерски град, граден од цигли и високо развиен. Во ископините се пронајдени глинени плочи со записи за трговија, песни, па дури и математички формули!
Зошто е важно сето тоа? Затоа што, пред овие откритија, непријателите на Библијата го сметаа и Аврам за Библиската легенда. И ако постоел, велеа тие, сигурно бил прост номад и неможел да патува плански од Ур во Ханаан, како што вели Библијата. Археолошките откритија, меѓутоа, покажаа дека Аврам излегол од мошне високо развиената сумерска култура!
*** Од времето на царот Соломон, кој завзема видно место во Библиските написи, пронајдени се неговите штали за коњи, изградени во мошне современ стил, со резервоари за напојување од преку 10 000 литри вода! Пронајдени се и многу функционални печки за топење на метали.
*** Историчарите тврдат дека евангелистот Лука (писателот на Евенгелието според Лука) не знаел географија, кога вели дека Дерва и Листра биле градови во Ликонија, но не и Иконија (Дела Ап. 14). Наводно, тоа не се сложувало со некои записи од Ciceron. Но во 1910 година, Вилијам Ремзи открил еден споменик на којшто пишувало дека Иконија е град во Фригија- токму како што пишувал Лука. На Лука му се префрлаше и дека измислил некој си Галио, проконзул во Ахаја (Дела Ап. 18:12). Но, на еден напис пронајден во Делфи, пишува: "На Луциус Јуниус Галио, мојот пријател и проконзул на Ахаја..." Во делата на Апостолите 17:6, Лука спомнува градски старешини за кои го користи зборот "политарх". За овој збор Лука беше обвинет дека измислил нови зборови! Во поново време, пронајдени се 19 натписи со тој збор, а 15 од нив се однесуваат на Солун, во врска со кој Лука и пишува!
*** Меѓу мноштвото археолошки откритија од Библиското Новозаветно време, покрај резиденцијата на Понтиј Пилат, која што веќе ја спомнавме, пронајден е и дворот на Пилат, каде што бил осуден Исус (Јован 19:13), потоа бањата Витезда (Јован 5:2) и многу други локации.
*** Во октомври 2002 година, на интернет се појави сензационален извештај за новото археолошко откритие- камен ковчег во кој се чувале коските на починатите, со врежан текст: "Јаков, син на Јосиф, брат на Исус". Староста му е преценета на 2000 години, што значи дека се совпаѓа со времето во кое живееле Исус и Неговото семејство, вклучувајќи го и неговиот брат Јаков, за кој знаеме од Библијата (види Ев. Марко 6:3). Всушност, веќе претходно беше пронајден и ковчегот за коските на Кајафа, првосвештеникот за време на судењето на Исус - добро познато име и лик од Библијата. Повеќе за овие откритија може да се прочита на интернет, или во списанието Creation, Vol. 25 No. 2 (2003).
*** Весникот "Дневник" од Скопје, на 18 август 2004 година, на стр. 24 објави напис под наслов: "Археолозите пронашле пештера во која проповедал Јован Крстител". Во поднаслов се вели: "...пештерата е можното најголемо откритие во библиската археологија".
Всушност, има толку многу археолошки откритија кои на различен начин ја потврдуваат веродостојноста на Библијата, што во САД се издава специјализирано стручно списание наречено Biblical Archeology Review,како двомесечно списание. Од друга страна пак, до сега не е најдено НИТУ ЕДНО археолошко откритие кое ја оспорило Библиската веродостојнот. Ова е факт кој не смее да се занемари.
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Коментари:
Постирано од: maria_magdalena
Датум на внесување: 09.Март.2008 во 04:18
Браво Евангелос. Морам да кажам дека првата книга што почна да ме наведува да трагам по Бог, пред мноооогу години, беше токму “Археологијата потврдува-Библијата е во право“. Оттогаш кај мене се разгоре жарот за вистината....и потрагата започна....за да на крајот откријам дека всушност не јас, но Бог трагал по мене
------------- МИСЛИТЕ СЕ ОСЛОБОДЕНИ ОД ДАНОК.
|
Постирано од: anastasovi2004
Датум на внесување: 09.Март.2008 во 13:59
nAVISTINA OVA E DOBRO! sAMO GLEDAM NEMA MNOGU KOMENTARI! vEROJATNO LUGETO SE ZBUNETI I NE ZNAAT STO DA KAZAT, ZASTO SETO OVA E VSITINA, PA SE OBIDUVAAT DA SE IZVLECAT SO NE KOMENTIRANJE, KAKO DA NE JA PROCITALE! UZIVAJKI DA ZIVEAT VO NEVISTINA!ZA ZALENJE SME NIE LUGETO, KOLKU SME SEBICNI I SAKAAME DA SI ZIVEEME VO LAGI...
|
Постирано од: efendija
Датум на внесување: 09.Март.2008 во 14:04
*** Во октомври 2002 година, на интернет се појави сензационален извештај за новото археолошко откритие- камен ковчег во кој се чувале коските на починатите, со врежан текст: "Јаков, син на Јосиф, брат на Исус".
Староста му е преценета на 2000 години, што значи дека се совпаѓа со времето во кое живееле Исус и Неговото семејство, вклучувајќи го и неговиот брат Јаков, за кој знаеме од Библијата (види Ев. Марко 6:3). Всушност, веќе претходно беше пронајден и ковчегот за коските на Кајафа, првосвештеникот за време на судењето на Исус - добро познато име и лик од Библијата.
Повеќе за овие откритија може да се прочита на интернет, или во списанието Creation, Vol. 25 No. 2 (2003).
од ЕвАнгелос
Е ова е веќе нешто.Браво ЕвАнгелос,со ова се докажува дека ВАШИОТ ГОСПОД имал брат.
Сега ме интересира како ќе реагираат православните верници кои велат дека Марија немала деца по Исуса/
------------- "Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
Датум на внесување: 09.Март.2008 во 14:09
Што мислите вие Анастасови 2004,за погорниов податок,со кој се докажува дека Исус имал брат?
П.С. Сами рековте дека никој не се јавува да прокоментира,па јас си зедов за право и се јавив,и сега нестрпливо го чекам вашиот одговор.
Поздрав.
------------- "Zadovolen sum Allah da mi bide Gospod,Muhammed pejgamber a Islamot vera"
|
Датум на внесување: 09.Март.2008 во 14:13
*** Од времето на царот Соломон, кој завзема видно место во Библиските написи, пронајдени се неговите штали за коњи, изградени во мошне современ стил, со резервоари за напојување од преку 10 000 литри вода! Пронајдени се и многу функционални печки за топење на метали. од ЕвАнгелос
Дали со сигурност се знае дека печките за топење на метали се од времето на Соломон,или пак има можност да се тврди дека тие се од времето на Давид.
|
Постирано од: anastasovi2004
Датум на внесување: 09.Март.2008 во 14:44
Spored Biblijata Isus imal brat... toag e potvrdeno na mnogu mesta... i ne znaci deka pravoslavnata crkva e nepogresliva... nepogresiv e Bog i Biblijata cij avtor e sam bog!
|
Датум на внесување: 09.Март.2008 во 15:39
anastasovi2004 напиша:
Spored Biblijata Isus imal brat... toag e potvrdeno na mnogu mesta... i ne znaci deka pravoslavnata crkva e nepogresliva... nepogresiv e Bog i Biblijata cij avtor e sam bog! |
Ok.Toa e vo red,iako sum offtopic no zarem nuzno posle ova ne se nametnuva prasanjeto:Zarem tolku voocliva traga vo Biblijata(mislam pasusite koi govorat za toa deka Marija imala deca i po Isusa),pravoslavnite svestenici(naucnici) ne gi zabelezale,tuku onaka od rakav dale poinakvo tolkuvanje na problemot.Ili ima uste nesto?
|
Постирано од: tofu
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 13:20
Па нормално дека археологијата ја потврдува веродостојноста на Библијата. И Шлиман ја прочита Илијадата од Хомер и тргна да ја бара Троја, и знаете што, ЈА НАЈДЕ! Во Турција! Одете посетете ја! Па јас Библијата ја сметам за нешто слично на Илијадата. Библијата е збирка легенди за Евреите, за луѓето што живееле во Јудеја, во Израел, во Палестина. Затоа и археологијата може да ја потврди нејзината веродостојност, се разбира, со тоа се потврудува дека она што го пишува во Библијата нема Божја природа. Ете и потопот го докажаа како природен феномен, и чудата на Мојсеј, кога го раздвои морето, се докажани како нешто нормално, ништо свето нема таму, ништо надприродно.
------------- It’s just unbelievable how many people think their version of reality is the only one that exists.
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 23:05
tofu напиша:
Библијата е збирка легенди за Евреите, за луѓето што живееле во Јудеја, во Израел, во Палестина. |
Што мислиш кој е правилниот редослед...
а) Да се критикува нешто пред да се прочита.
или
б) Да се прочита нешто па да се критикува.
tofu напиша:
Затоа и археологијата може да ја потврди нејзината веродостојност, се разбира, со тоа се потврудува дека она што го пишува во Библијата нема Божја природа. |
Велиш "се разбира"... ај помогни ми на мене да "разберам" како тоа археологијата, која ја потврдува веродостојноста на Библијата, ја негира нејзината Божја природа?
tofu напиша:
Ете и потопот го докажаа како природен феномен, и чудата на Мојсеј, кога го раздвои морето, се докажани како нешто нормално, ништо свето нема таму, ништо надприродно. |
Па дури ни во Библијата не пишува дека се појавила некоја видлива "Божја рака" која го раздвоила Црвеното Море, туку јасно си пишува таму дека задувал силен источен ветар кој го раздвоил морето за да поминат евреите.
Но, светото нешто тука е во моментот кога задувал тој вертар и во моментот кога престанал. Тој задувал во моментот кога Мојсеј го кренал стапот и ја испружил раката над морето, а престанал кога евреите преминале на другата страна од морето, а фараоновата војска била сред морето.
Оди ти и раздели го Црвеното море со едно обично кревање на рацете, па ќе се сложам со тебе дека нема ништо свето во тој настан.
Тоа што ние ќе "откриеме" како Бог ги прави некои работи, тоа во никој случај не го негира Неговото постоење. Тоа што јас го открив рецептот на мајка ми за мојата омилена торта, тоа воопшто не го негираше постоењето на мајка ми. Се надевам дека сме на иста фрекфенција.
------------- Посветен на изворното христијанство проповедано од Христос и апостолите.
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 23:17
Ме интересираат ЕвАнгелос две прашања во врска со Мојсеј и Фараонот.
1. Според Библијата(или археолошките податоци,можеби во Библијата воопшто не се спомнува името на Фараонот,но како и да е:) дали Фараонот бил Рамзес или неговиот син Мернемптах, и:
2. Според Библијата дали и Фараонот се удавил како и неговата војска,или тој останал жив.
|
Постирано од: Templarius
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 23:30
efendija напиша:
anastasovi2004 напиша:
Spored Biblijata Isus imal brat... toag e potvrdeno na mnogu mesta... i ne znaci deka pravoslavnata crkva e nepogresliva... nepogresiv e Bog i Biblijata cij avtor e sam bog! |
Ok.Toa e vo red,iako sum offtopic no zarem nuzno posle ova ne se nametnuva prasanjeto:Zarem tolku voocliva traga vo Biblijata(mislam pasusite koi govorat za toa deka Marija imala deca i po Isusa),pravoslavnite svestenici(naucnici) ne gi zabelezale,tuku onaka od rakav dale poinakvo tolkuvanje na problemot.Ili ima uste nesto? |
Imam intersni soznanija deka bratot Jakov, vsusnos mu e polubrat na Isus, ne se od ista majka.....
------------- Give me your secrets
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 23:31
1. Во Библијата не е наведено името на фараонот, а не ми е познато дали има некаков историски или археолошки податок за тоа кое било името на фараонот кога евреите го напуштиле Египет. Можеби постои таква информација, ама јас не сум се заинтересирал за неа.
2. Според Библијата, фараонот се удавил заедно со неговата војска.
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 23:33
Templarius напиша:
Imam intersni soznanija deka bratot Jakov, vsusnos mu e polubrat na Isus, ne se od ista majka..... |
Баш би сакал да ги дознаам тие сознанија, поточно изворите на тие сознанија.
|
Постирано од: ShumadinChe
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 23:39
EvAngelos напиша:
1. Во Библијата не е наведено името на фараонот, а не ми е познато дали има некаков историски или археолошки податок за тоа кое било името на фараонот кога евреите го напуштиле Египет. Можеби постои таква информација, ама јас не сум се заинтересирал за неа.
2. Според Библијата, фараонот се удавил заедно со неговата војска. |
Bratche.. Si Slushnal Deka Faraonot e Pronajden Vo Mestoto Kade Shto Se Udavil Iskreno Ne Znam Kaj Beshe Toa. Ama Faraonot Beshe Pronajden Na Kolena (Sedzde). Ako Ne Veruvash Razbarajse na Internetov. I Ke si Se Uverish. I Toa E Nekoj Fakt Za Islamot Iskreno Od Mene.
------------- Nothing Remains !!
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 23:42
EvAngelos напиша:
2. Според Библијата, фараонот се удавил заедно со неговата војска. |
А дали би можел да ми посочиш каде Библијата вели дека Фараонот се удавил заедно со неговата војска.
Прашувам неслучајно,зошто навистина може да се земе многу убава компарација од Библијата и Qur,anot за ова прашање.
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 23:49
Еве за заинтересираните еден линк во кој се зборува за Фараонот од времето на Муса а.с.
http://www.quranmiracles.com/BOSANSKI/articles.asp?id=11
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 23:56
Забегавме од темата, ама ајде уште ова, да не останам недоречен...
Прво, фараонот заедно со својата војска тргнал во потера по евреите...
"Затоа фараонот ја опреми својата кола и ја поведе својата војска... Господ го закорави срцето на фараонот, египетскиот цар, па тој тргна во потера по Израелците... Кога фараонот се приближи, Израелците погледнаа и забележија дека Египетците се во потера по нив, па ги опфати голем страв.." (Излез 14:6-10)
Второ, не останал ниту еден преживеан кога водите ги поплавиле египјаните...
Така водите, слевајќи се назад, ги потопија колите, коњаниците, и целата фараонова војска, што беше тргнала во потера по Израелците во морето. И не остана ниту еден од нив.
(Излез 14:28)
|
Датум на внесување: 10.Март.2008 во 23:58
EvAngelos напиша:
"Затоа фараонот ја опреми својата кола и ја поведе својата војска... Господ го закорави срцето на фараонот, египетскиот цар, па тој тргна во потера по Израелците... Кога фараонот се приближи, Израелците погледнаа и забележија дека Египетците се во потера по нив, па ги опфати голем страв.."(Излез 14:6-10)
Така водите, слевајќи се назад, ги потопија колите, коњаниците, и целата фараонова војска, што беше тргнала во потера по Израелците во морето. И не остана ниту еден од нив.
(Излез 14:28) |
Не забегавме воопшто од темата,во неа сме,ти благодарам за Библиските цитати.Погледни го линкот кога ќе имаш време ,навистина има што да се прочита.
П.С. Те прашав за Библиски цитат поради тоа што во филмот Десетте Божји Заповеди,Фараонот не се потопува,останува жив.
|
Постирано од: DAIJA
Датум на внесување: 11.Март.2008 во 01:47
maria_magdalena напиша:
Браво Евангелос. Морам да кажам дека првата книга што почна да ме наведува да трагам по Бог, пред мноооогу години, беше токму “Археологијата потврдува-Библијата е во право“. Оттогаш кај мене се разгоре жарот за вистината....и потрагата започна....за да на крајот откријам дека всушност не јас, но Бог трагал по мене
|
Zosto tolku mu se vosh*tuvas?
Kako moze arheologijata, koja e plukni zalepi, pogodi, spoj i oddeli, bilo-ne bilo, da ti donese uveruvanje?
Ete, prosetaj po Sirija, JordaN, S.Arabija, a pred se Palestina, pa vidi originali, neiskrseni i ne otkopani zakopani i sl....
Se si e namesto za onoj koj ska da veruva....
A za onoj koj ska da si izmisluva.... Bujrum Ev, prodolzi!
------------- О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
Датум на внесување: 11.Март.2008 во 01:47
tofu напиша:
Па нормално дека археологијата ја потврдува веродостојноста на Библијата. И Шлиман ја прочита Илијадата од Хомер и тргна да ја бара Троја, и знаете што, ЈА НАЈДЕ! Во Турција! Одете посетете ја! Па јас Библијата ја сметам за нешто слично на Илијадата. Библијата е збирка легенди за Евреите, за луѓето што живееле во Јудеја, во Израел, во Палестина. Затоа и археологијата може да ја потврди нејзината веродостојност, се разбира, со тоа се потврудува дека она што го пишува во Библијата нема Божја природа. Ете и потопот го докажаа како природен феномен, и чудата на Мојсеј, кога го раздвои морето, се докажани како нешто нормално, ништо свето нема таму, ништо надприродно. |
dali?
------------- О следбеници на Книгата, дојдете да се собереме околу зборот нам и вам заеднички: никого освен Бог да не обожуваме и никого да не Му здружуваме!
|
Датум на внесување: 11.Март.2008 во 01:49
efendija напиша:
EvAngelos напиша:
"Затоа фараонот ја опреми својата кола и ја поведе својата војска... Господ го закорави срцето на фараонот, египетскиот цар, па тој тргна во потера по Израелците... Кога фараонот се приближи, Израелците погледнаа и забележија дека Египетците се во потера по нив, па ги опфати голем страв.."(Излез 14:6-10)
(Излез 14:28) |
Не забегавме воопшто од темата,во неа сме,ти благодарам за Библиските цитати.Погледни го линкот кога ќе имаш време ,навистина има што да се прочита.
П.С. Те прашав за Библиски цитат поради тоа што во филмот Десетте Божји Заповеди,Фараонот не се потопува,останува жив. |
Efendija, filmot ne e arheologija!
|
Датум на внесување: 11.Март.2008 во 09:17
Секоја легенда е преувеличена. Илијадата спомнува борба меѓу Грците и Тројанците во која на секоја страна и помагаат некои Богови од Грчката митологија. Кој од вас верува во тие Богови? Сигурен сум никој. Значи се докажа дека настаните од Илијадата се вистина, дека навистина имало опсада, војна итн, дека навистина постоела Троја, но она со Боговите е дел од приказната, тоа ја прави интересна. Тоа од приказната не прави историја, туку легенда. Исто е со Библијата. Настаните се вистински, местата се вистински, Божјата помош е додатокот, преувеличувањето на настаните, легендата!
Археологијата не го негира Божјото влијание, туку не го потврдува! Не може да го потврди, затоа што нема Божјо влијание во настаните од Библијата!
------------- It’s just unbelievable how many people think their version of reality is the only one that exists.
|
Датум на внесување: 11.Март.2008 во 11:16
tofu напиша:
Исто е со Библијата. |
Од кај знаеш? Ниту си ја прочитал Библијата, ниту пак си истражувал на тоа поле.
Пророштвата на библискиот пророк Исаија што ти ги наведов се доволен доказ дека човек не можел да напише такво нешто.
|
Датум на внесување: 11.Март.2008 во 15:48
Библијата сум ја прочитал и престани да шириш лажни информации. Библиските теми сум ги проучувал. А пророштвата на Исаија може да се однесуваат на било кој човек! Многу се општи. Тоа е една од одликите на сите пророштва. Општи се! Може да се стават во различни контексти!
|
Датум на внесување: 11.Март.2008 во 16:49
DAIJA напиша:
maria_magdalena напиша:
|
Zosto tolku mu se vosh*tuvas? Затоа што е умен, знае што зборува, секој збор му е аргументиран, а плус го сакам како брат.
Kako moze arheologijata, koja e plukni zalepi, pogodi, spoj i oddeli, bilo-ne bilo, da ti donese uveruvanje? Не би рекла дека е плукни залепи една наука..хахааха да те чуе сега Кузман Паско...Или истото го мислиш и за другите науки? Зар астрономијата на пример секогаш се заснова на опипливото? Или географијата? А тек историјата...но сите науки се надополнуваат.
Ete, prosetaj po Sirija, JordaN, S.Arabija, a pred se Palestina, pa vidi originali, neiskrseni i ne otkopani zakopani i sl....
Se si e namesto za onoj koj ska da veruva....За да сакаш да веруваш, треба од некаде да тргнеш. Кај мене тоа се започна со трагање, барање на Вистината, никој не ми наметнал вера за да МОРАМ да верувам, за среќа... Бог ме повика едноставно кажано-на еден посебен начин.
A za onoj koj ska da si izmisluva.... Bujrum Ev, prodolzi! |
|
Датум на внесување: 11.Март.2008 во 17:05
Ние треба да трагаме по Бога, а не Бог по нас.Тој одамна не нашол.
|
Датум на внесување: 11.Март.2008 во 17:09
ُЕпа тоа велам бре ефендијо јас...ама останав неразбрана од братот твој (па и мој, што да не, па нели бре сите сме од адам и Ева, а?)
Еве сама се цитирам:“Морам да кажам дека првата книга што почна да ме
наведува да трагам по Бог, пред мноооогу години, беше токму
“Археологијата потврдува-Библијата е во право“. Оттогаш кај мене се
разгоре жарот за вистината....и потрагата започна....за да на крајот
откријам дека всушност не јас, но Бог трагал по мене“
Значи “открив“ дека Бог ме барал мене. Одамна.
Поздрав до тебе
|
Постирано од: ShumadinChe
Датум на внесување: 11.Март.2008 во 20:22
efendija напиша:
Ние треба да трагаме по Бога, а не Бог по нас.Тој одамна не нашол. |
Selam Alejkum Brate. Navistina Voodusheven sum od Tvojata Replika. Ova Ti Vredeshe . Allah da Te Nagradit.
------------- Nothing Remains !!
|
Датум на внесување: 12.Март.2008 во 03:13
tofu напиша:
Библијата сум ја прочитал и престани да шириш лажни информации. |
Не ширам лажни информации. Барем не намерно. Моето убедување дека ти ја немаш прочитано Библијата е поттикнато од следнава наша дискусија.. се надевам се сеќаваш на неа...
EvAngelos напиша:
Сигурен си дека си ја прочитал Библијата?
Ајде да те проверам со едно прашање:
Дали книгата на пророк Илија се наоѓа во Стариот или во Новиот Завет. |
tofu напиша:
Ако ја имам прочитано Библијата не значи дека ја знам на памет! Стариот завет е типично еврејска легенда за нивното патување. Новиот завет е за Исус. Пророците се појавуваат во Стариот завет. Затоа најверојатно книгата на пророкот Илија е во Стариот завет. Фала на прашањето |
Тофу, во Библијата не постои "книга на пророкот Илија".
|
Датум на внесување: 12.Март.2008 во 09:27
Точно, но дали го прочита останатиот дел од мојот одговор на таа дискусија? Ок ќе се префрлам сега на твојата нова тема за пророштвата на Исаија.
|
Постирано од: чаир
Датум на внесување: 12.Март.2008 во 11:58
Темава ја има џорбаџија со истиве постови стаено на кајгана
а ако некој сака несто да научи за библиската археологија еве дел од учебникот
http://macedonia_forever.blog.com.mk/system/files?file=Sivarov1.doc - Шиваров Библиска Археологија http://macedonia_forever.blog.com.mk/system/files?file=Sivarov1.doc -
------------- Нова заповед ви давам да се љубите еден со друг како што Јас ве возљубив така и вие да се љубите еден со друг.По тоа ке ве познаат сите дека сте мои ученици, ако имате љубов меѓу себе (Јов. 13-34,35)
|
Датум на внесување: 12.Март.2008 во 14:53
Аман бре луѓе, па археологијата ги истражува материјалните остатоци! Да, ја докажува вистинитоста на Библијата во смисла на градови, настани, личнисти кои се спомнати во Библијата а кои реално постоеле. Но како археологијата докажува дека Исус воскреснал? Или дека Исус е Бог? Или дека Бог го создал светот за 7 дена?
|
Датум на внесување: 12.Март.2008 во 15:01
чаир напиша:
Темава ја има џорбаџија со истиве постови стаено на кајгана а ако некој сака несто да научи за библиската археологија еве дел од учебникот <font face=""">
http://macedonia_forever.blog.com.mk/system/files?file=Sivarov1.doc - Шиваров Библиска Археологија http://macedonia_forever.blog.com.mk/system/files?file=Sivarov1.doc -
|
Добро запазување,и јас сум логиран на тој форум,и едноставно темите летаат де на едната де на другата страна од една те иста личност,која според мене е многу контроверзна.Кога би се прочешлало наназад низ темиве на форумов,оние кои што се добри форумски археолози ќе забележат еден многу интересен пронајдок.Јас истражувам на таа тема,и нема сега ништо да ви кажам за што станува збор,но,еве предизвик за оние кои што ја сакаат форумската археологија.
|
Датум на внесување: 12.Март.2008 во 16:39
чаир, efendija, јас сум регистриран под никот Чорбаџија на кајгана форумот и затоа некои мои теми можат да се најдат и таму. Не знам зошто велите "добро запазување", просто треба човек да е слеп за да не го "запази" тоа. И доста менувате теми. Поштедете барем една тема на форумов.
tofu напиша:
Аман бре луѓе, па археологијата ги истражува материјалните остатоци! Да, ја докажува вистинитоста на Библијата во смисла на градови, настани, личнисти кои се спомнати во Библијата а кои реално постоеле. Но како археологијата докажува дека Исус воскреснал? Или дека Исус е Бог? Или дека Бог го создал светот за 7 дена? |
Тофче, никој не рече дека археологијата може да докаже дека Исус е Бог или дека Тој воскреснал. Едноставно таквите докази се надвор од моќта на археологијата. Таа може само да потврдува или негира податоци поврзани со историската веродостојност на работите гладано од материјален аспект. Јас не ја отворив оваа тема за да докажав дека Исус е Бог, мене тоа не ми е главна окупација на форумов и не го мешам јас тоа тврдење во секоја манџа.
|
Датум на внесување: 13.Март.2008 во 15:06
Добро значи се согласуваме, а никој не негирал дека настаните, личностите, местата спомнати во Библијата се измислени, само се негира она натприродното во Библијата.
|
Датум на внесување: 14.Март.2008 во 00:26
tofu напиша:
само се негира она натприродното во Библијата. |
Знаеш што, ајде да те провериме дали издржано збориш или пак само тресеш заклучоци од ракав
Ајде наведе ми ЕДНО ЕДИНСТВЕНО археолошко откритие кое го негира "натприродното" во Библијата.
|
Датум на внесување: 14.Март.2008 во 09:02
Не не не, не си ме разбрал, од луѓето како мене се негира она натприродното во Библијата, а не од археологијата. Археологијата не може да го докаже натприродното во Библијата, затоа што нели натприродното е духовно, а археологијата се занимава со материјалното. Но археологијата не го негира тоа. Археологијата повторно е наука која се базира на претпоставки и не е многу веродостојна.
|
Датум на внесување: 14.Март.2008 во 10:37
Tofu, делува како да си играме брканица, но еве јас пак ќе те прашам:
tofu напиша:
од луѓето како мене се негира она натприродното во Библијата, |
Не разбирам како од "луѓето како тебе" се негира она "натприродното" во Библијата?
tofu напиша:
затоа што нели натприродното е духовно, |
Не е точно. Исус создал материјален леб. Исус воскреснал материјален човек. Исус одел по материјална вода. Исус отворил материјални очи (на слепородениот). Исус воскреснал од материјален гроб итн.
|
Датум на внесување: 14.Март.2008 во 10:58
Луѓето како мене, значи некои атеисти или наречи ги како сакаш, негираат дека Библијата има Божја природа. А негираат затоа што не добиваат докази за таа Божја природа.
Да, Библијата вели дека Исус со чудо создал многу векни леб, дека со чудо го воскреснал Лазар, дека одел по вода, лечел неизлечиви болести, самиот воскреснал. Тој ја искористил својата Божествена природа (духовната) да интервенира врз материјалните работи.
Но што од тоа се докажува? Празен гроб ќе докаже дека Исус воскреснал? Остатоци од корпа полна со јагленисани векни леб ќе докаже дека Исус нив ги создал со еден потег на раката? Одењето по вода??? Баш за ова одењето по вода на Исус гледав документарец. Се тврдеше дека водата била замрзната, но луѓето што стоеле подалеку не можеле да го приметат мразот, и помислиле дека Исус одел по вода. Се тврди и дека Исус воопшто не бил во близина на вода, туку дека луѓето гледале фатаморгана. Знаеш, тоа ти е како Дејвид Коперфилд. Можеби се работи за обична илузија. Сигурно не веруваш дека Дејвид Коперфилд е отелотворен Бог?
|
Датум на внесување: 14.Март.2008 во 11:02
Мислиш ли дека Исус бил илузионист од типот на Худини или Дејвид Коперфилд? Циркузант? Па вадел карти од ракав и зајци од шешир? А апостолите во тајност му ги спремале реквизитите неопходни за забава на публиката крај Галилејското Езеро?
|
Датум на внесување: 14.Март.2008 во 11:06
Не, не мислам дека бил илузионист. Мислам дека луѓето околу него ги преувеличувале неговите дела. Верувам дека Исус сакал да пренесе некоја порака, и тоа и го правел. Зборувал. Но не и дека имал натприродни моќи. Не верувам дека Исус бил Бог.
|
Датум на внесување: 14.Март.2008 во 11:12
Велиш “Не верувам дека Исус бил Бог“-секој има право да верува во што сака.
Понатаму, “Верувам дека Исус сакал да пренесе некоја порака, и тоа и го правел. Зборувал.“-тоа е сепак-само твое верување. А зборувале и Буда, Конфучие, па зборувале филозофите......
“Но не и дека имал натприродни моќи“-по што си толку убеден?
|
Датум на внесување: 14.Март.2008 во 11:21
tofu напиша:
Празен гроб ќе докаже дека Исус воскреснал? |
А што друго докажува празниот гроб?
Ако Исус не воскреснал како што тврдат евангелистите, тогаш одговори ми каде било телото во моментот кога гробот бил најден празен?
|
Датум на внесување: 14.Март.2008 во 11:30
Да, Исус = филозоф.
Велам дека Исус немал натприродни моќи затоа што не верувам во легенди. Како што реков, Библијата ја сметам за книга полна со легенди за еврејскиот народ!
Празен гроб докажува само дека телото на покојникот не е таму каде што било положено. Телото може да не е во гробот од многу причини. Во Долината на кралевите во Египет има еден куп празни гробови. Мислиш дека сите тие фараони, свештеници, жени, деца, воскреснале?
Јас не можам да кажам каде било телото, можеби тајно го погребале на друго место, можеби некој го украл, од каде да знам, но најмалку верувам дека летнало кон небото!
|
Постирано од: the king
Датум на внесување: 14.Март.2008 во 11:47
abe more teloto na isa(isus) ne ni bilo polozeno tamu vo toj grob...
isa a.s (isus) uste pred da dojde cinot na raspnuvanje e zemen od allah (bog) i odnesan na mesto kade si e i den denes i od tamu ke zamine cetirieset godini pred krajot na svetot....
a toj kogo go odvele vo grobot e melek (angel) so likot na isa a.s (isus)....
------------- !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
Датум на внесување: 14.Март.2008 во 12:25
Yeah right! Оваа приказна ми е уште поневеројатна од христијанската.
|
Датум на внесување: 14.Март.2008 во 12:28
the king напиша:
isa a.s (isus) uste pred da dojde cinot na raspnuvanje e zemen od allah (bog) i odnesan na mesto kade si e i den denes i od tamu ke zamine cetirieset godini pred krajot na svetot....
a toj kogo go odvele vo grobot e melek (angel) so likot na isa a.s (isus).... |
А? Ти личи Господ на измамник па да подлажува подметнувајќи мелек со лик на Иса?
|
Датум на внесување: 14.Март.2008 во 21:08
tofu напиша:
Да, Исус = филозоф. Велам дека Исус немал натприродни моќи затоа што не верувам во легенди. Како што реков, Библијата ја сметам за книга полна со легенди за еврејскиот народ! |
Фер е да ја "сметаш" вака или онака Библијата откако ќе ја прочиташ. Еднаш ти докажав дека не си ја ѕирнал ни содржината на Библијата, а ти упорно тврдиш дека си ја прочитал.
Еве ќе докажам уште еднаш дека не си ја прочитал Библијата.
Кој од наведените личности не бил Христов апостол:
a) Матеј б) Марко в) Вартоломеј г) Јован
Ве молам другите да не одговарате, сакам да докажам дека tofu не знае најосновни работи од Библиата, а зазема критички ставови кон истата.
tofu напиша:
Јас не можам да кажам каде било телото, можеби тајно го погребале на друго место, можеби некој го украл, од каде да знам, но најмалку верувам дека летнало кон небото! |
Христос бил погребан во гробницата на Јосиф од Ариматеја. Тоа го пишува во евангелијата, тоа го знаел цел Ерусалим тогаш, тоа го знае цел Ерусалим и денес (и вернции и неверници).
Ајде да ги чујам твоите претпоставки кој тоа би можел да го украде телото Христово?
|
Датум на внесување: 14.Март.2008 во 22:23
Ќе мораме да почекаме и да го видеме и ова чудо.Значи без џокери,натпреварувачот нема право на никаква помош.
|
Постирано од: temimi
Датум на внесување: 16.Март.2008 во 02:58
the king напиша:
a toj kogo go odvele vo grobot e melek (angel) so likot na isa a.s (isus).... |
brat!
aj samoizbrisi se!!!
------------- Mozes da mi gi izvrtuvas zborovite, no ne i religijata!
|
Датум на внесување: 16.Март.2008 во 02:59
Вилијам Бејкер
Бивш археолог на Средниот Исток и американски професор по историја на древноста, во неговата книга „Повеќе заеднички работи отколку што мислите: мостот помеѓу исламот и христијанството“, за исламот, помеѓу останатото, пишува:
„Многу малку христијани знаат дека пратеникот Мухамед (Божјиот мир нека е над него) верувал дека Исус и Мојсеј беа најважните преносители на Божествената објава за човештвото... Муслиманите имаат обврска да го следат добриот пример порано спомнат во Библијата... Како што веруваат христијаните дека Новиот завет е дополнување на Стариот завет на јудаизмот, така и муслиманите веруваат дека исламот и к*ранот се последното надополнување на двете книги и Мухамед (Божјиот мир нека е над него) е последниот Божји пратеник.“ http://www.forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=999041&ID=753#_ftn1 - - [1]
http://www.forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=999041&ID=753#_ftnref1 - - Пол Фриндли, оп.цит., стр. 143-144.
|
Датум на внесување: 16.Март.2008 во 03:00
Монсињор Душен
Во неговите студии за состојбата на црквата во VII век во Сирија, ја спомнува приказната за Михаил Сириецот, која ја опишува дивата суровост на која и се потчинети Јакобите, кои, пак, не ја признаа унијатската црква на Хераклие. Даден е и опис на продорот на арапските муслимани:
„Господ одмаздник, гледајќи ја мизеријата на Римјаните, кои насекаде владееја на варварски начин пустошејќи ги нашите цркви, манастири и казнувајќи нè безмилосно, ги прати на Југ синовите Исмаилови (Арапите), со нивна помош да нè ослободи. Ова беше голема победа за нас, бидејќи на крајот се спасивме и се ослободивме од тешката римска тиранија, од нивната мизерија, омраза и од нивната безмилосна завист.“ http://www.forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=999043&ID=1069#_ftn1 - - [1]
http://www.forum.idividi.com.mk/RTE_textarea.asp?mode=reply&POID=999043&ID=1069#_ftnref1 - - Роже Гароди, оп.цит., стр. 8.
|
Датум на внесување: 16.Март.2008 во 03:00
Ete ti arheologija i istorija! malce za promena!
|
Постирано од: dzem
Датум на внесување: 16.Март.2008 во 13:42
105. И колку има знаменија на небесата и на Земјата? Поминуваат крај нив а тие, ете, се рамнодушни.
106. Мнозинството од нив не веруваат во Аллах: многубошци се, навистина!
107. Сигурни ли се дека нема да им дојде неволја од казната на Аллах или да не им дојде Часот одненадеж а да не усетат?
108. Кажи: “Ова е патот мој. Јас повикувам кон Аллах. При мене и при оној кој ме следи е јасен поглед. Нека е славен Аллах! Јас не сум меѓу многубошците
(sura Jusuf)
------------- Euzu Billahi minessejtanirradzim Bismillahirrahmanirrahim ~ HasbunAllahu ve ni`mel vekil~
|
Постирано од: svemirski_duh
Датум на внесување: 16.Март.2008 во 14:31
a) Матеј б) Марко в) Вартоломеј г) Јован |
Nitu eden.
Spored Evangelieto po "Matej" stoi:
“I kad Isus pođe odatle dalje, On vidje čovjeka gdje sjedi na carini po imenu Mateja i reće mu: ‘Hajde za mnom!’ On ustade i pođe za njim.” (Matej 9, 9)
Da go ima pisuvano ova matej bi stoelo: "I koga Isus dojde,me vide mene i mi rece ajde so mene i jas stanav i otidov"
Ova e ocigleden dokaz deka Matej ne e avtor na evangelieto. Druga rabota.
Spored evangelieto po Matej,sekoj Isusov a.s citat e tolku dolg sto nemozno e da go iskazal vo edno sedenje.
Sovetot upatite koi im gi daval vo desettoto poglavje se tolku dolgi... pa i sestoto i sedmoto poglavje,negovoto grdeenje na persijancite.... itn.
Po Marko... ednas napisav eden text na edna tema tuka:
Svi se istoričari slažu da Marko nije bio jedan od apostola. On je možda je bio interpretator apostola Petra.
Papias (Paypas) kaže, “Marko je bio Petrov prevodilac. Marko je zapisao riječi i djela Isa alejhisselama onako kako ih se mogao sjetiti. Ali on nije ispravno poredao riječi i djela Isa alejhisselama koje je napisao. Jer, on ih nije nikada čuo direktno od Isa alejhisselama, niti je ikada bio sa njim. Kako rekoh, Marko je samo bio Petrov prijatelj. Da bi napisao knjigu koja sadrži njegove razgovore sa Petrom i riječi Isa alejhisselama on prepričava događaje na jedan slučajan način, birajući pravo vrijeme i zgodno sijelo za svaki događaj koji treba da ispriča. Mi iz ovoga razloga ne bi trebali optuživati Marka što je napisao izvjesne dijelove svoje knjige na način kao da ih je naučio od svog učitelja Petra. Zato što Marko nije smatrao važnim da zapiše što je prethodno čuo, prije nego što zaboravi ili promjeni bilo koje dijelove.”
Rani hrišćanski učenjaci su svakodnevno pisali objašnjenja za Jevanđelje po Marku. Iren, jedan od njih, kaže, “Marko je nakon Petrove i Pavlove smrti zapisao ono što je prije napamet naučio.” Kalman iz Aleksandrije kaže: “Petrovi učenici su tražili da Marko napiše svoje Jevanđelje još dok je Petar bio u Rimu. On je to učinio. Petar je čuo za pisanje knjige. Ali, on nije rekao bi li on trebao napisati knjigu ili ne.” Istoričar Eusebius kaže: “Kada je to Petar čuo on je bio zadovoljan ovim naporom njegovih učenika. On je naredio da ga čitaju u crkvi.” Pa ipak, Jevanđelje po Marku izgleda prije kao imitacija Jevanđelja po Mateju negoli kao Petrove poslanice. Prema tome, knjiga, za koju Paypas kaže da je Marko napisao mora biti neka druga knjiga a ne postojeće drugo jevanđelje. Sedamnaesti i osamnaesti stih šestog poglavlja, Jevanđelja po Marku kaže: “Jer ovaj Herod (Irod) je zapovjedio da uhvate Jovana i da ga, svezana u lance bace u tamnicu, radi Herodijade, žene svoga brata Filipa, koju bijaše uzeo za ženu, jer mu je Jovan govorio: ‘Nije ti dopušteno imati ženu svoga brata.’” (Marko 6, 17-18) Ovo je potpuno netačno. Zato što je u petom poglavlju osamnaestog toma Eusebiusove istorije jasno napisano da je ime Herodijadinog muža bilo Herod, a ne Filip. Ova ista greška se takođe nalazi i u Jevanđelju po Mateju. U stvari, prevodioci, koji su napisali arapsku verziju koja je redigovana 1273/1821. g.n.e. su 1844. promijenili ovaj stih i, iz Jevanđelja po Mateju i Luki, izbacili riječ “Filip”, iako ona postoji u prijevodima iz drugih godina.
Opet, dvije izjave, u dvadeset petom i dvadeset šestom stihu drugog poglavlja Jevanđelja po Marku, glase ovako: “On im odgovori: ‘Zar niste nikad čitali što učini David kad bi u nevolji i skupa sa svojim pratiocima ogladnje? Kako uđe u Allahovu kuću pred Abijatarom poglavarom svešteničkim te kako jede postavljene hljebove, koje je dozvoljeno jesti jedino sveštenicima, i kako ih dade svojim pratiocima?” (Marko 2, 25-26)
Ove izjave su pogrešne i netačne iz dva razloga:
Prvo: U to vrijeme je hazreti Davud bio sam. Sa njim nije bio niko.
Drugo: U to vrijeme poglavar rabina nije bio Abijatar nego možda njegov otac Ahimlik. [Članovi Skupa “Sedamdesetorice”, koji upravlja jevrejskim poslovima, se nazivaju rabini. Njihovi sveštenici (vaizi) se nazivaju pisari.]
|
Luka:
Na samiot pocetok vo evangelieto "po luka" pisuva:
“Budući da su mnogi pokušali srediti pripovijedanje o događajima u koje svakako vjerujemo, kako su nam ih predali oni koji su od početka bili očevici i sluge Riječi, učini se i meni dobro, pošto imam savršeno razumijevanje svega od početka, da ti ih napišem po redu, preuzvišeni Teofile, da se osvjedočiš o sigurnosti onih stvari kojim si se naučio.” (Luka 1, 1-4)
Tuka avtorot istaknuva deka nikoj od Apostolite svoeracno ne napisale evangelie.
Jovan:
Kako je poznato sve do pojave četvrtog Jevanđelja, koje se pripisuje Jovanu, Isa alejhisselamova vjera se nije razlikovala od Musa alejhisselamovog Zakona (vjerskih propisa). Ona se temeljila u svim svojim vjerovanjima na principu tevhida (da je Allah jedan). Jevanđelje po Jovanu je bilo to, koje je prvo pomenulo riječ trojstvo, to jest tri uknuma, i odovelo u zabludu one koji su vjerovali Isa alejhisselama, na taj način što je ubacilo u njihovu akidu [vjerovanje] doktrinu o trojstvu (vjerovanje u tri boga, ilaha). Mi smo prethodno naveli citate o Jevanđelju po Jovanu iz knjiga ranih vjerskih ljudi, hrišćana.
Ovu knjigu nije napisao Jovan (Ivan, Juhanna), Zebedejev (Zejdov) sin. Nju je poslije drugog stoljeća napisao jedan nepoznati autor. Savremeni evropski istoričari, orijentalisti, su to dokazali raznim dokazima.
Prvi dokaz: Na početku Jevanđelja po Jovanu ovako piše, “U početku bijaše Riječ, i Riječ bijaše kod Allaha dželle-šanuhu - i Riječ bijaše Allah.” (Jovan 1, 1) Ove riječi su suptilne stvari nauke koja se zove ilm-i kelam. One ne postoje ni u jednom drugom jevanđelju. Da je Isa alejhisselam izgovorio ove riječi one bi se takođe nalazile i u drugim jevanđeljima. Prema tome, njegov autor nije apostol Jovan, već neko drugi, neko ko je u rimskoj i aleksandrijskoj školi studirao Platonovu filozofiju o tri hipostaze (uknuma). Ovo ćemo malo kasnije protumačiti.
Drugi dokaz: Pisanje o bludnici, od prvog do jedanaestog stiha u osmom poglavlju Jevanđelja po Jovanu, su pobile sve hrišćanske crkve i rekle da ono ne pripada Indžilu. To znači ili da je autor sakupio sva jevanđelja na koja je naišao dodavajući im još mnoge druge stvari koje je tu i tamo našao, ili je neko nakon njega dodao ove stihove. Prema prvom slučaju, autor je napisao jednu zbirku u kojoj nije razlikovao istinu od neistine, tako da se zbirka, koju je napisao, sastoji od neprihvatljivih stvari. Prema drugom slučaju se mora priznati da je ovo jevanđelje interpolirano. Ono u svakom slučaju ima sumnjiv postanak i ne zaslužuje vjerovanje.
Treći dokaz: Ovo jevanđelje nema u sebi izvjesnih primjera, događaja, i čuda koja se nalaze u drugim jevanđeljima. Ono u sebi sadrži puno stvari koje ne postoje u drugim jevanđeljima. Epizode kao što su Luazerovo proživljavanje, mijenjanje vode u vino, njegovo (Isaovo) povjeravanje njegovog dragog učenika i njegove majke jedno drugom, postoje samo u ovom jevanđelju. Ovih epizoda nema u drugim jevanđeljima. Kasnije ćemo o ovom dati opširne podatke.
Četvrti dokaz: Ni Papajs ni Justinijan, među ranim hrišćanima, ne spominju da su vidjeli ovo jevanđelje. Naročito Justinijan, koji je priznao da autor Jevanđelja po Jovanu nije apostol Jovan, nije rekao ništa o ovom jevanđelju.
Peti dokaz: Način izražavanja u pripovijedanju sakupljenih događaja u druga tri jevanđelja je potpuno drukčiji od stila govora koji je upotrijebljen u Jevanđelju po Jovanu. Na primjer, u druga tri jevanđelja Isa alejhisselam, kao učitelj koji želi da poduči narod, ne odobrava Farisijevo licemjerno ponašanje. On naređuje čišćenje srca, približavanje Allahu dželle-šanuhu, ljubav prema ljudima, formiranje lijepog ponašanja i zabranjuje naklonosti koje su suprotne Musaovom alejhisselam zakonu. Njegova učenja, i savjet ljudima je jasan, prirodan, i svako ga može razumjeti. Iako su ova tri Jevanđelja u izvjesnim svojim pripovijedanjima u međusobnoj kontradikciji, ona, koja se međusobno slažu, se izgleda baziraju na istom izvoru. S druge strane, Jevanđelje po Jovanu sa njima nema nikakve sličnosti. Ono uzima jedan potpuno drukčiji stil, i u svom pripovijedanju, i u odnosu na Isa alejhisselamove moralne vrijednosti (ahlak), i u njegovom načinu ponašanja. Isa alejhisselam je u ovom jevanđelju predstavljen kao čovjek koji zna grčku filozofiju i čiji elegantni i elokventni jezik više izražava njegovo lično plemstvo nego vrline kao što su strah od Allaha dželle-šanuhu i lijepe moralne karakteristike (ahlak). Način izražavanja koji je u njemu odabran nije mesijski stil, koji narod upotrebljava, već rječnički i sintaksični koji je specifičan za aleksandrijske škole. Njegove izjave, koje su jasne i razgovjetne u druga tri Jevanđelja, su u ovom jevanđelju dvosmislene. Ono je puno dobro organizovanih ponavljanja, većinom sa važnim duplim značenjima, koja su aranžirana na jedinstven način. Stil koji je upotrijebljen u Jovanu, umjesto da privuče nečije srce, radije podstiče njegova osjećanja poricanja i mržnje. Da se je ovo jevanđelje pojavilo najednom, u skorije vrijeme, nakon što je negdje bilo sakriveno, niko ne bi povjerovao da ga je napisao jedan od apostola. Pošto je ono stoljećima poznato, hrišćani nisu u stanju da shvate ove čudnosti.
Šesti dokaz: Ovo jevanđelje ima više grešaka. Na primjer, pedeset prvi stih prvog poglavlja Jevanđelja po Jovanu glasi, “I reče mu: ‘Zaista, zaista, vam kažem vidjećete otvoreno nebo i anđele Allahove gdje uzlaze i silaze k sinu čovječijem. (Jovan 1, 51) U stvarnosti, ove Isa alejhisselamove riječi, su se desile nakon njegovog krštenja u Erdenskoj vodi i silaska svetog Duha (Ruh-ul-kudsa). Poslije toga niko nije vidio ni otvaranje nebesa, ni silazak meleka (anđela), na Isa alejhisselama.
Trinaesti stih trećeg poglavlja ovog Jevanđelja glasi: “I niko se nije popeo na nebo osim onaj koji siđe s neba, to jest, sin čovječiji koji je na nebu” (Jovan, 3-13) Ovaj stih je netačan iz nekoliko razloga.
Prvo: Dio koji je interpretiran frazom “to jest” je kasnije ubačen. [U biblijskom engleskom jeziku, “even” znači “to jest”.] Ovaj stih je na taj način promijenjen. Zato što prvi dio stiha glasi, “I niko se nije popeo na nebo osim onaj koji je siđe s neba.” Međutim, autor ovog Jevanđelja je, ili jedan od njegovih urednika, ubacio objašnjavajuću riječ da istakne činjenicu da se i čovječanstvo, to jest Isa alejhisselam, podrazumijeva ovim stihom. Pažljiva opservacija će odmah pokazati da je ova riječ ubačena. Zato što, kada odvojimo prvi dio stiha od ove objašnjavajuće riječi, njegovo značenje postaje jasno, “I niko - osim meleka (anđela) koji su sišli na zemlju - neće uzaći na nebesa.” Na ovaj način se poriče činjenica da hazreti Isa nije sišao s nebesa nego ga je začela hazreti Merjem preko svetog Duha [Džebraila alejhisselam], i podvaljuje da je, “S neba sišao čovječiji sin”. Osim toga, moraće se takođe odbaciti i to da je Isa alejhisselam bio na zemlji a ne na nebesima, jer on kaže, “sin čovječji koji je na nebesima”. Šta više, nemoguće je da je Isa alejhisselam istovremeno rekao oboje, to jest i “onog koji je sišao s neba”, i “koji je na nebu.”
Drugo: Isto tako nije tačan ni početni dio ovog stiha. Zato što dvadeset četvrti stih petog poglavlja u Knjizi Postanka i jedanaesti i dvanaesti stih drugog poglavlja Druge knjige o Kraljevima kažu da su se takođe i Henok (Ahnuh) i Ilija (Ilja) alejhimusselam popeli na nebo. Dakle, nema nikakve sumnje da je ovaj stih interpoliran. |
Poveke:
http://www.bibladhek*rani.com/BOSANSKI/ANALIZA.htm
|
Датум на внесување: 16.Март.2008 во 14:40
“I kad Isus pođe odatle dalje, On vidje čovjeka gdje sjedi na carini po imenu Mateja i reće mu: ‘Hajde za mnom!’ On ustade i pođe za njim.” (Matej 9, 9)
Ne si vo pravo, so ovaa avtorot se stava vo polozba na nabljuduvac na nastanite, stil poznat vo pisuvanjeto, koj pomaga nepristrasno da se proiznesata nastanite koi se opisuvaat bez da se mesa emocionalnoto i licnoto dozivuvanje na avtorot. Taka da ovaa ne drzi voda.
Pozdrav...
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Датум на внесување: 16.Март.2008 во 14:43
“Budući da su mnogi pokušali srediti pripovijedanje o događajima u koje svakako vjerujemo, kako su nam ih predali oni koji su od početka bili očevici i sluge Riječi, učini se i meni dobro, pošto imam savršeno razumijevanje svega od početka, da ti ih napišem po redu, preuzvišeni Teofile, da se osvjedočiš o sigurnosti onih stvari kojim si se naučio.” (Luka 1, 1-4)
Tuka avtorot istaknuva deka nikoj od Apostolite svoeracno ne napisale evangelie.
Duri i ovaa tvoja predpostavka da e tocna, ce te prasam samo edono si gi cital li Ilijada i Odiseja od Homer???
Bring me a sign
Give me a reason
To walk the fire
See another dawn
Through our son's eyes
You give me a reason
To walk the fire.
|
Постирано од: zidarski
Датум на внесување: 16.Март.2008 во 18:18
Svemirski - ako imash bilo kakvo poznavanje od literaturnoto izrazuvanje od pochetokot na ovaa era, kje znaeshe deka rechisi site avtori, koga pishuvale za sebe, se postavuvale vo treto lice... Toa e nachin na izrazuvanje na epohata, osobeno vo evrejskite zapisi! Mnogu diletantski se vakvite tvrdenja, bez da se ima poznavanje od literaturata i istorijata na soodvetnoto doba.
|
Датум на внесување: 17.Март.2008 во 10:37
tofu напиша:
Да, Исус = филозоф. Велам дека Исус немал натприродни моќи затоа што не верувам во легенди. Како што реков, Библијата ја сметам за книга полна со легенди за еврејскиот народ! |
Фер е да ја "сметаш" вака или онака Библијата откако ќе ја прочиташ. Еднаш ти докажав дека не си ја ѕирнал ни содржината на Библијата, а ти упорно тврдиш дека си ја прочитал.
Еве ќе докажам уште еднаш дека не си ја прочитал Библијата.
a) Матеј б) Марко в) Вартоломеј г) Јован
Ве молам другите да не одговарате, сакам да докажам дека tofu не знае најосновни работи од Библиата, а зазема критички ставови кон истата.
tofu напиша:
Јас не можам да кажам каде било телото, можеби тајно го погребале на друго место, можеби некој го украл, од каде да знам, но најмалку верувам дека летнало кон небото! |
Христос бил погребан во гробницата на Јосиф од Ариматеја. Тоа го пишува во евангелијата, тоа го знаел цел Ерусалим тогаш, тоа го знае цел Ерусалим и денес (и вернции и неверници).
Ајде да ги чујам твоите претпоставки кој тоа би можел да го украде телото Христово?
|
Датум на внесување: 17.Март.2008 во 11:22
Дали ти се обидуваш да ми докажеш мене дека јас не знам што сум прочитал??? Па ти црпка празна си носел на рамената! Извини но сега стварно ме тераш да те вреѓам! Да не си ти Господ па да знаеш што јас знам?? Ова е подфорум за вероисповед и нема потреба јас да бидам тема на разговор! Што сакаш мисли за мене, на крајот на краиштата и јас немам некое големо мислење за тебе! Ама нема да ме тестираш ти мене на вакви бедни начини!
|
Датум на внесување: 17.Март.2008 во 11:40
Вака мило. Вреѓај ти колку сакаш, ако тоа тебе те исполнува - само напред!
Сега ќе ти објаснам зошто те тестирам.
Ти си зеде за право да фрлаш од ракав критики за Библијата. Јас во твоите постови забележав дека ти ја немаш ѕирнато СОДРЖИНАТА на Библијата, а да не збориме за тоа што е внатре.
Во еден пост докажав дека ти ја немаш прочитано СОДРЖИНАТА на Библијата, а во овој сакам да докажам дека немаш познавање и од тоа што е внатре во неа.
Не ми е целта да те деградирам како личност, туку само да докажам дека твоите празни и од ракав истресени критики за Библијата немаат кредибилитет, немаат никаква тежина, бидејќи се напишани од човек кој не ја познава Библијата.
|
Датум на внесување: 17.Март.2008 во 11:45
Како јас сум ја сфатил Библијата е моја работа. И ти различно си ја разбрал од други христијани! Ако имаш забелешка за некој мој исказ за Библијата, речи ќе дискутираме за тоа! Ама на толку безбезен начин (со тестирање) да се правиш некој голем шизик извини ама не ти личи!
|
Датум на внесување: 17.Март.2008 во 11:56
Прочитај ја Библијата, па ќе дискутираме кој како ја сватил. А до тогаш, ќе се правам шизик
|
Датум на внесување: 17.Март.2008 во 12:27
Барам да дискутираме за суштински работи, ти одбиваш. Упорно ми тврдиш некои глупости. Ми се чини дека се плашиш поради тоа што сум во право, па сега не можеш да најдеш аргументи против моите ставови, и затоа се обидуваш да одиш подалеку и да негираш дека јас имам основни познавања за христијанството (наречи го како сакаш). Прави си се ти шизик, јас барам интелектуалци за дискутирање. Со здравје!
|
|